Kekayaan Musa Aman Kini RM1.5 Bilion?

on Oct 30, 2012


Politik tetap politik.

Ia tidak membezakan antara agama, keturunan, kaum dan keadaan geografi, malah ia merentasi segenap kehidupan kita tanpa kita sedari.

Politik di Sabah tidak seperti di Semenanjung Malaysia.

Politik di sini adalah politik balak, dan sesiapa yang paling berkuasa akan mengaut seberapa banyak kekayaan bumi paling berharga itu tidak kira melalui jalan yang sah atau haram.

Inilah yang berlaku sejak berpuluh tahun lalu di mana parti yang berkuasa akan menggunakan kedudukan mereka melahap ratusan malah ribuan konsesi balak yang menganjur dari pantai barat hinggalah ke pantai timur negeri di bawah bayu ini.

Semasa Umno mula-mula masuk ke negeri ini pada 1990, kekayaan balak yang dimiliki cuma berlegar di tangan Joseph Pairin Kitingan dan kroninya sahaja.

Akan tetapi dengan menggunakan muslihat ciptaan Mahathir, kerajaan Parti Bersatu Sabah (PBS) yang diketuai Pairin tumbang dan inilah angkara projek IC yang terbongkar semasa perbicaraan di Likas pada 1995.

Sejak itu, lanskap politik Sabah berubah, dengan Umno menguasai hampir segenap inci kekayaan yang dimiliki dan hanya meninggalkan sedikit habuan kepada parti-parti bertaraf nyamuk seperti AKAR, PBRS, UPKO dan sebagainya.

Ketua Menteri, Musa Aman yang dilantik sejak 2003 sebenarnya sudah mempunyai kekayaan peribadi dianggarkan RM600 juta sebelum mengangkat sumpah jawatan menggantikan Chong Kah Kiat yang mewakili etnik Cina dalam sistem penggiliran jawatan setiap tiga tahun.

Perjanjian yang dimetrai sejak 1994 itu mensyaratkan sistem jawatan digilirkan antara bumiputera Islam, bumiputera bukan Islam dan Cina.

Bagaimanapun ia dimansuhkan Umno sejak Musa menjadi ketua menteri.

Ternyata dalam tidak sampai 10 tahun Umno bertapak di Sabah, bukan setakat hasil mahsul negeri dipunggah keluar ke Kuala lumpur malah dibebankan dengan harga barang yang tidak masuk akal di saat rakyat termiskin masih melata dari Papar hingga ke Tawau.

Musa terus mengumpul kekayaan peribadinya dari RM600 juta pada 2003 kepada lebih RM1.5 bilion menurut dokumen yang bocor dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 2011.

Menjelang 2013, kekayaan Musa dianggar terus naik kepada RM2.1 bilion berikutan prestasi pasaran balak dan pelaburan emasnya di luar negara terus menunjukkan petanda positif.

Ini meletakkannya sebagai pemimpin kedua paling kaya selepas rakan sejawatannya di Sarawak, Taib Mahmud yang mempunyai aset sehingga RM25.5 bilion setakat awal tahun ini.

Balak Sabah dikeluarkan berdasarkan syarikat kroni mana yang boleh memberi habuan rasuah paling tinggi kepada pemimpin Umno dan cuma mengembalikan sedikit pulangan premium balak kepada rakyat melalui kerajaan negeri.

Amalan tersebut sudah menjadi lumrah biasa bagi pemain rasuah bertaraf jutawan seperti Michael Chia yang membawa matawang RM40 juta dalam bentuk dolar Singapura semasa ditahan di lapangan terbang Hong Kong (HKIA) beberapa minggu sebelum pilihanraya umum ke-12 diadakan pada Mac 2008.

Pendedahan semalam yang mengaitkan menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Azizi yang didakwa menerima suapan RM3 juta bagi menutup siasatan SPRM terhadap wang RM40 juta sememangnya sudah dijangka.

Nazri tidak mengiyakan malah tidak menafikan dakwaan yang sama bahawa anaknya Mohamad Nedim turut menerima hadiah mahal iaitu kereta sport berharga lebih RM1.4 juta.


Michael yang cuma pembawa beg wang tunai pemimpin Umno mengaku ia milik Musa dan wang tersebut dirampas agensi penguatkuasa rasuah Independent Comission Against Corruption (ICAC) negara itu.

Wang yang didepositkan dari Jepun itu tidak dibenarkan keluar sehingga siasatan menyeluruh dijalankan, bagaimanapun pemimpin Umno mendiamkan diri kerana mereka tahu satu perkara penting.

Wang yang disyaki diperolehi dari sumber rasuah hanya boleh ditahan selama tiga tahun dan sama ada pertuduhan dikenakan ke atas pembawa wang atau tidak, wang tersebut mesti diserahkan semula kepada pemiliknya.

Nazri pula mempertahankan kenyataan bahawa SPRM sudah menjelaskan isu wang tersebut kepada ICAC menyebabkan tiada sebarang pertuduhan diletakkan ke atas Michael sehingga kini.

Mengapa boleh terjadi begitu?

Peguam Negara, Gani Patail mempunyai hubungan kekeluargaan dengan abang Musa Aman iaitu Menteri Luar, Anifah Aman, tambahan pula kedua-duanya berasal negeri ini.

Isteri Anifah adalah kakak kepada Johan Samad, iaitu timbalan pengerusi Yayasan Sabah.

Johan pula berkahwin dengan Fazar Arif, adik kepada isteri Gani Patail.

Maka perlindungan yang diperolehi Musa adalah kerana hubungan kekeluargaan dan inilah yang menyebabkan Malaysia semakin hancur di tangan mafia dan penyangak harta rakyat selain peguam negara yang sepatutnya melindungi kepentingan negara telah menyalahgunakan kuasa bagi melindungi penjenayah seperti Musa.

Lebih lama lagi Umno memerintah negara, lebih banyak kerosakan yang dilakukan terhadap hutan di negeri itu yang semakin lama semakin diancam kemusnahan akibat penerokaan hutan yang tidak terkawal.sumber

Photobucket

Ada Di Kalangan PKR Tidak Setuju Aziz Bari Bertanding Di Sabak Bernam

on


Terdapat perwakilan PKR Bahagian Sabak Bernam tidak bersetuju dengan keputusan parti meletakkan Profesor Dr Abdul Aziz Bari bertanding atas tiket PKR di kawasan parlimen itu dakwa Ketua Bahagian Umno Sabak Bernam, Datuk Warno Dogol.
Warno bercakap kepada Antarapos berkata maklumat bantahan itu disampaikan kepadanya oleh ahli perwakilan PKR sendiri baru-baru ini.
Abdul Aziz menerusi kiriman emel kepada Antarapos semalam sekali lagi mengesahkan bahawa beliau akan diketengahkan sebagai calon PKR di parlimen Sabak Bernam, tempat kelahirannya.
“Benar saya akan bertanding, saya sekarang adalah ahli politik sepenuh masa. Saya telah ditunjuk untuk mewakili PKR di kawasan parlimen Sabak Bernam.
“Walaupun itu belum rasmi, saya telah turun ke kawasan yang secara kebetulan adalah kampung halaman saya,” ujarnya.
Aziz Bari pernah mencetus kontroversi apabila beliau mengkritik tindakan Sultan Selangor bersabit pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas bangunan milik Gereja Methodist di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu.
Pada mulanya Aziz Bari tidak mahu menyertai politik, namun perkembangan terkini menyebabkan dirinya terpaksa terjerumus ke kancah politik.
Parlimen Sabak Bernam mempunyai empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Sungai Air Tawar, Sabak, Sungai Panjang dan Sekinchan.
Tiga daripada empat kerusi DUN tersebut disandang wakil rakyat Barisan Nasional (BN), Datuk Raja Ideris @ Raja Idris Raja Ahmad (Sungai Air Tawar) dan Datuk Warno Dogol (Sabak) dan Dr Mohamad Khir Toyo (Sungai Panjang) – masing-masing menewaskan calon PAS pada pilihan raya umum yang lalu.
Manakala kerusi DUN Sekinchan dipegang ahli DAP, Ng Sue Lim.
Pada pilihan raya umum 2008, Barisan Nasional (BN) menang dengan mempertandingkan Datuk Abdul Rahman Bakri sebagai Ahli Parlimen Sabak Bernam mengalahkan Dr Badrulamin Bahron (PKR).
Sementara itu, bekas Menteri Besar Selangor yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang, Dr Mohamad Khir Toyo tidak terkejut dengan pencalonan Aziz Bari sebagai calon PKR di parlimen itu.
“Kita memang sudah tahu perkara ini lama dah, poster pun sudah naik. Nak kata tidak terjejas langsung tu, tapi Insyallah tidak akan tewas kepada Pakatan.
“Barisan Nasional masih boleh kekal lagi di Sabak Bernam sebab BN bekerja kuat di situ, jadi saya rasa tidak masalah,” katanya.

Photobucket

Benarkah Dr MAZA Bakal MB Perlis...?

on


Khabar dari sumber inner circle Dr MAZA sendiri bertiup kencang bahawa beliau telah ditawarkan jawatan sebagai Menteri Besar Perlis sekiranya Pakatan Rakyat memenangi Pilihanraya di negeri tersebut.
Ini merupakan kali kedua berita berkenaan bekas Mufti kontroversi ini, yang sentiasa cuba menampakkan seolah-olah beliau neutral dengan mengkritik UMNO dan PAS sedangkan pada masa yang sama beliau cukup mengkagumi reformis Kristian barat seperti Martin Luther.
Malah ada ura-ura beberapa minggu lepas, beliau telah dengan bangganya memberitahu beberapa orang yang rapat dengannya bahawa Kerajaan Syaithan Besar Amerika Syarikat di bawah Barrack Obama cukup berminat untuk memberikan beliau biasiswa Leadership tajaan White House.
Datuk Arif Perkasa Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin
Beliau bagaimanapun menafikan khabar tersebut walaupun mengambil masa lebih dari 24 jam untuk dengan ‘berat hati’ menafikan berita tersebut.
Walau bagaimanapun, adalah sukar untuk mempercayai penafian beliau kerana beliau dilihat menghentam para pencinta ahlul bayt, pejuang-pejuang Islam di dalam PAS dan UMNO tetapi cukup rapat dan memuja-muji para tokoh liberalisme dan pluralisme agama seperti Anwar Ibrahim dan mengangkat dan menjulang pemikiran-pemikiran para kafirin orientalis barat.
Malah, beliau secara konsisten selalu memuji demokrasi Syaithan Besar Amerika Laknatullah yang meyeksa umat Islam seluruh dunia termasuk di Al–Quds dan Iran.
Beliau juga cukup berbangga menghadiri majlis kerabat DiRaja England walaupun tidak diketahui atas kapasiti apa beliau hadir di majlis tersebut.
Dr MAZA di Majlis Makan Tengahari Bersama Duke and Duchess of Cambridge
Perkhabaran terbaru berkenaan tawaran istimewa oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) tidak dinafikan oleh Dr MAZA.
Di dalam twitter beliau, seseorang telah bertanya berkenaan mesyuarat rahsia selama 4 jam melibatkan beliau dan DSAI. Juga ditanya tentang tawaran yang diberikan terhadap beliau.
Dr MAZA tidak menafikan malah memberitahu, belum tiba masanya untuk diumumkan!
Twitter dari Dr MAZA bertarikh 18 Oktober
Twitter dari Dr MAZA bertarikh 20 Oktober- Dr MAZA mengesahkan tawaran tetapi belum tiba masa untuk umumkan
Sungguhpun begitu, sumber dalaman dari kem Dr MAZA sendiri memberitahu bahawa Dr MAZA telah ditawarkan jawatan sebagai bakal Menteri Besar Pakatan untuk negeri Perlis.
Ini memandangkan MB Perlis sekarang Datuk Seri Dr Md Isa Sabu masih mempunyai konflik dengan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim yang masih mengintai peluang merampas semula kerusi MB yang telah dilucutkan dari dirinya.
Umum mengetahui bahawa Datuk Seri Shahidan Kassim adalah orang yang bertanggungjawab membawa masuk beberapa ulamak ke dalam UMNO.
Dr MAZA senantiasa cuba menampakkan seolah-olah beliau setia kepada Datuk Seri Shahidan akan tetapi, tindak tanduk terkininya yang menghentam para ulamak yang masuk UMNO sebagai ulamak hanyut dalam politik wang jelas telah menunjukkan bahawa ia merupakan usaha besar Dr MAZA untuk memisahkan diri dari Dr Shahidan.
Dan bertujuan untuk memberi signal kepada semua bahawa Dr Shahidan Kassim sudah tidak lagi berpengaruh untuk mengawal Dr MAZA dan Dr Shahidan tidak signifikan lagi dalam politik tanahair.


Kenyataan-kenyataan dari Facebook Datuk Seri Shahidan Kassim yang tidak bersetuju dengan Dr MAZA, langsung tidak diendahkan oleh Dr MAZA.
Melihat kepada modus operandi Dr MAZA dan Anwar Ibrahim yang sama, (yakni Anwar mengkritik dahsyat PAS dan UMNO sebelum masuk UMNO), adalah boleh diramal bahawa tindakan Dr MAZA mengkritik ulama PAS dan ulama UMNO tetapi memuja Amerika dan reformis Kristian adalah merupakan satu langkah awal sebelum Dr MAZA masuk PKR yang liberal.
Kerusi ulama dalam PKR kosong semenjak Dr Badrul Amin ditangkap khalwat dan Ismail Mina meninggalkan Anwar. DS Anwar Ibrahim dalam keadaan terdesak untuk mengisi kekosongan tersebut. Calon terbaiknya tentulah Dr MAZA.
Seperti mana Anwar menjatuhkan Tun Ghafar Baba, begitulah Dr MAZA akan mengkuburkan Datuk Seri Shahidan Kassim.
MAZA bakal mengGhafar-Babakan Datuk Seri Shahidan Kassim?
Negeri Perlis sebenarnya sudah ada calon Menteri Besar Pakatan dari PKR iaitu saudara Mohamad Faisol bin Abd Rahman, Pengerusi PKR Perlis yang cukup berjiwa rakyat dan merupakan pencinta ahlul bayt.
Saudara Mohamad Faisol bin Abd Rahman, Pengerusi PKR Perlis
Tindakan DSAI meletakkan Dr MAZA sebagai calon MB Perlis (sekiranya betul) merupakan usaha menguatkan tapak liberalisme agama dipasakkan di negeri Perlis kami yang tercinta.
Kepada Dr MAZA, dari Datuk Arif Perkasa sibuk mengkritik tindakan Tuan Hj Muhammad Sabu melawat Syria, lebih baik Datuk periksa dahulu tindak tanduk Datuk yang menjulang Syaithan Besar Amerika Laknatullah sehingga ada ura-ura bakal menjadi mufti white house.
Kalau tidak ada angin, masakan pokok bergoyang?


sumber


Photobucket

Faekah Husin Bakal Musnahkan Azmin Ali Dengan Projek DATUM JELATEK

onAzmin Ali sememangnya mencari masalah besar apabila sengaja mencetuskan kontroversi dengan SETPOL Khalid Ibrahim, Faekah Husin. Malah lebih teruk lagi ialah apabila konco-konco Azmin Ali termasuklah Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin menyemarakkan lagi kemarahan Faekah Husin yang diketahui sebagai seorang wanita yang amat sukar menahan kemarahan selain amat cenderung untuk membalas dendam.
Perihal sikap dendam dan lepas mulut yang ditunjukkan oleh Faekah Husin terutama terhadap bekas Menteri Besar Selangor, Khir Toyo dan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Noh Omar, sudah diketahui oleh pihak awam. Walaupun tidak mempunyai sebarang bukti, Faekah Husin sanggup berbohong kononnya dia mempunyai pelbagai bukti yang boleh menyebabkan Khir Toyo dan Noh Omar disumbat ke penjara kerana penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa yang mereka lakukan di Selangor.
Selama empat tahun, tidak sedikit usaha yang dilakukan oleh Faekah Husin untuk mengorek pelbagai fail dan data untuk mencari apa-apa kesalahan yang membabitkan Khir Toyo. Walaupun Khir Toyo telah disabitkan dengan kesalahan memiliki hartanah yang nilainya lebih tinggi daripada gajinya, namun isu berkenaan bukanlah sesuatu yang solid. Apatah lagi, keputusan hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, boleh dipersoalkan terutama membabitkan keterangan saksi-saksi SPRM yang saling bercanggah antara satu lain, apatah lagi dengan fakta bahawa pembelian hartanah berkenaan dibuat menerusi pinjaman bank.
Faekah Husin tahu, menggunakan isu banglo mewah tersebut sebagai senjata untuk menekan Khir Toyo sekadar membunuh bossnya sendiri. Sebabnya, Khalid Ibrahim mempunyai hutang peribadi dengan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) berjumlah lebih RM60 juta, tetapi dia masih tidak dikenakan sebarang tindakan. Sedangkan Khir Toyo pula dikenakan hukuman kerana membeli hartanah melebihi gajinya.
Bagaimana pula dengan Khalid Ibrahim yang berhutang, tidak mahu bayar, kemudian buat pelbagai helah agar hutangnya dilupuskan oleh Bank Islam?
Jadi, daripada mendedahkan bossnya itu kepada kecaman dan dakwaan yang lebih berat, lebih baik Faekah tutup mulut berkenaan Khir Toyo. Cerita tentang hartanah Khir Toyo itu sebenarnya sudah pun jadi senjata makan tuan, baik kepada PKR, Pakatan Rakyat, mahupun kepada beberapa kerat pemimpin UMNO-BN yang cuba menjadikan Khir Toyo sebagai kambinghitam.
Faekah sedar, kelangsungan dan keberadaan jawatannya di dalam pentadbiran Selangor amat bergantung kepada Azmin Ali. Bukan Faekah tidak tahu yang Azmin Ali mempunyai kekuatan yang hebat di Selangor. Azmin ada rangkaian dan rantaian kuasa, dari sekecil-kecil kuasa seperti kontraktor sampah sehinggalah kepada kepala gangster, terutama sekali di Ampang!
Namun sebagai SETPOL dan orang yang paling rapat serta dipercayai oleh Khalid Ibrahim, Faekah Husin juga tahu apa yang Khalid Ibrahim tahu. Faekah tahu, Azmin boleh digenggam telurnya menerusi projek ratusan juta ringgit yang Azmin sendiri terlibat secara langsung. Projek berkenaan adalah DATUM JELATEK yang telah menghalau sebahagian pengundi-pengundi Melayu Setiawangsa ke bahagian lain di Selangor. Projek yang terletak di tapak rumah pangsa Taman Keramat suatu ketika dahulu, masih belum dibangunkan walaupun komisyennya telah hilang disamun Azmin Ali dan konco-konconya.
Sumber dari Pejabat Menteri Besar Selangor menyatakan bahawa Faekah sudah pun mempunyai details tentang DATUM JELATEK termasuklah jumlah pembayaran komisyen, tarikh, penyata bank dan sebagainya. Faekah hanya menunggu masa untuk membuat pendedahan, sama ada menerusi mulutnya sendiri atau seperti biasa, ‘mengupah’ atau meminta pihak lain mendedahkan butiran tersebut bagi pihaknya.
Azmin Ali mempunyai peranan yang cukup besar dalam projek ELIT dan SUPER MEGA bernilai hampir RM1 bilion itu. Turut sama ada bahagian adalah ADUN Hulu Kelang, Shaari Sungib.
DATUM JELATEK merupakan salah satu daripada projek PKNS Property di mana Azmin merupakan salah seorang Ahli Lembaga Pengarah PKNS sewaktu projek tersebut diluluskan. Azmin meletakkan jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah pada 23 Jun 2010 selepas bersengketa dengan Othman Omar dan Khalid Ibrahim berhubung beberapa perkara, termasuklah projek DATUM JELATEK.
Dan DATUM JELATEK jugalah menjadi punca keretakan hubungan antara Azmin Ali dengan Khalid Ibrahim. Azmin sudah canangkan ke seluruh negara bahawa projek DATUM JELATEK akan menjadikannya sebagai ‘pemegang dana’ kepada segala komisyen namun Khalid Ibrahim yang mempunyai latar belakang korporat mempunyai mulut-mulut yang lebih besar dan lebar.
Kesudahannya, Azmin gagal dalam perebutan berkenaan tetapi dengan menggunakan kelicikannya, Azmin Ali berjaya menyekat PKNS Property daripada meneruskan projek berkenaan sehingga tertangguhlah projek bernilai hampir RM1 bilion tersebut sehingga sekarang.
Itu adalah sebahagian daripada rahsia yang ada dalam kocek Faekah Husin sekarang. Azmin Ali nampaknya tidak mampu pun melepasi tembok yang menghalangnya daripada jawatan Menteri Besar Selangor yang sangat diidam-idamkan. Tembok terbesar yang perlu dibelah adalah Faekah Husin. Sedangkan pada masa yang sama, Faekah tidak sahaja mempunyai senjata yang jauh lebih tajam dan berkesan, bahkan dengan jerkahannya sahaja sudah cukup untuk memandulkan dan memandomkan Azmin Ali buat selama-lamanya!sumber


Photobucket

Kabinet Bayangan UMNO Terengganu: Siapa Dalang Perebutan Kuasa ini?

on


Hari ini bekas Setiausaha Pergerakan Pemuda Umno Terengganu, Amirudin Abd Rashid berkata dalam Sinar Harian bahawa calon Barisan Nasional (BN) yang bakal diketengahkan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) tidak akan diwakili mana-mana kumpulan, sebaliknya hanya pasukan presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak.


Kenyataan bekas Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO Terengganu ini dipercayai ekoran daripada tersebarnya satu minit mesyuarat sulit yang dipercayai telah didalangi satu 'team' yang cuba mengekalkan kuasa Menteri Besar sekarang, Datuk Seri Ahmad Said dan menyingkir beberapa orang penting dikalangan musuh dan juga orang yang dipercayaai dalam team Datuk Seri Ahmad Said itu sendiri. Penyingkiran"orang-orang Mat Said sendiri" ini dikatakan kerana ada dikalangan mereka telah belot dan cuba menjatuhkan Datuk Seri Ahmad Said daripada dalam.

Minit mesyuarat tersebut telah mula tersebar dua minggu lalu di facebook Kelab Penyokong UMNO Terengganu. Penyebaran ini juga dikaitkan dengan usaha untuk mengekalkan team Datuk Seri Ahmad Said untuk berkuasa semula bagi penggal kedua jika Barisan Nasional mengekal kuasa.

Walaupun tiada pihak dapat memberikan kepastian di mana dan bila mesyuarat itu diadakan. Siapa yang hadir tetapi yang paling jelas mesyuarat ini adalah 'grand design' untuk mengekalkan kuasa Datuk Seri Ahmad Said dan menyingkirkan secara halus dan terancang mereka yang menentangnya daripada luar dan dalam sebelum pilihan raya ke-13 bermula.

Dalam minit yang tersebar itu ada dan jelas menunjukkan pembahagian kabinet, robakan beberapa portfolio sedia ada dan ini menepati sebagaimana aduan keberkesanan perjalanan exco Terengganu seperti yang pernah dimesyuarat pada tahun yang lalu.
Minit yang tesebar dalam FB kelab penyokong UMNO Terengganu.Kabinet Bayangan Terengganu 2013 seperti tersebar ialah;


Menteri Besar
Datuk Seri Ahmad bin Said
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Negeri,
Pengerusi Jawatankuasa Kewangan Negeri,
Pengerusi Jawatankuasa Tanah, Petroleum dan Hasil Bumi Negeri,
Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri.

YM Dato' Tengku Putera Tengku Awang
Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Pelaburan Negeri.

YB Dato' Abdul Rahim bin Mohd Said
Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Ksenian dan Warisan Neggeri.

Ashari bin Khartib Hassan
Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri.

Datuk Wan Ahmad Nizam bin Wan Abdul Hamid
Pengerusi Jawartankuasa Belia dan SUkan Negeri.

YB Alias bin Abdullah
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri.

YB Toh Chin Yaw
Pengerusi Jawatankasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri

YB Asha'ari bin Idris
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi Negeri.

Datuk Haji Jalaini bin Ngah
Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri.

Haji Muhammad Pehimi bin Yusof
Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri

Haji Mohamad bin Jusoh
Pengersui Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri.
Menurut sumber yang dipercaya saudara Mohd Hisham Haji Zubir, Ketua Pemuda Kemaman ketika ditanya hal ini semasa majlis Qurban Aidil Adha mengesahkan bahawan memang untuk menang dan mengekalkan Barisan Nasional memerintah Terengganu perlu ada kabinet yang kukuh, kuat dan dipercayai. 

Ini bertepatan dengan kenyataan dan saranan Setiausaha Kelab Veteran Umno Malaysia Datuk Mustapha Yaakub supaya UMNO menamakan calon lebih awal. Dengan itu tindakan ke atas pensabotaj akan lebih berkesan daripada mengambil tindakan ke atas mereka di saat akhir selepas penamaan calon.

Menurut sumber tersebut, Mohd Hisham setuju dengan kenyataan Datuk Mustapha dan menyebut Terengganu sudah bersedia dengan muka baru yang lebih mantap dan taat.

Menjadi persoalan adakah kabinet ini telah mendapat makluman dan persetujuan daripada Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak?

Ada pula sumber menyebut bahawa Datuk Seri Najib telah menemui Sultan Mirzan untuk mendapatkan perkenaan untuk calon-calon UMNO Terengganu supaya tidak terjadi seperti mana sebelum ini.

Banyak persoalan timbul daripada Kabinet 2013 UMNO Terengganu ini kerana kabinet tidak dimaklumkan secara rasmi dalam mana-mana mesyuarat Bahagian UMNO.

Adakah itu satu lagi edisi cantas (cah kenting) yang mahukan satu team sahaja berkuasa dalam UMNO Terengganu. Sama-sama kita saksikan nanti.
 http://polispencen.blogspot.com

Photobucket

UMNO: Sudah hendak jatuh, masih mengaku gagah

on


Saya tidak tahu bagaimana ada pemimpin peringkat tertinggi BN percaya yang BN akan mendapat sedikit lebih kerusi parlimen dari apa yang didapati dalam PRU yang ke-12 dahulu. Di samping mengakui akan kehilangan beberapa kerusi yang sekarang dipegang oleh BN di Sabah dan Sarawak, BN masih berkeyakinan boleh mendapat lebih daripada 140 kerusi dari jumlah 222 kerusi parlimen keseluruhannya.

Nampaknya UMNO dan BN mempunyai formula ilmu kira-kira yang baru. BN mengakui yang enam atau tujuh kerusi di Sabah akan kalah dan jumlah yang sama juga akan kalah di Sarawak. Tetapi dengan berkurangan jumlah kemenangan BN di kedua-dua buah negeri ini ia menambahkan kemenangan BN melebihi 140 kerusi.

Tetapi dalam ilmu kira-kira apabila sesuatu angka itu ditolak, angka itu akan menjadi kurang. Jadi kalau hendak tahu ilmu kira-kira (belum lagi matematik) yang baru di mana menolak jumlah angka itu akan menambah bilangan jumlah angka tersebut, elok belajar dari BN bagaimana menolak jumlah sesuatu angka itu boleh menambah bilangan angka itu. Selalunya angka itu akan bertambah jika dicampur bukannya ditolak.

Tetapi kita tahu kenapa BN merasakan ia akan mendapat lebih daripada 140 kerusi dan fenomena kekeliruan ini memang biasa berlaku di dalam BN. Semasa Abdullah Badawi membubarkan parlimen dahulu pun, tentunya beliau membuat perkiraan yang BN akan memenangi jumlah kerusi yang besar sebagaimana yang beliau perolehi semasa PRU tahun 2004 dahulu. Dalam hal membuat kira-kira ini, BN memang selalu salah dan kesalahan ini akan berlaku lagi di dalam pilihanraya yang akan datang ini.

BN membuat perkiraan yang di Semenanjung mereka yakin yang pengundi India akan kembali ke pangkuan BN, dan beberapa kerusi yang dipegang oleh PKR akan jatuh ke tangan mereka. Jika itu perkiraannya mereka sepatutnya menolak sejumlah sokongan dari kaum Cina yang sekarang ini sedang menambah bilangan sokongan kepada PR melalui DAP kali ini. Jika dahulu hanya 65% sahaja orang Cina memberikan sokongan kepada PR, kali ini jumlahnya akan bertambah kepada 80%. 15% tambahan ini adalah satu angka yang besar dan boleh memberikan impak negatif kepada BN dalam PRU ini.

BN meletakkan harapan untuk mendapatkan pertambahan kerusi kali ini melalui pemberian BR1M kedua tidak berapa lama lagi. BN yakin dengan pembelian undi ini mereka akan mendapat sokongan yang lebih besar kerana BN merasakan jumlah RM500 atau RM1000 itu amat besar kepada rakyat yang miskin. BN masih memainkan isu kemiskinan yang mereka wujudkan untuk mendapatkan sokongan semasa terdesak dengan membayar jiwa dan raga mereka (orang miskin).

Sekarang baru kita yakin yang BN akan tetap mengekalkan tahap kemiskinan rakyat di tahap yang ada sekarang ini agar dapat dipergunakan dalam setiap PRU yang bakal diadakan dengan membeli mereka yang BN anggap sebagai kelompok miskin ini. Pendeknya BN menaruh harapan kepada undi dari mereka yang dianggap miskin. Pimpinan kita beranggapan RM500 melalui pemberian BR1M ini sudah memadai untuk rakyat sedangkan jumlah sejemput itu hanya boleh menyelesaikan masalah untuk sehari sahaja.

Tetapi benarkah BR1M itu membawa keuntungan kepada BN kerana rata-rata saya dapati ramai rakyat yang tersinggung dengan tindakan Najib membeli undi ini, terutamanya di kalangan anak muda yang berpendapatan tetap. Ramai orang-orang yang berumur ini menerima BR1M ini tidak akan mengundi BN kerana anak-anak mereka memberi lebih dari apa yang BN berikan kepada mereka. Mereka ini akhirnya akan mendengar nasihat anak-anak mereka dari mendengar nasihat pemimpin UMNO di mana-mana.

Seperkara yang UMNO tidak mengambil kira ialah parti itu akan menghadapi masalah dalaman yang besar dalam PRU yang akan datang ini. Bagi pendapat ramai perebutan menjadi calon lebih buruk lagi di masa ini. UMNO akan menghadapi sabotaj dari ahli-ahli dan pemimpinnya sendiri dan ini akan hanya menyerlah sebaik sahaja nama-nama calon diumumkan. Apa yang berlaku di dalam pilihanraya yang lalu akan berlaku dalam kadar yang lebih teruk lagi di pilihanraya kali ini.

Saya telah mendapat maklumat yang diberikan oleh ahli-ahli UMNO dan pimpinan pertengahan yang mereka akan melakukan apa sahaja untuk memboikot mana-mana calon yang tidak sehaluan dengan mereka dan perkara ini jelas dirancang dari atas sehingga ke bawah dalam parti pemerintah selama dekad itu. Ramai pimpinan di peringkat bahagian telah jatuh semangatnya kerana masalahnya bukan menghadapi pembangkang yang sudah sedia mendapat perhatian ramai, tetapi menghadapi masalah ‘chah keting’ sesama sendiri.

Sesungguhnya UMNO tidak akan mampu diperbaiki selagi barisan sekarang ini masih berkeliaran di majlis tertinggi serta kabinet negara pada hari ini. Ini cadangan yang mustahil diterima oleh pimpinan UMNO hari ini. Cadangan itu ialah untuk pimpinan yang ada pada hari ini bersara dan berikan kepada ahli-ahli yang tidak mahu masuk dalam acuan yang dibentuk oleh Dr Mahathir dahulu. Jika acuan ini tidak ditukar rakyat tahu siapa pun di kalangan barisan MKT yang ada pada hari ini mengambil alih imej UMNO itu tidak akan dapat dipulihkan.

Siapa pun yang mengambil alih di kalangan mereka ini UMNO tidak akan berubah. Imej UMNO sudah begitu berkecai dan dilihat oleh ramai penganalisis politik yang berwibawa menyatakan yang kali ini adalah masa yang tergenting sekali yang dialami oleh UMNO. UMNO perlu menukar acuannya kerana acuan yang ada hari ini sudah tidak boleh dipakai dan tidak relevan lagi.

UMNO sudah sampai ke tahap tidak bpleh meletakkan calon kerana kalau digantikan mereka yang ada dengan calon yang baru, kerosakan sudah terlalu teruk dan siapa pun calon itu akan kecundang dan tidak bermaya untuk menahan kebangkitan rakyat di merata-rata tempat dan wilayah di dalam negara ini.

Walaupun Tengku Adnan, Setiausaha Agong UMNO, berkeyakinan untuk meraih lebih daripada 140 kerusi parlimen tetapi itu semuanya merupakan ‘wishful thinking’ beliau sahaja. Tengku Adnan hanya bercakap dengan memberikan pandangan yang beliau ingin dengar sahaja.

UMNO pusat tidak akan berani menukar calon-calon yang baru apatah lagi jika penyandang pada hari ini adalah dari ketua atau pemimpin atasan di bahagian masing-masing. Ditukar akan membawa kekalahan dan jika tidak ditukar juga akan menjadi masalah besar juga. UMNO dan ahli-ahlinya tidak ada kebersamaan di antara mereka lagi. Ini merupakan akibat kelalaian pimpinan yang tidak mengambil tahu hal parti yang telah mula rapuh sejak tiga puluh tahun yang lalu.

Sekarang ini UMNO terpaksa menubuhkan bermacam-macam Jawatankuasa untuk mengelakkan sabotaj-mensabotaj parti. Parti ini menghadapi masalah yang dilakukan oleh ahli-ahlinya sendiri bukannya oleh rakyat yang ramai. Jika parti itu bermasalah dalam sebegini serius bagaimana ia boleh diyakini dan diberikan mandat lagi. Maka UMNO patut diketepikan dahulu dan biarkan parti itu menyelesaikan masalah mereka dahulu. Sementara itu biarlah pihak alternatif menjaga rakyat dan negara dalam tempoh dan penggal yang akan datang ini.

Buat masa ini UMNO terpaksa berbelanja berlipat kali ganda kali ini untuk membiayai kos pekerja pilihanraya yang lebih mementingkan wang ringgit yang besar sebelum melaksanakan tugas dalam pilihanraya nanti. UMNO ibarat kereta yang sudah terlalu tua dan kos penyelenggaraannya amat tinggi. Apabila kurang penyelenggaraan UMNO akan tidak berfungsi dan akan seperti kereta tua yang rosak: terbengkalai di tepi-tepi jalan.

Itu sebabnya orang ramai memilih untuk memandu kereta baru yang masih berbau wangi di dalamnya. Kereta lama ini mempunyai bermacam-macam masalah. Lepas diperbaiki, enjin rosak pula dan sistem penghawa dinginnya. Sekarang apabila kereta itu diyakini boleh berjalan dengan baik, lampu pula padam dan tidak boleh dipandu pada waktu malam. Susah memandu kereta tua ini. UMNO perlu dihantar ke bengkel dan diperbaiki sebelum ia boleh digunakan lagi.

Oleh itu kita mesti terima hakikat apabila sampai masa UMNO itu jatuh ia akan jatuh bergelimpangan. Ia seperti nyawa kita, apabila sampai waktunya untuk pulang ke Penciptanya, ia tidak boleh ditangguh walaupun sesaat. Ada sahaja jalannya untuk kembali ke asal. Setengahnya mati kerana kemalangan, setengahnya kerana serangan jantung dan angin ahmar, ada yang mati kerana C4 dan berbagai-bagai lagi cara manusia melalui jalan kematian.

Parti politik pun begitu. Ada yang gugur kerana peperangan dan ada yang jatuh kerana rasuah yang keterlaluan dan salahguna kuasa seperti yang berlaku di negara kita ini.


http://www.aspanaliasnet.blogspot.com/

Photobucket

Tanda dan dalil untuk perubahan sudah nyata

on


Sebelum satu-satu perubahan berlaku is akan bermula dengan tanda-tanda dan dalil yang kuat yang perubahan peristiwa besar akan berlaku. Semasa Tsunami tahun 2006 yang telah meragut hampir tiga juta nyawa manusia di persisiran lautan India banyak tanda-tanda telah dialami beberapa ketika sebelum peristiwa buruk ini berlaku.

Di persisiran pantai kedapatan banyak ikan yang selalunya didapati di tengah-tengah lautan dan jumlah ikan dan haiwan laut berada di persisiran pantai lebih banyak dari biasa. Banyak lagi tanda-tanda dan dalil yang kedapatan sebelum peristiwa yang menyayat itu berlaku. Peristiwa seperti itu juga membawa dalil yang akan berlaku di kawasan yang berlaku malapetaka itu.

Mengikut setengah kajian peristiwa seperti ini adalah petanda yang kawasan yang ditimpa malapetaka seperti Tsunami itu akan menjadi kawasan yang akan pesat membangun selepas tiga atau empat dekad. Negara Jepun dalam masa empat dekad telah mencapai kemajuan setelah negara itu menjadi negara padang jarak padang terkukur selepas bom atom telah digugurkan oleh pihak bersekutu di Nagasaki dan Hiroshima pada tahun 1945 yang lalu.

Begitu juga dalam hal politik sesebuah negara itu. Di wilayah barat Eropah, telah berlaku berbagai-bagai macam bencana alam yang ngeri dan menakutkan sebelum wilayah itu menjadi wilayah dan negara-negara yang maju dan moden. Peperangan di antara negara-negara berjiran serta tindakan Hitler menghalau kaum yahudi dari Jerman dan kesemuanya ini merupakan peristiwa yang sangat besar ‘consequence’nya terhadap landskap politik dan sosial dunia. Akhirnya setelah tiga atau empat dekad kawasan dan wilayah-wilyah di kawasan itu merupakan kawasan  termaju di dunia.

Pendeknya setiap kebaikan yang berlaku itu merupakan susulan kepada peristiwa-peristiwa yang buruk seperti bencana alam dan perubahan politik sesuatu negara atau wilayah itu.

Kalau kita lakukan aplikasi terhadap apa yang sedang dan akan berlaku di negara ini ia merupakan satu perubahan dan anjakan politik yang sangat penting untuk berlaku bagi menuju kebaikan di masa depan. Dalam proses perubahan ini kita harus bersabar dan melaluinya dengan penuh yakin yang arus perubahan ini adalah kehendak ‘nature’ yang mana tidak seorang pun terlepas daripada mengalami dan melaluinya.

Mana-mana pihak yang mempunyai kesabaran yang lebih akan berjaya. Itulah sebabnya saya selalu meminta semua yang menjadi agen perubahan ini bersabar lebih dari biasa bagi perubahan ini berlaku dengan baik dan tidak payah melalui kejadian yang membawa banyak nyawa dan kecederaan berlaku.

Bagi kita, kita telah mempunyai cara dan kaedah untuk melakukan perubahan itu dengan terhormat dan teratur. Kita hanya perlukan pemikiran yang baik dan tidak dicelarukan dengan elemen-elemen yang boleh merosakan sistem kehidupan yang kita sedia alami.

Seperti yang saya katakan tadi, peristiwa yang tidak disenangi oleh sesuatu pihak itu yang memungkin ada perkara-perkara yang kita tidak ingini berlaku, akan sentiasa disusuli dengan hasil yang baik yang akan dirasai oleh rakyat jelata, setelah kita melalui pahit maung untuk melakukan perubahan itu. Jika diizin Tuhan kita akan sampai ke peringkat di mana kita semua akan hidup dalam aman dan sentosa bersama pembangunan negara yang kita kehendaki berlaku dengan sistem yang baik dan sempurna.

Sementara perubahan sebenar itu sampai dan benar-benar berlaku adalah penting kita menahan segala gejala reaksi yang buruk yang tidak mahu perubahan itu dengan penuh kesabaran. Kita harus sentiasa memohon dari yang Maha Esa agar kita sentiasa berada di dalam sepenuh keredhoanNya..

Kita yakin segala tanda-tanda awal dan dalil-dalil yang berlaku untuk perubahan itu kian hari kian jelas. Bagi kita, apa yang perlu dilakukan ialah untuk bersabar dan sentiasa memohon segala keredhoanNya dalam segala perlakukan yang kita lakukan semata-mata untuk kebaikan masyarakat dan rakyat negara kita. Waallahualam.


http://www.aspanaliasnet.blogspot.com/


Photobucket

BN terpaksa berbohong untuk kekal kuasa

on


Disebabkan terdesak untuk menang pilihanraya, slogan 1Malaysia Najib seolah masuk bakul sampah apabila BN bersikap ‘lidah bercabang’ mengekalkan taktik “pecah dan perintah” dalam kempen mereka kepada kumpulan kaum yang berbeza.

Menyifatkan ia adalah bukti bahawa BN sudah tidak yakin untuk menang dalam PRU ke 13, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata taktik kempen BN ini telah  menggambarkan bahawa mereka telah hilang kredibiliti, legitimasi dan kewibawaan moral untuk terus memerintah negara ini.

Menurutnya, pendekatan BN ini jauh berbeza jika dibandingkan dengan kempen PR yang hanya mempunyai satu mesej jelas kepada semua rakyat Malaysia iaitu mengembalikan keadilan, kebebasan, demokrasi dan tadbir urus yang baik serta menjunjung Perlembagaan Persekutuan.
Kit Siang yang juga Ahli parlimen Ipoh Timor menjelaskan bahawa taktik kempen BN secara halus dan jahat ini akan menjejaskan pembinaan kesatuan bangsa Malaysia.

“Kepada kaum Melayu, pemimpin dan propagandis UMNO berbohong dengan berkata sekiranya PR berjaya membentuk kerajaan persekutuan, DAP akan berkuasa dan Melayu akan kehilangan kuasa politik dan menjadi “pengemis di tanah sendiri”.

“Mereka juga menuduh bahawa kemenangan PR akan menyebabkan kedudukan Islam sebagai agama rasmi negara akan digantikan dengan negara Kristian, pemansuhan sistem Raja-Raja dan Malaysia pula menjadi negara Republik”

Pada masa yang sama tambah beliau, lain pula momokan BN kepada kaum Cina dimana pemimpin-pemimpin dan propagandis MCA menyebarkan amaran bahawa PAS sebenarnya yang akan berkuasa sekiranya Pakatan Rakyat membentuk kerajaan persekutuan pada PRU13.

“MCA memomokkan bahawa hukum hudud akan dilaksanakan menyebabkan hak dan kepentingan bukan Islam akan terjejas sementara wanita bukan Islam tidak mampu lagi berasa selamat kerana mereka akan diperkosa oleh umat Islam.”

Jelas Kit Siang, hal ini mengingatkan kepada penipuan MCA dan Gerakan pada 1999 bahawa mengundi DAP bermakna mengundi PAS dan Negara Islam. Dimana mereka menggambarkan khinzir, alkohol, rumah ibadat agama lain, sekolah Cina akan tiada manakala wanita cantik akan sukar mendapat pekerjaan malah pemotongan tangan dan kaki akan berleluasa.

Walhal ujar beliau, pemimpin-pemimpin BN sendiri tidak percaya kepada pembohongan dan dakwaan sekutu masing-masing.
“Inilah sebabnya mengapa BN layak untuk ditewaskan dan diganti dengan Pakatan Rakyat sebagai kerajaan persekutuan baru di Putrajaya dalam PRU13.” kata Kit Siang. 

Roketkini.comPhotobucket

UMNO Khuatir Persaingan ‘Pahlawan Lama’

on


Sebahagian ahli Umno khuatir dengan kembalinya rakan-rakan lama mereka untuk kerusi yang bakal dipertandingkan berkemungkinan menjadikan persaingan untuk pilihan raya umum (PRU) akan datang lebih sengit, kata Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor hari ini.

“Saya beritahu agar mereka tak ambil hati. Tuan-tuan  juga ... tahu bagaimana kerenah dan perangai kawan-kawan kita,” katanya ketika melancarkan Persatuan Bekas Ahli Parlimen (Mubarak) hari ini.

Presiden Mubarak, Tan Sri Abdul Aziz Rahman, kemudiannya mengesahkan parti itu telah memulakan kempen tanpa melalui arus perdana dengan mendekati organisasi bukan kerajaan yang mewakili pesara-pesara polis, tentera dan bekas ahli politik.

“(Kempen kita) telah berjalan pun. Itu pasal kecurigaan mungkin timbul,” kata Abdul Aziz kepada pemberita.

“Kita buat program untuk menceritakan hal kejayaan Barisan Nasional (BN) setakat ini ... Ini peranan kita, dan tidak ada langsung nawaitu untuk nak menentukan kita sendiri sebagai calon.

“Jika sekiranya salah seorang daripada kita dipilih sebagai calon ... ia disebabkan personalitinya, yang diterima pengundi.”
Tengku Adnan  turut menjelaskan BN sedang mencari calon yang mesra rakyat untuk dicalonkan dalam pilihan raya akan datang.
“Kita hendak calon yang rakyat hendak, bukan calon yang dipilih oleh parti atau individu-individu tertentu dalam parti,” tegasnya.

“Malah presiden (Datuk Seri Najib Razak) sendiri telah sebut … bukan calon yang presiden hendak, dia nak calon yang rakyat nak mewakili mereka sebagai wakil rakyat.”

Beliau juga turut mengesahkan BN sekarang memberikan tumpuan bukan hanya untuk menang empat kerusi daripada Pakatan Rakyat (PR), tetapi kesemua kerusi.

“Kita nak ambil semua negeri balik, bukan empat negeri .. Kita nak lebih dari dua pertiga dalam Parlimen supaya kita dapat buat perubahan-perubahan yang perlu dilaksanakan,” tegas Tengku Adnan.

The Malaysian Insider sebelum ini melaporkan keyakinan Tengku Adnan BN akan lebih baik berbanding 2008 ketika majlis bersama Foreign Correspondents Club of Malaysia walaupun berhadapan kesukaran di negeri “deposit tetap” Sabah dan Sarawak.

Menurut laporan sumber, BN menjangkakan memenangi lebih 140 kerusi Parlimen dalam pilihan raya 2008 walaupun PR yakin akan menawan Putrajaya dalam pilihan raya akan datang.

Bagaimanapun, ahli politik BN melihat tujuh kerusi Parlimen di Sarawak dan enam di Sabah tidak akan tergugat oleh PR namun mengekalkan kedudukan mereka di kawasan pedalaman. Terdapat 222 kerusi Parlimen dan 505 kerusi Dewan Undangan Negeri dalam pilihan raya umum ke-13 akan datangThe Malaysian Insider

Photobucket

Enak Didengar Belum Pasti Tercapai - Bekas Timb. Menteri jangka BN tewas dalam PRU 13

on

KOTA KINABALU: Bekas Timbalan Menteri Persekutuan Datuk Yahya Lampong meletakkan keyakinan yang sangat kuat bahawa BN akan gagal mengekalkan kuasanya pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan datang.

Menurutnya, daripada keseluruhan 222 kerusi parlimen di seluruh negara, beliau menjangkakan 118 kerusi akan dimenangi Pakatan Rakyat pada PRU13 kali ini dan 104 kerusi sahaja akan diperoleh BN.

Beliau yang telah keluar BN dan mengumumkan menyertai PKR baru-baru ini berkata, asas pengiraannya adalah dengan formula (82 + 20 + 16 = 118)

82 katanya adalah jumlah kerusi yang telah dimenangi oleh gabungan PAS,PKR dan DAP pada PRU12, 2008 yang lalu dan dijangka jumlah itu akan kekal pada PRU akan datang.

20 pula adalah jumlah kerusi parlimen yang majoritinya adalah pengundi Cina dan India yang dimenangi BN dalam PRU12 yang sudah tentu pada jangkaannya akan menolak BN pada PRU akan datang.

Asas kekalahan BN itu juga jelasnya, turut disandarkan pada keyakinan bahawa lebih separuh kerusi parlimen Sabah - selama ini menjadi 'tempat berpaut' BN untuk mengekalkan kuasa termasuk pada PRU12 lalu - akan 'swing' kepada Pakatan Rakyat.

Kata Yahya, sekurang-kurangnya 16 dari 25 kawasan parlimen di Sabah bakal dimenangi Pakatan Rakyat pada PRU13 akan datang.

Kawasan itu masing-masing adalah 13 kerusi dari kawasan majoriti pengundi Kadazan, Dusun, Murut (KDM) dan Cina (KDM-C) dan tiga lagi dari kawasan campuran KDM-C dengan pengundi Islam.

Tiga kawasan campuran KDM-C dengan pengundi Islam adalah di Beaufort, Papar dan Kota Belud.

Di Papar dan Kota Belud katanya, jumlah peratusan pengundi KDM-C adalah 40 peratus dan hanya memerlukan sekurang-kurangnya 15 peratus sahaja lagi sokongan pengundi Islam bagi memenangi kedua-dua parlimen tersebut.

Bagi Beaufort pula, parlimen itu diyakini akan dimenangi Pakatan Rakyat apabila bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno yang juga bekas Ketua Umno Beaufort, Datuk Seri Panglima Lajim Ukin disebut-sebut bertanding di situ.

Lajim juga adalah timbalan menteri perumahan dan kerajaan tempatan.

Dan jika benar jangkaan Yahya ini berlaku, bermakna Pakatan Rakyat sudah boleh menguasai Putrajaya dengan 118 kerusi tidak termasuk kerusi perlimen dari Sarawak.

"Pakatan hanya memerlukan 112 kerusi untuk membentuk Kerajaan Persekutuan.

"Justeru, Pakatan Rakyat sudah berupaya membentuk kerajaan dengan sokongan rakyat Semenanjung dan Sabah. Maka kawasan parlimen Sarawak adalah Bonus," katanya.


 Harakah Daily 


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List