Adun UMNO Bodoh Main Golf TAPI Gila Sakan Main Golf

on Jul 4, 2012


Ada satu cerita yang orang emailakan pada aku, cerita pasal perangai seorang adun nie yang gila main golf, aku rase dia nak ganti tiger woods kut...

Gila tak gila adun sekor nie main golf, hari isnin sampai khamis dia main golf di jakarta di sponsor oleh seorang su politik pak menteri, baliknye hari jumaat boleh sambung main tasik puteri golf club, rawang, sabtu dan ahad mungkin dia cuti, tu maklumat aku tak dapat.


Isnin main golf di kelab golf negara subang (kgns) dan hari selasa pulak dia main tropicana golf club, woii.... agak-agak la, dia buat main golf nie macam kerjaya, weekdays main golf weekend cuti...

Kau tu adun, kalau 5 hari seminggu asyik dok kat padang golf, bila masanye pulak nak jenguk masaalah rakyat di kawasan, orang pilih kau jadi wakil rakyat untuk selesaikan masaalah rakyat, bukan untuk jadi pemain golf.

Aku harap najib tak pilih lagi hamlau sekor ni jadi calon bn, kalau dia nak merajuk, kalau dia nak lompat parti biarkan, aku ada lagi gambar-gambar dia main permainan yang jarang di main oleh bangsa melayu, kalau dia cerita banyak, aku keluarkan je gambar tu, biar orang tahu bertapa ini orang memang tak boleh pakai.Ini Dia.., Adun UMNO Bodoh Main Golf TAPI Gila Sakan Main Golf....!!

Alangkah tidak berdisplinnya seorang YB UMNO yang merokok dalam kawasan "putting green" dimana rules and regulations permainan golf tidak membenarkan pemain merokok...

Kisah kali ini agak menarik! Al kisah seorang wakil rakyat yang terlalu sibuk mahu bermain golf. Hampir 5 kali seminggu kerjanya hanyalah bermain golf sahaja... Malah sampai ke negara jiran

Kalau kita lihat daripada aksi aksi beliau menjadi hamba kepada permainan golf, terbukti bukanlah sehebat mana pun...

Daripada beberapa aksi yang sempat dirakam oleh pengirim berita ini, jelas kelihatan YB UMNO ini langsung tidak mempunyai basic skill dalam permainan golf.

Perhatikan foto dibawah ini,


Cara untuk membuat "tee-off" permulaan permainan golf YB UMNO ini terserlah beliau tidak ada asas langsung...!

Lihat kemana tersasar bola golf yang dipukul oleh YB tersebut..., kalau ikut istilah permainan golf, bola tersebut dikira OB [Out of Bound].

Ini berlaku kerana cara untuk menghayun membuat pukulan "tee-off" tidak mengikut displin permainan yang ditetapkan seperti posisi siku, lengan, lengguk pinggan dan cara posisi untuk berdiri dengan betul.

Bandingkan foto dibawah ini, lihat dimana kedudukan "driver" [kayu golf] sesudah membuat "tee-off"


Demikianlah sebagai mukadimah untuk menceritakan mengenai tabiat buruk seorang wakil rakyat UMNO yang terlalu sibuk menghabiskan waktunya bermain golf.

Sekiranya beliau hebat dalam permainan ini sehingga digeruni, berjaya menjadi pemain terunggul maka tidak sia-sialah segala usahanya itu. Malang sekali, dilihat menerusi foto foto diatas, maka terbukti inilah dia bidalan melayu lama menyebut 'seperti kudung mendapat cincin'.

Tatkala YAB PM, Datuk Seri Najib sibuk kesana kemari mendekati rakyat mahu pastikan kemenangan BN diraih pada PRU ke 13, wakil rakyat UMNO ini terlalu sibuk bermain golf 5 kali seminggu..!

Timbul pula persoalan bilakah pula masa dan waktu yang ada untuk wakil rakyat UMNO ini menjalankan tugas mendekati rakyat sebagai Adun di kawasannya..?

Apakah spesis seperti ini layak untuk Najib kekalkan sebagai calon mewakili UMNO-BN..?

Anda mahu kenal siapa wakil rakyat UMNO ini...? Adun dari negeri mana...??

darulehsantoday


Photobucket

Sidek kena, Bakar kena sebab Najib yang luluskan SBPA nak jadi PM lagi

on


This is a classic case of an unscrupulous government - the cabinet approved the pay scheme but when it turns ugly, wag the civil servants. Someone must highlight that during GE13 the civil servants plus the rakyat must wag Umno to kingdom come! (Berita-berita berkaitan di bawah)

Berita 1

Kedudukan Sidek, Abu Bakar cetus persoalan

(Utusan Malaysia 29/3/12) PUTRAJAYA 28 Mac - Spekulasi bertiup kencang di Pusat Pentadbiran Persekutuan di sini berhubung kedudukan kepimpinan tertinggi perkhidmatan awam.

Mereka yang dimaksudkan ialah Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd. Sidek Hassan dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah.

Kedua-duanya dikaitkan dengan kontroversi dalam menggubal skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang mencetuskan bantahan banyak pihak sehingga akhirnya dibatalkan.

SBPA yang diperkenalkan 1 Januari lalu mengundang kritikan terutama daripada Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) yang mewakili 1.4 juta kakitangan awam di negara ini.

Abu Bakar ketika dihubungi hari ini tidak menafi atau mengesahkan spekulasi kedudukan perkhidmatan beliau.

Difahamkan, beliau telah dipanggil Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung kedudukannya itu di Bangunan Perdana Putra, pagi ini.

''Tunggulah dua tiga hari lagi," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditanya mengenai butiran pertemuannya dengan Perdana Menteri.

Perdana Menteri terpaksa campur tangan dan mengumumkan pembatalan SBPA dengan mengembalikan semula Sistem Saraan Malaysia (SSM) semasa mengadakan perjumpaan khas bersama penjawat awam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 8 Mac lalu.

Di hadapan lebih 10,000 penjawat awam itu, Perdana Menteri turut mengumumkan pelarasan gaji antara tujuh hingga 13 peratus bagi semua gred penjawat awam, kenaikan elaun sara hidup dan penubuhan suruhanjaya bagi mengkaji secara komprehensif sistem saraan penjawat awam.

Ekoran itu, pelbagai pihak mempersoalkan kewibawaan kepimpinan Mohd. Sidek dan Abu Bakar selain turut mendesak mereka meletak jawatan kerana telah menjejaskan imej kerajaan.

Abu Bakar, 57, masih belum mencapai usia persaraan 60 tahun manakala Mohd. Sidek, 61, yang dilantik menjawat jawatan KSN mulai 3 September 2003 telah disambung kontrak perkhidmatannya sebanyak tiga kali sejak 2009.

Berita 2

SBPA: Najib tak patut mangsakan KSN, KPPA

(HarakahDaily, 31 Mac 2012): Amat tidak adil jika Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah sahaja yang dipertanggungjawabkan akibat kemelut skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan sebarang tindakan terhadap mereka berdua sahaja adalah zalim dan tidak bertanggungjawab kerana orang yang paling bertanggungjawab terhadap kemelut itu ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri.

"Kalau hendak diambil tindakan, bukan paksa mereka berdua sahaja berundur dengan tidak menyambungkan kontrak perkhidmatan mereka.

"Perdana menterilah yang pertama sekali mesti meletak jawatan dan berundur kerana kemelut SBPA itu," katanya.

Perdana Menteri adalah orang yang paling bertanggungjawab yang menyebabkan kemelut SBPA itu berlaku kerana beliau adalah Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Perjawatan dan Gaji Sektor Awam (JKK-MPGSA), kata Mahfuz.

"Skim SBPA itu tentu dibentangkan kepada JKK-MPGSA sebelum dibentangkan kepada mesyuarat kabinet.

"Skim itu bukannya penggunaan duit tunai runcit di pejabat untuk membeli pensil misalnya, ia perlu dibentangkan kepada mesyuarat kabinet.

"Jika telah dibentangkan kepada mesyuarat kabinet dan sebelum itu kepada JKK-MPGSA, tentulah Najib sebagai Perdana Menteri telah mempersetujui dan meluluskan skim itu terlebih dahulu sebelum diumumkan," katanya.

Sebab itu, kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu, Najiblah orang yang bertanggungjawab terhadap skim itu.

"Adakah Najib mahu mengatakan beliau tidak tahu menahu tentang skim SBPA itu sebelum ia diumumkan?

"Adakah SBPA dilaksanakan tanpa persetujuan Perdana Menteri? Kalau begitu, Najib buat apa?" Mahfuz mempersoalkan.

Mahfuz juga mengecam putar belit yang meletakkan Najib sebagai penyelesai dan penyelamat kemelut SBPA itu.

"Kononnya Najib terpaksa campur tangan dan mengumumkan pembatalan SBPA.

"Sedangkan, beliaulah antara yang paling bertanggungjawab sejak dari awal lagi terhadap skim yang dilihat menindas pekerja bawahan sektor awam itu," kata beliau.

Untuk menyelamatkan Najib yang dipertanggungjawabkan berikutan bantahan kakitangan awam terhadap SBPA, diputarbelitkan berita kononnya hanya kewibawaan kepimpinan Mohd Sidek dan Abu Bakar sahaja yang dipersoalkan selain turut mendesak mereka meletak jawatan kerana telah menjejaskan imej kerajaan.

Abu Bakar dilaporkankan tidak menafi atau mengesahkan spekulasi kedudukan perkhidmatan beliau.

Difahamkan, beliau telah dipanggil Perdana Menteri berhubung kedudukannya itu.

''Tunggulah dua tiga hari lagi," sebuah akhbar harian memetik beliau sebagai berkata ketika ditanya mengenai butiran pertemuannya dengan Perdana Menteri.

Akibat bantahan meluas dari kakitangan awam, Najib akhirnya terpaksa membatalkan SBPA yang telah pun dilaksanakan dengan mengembalikan semula Sistem Saraan Malaysia (SSM) semasa mengadakan perjumpaan khas bersama penjawat awam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 8 Mac lalu.

Di hadapan lebih 10,000 penjawat awam itu, Perdana Menteri turut mengumumkan pelarasan gaji antara tujuh hingga 13 peratus bagi semua gred penjawat awam, kenaikan elaun sara hidup dan penubuhan suruhanjaya bagi mengkaji secara komprehensif sistem saraan penjawat awam.

Abu Bakar, 57, masih belum mencapai usia persaraan 60 tahun manakala Mohd. Sidek, 61, yang dilantik menjawat jawatan KSN mulai 3 September 2003 telah disambung kontrak perkhidmatannya sebanyak tiga kali sejak 2009.

Spekulasi bertiup kencang bahawa Perdana Menteri akan mengumumkan pengunduran mereka kononnya untuk menyelamatkan imej kerajaannya sebelum pilihan raya akan datang.

Mengulas spekulasi itu, Mahfuz berkata: "Jika Najib mengumumkan pengunduran itu, beliaulah orang yang paling tidak malu kerana beliaulah yang terlebih dahulu patut berundur sebelum Mohd Sidek dan Abu Bakar diundurkan secara paksa".

Berita 3

'Saya sedih khidmat ditamat lebih awal'

Abu Bakar hanya dimaklum menerusi surat

BH Online 1/7/12: Bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA), Tan Sri Abu Bakar Abdullah, mengesahkan beliau tidak bersara tetapi perkhidmatannya dalam kerajaan ditamatkan (Nak baca seterusnya, BH suruh bayar duit. Tak naklah!)

Berita 4

Blogger tak senang dengan isu KP JPA ditamat khidmat

(Malaysiakini 2/7/12): Penulis blog pro-BN menyelar Berita Harian ekoran laporan yang menonjolkan penamatan khidmat bekas ketua pengarah perkhidmatan awam Tan Sri Abu Bakar Abdullah.

Penulis blog berkenaan menimbulkan isu berkenaan kerana berpendapat penamatan khidmat penjawat awam kanan itu sepatutnya tidak diperbesar-besarkan.

NONEWartawan veteran dan Datuk Ahiruddin Atan yang menulis di rockybru.com.my berkata beliau bimbang kerana penulis blog pro-establishment berasa tidak senang dengan kumpulan akhbar NSTP, terutama pengarang urusan kumpulan kanannya, Datuk Jalil Abdul Hamid.

Satu lagi blog pro-Umno, Unspinners pula menyifatkan laporan Berita Harian itu sebagai satu "sabotaj" ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan menuntut supaya Jalil dipecat.

Spekulasi yang timbul di blog sebelum ini mengatakan bahawa Abu Bakar ditamatan perkhidmatan ekoran skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang mencetus kontroversi kerana ia memberi peningkatan gaji yang tinggi kepada pengawai kanan tetapi hanya peningkatan serendah RM10 kepada pekerja bawahan.

"Jalil nampaknya bersekongkol memalukan Perdana Menteri dengan membela Abu Bakar melalui cara memberi ruang untuk dia menyuarakan rungutan.

"Sudahlah Najib dimalukan kerana terpaksa menukar keputusan, laporan tersebut akan dianggap seolah-olah Abu Bakar telah dianiayakan," tulisan di laman theunspinners.blogspot.com itu dipetik.

Najib pada 8 Mac lalu mengumumkan bahawa SBPA akan dimansuhkan selepas rancangan itu menerima kritikan keras daripada kakitangan awam.

Abdul Jalil dilantik sebagai pengarang urusan kumpulan NSTP pada 15 Oktober tahun lalu.

Sebelum itu, Abdul Jalil merupakan pegurus besar kanan di jabatan hal ehwal korporat Suruhanjaya Sekuriti pada 2009 sebelum dipinjamkan ke jawatan ketua komunikasi kebangsaan di Pejabat Perdana Menteri.

Abu Bakar dalam Berita Harian dilaporkan sebagai berkata beliau tidak bersara namun khidmatkan diberhentikan oleh kerajaan.

Abu Bakar berkata beliau menerima surat penamatan khidmatnya daripada Jabatan Perkhidmatan Awam yang menyatakan bahawa khidmatnya berakhir pada 1 Julai.

Tambahnya, beliau berhasrat untuk bersara pada usia 60 tahun namun disebabkan penamatan awal itu, kuantum pencen dan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerjanya hanya dikira sehingga 30 Jun tahun ini.

Abu Bakar, 57, telah berkhidmat dalam perkhidmatan awam selama 35 tahun.

[Baca berita penuh]

Berita 5

SBPA: Kenapa kambing hitamkan Abu Bakar?

Harakah daily (3/7/12): Perdana Menteri tidak seharusnya mengkambinghitamkan Tan Sri Abu Bakar Abdullah (gambar) ekoran kegagalan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), kata Datuk Mahfuz Omar, Naib Presiden PAS.

Mahfuz berkata, adalah tidak adil untuk Perdana Menteri bertindak sedemikian memandangkan Abu Bakar hanya meneruskan pelaksanaan skim itu sebagaimana dipersetujui sebelum ini oleh kabinet.

"Kalau tindakan ke atas Abu Bakar ini kerana kegagalan SPBA yang menimbulkan krisis dan kontroversi, saya katakan ia satu tindakan yang tidak adil sama sekali," katanya dalam sidang media di Pejabat Agung PAS tengah hari tadi.

Abu Bakar telah ditamatkan perkhidmatannya sebagai Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) lebih awal sebelum sampai tempoh umur 60 tahun selepas perlantikan Ketua Setiausaha Negara (KSN) yang baru.

Abu Bakar sebelum ini disebut-sebut bakal dilantik sebagai KSN kerana beliau adalah pegawai kerajaan paling kanan selepas KSN.

Mahfuz percaya jika ini boleh berlaku kepada seorang ketua pengarah apalah pula kepada 1.4 juta kakitangan awam yang menjadi mangsa politik kerajaan yang dalam keadaan tertentu akan berlepas tangan.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena, menuntut Perdana Menteri menjelaskan kewajaran pemecatan Abu Bakar yang seolah-olah dirahsiakan kerana beliau tidak mahu pentadbiran kerajaan memiliki pegawai tinggi yang bersikap 'yes man'.

Sehubungan itu, Mahfuz tidak menolak kerajaan menggunakan Perkara 49 Peraturan Pegawai awam dan Tatatertib (kelakuan dan tatatertib) untuk menamatkan perkhidmatan Abu Bakar.

"Saya ingin dapatkan penjelasan daripada kerajaan adakah benar berita tersebut, iaitu penamatan (tugas Abu Bakar) dibuat dengan menggunakan perkara 49," katanya.

Menurut Mahfuz, selepas dirujuk beberapa pihak, peraturan tersebut digunakan "atas keselamatan negara" di mana anggota perkhidmatan awam didakwa melakukan kegiatan yang dianggap "merugikan negara, subversif atau mengancam keselamatan negara".

"Kalau benar, kerajaan diminta memperjelaskan kepada 1.4 juta penjawat awam, apakah kegiatan jenayah yang dilakukan oleh Abu Bakar sehingga kerajaan menggunakan perkara 49 itu," kata Mahfuz.

Bagaimanapun, Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa tidak menyatakan sebab-sebab perkhidmatan Abu Bakar ditamatkan.

Berikutan kekosongan tersebut, Dr Ali berkata Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Pembangunan), Datuk Farida Mohd Ali akan menjalankan tugas-tugas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam berkuatkuasa semalam.

Spekulasi yang timbul di blog sebelum ini mengatakan bahawa Abu Bakar ditamatan perkhidmatan ekoran skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Berita 6

Blogger pro-Umno terus serang NST 

(HarakahDaily 3/7/12): Selepas menyerang Ketua Pengarang Kumpulan NSTP Jalil Hamid ekoran berita dalam Berita Harian yang menyiarkan berita simpati kepada bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, blogger pro Umno tidak berpuas hati nampaknya.

Hari ini, blog Unspinner itu menyerang Jalil lagi dengan berkata, serangan mereka kepadanya adalah serius, bukan main-main.

"Ia bukan sebarangan dan hanya teguran saja seperti di lembutkan Rocky Bru," tulis posting Unspinner hari ini.

Semalam, blogger ini menyiarkan berita yang menyerang Jalil ekoran laporan Berita Hairan yang menyiarkan kenyataan Tan Sri Abu Bakar Abdullah yang mendakwa beliau dipecat.

Jalil dituduh mensabotaj Perdana Menteri, Datuk Seri Najib apabila menyiarkan berita itu.

Serangan blogger Umno hari ini bukan terhenti terhadap Jalil sahaja bahkan ia dikaitkan dengan beberapa editor kanan dan wartawan NST yang dianggap mereka tidak wajar dikekalkan.

Antara sebab lama adalah sama seperti bekas Ketua Kumpulan Pengarang Datuk Zainul Ariffin masih mengekalkan orang-orang Kalimullah dan seolah-olah mengekalkan pemikiran Neo-Liberal atau Melayu Liberal dalam NST dan BH, tulis Unspinner.

Menurut sumber NST, serangan terhadap Lee Siew Lan yang merupakan isteri kepada Leslie Lau, salah seorang penggerak utama The Malaysian Insiders (TMI), adalah wartawan Business Desk di NST tidak berapa kena.

Ini kerana, Lee Siew Lan yang didakwa pembocor rahsia tegar NST ke TMI itu sudah tidak ada lagi di NST.

Turut diserang adalah Zubaidah Abu Bakar yang dianggap "Wartawan yang jelas-jelas pro PAS dan pembangkang."

"Syed Nazri pula apa perlu dikekalkan lagi? Dia hanya mengambil gaji buta dan tidak buat apa-apa? Bukankah lagi elok diangkat dan dinaikkan pangkat wartawan dari dalam.

"Dia pun adalah pembodek Kalimullah dahulu," tulis blogger itu yang turut menjadikan Syed Nazri sebagai sasaran.

Bertambah teruk lagi, kata blog itu, adalah Jalil Hamid membawa balik seorang kuat Kalimullah yang telah berhijrah ke Astro awani sebagai Editor-in-chief, Azizi Othman untuk jawatan Executive Editor Special Project.

"Special project apa itu? Project sabo PM ke?" soal blogger itu.

Menurut blog itu juga, Datuk Jamaludin Jarjis (JJ) yang kini dikatakan pengarah 'War Room' Najib, juga marah kepada Jalil Hamid.

"Satu lagi sebab ada berkaitan dengan kisah pembocoran kononnya pertemuan Datuk Dr Jamaluddin Jarjis dengan pasukan NST bahawa seolah-olah 5 perkara utama BN adalah Felda, NFC, AirAsia-MAS, gaji kakitangan kerajaan dan NFC.

"Difahamkan Jalil Hamid adalah orang yang membocor dan membuat cerita sedemikian hingga  JJ menjadi marah," tulis blog itu lagi.

Itu sebab NST kini tidak membantu langsung peranan penerangan kerajaan dan komukasi politik Umno dan BN.

"Mereka hanya pelapor saja dan tidak dipercayai untuk menjalankan apa saja gerak gempur," tulis blog itu.

penarik beca

Photobucket

UMNO keliru, pemimpin tertinggi takut kehilangan kuasa selepas 55 tahun berkuasa

on

Umno keliru, pemimpin tertinggi takut kehilangan kuasa selepas 55 tahun berkuasaPada era dimana setiap Presiden atau Perdana berada di bawah pemerhatian teliti rakyat. Si pemimpin tidak akan boleh terlibat dalam apa-apa aktiviti tanpa diketahui oleh orang ramai termasuklah maklumat yang sulit. Ini kerana, jadualnya bagi satu tahun telah dirancang dengan lebih awal.
Namun, ada kalanya butiran yang disebarkan kepada orang awam hanyalah apa yang dilaporkan oleh media mengikut arahan pihak atasan - dalam erti kata lain, apa yang orang ramai perlu diberitahu sahaja dan bukan apa yang mereka perlu tahu.
Dan ini adalah asas mengapa media alternatif perlu wujud, bagi menceritakan versi yang berbeza untuk peristiwa yang sama, dan membenarkan orang ramai untuk menggunakan akal untuk membuat penilaian dan kesimpulan sendiri.
Walau media dikawal, Najib gagal yakinkan rakyat
Setakat ini, terdapat laporan berita dan gambaran keadaan politik dalam media arus perdana, yang semuanya sudah tentu dikawal oleh kerajaan – inilah sebab utama mengapa Malaysia dikatakan tidak mempunyai kebebasan media. Oleh itu, akhbar alternatif memainkan peranan dengan melibatkan semua pihak, termasuk parti-parti pembangkang dan NGO untuk mendapat publisiti dan bukannya di media arus perdana sahaja.
Kini, dengan pilihan raya umum ke-13 yang bakal berlangsung, liputan yang paling banyak tertumpu pada UMNO dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Daripada jutaan maklumat yang disampaikan, ia boleh disimpulkan bahawa gambaran keseluruhannya di Malaysia tidak menggalakkan dengan masa depan yang tidak menentu, walaupun banyak laporan memberangsangkan yang berjaya dihebahkan oleh akhbar arus perdana. Mengapa agaknya walaupun mengawal saluran seperti akhbar, tabloid, TV dan stesen radio yang hebat, Najib dan UMNO masih dilihat sebagai pengamal rasuah dan tidak berkesan?
Sememangnya tidak boleh dinafikan bahawa media alternatif Malaysia dan laman web pro-pembangkang sangat berkesan. Mereka yang dibiayai dengan cukup pula cenderung memberi laporan berkenaan BN-UMNO tetapi masih memberi ruang kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat. Mereka yang pro-pembangkang beroperasi dengan dana yang ketat dan sering digambarkan seperti tidak wujud.Walau bagaimanapun, mereka amat berkesan kerana kebijaksanaan individu dan kelebihan memilih isu-isu yang menjadikan Najib dan BN cemas, sekaligus mengurangkan kredibiliti para pemimpin ini.
Tekanan gabungan alternatif dan akhbar pro-pembangkang sering memaksa Najib ke satu sudut kecil, malah, meliputi hampir semua isu-isu yang timbul sejak dia mengambil alih sebagai PM pada April 2009. Perhatian ini telah membuat rakyat sedar bahawa tidak semua dasar yang dicadangkan PM dan parti pemerintah UMNO baik untuk negara.
Lebih teruk dari Badawi
Najib kini telah ‘flip-flop’ berkali- kali sehingga penganalisis politik mengatakan dia telah menjadikan Abdullah Badawi kelihatan seperti orang yang berpendirian kukuh! Badawi dahulunya telah digelar sebagai PM ‘Sleeping Beauty’ Malaysia untuk tempoh masa yang singkat, dimana Najib mungkin sudah lepasi dan ramai yang meramalkan pemerintahannya akan berakhir dengan legasi yang lebih teruk daripada Badawi.
Tiada apa yang dirancang Najib dilaksanakan dengan sepenuhnya atau berada di landasan betul dan selalunya terhenti separuh jalan.Selepas mengambil alih daripada Badawi, keadaan sosial, politik dan keadaan ekonomi menjadi semakin teruk ditambah dengan undang-undang dan ketenteraman di negara ini yang kritikal. Untuk ini, Najib telah dipersalahkan kerana menyebabkan orang ramai lebih ragu akan integriti kehakiman dengan peristiwa rampasan kuasa di Perak.
Pada saat-saat akhir ini, untuk PM yang memegang tempoh pemerintahan penggal pertama, dia telah sepatutnya mengadakan pilihan raya umum. Keadaan sekarang benar-benar menunjukkan kepada kita akan sokongan lemah terhadap dirinya. Walaupun kaji selidik menunjukkan bahawa dia semakin popular dalam BN, masuklah ke kedai kopi dan tanya; kebanyakan orang akan menggelengkan kepala mereka dan mengakui bahawa Najib tidak pantas memimpin Malaysia keluar dari ketidaktentuan.
Dalam Umno, pertengkaran, perbalahan, pengkhianatan dan perbuatan mensabotaj semakin menjadi-jadi terutamanya apabila Najib telah memutuskan untuk mengadakan PRU ke-13 hanya selepas pemilihan dalaman UMNO. UMNO telah berpecah dan ia telah mencapai tahap di mana ia tidak boleh dibendung.
Setiap pemimpin atasan UMNO telah membuat kenyataan yang bercanggah antara satu sama lain dalam usaha untuk mencuri perhatian. Dari kumpulan ini, tiada seorang pun yang lebih menonjol selain bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad, yang kini dianggap sebagai Perdana menteri de-facto Malaysia. Tanpa sokongan Mahathir dalam UMNO, Najib akan kehilangan pekerjaannya sebelum tahun ini berakhir.
Pemimpin UMNO lain sibuk dengan agenda sendiri
Malah Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin telah membuat kenyataan bercanggah dengan Najib mengenai beberapa isu, seperti menjadi orang Melayu lebih penting dari menjadi rakyat Malaysia. Ketua Pemuda UMNO,
Khairy Jamaluddin tidak ragu-ragu membuat Najib kelihatan seperti pengecut kerana tidak menyahut cabaran perdebatan awam dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Atas inisiatif sendiri, Khairy telah berdebat dengan pengarah strategi PKR Rafizi Ramli.Dia telah melakukannya sebanyak dua
kali - pertama di London dan kedua di KL berkenaan isu PTPTN. Ini membolehkan orang ramai menilai kepimpinan dan kualiti para peserta dan secara tidak langsung mengalihkan semua tumpuan kepada Najib kenapa dia terus menolak pelawaan Anwar.
Rais Yatim, dalam usaha untuk memperlekehkan perhimpunan besar BERSIH 3.0 untuk pilihanraya yang bersih, memperbodohkan dirinya apabila mengumumkan bahawa mereka menggunakan teknik yang diguna pakai oleh BBC dan menyatakan bahawa bilangan penunjuk perasaan hanyalah 22.741 apabila jumlah sebenar adalah sekitar 250,000 .
Dan seseorang dalam UMNO semestinya telah mengarahkan media pro-kerajaan untuk menyatakan seramai 100,000 yang
hadir pada ulang tahun ke- 66 UMNO apabila jumlah sebenar adalah kurang daripada 50,000.
Klip video yang ditunjukkan di saluran TV kerajaan menggambarkan peserta BERSIH 3.0 sebagai pengganas telah menjadi ejekan dan diabaikan oleh orang ramai yang lebih suka menonton rakaman sebenar yang boleh didapati di Youtube, yang telah mendedahkan polis melakukan kekejaman terhadap penunjuk perasaan.
Malah, askar siber UMNO yang dibayar RM300, 000 sebulan sudah semakin senyap. Ulama UMNO (ulama agama ) seolah-olah buat tidak
tahu, dibebani oleh percubaan menjadikan UMNO nampak lebih alim apabila skandal seks dan rasuah pemimpin begitu berleluasa. Shafie Apdal tidak akan dapat meyakinkan orang ramai bahawa dia tidak menyerahkan jutaan ringgit pada pelakon popular Zahida Rafik.
Najib bukan hanya perlu menutup skandal besannya, Maira Nazarbayev, yang kononnya 'mencuri' kondo mewah bernilai USD 20 juta daripada bekas suaminya,
malah akan diheret ke mahkamah Perancis untuk memberi keterangan kerana didakwa menerima 114 juta euro atau rasuah RM570 juta kerana bersetuju beli 2 kapal selam Scorpene dari DCNS pasti menghantui fikirannya.
Di seluruh negara termasuk kebanyakkan negeri
Ahmad Shabery, yang menganjurkan Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya baru-baru ini membazirkan sekurang-kurangnya RM20 juta wang pembayar cukai untuk mewujudkan satu gambaran palsu akan populariti UMNO, juga telah gagal.
Jauh sekali dipuji, Shabery dikutuk pula oleh rakyat Malaysia yang ingin tahu kenapa dia tidak bertanggungjawab kerana membelanjakan RM2 juta untuk membawa masuk kumpulan K-pop hanya untuk memastikan belia menghadiri acara itu. Apabila perlumbaan kereta dicemari oleh kemalangan yang mencederakan 17 penonton, Shabery melakukan apa yang biasanya dilakukan burung unta - mengebumikan kepalanya dalam pasir!
Sementara itu, Raja Nong Chik menteri wilayah persekutuan masih meneruskan perbalahan dengan Menteri Wanita, Shahrizat
Jalil. Orang lama UMNO, Rafidah Aziz masih mencari peluang politik walaupun dia kini berusia awal 70-an. Rafidah cuba untuk mengambil kesempatan daripada kejatuhan Shahrizat akibat rasuah RM250 juta NFC dengan meminta dia meletakkan jawatan sebagai Ketua Wanita UMNO, tetapi Shahrizat berjaya mempengaruhi Najib untuk menyokong dirinya.
Ini telah mendorong spekulasi bahawa Shahrizat mempunyai pengaruh ke atas Najib dan ia mungkin ada kena mengena dengan sebuah apartmen bernilai RM1.7 juta yang dibeli di Kazakhstan, yang didakwa adalah hadiah perkahwinan untuk anak perempuan dan Najib dan menantunya, anak Maira.
Idris Jusoh bekas Menteri Besar Terengganu masih cuba mensabotaj ketua menteri, Ahmad Said apabila terdapat peluang untuk berbuat demikian. Di Selangor, UMNO tidak mempunyai calon yang sesuai untuk jawatan Menteri Besar dengan pengarah pilihan raya BN Mohd Zin ditolak oleh ahli-ahli UMNO Selangor mentah-mentah, bersama-sama dengan yang lain
yang turut menyimpan hasrat seperti Noh Omar dan Ezam Mohd Noor.
Sepupu Najib sendiri dan Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein tidak yakin untuk bertanding di Semberong, di mana
ada kemungkinan dia akan dikalahkan.
Ghani Othman Menteri Besar Johor telah memegang jawatan tersebut untuk tempoh yang lama dan sekaranng, pemimpin
UMNO yang lain sedang berbalah untuk menjatuhkan dirinya sekaligus menjadikan pertikaian dalaman parti semakin parah.
Di Perak, Zambri Kadir yang tidak popular tidak mampu memberi apa-apa jaminan bahawa
kerajaan itu akan kekal di bawah BN selepas PRU ke-13. Jika dia berbuat demikian, dia hanya akan disindir dan dihina dengan lebih teruk lagi.
Sarawak berada bawah kawalan penuh Ketua Menteri Taib Mahmud dan Najib tidak boleh berbuat apa-apa untuk mengawal Taib sama sekali. Sebaliknya, ia adalah Najib yang menjadi orang suruhan Taib. Manakala di Sabah, Pakatan Rakyat terpaksa merahsiakan pelan tindakan mereka sehingga PRU ke-13 diumumkan kerana ada kebimbangan bahawa BN akan menggunakan wang untuk mematahkan rancangan pakatan dengan menggunakan ahli-ahli politik tempatan.
Mahathir menggalakkan keganasan?
Mahathir juga telah secara aktif menuding jari pada orang lain. Dia telah mendakwa bahawa BN menjadi lemah kerana Badawi, tetapi dia sebenarnya prejudis terhadap Badawi kerana melindungi Najib, ini kerana Najib akan menjaga kepentingannya dengan lebih baik.
Berdasarkan senario di atas dan banyak lagi yang mungkin akan mengambil terlalu banyak ruang dan masa untuk disebut, peluang BN untuk menang dalam PRU ke-13 sangat sukar walaupun penganalisis pro-UMNO menegaskan bahawa parti pemerintah dengan mudah akan mengekalkan 137 Parlimen kerusi yang dipegangnya.
Fakta ini membuktikan bahawa UMNO-BN boleh dikalahkan. Bekas MB Selangor Khir Toyo Selangor yakin bahawa Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Perak sekali lagi akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dan tidak menolak kemungkinan bahawa lebih banyak negeri juga akan dimenangi oleh Pakatan.
Kenyataan Mahathir hanya mempunyai sedikit kebenaran apabila dia bahawa BN kehilangan lima negeri dan menyaksikan majoriti yang kurang bukan kerana pembangkang kuat tetapi kerana BN telah lemah. Tetapi selepas empat tahun, rakyat boleh melihat sendiri bahawa pihak pembangkang telah menjadi lebih kukuh manakala UMNO-BN bertambah lemah.
Oleh itu, kedua-dua Mahathir dan Najib telah membuat ancaman bahawa mungkin ada keganasan sekiranya terdapat perubahan rejim. Pada asasnya, UMNO tidak mempunyai rancangan sendiri untuk terus berkuasa.
Setakat ini, ia telah meletakkan semua harapannya kepada Suruhanjaya Pilihan Raya dan polis untuk meraih hasil pilihan raya yang menggalakkan tetapi diberi tentangan hebat daripada perhimpunan Bersih oleh rakyat Malaysia dan masyarakat antarabangsa, penjawat awam termasuk polis tidak lagi yang berminat untuk menipu demi menjaga kepentingan UMNO dan BN. Tiada siapa yang mahu dipersalahkan atau ditangkap kerana menipu apabila bencana yang bakal berlaku pada UMNO semakin mendekat dari hari ke hari.
Sudah tentu UMNO masih akan menipu apabila tiba PRU ke-13 nanti menjadi PRU yang paling kotor pernah berlaku di Malaysia. Tetapi itu tidak lagi dapat menjamin kemenangan UMNO-BN, maka Najib mula berdalih untuk memberikan lebih masa untuk merancang.
Menerima hakikat akan kalah dan membuat rancangan keluar
Jadi ia jelas bahawa UMNO perlu menghadapi prospek kekalahan. Ia merupakan tambahan 'beban' bagi elit pemerintah UMNO untuk merancang strategi keluar, tetapi mereka telah berbuat demikian. Perkara pertama yang mereka telah cuba dapatkan adalah wang TUNAI. Pemerhati telah mendakwa tawaran yang dibuat kepada Syed Mokhtar, kroni jutawan UMNO yang dipercayai melakukan penswastaan ​​aset negara pada harga diskaun yang tinggi adalah kerana dia boleh menyimpan wang itu untuk mereka!
Kerana UMNO mempunyai pengalaman menghasut kepada tercetusnya kejadian rusuhan kaum 13 Mei 1969, tidak mustahil ia akan cuba menggunakan taktik yang sama sekali lagi untuk terus berkuasa. Tetapi rakyat sekarang sudah celik untuk menghidu permainan perkauman yang ketinggalan zaman UMNO itu.
Tidak salah jika dikatan bahawa 13 Mei adalah risiko besar untuk Najib. Mahathir mungkin menggalakkannya tetapi Najib sebagai PM perlu bertanggungjawab jika rusuhan berlaku di luar kawalan. Yang pasti, dia akan memusnahkan legasi sendiri dan nama keluarganya jika cuba untuk menggunakan kekerasan seperti dalam krisis di Perak.
Rakyat Malaysia telah menunjukkan melalui Bersih 2.0 dan 3.0 bahawa mereka tidak akan dipermainkan lagi dan akan berdiri menghadapi rejim BN jika mereka cuba untuk melakukan sesuatu yang melampau.
Akhirnya, rakyatlah yang akan memaksa UMNO-BN untuk meninggalkan Putrajaya dengan cara halus. Sudah terdapat tanda-tanda bahawa UMNO sedang mempelajari dengan cara yang sukar bahawa ini adalah keputusan yang mereka perlu hormati. Ramai rakyat Malaysia telah membuat keputusan untuk mahukan perubahan dan akan mengundi Pakatan Rakyat.
Akhirnya, Najib dan UMNO hanya boleh menyalahkan diri mereka sendiri. Keputusan berada dalam tangan mereka untuk menentukan jenis tindakan perlu mereka ambil, tetapi ada peluang yang mereka akan sedar dan menolak Mahathir yang mempunyai niat melakukan keganasan untuk melindungi dirinya dan kekayaan keluarganya, dan menyerahkan kuasa melalui proses yang aman dan damai.
Malaysia ChroniclePhotobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List