Konvensyen UMNO, Tiada Ubat Mujarab....???

on Oct 17, 2010

http://buletinonline.net/images/stories/berita35/hanafiahmat.JPGKEMAMAN – Walaupun media perdana memutarkan pelbagai kenyataan publisiti yang cuba meyakinkan rakyat bahawa Umno Terengganu telah pulih, namun keadaan sebenarnya tidak.

Penganjuran konvensyen Umno Terengganu tidak akan memulihkan perbalahan dikalangan pemimpin Umno kerana perjuangan Umno bukan atas nama Islam.

Penolong Setiausaha PAS Terengganu, Haji Hanafiah Mat menyifatkan putaran media perdana tidak akan dapat menutup cerita perbalahan yang sudah berakar umbi dan menjadi buah mulut rakyat.

“Pemuda Umno sebelum ini pernah menganjurkan konvensyen, pertemuan demi pertemuan yang dilaksanakan untuk cuba mendamaikan dua kem Umno yang berbalah, semua tidak berjaya,”katanya ketika dihubungi Buletinonline.

Menurutnya tidak ada ubat yang mujarab bagi mengubati hati-hati pemimpin Umno ‘yang sakit’ kecuali kembali kepada ajaran Islam yang sebenar.

Sebaliknya, kata beliau, Dato’ Seri Hishamuddin Hussein selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, tidak percaya dengan perkara tersebut.

”Hisham hanya percaya Umno adalah segala-galanya, sebab itu beliau berkata hanya Umno yang akan menentukan ‘hidup mati’ orang Melayu,”ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam mengulas kenyataan Hishamuddin yang berucap dalam Konvensyen Umno semalam, dipetik akhbar media perdana sebagai berkata; 

"Inilah harapan dan realiti saya kerana UMNO dilahirkan untuk perjuangan Melayu. Hari ini saya merayu, berpecahnya UMNO maka berkecailah Melayu, mati UMNO maka berkuburlah Melayu. Berjanjilah, kita akan berjuang bagi menyahut seruan bangsa dan agama”.

Oleh itu, Haji Hanafiah menyeru supaya ahli-ahli Umno kembali ke pangkal jalan dengan mengambil Islam sebagai penyelesai segala masalah, meletakkan Islam dihadapan dan menyerah kepada Allah.

”Mesti dibuang.dasar perjuangan kebangsaan yang mementingkan periuk nasi, yang mengenepikan erti persaudaraan Islam yang tulin,

"selagi Umno menolak Islam, tunggulah saat kejatuhan dan kehancurannya”jelas Haji Hanafiah yang juga Pengerusi MTD Dun Chukai.

Justeru, katanya, rakyat di merata pelusok, di kedai-kedai, pejabat-pejabat, kampong dan  bandar sudah tidak sabar menunggu tarikh pilihanraya umum ke-13, untuk menukarkan kerajaan Umno dan Barisan Nasional kepada kerajaan Pakatan Rakyat.

Kenapa Khalid Ibrahim batal bertanding....???

on

Tan Sri Khalid Ibrahim menjelaskan, beliau membatalkan hasratnya bertanding jawatan timbalan presiden PKR kerana yakin objektifnya bagi menguatkan muafakat parti dan mempromosikan budaya politikyang sihat boleh direalisasikan tanpa jawatan kanan dalam parti itu.

Menteri Besar Selangor itu berkata, memandangkan pilihan raya umum akan datang tidak lama lagi, menjadi tugas pertama baginya untuk menjadikan kerajaan Pakatan Rakyat di negeri itu sebagai contoh kerajaan dinamik, berprinsip dan berpaksikan kebajikan rakyat.

"Dengan membina keyakinan ini dalam minda rakyat, kita akan lebih dekat kepada hasrat kita untuk menyebarkan semangat reformasi sehingga ke Putrajaya," katanya yang juga ahli parlimen Bandar Tun Razak dan ADUN Ijok.

Menurutnya, keputusan itu juga dibuat setelah berbincang dengan anggota jawatankuasa khas yang dibentuk dan setiausaha politiknya Faekah Husin.

Semalam, Khalid dan 'Puteri Reformasi' Nurul Izzah Anwar yang sebelum ini disebut-sebut akan bertanding jawatan timbalan presiden tidak berbuat demikian.


Baca seterusnya dan Seterusnya

Selangor kekal kubu kuat Pakatan Rakyat

on


khalid bm
PETALING JAYA: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini menjelaskan bahawa tujuan beliau menarik diri dari pertandingan merebut jawatan Timbalan Presiden PKR ialah untuk memastikan negeri itu kekal sebagai kubu kuat Pakatan Rakyat.
Beliau berkata, dengan komitmen berterusan melalui agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor, kita yakin menyasarkan kemenangan dua pertiga pada pilihan raya umum akan datang.
"Negeri Selangor adalah contoh bagi membentuk Kerajaan Persekutuan yang bakal dipimpin oleh Pakatan Rakyat," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Menurut beliau, memandangkan pilihan raya semakin hampir, tugas pertama beliau adalah untuk menjadikan kerajaan Pakatan Rakyat sebagai contoh kerajaan yang dinamik, berprinsip dan berpaksikan
kebajikan rakyat, di peringkat negeri mahu pun persekutuan. Ujar beliau, "satu lagi faktor terhadap keputusan saya untuk tidak bertanding jawatan itu adalah untuk memfokus besar terhadap Lembah Klang dalam belanjawan yang baru diumumkan.
"Projek “Greater Kuala Lumpur” melibatkan projek berbilion-bilion ringgit, dan kerajaan Selangor mesti memainkan peranan yang besar dalam memastikan projek-projek ini dikendalikan dengan cekap dan telus," terangnya.
Khalid berkata, "saya cukup yakin dengan kebolehan setiap calon yang telah menerima pencalonan untuk bertanding dalam pemilihan PKR, dan mengalu-alukan potensi mereka untuk menyegarkan semangat Reformasi dalam parti.
"Pada masa yang sama, kerajaan negeri Selangor terus fokus terhadap menyempurnakan agenda kerajaan berpaksikan rakyat," ujar beliau.
Beliau berharap semua calon akan mengamalkan kempen yang berasaskan budaya politik sihat yang wajar bagi bakal pemimpin negara.

'Laut biru Umno bunuh kawan-kawan'

on

zahid hamidi and umno and barisan nasional and electionStrategi 'laut biru' Umno yang mahu mengkaji semula sistem kuota dalam BN bagi memastikan kemenangan dalam pilihan raya umum akan datang disambut sinis oleh lawan politiknya daripada PAS.

Bagi Ketua Penerangan PAS Selangor Roslan Shahir Mohd Shahir, strategi itu sebenarnya "bermain-main" untuk merampas kerusi MCA, MIC dan GERAKAN, khasnya di kawasan-kawasan campuran.

roslan sms shahir mohd shahirBekas setiausaha akhbar kepada presiden PAS Datuk Seri Abdull Hadi Awang itu berkata, berkata, pendekatan "rampas-merampas" itu kemudiannya akan mencetuskan ketegangan yang mengakibatkan "retak semakin membelah" dan hancur berkecai.

Bagaimanapun, tambahnya, Umno sudah lupa bahawa parti itu juga kecundang di beberapa kerusi campuran, termasuk kerusi majoriti Melayu di Selangor seperti di Hulu Kelang (81 peratus) dan Gombak Setia (80 peratus).

"Hakikatnya bukan MCA, MIC dan GERAKAN silap, Umno lebih 'dajal' lagi. Mereka pun kalah dan kecundang tetapi yang mereka nampak adalah keburukan dan kelemahan kawan-kawan," coretnya dalam blog terbarunya pagi ini.

"Laut biru yang mahu dijadikan strategi itu membawa maksud lautan dalam, barangkali selain kita membuang tayar-tayar buruk untuk dijadikan tukun-tukun tiruan, maka sudah sampai masanya, lautan biru yang besar dan dalam itu dijadikan sekali tempat persemadian, Umno dan rakan-rakannya MCA, MIC dan Gerakan bersekali.

Mingguan Malaysia hari ini melaporkan BN perlu mengamalkan strategi 'laut biru' yang berpandangan jauh dengan mengkaji semula pembahagian kuota kerusi kawasan pilihan raya bagi membolehkan parti itu menang selesa pada pilihan raya umum akan datang.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata, kaedah pembahagian kuota kerusi sedia ada dilihat sudah tidak lagi praktikal dengan kehendak pengundi terutamanya selepas tsunami politik pada Mac 2008.

Sebelum ini, seorang lagi Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein turut menyarankan agar sistem kuota itu dikaji semula jika pengundi tidak selesa dan tidak suka dengan calon daripada parti komponen BN yang bertanding di sesuatu kawasan itu.

Cadangan tersebut kemudiannya disambut baik Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin yang mahu semua parti komponen BN berlapang dada untuk mengkaji kelemahan masing-masing dan pada masa yang sama mempraktikkan sistem baru dalam soal pembahagian kerusi.

Sudahkah Ezam Periksa Najib Luar dan Dalam.........???

on

SELAPAS dilantik menjadi senator boy, Ezam Mohamad Nor secara automatik mengambil alih tugas bekas Perdana Menteri ke 4, untuk membelasah dan menyerang Anwar Ibrahim sampai lumat dan berterusan. Keadaan kesihatan Mahathir yang tidak begitu membanggakan akhir-akhir ini telah diambil kesempatan sepenuhnya oleh Ezam untuk mengutuk Anwar. Baru-baru ini Mahathir dimasukkan ke hospital di Malborne Australia kerana dijangkit kuman. Kejadian itu selepas Mahathir pulang dari bertemu mesra dengan para penumpang keretapi di stesen keretapi di Pasir Mas.


Mereka yang selama ini tidak pernah pekak telinga Mahathir menyerang dan membelasah Anwar terubat dengan kehadiran Ezam. Perlantikan Ezam menjadi senator antara lain tujuannya bagi meneruskan kerja-kerja Mahathir dalam kerajaan secara rasmi. Itupun yang diharapkan kepada Ezam dengan perlantikan itu. Ezam semacam menanggung pesaka Mahathir dalam membelasah Anwar.

Seorang penganalisa dari menara di ganding pernah memberi pendapat mengatakan perlantikan Ezam itu membolehkan kebejatan Anwar akan dibawa langsung oleh Ezam ke dalam dewan senat! Katanya perlantikan Ezam itu dialu-alukan. Alangkan dangkalnya penganalisa berkenaan kerana telah mengharapkan Ezam terus membelasah Anwar daripada membawa idea untuk ummah di senat.

Ternyata harapan Umno kepada Ezam tidak sia-sia. Elaun sebagai anggota senat sebanyak RM12,000 itu dimanfaat sepenuhnya seperti mana dikehendak Umno. Malam tadi di ceramahnya untuk menyelamatkan Selangor, Ezam untuk kesekian kalinya mengutuk bekas ketuanya itu. Kali ini beliau mencabar Pas supaya berjumpa dengan pembacuh kopi untuk mengetahui apa yang berlaku sebenarnya.

Tujuan Ezam biarlah pembacuh kopi yang mendakwa dia diliwat Anwar itu menceritakan keadaan sebenarnya. Katanya Ezam Pas sebagai sebuah parti Islam yang mempertahankan prinsip Islam dan keadilan wajar berbuat demikian dan tidak hanya mendengar penjelasan daripada Anwar atau pihak Anwar saja yang memutar belitkan cerita dan fitnah.

Saya bersetujuan dengan pandangan Ezam itu. Tetapi apakah beliau sendiri telah melakukan keadilan dan mempertahankan di dalam hal ini tanpa menzalimi mana-mana individi? Apakah beliau baru melihat keadilan dan keperluan itu setelah beliau mendapat jawatan senator?

Saya mahu bertanya kepada Ezam apakah dia telah berjumpa sendiri dengan Azizan Abu Bakar - bekas driver Wan Azizah yang telah membuat pengakuan diliwat Anwar dulu. Apakah beliau telah berjumpa sendiri dengan semua orang yang dibawa ke mahkamah atas dakwaan diliwat atau melakukan liwat bersama Anwar dan menginterviu mereka?

Semasam Ezam mempertahankan bekas bosnya dalam isu liwat Bahagian Pertama dulu, tidak pernah Ezam menjelaskan ia dia telah menemu ramah semua mangsa-mangsa itu. Tidak ada pun cerita terkeluar dalam mahkamah beliau berunding dan berjumpa mereka seperti dalam kes liwat Bahagian Kedua ini. Dalam kes liwat Bahagian Kedua ini Ezam telah menemu ramah dan berjumpa dengan pembacuh kopi sehingga ke dini hari di Rawang? Apakah pertemuan dengan pembacuh kopi itu beliau menemu ramah atau membuatdummy untuk memerangkap Anwar yang sudah dibencinya?

Apakah keadaan dan pendirian yang Ezam ambil waktu itu untuk mempertahankan Anwar hingga sanggup ke dalam penjara? Makanya hari ini Ezam tidak perlu mencabar Pas untuk menemu ramah ataupun menyelak kain pelikat pembacuh kopi untuk melihat bagaimana keadaan lubang duburnya! Tidak perlu.

Terima kasih kepada Ezam yang berbuat begitu! Untuk mendapat bukti yang jelas harus beliau berbuat begitu. Kalau itulah yang berlaku maka jawatan senator yang diperolehi hari ini adalah hasil kesanggup beliau melakukan kerja-kerja diluar kebiasaan dilakukan doktor itu, mengobek lubang dubur? Saya kata begitu kerana Ezam tidak hanya boleh mempercayai apa yang dikatakan oleh pembacuh kopi itu semata-mata tanpa beliau sendiri kena mengobek dan melihatnya.

Apabila Ezam menyuruh Pas berjumpa dengan pembacuh kopi Ezam seolah tidak memahami politik rentak dan kerencaman politik. Pas menyokong Anwar dari dulu hingga kini bukan kerana Anwar bersih atau tidak. Itu soal peribadi Anwar. Kalau Pas hendak mengambil kira kekotoran manusia politik Pas yang Islam seperti fahaman Ezam itu tidak harus menyokong sesiapa saja, hatta ahlinya sendiri.

Kenapa Pas boleh bersama orang bukan Islam dalam usaha untuk meraihkan sokongan? Kenapa. Begitu juga kenapa Ezam boleh berkawan dan menerima nasihat Nalakarupan? Bukankan persahabatan itu atas tujuan politik. Seperti mana Ezam membelakangkan soal keperibadian dan akidah Nalakaruppan maka begitu juga Pas membelakangkan soal ketidak samaan akidah dengan rakan-rakannya yang lain. Begitu juga terhadap penerimaan Pas terhadap Anwar.

Tetapi dalam soal ini Pas menyokong Anwar kerana Anwar dapat membantu perjuangannya. Anwar menjadi kuasa yang mampu untuk menolak kuasa huduh dan mendapat kuasa baik. Atas prinsip matlamat menghalalkan cara - seperti mana juga Ezam lakukan Pas tidak perlu mempedulikan itu semua. Saya bersetuju dengan sikap dan pandangan Pas, atas landasan politik sekular yang didokong oleh prinsip 4C.

Kalau Ezam nak cabar Pas agar memastikan sejauh mana kebersihan dan ketulusan Anwar saya nak cabar Ezam pula. Sejauh manakah beliau meletakkan nilai kesucian dan kebersihan yang ada kepada Najib Razak dalam hal ini? Apakah Najib begitu kudus dalam pandangan Ezam. Apakah standard yang digunakan Ezam dalam soal ini? Lupakah Ezam kepada krtikan-kritikan beliau terhadap Najib? Atau sebemuanya termansuh apabila beliau dilantik menjadi senator?

Bukan sahaja Najib bagaimana penilaian Ezam terhadap isteri Najib, Rosmah Mansor? Apakah bagi Ezam Rosmah lebih baik daripada Wan Azizah? Biarlah Ezam menjawabnya? - MSO-

Berubahlah Kamu Sebelum Kamu Kalah.......???

on


Nurul Izzah Anwar adalah salah seorang yang akan berentap untuk menduduki salah satu daripada kerusi Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat.

Syabas Nurul kerana berani membuat pilihan untuk bertanding dalam usia yang muda. Sememangnya Parti Keadilan memerlukan lebih banyak muka-muka baru daripada golongan muda. Kita mahu PKR sentiasa kelihatan 'muda' dan vibrant. Gandingan generasi tua dan muda akan menjadikan PKR lebih uumph dan ramai orang akan lebih berselera dan terliur untuk mendekatinya dan menyertainya.

Jadi, langkah yang diambil oleh Nurul Izzah Anwar amat dialu-alukan. Semoga dia akan beroleh kejayaan, insyaAllah.

Namun, anggota PKR yang kini diberi peluang untuk memilih para pemimpin mereka, jangan melihat Nurul sebagai anak kepada Anwar Ibrahim dan Wan Azizah. Jangan pilih dia berdasarkan faktor itu. Lihat kemampuan dan potensi yang ada pada batang tubuhnya.

Setelah berkecimpung dalam dunia politik dalam usia yang begitu muda, Nurul telah memperlihatkan kebolehannya yang luar biasa. Dia seorang anak muda yang berpelajaran tinggi. Bukan itu saja.... dia juga bijak. Dia juga berani. Pengalaman yang dia lalui sebagai anak seorang tokoh politik tanah air yang telah melalui saat-saat kegemilangan dan kemudiannya jatuh dalam keadaan yang begitu hina, telah mematangkannya.

Pengalaman inilah yang telah menjadikan semangatnya begitu kental dalam mengharungi arus politik yang bergelora dan berbadai. Dari seorang puteri reformasi, kini dia bergelar YB. Yes... YB yang ada integriti dan yang ada reputasi. Dia ikhlas dalam perjuangan untuk membawa Malaysia ke satu era baru yang lebih adil, lehih sejahtera dan lebih harmony.

Namun.... sebagai manusia, dia tidak maksum. Dia juga ada kelemahan.... sama ada dia sedar atau tidak sedar. Kalau ada apa-apa kelemahan yang dia sedar.... dia kena muhasabah diri dan memperbetul kelemahan tersebut. Tetapi, jika kelemahan itu tidak disedarinya.... maka kita perlu membantu dia untuk menyedarkannya. Kita tak mahu sebutir mutiara berharga, kecundang begitu saja.

Dan.... jika dia benar-benar ikhlas untuk menjadi seorang pemimpin, dia kena terima kritikan dan teguran dengan lapang dada dan cuba atasi kelemahan- kelemahan tersebut.

Sebagai seorang pemimpin politik, Nurul Izzah kelihatan terlalu elitis. Pergaulannya dengan rakyat bawahan kurang mesra. She lacks hubungan inter-personal dengan rakyat marhaen. Jika turun melawat kawasan pun macam terpaksa, semacam ber'cinta' jer nak pergi. Kekandang mencari alasan untuk elak daripada pergi.... especially di kawasan rakyat miskin such as di kawasan Kerinchi dan Pantai Dalam. Ini rungutan dan keluhan yang kita dengar daripada rakyat di kawasan tersebut.

Berbeza pula dengan kawasan Bangsar. Di situ, Nurul is very popular. Mungkin itu kawasan elite. Jadi... dia lebih selesa dan boleh mesra dengan rakyat di situ. Kalau turun ke kawasan tersebut, no problem punyer.

Itulah persepsi rakyat dan para pengundi di kawasan Lembah Pantai. Penampilan serta gerak lakunya yang terlalu elitis terlalu obvious. Aha... inilah kelemahannya. Nurul tidak dilihat sebagai pemimpin rakyat. Well dear... you've got to change. Be more-people friendly. Jangan selektif dalam menunjukkan kemesraan kepada rakyat. Treat them equally kerana mereka ialah pengundi anda.

Rakyat faham... sebagai MP daripada parti pembangkang, tangan kita terikat untuk menjalankan tanggung jawab dengan sempurna. Tapi... apa salahnya jika selalu menjenguk mereka dan bertanya khabar. Be there to show that you care. Keprihatinan, kehadiran anda dan kemersraan anda, will make a lot of difference. Tak kenal tak cinta. Kalau kenal mesra... rakyat lagi cinta dan gembira gilerr-gilerr!!

Banyak program kecil-kecil boleh diadakan untuk memupuk kemesraan dalam hubungan pemimpin-rakyat..... tak semestinya mega-mega program yang glamor-glamor. Yang penting, kemesraan wujud dengan rakyat marhaen and most importantly... anda akan dilihat sebagai seorang pemimpin rakyat. Aha... pemimpin yang mesra rakyat. Ingat.... masa depan politik anda berada di tangan rakyat yang menggundi anda.

Kalau Zaid Ibrahim menggunakan tag line... 'Zaid untuk Rakyat', apa kata Nurul pun guna tagline... 'Nurul untuk Rakyat' or gunakan some other tagline yang lebih gempak. Ini akan memberi persepsi yang positif kepada imej diri.

Well... Nurul, anda sebutir pertama yang sudah kelihatan kilauannya. Rakyat perlukan permata seumpama ini, agar kilauannya terpancar untuk menerangi bumi Malaysia yang semakin gelap masa depannya di bawah UMNO/BN.

Perubahan mesti bermula dalam diri kita dulu. Barulah perubahan yang ingin kita bawa untuk parti dan negara akan lebih bermakna. Good luck and all the best to you dan juga kepada semua yang akan bertanding.

Sumber:-Mo3M

Azmin Ali.

on

12 tahun sejak gerakan Reformasi, Azmin Ali disifatkan tidak lebih sebagai pengikut setia bosnya, Anwar Ibrahim.  Azmin bukan Ezam yang hebat berpidato sehingga membakar emosi orang muda; Azmin tidak terserlah seperti Tian Chua apabila turun ke jalan raya; Azmin tidak memiliki otak Khalid Jaafar yang sarat dengan falsafah; malah Azmin gagal menandingi kepakaran Khalid Ibrahim dalam dunia korporat.

12 tahun Azmin Ali berada dalam gerakan Reformasi, tetapi kemungkinan Azmin Ali untuk berpaling tadah tidak pernah mencecah ke paras sifar.  Persepsi terhadap Azmin Ali di media sentiasa negatif - beliau dituduh cuba merampas kedudukan Timbalan Presiden daripada Syed Husin Ali; beliau disyaki berkomplot untuk menggulingkan Khalid Ibrahim dari jawatan Menteri Besar Selangor; beliau dituduh menghina kaum India; beliau dikatakan tidak disenangi anggota PKR Sabah dan Sarawak...

Calon Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali cuba menjawab segala-gala ini dalam Majlis Pidato Penerimaan Pencalonan dan Pelancaran Manifesto "Reformasi Menuju Putrajaya" pada 16 Oktober 2010.  Majlis dimulakan dengan persembahan seni, disusuli dengan ucapan pemimpin dalam partinya.
Antara pemimpin yang berucap termasuklah rakan sekerjanya sejak zaman Anwar Ibrahim menyandang jawatan Timbalan Perdana Menteri, iaitu Khalid Jaafar dan Mansor Othman.  Wakil ketiga-tiga sayap parti, Angkatan Muda Keadilan (AMK), Wanita dan Srikandi turut tampil berucap.  Wakil dari Sabah, kemudian S. Manikavasagam dan Xavier Jayakumar, Hee Loy Sian (yang mewakili Tian Chua) tampil berucap menyatakan sokongan terhadap Azmin Ali.
Kehadiran kira-kira 1,500 orang penyokong memenuhi Dewan Auditorium yang bertingkat dua.  Azmin Ali memasuki medan pertarungan jawatan Timbalan Presiden, dalam laungan "Reformasi" dan tepukan gemuruh - untuk berdepan dengan Zaid Ibrahim dan Mustaffa Kamil Ayub.

Penghargaan terhadap Syed Husin Ali

Berbeza daripada Zaid Ibrahim, yang mencungkil ketidakselesaan sesetengah anggota parti yang menyanjungi Syed Husin Ali dengan tuduhan "nyanyuk" atau "nyanyu"-nya, Azmin Ali dengan tangkas merakamkan penghargaan yang setinggi-tingginya, malah menggelar Timbalan Presiden PKR ini sebagai "seorang negarawan ulung yang komited dan istiqamah dalam perjuangan".

Bukan itu sahaja, malah adik Syed Husin Ali, Syed Hamid yang bertanding untuk jawatan Majlis Pimpinan Pusat, disebut namanya oleh Azmin Ali.  Sasarannya jelas, sama ada untuk meraih sokongan daripada bekas ahli Parti Rakyat Malaysia, mahupun anggota di negeri Johor.

Bukan begitu sahaja, Manikavasagam tampil untuk menjamin sokongan daripada kaum India.  Beliau menyebut nama N.Gobalakrishnan dalam ucapan bahasa Tamilnya, dipercayai cuba membersihkan tuduhan terhadap Azmin Ali, yang dikatakan pernah menghina N.Gobalakrishnan dengan panggilan "pariah".  Begitu juga, wakil dari Sabah yang tampil untuk memuji Azmin Ali atas sumbangan beliau dalam usaha mempertingkatkan bilangan anggota di Sabah, memperkembangkan aktiviti parti dan mempertahankan prinsip "satu lawan satu" di Sabah.

Manifesto Azmin Ali

Malah, Azmin sendiri cuba menampilkan imejnya yang selari dengan prinsip perjuangan PKR dalam manifestonya yang bertemakan "Reformasi menuju Putrajaya".  Beliau yang tidak berpuas hati kerana dituduh sebagai "ultra-Malay", semata-mata kerana pesaingnya Zaid Ibrahim mempunyai imej yang lebih "terbuka" dalam isu perkauman, menekankan bahawa dirinya pernah mempertahankan pendirian bahawa "KeADILan bukanlah sebuah parti Melayu".
Azmin (gambar kiri) mengulangi pendiriannya untuk berperang terhadap PERKASA habis-habisan, tidak akan meminta maaf kepada Mahathir Mohamad, sebagai tekadnya untuk menolak politik perkauman.  Malah, dalam teks pidatonya, beliau memetik ayat hikmah daripada tokoh tamadun Islam, India, China malah Martin Luther King (pejuang hak kaum kulit hitam di Amerika Syarikat) - untuk menjulang nilai sejagat kemanusiaan.
Azmin tidak lupa "Agenda Borneo"-nya, yang menuntut agar kepentingan rakyat Sabah dan Sarawak dikembalikan mengikut Watikah Permasyhuran Malaysia yang ditandatangani pada 16 September 1963.

Menyedari persepsi umum bahawa Zaid Ibrahim lebih disenangi parti komponan Pakatan Rakyat, Azmin Ali turut menyentuh bentuk kerjasama yang berdasarkan kedudukan kesamarataan antara parti di dalam Pakatan Rakyat, sambil mengakui hakikat dan realiti bahawa PKR tidak mampu mentadbir negara tanpa kerjasama rakan parti.

3 M

Sering kali teori 3 M (Machinery, Money and Media) digunakan untuk menjelaskan kemenangan Kerajaan BN dalam Pilihan Raya Umum yang lalu.  Khalid Jaafar ketika merungkai manifesto Azmin Ali, juga menyimpulkannya sebagai 3 M, iaitu menggilap idealisme, memupuk kesetiaan kepada parti dan memperkasa organisasi.

Khalid Jaafar memberi penilaian yang tinggi terhadap tekad Azmin Ali (gambar kanan) untuk "membina PKR yang bukan sahaja berfungsi sebagai sebuah parti politik yang hanya mahu memenangi pilihan raya, namun menjadi wahana pendidikan serta pencerahan politik di negara ini".

Nilai kebebasan dan demokrasi turut dibicarakan dalam ucapan pemimpin, yang dipercayai untuk menyangkal hujah yang diketengahkan Zaid Ibrahim sebelum ini.  Ketika membincangkan kebebasan, sama ada Khalid Jaafar mahupun Azmin Ali, akan menjurus kepada kebebasan yang akan "memperkukuhkan parti".

Azmin Ali cuba menonjolkan kelebihan dirinya.  Antaranya, calon Ketua Wanita Zuraidah Kamaruddin menegaskan "kesetiaan", yang dikatakan nilai yang paling penting.  Disiplin, "diuji dan teruji" - menjadi frasa yang paling kerap disebut, untuk menonjolkan Azmin Ali sebagai pemimpin yang sudah 12 tahun berada dalam PKR - kelebihan yang tidak dimiliki Zaid Ibrahim.

Manusia Organisasi

Ciri-ciri kelebihan Azmin Ali dihuraikan oleh rakan sekerjanya, Khalid Jaafar dan Mansor Othman.  Khalid Jaafar menggelar Azmin sebagai "manusia dan insan organisasi", mengingatkan bahawa sesungguhnya PKR mempunyai gagasan yang mendahului zaman, namun perjuangan ini hanya berjaya apabila mempunyai organisasi yang "sakti".
Dari kaca mata Khalid Jaafar, Azmin Ali merupakan seorang jeneral, jikalau dibaca dalam konteks peperangan, malah seorang strategis yang mempunyai kecekapan dan kelinchan seperti Zhu Ge Liang (dalamRomance of Three Kingdoms).
Mansor Othman pula membacakanprofile Azmin Ali, seterusnya menceritakan bagaimana terperincinya Azmin Ali dalam mengatur kerjanya.  Calon Naib Presiden ini mengisahkan pengalaman dalam satu pilihan raya di Sarawak, di mana Azmin Ali begitu teliti sehingga mencatatkan waktu dan jarak dari satu tempat ke satu tempat semasa lawatannya, untuk digunakan ketika menyusun jadual lawatan Anwar Ibrahim - yang tidak mempunyai masa yang lebih untuk dibazirkan.

Azmin Ali telah cuba sedaya-upaya untuk menampilkan yang terbaik daripada dirinya - daripada gerak gerinya, ucapannya, manifestonya, malah keupayaannya untuk mengerah sokongan rakan seperjuangannya ke Majlis ini.  Terpulanglah kepada anggota PKR untuk menerima atau tidak pimpinan beliau, dalam perjuangan PKR menuju ke arah Putrajaya. 

Anak Gadis Tak Pulang Ditemui Mati Berbogel......???

onTeluk Intan: Kebimbangan seorang bapa terjawab apabila anak gadisnya yang tidak pulang ke rumah sebaik ke sekolah pagi kelmarin ditemui mati dalam keadaan berbogel di dalam parit di sebuah ladang kelapa sawit, di sini, pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, pihaknya tidak menemui sebarang senjata tajam di lokasi kejadian dan kes akan disiasat di bawah Seksyen 302, Kanun Keseksaan.

Beliau berkata, bapa mangsa, K Murali, 43, yang juga pengawal keselamatan di ladang berkenaan membuat satu laporan polis kelmarin bagi memaklumkan kehilangan gadis terbabit.

“Mengikut laporan itu, mangsa keluar ke sekolah kira-kira jam 7.30 pagi semalam (kelmarin) sebelum ke kelas tambahan di pekan Teluk Intan dan tidak pulang ke rumah seperti biasa sehingga membimbangkan bapanya,” katanya ketika ditemui, di sini semalam.

Katanya, bapa mangsa mendakwa melihat Divya memasuki ladang berkenaan selepas turun dari bas menuju ke rumah yang terletak kira-kira 500 meter dari pondok pengawal tempatnya bekerja.

Saksi kejadian memaklumkan menemui beg dan pakaian mangsa terlebih dalu sebelum menemui mayat mangsa dalam parit.

Katanya, beg mangsa ditemui kira-kira 10 meter dari tempat mayat mangsa ditemui, manakala sebahagian pakaiannya ditemui di tepi parit tidak jauh dari situ. “Pihak Jabatan Forensik dengan bantuan Unit Anjing Pengesan (K9) turut dikerah ke tempat kejadian bagi mengesan sebarang bukti yang boleh mengaitkan kematian mangsa. Mayat sudah di hantar ke Unit Forensik Hospital Teluk Intan (HTI) untuk bedah siasat,” katanya.

Katanya, tiada sebarang tangkapan dibuat, namun seorang remaja yang juga rakan sekelas mangsa dipercayai bekas teman lelakinya dipanggil untuk membantu siasatan. 

Was Tony Fernandes's "white guys" remark a racial slur....???

on

SYABAS !!! TO TONY FERNANDES - WE AGREE TOTALLY WITH YOU THAT ASIANS TOO CAN MAKE IT BIG & EXTREMELY SUCCESSFULLA war of words has erupted between two budget airlines in the region, with Singapore-based Tiger Airways accusing the AirAsia boss of making a racial slur with his “white guys” remark.

AirAsia group chief executive officer Datuk Seri Tony Fernandes’ comments to Bangkok Post on Tiger Airways’ plan to partner Thai Airways to set up a budget carrier in Thailand, has left its management fuming. Fernandes, however, is sticking to his guns and not budging.

Tiger Airways is headed by Tony Davis, a British, who is both president and chief executive officer of the airline. He was also the founding managing director of bmibaby, a British low-fare carrier which took off in 2002.

In the Bangkok Post article, Fernandes was quoted as saying he was sceptical over Westerners running any successful Asia-based businesses, pointing out that Thai AirAsia is run by a Thai management that is well versed with the local and Asian markets.


Tony Davis took offense
“We’re Asians, not a bunch of white guys running the airlines,” Fernandes was quoted as saying.

The report irked Tiger Airways which issued a statement, saying they were “disappointed and surprised” by Fernandes’ “racial remarks against Tiger Airways”.

“While we understand that we are intensifying the level of competition with our expansion across Asia, resorting to racial slurs is unbecoming and unnecessary,” the statement issued on Friday said.

Reports by Singapore’s The Straits Times and TODAY said Fernandes stood by his comments, and that his remarks were neither racial nor a general statement of all Westerners running Asia-based businesses.

“I gave my honest opinion. I was just talking about the Westerners in Tiger Airways’ management who do not know Asia very well,” Fernandes told The Straits Times.

He also told the daily that there were many Westerners in AirAsia and AirAsia X management.

In the Bangkok Post interview, Fernandes joined other industry figures in questioning the move to create Thai Tiger Airways (TTA), claiming that Tiger Airways was an “odd” choice for a business ally given its problems, especially with pilot shortage and flight cancellations.

“They have not yet been able to solve their problems, so what are they going to teach the Thai (Airways),” Fernandes told the Bangkok Post.
-ANN

Kita mahu gula kopi minyak masak yang turun harga bukan nya.......????

on

Kita mahu gula kopi minyak masak yang turun harga bukan beg tangan seluar dalam dan pewangi .. Belanjawan Seluar Dalam Rosmah 2011
YB Nurul Izzah bersama para petugas di Ibu Pejabat PKR

Semalam Belanjawan Negara telah dibentangkan oleh Najib Tun Razak. Kita sebagai rakyat menantikan apakah yang lebih baik untuk kita. Kita rakyat Malaysia yang semakin tertekan dengan harga barang yang semakin naik. Dengan kenaikan harga minyak maka semuanya pasti naik. Golongan yang paling terkesan adalah rakyat yang berpendapatan rendah.
Majoriti rakyat Malaysia yang tidak berniaga mengharapkan ada sesuatu yang dapat meringankan beban mereka. Mereka masih mengharapkan agar kerajaan yang memerintah dapat menurunkan harga barangan runcit dengan memperuntukkan sebahagian berbillion ringgit itu kepada sudut itu. Kita tidak mahu mendengar projek berbillion ringgit bangunan pencakar langit. Kita hanya mahukan ekonomi yang bersifat kemanusiaan.

Saya bukan pakar ekonomi. Tapi apa yang penting bagi saya sebagai rakyat Malaysia mahukan kualiti kehidupan yang lebih bermakna. Dari sudut kesihatan, pendidikan, dan poket kami yang semakin kering ini. Pergilah tanya pada mereka yang benar - benar bebas dari pengaruh politik. Semuanya kecewa dengan bentangan belanjawan kali ini. Saya bukan berbual kosong tapi inilah hakikatnya. Rata - ratanya mempersoalkan apa yang diperuntukkan kepada rakyat. Mereka mempersoalkan rasional kerajaan memperuntukkan ratusan juta yang entah kemana hasilnya.

Sebagai contoh apabila kerajaan menghapuskan cukai pembelian telefon bimbit sebanyak 10%, janganlah kita seronok dengan penghapusan cukai tersebut. Apakah kita akan membeli telefon setiap hari? Jangan ada yang kata bagus sebab orang kampung boleh pakai blackberry Torch dan IPhone. Semua itu tidak pernah menjadi keutamaan kepada mereka. Jangan samakan kampung di Kuala Lumpur dengan kampung di Kuala Nerang. Jangan samakan kampung tersusun dengan kampung yang berselerakan. Mereka ini tidak sama. Mereka perlukan keperluan asas yang lebih banyak contohnya harga beras yang lebih rendah, gula, tepung, ayam atau daging dan sayur - sayuran. Ini yang mereka perlukan. Ada kerajaan BN memberi peruntukan sedemikian rupa?

Tapi antara perkara yang paling menyakitkan hati kita sebagai rakyat apabila berjuta - juta duit kita rakyat yang sepatutnya diberikan kepada saluran yang betul mengenai pendidikan disalurkan kepada satu badan yang tidak ada kena mengena dengan kerajaan. Sebanyak RM111 Juta telah diberikan kepada PERMATA. PERMATA merupakan kepunyaan Rosmah. Apa pentingnya Rosmah kepada kita? Apa pentingnya Rosmah kepada negara? Siapa Rosmah? Kenapa dia dapat keistimewaan yang melampau? Peruntukan itu meliputi projek pembinaan fasa II Kompleks Sekolah Permata Pintar, bagi membina 32 Pusat Anak Permata Negara (PAPN) serta membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.Peruntukan itu turut meliputi program Permata yang lain seperti PERTAMA Pintar, Seni, Insan dan Remaja. Kenapa tidak disalurkan kepada Kementerian yang bertanggungjawap?

Sakit hati rakyat tidak pernah diambil kira. Kita mahu harga barang turun. Kita mahu harga makanan ruji turun. Tapi yang turun? Beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut,pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu. Apakah ini yang kita mahu? Apakah ini yang orang kampung mahukan? Apakah ini yang mampu menaikkan taraf ekonomi negara. Apakah keperluan ini hari - hari kita beli?

Belanjawan kali ini hanya untuk golongan tertentu. Soalan kepada Najib? Apa peruntukan kepada golongan petani dan nelayan? Apakah sumbangan kepada golongan pekerja swasta? Tiada satu pun peruntukan diberikan kepada mereka. Mungkin ada yang kata ekonomi apa yang kita mahukan. Idealistik atau realistik. Ya kita mahu yang realistik. Realistik agar rakyat dapat tersenyum lebar dengan penurunan harga barang. Realistik rakyat senyum apabila harga ubat atau yang berkaitan dengan kesihatan diturunkan.

Itulah yang realistiknya selain daripada menyuntik wang untuk memacu ekonomi negara. Sudah berapa lama kita merdeka. Sudah berapa banyak bangunan tinggi yang kita ada. Sudah berapa banyak gedung - gedung membeli - belah kita ada. Sudah berapa banyak sekolah bestari yang kita ada. Tapi jujur dengan diri kita, apakah pencapaian kita? Malu kita jika dibandingkan dengan Cuba. Cuba sebuah negara yang tidak punya bangunan pencakar langit. Namun dari sudut pendidikan cuba meninggalkan kita jauh. Kita yang hebat dalam bangunan hanya dapat 88.9% peningkatan dalam pendidikan jauh tertinggal di belakang Cuba yang mendapat 99.8%. Ini yang kita mahu. Ini yang rakyat idamkan. Itu belum bicara soal kesihatan dimana dari semua sudut Cuba jauh meninggalkan kita. Ya, sebuah negara yang mundur bangunan tapi rakyat senyum dan sihat.

Ramai ahli politik kata ini Belanjawan PRU. Saya katakan ini Belanjawan Rosmah atau Belanjawan Hari Kiamat BN. Kenapa? Belanjawan yang tidak menguntungkan rakyat. Belanjawan yang hanya bermanfaat buat golongan tertentu. Tak semua orang menjadi Ketua Kampung, tak semua menjadi Tok Batin, tak semua orang jadi Guru KAFA. Majoritinya orang kampung. Kasihan orang biasa macam kita. Tepuk dada tanya selera. Apakah ini yang kita mahukan?

Sumber

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List