Mahkamah Kata Salah. SPR Kata Boleh Mengundi.... Apa Nak Jadi Dengan SPR Ni...?

on Jan 10, 2013


SPR 2013 Suruhanjaya Pilihan Raya SPR. Mahkamah Sahkan Mereka Dapat IC Palsu Tetapi Layak Mengundi?

Daftar Mengundi 2013 Suruhanjaya Pilihan Raya SPR. Mahkamah Sahkan Mereka Dapat IC Palsu Tetapi Layak Mengundi?, DK


Suruhanjaya Pilihan Raya SPR Malaysia : Datuk Najib tidak ada banyak masa. Tinggal berapa bulan sahaja lagi. Tiada lagi teka-teki yang boleh dimainkan lagi. Hakikatnya, Pilihanraya Umum ke 13 mesti adakan antara sekarang sehinggalah 24 April 2013.
Ini kerana mandat yang rakyat berikan kepada Datuk Najib dan barisan kabinet serta kerajaan sedia ada hari ini hampir 5 tahun lepas akan berakhir sehingga 24 April ini sahaja. Dan ni bermakna….
Ini bermakna kuasa Parlimen akan tamat pada tarikh tersebut secara automatiknya. Belum pernah dalam sejarah pilihanraya di Malaysia sejak Tanah Malaya merdeka pada tahun 1957 sehinggalah sekarang, Pilihanraya Umum diadakan sebegini lambat. “Tidak diketahui apa sebabnya”. Mungkin Datuk Najib ada strategi dan sebab tersendiri?
Pilihanraya Umum ke 13 semakin dekat. Tetapi….tetapi, senarai daftar pemilih dan pengundi yang terus dimiliki Suruhanjaya Pilihan raya SPR Malaysia masih terus diragui. Macam-macam berita pelik yang dilaporkan mengenai daftar pemilih Suruhanjaya Pilihanraya Raya SPR Malaysia ini. Hanya di Malaysia….
Kalau sebelum ini kita ada mendengar laporan yang Berita Semasa sediakan mengenai daftar pemilih di Malaysia. Antaranya ialah :
  1. Daftar pemilih yang merupakan Manusia Tertua di Malaysia & Tertua di Malaysia (KLIK SINI)
  2. Malaysia memiliki bukan sedikit bilangan, tetapi 1538 orang yang berumur 1000 dan ke atas. Anda mampu? (KLIK SINI)
  3. Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya yang berjaya diklonkan pun ada (KLIK SINI)
  4. Macam-macam. Ada lagi dan anda boleh melakukan carian laporan berita yang berkaitan melalui kemudahan yang kami sediakan di sebalh kira halaman Berita Semasa ini

Suruhanjaya Pilihan raya SPR : Penipuan @ Kesilapan Terbaru 2013?

Dan yang terbaru…..seperti yang anda lihat pada laporan berita asal yang disediakan oleh akhbar Daily Express dan disimpan dalam arkib Jabatan Pendafaran Negara (JPN), kami berjaya memperolehi butiran nama dan nombor kad pengenalan. Akhirnya, dalam bahasa mudah untuk difahami, individu bernama Salleh Bin Samsul ini dibuktikan bersalah kerana “berjaya” mendapat nombor kad pengenalan secara tidak sah. Hebat…
Walaubagaimanapun, yang tambah menarik perhatian kami ialah Salleh Bin Samsul (670110-12-5035) ini berjaya diterima sebagai daftar pemilih dan boleh mengundi dalam Pilihanraya Umum ke 13 kelak? Tahniah kami ucapkan…….
SPR 2013 Suruhanjaya Pilihan Raya SPR. Mahkamah Sahkan Mereka Dapat IC Palsu Tetapi Layak Mengundi?

Lagi Penipuan Dalam Daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya SPR Malaysia

Tidak cukup setakat itu sahaja. Dorina Binti Daneil ( 750414-12-5392) berjaya menempatkan dirinya dalam senarai daftar pemilih Suruhanjaa Pilihanraya SPR walaupun sudah didapati bersalah. Semakan yang kami telah lakukan ada bertarikh hari ini 10 Januari 2013.
Tempat Mengundi 2013 Suruhanjaya Pilihan Raya SPR. Mahkamah Sahkan Mereka Dapat IC Palsu Tetapi Layak Mengundi?
Pada 25 Mac lepas, satu kes sama telah dibicarakan di Mahkamah Majistret Sandakan yang melibatkan seorang wanita warganegara asing yang berjaya memperolehi MyKad palsu.
Nora A.Mustaham, 33, mengaku bahawa beliau berjaya mendapatkan dokumen pengenalan diri My Kad dengan nama Dorina Dancil. My Kad yang bernombor 750414-12-5392 dikesan di Kuala Lumpur, apabila beliau membeli tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Sandakan.
Walaupun berjaya menaiki pesawat ke Sandakan, Nora telah ditahan oleh pihak imigresen yang mendapati bahawa My Kad tersebut adalah palsu semasa beliau berada di kaunter ketibaan Lapangan Terbang Batu 7 Sandakan.
Namun demikian, Nora hanya dijatuhkan hukuman penjara selama enam bulan.
Sudah dibukti bersalah memiliki kad pengenalan palsu pun, nama masih ada lagi sehingga ke hari ini dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihanraya SPR?
SPR Gov My1 Suruhanjaya Pilihan Raya SPR. Mahkamah Sahkan Mereka Dapat IC Palsu Tetapi Layak Mengundi?
Dan daftar pemilih yang meragukan seterusnya tidak berhenti setakat ini sahaja apabila warga Filipina yang bernama Hassanuddin Bin Mania (741029-12-5463) yang telah pun dijatuhkan hukuman oleh mahkamah kerana memilki kad pengenalan palsu, tetapi boleh masih lagi layak mengundi seperti anda, anda semua di sini?
Lokasi Mengundi 2013 Suruhanjaya Pilihan Raya SPR. Mahkamah Sahkan Mereka Dapat IC Palsu Tetapi Layak Mengundi?
Pilihanraya sudah semakin hampir, tetapi  senarai pengundi Suruhanjaya Pilihanraya SPR masih lagi banyak meragukan. Ini yang diketahui, yang lain-lain?
Jikalau di negara India yang mana penduduk berjumlah lebih 1.2 bilion, SPR mereka sendiri yang akan turun padang berjumpa dengan rakyat bagi membantu membuat semakan daftar pemilih di sana. Tetapi lain pula yang berlaku di negara yang penduduk hanya 28 juta iaitu Malaysia? Mengapa jadi begini?
Sampai bila daftar pemilih seperti ini mahu dipertontonkan kepada rakyat Malaysia?
Photobucket

PM Malaysia Yang Baru Sebelum PRU 13....

onPM BARU BAGI MALAYSIA? Najib akan dipaksa meletak jawatan atas ‘sebab kesihatan’?

Nampaknya Malaysia akan mendapat Perdana Menteri sebelum pilihan raya umum, yang dijangka akan diadakan pada bulan Jun. Perdana Menteri Najib Razak yang sedang menghadapi pelbagai tekanan dijangka meletak jawatan tidak lama lagi untuk memberi laluan kepada Muhyiddin Yassin,atas sebab-sebab kesihatan, tetapi akhirnya, Najib yang berusia 59 tahun akan menjadi mangsa terbaru persengketaan parti Umno dan perasaan khuatir akan kehilangan kuasa terhadap kerajaan persekutuan kepada ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat.
Pada hujung minggu, khabar angin bertiup kencang menyatakan bahawa Najib akan membubarkan Parlimen pada 26 Januari dan ini antara usaha untuk mencari jalan agar Muhyddin dan bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad boleh menggulingkan Najib sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri negara sebelum PRU ke- 13 diadakan.
Cakap-cakap itu telah diganti pula oleh spekulasi panas bahawa Najib telah jatuh sakit. Menurut Sarawak Report, para doktornya telah diletakkan dalam keadaaan berjaga-jaga pada hujung minggu lalu. Tidak dinafikan terdapat banyak tekanan pada Najib dan isterinya Rosmah Mansor terutama sekali sejak beberapa minggu yang lalu apabila mereka menjadi sasaran rentetan pendedahan rasuah oleh ahli perniagaan kontroversi Deepak Jaikishan.
Apabila pasangan pertama ini tidak menjawab apa-apa dakwaan serius dan juga 'ketiadaan' Najib di mata awam sejak dua minggu lalu telah menimbulkan syak wasangka bahawa ada sesuatu telah berlaku. Ada juga berspekulasi bahawa Najib mungkin telah ke luar negara untuk menerima rawatan.
"Apa yang kita minta ialah supaya pentadbiran BN menjelaskan dengan segera keadaan sebenar. Kita semua tahu bahawa ada sesuatu yang tidak kena apabila PM tiada kelihatan. Tiada kenyataan telah dikeluarkan berkenaan ketiadaannya dan tiada juga kenyataan dari mereka bagi menangkis dakwaan serius yang telah dibuat oleh Deepak," Ahli Parlimen PKR kawasan Batu, Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.
Meraih undi simpati dari pengundi Melayu yang keliru

Najib mengambil alih sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri negara yang ke- 6 pada April 2009 selepas membantu Mahathir dan Muhyiddin menggulingkan Abdullah Badawi yang dipersalahkan atas prestasi lemah Umno-BN dalam pilihan raya 2008. Sekarang, ironinya, Najib pula mendapati dirinya diketepikandengan cara yang sama sepertimana dia telah menjadikan Badawi terasing dari dunia politik.
Ia merupakan rahsia yang diketahui umum bahawa 'panglima’ Umno sedang merebut kerusi untuk bertanding pada PRU ke-13 dan Najib telah mengikut kata hatinyadenganmembuat keputusan bahawa dia akan kekal dalam kuasa. Walaupun bermacam-macam cerita telah diputar oleh media dari kedua-dua belah pihak, semua tahu bahawa Najib dan Rosmah hanya mahu mengadakan pilihanraya selepas tempoh 5 tahun Umno berakhir, manakala Muhyiddin dan Mahathir mahukan pilihanraya diadakan seawal tahun lepas.
Apabila Muhyddin memberitahu akhbar pada awal tahun baru bahawa adalah lebih baik jika tarikh PRU ke-13 kekal 'misteri', ia terus merangsang 'teori konspirasi' yang sedang hangat diperkatakan bahawa Najib akan dikeluarkan tidak lama lagi. Muhyiddin kemudian akan mengambil alih dan membenarkan Parlimen tamat tempoh tanpa dibubarkan, dengan Suruhanjaya Pilihan Raya yang pro-BN mengadakanpilihanraya di seluruh negara hanya pada bulan Jun supaya membolehkan 'luka' dalaman Umno untuk sembuh dan negara, terutamanya pengundi Melayu yang berpengaruh membiasakan diri dengan PM baru yang menerajui negara.
"Mereka berharap pada imej pro-MelayuMuhyiddinuntuk membolehkan Umno-BN mengekalkan kuasa serta ketakutan orang Melayu kepada sesuatu yang tidak mereka ketahui dan simpati kepada Najib yang sedang sakit - jika benar dia sedang sakit - untuk membantu mereka," kata Tian.
"Kami kini dalam zon yang samar-samar kerana tidak tahu apakah helah Umno-BN seterusnya untuk berpaut kepada kuasa. Semuanya akan bergantung kepada pengumuman yang akan dibuat dalam beberapa hari akan datang. Kemudian barulah kami akan mendapatkan gambaran yang lebih jelas."
Muhyiddin yang bercita-cita tinggi & 'kamikaze' Dr M
Pada pertengahan bulan Disember, sumber-sumber politik telah memberitahu Malaysia Chronicle bahawa bahagian Umno di tiga negeri - Johor, Terengganu dan Perak - telah memulakan usaha memaksa Najib untuk berundur, dengan memberi alasan meningkatnya kes-kes skandal terutama sekali rasuah berkaitan pembelian kapal selam Scorpene dan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.
Antara petanda awal perbalahan dalaman UMNO sedang memuncak adalah khabar angin mengenai rusuhan kaum yang telah disebarkan oleh beberapa blogger pro-UMNO. Perbuatan pemimpin UMNO dan sekutunya seperti Ibrahim Ali dan Shahrizat Jalil menakut-nakutkan orang ramai dengan berulangnya rusuhan kaum 13 Mei 1969 yang telah meninggalkan beribu-ribu cedera dan ratusan kehilangan nyawa telah mengeruhkan lagi keadaan.
Mewujudkan ketakutan dengan menggunakan ancaman rusuhan kaum untuk mematahkan kebangkitan rakyat adalah 'lambang' taktik yang digunakan oleh Umno untuk menyembunyikan pertelingkahan dalaman. Rusuhan 13 Mei telah didedahkan sebagai konspirasi Umno untuk menggulingkan presiden ketika itu, Tunku Abdul Rahman. Ia adalah perebutan kuasa yang telah membolehkan ayah Najib, Abdul Razak Hussein dan Mahathir Mohamad memegang kuasa.
Oleh itu, apabila timbul cakap-cakap menyemarakkan insiden Mei 13 baru-baru ini, pemerhati politik mula berjaga-jaga.
Membenarkan Najib untuk keluar dengan cara terhormat
Pemerhati Umno percaya bahawa Mahathir Mohamad, 'pemain boneka’ utama dalam Umno, telah memutuskan untuk menjadikan Muhyiddin bonekanya dan kesan saat-saat akhir dalam kepimpinan walaupun ramai telah memberi amaran bahawa ia bakal menambahkan kesan yang lebih teruk bagi perbalahan dalam Umno .
Kerana itulah mereka mewujudkan khabar angin 'strok kecil' untuk membenarkan Najib berundur dengan cara yang terhormat atas sebab-sebab kesihatan. Sama ada benar atau tidak Najib sakit bukanlah perkara utama. Bagi pesaingnya dalam Umno, kesihatan yang kurang memuaskan adalah semata-mata memberi Najib sebab untuk 'menyerahkan' kuasanya.
"Mahathir adalah seorang pejuang kamikaze (berani mati). Dia tidak perlukan undang-undang darurat atau mana-mana undang-undang jika dia mahu melakukan sesuatu. Lihatlah bagaimana dia membubarkan UMNO lama dan mencipta UMNO Baru, lihatlah bagaimana dia melemparkan Anwar Ibrahim ke dalam penjara, diisytiharkan perang habis-habisan ke atas Abdullah Badawi, " kata seorang pemerhati politik veteran kepada Malaysia Chronicle.
"Tetapi pilihan melambatkan PRU ke-13 dan mengenakan undang-undang ketenteraan bukanlah pilihan bagi mereka. Panglima UMNO tahu jika mereka berbuat demikian, mereka berkemungkinan besar dimasukkan ke dalam penjara dan dihina. Ia adalah lebih baik untuk bertarung di peti undi. Lagipun, mereka telah melakukan banyak penyelewengan pada daftar undi yang begitu banyak kekayaan di luar negara, mereka mungkin akan mencuba nasib mereka di mahkamah jika rejim baru memerintah bakal mendakwa mereka kerana merompak. "
"Sudah tidak syak lagi Mahathir telah cuba untuk menukar PM untuk meningkatkan semangat dalam UMNO sebelum bertarung dalam PRU ke-13 Dia selalu menjadi orang yang paling berani bertaruh berbanding yang lain. Dia bersedia untuk memperjudikan segalanya untuk menang besar dengan menggunakan imej pro-Melayu Muhyiddin. Untuk berbuat demikian, mereka akan membangkitkan sentimen Melayu. Setakat ini, yang ada hanyalah retorik. Sekarang kita sudah mendengar cerita tentang rusuhan kaum. Oleh itu, ada kemungkinan besar apa yang berlaku seterusnya adalah kejadian yang sebenar. Khabar angin bahawa mereka boleh membangkitkan insiden kecil di sana sini untuk mengumpul kemarahan orang Melayu dan mereka boleh melakukan ini dengan bantuan samseng UMNO dan kongsi gelap Cina dan India. "

Malaysia Chronicle

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List