Muhyiddin Balun Anwar......???

on Nov 29, 2010Hakikatnya, kita masih jahil dalam membezakan antara anugerah dengan takdir. Anwar Ibrahim bukanlah anugerah Allah kepada rakyat Malaysia - sebaliknya batang tubuh beliau merupakan bencana dan fitnah kepada negara ini. Anugerah dalam erti kata sebenar adalah merujuk kepada sesuatu yang baik dan boleh dicontohi - soalnya apakah perilaku dan akhlak Anwar Ibrahim boleh dijadikan contoh dan suri teladan kepada generasi muda? Ini bukan anugerah, tetapi sampah! Anwar merupakan sampah kepada masyarakat.

Sejak beliau memuji tulisan Salman Rusdie di dalam novel "Ayat-ayat Syaitan" sebagai sebuah karya yang melambangkan kebebasan menulis - secara terbuka dalam sebuah majlis di Indonesia beberapa bulan yang lalu - saya secara peribadi semakin hari semakin benci dengan perilakunya. Sikap dan ideologi Anwar yang kabur berkenaan Islam, Kapitalisme dan Liberalisme - membuatkan saya lebih yakin, sesungguhnya beliau merupakan bencana dan fitnah al-kubra kepada umat kita pada hari ini.
Tiada seorang pun tokoh di dunia yang memiliki pemikiran "sehebat" Anwar yang mampu berubah-berubah prinsip perjuangan mengikut keadaan dan kepentingan peribadinya. Prinsip Islamnya tidak jelas dan ideologi perjuangan bangsanya pun masih diragui oleh ramai pihak. Anwar boleh menghalalkan apa-apa sahaja, asalkan perkara tersebut menguntungkan politik sempitnya. Manusia seperti ini bukanlah anugerah - tetapi sampah!
KUALA LUMPUR 28 Nov. - Pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sanggup mengeluarkan kenyataan untuk menghapuskan konsep ketuanan Melayu bagi meraih sokongan masyarakat terhadap parti itu yang kini boleh diibaratkan seperti 'kapal yang hampir tenggelam'.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sikap pemimpin PKR jelas membuktikan mereka tidak menghormati Fasal 153 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak orang Melayu dan bumiputera serta hak kaum lain. ''Kita lihat sekarang sudah ramai yang meninggalkan parti itu, banyak cabang dan ranting ditutup malah proses pemilihan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) menggambarkan betapa simpang siur dan cacamarba parti itu.

''Dalam situasi di mana kapal hampir tenggelam, mereka akan buat apa saja kenyataan untuk menarik sokongan yang berbaki, kalau pun ada," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melawat Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2010 bertema 'Inovasi Pertanian Pemangkin Pembangunan' di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini hari ini.

Muhyiddin mengulas kenyataan Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dalam ucapan dasar pada Kongres Nasional Tahunan Ketujuh parti itu semalam yang mahu konsep ketuanan Melayu dihapuskan supaya anak-anak membesar dengan visi 'bangsa bermaruah' atau 'Melayu bermaruah'. Ditanya kenyataan Wan Azizah dalam ucapan sama yang menyifatkan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai anugerah Tuhan bagi memimpin rakyat negara ini, Muhyiddin berkata: ''Masya-Allah, anugerah Tuhan maksudnya manusia yang istimewa dan menjadi contoh serta teladan.

''Saya nak tanya Wan Azizah, mahukah dia rakyat Malaysia termasuk generasi muda mencontohi teladan, perwatakan dan amalan dalam PKR pimpinan Anwar yang nampaknya cakap tidak serupa bikin." Beliau berkata, dalam soal kepemimpinan dan politik, umum sudah tahu tentang sifat, perlakuan dan amalan Anwar yang sebenarnya. ''Saya tidak perlu sebut semua ini kerana masyarakat sudah tahu kes yang berlegar di sekitar Anwar. Saya tidak mahu mendahului mahkamah. Jadi, apakah ini anugerah Tuhan, bagi saya ia adalah takdir," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan katanya, Wan Azizah harus bersifat lebih realistik dalam memberikan pujian dan tidak harus melakukannya semata-mata kerana Anwar ialah suami yang disayanginya. ''Ucapannya ketika kongres berkenaan seharusnya melibatkan isu yang lebih daripada soal rumah tangga dan peribadi iaitu memberikan tumpuan kepada soal kepimpinan dan politik," katanya.

Pilih!! Antara Allah dan Anwar.

on

Dalam menyangkal kenyataan Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah yang mengatakan bahawa suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim itu adalah anugerah Allah beliau telah meminta Dr. Wan Azizah untuk menilai sama ada Anwar adalah anugerah atau ujian kepadanya serta ahli PKR untuk memilih Allah atau pemimpin yang melampaui batas.

Itu adalah gesaan yang telah dibuat oleh Senator Ezam Mohd Nor, seorang yang pernah Ketua Pemuda Keadilan Yang terkenal dengan Sumpah Keramatnya suatau masa dulu, bilamana beliau dan juga keseluruhan EXCO Pemudanya telah menjelajah hamper keseluruh Negara bagi melakukan sumpah tersebut.

Sumpah Keramat yang diucapkannya itu adalah sumpah atas nama Allah bahawa beliau TIDAK AKAN menyertai semula UMNO dan bahawa misi beliau adalah untuk menghapuskan UMNO. Beliau bersumpah dengan nama Allah bahawa beliau tidak akan menyertai semula UMNO. Misi beliau adalah untuk menghancurkan UMNO.

Lantaran sumpah itu.. Ezam berusaha membongkar segala penyelewengan UMNO.. beliau bersungguh-sunguh mahu menguburkan UMNO..


Namun begitu melalui Pak Lah pada bulan Mei 2008 beliau telah kembali kepangkuan UMNO, menjilat kembali apa yang telah diludah dan dimuntahkannya dulu..

Kerana wang beliau telah lupa akan sumpahnya yang menggunakan nama Allah suatu masa dulu..

Dan kini nama Allah dipergunakan lagi oleh beliau untuk mengesa Datuk Seri Wan Azizah dan Ahli-ahli PKR untuk memilih antara Allah dan Anwar..

Podah!! Dia suruh orang pilih Antara Allah dan Anwar, tapi dia sendiri pulak pilih UMNO..


Anwar ujian rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR 28 Nov. - Bekas individu kepercayaan Anwar, Senator Mohamad Ezam Mohd. Nor menyangkal anggapan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail bahawa suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah anugerah tuhan.

Malah beliau turut meminta Dr. Wan Azizah untuk menilai sama ada Anwar adalah anugerah atau ujian kepadanya serta ahli PKR untuk memilih Allah atau pemimpin yang melampaui batas.

Jelas Ezam, memang tidak dinafikan Anwar bukan calang-calang individu kerana mampu memukau orang ramai dengan pidato yang memikat termasuk menggunakan ayat al-Quran dan hadis menyebabkan sukar bagi kebanyakan orang meninggalkannya.

"Tetapi dalam masa yang sama, beliau melakukan perbuatan yang melampaui batas seorang manusia beriman.

"Tun Dr. Mahathir Mohamad ambil masa lama sebelum bertegas pecat beliau. Saya juga sesudah beberapa lama baru melepasi ujian Allah dan akhirnya saya bersyukur dapat memilih Allah berbanding bos sendiri," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam Dr. Wan Azizah ketika menyampaikan ucapan dasar bagi merasmikan Kongres Nasional Tahunan PKR Ketujuh menyifatkan Anwar sebagai 'anugerah Tuhan' bagi memimpin rakyat negara ini.

Menurut Dr. Wan Azizah, suaminya yang merupakan Penasihat PKR ialah seorang insan hebat yang bersifat amanah, tegas serta berani dan kewibawaannya terserlah sejak zaman remaja lagi.

Ezam menambah, rakyat negara ini juga seharusnya bersyukur kerana Allah memberi petunjuk dan kekuatan kepada Dr. Mahathir bagi memecat Anwar.

"Bayangkan jika Mahathir gagal dalam ujiannya antara memilih Allah dan anak didik kesayangannya (Anwar), tentunya umat ini akan hancur," tegasnya.

Dalam pada itu, beliau turut meminta rakyat Malaysia agar mendoakan Allah memberi petunjuk kepada Dr. Wan Azizah bagi membuat pilihan yang betul.

"Kita faham kesukaran beliau dalam membuat pilihan yang betul. Kita doakan Allah beri kekuatan kepadanya satu hari nanti," ujarnya.

Bekas rakan baik Anwar, Datuk S. Nallakarupan pula meminta Dr. Wan Azizah tidak terus menipu diri sendiri..

Katanya, perbuatan Wan Azizah itu tidak lebih daripada perbuatan bodoh kerana membohongi diri sendiri seolah-olah tidak mengetahui siapa Anwar sebenarnya.

"Beliau berpendidikan tinggi dan sepatutnya tahu menilai siapa Anwar sebenarnya. Saya anggap semua ini tidak lebih daripada lakonan demi lakonan dilakukan Wan Azizah berdasarkan skrip tulisan Anwar.

"Semua ini dilakukan Wan Azizah demi menutup tembelang Anwar. Ramai orang PKR tahu yang mereka perang besar sewaktu Anwar ditangkap dahulu, tetapi kini segalanya dilakukan Wan Azizah demi kelangsungan politik suaminya," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Salah seorang pengasas PKR, Ng Lum Yong turut mempersoalkan keikhlasan Dr. Wan Azizah dalam melafazkan perkara berkenaan di hadapan ahli-ahli parti.

"Beliau sendiri mengakui ucapan itu disediakan oleh Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama PKR, Dr. Muhammad Nur Manuty. Apakah beliau benar-benar mahu membawa maksud yang sama?

"Beliau mesti beri penjelasan. Mengapa gunakan nama tuhan? Beliau tidak sepatutnya menggunakan nama tuhan hanya untuk menarik sokongan," ujarnya.

Bakal-Bakal Menteri dan Timbalan Menteri......???

onInilah kut antara muka-muka yang bakal akan dilantik jadi menteri dan timbalan menteri kalau Pakatan Rakyat berjaya "berkawad" ke Putrajaya. 

Kenal atau tak kenal itu bukan masalahnya. Suka atau tak suka, tu lagi masalah lain. Tu ko orang punya masalah. Pasalnya melantik menteri dan timbalan menteri adalah hak mutlak Perdana Menteri yang biasanya dicadangkan oleh parti atau parti-parti yang membentuk kerajaan dan tentunya akan diperkenankan oleh Yang Dipertua Agung.

Tapi yang mutlaknya, asal Perdana Menteri nak, dia boleh lantik dan yang lain mau atau tak mau terpaksa setuju.

[sumber:TMI]

Pasal itulah ada yang awal-awal lagi dah dituduh sebagai kaki kipas. Dan memang ada pun pemimpin yang jenis kaki kipas, sanggup buat apa saja untuk pastikan "boss" suka kat dia, walaupun perlu menindas dan menzalimi orang lain.

Jangan takut, kalau memang Perdana Menteri masa tu berhasrat nak lantik ko orang, walaupun masa PRU13 nanti kalah dikerusi Parlimen, pun tak jadi masalah, ko orang masih berpeluang untuk jadi menteri dan timbalan menteri pasal ko orang tentu akan dilantik jadi Senator dulu.

Pasal tu lah aku langsung tak heran, bila ada yang kata pemilihan pimpinan PKR kali ni penuh dengan ketidakadilan. Ada yang dituduh buat kempen dengan dana yang gila-gila. Betul atau tidak tu persoalan lain tapi persepsi majoriti rakyat Malaysia aku yakin macam tu.

Aku cukup bersetuju dengan apa yang pernah Tukar Tiub tulis, buatlah secanggih mana pun proses pemilihan, para cukong tentu lebih cekap lagi. Tentu dia orang cuba susun "kabel" dia orang dikalangan bakal menteri dan timbalan menteri ni, dan aku yakin ada yang telah berjaya. Apa nak heran kalau takat melabur satu dua juta kalau pulangannya semewah kontrak pasir.

Aku harap penyakit masa pemilihan PRK baru ni tak berjangkit kepada PAS. Pasalnya, awal tahun depan, giliran PAS pulak nak buat pemilihan "muka-muka bakal menteri dan timbalan menteri" dan mungkin juga muka bakal Perdana Menteri dan Tmbalan Perdana Menteri.

Kalau tengok pemilihan tahun lepas, bunga-bunga ke arah tu dah mula nampak, harap-harap bunga-bunga tu tak bercambah jadi buah pulak tahun depan.

Dulu mereka hapus kekebalan dan hak istimewa Raja Melayu, kini nak bela Raja Melayu pulak. Hipokritnya!!!

on
Menteri besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini memberi peringatan kepada Raja-Raja Melayu supaya berhati-hati dengan "Si Kitoll" yang dikhuatiri akan kembali mempergunakan institusi berkenaan demi kepentingan politik. 

Beliau berkata demikian dengan melihat kepada perkembangan sejak tahun lalu yang menyaksikan golongan berkenaan kembali "bermuka-muka" untuk mempertahankan kedaulatan Raja-raja Melayu. 

Khalid memberi alasan, Krisis Perlembagaan 1983 yang berlaku akibat tindakan para pemimpin negara ketika itu "melakukan beberapa tindakan di luar Peruntukan Perlembagaan, dalam lain perkataan membelakangi Raja-Raja." 

Insiden itu juga berlarutan pada tahun 1992 dan 1993, kata Khalid lagi. 

"Tiba-tiba, sejak awal tahun 2009, setelah 17 tahun berlalu, kini pihak yang berusaha dan berjaya 'menghapuskan kekebalan dan beberapa hak istimewa Raja-Raja Melayu', kembali bermuka-muka dengan seruan supaya orang Melayu menghormati Raja dan Sultan serta mempertahankan kedaulatan Raja-Raja Melayu," katanya. 

Jelasnya, pada masa krisis perlembagaan berlangsung, "para pemimpin utama" negara pada ketika itu "melakukan beberapa tindakan secara rahsia" dengan membuat pindaan ke atas Perkara 66(5) dalam Perlembagaan. Tindakan itu dilakukan tanpa mendapat perkenaan Majlis Raja-Raja, kata Khalid lagi. 

"Peruntukan asal berbunyi 'Rang undang-undang akan dikuatkuasakan apabila yang di-Pertuan Agong menandatangani'. Pindaan ke atas peruntukan itu kemudiannya, antara lainnya, menyebut bahawa sesebuah Rang Undang-undang itu dianggap telah ditandatangani selepas dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong dalam tempoh 15 hari. 

"Contoh kedua, pindaan ialah pada Perkara 10(1), di mana kalau Perdana Menteri mendapati darurat patut diisytiharkan di mana-mana juga di negara ini maka perdana menteri boleh menasihatkan Yang di-Pertuan Agong dan Yang di-Pertuan Agong mesti menerima nasihat tersebut," kata Khalid lagi. 

Beliau berkata demikian dalam ucapannya di majlis perasmian wacana 'Kedaulatan Raja-Raja: Institusi Yang Mesti Dipertahankan' di Shah Alam hari ini yang turut dihadiri Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Ketua Wanita PKR Tunjuk Dia Bodoh…!!!!

onPetang semalam kesian la tengok Yb Zuraidah Ketua Wanita PKR…, terjerit jerit nak mengamuk la pulak padahal dia punya own mistake, nak salahkan press dan wartawan…!

Masa si Zuraidah bagi speech yang ntah aper aper, dia yang beria-ia kata nak formalize and legalize jawatan Penasihat PKR untuk Anwar Ibrahim. Maknanya, kalau dalam kongres setuju, nanti kena buat usul untuk pindaan, lepas tu mesti buat amendment pada constitution ataupun perlembagaan parti mereka lah! Itu semua kerja leceh….

Lagi pun, penyokong penyokong kuat Anwar mestilah nak satu hari nanti mereka semua angkat Anwar jadi Presiden, matter of time nak suruh Wan Azizah step down, duduk rumah jaga cucu…

Of course lah cadangan Zuraidah kena REJECT dalam kongres PKR….! Booo…!
Malunya…., idea sorang Ketua Wanita kena REJECT!!! Nampak sangat very obvious si Zuraidah tak prepare buat speech, main belasah jer kot!

Last sekali bila dah malu…, tiba tiba pulak Zuraidah nak mengamuk atas pentas kata wartawan menyibuk report kat paper dan tv tunjuk ucapan bodoh dia nak jadikan jawatan Penasihat jawatan rasmi parti…

Dia yang cakap…, keluar dari mulut dia, lepas tu nak blame orang lain pulak..! Bodoh punya Ketua Wanita…! Memang LOW class…!! Maybe its worth to say NO class at all….!

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List