PRU-13 paling buruk dalam sejarah...???

on Aug 3, 2011

BANGUNAN TERTINGGI DI DUNIA

on

Wan Azizah: Minta jauhkan saya jadi seperti Rosmah

on

LEPAS MISMAH - RITA, SAIFUDIN PULAK....?

on
Jangan terkejut jika bukan Mismah sahaja yang statusnya penduduk tetap disebelah pagi bertukar menjadi warganegara sebelah petang, malah pertukaran serupa turut melibatkan ramai lagi.

Selepas heboh laporan menceritakan "kecekapan luar biasa" Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menukar taraf kewarganegaraan Mismah dalam masa empat jam, 52 lagi kes serupa ditemui PAS Titiwangsa.

Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini, Timbalan Yang Dipertua PAS Titiwangsa Khairul Anuar Manap mendedahkan perkara itu dikesan kira-kira jam 2.30 petang.

Menurutnya, kira- kira jam 9.15 pagi tadi, petugas IT PAS Wilayah Persekutuan dan Titiwangsa berjaya mengesan 52 orang pemilih yang berstatus penduduk tetap di dalam Rang Daftar Pemilih suku ke-2 bagi tahun 2011.

Kemudiannya senarai tersebut dikeluarkan dan disemak di dalam sistem semakan MyKad dan MyPR Jabatan Pendaftaran Negara di alamathttp://www.jpn.gov.my/semakic/ dan mendapati kesemua 52 orang tersebut berstatus Permastautin Tetap atau PR.

Senarai status penduduk tetap yang di kesan itu ialah, 28 nama di parlimen Titiwangsa, Segambut (5), Batu (8), Wangsa Maju (4), Bandar Tun Razak (1), dan Lembah pantai (6).

"Petugas IT PAS wilayah terus mencetak atau "print screen" semua gambar kad penduduk tetap tersebut daripada sistem semakan JPN dan menyertakan senarai nama dan dibawa ke pejabat Suruhanjaya Pendaftaran Negara (SPR) Wilayah Persekutuan di Bangunan Yayasan Selangor, Jalan Raja Muda Abd Aziz untuk tujuan bantahan.

"Kira-kira jam 2.30, iaitu sebelum mengisi borang bantahan senarai Rang Daftar Pemilih, pegawai SPR mengesahkan kesemua senarai 52 orang itu adalah warganegara melalui sistem semakan JPN.
"Petugas PAS cuba mengesahkan semula dan ternyata semua nama tersebut telah bertukar menjadi warganegara hanya selepas berberapa jam," ceritanya.

Lebih pelik katanya, bagaimana semua 52 nama itu boleh terlepas masuk dalam rang daftar pemilih sedangkan semuanya berstatus penduduk tetap atau soalnya, apakah ada suatu komplot antara SPR dan JPN dalam usaha memenangkan parti Umno BN.

Sehubungan itu, beliau berharap agar perkara ini tidak dipandang remeh oleh pihak berkuasa dalam negara dan dapat menyelesaikan dengan kadar segera sebelum tindakan yang lebih drastik diambil.

Petang tadi, negara digemparkan dengan seorang penduduk tetap (PR), Mismah yang memegang kad MyPR merah telah didaftarkan sebagai pengundi baru, bertukar menjadi warganegara dalam masa beberapa jam.

Dia kini mempunyai MyKad biru, berdasarkan semakan pada sistem dalam talian yang sama JPN di mana butiran identifikasi dirinya direkodkan.

Pendedahan dan penemuan terbaru itu bakal memberi tekanan baru kepada SPR yang selama ini mendakwa tiada manipulasi dalam daftar pemilih dan senarai pemilih sudah dibersihkan.

Menjelang PRU ke-13, dijangkan lebih banyak lagi pendedahan akan dibuat Pakatan Rakyat berhubung penyelewengan pihak tertentu dalam usaha memenangi pilihan raya dengan cara yang tidak demokratik.


Harakahdaily


APAKAH IMPIAN MENJADI KENYATAAN.

on

OH MELAKA.


Jambatan Selat Melaka yg menghubungi Pulau Rupat dan seterus nya Sumatera Indonesia, lama cadangan akhir dan dijangka bakal menghubungkan Pulau Rupat, Riau, dengan Melaka, dimaklumkan ukuran panjang nya lebihkurang 48.7 kilometer.

Oleh kerana infrastruktur di Pulau Rupat belum dikaji sepenuhnya, anggaran awal nya akan dibangun pula jalan sepanjang 71.2 km dan jambatan yang menghubungkan Pulau Rupat dengan Pulau Sumatera, sepanjang 8 km.

Sebuah syarikat dari Malaysia, Strait of Malacca Partners Sdn Bhd, membuat rekacipta bentuk jambatan utama Selat Melaka yg bakal dibina 12 km berhampiran dengan Pulau Rupat.

Bahagian jambatan yg berhampiran Pulau Rupat tidak menggunakan tiang, hanya diperkuatkankan dengan kabel-kabel besar, dengan jarak antara tiang penyangga kabel sejauh 4.3 km. Jambatan ini juga akan dibina tinggi nya se hingga 76 meter, bagi kemudahan laluan kapal-kapal tangki dan kargo.

Selat Melaka, merupakan salah satu jalurlaluan tersibuk di Asia Tenggara dan sering menjadi laluan kapal kapal besar yg berat sehingga 300 ribu ton serta selat ini mempunyai kedalaman angaran antara 50- 60 meter.

Rekabentuk jambatan ini dibuat penampilan yg agak menarik dan ekonomis malah ianya dijangkan menarik perhatian kepada para pengguna nya yg dapat menikmati keindahan suasana pandangan laut dihiasai dengan beberapa buah pulau yg terdapat dikawasan sekitar.

Kos pembinaan jambatan ini dijangka menelan belanja sebanyak US$12.75 million dollar termasuk sebatang jalan yg menghubungi Pulau Rapat Indonesia.  budakrompin KUNTAU MIC BERJAYA.

on

Najib bersalaman dengan Palanivel selepas beliau mengumumkan
 perlantikan Palanivel sebagai menteri penuh di Perhimpunan
Agung MIC ke- 65 di PICC di Putrajaya.
 


BERNAMA MELAPORKAN....

on  BERNAMA MELAPORKAN  :- 


SPR:"Tiada Pendatang Asing Didaftar Sebagai Pemilih"


Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, menyatakan TIADA PENDATANG ASING yang didaftar sebagai pengundi mengikut laporan BERNAMA di bawah.

BERNAMA melaporkan kenyataan beliau, antara lain:


Katanya, semasa proses pendaftaran pemilih melalui Sistem Pendaftaran Pemilih Sepanjang Tahun (e-SPPST) yang diguna pakai oleh SPR, pengenalan pemohon akan dihubung kait dengan ‘Agency Link-Up System’ (ALIS) Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).


Menurutnya ALIS yang mempunyai 33 jenis tapisan atau semakan wajib bagi setiap permohonan, akan menolak permohonan mereka yang bukan warganegara untuk didaftar sebagai pemilih
Tak sabar rasanya nak tunggu jawapan SPR terhadap gambar di atas dan beberapa lagi contoh2 jelas yang lain.

Tak sangka tak sampai sebulan, penipuan SPR terdedah satu persatu termasuklah kenyataan yang datang dari Pengerusi SPR sendiri.

Kalau Pengerusi SPR ada maruah, dia patut letak jawatan di atas skandal ini.

Tulang Besi

Tidak ada pendatang asing yang didaftar sebagai pemilih kerana pengesan utama yang digunakan dalam menentukan kelayakan permohonan sebagai pemilih ialah kad pengenalannya, kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

Katanya, semasa proses pendaftaran pemilih melalui Sistem Pendaftaran Pemilih Sepanjang Tahun (e-SPPST) yang diguna pakai oleh SPR, pengenalan pemohon akan dihubung kait dengan ‘Agency Link-Up System’ (ALIS) Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Menurutnya ALIS yang mempunyai 33 jenis tapisan atau semakan wajib bagi setiap permohonan, akan menolak permohonan mereka yang bukan warganegara untuk didaftar sebagai pemilih.

Bercakap dalam satu dalam satu temubual khas di pejabatnya di Putrajaya baru-baru ini beliau berkata, jika ada sebarang cubaan untuk mendaftar permohonan yang tidak sah, sistem yang ada akan menolak transaksi atau kemasukan data itu secara automatik.
Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan pihak-pihak tertentu yang menurutnya mempertikai kononnya berlaku pendaftaran pendatang asing sebagai pengundi, di samping mempertikai proses pendaftaran anggota polis sebagai pengundi.

Abdul Aziz berkata tapisan dan semakan yang dilaksanakan oleh sistem ALIS bukan sahaja menolak mereka yang bukan warganegara, malah ia juga menolak permohonan daripada mereka yang belum layak dari segi umur dan yang mengemukakan kad pengenalan palsu.

Katanya jika ada pihak tertentu yang mempunyai sebarang bukti berhubung perkara itu, beliau meminta supaya ia dikemuka kepada pihak SPR bagi membolehkan siasatan dilakukan.

“Saya ingin dapatkan senarai itu (pendaftaran pendatang asing sebagai pengundi) yang lengkap dengan nama mereka, nombor pasport dan butirannya sebagai pengundi. Saya nak dapat bukti kerana adalah suatu perkara yang tidak mungkin bagi pendatang asing boleh didaftar sebagai pemilih,” katanya.

Mengenai pendaftaran polis sebagai pengundi pos dan juga pengundi awam, Abdul Aziz berkata permohonan untuk mendaftar nama sebagai pemilih pos bagi anggota polis dibuat di Ibu Pejabat Polis DiRaja Malaysia di Bukit Aman, Ibupejabat Polis Kontinjen dan Daerah, di tempat anggota itu bertugas.

Katanya tapisan yang ketat dibuat ke atas permohonan anggota polis dengan mengikut catatan nombor kad pengenalan awam mereka dan SPR pasti akan dapat mengesan jika berlaku pendaftaran berganda.

Abdul Aziz berkata SPR juga menjalin kerjasama pintar dengan pihak polis dan tentera untuk membantu SPR membersihkan nama-nama pengundi dengan mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya sebulan sekali, dan proses pembersihan termasuk berkaitan pertukaran daripada pengundi pos kepada pengundi awam.

Mengenai dakwaan pihak-pihak tertentu kononnya perpindahan nama pengundi ke tempat lain berlaku tanpa permohonan dibuat oleh pemohon itu sendiri, Abdul Aziz berkata ia tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya kerana perubahan tempat mengundi hanya boleh dilakukan oleh pemilih itu sendiri dan perkara itu termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya.

“Kemukakan kepada SPR (jika ada) senarai orang yang dipindahkan ke tempat jauh oleh pihak lain dan bukan oleh pemohon itu sendiri, jangan cakap sahaja,” katanya.BACA JUGA INI :- http://jalanpulang1978.blogspot.com/2011/08/panas-kini-mismah-gate-gelabahkan-spr.html


GULA

on
Gula....Boleh membuat orang 'tersenyum' kepuasan....Tapi boleh juga membuat orang berkerut dahi seumpama sedang menghadapi masalah yang tiada penyelesaian...Tak kira orang sihat atau pun berpenyakit kencing manis...Gula dengan kehidupan tidak dapat dipisahkan....Biar berjuta wang kerajaan habis untuk membuat kempen 'kurangkan gula' namun ianya tidak merubah corak penggunaan gula dalam masyarakat....

Melihat kepada tabiat rakyat Malaysia ini ada pihak yang cuba mengambil kesempatan...Menaguk di air yang keruh...Di kala rakyat Malaysia sedang berhadapan dengan bulan Ramadhan atau turut dikaitkan dengan bulan di mana rakyat Malaysia akan 'menikmati' pelbagai hidangan dari kuih muih hinggalah ke lauk pauk sebagai juadah berbuka mahupun bersahur ada pihak yang cuba mengambil kesempatan dengan menaikan harga gula....'Mereka' menyedari walau setinggi mana sekalipun harga gula dinaikan permintaan terhadap gula ini tidak pernah berkurangan....

Namun bukan 'mudah' untuk mereka menaikan harga gula ini sewenang wenang tanpa 'strategi' yang betul..Kesilapan dalam mengatur 'strategi' bagi menaikan harga gula ini boleh menyebabkan kemarahan rakyat Malaysia dan secara tidak langsung boleh menyebabkan 'kedudukan' dan 'keselesaan' kerajaan 'memerintah' akan terjejas...Justeru itu pihak 'pembekal' dengan kerjsama pihak 'memerintah' perlu menyusun strategi atau bermain 'wayang' dengan betul agar kenaikan harga gula ini boleh 'diterima' rakyat Malaysia...

Bermula dengan 'kekurangan' gula secara terancangn dipasaran dengan alasan 'permintaan' yang meningkat dan akhirnya akan berakhir dengan 'kenaikan' harga gula ini...Pihak media tali barut kerajaan memerintah pula akan 'memainkan' peranan dengan menyiarkan pelbagai kempen 'kurangkan gula dalam permakanan' dengan alasan kesihatan...Manakala pihak penguatkuasa memainkan peranan 'berpura-pura' menjalankan tugas dengan menyerbu stor2 dan gudang2 bagi menampakkan bertapa seriusnya kerajaan memerintah membasmi/membanteras gejala menyorok bekalan gula ini sekaligus menyembunyikan strategi mereka sebelum ini....

Tapi sampai bilakah strategi ini mampu mengaburi mata rakyat Malaysia?!...Sampai bilakah rakyat akan tertipu dan terpedaya dengan strategi mereka ini?!...Bodoh sangatkah rakyat Malaysia sehingga tak mampu berfikir dan menilai?!....Buta sangatkah rakyat Malaysia sehingga tak mampu melihat?!...Pekakkah rakyat Malaysia sehingga tak mendengar?!..Bisukah rakyat Malaysia hingga tak mampu berkata-kata?!....Rakyat Malaysia tidak bodoh..tidak buta...tidak pekak dan tidak bisu...Rakyat Malaysia hanya menunggu waktu dan ketika sahaja untuk menghukum kerajaan memerintah ini....

Dan pilihanraya umum akan datang adalah medan terbaik untuk menghukum kerajaan memerintah ini di atas kegagalan mereka mentadbir negara ini dengan bijak dan adil sebagaimana yang telah diamanahkan oleh rakyat...PEMERINTAH ADIL PEMERINTAH YG DISOKONG..PEMERINTAH ZALIM WAJIB DITENTANG!!!...
SIAPA YANG BOHONG...?

on

Malaysiakini Pembohong Mismah BUKAN PENGUNDI
Kecoh pasal si Mismah yang kononnya diberikan warganegara dalam masa 4 jam. Selepas dapat status warganegara, Mismah yang pada awalnya memilik IC Merah (PR) dikatakan sudah didaftarkan sebagai pengundi. Malaysiakini menyebut Mismah merupakan pengundi berdaftar yang baru. Bermakna Malaysiakini menggambarkan bahawa Mismah telah pun bergelar pengundi yang sah!

Semakan saya melalui semakan secara talian melalui laman web SPR mengeluarkan hasil berikut :


Semakan saya mendapati status Mismah yang memiliki kad pengenalan bernombor 670704-71-5238 adalah 'PERMOHONAN YANG SEDANG DIPROSES".

Ini bermakna mengikut rekod SPR Mismah bukanlah pengundi berdaftar sebagaimana digambarkan oleh Malaysiakini. 

Saya tidak berpuas hati di situ, saya membuat semakan kedua melalui SISTEM SEMAKAN PEMILIH BAGI ISI RUMAH. 

Rekod Mismah yang dikatakan Malaysiakini telah berdaftar sebagai pemilih menunjukkan bahawa rekod berkenaan  'TIADA DALAM DAFTAR PEMILIH' .


Ini bermakna laporan Malaysiakini yang mengatakan bahawa individu bernama Mismah ini telah pun sah menjadi pengundi merupakan satu pembohongan jahat dan bersifat menyerang SPR bertujuan untuk menguatkan sokongan rakyat kepada kempen Bersih 2.0 yang digerakkan mereka.

Semakan pertama menunjukkan pendaftaran pemilih di bawah nama Mismah dikatakan 'DALAM PROSES' bagi saya tiada salahnya jika benar Mismah telah pun menerima  status warganegara dan itu menjadi hak dia untuk berdaftar sebagai pemilih.

Cuma persoalan yang perlu dijawab oleh JPN adalah, benarkah Mismah menerima status warganegara dalam masa 4 jam sebagaimana dilaporkan oleh Malaysiakini.

Mengikut undang-undang biasanya proses memohon status kewarganegaraan biasanya memakan masa 6 bulan atau lebih.

Malaysiakini kata Mismah pengundi berdaftar yang sah mengikut rekod SPR tidak benar!!

Malaysiakini juga tidak jujur dalam melaporkan berita mereka kerana permohonan warganegara ada beberapa jenis permohonan yang mana masa pemprosesan sesuatu kelulusan adalah berbeza :


BIL.JENIS PERMOHONANTEMPOH PERMOHONAN DIPROSES
1.

 Permohonan Lengkap Pengesahan Taraf Warganegara
Permohonan Pengesahan Taraf Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya
6 bulan
2.


Permohonan Warganegara
Permohonan untuk menjadi Warganegara Malaysia diproses dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat sebelum dihantar kepada Kementerian Dalam Negeri untuk keputusan.
Nota:
Tempoh 12 bulan tidak termasuk kes-kes yang perlu dirujuk kepada agensi-agensi lain dan tempoh untuk mendapat keputusan dari Kementerian Dalam Negeri serta proses pengeluaran Sijil.

12 bulan
3.

Permohonan Lengkap Pelepashakan Kewarganegaraan
a) Permohonan Pendaftaran Akuan Pelepasan Kewarganegaraan yang diterima di kaunter Ibu Pejabat JPN Putrajaya, diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima.
14 hari bekerja
b) Permohonan Pelepasan / Penolakan Kewarganegaraan yang diterima di Konsul di luar Negeri dan JPN Ibu Negeri diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya
30 hari bekerja
4.

Gantian Sijil Warganegara
Permohonan gantian Sijil Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
14 hari bekerja
5.

Cabutan Sijil Warganegara
Permohonan cabutan Sijil Warganegera diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
5 hari bekerja
6.

Carian Sijil Warganegara
Permohonan keputusan carian Sijil Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
7 hari bekerja
7.

Salinan Sah Sijil Warganegara
Permohonan salinan sah Sijil Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
3 hari bekerja
8.

Pindaan Butiran Sijil Warganegara
Permohonan pindaan butiran Sijil Warganegara diproses dan diselesaikan dalam tempoh berikut dari tarikh permohonan yang lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
14 hari bekerja
9.

Cabutan Sijil W (Kelahiran Luar Negara)
Permohonan cabutan Sijil W bagi kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara diproses dan diselesaikan dari tarikh permohonan lengkap diterima oleh Ibu Pejabat JPN Putrajaya.
1 hari bekerja


Melalui carta di atas permohonan yang bagaimana agaknya dimohon oleh Mismah?

JPN tunggu apa lagi, korek la rekod kamu. Segala fail, borang dan sebagainya yang melibatkan Mismah dedahkan kepada umum.

Jangan biarkan Malaysiakini meneruskan agenda jahat mereka!


Nanti kita cuba dapatkan maklumat bilakah tarikh Mismah mengisi borang dan menghantar  permohonan taraf kewarganegaraannya. InsyaAllah... 


Hairan Mismah ni tidak disertakan sekali status bin, binti atau a/k, a/l, a/p?sumber  :-  http://yuseriyusoff.blogspot.com  dan juga sini

KOD 71....KOD LAIN BAGAIMANA...???

on

Tu baru kod 71, macamana dengan 26 kod berdasarkan negara pulak?Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List