IBDILLAH ISHAK Pengerusi Biro Media Baru :- Satu Kesilapan Kerana Membayar Blogger....

on Dec 5, 2013

Ibdillah Ishak, Pengerusi Biro Media Baru (BMB) merangkap EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia yang telah menang semasa Pemilihan UMNO baru-baru ini. Jawatan Biro Media Baru itu disandang oleh Saudara Tun Faisal Ismail Aziz semasa penggal lepas. Walau bagaimanapun, tahniah diucapkan kepada Saudara Ibdil. 

Namun begitu, saya pelik kenapa EXCO yang berfikiran 'kurang bijak' dan 'bodoh pandai' ini dipilih? 

SEDIH KERANA BEGITU CEPAT MERASA SELESA DENGAN JAWATAN BARU HINGGA TIDAK TAHU HARGAI JASA ORANG LAIN!!


BANNER INI DIGUNAKAN UNTUK KEMPEN MEDIA SOSIAL IBDIL DI MEDIA SOSIAL SEWAKTU BERTANDING KERUSI EXCO SEMASA PEMILIHAN UMNO BARU-BARU INI. BOLEH PULA GUNA KHIDMAT BLOGGERS UNTUK BERPOLITIK? (INDIVIDU)
KENYATAAN IBDIL: 
" Kita rasa satu kesilapan kerana membayar blogger, kalau tak dibayar mereka akan hentam kita pula. Sekarang BMB akan cari sukarelawan yang sanggup berkhidmat pada parti secara sukarelawan tetapi mereka tiada platform.
Paling penting untuk pengamal media maya adalah saluran maklumat. Kita akan minta pihak PMO untuk adakan mesyuarat dengan pengamal media maya sebelum sesuatu dasar kerajaan keluar.
Kita akan buat applikasi untuk telefon pintar. Kita lihat rakyat perlu aplikasi untuk mudahkan mereka berinteraksi dengan kerajaan.
Kita akan perluaskan media maya, INSTAGRAM, twitter merupakan saluran untuk kita menyebarkan maklumat. Dan kita harap selepas ini, pengamal media maya tidak sibuk berpolitik sangat. Kita kena tunjuk pada rakyat, UMNO bekerja. Sebab kalau pembangkang hentam pun, rakyat akan tak endah sebab kerajaan buat kerja " 
Sebagai manusia normal, patutkah dia berkata sedemikian? Maaf, saya terpaksa labelkan Ibdil ialah sebagai manusia tidak kenang budi!!

Saya tertarik dengan ulasan yang dikeluarkan dilaman blog Taiping Mali:

BMB, IBDILLAH VS BLOGGERS

VIDEO SEWAKTU IBDIL MEMBUAT PERSEMBAHAN 'Raja Lawak'
Tahniah juga kerana awal-awal lagi telah keluarkan kenyataan yang agak pedas kepada penggiat media seperti bloggers, facebookers dan lain-lain.

Tahniah juga kerana beliau akan membangunkan aplikasi untuk mesra telefon pintar bagi membolehkan maklumat sampai ke akar umbi khususnya generasi Y.

Paling menarik apabila beliau melemparkan kekesalan kerana UMB sebelum ini telah membayar elaun atau upah kepada bloggers dan impaknya bloggers akan menghentam 'kita' apabila mereka tidak dibayar. Secara tak langsung Ibdil telah menghentam Tun Faisal kerana mengupah bloggers dalam membuat kerja-kerja bersabit perang cywar politik.

Mengimbas balik sejarah UMB selepa memilihan 2009, Tun Faisal selaku Pengerusi Media Baru mengambil pendekatan yang sangat berbeza berbanding Ibddil.

Tun Faisal@TFI telah membentuk jawatankuasa dan beliau sendiri turun padang untuk mendekati bloggers. TM masih buat pertama kali beliau bertemu bloggers ialah di Janda Baik dan seterusnya TFI membuat road show ke seluruh negara untuk memberi pendedahan mengenai media baru bersama team yang digerakkan oleh beliau. TM walaupun bukan dari kumpulan Pemuda Umno turut dijemput oleh TFI untuk sama-sama berganding bahu dalam menjayakan misi dan visi beliau. Bahkan ramai otai-otai bloggers yang berkarya sebelum dan selepas PRU 12 turut sama menyumbang pengalaman dan brrkongsi ilmu dengan UMB.

Hari ini kita cukup gembira kerana unit media di bawah TFI begitu aktif dan digeruni oleh pihak lawan. Kita tahu UMB adalah khusus untuk pemuda dan puteri Umno. Apa juga krisis dan masalah dalaman, bloggers otai tidak akan campur tangan, masalah mereka, merekalah yang selesaikan.

Syukur kerana kami otai-otai bloggers yang ahli Umno dan bukan Umno kini bersatu di bawah satu ikatan 'we r brothers'. Kami sudah bersumpah dan berjanji akan menumpaskan musuh negara, sekali lagi diulang sasaran kami ialah musuh negara.

Kebanyakan kami menulis dan berkarya bukan kerana upah atau dibayar tetapi atas rasa tanggungjawab dan kesedaran terhadap cintanya kepada pemerintah dan ingin mengekalkan sistem pemerintahan sekarang maka muncullah ramai bloggers. Kami tidak pernah minta kerja sebagai wartawan bloggers, kami tidak mengisi borang untuk jawatan tersebut, kami tidak dipanggil temu duga oleh mana-mana pemimpin Umno.

Kami bloggers adalah bloggers, we are brothers we r brotherhood, susah senang kami sendiri tanggung. Komputer beli sendiri, bill internet sendiri tanggung, bill telefon sendiri tanggung. Tak terima pun gaji daripada TFI.

Jadi kalau dikatakan bloggers berbayar dan bergaji itu adalah wartawan. Kita tahu, bloggers berbayar dan bergaji adalah berada dipihak pembangkang.

Bloggers yang bergaji di pihak Umno mungkin majikannya ialah Umno Bahagian atau Umno negeri dan mungkin dalam pemuda juga ada bahagian yang menggajikan bloggers untuk menulis, itu hak mereka, sebagai insentif atau gaji hakiki.

Kepada Ibdillah, TM bagi tempoh 6 bulan untuk melihat apa yang dicakapkan dilaksanakan, jika tidak anda gagal. TFI yang bekerja keras pun dianggap gagal, kita ingin lihat pula hasil dari pemikiran baru anda, jika berjaya diucapkan tahniah.


Photobucket

PENGURUSAN BENCANA ALAM: ORANG BODOH TIDAK BOLEH DIDAKWA...ENDLESS POSSIBILITIES.

onBila baca kenyataan Menteri BN ini selalu saja Yong rasa nak termuntah...

INI BUKAN MASALAH MODAL STRUKTUR

Apa maknanya?

Maknanya Kerajaan sudah menyediakan fasiliti, peralatan, sistem penyimpanan maklumat dan proses yang berkaitan. Ia disimpan dalam Majlis Keselamatan Negara. Pengerusinya Perdana MenterI Malaysia.

Portal MKN berkaitan dengan bencana alam ini diupgrade tahun 2012 dan diselenggara secara berterusan. Sebuah syarikat luar negara dari Korea Selatan telah dikontrak untuk membina sistem pengurusan bencana alam (disaster management).

MAKLUMAT LENGKAP DI MKN

Dua tahun lepas (2011) Timbalan Perdna Menteri telah membuat pengumuman tentang persediaan prasarana bencana alam ini:

SETERUSNYA DI MSTAR

Maknanya jika berlaku banjir, mangsa hanya perlu melompat masuk ke dalam boat! Yang lain Kerajaan sudah sediakan.

Agaknya kerana itulah Shahidan Kassin kata pengurusan banjir di Malaysia terbaik.

SHAHIDAN HANYA MEMBACA APA YANG DICATAT (UTUSAN

Shahidan tak salah. Dia baca apa yang dilapor kepadanya. Modal struktur (structural capital) bagi menangani masalah bencana alam (banjir) sudah tersedia.

Tetapi kenapa masalah ini timbul pula?

BACA KENYATAAN DALAM KOTAK (HARAKAHDAILY)

Kenapa bantuan yang katanya ada, tidak sampai?

DI MANA SILAPNYA?

Jawapannya terletak kepada modal insan.

Ada modal struktur yang canggih (sistem, proses, prasarana, etc) tetapi tidak selari dengan modal insan (manusia yang mengendalikannya), hasilnya tetap jadi tunggang-langgang juga.

Inilah agaknya yang dimaksudkan oleh Ketua PSRM bahawa orang bodoh tidak boleh didakwa.

Modal insan di Malaysia dari peringkat JKKK sehingga ke Universiti memang sudah lama hancor.

Sebabnya? Modal Insan dikuasai kelompok manusia yang salah.

Ini bukan mengenai kelakuan Bung Mokhtar sahaja.

Dalam Bahasa Inggerisnya: Right Agency, Wrong Leader.

ENDLESS POSSIBILITIES

YONG SUKA KUNING
Photobucket

Rakyat derita terpaksa harungi air banjir ketika Perhimpunan Agong UMNO berlangsung

onKUANTAN, 5 Dis - Sususlan banjir besar yang melanda daerah ini sekarang, ramai mangsa yang ditemui kecewa kerana Perdana Menteri Malaysia, Datuk Sri Najib Tun Razak (foto) tidak mengarahkan Perhimpunan Agung UMNO yang sedang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sekarang dibatalkan atau ditunda ke satu tarik lain. Bagi mereka, amat tidak adi pemimpin UMNO bersenang lenang tidur di hotel mewah dengan makanan yang lazat-lazat sedangkan ramai mangsa-mangsa banjir lapar kebuluran. "Bukankan PM adalah orang Pahang... kenapa beliau tidak mahu merasai keperitan yang rakyat lalui. Mereka berhimpun, bersorak dan kemudian makan sedap-sedap.. sedangkan kami di Kuantan menderita sekarang ini.. Sudahlah bantuan yang dijanjikan tidak kunjung tiba.. ", kata seorang kakitangan kerajaan yang menjadi mangsa di Cenderawasih semalam. "Saya hairan, mereka ini (pemimpin UMNO) terutamanya dari Pahang boleh pergi berhimpun dengan senang lenang dikala rakyat seluruh negeri berhadapan dengan musibah banjir yang melanda... Inikah dia pemimpin rakyat yang mahu kita agung-agungkan sangat.. mana pergi mereka dikala kami kesusahan.. mujurlah ada wakil rakyat PAS yang prihatin menghantar bekalan manakan kepada kami.. jika tidak kami pasti mati kelaparan dibuatnya", kata seorang penyokong kuat UMNO dari Sg.Isap yang merujuk kepada ADUN PAS Tanjung Lumpur (YB Ustaz Rosli Abdul Jabar). Sebenarnya, ramai lagi yang kecewa dengan senario yang berlaku. Mereka hairan, ada pemimpin yang rela tidur di bantal empuk tatkala rakyat menderita. Apapun, memang ada pemimpin UMNO bawahan yang menarik diri dari himpunan tersebut bagi membantu rakyat di kawasan masing-masing. 


Rakyat terpaksa naik lori untuk menyelamatkan diri dari banjir

"Mana mungkin pemimpin besar UMNO di peringkat cawangan, bahagian dan negeri mahu menarik diri dari PAU 2013, sedangkan disitulah peluang untuk mereka tunjuk muka kepada pemimpin... sebab itu jalan terbaik ialah Datuk Najib tangguhkan dulu PAU... jika sebelum ini mereka boleh tangguhkan himpunan terbabit menjelang pilihanraya.. kenapa tidak sekarang.. kami adalah rakyat yang mengundi BN pada pilihanraya umum ke-12 lau... fahamilah masalah dan penderitaan kami", kata orang kuat UMNO dari Cenderawasih. 


Rakyat derita terpaksa harungi air banjir ketika PAU berlangsung
Rakyat harapkan bantuan yang berterusan ketika ditimpa musibah 

Ternyata, rata-rata terkilan dan sedih dengan apa yang berlaku. Seolah-olah mereka itu semua tidak peka dan cakna dengan masalah rakyat. Jangan nanti bila rakyat menolak UMNO BN maka dituduh mereka terpengaruh dengan hasutan pembangkang, sedangkan mereka membalas dendam atas perbuatan pemimpin atasa yang tidak belas simpati dengan nasib mereka itu.  "Ada pula pemimpin yang datang sekadar melepaskan batuk ditangga semata-mata, malah ada yang tidak turun langsung dari kenderaan kerana takut kasut dan pakaian mereka terkena air banjir... Ini amatlah mendukacitakan.. mereka datang.. ambil gambar kemudian masuk facebook, masuk blog.. keluar dalam internet seolah-olah mereka prihatin dengan rakyat.. Kami mahu makanan dan lain-lain kemudahan.. bukan mahu tengok muka YB saja...", kata seorang pesara kerajaan yang merujuk kepada wakil rakyat KeADILan. Inilah senario yang berlaku kepada pemimpin dikala rakyat memerlukan. Oleh itu, berhati-hatiah jangan sampai rakyat tolak pemimpin yang sebegini pada pilihanraya umum akan datang.

[Sewajarnya semua pihak fokus kepada musibah yang menimpak rakyat ketika ini. Jika terpaksa mereka boleh batalkan kehadiran dalam mana-mana program besar peringkat pusat tidak kira siapa sahaja yang datang. Rakyat mestilah didahulukan. Pemimpin sanggup turun padang, masuk air ketika menagih dan merayu undi setiap kali musim pilihanraya aenghnya ketika rakyat memerlukan mereka sekarang masing-masing sibuk dengan urusan harian tanpa memperdulikan nasib rakyat. Sepatutnya Perdana Menteri yang berasal dari negeri Pahang Darul Makmur, boleh menangguhkan dulu perhimpunan itu demi memberi ruang yang lebih terbuka kepada semua perwakilan dari Pahang, Terengganu dan Johor untuk memberi keutamaan kepada rakyat di kawasan mereka. Kasihan melihat rakyat yang terpaksa menanggung derita, sedangkan semua pemimpin sudah pasti menginap di hotel-hotel mewah bersama perwakilan yang lain disamping makanan yang enak-enak. Apakah ini namanya pemimpin?. Oleh itu, rakyat diminta menilai segala yang berlaku ini dan ambilkan ikhtibar agar semua pihak dapat memilih pemimpin yang benar-benar prihatin dengan nasib mereka tidak mengira musim pilihanraya atau sebaliknya. Hidup rakyat! Jangan persiakan masa depan  anda !!].

Pahang Daily Online

Photobucket

CATATAN PILU, YANG AMAT MENYAYAT HATI DARI HATI SEORANG AHLI UMNO.

on
Assalamualaikum Pak Syed.

Saya mulakan nota ini dengan lafaz keramat Bismillahhirrahmannirrahim, agar dengannya saya terpandu dan terpimpin untuk menyatakan sesuatu dengan niat kerana Allah jua. Hidup ini ringkas, singkat. 

Saya bimbang jika saya bertangguh, tidak sempat maka saya akan gagal mnjawab di Mahkamah Allah Rabbuljalil.

Saya tidak berpeluang bercakap di Perhimpunan Agung UMNO walaupun saya telah mnjadi ahli UMNO sejak berumur 18 tahun 

(Puluhan tahun lalu) Pada ketika itu saya menjadi ahli UMNO kerana datuk nenek dan ibu bapa saya mahu saya mewarisi mereka. Menjadi ahli UMNO yang setia sehingga ke akhir hayat.

Setelah sekian lama, baru sekarang saya mencatat sesuatu yang lahir daripada sudut hati saya. Jauh terbenam. Bergelora dan bercampur baur. Sayu, bimbang, kasih, marah saling kait mengait. Keliru juga sedang ikut sama mengisi secara serentak perasaan dan pemikiran saya.

Kalau boleh saya ingin berdiri di puncak gunung. Seluruh saf kepimpinan UMNO duduk bersila di sekeliling saya, berteleku mendengar saya bercakap meluahkan segala perasaan dan pemikiran saya dan kemudian saya redha mengadap Tuhan dengan mata tertutup rapat.

Saya ini orang UMNO. Dulu, kini dan insyaallah selamanya. Ini amanah datuk nenek saya. Saya genggam erat amanah ini. Tapi pada masa datuk saya menjadi ahli UMNO, beliau beberapa kali berjabat salam dengan Almarhum Tunku Abdul Rahman dan Allahyarham Tun Razak.

Datuk saya adalah ahli UMNO yang tidak memegang jawatan dalam parti, bahkan tidak bersekolah tinggi. Masih ada gambar kenangan mereka bersama tersimpan dalam almari peninggalan nenek. Walaupun telah kabur tapi ia tetap jelas dan dapat dikenali.

Pada masa itu tiada slogan atau ungkapan ' merasa denyut nadi rakyat '. Tetapi memang Presiden Parti turun ke cawangan cawangan UMNO , bercakap tentang hasrat dan cita cita parti. Arahala negara ke mana hendak dibawa.

Saya bertanya kepada rakan rakan Ketua Cawangan di kawasan saya, pernahkah bersalaman dengan Presiden UMNO? Tidak kata mereka sebab sewaktu Presiden parti turun ke negeri hanya pemimpin Bahagian dan Negeri yang berpeluang berdialog bersamanya.

Bahkan saya terkejut apabila diberitahu ada pemimpin cawangan tidak pernah bersua muka dengan Menteri Besar , tidak pernah. Maka sayapun mula rasa keliru, adakah benar UMNO ini parti inklusif atau sekadar pemanis mulut semata mata. UMNO sudah menjadi elitis dan bangsawan lebih bangsawan dari zaman Allahyarham ayahanda Tengku dulu. 

UMNO mesra rakyat, UMNO pejuang masa depan melayu, UMNO penyelamat melayu dan 1001 macam lagi retorik dan hegemoni politik yang berterusan disuapkan dan dimomokkan kedalam kepala otak orang melayu sehinggakan orang melayu sekarang ini sebegitu takut untuk berfikir dan bertindak melainkan terus memilih UMNO. Terus percaya UMNO pejuang dan menjamin survival melayu.

Barangkali kebenaran ini semua hanya 10 peratus sahaja tetapi yang 90 peratus lagi adalah bagi menjamin tembolok dan perut pemimpin UMNO terus kenyang dsn berisi. Hebat politik UMNO ni.

Saya mohon maaf kerana menjangka nyawa UMNO ini sudah tidak lama. Percayalah. Kunci nyawa UMNO adalah cawangan cawangan. Saya mula dapat rasakan pemimpin dan ahli di cawangan cawangan mula rasa seperti 'tidak berguna'.

Pengalaman menghadapi PRU 13 baru baru ini amat melukakan hati kami di cawangan cawangan. Tsunami 2008 telah menyebabkan UMNO memulakan gerak kerja sebaik sahaja keputusan PRU 12 diumumkan. Pusat Daerah Mengundi ditubuhkan, Bilik Gerakan dimulakan di peringkat Cawangan dan Lokaliti.

Di tempat saya, Ketua Cawangan diberikan peruntukan yang amat minima. Kerana itu ramai yang menggunakan wang sendiri untuk menjayakan kerja kerja Jalinan Rakyat, Ceramah dan bengkel. Tiada peruntukan, itulah alasan yang diberikan oleh Bahagian. Atas nama perjuangan, segala tanggungjawab dilaksanakan.

Tiba tiba kami terkejut apabila mendapat tahu, Kampung Baru Cina diberi peruntukan ratusan ribu ringgit. Hampir setiap minggu diadakan makan malam bertaraf hotel, menelan belanja puluhan ribu ringgit untuk sekali program. Maaf, saya kedengaran seperti cemburu, tetapi hakikatnya setiap minggu Ahli Parlimen kami hadir untuk program program bersama pengundi Cina dan India.

Sewaktu melawat ke kampung kami untuk Solat Jumaat, Ketua Cawangan diberikan tiga ratus ringgit untuk makan tengahari.

Di waktu PRU 13 makin hampir, kami di cawangan semakin tertekan. Program semakin
banyak, peruntukan tidak juga turun sehinggalah Parlimen dibubarkan. Bayangkan perasaan kami di cawangan cawangan bilamana diperuntukkan dengan biskut mayat, air mineral dan rokok jenama OK (Kononnya diimport dari India)

Merokok adalah amalan tidak sihat, tetapi Pemuda kita di cawangan sebahagiannya merokok. Kata mereka rokok OK ini, nyamukpun pengsan kerana asapnya.

Pemimpin bercakap tentang perjuangan dan pengorbanan tetapi mereka datang dengan kereta mewah dan menghisap curut luar negara.

Barangkali darah UMNO yang pekat menyebabkan kami terus bekerja dan alhamdulillah UMNO khasnya di kerusi luar bandar telah menyelamatkan kerajaan UMNO/BN ini. Perdana Menteri dan Presiden parti seakan amat menghargai UMNO apabila dengan berani mengisytiharkan Tsunami Cina telah berlaku.

UMNO menunggu dan menunggu. Apakah pengumuman besar Perdana Menteri untuk membalas pengorbanan kami selama ini. Sehingga kini tiada apa sebenarnya, tiada.

Yang diumumkan kenaikan harga minyak. Yang diumumkan kenaikan harga gula. Yang diumumkan kenaikan harga rokok. Dan yang diumumkan hari ini kenaikan tarif elektrik. Kami terkedu, malu. Kami beberapa hari tidak keluar ke kedai kopi kerana sewaktu kempen PRU13, kami janjikan Kerajaan yang prihatin dan memahami kesukaran rakyat.

Kami telah gagal mengotakan janji. Kami menjadi bahan lawak rakan rakan kerana hakikatnya selepas PRU 13, tiada apa apa yang istimewa untuk kita Orang Melayu yang telah menyelamatkan kerajaan UMNO/BN.

Kalaulah saya berpeluang bercakap kepada Perdana Menteri, saya ingin katakan betapa sukarnya menjadi aktivis UMNO di kampung kampung. Rakan rakan menyatakan Perdana Menteri telah hilang kawalan. Gagal mengawal segalanya. Saya bukan orang pandai. Bila ada orang datang dan beritahu orang kampung DS Najib sangat kuat membazir, mereka datang dengan data. Saya pula hampir percaya kerana Perdana Menteri tidak pernah menafikannya, bahkan kadang kala sinis bergelak ketawa.

Saya tak mampu menjawab bahawa DS Najib membazir apabila untuk ubahsuai rumah sahaja dalam tempoh lima tahun menghampiri 100 juta sedangkan untuk baikpulih rumah fakir miskin di kampung saya hanya lima ribu diperuntukkan.

Ada orang memberitahu  saya, Datin Rosmah Mansur mempunyai peruntukannya sendiri dan diwartakan dalam Bajet Negara. Apa agaknya yang patut saya nyatakan. Dalam Parlimenpun namanya disebut mengguna ' jet peribadi untuk lawan peribadi keluar negara '.

Anak anak muda di cawangan saya, yang pada PRU13 telah menyokong UMNO hari ini memberitahu saya bahawa di dalam blog dan face book banyak dinyatakan pembaziran yang Datuk Seri lakukan. Berbilion ringgit digunakan untuk hanya beberapa orang duduk berbincang dan memberi cadangan. Sedangkan yang bertungkus lumus memenangkan parti ialah kami di cawangan cawangan.

Anak anak kami celik maklumat. Mereka membaca berbagai cerita di dalam blog dan setakat ini tiada satupun yang dijawab oleh Perdana Menteri. Diam bermakna benar. Kami diminta untuk berhemah dalam berbelanja sedangkan Perdana Menteri dengan mudah berbelanja untuk sesuatu yang tidak pasti arah tujuannya.

Saya menerima amanah daripada datuk nenek saya, ibu bapa saya untuk terus bersama UMNO. Tapi saya berterus terang saya tidak berani meminta anak anak saya untuk setia bersama UMNO sedangkan saya sendiri mula meragui kemampuannya mentadbir negara.

Saya cuba berlapang dada. Namun kenyataannya pada setiap kali Datuk Seri bercakap tentang kemakmuran dan kemampuan negara, saya sentiasa terfikir kenapa semua harga barangan dan perkhidmatan naik sedangkan harga getah kami di kampung kekal rendah ?

Saya tidak fikir, saya mampu lagi untuk berdepan dengan orang kampung yang susah, anak muda yang menganggur dengan memberikan janji janji yang baru. Saya bimbang saya akan jadi orang tua yang tidak dihormati kerana bercakap perkara yang tidak betul.

Beberapa hari lagi UMNO akan mengadakan Perhimpunan Agung. Saya sudah dapat bayangkan, ucapan bersemangat Presiden Parti, disusuli sorak sorai perwakilan. Kemudian akan ada perwakilan mengatakan inilah ucapan terbaik Presiden Parti.

Perbahasan selepas itu, akan mengandungi pujian pujian dan lawak jenaka. Akhirnya semua pulang tanpa sebarang keputusan yang padu untuk membina umat Melayu.

Saya mula berasa bimbang kerana dalam hati saya sudah ada keraguan. Saya mula mencari apakah kekuatan DS Najib Razak untuk kita banggakan ? Malangnya sampai sekarang saya tidak menemui apa apa. Bahkan sebaliknya saya mula berasa, DS Najib hanya berjaya berjanji tapi gagal menepati janji.

Saya amat bimbang, jika dalam PRU 13, orang Melayu di kampung telah menangkan UMNO, pada PRU 14, orang Melayu yang berasa tertipu dan terpedaya tidak akan berikan sokongan yang sama.

Kalaulah saya boleh bercakap dengan DS Najib, saya ingin katakan barangkali masanya telah sampai untuk beliau berundur kerana beliau telah gagal dan UMNO perlukan orang yang lebih ' gagah berani' untuk mencapai kejayaan di masa depan. Konsultan dan penasihat penasihat DS Najib lebih teruk dari bebudak tingkat 4 sebelum ini. DS Najib sebenarnye lebih teruk dari PM sebelum dia. DS Najib harus baca rintihan dan suara dari blog blog popular untuk sedar diri dan mengetahui rating dia sebagai PM sekarang ini. DS Najib jangan hanya tertumpu kepada Utusan dan jangan hanya dengar Omar Ong. 

Perletakan jawatan Tun M sebagai penasihat Petronas mesti dilihat sebagai satu indikasi yang serius tentang tahap pemerintahan DS Najib.

Percaya saya, ramai orang Melayu tidak pandai bercakap tetapi semuanya mempunyai perasaan yang sudah semakin meluat dengan kepimpinan negara. Khalayak yang marhain ini sudah mulai muak dengan muka dan retorik PM sekarang.

PM nak jaga semua penasihat dan konsultan dia, jagalah!

Kalau kami rakyat yang setia ini tidak dipeduli, tidak didengari, tidak diendakan maka tunggulah PRU14 ini akan kami pastikan undi kami kepada "syaitan yang telah kami kenali" kerana selama ini, baru kami sedar, kami semua dibohongi oleh "malaikat yang tidak kami kenali"

DARI SINI

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List