Sankara Nair : 2 saksi mati tiada kiatan kes video Lingam

on Aug 25, 2010

610x


PETALING JAYA: Peguam mewakili kes Anwar Ibrahim, Sankara Nair berpendapat kematian dua saksi D Ramachandran dan V Ragendran berhubung kes klip video Datuk V K Lingam tidak ada kaitan dengan kes tersebut kerana ia kematian dengan sebab yang lain.
Menurutnya, kes pembunuhan berkaitan V Ragendran yang berlaku di Puchong adalah atas sebab lain dan pesalah-pesalah yang membunuhnya telah pun ditangkap untuk siasatan.
"Ia jelas tiada kaitan dengan kes video Lingam kerana polis memberi kenyataan bahawa berlaku pergelutan di antara kedua-dua pihak akibat pertengkaran berkaitan kuil.
"Mengenai kematian bekas pemandu D Ramachandran pula, ianya telah disahkan terbunuh dalam kemalangan jalanraya oleh pihak polis setelah siasatan dilakukan. Jika ada unsur pembunuhan sepatutnya telah dikenal pasti," katanya ketika dihubungi Free Malaysia Today hari ini.
Beliau berkata, kerajaan sememangnya perlu menyediakan jaminan kepada semua saksi yang terlibat dalam memberi keterangan kepada mahkamah supaya ianya dapat memastikan keselamatan setiap saksi mahkamah sentiasa terjamin.
"Jika kerajaan gagal untuk memberi jaminan keselamatan kepada setiap saksi mahkamah, saksi-saksi yang bakal memberi keterangan kelak tidak akan mahu memberi kerjasama kepada mahkamah nanti," jelasnya.
Tambah beliau, saksi-saksi kes klip video Lingam seperti Ahli Parlimen Kelana Jaya Loh Gwo-Burne, bekas setiausaha Lingam, Jayanthi L Govindarajulu Naidu dan adik Lingam V Thirunama Karasu yang khuatir setelah menerima ugutan sepatutnya menyediakan bukti kukuh untuk membantu pihak berkuasa melakukan penyiasatan.
Masalah ugutan ke atas saksi
"Jika setiap laporan dari saksi telah disediakan bukti, ia jelas menunjukkan bahawa pihak polis gagal melaksanakan tanggungjawab untuk menyelesaikan permasalah ugutan yang diterima oleh saksi-saksi berkenaan," ujarnya.
Ketika ditanya mengenai kes semakan kehakiman video Lingam, Sankara berpendapat, mahkamah telah memutuskan keputusan terbaru dan ianya terpaksa dihormati untuk tidak menghina mahkamah.
"Kebenaran semakan dari mahkamah perlu dituruti walaupun kebenaran itu dilihat menghina suruhanjaya diraja yang telah menyiasat kes tersebut," katanya.
Semalam, Jayanti bersama Loh mengadakan satu sidang media berikutan menerima ugutan tanpa henti daripada individu tidak dikenali dan menganggap bahawa kematian kedua saksi kes klip video Lingam sebagai satu misteri.
Karpal Singh semalam juga membidas keputusan mahkamah rayuan yang membenarkan permohonan tiga individu mencabar hasil penemuan yang terkandung dalam laporan siasatan Inkuiri Suruhanjaya Diraja mengenai kemelut pita video Lingam.
Katanya, tidak pernah dalam sejarah Malaysia, kebenaran diberikan bagi mencabar hasil penemuan sebuah suruhanjaya diraja.
"Mahkamah Rayuan silap dalam keputusan hari ini yang membenarkan rayuan itu. Apa yang pihak berkuasa sepatutnya lakukan ialah bertindak ke atas cadangan dan hasil penemuan dan mengambil tindakan ke atas individu-individu yang terbabit,” kata Karpal

Sumber:- FreeMalaysiaToday

Percubaan NST,BERNAMA Putar Belit Pendirian Nik Nazmi Terhadap Syariah

onNak buat macamana. Dah memang kedua-dua akhbar ni (NST dan BERNAMA) akhbar milik UMNO. Sememangnya mereka akan cuba memutar belitkan segala nya untuk kepentingan politik UMNO/BN. 


Isnin lalu laporan New Straits Times memetik kata-kata saya menyatakan pelaksanaan hukuman hudud di Malaysia adalah “tidak sesuai”.

Laporan ini kemudian dipetik pula oleh Bernama tanpa menghubungi saya.

Sebenarnya saya telah nyatakan ketika dihubungi NST bahawa tidak timbul persoalan bahawa saya menentang syariah kerana ia sebahagian daripada agama Islam.

Dalam 17 Perkara Dasar Keadilan, termaktub pendirian Keadilan dalam hal agama:

“Mendaulatkan Islam sebagai agama Persekutuan sambil menjamin hak bukan Islam untuk beragama dan berfikir, dan untuk memperkembangkan peranan agama dan nilai-nilai sejagat demi menegakkan kebenaran, keadilan, tatacara berakhlak, kemanusiaan dan kemuliaan insan.”

Pendirian Pakatan Rakyat juga adalah jelas. Dalam Dasar Bersama Pakatan Rakyat yang dimeterai Keadilan, PAS dan DAP pada Disember 2009 Pakatan memartabatkan peruntukan Perlembagaan termasuk kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan menjamin hak kebebasan beragama di Malaysia.

Pakatan juga komited untuk menubuhkan mekanisme yang menyeluruh untuk memberi penyelesaian yang adil dalam kes-kes yang melibatkan pertindihan sistem perundangan sivil dan syariah, termasuk sebuah Suruhanjaya Diraja untuk mengkaji semua isu-isu berkaitan dengan mendalam.

Dalam temubual saya Januari tahun ini dengan laman web the Nutgraph juga saya menegaskan adalah penting untuk semua menghormati mahkamah syariah (serta Perkara 121(1)(a)) dan memahami matlamat hakiki syariah (maqasid syariah) iaitu pemeliharaan agama, jiwa, akal, keturunan dan harta.

Isu ini telah saya ulas dalam dua bab dalam buku saya, Mendepani Zaman iaitu Meraikan Warisan Wasatiyyah Kita – bagaimana kita boleh mengembangkan peranan Islam dalam masyarakat selari dengan tradisi kesederhanaan Islam di Nusantara dan Tiada Paksaan: Masyarakat Islam dan Bukan Islam di Malaysia – bagaimana mempertahankan muafakat Perlembagaan bahawa Mahkamah Syariah hanya tertakluk kepada umat Islam dan tidak kepada masyarakat bukan Islam.

Dalam aspek syariah kita harus lihat perlunya mengambilkira fiqh al awlawiyyat (fiqh keutamaan) dalam proses pelaksanaannya.

42Terbunuh Nahas Pesawat Terhempas

on

Nahas pesawat China:- 42 terbunuh

BEIJING, 25 Ogos — Seramai 42 orang terbunuh dalam nahas udara membabitkan pesawat China di utara negara itu lewat malam tadi.
Sun Bangnan, seorang pegawai polis di wilayah Heilongjiang berkata, mayat-mayat ditemui di lokasi pesawat Henan Airlines terbabas kira-kira 10.10 malam (waktu tempatan) di bandar Yichun.
Terdahulu Naib Datuk Bandar Yichun Wang Xuemei memberitahu stesen televisyen kerajaan bahawa 49 daripada 96 orang yang menaiki pesawat itu telah dibawa ke hospital, dengan tiga orang cedera parah. — Reuters

VIDEO TERBARU INKUES TEOH 'HILANG' DARI LAMAN WEB AG.

on

“Mengapa rakaman terdahulu inkues Teoh Beng Hock dimuat-naikkan di lamanweb Pejabat Peguam Negara, tetapi yang terbaru sengaja ditinggalkan?

“Adakah kerana ia berkaitan dengan persembahan yang kurang memuaskan ketua pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abdul Razak Musa (kiri) dalam inkues itu?”

Ia antara persoalan yang dilemparkan oleh ahli parlimen Segambut, Lim Lip Eng dari DAP, hari ini yang mendakwa kegagalan pihak pendakwaan memuat-naikkan laporan inkues terbaru itu membuktikan bahawa suruhanjaya berkenaan tidak berkecuali.

“Pejabat AG memuat-naik video perbicaraan di 
lamanweb mereka sejak hari pertama inkues. Tetapi mengapa memilih tidak menyiarkan yang terbaru?

“Ini cuma menunjukkan mereka adalah berat sebelah, walaupun dalam kes ini mereka sepatutnya berkecuali,” kata Lim dalam sidang medianya hari ini.

Lim juga mencabar pejabat peguam negara untuk memuat-naikkan video berkenaan dalam tempoh 24 jam.

“Ji
ka tidak, mereka sepatutnya mengeluarkan semua video yang lain itu,” kata Lim (kanan).

Pada inkues terbaru pada 18 Ogos lalu, ahli patologi forensik Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand mempertahankan pendapatnya bahawa Teoh kemungkinan besar tidak membunuh diri tetapi sebaliknya diasak oleh Abdul Razak yang sejak awal mempersoalkan kelayakan Pornthip sebagai saksi.
Abdul Razak berpendapat keterangan Pornthip adalah berdasarkan imaginasinya. Pornthip menafikan perkara itu dan berkata kesimpulannya adalah berdasarkan pemerhatian dan kerjanya.
Abdul Razak berkata berdasarkan kelayakan Pornthip, ahli patologi Thailand itu tidak layak bergelar pakar di Malaysia kerana universiti tempat beliau belajar, tidak diiktiraf di negara ini. Pornthip (kiri) menjawab bahawa universiti tempat beliau belajar adalah satu daripada lima yang terbaik di Asia - mereka yang berada di mahkamah memberikan tepukan.

Cekik diri sendiri

Razak kemudiannya mencadangkan kepada Pornthip bahawa Teoh mencekik dirinya sendirinya. Katanya, ini kerana empat daripada doktor telah mendapati bahawa tiada bukti menunjukkan Teoh dicekik.
Gobind bangkit dan mengarahkan Razak menunjukkan bagaimana seseorang mencekik diri sendiri. Razak menyahut cabaran itu dan cuba mencekik diri sendiri sambil digelakkan daripada mereka di mahkamah itu.
"Saya cadangkan bahawa anda datang ke mari untuk serang SPRM,” katanya.

Beliau memberi beberapa kesilapan yang didakwa dilakukan oleh Pornthip tetapi dinafikan oleh pakar patologi Thailand itu. Menurut Pornthip, laporan yang dikemukakannya disokong dengan bukti saintifik.
Razak: Awak kata 80 peratus pembunuhan.
Pornthip: Saya telah terangkan. Awak mesti terima...
Razak:
 Apabila awak beri keterangan 80 peratus adalah kes pembunuhan, ia dilaporkan di semua media negara ini.

Pornthip berulang-kali menggesa Razak supaya membaca laporannya, tetapi ketua pendakwa SPRM itu berkata: “Saya habiskan masa tiga hari membacanya.”
Orang ramai yang mengikuti perbicaraan kemudian mula berbisik yang menunjukkan rasa tidak puas hati mereka dengan cara soalan Razak.

Razak kemudiannya bertanya sama ada objek tumpul yang dirujuk oleh Porthip pada awal inkues pagi ini merujuk kepada kerusi atau benda lain.
Pornthip: Saya ingin tanya sama ada awak seorang peguam?
Razak: Mungkin, saya lebih muda daripada awak tetapi saya telah berkhidmat sebagai peguam untuk 24 tahun.

Ini disambut dengan cemuhan 'wah' daripada mereka yang hadir.

Pengalaman terjun bangunan

Razak kemudian mengajukan soalan kepada Pornthip, bagaimana Teoh boleh mati pada tingkat 14 (lokasi pejabat SPRM Selangor yang terletak di Plaza Masalam, Shah Alam) tetapi masih bernyawa apabila sampai di bawah.
Soalan Razak semakin bercelaru dan menyebabakan koroner terketawa kecil. Azmil kemudian menjelaskan kepada Razak apa yang Pornthip maksudkan ialah Teoh berkemungkinan sedar semasa jatuh dan belum mati.
Razak: Dari Tingkat 14, 99 kaki dari atas tanah - dia tidak sedarkan diri, jadi badannya semestinya lebih berat.
Pornthip: Tiada perbezaan. Secara saintifik, bagaimana boleh berlaku kehilangan berat berdasarkan tahap kesedaran?

Razak juga bertanya kepada Pornthip sama ada dia mempunyai pengalaman terjun dari bangunan. Ini kerana ahli patologi itu dalam keterangannya berkata mayat yang dijumpai itu didapati lebih jauh daripada bangunan berkenaan berbanding kes lazim membunuh diri dengan melompat.

Satu lawan empat

Malik bangkit dan berkata Razak cuba 'memasukkan perkatan' dalam mulut Pornthip. “Cara dia mengajukan soalan seolah-olah mahu kami sendiri terjun!”
Razak kemudiannya mengulangi soalan kepada Pornthip bahawa pendapatnya adalah berlainan dengan empat orang doktor yang hadir pada bedah siasat kedua.
Razak: Satu lawan empat...
Pornthip:
 Awak perlu hormat hakim (koroner) yang akan membuat keputusan.
Razak:
 Kita bekerja berdasarkan majoriti.

Sumber:- malaysiakini

Apa Kah Tengku Razaleigh Akan Dipinggirkan........!!!!!!!

on

Jelas UMNO ingin mengenyahkan Tengku Razaleigh daripada menjadi watak penting politik tanahair. Beliau kemungkinan besar tidak lagi dicalonkan untuk bertanding di mana-mana kerusi Parlimen atau DUN. Nama, ketokohan, ilmu dan pengalaman Tengku Razaleigh tidak lagi dinilai dan diangkat seperti mana mereka terus mengangkat Datuk Seri Rais Yatim yang seangkatan dengannya.

Kini Tengku Razaleigh bagai membawa haluan sendiri dan menyedari sikap dan tindak kepimpinan UMNO terhadapnya. UMNO bukan main sakit hati apabila beliau sanggup memenuhi hajat PAS Kelantan dalam isu tuntutan royalti petroleum. Dalam dialog Sidang Kemuncak Tahunan Kepimpinan Pelajar Malaysia Keempat di Kuala Lumpur, nada dan tingkah Tengku Razaleigh seolah-olah mencabar anak-anak muda agar bangkit menentang dan merobohkan kekuasaan yang dibelenggu rasuah dan sifat munafik yang semua orang faham sasarannya ialah pemimpin UMNO kini. Terbaru, beliau menyokong penggunaan dinar dan dirham Kelantan yang kontradik dengan dengki dan dendam pemimpin UMNO yang lain.

Berdasarkan pencak silat politik selepas PRU12, jurus dan pukulan Tengku Razaleigh banyak dituju kepada batang hidung UMNO. Hatinya nampak mendekati Pakatan Rakyat. Cuma istilah ‘katak’ yang diberikan kepada ahli politik yang melompat parti agak mengganggu emosinya untuk kembali kepada posisi pembangkang. Dari UMNO kepada Semangat 46 dan kembali kepada UMNO. Kalaulah beliau ke seberang pula untuk bersama PAS atau PKR, sudah pasti beliau turut digelar sebagai ‘pakar lompat’. Kali ini bukan oleh ahli dan pemimpin Pakatan Rakyat tetapi UMNO-lah pula yang akan mendendangkan lagu lompat si katak lompat itu.
Namun Tengku Razaleigh tidak sepatutnya malu untuk melompat walaupun diumpamakan sebagai apa spesis katak pun. Beliau perlu merujuk tindakannya sama ada selari dengan Islam atau tidak. Kalau melompat dari suatu dunia kepalsuan kepada dunia kebenaran apa salahnya. Itu hijrah namanya. Kalau dikatakan melompat pun, biarkanlah, asalkan lompatan itu mulia di sisi agama. Pedulikan. Bukankah husnul khatimah iaitu kesudahan yang baik itu lebih dekat dengan kasih sayang dan keampunan Allah? Bukan sahaja Tengku Razaleigh. Mana-mana individu sama ada ahli politik, seniman, wartawan mesti melompat ke pulau baru yang lebih indah, suci dan murni.
Sebenarnya ilmu, kepimpinan dan pengalaman Tengku Razaleigh adalah aset negara. Tindakan UMNO meminggirkannya tidak mampu menafikan keterampilannya. Beliau wajar disambut malah ditarik lengannya oleh PAS atau PKR. Persoalan yang mungkin bermain dalam minda penggiat politik ialah sanggupkah beliau diizinkan bertanding atas tiket PAS atau PKR sepertimana kemurahan hati yang telah diberikan kepada Ibrahim Ali? Atau adakah cara terbaik ialah beliau segera menjadi ahli PAS atau PKR agar lebih diyakini untuk bertanding atas tiket Pakatan Rakyat?
Entahlah. Kita tidak dapat menyelami hati beliau dengan lebih mendalam. Tetapi kita amat menanti-nantikan kehadirannya dalam Pakatan Rakyat sebagai seorang negarawan yang ingin mengakhiri riwayat politik dalam jamaah yang diredhai Allah. Insya-Allah kerusi Parlimen Gua Musang akan menjadi milik kita. Dan jasa beliau terhadap negara mampu menjana sokongan dari seluruh negara sebagai menokok tambah kekuatan yang sedia terbina.

Berangan atau Terpinggir !!!!!!!!!!!!!

on

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) merasakan kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas di Negeri Perak terutama ADUN Bebas Behrang Jamaluddin Mohd Radzi yang memilih untuk tidak bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke - 13 hanyalah kenyataan politik bersifat sementara dan menggambarkan dirinya sebagai pemimpin yang tiada wawasan jelas dalam membela rakyat. Tiada yang mustahil di dalam arena politik yang memungkinkan percaturan terbaru di dalam usaha Barisan Nasional (BN) Negeri Perak untuk kembali berkuasa selepas tewas di dalam PRU ke - 12 tahun 2008 yang lalu.Oleh yang demikian DPPN Pk merasakan tidak mustahil bagi ahli politik terutama semua ADUN Bebas ini untuk menyertai Umno lantas menjadi calon BN bagi kerusi tersebut. Tiada siapapun yang boleh menolak kemungkinan tersebut apatah lagi jika dilihat kepada 'sumbangan besar' mereka dalam membantu BN merampas kuasa pemerintahan PR di Negeri Perak yang jelas belum terbalas sehingga kini. Biar pun berjuta Ringgit dihabiskan, jelas mereka sebagai ‘kuasa ketiga' di Negeri Perak.

DPPN Pk tidak akan terkejut dengan pendirian yang bakal dibuat oleh semua ADUN Bebas menjelang PRU ke - 13 nanti yang pasti meletakkan kebajikan rakyat sebagai sandaran bagi pendirian mereka. Bagi semua ADUN Bebas tersebut, khidmat kepada rakyat yang memilih mereka sudah tentu menjadi keutamaan yang selama ini tidak mampu dilakukan. Khidmat mereka yang luar biasa sudah tentu menjadi persoalan yang masih tidak terjawab oleh semua pihak.

Rakyat sudah tentu menunggu tarikh keramat menjelang PRU ke 13 nanti, pelbagai keadaan luar biasa bakal berlaku di Negeri Perak kelak. Semestinya PR akan meletakkan calon yang terbaik untuk berhadapan dengan BN pada kerusi-kerusi 'lompat' ini. Bagi DPPN Pk, rakyat harus konsisten mengutuk sikap ADUN Bebas yang jelas telah mengkhianati rakyat seluruhnya.Larangan Menyiarkan Kes Buang Bayi Di RTM.......?

on

Stesen milik kerajaan - RTM2 - melarang program hal ehwal semasa dan berita dalam bahasa Mandarin daripada melaporkan tentang isu pembuangan bayi kerana ia dianggap "sensitif".

Malaysiakini mendapat tahu bahawa orang yang bertanggungjawab terhadap program hal ehwal semasa dan berita Mandarin RTM, Shy Yap Chuan, telah mengarahkan bahagian Mandarin supaya tidak melaporkan sebarang berita mengenai kes pembuangan bayi sejak minggu lalu.

Berikutan itu, program Mandarin 'Apa pendapat anda' telah menukarkan tajuk perbincangannya - daripada isu pembuangan bayi kepada isu gangguan seksual.

Salah seorang tetamu program tersebut, Wong Su Zane (kanan), mendedahkan perkara itu dalam laman Facebooknya, mempersoalkan mengapa stesen tersebut menganggap kes pembuangan bayi sebagai tabu.

Katanya, dia dimaklumkan mengenai pertukaran tajuk tersebut daripada kakitangan bahagian produksi yang menghubunginya melalui telefon.


"Apabila saya bertanya mengapa, dia mengatakan ada perubahan dalaman dalam dasar kerana topik ini agak sensitif," tulis Wong dalam mesej Facebooknya.

Wong, yang juga pengurus Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO), bagaimanapun menegaskan bahawa rakan-rakannya tidak menghadapi masalah membincangkan tajuk tersebut dalam program dalam bahasa 
Melayu di stesen yang sama minggu lalu.

Menurutnya, bahagian Bahasa Melayu dan Inggeris tidak ada masalah langsung, tetapi nampaknya bahagian bahasa Cina yang terlalu memandang berat terhadap isu-isu 'sensitif'.

Beberapa sumber berkata, ia hanya arahan lisan tanpa garispanduan hitam putih, yang bukanlah satu amalan yang luar biasa.
Satu sumber mendedahkan bahawa Yap memberitahu mereka bahawa arahan tersebut datangnya dari Ketua Pengarah Penyiaran, Datuk Ibrahim Yahya (kiri), yang mengarahkan produser semua bahasa supaya tidak melaporkan mengenai kes pembuangan bayi, dalam satu mesyuarat pagi harian.

Yang menariknya, kata sumber-sumber itu, berita dalam bahasa Melayu masih menyiarkan berita pembuangan bayi selepas Yap meminta bahagian bahasa Cina jangan melaporkan isu tersebut.

Bagaimanapun, ketika dihubungi, Ibrahim menafikan beliau telah mengeluarkan arahan tersebut.

Sebaliknya, beliau berkata, tiada larangan untuk melaporkan isu pembuangan bayi, sambil menambah RTM bersikap cukup terbuka.

Di samping itu, katanya, RTM juga telah lama mengikuti isu pembuangan bayi tersebut.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak tahu sama ada terdapat producer yang mengeluarkan arahan tersebut.

Sumber:- Malaysiakini

Peluang Untuk Kepimpinan Baru Negeri Sarawak........?

onParti Keadilan Rakyat Sarawak menggesa Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud supaya melepaskan jawatannya dengan sesegera mungkin dan membuka ruang kepada lapisan pimpinan baru. 
Pengarah Operasi Pilihanraya Nicholas Badwin menyambut baik kenyataan Taib yang menyataan kesediaan untuk berundur sekiranya khidmat beliau tidak diperlukan lagi. 
Nicholas menjelaskan kerajaaan Taib Mahmud telah melewati tarikh luput dan tidak lagi mampu untuk menguruskan Sarawak dengan baik.
Taib sudah menerajui kerajaan negeri Sarawak selama 29 tahun dan menyatakan kesediaannya berundur jika beliau tidak diperlukan lagi bertanding pada Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang yang diadakan sebelum Julai tahun hadapan.
Nicholas berkata orang Sarawak sendiri mahukan perubahan tersebut kerana menurut mereka Taib sudah lama memegang jawatan itu dan selama ini beliau fikir Sarawak ini beliau yang punya.
“Ramai orang sudah buat aduan dan beliau sendiri tahu beliau sendiri pun tidak buat kerja” kata Nicholas.
Bagi Nicholas, hanya pemimpin yang lebih muda dan berwibawa mampu membawa Sarawak merentasi era politik baru. Generasi veteran seperti Taib Mahmud tidak mempunyai wawasan dan iltizam bagi mencapai matlamat itu.
“Saya setuju memang Sarawak memerlukan pemimpin yang muda dan bertenaga serta lebih faham masalah rakyat dan rakyat perlu tahu mengenai masalah rakyat dan macam yang kita sedia tahu sekarang ini semua dia mahu, balak pun dia mahu, pasir pun dia mahu, kuari, tanah pun dia mahu.” Ujar Nicholas lagi.

Who will kick UMNO out of Anwar

onKUALA LUMPUR: Since his unceremonious expulsion from Umno more than a decade ago, Anwar Ibrahim has been on the warpath against his former party.
Despite being shamed and jailed, the maverick politician defied the odds to rise to the pinnacle of power on the opposite side of the fence, landing himself the coveted role of opposition leader.
However, a prominent blogger suggested that while Umno might have severed ties with its once heir apparent, the party, however, still flowed through his veins.

In response to 12 Sabah PKR leaders aligned to Jeffrey Kitinggan being hauled up by the party's disciplinary board, blogger Haris Ibrahim had penned a scathing article.

The lawyer by trade titled his piece, “Mahathir kicked Anwar out of Umno, yes, but who will now kick Umno out of Anwar?”

According to Haris, two Sarawak PKR leaders, whom he met last month, also expressed disdain and distrust towards the former deputy prime minister.

“PKR, under Anwar, is Umno by another name,” said one of them

“Ask Anwar if he will deny his plan to keep the Dayaks divided so that Muslims will continue to rule Sarawak. How different is PKR from Umno? If he denies this, come back to me and I will give you proof,” added the other.

Haris said the two leaders also described Anwar as being more dangerous than Perkasa's Ibrahim Ali.

The latter, they claimed, was openly racist, but the former continued to promote the Muslim agenda while hiding behind the veil of Ketuanan Rakyat.

'Anwar changes his tune'

As for Sabah PKR's 12, they were summoned by the disciplinary board to explain their action during the height of the state leadership crisis last year.

Sparks flew when Anwar rejected Jeffrey to lead although the latter commanded the confidence of the majority of Sabah PKR, and this led the 12 to file an application to register a new party, Parti Cinta Sabah.

Haris claimed that Anwar had reneged on the conditions of the truce.

“I was told that peace was finally brokered between PKR in KL and Sabah in that Jeffery’s faction would live with Anwar’s handpicked (Ahmad) Thamrin (Jaini) until the party elections.

“The application to register the new party is to be withdrawn and the PKR headquarters and Sabah PKR would put this episode behind them and focus on making ready for the next election,” he said.

Haris said he learnt that the opposition leader was now suggesting that at the time when peace was brokered, he and other party leaders were unaware that an application to register a new party was submitted, and were under the impression that such a move was merely being contemplated.

“This, however, would plainly be an untruth if, as I am told, the condition set by the party headquarters when the peace deal was brokered was that the application be withdrawn,” he added.
'Kill two birds with one stone'

Based on the information obtained from his source in Sabah, Haris said Anwar planned to kill two birds with one stone, Jeffrey and PKR supreme council member Zaid Ibrahim.

“Lynch the 12 at the disciplinary proceedings and Jeffery’s political jugular vein in the party might be severed, leaving the way open for Ansari (Abdullah), a known Anwar man, and his supporters,” he said.

As for Zaid, Haris said his sources told him that Anwar was not comfortable with the former law minister's meteoric rise in the party.

“Zaid has become popular with PKR grassroots in Sabah, many of whom are becoming increasingly disenchanted with Anwar’s Umno-like centralised control of party politics at the state level.

“And notwithstanding Zaid having said he’s not looking to contest for any party post, Anwar and Azmin (Ali) are not leaving it to chance.

“After all, did not Anwar say in 1993 that he will not challenge Ghafar Baba for the Umno deputy presidency, and then went on to finish off Ghafar?” he added.

Azmin, who was Anwar's former aide during his tenure as deputy premier, is currently a PKR vice-president and Gombak MP.

He is expected to vie for the number two post during the party polls in November since incumbent deputy president Syed Husin Ali announced that he would be stepping down.

Speculation had been rife that Zaid might also consider going for the post, although he recently denied such intention.

Meanwhile, Haris said “everyone in the know” in PKR expects Anwar to be found guilty and sent to jail at the end of his Sodomy II trial.

“Assuming (Dr) Wan Azizah (Wan Ismail) hangs on to the presidency and Syed Husin holds to his word, Anwar is looking to Azmin to seize the No 2 post and hold it to check Zaid’s ascension.

“Now I ask you, is not PKR beginning to more and more resemble Umno?” he asked.
Sumber:-  FreeMalaysiaToday

RM500 duit raya untuk kakitangan kerajaan

on

Terkini untuk kakitangan kerajaan :-
Kerajaan bersetuju membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada kakitangan awam dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan. Bayaran akan dibuat sebelum 1 Syawal.

Sayu dan Pilu :- Tergamam Leher Terkulai

on

DITENTERAM...adik-beradik mangsa ditenteramkan saudara-mara selepas adik mereka  berumur tiga tahun disembelih bapa sendiri  di rumah, semalam.
DITENTERAM...adik-beradik mangsa ditenteramkan saudara-mara selepas adik mereka berumur tiga tahun disembelih bapa sendiri di rumah, semalam.

TAHAN...suspek  membunuh kanak-kanak tiga tahun ditahan polis.
TAHAN...suspek membunuh kanak-kanak tiga tahun ditahan polis.


KOTA BHARU: “Saya tergamam melihat leher anak saya terkulai berlumuran darah selepas disembelih suami,” kata Nik Suzila Nik Hashim, 32, ibu kepada Mohamad Adam Muszahffar Muhaimin, 3, yang mati selepas dipercayai disembelih bapanya di Kampung Sungai Keladi semalam.


Nik Suzila berkata, selepas menyembelih anak, suaminya yang mengalami masalah mental cuba membunuh diri dengan mengelar lehernya menggunakan pisau sama, namun tidak berjaya kerana ditahan polis.

Menurutnya, sebelum kejadian kira-kira jam 12 tengah hari, dia dan suaminya, Muhaimin Sauntar, 33, sempat berbual-bual sebelum suaminya mengadu kepanasan dan berjalan ke arah dapur sambil diekori Mohamad Adam Muszahffar.

Katanya, tidak lama kemudian dia terdengar jeritan kuat Mohamad Adam Muszahffar dan pada mulanya menyangka anak kedua daripada tiga beradik itu terjatuh di dapur.

“Saya segera ke dapur dan terkejut melihat anak saya terkulai berlumuran darah selepas disembelih suami. Saya tak sangka dia sanggup berbuat begitu. Saya mampu menjerit dan makin terkejut apabila suami cuba mengelar lehernya sendiri,” katanya.Menurut Nik Suzila, turut berada di rumah ketika kejadian, anak bongsunya, Siti Aisyah, 2, manakala anak sulung, Nur Syafikah, 8, berada di sekolah. 


Difahamkan, suspek pernah bekerja sebagai pengawal keselamatan di pasar raya di sini, sebelum berhenti sebulan lalu.

Nik Suzila berkata, suaminya sudah lama menghidap penyakit mental dan sering mendapatkan rawatan susulan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II). Sudah lama dia tidak mengalami sebarang gangguan mental sehinggalah kejadian semalam.“Sejak akhir-akhir ini, dia tak mahu ambil ubat kerana menyebabkan dia sakit kepala. Sudah lama penyakitnya tidak menyerang dan saya sangka dia sudah pulih. Namun sangkaan saya meleset,” katanya.

Datuk mangsa, Nik Hashim Nik Abdullah, 64, berkata dia menyedari kejadian itu selepas diberitahu Nik Suzila.

Nik Hashim yang ketika itu berehat di rumahnya tidak jauh dari rumah mangsa menghubungi polis yang kemudian menahan menantunya dan merampas pisau.

Menurutnya, dia menyedari menantunya itu berperangai pelik sejak dua hari lalu tetapi tidak menjangkakan dia bertindak demikian.

“Sukar untuk saya menerima apabila dia sanggup menyembelih anak sendiri memandangkan kedua-duanya rapat selain mangsa satu-satunya anak lelaki dalam keluarga itu,” katanya.

Sementara itu, Pemangku Timbalan Ketua Polis Kelantan, Asisten Komisioner Mazlan Lazim berkata, Mohamad Adam Muszahffar mati di tempat kejadian akibat parah di bahagian leher.

Pegawai Agama Terengganu Bernikah Di Thailand?

on

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/pejabatagamabesut.JPG


BESUT - Orang ramai di daerah ini meminta pihak berkuasa menjelaskan laporan yang menyebut bahawa Pegawai Agama Daerah ini yang turut terbabit bernikah dengan isteri keduanya di negara jiran, Thailand.

Sumber Buletinonline memberitahu pegawai berkenaan turut aktif dengan politik tempatan dan pernah disebut-sebut menjadi calon dalam pilihanraya umum ke 12, tahun 2008 yang lalu.


Beliau yang tidak mahu dikenali menyatakan kebimbangan, tindakan pegawai agama tersebut umpama 'mengajar anak ketam berjalan betul' kerana perbuatannya adalah menjadi satu kesalahan sekiranya pernikahan tidak mendapat pengesahan pejabat agama tempatan.

Katanya, tindakan pegawai tersebut juga akan mencetuskan fitnah dan kekliruan serta memberikan imej yang tidak baik kepada pejabat agama.

"Kahwin di Thailand, bukanlah fenomena yang pelik dan ganjil, tetapi, masyarakat akan terkeliru dengan kedudukan dan tindakan seorang ketua pejabat agama, ia akan membawa imej yang tidak baik,"jelasnya.

Sumber tersebut memaklumkan, pegawai agama terbabit dikesan bernikah di Thailand sebelum bulan Ramadhan baru-baru ini.


Sumber: Buletinonline

Taib Mahmud: Saya sedia berundur

on

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud masih belum membuat keputusan sama ada akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri yang diwakilinya pada pilihan raya negeri ke-10 akan datang.
Pemimpin berusia 74 tahun itu yang merupakan ketua menteri yang paling lama berkhidmat iaitu selama 29 tahun sejak 26 Mac, 1981, berkata beliau tidak dapat membuat keputusan mengenai perkara itu kerana ia perlu dibincangkan dan diluluskan oleh pucuk pimpinan.

"Saya tidak tahu...terserah kepada parti dan perdana menteri," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan biasiswa Amanah Raya Berhad (ARB) kepada tiga pelajar Sarawak yang akan melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar, di Kuching, semalam.

Taib, yang sebelum ini ialah anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Asajaya sebelum bertukar ke kawasan Dewan Undangan Negeri Balingian pada 2001, berkata beliau bersedia untuk berundur jika keadaan memerlukan beliau berbuat demikian.

"Banyak orang kata saya tidak diperlukan. Jika saya tidak diperlukan, saya akan berundur," katanya.

Taib yang juga presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) sejak 1981 dan pengerusi Barisan Nasional (BN) Sarawak berkata beliau sebenarnya mahu berundur daripada politik pada 2006 tetapi ramai di kalangan dalam parti menentang hasratnya itu dan akhirnya beliau memutuskan untuk tidak bersara.

Mengenai bila beliau kemungkinan mengadakan pilihan raya negeri, ketua menteri berkata perkara itu masih belum diputuskan lagi.

Mengenai sentimen pengundi Cina di Sarawak yang masih memilih pembangkang berbanding BN, katanya trend itu masih membingungkannya sehingga kini.

"Saya juga bertanyakan soalan yang sama, saya mahu tahu," katanya dan menurutnya kerajaan negeri secara ikhlas cuba memenangi hati pengundi Cina tetapi masih gagal berbuat demikian sehingga kini.
Diminta mengulas kemelut yang dihadapi oleh Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) yang pernah kalah teruk pada pilihan raya negeri Sarawak 2006, Taib berkata, beliau tidak akan campur tangan dalam hal ehwal dalaman parti itu.
"Selama ini saya sudah banyak membantu SUPP, sama ada mereka mahu menerimanya atau tidak, ia perkara lain. Saya sudah memberikan analisis dan nasihat mengenai masalah mereka sebelum ini.

"Kini terpulang kepada mereka. Jika saya melakukan lebih dari itu, ada di kalangan pemimpin SUPP akan mengkritik saya kerana mencampuri hal ehwal dalaman parti itu," katanya sambil menambah SUPP sebenarnya lebih perlu membantu diri mereka sendiri, bukannya mengharapkan bantuan dari luar dalam memulihkan kekuatan parti berkenaan.

Pada pilihan raya negeri 2006, PBB memenangi 34 daripada 71 kerusi negeri diikuti Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dengan 11 kerusi, Parti Rakyat Sarawak (PRS) sembilan kerusi dan Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) lapan kerusi manakala selebihnya dimenangi parti-parti pembangkang.
Sumber:- Malaysiakini

Elok MCA keluar BN masuk Pakatan Rakyat

on

SEJAK akhir-akhir ini kelihatan Umno dan MCA sering bercakaran sesama sendiri, bersengketa dalam hal-hal perkauman sempit, kata-mengata antara satu sama lain.
Persengketaan kedua-dua parti utama komponen Barisan Nasional ini mengheret kepada pertikaman lidah antara Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan Presiden MCA, Dato' Seri Chua Soi Lek


Apa yang dibangkitkan MCA, dalam usaha mereka untuk meraih kembali sokongan masyarakat Cina yang sudah beralih kepada Pakatan Rakyat, khususnya DAP, mungkin dilihat relevan untuk survival MCA.
Namun Umno melihatnya pada perspektif yang berbeza. Umno mendakwa MCA sudah terlalu rasis, menjejak langkah DAP. Sehinggakan TPM sering memberi amaran kepada MCA supaya jangan sesekali menggugat persefahaman BN dengan pelbagai kenyataan yang menghiris hati orang-orang Melayu dalam Umno.
Persengketaan ini berlaku sehingga wujud pertikaian di kalangan BN bahawa MCA sudah tidak setia dan tidak boleh dipercayai lagi.
Pertelagahan Umno-MCA bukannya baru. Hampir setiap kali Perhimpunan Agung Umno atau MCA, masing-masing sering mengeluarkan ucapan dan usul yang berbaur rasis.
Apa pun, di sebalik pertelagahan Umno-MCA, ada yang kata persengketaan ini sebagai sandiwara. Ada yang kata, cetusan api perkauman Umno-MCA boleh berulang seperti peristiwa perbalahan bekas Timbalan Presiden MCA, Dato' Lee Kim Sai dengan Ketua Pemuda Umno, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak tahun 1987 sehingga membawa tangkapan ISA.
Jika MIC sudah dikambing hitamkan oleh Umno, sehingga ditubuhkan parti Makkal Sakhti, barangkali pemimpin Umno boleh berfikir untuk mewujudkan parti baru untuk menggantikan MCA.
Sebenarnya masalah MCA sama dengan masalah Umno, sama dengan masalah Gerakan dan MIC. Masing-masing tengah meroyan kerana kekecewaan ditolak rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13, sampai sekarang masih terkesan.
Umno terpaksa menukar Presiden. Umno terpaksa memperbetulkan arah tuju perjuangan. Umno mahu jadi lebih Melayu pada Melayu. MCA juga begitu, mahu jadi lebih Cina dari Cina dan MIC mahu jadi lebih India dari India.
Mereka terpaksa berbuat demikian kerana perjuangan mereka, teras dan asasnya adalah perkauman. Semua parti ini asasnya adalah rasis. Mereka tegak dan disokong selama ini oleh bangsa masing-masing.
Asal tujuan mereka ialah Umno diguna untuk menjaga Melayu. MCA untuk jaga Cina dan MIC untuk jaga kepentingan kaum India.
Masalahnya ialah kini Umno-MCA-MIC sudah ditolak bangsa mereka sendiri. Sebab apa Melayu tolak Umno? Sebab apa Cina tolak MCA? Sebab apa India tolak MIC? Ini yang harus dikaji sebenarnya.
Sebabnya yang pertama Umno, MCA dan MIC tidak menjaga kepentingan bangsa masing-masing. Jika ada pun hanyalah pada kadar peratusan yang rendah.
Yang Umno, MCA dan MIC jaga adalah kepentingan pemimpin, keluarga dan kroni. Selama ini tidak ada perkongsian pintar dalam BN untuk memperjuang dan menjaga kepentingan rakyat pelbagai kaum.
Yang ada hanyalah perkongsian pintar Umno, MCA dan MIC untuk 'menyapu' sebanyak mana harta negara untuk kepentingan anak-beranak dan juak-juak mereka.
Sebab itu hari ini kita dapat lihat puluhan kes dalam siasatan, segelintir yang dihadapkan mahkamah, yang membabitkan penyelewengan, skandal dan salah laku pemimpin BN.
Ini isu sebenar. Isu utama kepada rakyat bahawa pemimpin Umno, MCA dan MIC from no where, sekarang ini sudah terlalu kaya raya dan hidup mewah kerana kuasa politik yang mereka ada.
Sebab kedua ialah, rakyat Malaysia sudah semakin terbuka dan matang. Mereka sudah tidak menerima perjuangan berasaskan perkauman yang sempit.
Rakyat Malaysia sama ada tua muda, mahukan kehidupan yang harmoni dan rasional. Bagi rakyat yang penting adalah keadilan dalam pemerintahan, meliputi semua kaum, tanpa dibatasi atas nama Melayu, Cina, India atau sebagainya.
Maka dengan sebab itu permasalahan yang dihadapi Umno, MCA, Gerakan dan MIC sekarang ini adalah amat kronik.
Selepas dua tahun, sebenarnya mereka masih gagal memulihkan sokongan rakyat, malah yang lebih teruk lagi gagal memperbetulkan struktur dalaman parti masing-masing.
Mereka beruntung kerana mereka masih berkuasa di peringkat Pusat. Mereka boleh melindungi kepincangan dan penyakit dalaman mereka dengan bantuan media talibarut BN.
Dalam konteks MCA, apa yang dibangkitkan oleh Soi Lek, sama ada soal Islam dan Melayu, soal kouta dan sebagainya, hanyalah untuk mencuri perhatian umum, bahawa MCA masih wujud dan bernyawa.
Barangkali beliau menyangka, dengan berbuat demikian dapat mengalihkan perhatian rakyat kepada MCA, sekali gus memberitahu MCA masih relevan dalam politik negara.
Tetapi Soi Lek dan rakan-rakan pemimpin dalam MCA harus sedar bahawa kedudukan mereka dalam BN sudah tidak lagi relevan. Mereka sering dibuli pemimpin Umno.
Ramai pemimpin MCA dijangka akan menuruti jejak langkah bekas Presiden, Tun Ling Liong Sik yang didakwa terbabit dalam penyelewengan PKFZ. MCA pun tahu ramai pemimpin Umno yang terbabit dalam pelbagai skandal, tetapi didiamkan kerana mereka Umno.
Jelas, kedudukan MCA dalam BN bukan lagi berasaskan smart partnership, sebaliknya mereka sudah jadi second class partner. Dalam kata mudah, MCA bagi Umno, hanyalah 'parti cap ayam'.
Kesimpulannya pertelagahan Umno-MCA menunjukkan bahawa konsep 1Malaysia gagal. Rakyat terfikir, bagaimana BN hendak promote 1Malaysia sedangkan hendak menjaga 1BN pun huru hara.
Oleh kerana itu rakyat tidak sesekali mahu menyokong parti yang sering bermasalah dan gabungan yang tidak stabil.
Justeru MCA tidak ada pilihan, jika mereka masih dalam BN, mereka akan 'close shop.' Kepimpinan MCA sudah beberapa kali membincangkan sama ada mereka harus kekal atau keluar dari BN dan inilah masa yang terbaik bagi mereka untuk bersama dengan Pakatan Rakyat.

Sumber:- Detikdaily

ROYALTI :- SAH, KELANTAN SAMAN PETRONAS

on

KOTA BHARU, 25 Ogos: Mesyuarat exco kerajaan negeri Kelantan hari ini memutuskan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Petronas ekoran kegagalannya membayar royalti negeri itu seperti termaktub dalam perjanjian.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa berkata, kerajaan negeri akan mengemukakan fail writ saman terhadap Petronas 30 Ogos ini.

“Writ saman ini dibuat selepas ianya mendapat keputusan pada mesyuarat exco tadi,” ujarnya.

Katanya, saman berkenaan akan dibuat di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, Bahagian Perdagangan kira-kira pukul 9.30 pagi.

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Timbalannya, Datuk Ahmad Yaacob, juga dijangka akan hadir.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mesyuarat exco, di Kota Darulnaim, di sini sebentar tadi.

Pada masa yang sama, Husam turut menyeru rakyat Kelantan serta warga perihatin terhadap tuntutan itu hadir pada hari tersebut.

Ketika ditanya, beliau memberitahu mesyuarat sebentar tadi hanya membincangkan perkataan-perkataan yang perlu disebut dalam saman terbabit.

Bagaimanapun, jumlah tuntutan yidak dibincangkan dan menyerahkan kepada mahkamah.

“Kita tak bincang pasal jumlah tututan kita, itu terpulang pada mahkamah lah nanti,” ujarnya.

Sementara itu, turut dimaklumkan satu majlis solat hajat akan diadakan di Masjid Wilayah Pesekutuan, Jalan Duta selepas urusan memfailkan saman tersebut selesai.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List