BN mungkin rampas semula kubu yang ditembusi.....???

on Nov 5, 2010

Kemenangan 2-0 dalam PRK Galas dan Batu Sapi mungkin petanda kebangkitan semula Barisan Nasional, meramalkan potensi regim ini untuk merampas semula kawasan tradisionalnya yang ditembusi Pakatan Rakyat pada 8 Mac 2008.
PRK pada 4 November 2010 memberi isyarat bahawa PR mungkin gagal mempertahankan kerusi yang dirampasnya dari BN, dan terpaksa menyerah semula kepada BN pada PRU akan datang.  Ini kerana PR tidak bersungguh-sungguh untuk memperluaskan pengaruhnya di kawasan tradisional milikan BN setelah memenanginya, kata pengkaji politik Phoon Wing Keong (gambar kanan) ketika dihubungiMerdekaReview.
Pada masa yang sama, PRK ini menyaksikan bagaimana undi Melayu mula kembali ke BN, menambah risiko PR untuk kehilangan kawasan-kawasan sedemikian.  Dari apa yang diamati dalam PRK ini, meskipun pengundi Cina masih menyokong PR, tetapi undi tersebut gagal dipertingkatkan lagi.  Secara keseluruhannya, Phoon Wing Keong menganggap kecenderungan perubahan ini tidak memihak kepada PR.
SAPP kehilangan kuasa berunding
Seorang lagi pengkaji politik, Wong Chin Huat menganggap keputusan PRK Batu Sapi menunjukkan bahawa tiada perubahan dari segi asas struktur undi, sama ada untuk BN mahupun PR, termasuk SAPP.  Sebaliknya, retakan wujud antara PKR dengan SAPP, dan PKR akhirnya berjaya mengatasi SAPP dalam PRK ini.

Wong Chin Huat (gambar kiri) ketika dihubungiMerdekaReview menjangkakan bahawa SAPP akan tetap bekerjasama dengan PR, dan tidak kembali ke pangkuan BN.  Bagaimanapun, SAPP kehilangan sedikit sebanyak kuasa untuk berunding seterusnya, seandainya mahu bekerjasama dengan PR untuk berdepan dengan PRU yang akan datang.

Sementara itu, keputusan PRK Batu Sapi memperlihatkan sokongan pengundi terhadap parti yang lebih bersifat nasional, daripada sesebuah parti politik yang terhad kepada pengaruh tempatan.  Justeru itu, SAPP mungkin perlu mempertimbangkan cadangan untuk mengubah langkah dirinya agar menjadi sebuah parti politik bersifat nasional.


*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview

Syarikat Gamuda tu hak anak sapa.....???

on

Kerajaan PAS Kedah mendakwa banjir buruk yang kini melanda negeri ini adalah disebabkan kerja pembinaan landasan kereta api berkembar yang sedang berjalan.

Sehubungan itu, kerajaan negeri menggesa kontraktor landasan kereta api berkembar itu, MMC-Gamuda Joint Venture (Gamuda) membesarkan saliran air supaya air banjir dapat disalirkan ke sungai dengan cepat.

Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata semasa banjir besar lima tahun lepas, kawasan Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim dan beberapa kawasan lain tidak pernah ditenggelami air, tetapi sejak pembinaan landasan kereta api berkembar, banjir yang melanda Kedah semakin buruk.

"Kami panggil mereka (Gamuda) datang mesyuarat dengan kita hari ini, tetapi mereka tidak datang. Jika mereka tidak datang juga, saya akan arahkan pihak Jabatan Pengairan dan Saliran untuk membuka laluan air itu dengan segera.

"Kami mahu berbincang dengan pihak Gamuda tentang perkara ini supaya masalah ini dapat diatasi dengan segera," katanya selepas mesyuarat perkembangan banjir
di Wisma Darulaman hari ini.

Dalam perkembangan lain, Azizan berkata bekalan air di daerah Padang Terap, Kota Setar (dari Kepala Batas hingga pusat bandar, Jalan Putra, Gunung, Jalan Langgar dan Hutan Kampung) dan Kubang Pasu (Tanah Merah, Taman Kepala Batas, Jalan Kampung Naga dan Taman Tabung Haji) telah pulih sepenuhnya.

"Bagi daerah Pokok Sena, bekalan air bertambah baik. Petang ini, kita akan menerima 10 lori tangki dan sebuah lori besar air minuman dari Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan sembilan lori tangki daripada Lembaga Air Perak," katanya.

Beliau berkata Syarikat Air Darul Aman telah menyediakan 89 tangki air kepada orang ramai.

Azizan berkata beliau amat berpuas hati dengan kerjasama yang diberikan oleh pejabat daerah, bomba, polis, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, pasukan sukarela, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan agensi kerajaan pusat dan negeri dalam menangani bencana itu.

Beliau berkata kerajaan negeri telah menambah peruntukan bencana sebanyak RM300,000 lagi menjadikan jumlah keseluruhan yang diperuntukkan ialah RM600,000
dan jumlah itu akan ditambah lagi jika keadaan memerlukan.

Sementara itu, jumlah penduduk yang dipindahkan di Kedah kerana banjir meningkat kepada 39,512 orang pagi ini berbanding 32,990 orang malam tadi berikutan peningkatan mendadak mangsa banjir di Kubang Pasu dan Alor Setar.

Bagaimanapun, semakin ramai mangsa banjir di Daerah Padang Terap yang dibenarkan pulang.

Mangsa di tiga daerah iaitu Kubang Pasu, Kota Setar dan Pendang terus meningkat.

Di Kubang Pasu, jumlah penduduk yang dipindahkan meningkat kepada 21,111 orang melibatkan 5,740 keluarga manakala di daerah Kota Setar, seramai 15,736 orang (4,047 keluarga) dan di daerah Pendang pula 241 orang (60 keluarga).

Mangsa banjir di Padang Terap berkurangan kepada 657 orang berbanding 2,279 orang malam tadi melibatkan 204 keluarga dan daerah Pokok Sena juga menunjukkan penurunan daripada 1,868 orang kepada 1,767 orang melibatkan 313 keluarga.

Jurucakap bilik gerakan Majlis Keselamatan Negara berkata sehingga pukul 8 pagi ini, 100 pusat penempatan mangsa banjir dibuka dan daripada jumlah itu, 50 adalah di Kubang Pasu, 10 di Padang Terap, 32 di Kota Setar, tujuh di Pokok Sena dan satu di Pendang.

Katanya keadaan di Padang Terap bertambah baik dengan 2,722 orang daripada 339 keluarga dibenarkan pulang ke rumah masing-masing secara berperingkat manakala 10 pusat pemindahan ditutup.

Tinjauan Bernama di kawasan sekitar bandaraya Alor Setar mendapati semakin banyak jalan raya dan premis kerajaan digenangi air dan semakin banyak kediaman berdepan dengan gangguan bekalan air termasuk terputus bekalan.

Kawasan perkarangan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah dan juga pejabat Bernama Biro Kedah, kedua-duanya di Jalan Stadium, mula digenangi air.

- Bernama

DUN GALAS: Satu muhasabah...teruskan jihad!!!!

on
Mencari kesalahan dan mengkambing-hitamkannya cukup mudah. Bolehlah disenarai kekurangan yang dicatat. Tetapi
bincanglah dalam program dalaman untuk muhasabah. Bagi diambil manfaat bersama.
Nak disalahkan UMNO-BN, itu memang kerja mereka. Kalau tidak taklah namanya UMNO-BN. Itu dah sedia maklum. Mereka akan mengambil segenap peluang dan kesempatan demi mengekalkan survival politik mereka.


Setiap apa yang baik itu datang daripda Allah dan kelemahan dan kekurangan itu datang daripada kita sendiri. Dalam pilihanraya, rakyat yang membuang undi. Mereka yang membuat keputusan. Dan setiap kaum itu tidak diubah oleh Allah Swt melainkan ia mengubah nasib mereka sendiri. Maka disana banyak lagi kelemahan an kekurangan kita semua sebagai pejuang untuk menegakkan agama Allah Swt yang perlu dibaiki serta perlu dimuhasabahkan sesama kita. Mesej kita belum mendasari ke akar umbi. Kepada setiap rakyat yang menjadi pengundi.  Sambung Baca Kat Sini

The Keshvinder Singh story

on

SOMBONG NYA SHAHRIZAT ..........???

on

Kenyataan "Penghinaan" Jauhi Chaula Terhadap PKR.....

Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil atau lebih dikenali oleh Sdr Mat Sabu dengan gelaran Jauhi Chaula Malaysia menyifatkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) hanya layak menjadi badan bukan kerajaan (NGO), bukan menerajui kepemimpinan negara kerana boleh dilabel sebagai parti yang mempunyai banyak masalah.

Beliau berkata, parti itu juga dilihat kucar-kacir dan menghadapi masalah kepemimpinan yang begitu teruk, manakala calonnya di Batu Sapi, Ansari Abdullah pula sudah dua kali terjatuh jeti sebelum kalah dalam PRK semalam. 

“Mungkin ada yang simpati tapi kita boleh lihat kalau di tempat yang orang lain tak jatuh, dia boleh jatuh. Kalau jalan pun sudah tak betul, macam mana nak tolong orang lain,” katanya berseloroh.

Juragan : Jangan terlalu "Sombong" dengan kekuasaan sementara
pemberian Allah,sedangkan jatuh dan bangunnya sesebuah pemerintahan itu
adalah dalam perancangan dan kehendak Allah s.w.t. semata-mata.


4 KOMEN:


Tanpa Nama berkata...
hoi saharizat hang tak payah dok kacau parti hang jaga parti cukuplah...hang jaga diri hang sudahlah....orang yg tak bertudung akan dididihkan kepalanya..dan bagi orang yg tudung berjambul pun sama juga....cakap macam malaysia mak pak hang punya tapi terkangkang kalah pilihanraya....tersungkur ditangan PKR...hang seorang saja tak suka PKR..orang lain suka..
Tanpa Nama berkata...
Orang UMNO cakap ikut sedap sebab TV boleh siar. Betul salah bukan orang Melayu nak fikir; dia ada pangkat, jawatan, kedudukan di atas muka bumi ini. Ansari tak boleh jawab
Tanpa Nama berkata...
Selaku Ketua Wanita UMNO dan mewakili 1juta pergerakan wanita UMNO biarlah berhati-hati mengeluarkan kenyataan. Jangan terlalu cepat mengeluarkan kata2 kesat kat parti lawan kena jagalah maruah wanita. Kalau nak ikutkan kepimpinan Sharizat selaku Ketua Wanita taklah sehebat mana kalau dibandingkan dengan tokoh2 wanita yang dahulu seperti allahyarhamah Tun Fatimah, Tan Sri Aishah Ghani,Tan Sri Rafidah dan juga Dato Sri Siti Zaharah yang sudah membuktikan kepimpinan mereka membawa wanita banyak berkerja tapi kurang mendabik dada dan cakap besar sebab Dato Shahrizat sedang di perhatikan oleh pemimpin2 tertinggi UMNO supaya wanita UMNO berkerja kuat di PRU 13 dan mempastikan UMNO menang besar disemua tempat negeri pembangkang... Selangor,Kedah,Pulau Pinang, dan. Kelantan.
Tanpa Nama berkata...
jangan angkuh..tengok nasnti..dulu masa lawn nurul kata budak sekolah ..senang nk tumbangkan..apa jadi

ANTARA DUA DARJAT - BLOGGER PAS

on

Blogger Pas : Kalau dah kalah terimalah, watpe nak cari pasal?
Khas untuk blogger ini. Samada dia sengaja mahu menghina ustaz harun din atau geram sebab kalah PRK di galas semalam, saya pun tak faham, namun suka untuk saya jelaskan disini bahawa ;


Kalah menang adat bertandingla, ada masa kita kalah, ada masa kita menang. Kalah tak bererti salah, menang tak bererti betul. Terpakai untuk semua situasi dan keadaan. Kena fahamla.


Rujuk printscreen di bawah ini ;

1. Ahli pas seperti ko yang perlu menilai balik setiap perbuatan dan penulisan ko. Apa tujuan ko tulis dan buka blog? Nak memastikan masyarakat terus yakin dengan pas, ataupun melemahkan semangat pas? Kalau beginila gaya ko berjuang tak perlu la membabitkan diri dengan pas. Cukupla2 dengan pelbagai tuduhan dan fitnah di lemparkan kepada pas, ko meneruskan ruangan ini hanya semata2 kalah dalam PRK. Kalah ini biasa. Kita bukan tak biasa kalah. Kita dah kalah banyak kali. Kalau ikut cara ko neh, dah berapa banyak agaknya orang2 dalam pas yang perlu kita cantas setiap kali kita kalah? 


2. Orang yang cintakan perpaduan tidak bodoh. Malahan mereka orang yang cerdik. Pas memang cerdik. Lebih cerdik dari sangkaan ko. Fikir guna logic sket. Kalau nak berpadu dengan umno, dah lama pemimpin2 kita buat. Tapi apsal mereka tak buat? Lagi satu cakap jangan emosi sangat. Jika pada hari ini umno berubah atas kuasa Allah swt, adakah kita perlu bermusuh dengan mereka seumur hidup? Fanatiklah pada islam, bukan pada politik, apatah lagi parti. Dan tentu-tentu ko yang membenci dalam artikel ini, tapi main lepas pula tuduh orang lain yang benci. Mana boleh buat macam tue. PAS kalah, itu adalah takdir Ilahi. Memang kekalahan pas adalah kesalahan pas. cukup la tue, kita muhasabah diri. Lebih baik dari ko yang tak pepasal mengamuk macam orang mati bini. Artikel ko neh, disebarkan oleh fatimah zuhri dalam wall nya tahu? Itu baru aku nampak satu, silap2 banyak dah penyokong umno yang sebarkan artikel ko neh. Neh yang ko panggil jemaah? podahh..


3. Ahli seperti ko, amatla di alu2 kan keluar terus dari pas. Suka suki je nak kata orang lain sebagai taksub ataupun membuta tuli kepada pemimpin. Ko kena ingat. Setiap mereka yang membela pemimpin itu bersebab. Samada mereka rapat, mereka ada keuntungan, ataupun mereka ikhlas, hak mereka nak membela pemimpin berdasarkan kepada persepsi mereka. Selagi pemimpin mereka tak salah, biarlah mereka bela. Lainla kalau Harun Din suruh ko minum arak atau paksa ko rogol anak orang, barulah ko boleh melenting. Tindakan ko mengutuk Ustaz Harun Din ini amatlah tidak disenangi oleh aku. Andai katala Harun din ialah pro perpaduan, aku tetap rasa tak salah pun. Atas kapasiti islam, dia melihat perpaduan dan ukhwah sesama islam itu perlu bagi meneruskan apa yang telah Nabi saw tinggalkan. Namun mereka (pro - perpaduan) juga bukan bodoh, mahu bergabung sesuka ahti tanpa mengambil kira sensitiviti ahli2 pas, penyokong2 pas, dan sejarah silam pas bersama umno. Andai mereka tak fikir, dah lama pas - umno bergabung. Cakaplah sejuta kali alasan pun, bergabung sesama islam tetap lebih baik bergabung dengan orang bukan islam. Kena ingat tue, kita islam dulu, parti kemudian. Aku pun tak suka umno. Aku pun tak rela umno bergabung dengan pas, tetapi aku kena ingat, apa yang ada di dunia neh adalah hak Allah swt. Ianya pinjaman. Kebencian kita juga adalah pinjaman.


4. Dah tue, apa pula kelebihan ko? Dah ko suka2 nak melabelkan pemimpin2 pas sebagai bodoh apsal? Adakah kerana pemimpin2 pas tak pandai maki hamun seperti ko? Kita memang anggap pemimpin2 dalam pas adalah pimpinan terbaik, sebab apa? Sebab ianya di pilih oleh ahli pas. Suara majoriti memilih mereka. Ko nak kata apa pula? Kenyataan ko yang berbaur hasutan dan kebencian. Orang sibuk kaji kelemahan diri sendiri kenapa kita kalah kat galas, ko sibuk angkat batu baling kat ahli2 pas. Betul ke tindakan ko neh? Kena ke pada waktu nya? Dalam berperang, suka di ingatkan, kita bukan mahu musuh kalah dan tersepit. Tak tahu la mana istilah tue ko dapat. Dalam peperangan kita cuma mahukan menawan musuh. Musuh neh ada banyak jenis dan ada banyak pula cara untuk kita perangi musuh neh. Berbeza musuh berbeza la cara kita perangi. Bukan semua musuh perang perlu dibunuh dan dibiarkan tersepit. Betulkan dulu la persepsi ko. Melihat dari gaya dan penulisan, saya cukup yakin anda adalah manusia yang lebey berusia. Oleh itu, bergayalah sepertimana usia anda.


Ameno : Ini lah dia contoh manusia yang suka melatah bila dah kalah..

Inilah Punca PAS Kalah Dengan BN Di Galas.......???

on

PAS mendakwa, antara sebab kekalahannya dalam pilihan raya kecil DUN Galas ialah masalah akses kepada masyarakat Orang Asli.

Ia menjadi penyebab merosotnya sehingga 13 peratus di enam kawasan Orang Asli tersebut.

Di kawasan majoriti Melayu, PAS kehilangan sehingga 8 peratus, lebih tinggi daripada yang dijangka sebelumnya.

Pengundi Melayu mewakili sebanyak 60 peratus daripada jumlah penduduk di situ.

Oleh sebab itu, kehilangan undi sebanyak 8 peratus memberi makna yang besar kepada PAS, menurut penasihat jenteranya Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

PAS hanya dapat mengekalkan pengaruhnya di Sungai Terah, itupun dengan majoriti yang rendah.

Di kawasan pengundi Cina, sokongan masyarakat berkenaan juga nampaknya berkurangan berbanding 52 peratus pada Mac 2008.

Faktor kemenangan BN, diakui sendiri oleh pengarah jenteranya Tengku Razaleigh Hamzah, antaranya adalah hasil pendekatan baru yang dianjurkannya dalam kempen kali ini.

Tiada rapat umum yang besar dijalankan BN, dan ia juga lebih aktif menggunakan media baru, termasuk salah satu media rasminyaUmno Online.

Kemenangan itu akan meningkatkan moral jentera BN dalam memenangi semula negeri Kelantan.

Dalam menghadapi gelombang ini, PAS perlu bersiap sedia.

Barisan pemimpinnya, khususnya di Kelantan perlu dipersiapkan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru ini.

PAS perlu meneliti faktor-faktor yang memberi kesan kepada pengundi luar dan pengundi muda ini.

Apakah isu-isu melibatkan pemimpinnya sendiri yang menjejaskan sokongan golongan ini?

PAS LESU DI GALAS....SATU ANALISIS........???

on

PAS hilang ‘istimewa’, tenggelam momentum pertahan Galas

KUALA LUMPUR, 5 Nov — Ilham Centre, firma penyelidik bebas merumuskan, kegagalan PAS menggunakan pendekatan agama sebagai strategi menghadapi Umno-BN, antara lain telah mengakibatkan parti itu hilang keistimewaan dan momentum di Galas.
Menurut pengarah eksekutifnya Muhamad Hisommudin Bakar, tinjauan Selasa lalu mendapati Umno lebih agresif memenangi hati majoriti pengundi yang masih belum membuat pendirian sama ada mengundi PAS atau Umno pada pilihan raya kecil DUN Galas yang berakhir semalam.

Barisan Nasional (BN ) merampas kembali kerusi DUN Galas dengan majoriti undi 1,190 selain mengekalkan kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah dengan majoriti besar iaitu 6,369 undi.
Di Galas, calon BN Abdul Aziz Yusoff menewaskan pemangku Yang Dipertua PAS Gua Musang Dr Zulkefli Mohamad.
Menurut Hisommudin, sepatutnya dapatan Ilham Centre iaitu 62.4 peratus pengundi khususnya pemilih di atas pagar dan Orang Asli, yang setakat awal minggu ini masih belum menentukan calon pilihan mereka, membantu PAS menyusun strategi akhirnya.
“Kehadiran PAS di Galas dilihat hilang momentum dan keistimewaan, kehadiran PAS pada pengamatan pengundi sama seperti BN.

“Pendekatan agama PAS dalam beberapa pilihan raya kecil lepas (dengan membangkitkan) isu syurga neraka, dosa pahala, keberkatan serta pertolongan daripada Tuhan lebih memperlihatkan PAS berbeza dengan yang lain (termasuk Umno).
“Sepatutnya PAS berkata, siapa undi PAS akan dapat pahala kerana itu galur PAS,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.
Menurut beliau, tinjauan Ilham Centre mendapati tawaran terbuka PAS untuk memberi tambang balik RM250 kepada pengundi luar dipersoal oleh akar umbi parti dan pengundi tradisi yang pada pilihan raya umum ke-12 menyokong kepimpinan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat merangkap Mursyidul Am parti.

Mereka, menurut tinjauan Ilham Centre itu lagi, turut mempersoal tindakan Nik Aziz di depan media menyampaikan wang zakat kepada tiga Orang Asli setelah upacara pengislaman mereka dilangsungkan.
“Ini bukan soal siapa betul siapa salah, orang ramai tidak kisah kalau pengislaman sahaja yang dilakukan tetapi apabila strategi beri duit zakat (kepada tiga Orang Asli) di depan media dilakukan, maka umum melihat PAS sebenarnya tidak ada bezanya dengan Umno dalam menggunakan duit untuk memenangi hati pengundi,” ujarnya.

Paling memberi tamparan hebat, katanya lagi, apabila pengundi yang masih belum membulatkan pendirian ini memberi perhatian pada tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menegur aksi Nik Aziz serta kerajaan Kelantan tersebut.
“Memang menjadi tamparan yang cukup hebat apabila Tuan Guru Nik Aziz serta kerajaan negeri ditegur oleh SPR sendiri, memang ada kesannya pada pengundi yang sebelum ini tidak menyokong mana-mana pihak,” ujarnya.

Dari segi yang lain, tinjauan Ilham Centre juga mendapati jentera PAS dan Pakatan Rakyat negeri agak lambat mengakses Orang Asli berbanding jentera BN.
“PAS sebenarnya terlalu lambat untuk memenangi pengundi atas pakar dan Orang Asli, menurut maklumat jentera, PAS sebenarnya ada strateginya cuma menunggu saat-saat akhir,” ujar beliau.
Tambahnya lagi, beberapa pemimpin PAS negeri yang ditemui Ilham Centre memberitahu bahawa tanggungjawab memenangi hati Orang Asli diserahkan sepenuhnya kepada agensi kerajaan negeri sejak sehari sebelum hari penamaan calon.

“Peringkat awal kita difahamkan PAS menyerahkan (kempen) Orang Asli kepada jentera kerajaan (negeri) seperti Tabung Amanah Tok Kenali dan PMBK Sawit,” ujarnya.
Strategi “damai” PAS untuk menghadapi jentera BN yang dipimpin oleh veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah juga sedikit sebanyak menjejaskan fokus jentera bawahan PAS dan Pakatan Rakyat.
“Syarat-syarat PAS seperti tidak terlalu menjaga hubungan politik Ku Li (Tengku Razaleigh) nampak seperti mengelirukan serta menyukarkan jentera-jentera yang di bawah menggunakan strategi-strategi tradisi untuk menghadapi jentera Umno.
“Kita (Ilham Centre) tengok strategik kali ini lari jauh dari strategi-strategi tradisi seperti yang PAS bawa sebelum ini,” ujarnya.
Tambah beliau, tinjauan Ilham Centre mendapati umum melihat jentera Ku Li lebih sederhana walaupun Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS pusat Datuk Abdul Halim Abdul Rahman mengaku bahawa PAS turun ke Galas sebagai “underdog”.

“Umno lebih ‘underdog’ kerana BN nampaknya tidak mobilisasi jenteranya secara besar-besaran seperti dalam beberapa pilihan raya lalu mungkin kerana Ku Li tidak ada keistimewaan untuk memberi habuan politik kepada sesiapa sahaja yang membantunya.
“Tetapi dalam keadaan begitu, jenteranya (BN) menghadapi jentera negeri yang dipimpin oleh seorang yang dianggap tokoh penyusun strategik seperti Ustaz Halim,” kata beliau.
Malah kata beliau lagi, tinjauan Ilham Centre turut melihat jentera-jentera PAS yang datang dari luar seakan tidak selesa dengan beberapa pemimpin utama di markas induk PAS.
Bercakap soal calon pula, katanya, pengundi lebih selesa dengan pendekatan sederhana BN berbanding PAS.

“Calon Umno walaupun tahap kelulusannya dipertikai oleh PAS, tetapi pengundi-pengundi tidak termakan dengan serangan-serangan sebegitu kerana dia (Abdul Aziz) adalah calon BN dari (kalangan) anak tempatan.
“Nampaknya, dalam hal ini PAS terperangkap walaupun PAS mempunyai pengalaman mempertaruh seorang ‘Tok Peraih Ikan’ (tauke ikan) sahaja pada pilihan raya kecil Manik Urai (tahun lalu),” ujar beliau.
Tinjauan Ilham Centre juga berpendapat bahawa sepatutnya PAS mempunyai lebih banyak kelebihan kerana calon taruhannya Dr Zulkefli pernah bertanding di kerusi Parlimen Gua Musang sebanyak dua kali.
“Dua kali Dr Zul bertanding di Gua Musang, tetapi nampak kehadirannya masih gagal menyaingi Ku Li dan calon ‘underdog’ BN (Abdul Aziz),” ujarnya.

“Popularti Dr Zulkefli kalau dalam kajian kita sebelum ini 60 peratus pun, sebenarnya ia secara umum tidak menumpu pada soal positif atau negatif,” katanya.
Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa pengundi-pengundi yang ditemui memberi maklum balas positif tentang Dr Zulkefli.
Beliau turut mengaku, tinjauan Ilham Centre turut merumuskan bahawa kekalahan kali ini tidak menjejaskan populariti positif Nik Aziz.

“Sebenarnya Tuan Guru ‘OK’ tetapi rakyat nampaknya tidak puas hati kenapa adik-beradik Tok Penguhulu tertentu saja yang dapat habuan daripada kerajaan negeri.
“Sehingga hari-hari akhir, isu pentadbiran kerajaan negeri seperti Ladang Rakyat, kifalah, pemberian tanah masih gagal diselesaikan,” ujarnya.

LAKONAN PILIHANRAYA KECIL......???

on

Tidak benar 200 ahli PKR sertai Umno Wangsa Maju
GUA MUSANG: PKR Wangsa Maju, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur menafikan 200 ahli keluar parti untuk menyertai Umno tetapi sebenarnya mereka menyamar sebagai ahli parti
Ketua AMK Wangsa Maju, Mohd Hamdi Mohd Said berkata, mereka bukan ahli PKR, seperti mana yang dilaporkan oleh akhbar media perdana semalam, tetapi sebaliknya orang Umno yang menyamar sebagai ahli PKR.
"Saya mengenali Nazli Husin yang mengetuai PKR Wangsa Maju yang menyertai Umno. Beliau merupakan bekas ketua PKR Wangsa Maju pada peringkat awal penubuhan tahun 1999.
"Tetapi beliau sudah lama tidak aktif, dan juga sudah keluar parti. Nama dia tidak ada dalam senarai ahli PKR Wangsa Maju.
"Ahli lain yang dibawa menyertai Umno memang tidak wujud, sebagai orang lama seorang pun saya tidak kenal," katanya ketika diminta mengulas kemasukan Nazli dan ahli terbabit ke dalam Umno Wangsa Maju.
Mohd Hamdi berkata demikian ketika ditemui di Gua Musang semalam sewaktu berlangsung proses pengundian bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Galas.
Borang permohonan
Akhbar itu melapurkan Nazli dan kumpulannya menyerahkan borang permohonan menyertai Umno kepada Ketua Umno Wangsa Maju, Datuk Shafie Abdullah kelmarin.
Ketika diminta mengulas lanjut, Mohd Hamdi berkata, mereka menyertai Umno kerana pilihan raya kecil Galas dan Batu Sapi.
"Faktor lain ialah kerana Ketua PKR Wangsa Maju, Datuk Zaid Ibrahim bertanding merebut jawatan Timbalan Presiden PKR.
"Jadi dengan adanya berita kemasukan ahli PKR ke dalam Umno maka ini akan menjejaskan nama baik Zaid," katanya.
PKR Wangsa Maju mempunyai kira-kira 1,400 ahli dari 12 ranting (cawangan).

Kita lunas dalam PRU nanti – Wan Azizah

on


KUALA LUMPUR, 5 Nov: Pakatan Rakyat akan melunaskan dalam pilihan raya umum akan datang ekoran kekalahan kepada BN pada pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi dan Dun Galas.
Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, meskipun terpaksa berhadapan dengan sogokan pengundi, penyalahgunaan jentera dan dana kerajaan, dan serangan bertubi-tubi media arus perdana, Pakatan Rakyat tetap mencatatkan keputusan yang memuaskan.

Keputusan semalam, katanya menyaksikan undi golongan muda kepada Pakatan Rakyat meningkat di kedua-dua kerusi Batu Sapi dan Galas.
Ini juga, ujarnya yang diperlihatkan secara konsisten dalam 7 kemenangan Pakatan Rakyat dalam siri-siri pilihan raya kecil usai 2008 lagi.
“Saya merakamkan setinggi-tinggi tahniah buat jentera pilihan raya yang begitu komited dan bertungkus-lumus bekerja tanpa mengenal penat lelah demi memastikan kemenangan calon-calon Pakatan Rakyat.
“Tewas bukan bererti kita harus akur pada situasi semasa, hakikatnya ia menjadi satu ruang untuk kita memperkemaskan jentera dan juga mengenal pasti kekurangan yang perlu ditambah baik,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Sekalung tahniah buat para petugas Keadilan khususnya dan Pakatan Rakyat amnya di Batu Sapi dan Galas, katanya.
Tambahnya, kepada rakyat yang memberikan undi kepada PKR di Batu Sapi, sokongan mereka dihargai sepenuhnya.
Menurutnya, ia jelas membuktikan bahawa Sabah, meskipun disebut sebagai ‘fixed deposit’ bagi BN, bukan lagi tapak selesa bagi mereka.
“Insya Allah kita lunaskan dalam pilihan raya umum akan datang,” ujarnya.

DURI DALAM DAGING........???

on

GALAS: PAS Kalah Kerana Propaganda UMNO Turut Disebarkan oleh Kepimpinan PAS Sendiri


Saya masih tak dapat maklumat lengkap berkaitan GALAS. Namun, dari beberapa maklumat awal yang saya dapat, izinkan saya berkongsi maklumat dengan pihak tuan/puan pembaca sekelian. Kalau ada maklumat saya yang salah, sila perbetulkan:

1.0 Majoriti pengundi PAS di luar kawasan, terutama pengundi muda TIDAK PULANG MENGUNDI kerana hari mengundi yang diadakan pada hari bekerja. UMNO seharusnya berterima kasih dengan SPR kerana membantu UMNO memastikan pengundi2 PAS tidak dapat datang untuk mengundi.

2.0 Kempen PAS begitu MANDOM dan "DEFENSIVE". Serangan utama UMNO kepada PAS, yakni PAS dipergunakan oleh DAP, tidak dijawab langsung ataupun dibiarkan tanpa jawapan yang baik dan jelas. Saya tidak terkejut kerana tuduhan UMNO ini turut diungkap dalam nada yang sama oleh pemimpin2 dalaman PAS seperti Hasan Ali dan Dato Harun Din.

Misalnya, Dato Hasan Ali pernah membuat menyatakan kejatuhan kerajaan PR Perak adalah natijah dari PAS diperkudakan DAP. Sila dengar rakaman ucapan Dato Hasan Ali seperti di bawah:


Malahan, sewaktu seminggu sebelum penamaan calon di Galas, TImbalan Mursyidul AM PAS sendiri memainkan sentimen membenci DAP di kalangan ahli2 PAS. Saya ada rakaman ucapan tersebut dan saya menunggu lampu hijau untuk mendedahkan rakaman tersebut.

Tiba-tiba dalam kempen Pilihanraya Kecil Galas, sentimen "anti DAP" yang dimainkan oleh kepimpinan PAS ini turut dimainkan oleh UMNO.

Ahli2 PAS yang telah dikempen untuk membenci DAP TERUS MENJADI LEMAH disebabkan oleh serangan UMNO ini kerana sebelum ini pun mereka telah dikempen untuk membenci DAP oleh kepimpinan PAS sendiri.

Bagi saya, kepimpinan PAS yang memainkan sentimen anti DAP ini memberi saham kepada UMNO di dalam menjana kemenangan UMNO. Adalah lebih baik mereka ini isytihar masuk UMNO dan berjuang bersama UMNO.

3.0 Undi-undi orang Asli yang tidak diizinkan oleh SPR dikira di tempat pembuangan undi. Terpaksa diangkut menaiki helikopter dan kenaikan undi orang Asli ini begitu mendadak tingginya. 

4.0 Lebih menghairankan kejatuhan undi PAS cuma -265 undi namun kenaikan undi UMNO begitu tinggi sehingga 1265

Kesimpulannya, kalau PAS nak kekal menang dan menambah kerusi, haruslah dibuang anasir UMNO ini dari PAS seluruhnya. Kalau masih kekal anasir UMNO ini saya tak jamin PAS dapat memberi tentangan yang hebat kepada UMNO dalam pilihanraya umum nanti. 

UMNO cuma perlu memainkan sentimen anti DAP yang sekarang ini begitu aktif disebarkan oleh kepimpinan2 PAS sendiri.


Ciplak Dari

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List