MENTERI REJECT...?

on Sep 6, 2011

Semalam Nazri Aziz membawa berita gembira kepada MCA. Kalau MCA kalah dalam pilihanraya nanti mereka akan dilantik juga untuk menyertai kabinet kerajaan . Mereka boleh dilantik melalui perlantikan sebagai Ahli Dewan Negara yang membolehkan mereka dilantik ke dalam jemaah Menteri Kerajaan Persekutuan.

Dengan kenyataan itu bermakna pengundi tidak payah bersusah-payah untuk mengundi MCA kerana mereka akan dibawa ke dalam Jemaah Menteri Kerajaan Persekutuan. Dengan itu, maka Kerajaan di bawah pentadbiran Najib akan bertambahlah Menteri-Menteri yang datang dari kumpulan yang di‘reject’ oleh rakyat. Inilah pandainya Nazri ini.Setakat ini sudah begitu ramai Menteri termasuk Timbalan Menteri yang dilantik melalui Dewan Negara. Nazri berjanji akan memujuk Perdana Menteri untuk tidak membiarkan bangsa Cina tidak diwakili di dalam Kerajaan tadbiran Najib. 


Nazri berkata kabinet wajar menjadi kabinet yang multi-racial.Oleh yang demikian, orang Cina sekarang bolehlah bersama-sama dengan bangsa lain untuk mengundi DAP sepenuhnya untuk menjayakan parti berbilang kaum yang sudah pun menunjukan kemampuannya untuk mentadbir kerajaan bersama-sama rakan kongsinya di dalam Pakatan Rakyat. PKR telah berjaya mentadbir Selangor dengan baik dan PAS pula memang telah pun menunjukkan kemampuannya untuk mentadbir negeri-negeri yang ditadbirnya.


Dalam beberapa tulisan saya tidak berapa lama dahulu, saya pernah menyatakan bahawa MCA dan Gerakan akan tidak ada lagi di Semenanjung tanah air kita ini. Yang akan ada hanya enam puluh lebih kerusi yang dimenangi UMNO dan UMNO akan kesunyian di Semenanjung ini. Justeru itu, saranan Nazri itu adalah kena-mengena dengan keadaan yang akan wujud di Semenanjung ketika itu nanti. Melantik mereka dari MCA yang akan ditolak rakyat itu tidak lebih untuk menjadi teman mentadbir sahaja. Itu pun kalau BN masih cukup kerusi untuk memerintah kerajaan Persekutuan ini. 


Mereka akan berada di dalam kerajaan sebagai wakil kaum Cina yang tidak ‘legitimate’ kerana memasuki kabinet melalui pintu belakang kerana telah disekat untuk memasukinya melalui pintu hadapan.Tetapi jika BN tidak mempunyai cukup kerusi untuk memerintah, maka UMNO sendiri tidak dapat melantik diri sendiri ke dalam Jemaah Kabinet kerana tidak lagi mendapat mandat yang cukup untuk memerintah negara.Buat masa sekarang ini Nazri patut bercakap untuk ‘survival’ UMNO itu sendiri dahulu dari bercakap untuk menyelamatkan parti yang sudah diketepikan oleh bangsanya sendiri. 


Nazri patut sedar bahawa UMNO sendiri sedang menghadapi masalah sokongan daripada sebahagian besar orang Melayu yang menjadi tunjang sokongan selama kini.Kecenderungan jelas orang Cina untuk menyokong DAP menyebabkan MCA akan hilang dari badan-badan Legislatf dan UMNO akan hanya mendapat sokongan saki baki orang Melayu yang belum tergerak untuk mengundi PAS dan parti-parti pembangkang yang lain.ASPAN ALIASPhotobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List