AZMIN... Sudah Terlambat...?

on Jan 29, 2014

SIAPA ANAK JATI ITU? (ASD)

Di mana lucunya kenyataan itu?

Azmin mahu anak jati Selangor. Maknanya anak kelahiran Selangor kah? Maknanya Azmin tak mahu Anwar Ibrahim bertanding di Kajang kah? Bukan sebab Anwar Ibrahim tak cukup bagus. Tapi sebab Anwar Ibrahim bukan anak jati Selangor. Dia lahir di Cheruk To'Kun, Pulau Pinang.
OR54
Hahaha...Azmin buat lawak apa pulak ni?

Cer tengok keratan dari SPR ni:

KOD MISTERI NEGERI 

Siapa mamat yang namanya Mohamed Azmin bin Ali dengan kod negeri yang misteri itu? Bukan Azmin Timbalan Presiden PKR kah? Boleh pulak dia mengaku anak jati Selangor?

Alahai... Meh, Yong bagi sekolah sikit kat Azmin ni. Masa dia dok main guli entah di mana - tahun 1969 - Anwar Ibrahim sudah berjuang di Selangor. Ehmm...masa tu Kuala Lumpur masih dalam Selangor! Masa Azmin baru umur 10 tahun pula Anwar Ibrahim sudah masuk universiti Kemunting di bawah undang-undang ISA, sebab memperjuangkan penduduk Baling, pulak. Baling tu di Kedah.

Kalau Azmin mahu anak jati Selangor, baik pilih Hassan Ali bertanding di situ. Sah dia memang jati.

Kata Atuk:

Cakap siang pandang-pandang.
Cakap malam dengar-dengar.

Nota: Tanyalah pakcik Wiki, Azmin lahir di mana?Photobucket

Percaturan Politik Berisiko Tinggi

on

Umum saja Adun Kajang dari PKR itu kosongkan kerusi, gegak gempita seluruh Selangor dan Malaysia.  Ertinya terlalu sayang rakyat kepada PR, mereka tak mahu benda sedikit boleh merosakkan kekuatan PR di Selangor.  Bila diumum saja DS Anwar akan bertanding, gempita lagi kita di luar.  Apa yang terjadi sebenarnya di Selangor? 

Jangan kita buat-buat tidak tahu.  Siapa yang tidak tahu 'perbalahan' di antara TS Khalid dengan Azmin Ali?  Sejurus PRU tahun 2008 lagi krisis ini diketahui.  Entah berapa kali DS Anwar menegur samada secara dalaman bahkan secara terbuka termasuk di dalam Kongres Nasional PKR.  DS Anwar menegur kedua-dua pemimpin yang susah sangat mahu duduk semeja ini.  Namun mereka diberi peluang untuk berubah sepenggal.  Tiba PRU 13, diharapkan kemenangan besar PR di Selangor itu boleh diraikan bersama secara keluarga di antara TS Khalid dan Azmin.  Malangnya, bertambah hebat pula.  Daripada isu MB Selangor, berjangkit kepada isu di dalam PKNS.  

Jika kita di tempat DS Anwar, apa perlu kita buat?  Mahu pecat Azmin yang juga Pengerusi PKR Selangor bahkan Timbalan Presiden PKR itu?  Atau, sanggup kita buang TS Khalid sebagai MB Selangor tanpa alasan yang benar-benar kukuh?  Masakan kita boleh singkir TS Khalid hanya kerana Azmin mahu berada di Kerusi MB Selangor?  

Ertinya, DS Anwar telah cuba baiki masalah yang berlaku di Selangor secara paling berhemah tanpa menyinggung mana-mana pihak.  Namun, entah kenapa dan tidak diketahui siapa yang ego di antara keduanya.  Mungkin untuk menyelesaikan masalah ini tanpa mengguris hati orang-orang Azmin mahu pun orang-orang TS Khalid sekaligus untuk meyakinkan rakan-rakan di dalam PR bahawa kemelut yang berlaku sekian lama mesti diselesaikan segera, maka DS Anwar telah mengambil langkah yang beliau ambil sekarang.

Setakat ini tiada orang Azmin yang mengamuk, tiada orang TS Khalid yang memaki hamun DS Anwar.  Rasa tidak puas hati memang wujud kerana tidak pernah berlaku percaturan politik berisiko tinggi seperti ini berani dilakukan oleh DS Anwar.  Apakah ada pilihan lain?  Adakah perlu DS Anwar berikan sepenggal lagi untuk mereka berdua selesaikan kemelut di antara mereka?  DS Anwar mungkin bimbang jika dibiarkan berlarutan, bukan saja masalah mereka berdua selesai tetapi Selangor juga mungkin 'selesai' dapat semula ke tangan Umno.

Memang sukar mahu terima kenyataan penyelesaian sedemikian rupa.  Kita harus yakin dengan keputusan bersama oleh PR ini setelah mendapat penjelasan daripada DS Anwar.  Kita di bawah hanya boleh mengeluh dan merungut sekadar cerita yang sedikit kita tahu, sedangkan kita tidak tahu tentu banyak perkara yang pimpinan kita bincang di sana yang akhirnya mereka setuju cara penyelesaian yang berisiko besar ini.  

Cukuplah kita nyatakan pandangan kita, akhirnya kita patuh keputusan pimpinan kita di dalam PR.  Pimpinan pula perlu tahu isi hati rakyat yang bukan mudah untuk terima kenyataan yang pahit begini.  Bosan.  Memang aku bosan.  Benci.  Memang aku benci.  Tetapi kebencian aku terhadap Umno/Bn jauh lebih tinggi.

BIAR GAMBAR BERBICARA........!


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List