PEMILIHAN PKR - JANGAN KERANA YB NURUL IZZAH KITA LANGGAR PERATURAN PARTI.....???

on Oct 13, 2010


SAYA rasa ramai yang tahu bahawa tarikh tutup pencalonan pemilihan pimpinan PKR adalah 10 Okt yang lalu. Justeru itu, mengapa timbul dakwaan mengatakan adanya konspirasi apabila pencalonan YB Nurul Izzah ditolak setelah beliau hanya mendapat 1 pencalonan sahaja selepas tarikh tutup tersebut? Masakan YB Nurul Izzah sendiri tidak tahu syarat-syarat dan peraturan pemilihan parti yang dipimpin oleh ayahanda dan bondanya itu. 

Adilkah tarikh tersebut ditunda semata-mata kerana mahukan YB Nurul Izzah masuk bertanding? Sekiranya parti ini mendabik dada ingin menunjukkan contoh pemilihan yang adil, maka parti mestilah konsisten dengan peraturannya sendiri. Sampai bila kita ingin menuduh parti punyai konspirasi apabila kita sendiri tidak konsisten dengan peraturan yang kita buat? Terlalu banyak masa diberikan, mengapa bila tiba masa akhir baru kita mahu mencalonkan orang itu dan orang ini. Calon pula suka membuat keputusan bertanding di penghujung tempoh dan ini menyukarkan Cabang-Cabang untuk membuat pencalonan.

YB Nurul Izzah sehingga pencalonan ditutup hanya mendapat 1 pencalonan bagi jawatan Timbalan Presiden PKR, sedangkan untuk mendapatkan kelayakan mestilah sekurang-kurangnya 2 pencalonan. Oleh itu, wajarlah pihak pemilihan menolak pencalonannnya kerana itu lah undang-undang dan peraturan parti, bukan kerana susuk tubuh YB Nurul Izzah. Seandainya pula tarikh ditunda bagi membolehkan YB Nurul Izzah masuk bertanding, maka akan berbunyi pula suara mengatakan mentang-mentang YB Nurul Izzah anak Presiden dan Ketua Umum PKR, maka beliau boleh melanggar peraturan parti.

Mungkin ada yang berkata saya tidak sokong atau bersetuju YB Nurul Izzah bertanding merebut jawatan Timbalan Presiden PKR, sebab itu saya menulis sedemikian. Memang benar, saya tidak setuju beliau bertanding merebut jawatan nombor dua itu, tetapi bukan bererti saya tidak menyokongnya. Saya telah pun menulis sebelum ini tentang mengapa YB Nurul Izzah tidak perlu bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR . Mungkin apa yang berlaku sekarang satu hikmah di mana YB Nurul Izzah tidak layak bertanding kerana mendapat hanya 1 pencalonan. Sebenarnya sayang untuk menyaksikan YB Nurul Izzah tumbang di medan yang sepatutnya beliau berada.

Jangan diributkan lagi pemilihan PKR yang sedang berjalan ini dengan tuduhan konspirasi. Terlalu banyak kekecohan kita dengar di dalam pemilihan kali ini, tetapi hampir kesemuanya berpunca daripada aspek teknikal. Itu perkara biasa di dalam parti yang buat pertama kalinya melaksanakan pemilihan secara lebih demokrasi `satu kepala, satu undi'. Mana yang cacat, patut diperbaiki agar pemilihan di masa akan datang lebih baik dan teratur./wfauzdin.blogspot.com

Snapper Captures The Moment A Huge Lightning Bolt Strikes Statue Of Liberty

onBolt from the blue: Jay Fine captured this incredible image as lightning strikes the Statue of Liberty in New York harbour

This is the amazing moment a lightning bolt was captured as it struck the iconic Statue of Liberty.

The impressive image was caught by New York photographer Jay Fine who spent the night braving the storm in Battery Park City, Manhattan, in a bid to get the perfect picture.

Mr Fine spent nearly two hours poised with his camera and took more than 80 other shots before striking lucky with this particular bolt of lightning at 8.45pm on September 22.

The 58-year-old, who has been trying for more than 40 years to capture the magnificent moment, said he was stunned when he saw the image.

He said: 'I had been watching weather reports so I knew a storm was coming and it just seemed like a great opportunity.

'I was ready and waiting when the lightning finally started and took 81 shots before finally getting this one.

'I was shocked when I realised what had happened.

'It was pure luck really, a once in a lifetime opportunity. It's the first photograph of its kind I have ever seen.'

Storm: The iconic New York monument, made from copper plates, is thought to be hit by up to 600 bolts of lightning every year 
Storm: The iconic New York monument, made from copper plates, is thought to be hit by up to 600 bolts of lightning every year

Iconic: Mr Fine has been trying to capture an image of lightning hitting the Statue of Liberty for the last 40 years 
Iconic: Mr Fine has been trying to capture an image of lightning hitting the Statue of Liberty for the last 40 years

Lady Liberty is thought to have been hit by about 600 bolts of lightning every year since she was built in 1886.

The statue is made up of enormous copper plates and is 305ft tall.

Shelter: Fans take cover under the stadium as lightning delays the start of the New York Jets game against the Minnesota Vikings 
Shelter: Fans take cover under the stadium as lightning delays the start of the New York Jets game against the Minnesota Vikings

Deluge: The Jets and Vikings battle it out during heavy rain the second quarter of their game at New Meadowlands Stadium 
Deluge: The Jets and Vikings battle it out during heavy rain the second quarter of their game at New Meadowlands Stadium

The powerful storm also caused disruption in New York, as the Jets game against the Minnesota Vikings had to be delayed because of lightning strikes near the stadium.

Fans sheltered underneath the stadium until the storm had passed but the two teams battled it out in torrential rain. The Jets went on to win 29-20.

Strong winds, hail storms and heavy rain had earlier battered the New York and New Jersey urban areas.

Hail: The Empire State Building is just visible as the storm batters Hoboken, New Jersey 
Hail: The Empire State Building is just visible as the storm batters Hoboken, New Jersey

Electric: Lightning can be seen above this New York City building as strong winds, hail and torrential rain affected the area 
Electric: Lightning can be seen above this New York City building as strong winds, hail and torrential rain affected the area

Siti Balqis Ghaib Dibawa Lembaga Berbulu Tebal Berwajah Anjing

on

Selepas gagal ‘mengghaibkan’ Siti Balqis Mohd Nor, 22, jin yang dikatakan mengawal gadis terbabit kini beralih mengganggu ketenteraman keluarganya di rumah mereka di Kampung Gong Nangka, dekat sini.

Senja kelmarin, seberkas kunci rumah yang disimpan dalam beg tangan ibu Siti Balqis, Norizan Said, 47, dikatakan hilang sebelum ditemui diikat dalam kain berwarna merah di atas meja kecil di rumah itu kira-kira sejam kemudian. 


Siti Balqis menggemparkan negara apabila sejak dua bulan lalu, dia dikatakan sudah ghaib lebih 100 kali dibawa lembaga besar berbulu tebal dan berwajah anjing ke pelbagai tempat termasuk yang pelik seperti dalam mesin pembancuh simen, kubur, atas siling rumah, atas pokok dan rumah tinggal. 


Sejak dirawat tiga pengamal perubatan Islam dari Yayasan Islam Terengganu (YIT), Siti Balqis sudah menunjukkan pemulihan dan tidak lagi ghaib sejak Sabtu lalu.

Beliau berkata, rumahnya kini terpaksa sentiasa ditutup kerana tidak mahu ada orang datang mengganggu keluarganya, terutama bomoh yang menawarkan khidmat merawat anak gadisnya itu.
“Tindakan ini adalah atas permintaan pegawai agama YIT yang meminta kami supaya tidak lagi membenarkan pihak lain mengadakan upacara merawat untuk tempoh tertentu kerana mahu memastikan proses rawatan bersandarkan syariat Islam itu dapat dilaksanakan secara berkesan tanpa gangguan dan campur tangan elemen lain,” katanya.

 Ratusan pengunjung masih menunggu di sekitar rumah keluarga itu untuk mengetahui perkembangan terkini gadis ghaib itu.

Bagaimanapun, orang ramai yang berkumpul berhampiran rumah itu akur dengan nasihat polis yang turut berada di kawasan itu dan meninggalkan rumah terbabit.

Kisah Mahathir Membuli Petronas Untuk Kayakan Kroni

on

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia didesak supaya menjalankan siasatan segera berhubung urusan jualbeli tanah KLCC yang didakwa mengakibatkan Petronas terpaksa membeli tanah tersebut pada harga RM900 juta sekaligus memberikan keuntungan amat lumayan kepada salah seorang kroni Umno-Barisan Nasional terkaya di Malaysia.

Mantan Timbalan Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi, Datuk Dr Tan Kee Kwong mendakwa Petronas dipaksa membeli tanah di mana terletaknya menara berkembar Petronas kini daripada kroni tersebut pada harga berlipat kali ganda.

"Kerajaan tidak meminta Kelab Kuda untuk menyerahkan atau menjual tanah tersebut kepada Petronas. Apa yang dilakukan ialah memaksa Kelab Kuda tersebut menjual tanah yang bernilai tinggi itu kepada kroni teristimewa Mahathir.


"Kroni tersebut kemudiannya mendapat keuntungan yang amat besar dengan menjualkan tanah itu kepada Petronas. Pengurusan atasan Petronas diarahkan supaya membayar pada harga itu tanpa dibenarkan langsung merunding harga tersebut," kata Dr Tan ketika menyampaikan penerangan kepada anggota Parti Keadilan Rakyat d sini semalam.

Suara Keadilan difahamkan daripada sumber dalaman Petronas, Lembaga Pengarah syarikat petroliam itu sememangnya telah 'dipulas tangan' oleh bekas Perdana Menteri itu supaya membeli pada harga tersebut.

"Beberapa ketika dahulu syarikat minyak Shell dan Esso telah mengeluarkan satu kenyataan menyatakan bahawa Petronas adalah salah sebuah syarikat petroliam yang amat sukar dalam rundingan urusniaga dengan mana-mana pihak pun di dunia. Ini menunjukkan Petronas akan berusaha sedaya upaya dalam setiap urusan perniagaan untuk mendapatkan rundingan harga terbaik dan perjanjian yang menguntungkan syarikat itu.

"Tetapi dalam kes tanah KLCC, Lembaga Pengarah KLCC dipaksa membayar harga yang telah ditetapkan 'harga mati' tanpa dibenarkan untuk merundingkan harga walau sesen pun. Bagaimana sebuah syarikat bertaraf antarabangsa yang diiktiraf dan dihormati pesaing sebagai rakan kongsi yang sangat sukar dalam rundingan perniagaannya dipaksa sebegitu rupa untuk tunduk kepada kuasa politik dan ketamakan bekas Perdana Menteri dan kroninya yang begitu rakus. Urusan jualbeli tersebut benar-benar satu malapetaka yang menimpa Petronas dan mulai saat itu kroni Dr Mahathir mula meletakkan tangan mereka pada kantong Petronas," kata sumber itu.

Tanah seluas ekar yang terletak dalam kawasan tiga segi emas atau 'golden triangle' dikatakan bertaraf pertanian pada awalnya sebelum ditukar statusnya kepada tanah komersial setelah dibeli kroni Dr Mahathir pada harga RM300 juta.

Hanya setelah taraf tanah tersebut ditukar kepada komersial baru ianya dijual kepada Petronas pada harga RM900 juta.

Ini bermakna kroni tersebut telah mendapat keuntungan atas angin dengan senang sebanyak RM600 juta padahal persoalan yang timbul mengapakah Petronas tidak dibenarkan berunding terus dengan pemilik tanah gelanggang lumba kuda tersebut?

"Ini jelas menunjukkan bagaimana mantan Perdana Menteri menyalahgunakan kuasanya sebagai menteri yang dipertanggungjawab untuk menjaga Petronas untuk mengkayakan kroninya dengan menggunakan dana awam.

"Malah apa yang mengejutkan kroni tersebut berjaya mengaut keuntungan dengan begitu besar sebanyak RM600 dalam masa beberapa bulan sahaja tanah tersebut ditukar status daripada tanah pertanian kepada komersial," tegas Dr Tan lagi.

Dr Tan menjelaskan pada asalnya pembinaan ibu pejabat baru Petronas dicadangkan di Jalan Tun Razak berhadapan dengan Kelab Golf DiRaja Selangor di mana terletaknya Hospital Prince Court sekarang.

"Ini perlu dilakukan memandangkan ibu pejabat di Bangunan Dayabumi ketika itu sudah sesak dan tidak lagi mampu menampung perkembangan pesat Petronas.

"Bagaimana pun pembinaan ibu pejabat baru tersebut tidak dapat dilaksanakan kerana mendapat bantahan daripada Jabatan Penerbangan Awam kerana ia terletak di laluan udara Lapangan Terbang TUDM Sg Besi," jelas beliau lagi.

Dr Tan berkata Petronas kemudiannya membeli sebidang tanah di Jalan Ampang, dibelakang dahulunya Plaza Yow Chuan dengan harga RM30 juta.

"Tiba-tiba Mahathir masuk campur dan mengumumkan rancangan liciknya untuk merompak wang daripada khazanah Petronas dengan tujuan mengkayakan kroni beliau.

"Sebahagian daripada rancangan beliau ialah dengan mencipta isu di dalam media dengan mengatakan kelab lumba kuda di Jalan Pinang menyebabkan kesesakan trafik yang teruk setiap hujung minggu.

"Selepas isu itu disensasikan, Kerajaan Pusat dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur memutuskan gelanggang lumba kuda itu mesti dipindahkan ke Sg Besi di mana ia terletak sekarang.

Dalam ucapan pengulungan perbahasan Rancangan Malaysia Keenam di Dewan Rakyat pada 18 Julai 1991, Dr Mahathir mengakui kelab lumba kuda itu telah diarahkan berpindah oleh kerajaan.

"Tanah Kelab Lumba Kuda dijual berikutan arahan kerajaan kepada kelab tersebut supaya keluar dari pusat Kuala Lumpur kerana lokasinya meyebabkan kesesakan lalulintas. Oleh kerana Kelab tersebut memerlukan wang untuk membina padang lumba kuda baru, kelab itu memutus untuk menjual tanahnya di Jalan Ampang.

"Mengikut laporan sebuah majalah asing, Encik (Ananda) Krishnan membeli tanah ini pada masa resesi di waktu mana harga tanah jatuh dengan teruk dan ramai yang bankrap dan tidak ramai yang berminat atau mampu membeli hartanah.

"Tanah seluas 96 ekar ini terletak dalam kawasan tiga segi emas atau dengan izin "golden triangle" yang amat diminati oleh pemaju-pemaju. Sekarang apabila ekonomi telah pulih dan terdapat dengan izin "building boom", tanah di kawasan tiga segi emas biasa dijual dengan harga yang amat tinggi," kata Dr Mahathir.

Dalam ucapan beliau, Dr Mahathir berkata Petronas telah diarahkan untuk membeli 50 peratus saham Seri Kuda, sebuah syarikat yang dimiliki oleh Ananda.

"Kerajaan telah mensyaratkan kepada Sri Kuda bahawa lebih dari 50 peratus tanah kelab hendaklah dijadikan 'public park'. Ini bermakna bahawa harga belian satu kaki persegi tanah boleh meningkat 100 peratus. Walau bagaimanapun, Petronas yang memerlukan ruang pejabat yang besar hanya bersetuju secara prinsip untuk mengambil 51 peratus dari saham Seri Kuda. Sebuah firma penilai bebas telah ditugas oleh Petronas untuk menilai tanah tersebut. Jika harga yang ditawarkan kepada Petronas menguntungkannya, baharulah Petronas akan membeli saham Sri Kuda.

"Jika harganya akan merugikan Petronas, maka Petronas tidak akan membelinya. Jika Petronas tidak mengambil saham ini, berpuluh syarikat lain akan berebut-rebut membelinya," kata beliau.

Suara Keadilan

Dirogol Selepas Solat.... Memang Jantan Sial!!

on

KUALA LUMPUR: Hajat hati mengulangkaji pelajaran bersama rakan sekelas, namun nasib malang menimpa seorang pelajar perempuan berusia 15 tahun yang dirogol abang kepada rakan sekelasnya sebaik selesai menunaikan solat Isyak, kelmarin.
Malah, pelajar malang itu dikatakan tidak sempat menghabiskan bacaan doa sebelum diserang suspek berusia 18 tahun.
Dalam kejadian kira-kira jam 9 malam di sebuah rumah di Setapak, di sini, bermula apabila pelajar terbabit ke rumah rakannya untuk mengulangkaji pelajaran.
Menurut sumber, selepas lebih 30 minit mereka mengulangkaji mata pelajaran, mangsa yang belum menunaikan solat meminta keizinan rakannya bersembahyang.
“Rakan perempuan sekelasnya itu memintanya masuk ke bilik tidur ibunya menunaikan solat,” katanya.
Difahamkan, ketika kejadian itu, ibu kepada suspek dan rakan sekelas mangsa itu belum pulang dari bekerja.
Sumber berkata, sebaik selesai menunaikan solat, pelajar terbabit mengangkat tangan untuk berdoa, namun perbuatannya terhenti apabila abang kepada rakan sekelasnya menyelinap masuk ke bilik berkenaan.
“Suspek yang hanya memakai tuala menarik tangan mangsa sebelum menolaknya ke atas katil.
“Mangsa yang ketakutan cuba menjerit mendapatkan pertolongan rakan sekelasnya, namun mulutnya ditutup suspek,” katanya.
Sumber berkata, suspek memukul mangsa sebelum menanggalkan pakaiannya dan merogolnya.
“Suspek mengugut mangsa merahsiakan perkara berkenaan selain mendakwa akan mencederakan pelajar itu sekiranya dia membuat laporan polis,” katanya.
Mangsa memberitahu kejadian berkenaan kepada rakan sekelas sebelum tampil membuat laporan di Balai Polis Setapak, di sini.

Rashid : Satu Lagi Laporan Polis Untuk Anwar

on PETALING JAYA: Another former aide to Opposition Leader Anwar Ibrahim has alleged that he was forced to sign a statutory declaration in relation to the sodomy case.
Rasid Rosdi, who had served time in the Sungai Buloh prison during Anwar's incarceration there, filed a police report on the matter with the Shah Alam district police headquarters this afternoon.

"On June 28, 2008, after Mohd Saiful Bukhari Azlan made a police report against Anwar, I was asked to go to Quality Hotel (in Shah Alam).

“I was held there for several days and was watched 24 hours. Also detained with me was Awnar's former aide Rahimi Osman," he said in a statement.

Contacted later, Shah Alam police chief ACP Noor Azam Jamaluddin confirmed receiving the report.

He told FMT that the case would be referred to Bukit Aman for further investigations as it was similar to the Rahimi case.
rashid
Rashid lelaki misteri yang pernah menjadi 
 tukang urut peribadi Anwar di penjara 
Sungai Buloh

K'jaan sekali lagi tangguhkan GST

on

Pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang sepatutnya dikuatkuasakan oleh kerajaan sekali lagi ditangguhkan - langkah yang selalunya diambil apabila bakal menghadapi pilihan raya umum.
Namun, menurut taklimat kepada editor kanan, cukai baru itu tetap akan dilaksanakan tetapi kerajaan buat masa ini memerlukan masa yang lebih panjang.

Sebelum ini, GST yang dijadualkan dilaksana pada Mac tahun ini ditangguhkan dengan alasan kerajaan kini mendapatkan maklumabalas daripada orang ramai.

Cukai daripada GST itu dikatakan mahu menambahkan pendapatan negara yang sekarang ini banyak bergantung kepada royalti minyak yang dibekalkan oleh Petronas.

Syarikat petroleum negara itu sahaja menyumbangkang hampir 50 peratus daripada pendapatan negara.
Cukai baru itu juga diharapkan dapat mengurangkan defisit negara yang kini dianggap paling tinggi sejak 20 tahun lalu, iaitu pada kadar 7.4 peratus daripada keluaran dalam negara kasar 2009. Ia bagaimanapun berjaya dikurangkan kepada 5.4 peratus tahun ini.

Namun, sejak beberapa minggu kebelakangan ini, pihak pembangkang menjelajah ke seluruh negara dengan menjaja bahawa cukai baru itu akan membebankan rakyat, khususnya golongan miskin.
Sementara itu, kenyataan kementerian kewangan, mengesahkan bahawa kerajaan telah menangguhkan pelaksanaan GST.

Menurut kenyataan itu, GST ditangguhkan bagi membolehkan kerajaan berinteraksi dengan semua lapisan rakyat mengenai pelaksanaan cukai baru itu.

"Kerajaan akan mengambil kira kepentingan dan kebajikan rakyat bagi memastikan penguatkuasaan GST diterima dengan baik," petik kenyataan kementerian itu hari ini.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan menyedari akan kepentingan GST dalam memastikan kedudukan fiskal yang kukuh dan mapan bagi menyokong pertumbuhan ekonomi jangka panjang.

'Rahimi gugup, dikawal ketat ketika SD dibuat'

on

Ahli parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong enggan mengesah atau menyangkal dakwaan balas bahawa Rahimi Osman - bekas pembantu ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim - tidak dipaksa atau dikurung.

Wee (bawah, kiri) berkata peranannya dalam hal ini hanya terhad sebagai pesuruhjaya sumpah yang menyaksikan Rahimi menandatangani satu akuan bersumpah pada 29 Jun 2008.


"Rahimi hanya menyatakan dalam akuan bersumpah itu bahawa dia bimbangkan keselamatan dirinya. Tidak ada (di dalamnya) yang melibatkan orang lain," kata Wee kepada wartawan di lobi Parlimen hari ini.

Rahimi menjadi tumpuan Rabu lalu, apabila dia menuduh peguam Latheefa Koya dan yang lain, menahannya di Hotel Quality, Shah Alam dan memaksanya untuk menandatangani akuan bersumpah palsu.

Antara lain, Rahimi mendakwa dia dipaksa untuk melibatkan Datuk Seri Najib Tun Razak - timbalan perdana menteri ketika itu - dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dalam konspirasi terhadap Anwar.

Latheefa dan yang lain telah menafikannya berkali-kali, dan yang terbaru, mendakwa Wee telah menyaksikan akuan sumpah itu ditandatangani secara sukarela.

Hari ini, Wee tidak mendedahkan sama ada Rahimi sememangnya dipaksa, tetapi menegaskan bahawa dia kelihatan "gugup" dan sentiasa dikawal ketat.

"Rahimi memang nampak gugup dan begitu juga Anwar sewaktu akuan bersumpah itu dibuat. Itulah pertama kali saya bertemu Rahimi, "katanya.

Rahimi (kanan) berkata dia tidak terlibat dalam akuan bersumpah kedua kerana dia diberitahu bahawa ia akan melibatkan individu-individu tertentu.

Jawatan no 2: Zaid kemuka syarat untuk ibu pejabat

on

Datuk Zaid Ibrahim hari ini berkata hasratnya untuk bertanding jawatan timbalan presiden PKR masih belum muktamad.

NONEDalam sepucuk surat kepada pengerusi jawatankuasa pemilihan PKR, Dr Molly Cheah, Zaid menggariskan tujuh “permintaan” kepada jawatankuasa berkenaan sebelum membuat keputusannya.

“Saya berharap permintaan ini boleh diluluskan secepat mungkin. Ini akan memudahkan saya membuat keputusan sama ada menerima pencalonan,” katanya dalam sepucuk surat yang juga dimuat-naikkan di blognya.

Kebanyakan “permintaan” itu dikatakan berbentuk prosedur, termasuk cadangan bagi kotak undi lutsinar dan kertas undi yang mempunyai nombor siri.

Rombakan Bkt Aman, Khalid dilantik pengarah KDN/KA

on

polis diraja malaysia policeKetua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, hari ini mengumumkan beberapa pelantikan baru termasuk Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar sebagai pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman.

Manakala Ketua Polis Pahang, Datuk Robiah Abd Ghani, menjadi polis wanita pertama dilantik sebagai Pengarah Pengurusan Bukit Aman, mengantikan Datuk Abd Razak Bokhari yang bersara.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Noor Rashid Ibrahim, pula dilantik sebagai Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN).

“Ketua Polis Kedah, Datuk Wira Syed Ismail Syed Azizan, pula dilantik sebagai pengarah JSJ Komersil,” katanya pada satu sidang akhbar di Bukit Aman di kuala Lumpur.
Turut hadir, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Hussin Ismail. 

Sementara itu, Ismail berkata, kesemua pelantikan tersebut, yang berkuat kuasa hari ini, adalah bagi mengisi kekosongan jawatan berkenaan sejak tahun ini.
ismail omar police deputy igpEmpat jawatan pengarah itu kosong apabila seorang daripada penyandangnya iaitu Datuk Hussin Ismail (pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam) dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Ketua Polis Negara.

Tiga lagi jawatan kosong berikutan persaraan wajib pengarah berkenaan iaitu Datuk Abdul Razak Bokhari (pengarah Jabatan Pengurusan), Datuk Zulhasnan Baharuddin (pengarah JSJ Narkotik) dan Datuk Koh Hung Sun (pengarah JSJ Komersial).

Ismail berkata pengisian kekosongan jawatan ketua polis dan pesuruhjaya negeri akan diputuskan pada mesyuarat bertarikh 29 Oktober ini. 

Dalam pada itu, beliau berkata kerajaan turut meluluskan pelantikan seramai 265 pegawai berpangkat Asisten Supritendan (ASP) ke Timbalan Supritendan (DSP) berkuat kuasa hari ini.

Katanya, semua pelantikan dibuat bagi mengemas kini struktur organisasi badan keselamatan negara itu supaya lebih sistematik dan teratur.

MAKA BERKATA LAH LAGI IBRAHIM ALI....???

on

Ahli parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali hari ini mendakwa beliau lambat berdiri ketika Dewan Rakyat bertafakur menghormati kematian wakil rakyat Batu Sapi, Edmund Chong Ket Wah kerana kakinya kebas akibat penyakit kencing manisnya.

azlanBeliau yang juga adalah presiden PERKASA berkata rawatan perubatan yang diterimanya itu menyebabkannya seringkali mengantuk dan kadang-kadang sengal-sengal di kaki.

"Saya ada kencing manis, jadi kadang-kadang mata saya berair, kaki saya kebas dan kalau tak ada kawan saya mungkin tertidur."

Menurut Ibrahim, beliau terbuka untuk dikritik tetapi ia seharusnya membabitkan isu yang besar dan penting dan bukannya perkara remeh.

"Apa masalahnya? Jika betul, ini satu isu, maka jika saya kentut pun menjadi satu masalah.

NONE"Jika awak nak serang saya pun, cari isu yang betul. Jika Ibrahim Ali amalkan rasuah, salah guna kuasa ataupun meliwat, maka seranglah saya.

"Jika awak dapati saya melakukan kesilapan yang mempunyai implikasi besatr, maka anda boleh serang saya,” katanya dengan nada berang.

Ibrahim sehubungan itu menafikan dakwaan bahawa beliau tidak menghormati mendiang Chong dan berkata pihak pembangkang hanya mencari alasan bagi membidasnya.

"Tak apalah, jika mereka nak cari pasal. Mereka tak ada punching bag, jadi saya rasa seronok juga...lebih ramai yang serang saya, saya bertambah kuat,” katanya sinis.

NONEDalam perkembangan lain, Ibrahim meramalkan pilihan raya ke-13 yang akan datang adalah yang terakhir PKR akan bertanding.

"Berdasarkan firasat saya yang telah lama berkecimpung dalam politik, pilihan raya ke-13 adalah yang terakhir untuk PKR. Saya tidak jangka ia dapat terus selepas itu,” katanya di lobi parlimen hari ini.

Ibrahim juga memperli PKR bukan sebagai parti yang kredibel dan berkata ia hanya alat yang digunakan oleh ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bercita-cita menjadi perdana menteri.

"Mereka capai kemuncak pada pilihan raya ke-12, tetapi orang ramai mula menyedari tembelang mereka dan orang Melayu kini mula bersatu. Saya percaya rakyat tidak akan bakar kelambu kerana nyamuk,” katanya.

Umno Bloggers versus Pakatan Bloggers

onWhen the pro-opposition Bloggers whack the opposition we are being malicious, mischievous, one-sided, have a hidden agenda, are Trojan Horses, and whatnot. When the Umno Bloggers whack the government leaders this is just a demonstration of freedom of speech at work.
NO HOLDS BARRED
Raja Petra Kamarudin
Now read The Star news item below.
Can you see how the Umno Bloggers do not spare their BN leaders, Ministers included? And this issue on Rais Yatim is just one of the many issues raised by the Umno Bloggers over the last one year or so since the ‘Bloggers Union’ split into two once Abdullah Ahmad Badawi was ousted and Najib Tun Razak took over as Prime Minister.
The Umno Bloggers have raised many sensitive issues that are not favourable to the ruling party. But are they accused of being Trojan Horses or enemies in the blanket? Are they accused of being Pakatan Rakyat plants sent into the ruling party to bring it down from the inside?
Yes, as alleged, back in 2006 the Bloggers were united, united against Abdullah Ahmad Badawi. But soon after the March 2008 general election, and once Najib took over as Prime Minister, the ‘Union’ broke up and the Bloggers became divided into pro-government and pro-opposition.
So, guilty as charged! I do not deny that allegation.
Pakatan Rakyat, however, does not take kindly to criticism from pro-opposition Bloggers. Umno will use this against the opposition, they argue. But it is okay for the pro-Umno Bloggers to whack their Barisan Nasional leaders. The opposition will not use this.
Before we scream that Umno and Barisan Nasional do not respect freedom of speech we should ask ourselves whether the opposition does as well. When the pro-opposition Bloggers whack the opposition we are being malicious, mischievous, one-sided, have a hidden agenda, are Trojan Horses, and whatnot. When the Umno Bloggers whack the government leaders this is just a demonstration of freedom of speech at work.
Hey, even Umno Bloggers rub the government and its leaders, ministers included, the wrong way. And police reports are made against them as well. And they too get called up by the police. It appears like the Umno Bloggers also take no shit from their leaders and at times get onto the wrong side of the law.
By the way, these Umno Bloggers hate Pakatan Rakyat and Anwar Ibrahim. Many hate me as well. But that does not stop them from whacking their own leaders. However, that appears to be something that Pakatan Rakyat does not like the pro-opposition Bloggers to do.
So what do you want us to do? You want us to say that the emperor’s clothes are lovely when he is actually stark naked. We can do that if that is what you want us to do. But that is not going to help you win the next general election.
Trust me!
**********************************************
Rockybru's Ahirudin questioned over posting
(The Star) - CYBERJAYA: Blogger Datuk Ahirudin Attan was queried for about 90 minutes Wednesday at the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) headquarters in Cyberjaya, in connection with a police report lodged by a minister.
Ahirudin, better known for his blog Rockybru, arrived at the MCMC headquarters around 11.30am and left about 1pm.
Speaking to reporters at the MCMC lobby area, Ahirudin said he was questioned over his posting of rumours that a minister's son was one of the beneficiaries in the Information, Communications and Culture Ministry's RM1bil project to improve broadband access nationwide.
He said the officers wanted confirmation whether he was responsible for the posting on his blog, and also the links to articles on the rumours that appeared on two other blogs, Taikors and Taikuns (TnT) and bigdogdotcom.
He said the MCMC officers treated him nicely.
"I fully cooperated with the officers and they have also asked that I surrender my laptop (to help investigations) and I will comply," he said.
It was reported Wednesday that Information, Communications and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim had lodged a police report on Tuesday against Ahirudin over his post "Who gets Santa Rais' RM1bil handout?" on Oct 9, that was made after a Sept 27 posting on TnT and bigdogdotcom alleging that the telecommunication company of Rais' son was one of nine companies that benefited from the government grant.
Ahirudin said his posting and that on bigdogdotcom did not make accusations, but presented a constructive message to the minister and ministry to be transparent on the allocation of the grant.
He added there was no malice intended on the minister.
Asked if he had been asked to provide his statement to police, the blogger said he had yet to be contacted by the police but expected the call to come soon....MT

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List