RAKYAT TERUS MENYAMPAH.....Manusia Yang Diri Dan Jiwanya Huru Hara......

on Apr 12, 2013
Sebelum ini, sebelum dia mula melalut tak tentu hal aku memang kagum dan hormat dia ni
Tapi bila dia dah jadi nyanyuk dan separuh biul, hormat aku padanya langsung hilang
Rupanya dia tak mahu menjadi Negarawan yang disanjung dengan tidak mengotori personaliti dan kradibilitinya di mata rakyat

Pada aku perkataan huru-hara ini elergik sikit
Malam ni aku dah naik panas
Terpaksa lepaskan perasaan di sini
Melampau tak melapau, itu perasaan aku!
Inilah pertama kali aku berkasar di blog
Maafkan aku.......

Pihak Keselamatan bertungkus lumus mengelakkan terjadinya huru-hara dan mengekalkan keamanan negara
Mamak gayut pula tak habis-habis bercakap tentang, kekacauan, huru-hara dan sebagainya yang sepatutnya dihindari

Agaknya celaka dan dajalnya dia sehingga ke hujung nyawa
Atau memang dia berniat merancang huru-hara?
Hakikatnya diri dan jiwanyalah yang huru-hara kalau BN kalah!

Bukankah ini provokasi dan menghasut?

Dr M: Konfrontasi kaum jika Kit Siang menang Gelang Patah
OLEH DEBRA CHONG
PENOLONG PENGARANG BERITA
APRIL 11, 2013
KUALA LUMPUR, 11 April — Kemenangan Lim Kit Siang di Gelang Patah akan menyebabkan konfrontasi kaum, kata Tun Dr Mahathir (gambar) hari ini, serta menyatakan kerjasama ekonomi antara masyarakat Melayu dan Cina akan hancur.
Dengan tinggal beberapa minggu sahaja lagi menjelang Pilihan Raya 2013, bekas perdana menteri tersebut membuat ramalan hebat
dengan menghentam pemimpin pembangkang sambil menggambarkan kemenangan Lim akan menyebabkan timbul pergaduhan kaum sekaligus menghancurkan kerjasama sedia ada antara majoriti masyarakat Melayu dengan masyarakat Cina.
“Kit Siang akan membawa konflik dan permusuhan antara kaum, untuk menimbulkan sentimen benci dikalangan orang Cina ke atas orang Melayu,” tulis Dr Mahathir dalam blognya chedet.cc.
Pemimpin veteran berusia 87 tahun tersebut dilihat sebagai ketua kempen de facto, lebih bersemangat berbanding mereka yang lebih muda dalam Barisan Nasional (BN) sekaligus menunjukkan cabaran kali ini daripada lawan mereka Pakatan Rakyat (PR) adalah yang paling sengit.
Anak kelahiran Johor, Lim menerima asakan bertali-arus daripada Dr Mahathir sejak mengumumkan rancangannya untuk bertarung dengan BN di negeri kelahirannya sendiri - yang juga tempat lahir parti Umno dan kem terakhir parti rakan komponennya, MCA.
Dr Mahathir tidak berhenti dalam usahanya memperlekehkan DAP yang mendapat sokongan majoriti masyarakat Cina sebagai tidak mampu berkongsi kuasa dengan rakan politiknya, sama ada parti Islam PAS mahupun parti bandar PKR yang diketuai bekas timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Beliau juga berkata slogan “Malaysian Malaysia” yang dilaungkan oleh DAP memperjuangkan meritrokasi kaum, mendakwa ia ditiru daripada parti di Singapura, PAP - yang kini merupakan parti pemerintah republik itu - dan menggunakan taktik itu untuk melemahkan pengaruh masyarakat Melayu.
“Apabila Kit Siang membuat keputusan untuk bertanding di kawasan majoriti di Cina Gelang Patah adalah kerana dia mahu orang Cina di sana dan di Johor untuk menolak kerjasama dan perkongsian dengan orang Melayu.
“Satu konfrontasi kaum yang tidak sihat akan menggantikan kerjasama Cina-Melayu yang telah menjadikan Malaysia stabil dan makmur.”
Beliau menambah, “Kerjasama itu akan berakhir apabila Kit Siang menang Gelang Patah.”
Perdana menteri keempat tersebut, yang merupakan musuh utama Lim di Parlimen sepanjang 22 tahun memegang jawatan itu berkata bahawa walaupun keganasan tidak berlaku, “konfrontasi antara ketiga-tiga kaum utama” akan menyebabkan pembangunan negara terganggu.
“Atas sebab ini keputusan Kit Siang untuk bertanding di Gelang Patah akan menjadi tumpuan pada Pilihan Raya Umum ke-13 di negara ini.
“Adakah DAP akan mengakhiri persahabatan Melayu-Cina dan kerjasama di Johor atau “ kongsi” akan kekal sebagai asas hubungan kaum di Johor dan di Malaysia?” soal beliau lagi.
Masyarakat Melayu membentuk kira-kira 60 peratus daripada 28 juta penduduk Malaysia, manakala masyarakat Cina adalah minoriti yang terdiri daripada satu perempat tetapi dilihat sebagai kumpulan pengundi yang berpengaruh.
Lim, yang mengetuai DAP di Johor mengharapkan tsunami politik di selatan, mensasarkan sekurang-kurangnya satu pertiga daripada 83 kerusi parlimen untuk PR di kubu BN di Johor, Sabah dan Sarawak.
Pemangku ahli parlimen Ipoh Timur tersebut baru-baru ini mengumumkan dirinya sebagai calon di Gelang Patah, Johor yang dilihat sebagai salah satu strategi pembangkang untuk menyapu bersih kerusi yang dipegang oleh MCA di selatan tanahair.
Pilihan Raya 2013 dijangkakan paling sengit dalam sejarah walaupun BN seperti diramalkan oleh ramai pihak akan terus menerajui negara selepas itu.
Walau bagaimanapun, PR tidak mustahil untuk membuat kejutan kerana buat pertama kalinya, BN bakal berhadapan dengan pembangkang paling tersusun.
Semalam, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan hari pengundian bagi pilihan raya umum ke-13 (PRU13) yang akan diadakan pada 5 Mei manakala penamaan calon ditetapkan pada 20 April.
Seramai 13,268,002 layak mengundi dalam PRU13 kali ini.
Sebanyak 222 kerusi Parlimen dan 505 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dipertandingkan pada pilihan raya kali ini yang dianggap sebagai paling sengit dalam sejarah negara.


sumber

Photobucket

ORANG JOHOR.......N9 DUN GAMBIR

onPhotobucket

Sebab Musabab Tun Mahathir Paling Takut Jika umno/bn Tumbang PRU13

on

Antara dosa-dosa besar penyelewengan serta salah guna kuasa  Mahathir sepanjang 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri.


1. Menyekat penyiasatan atau pendakwaan ke atas kroni-kroni kanan BN seperti kes:

    * Pemberian saham oleh Rafidah Aziz, ketika itu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri kepada menantunya yang telah disiapkan kertas pertuduhan oleh Peguam Negara, tetapi tidak didakwa kerana ditutup failnya oleh Peguam Negara kononnya kekurangan bukti.
    * Penyiasatan ke atas bekas Ketua Menteri Melaka, Abdul Rahim Tamby Chik tentang penglibatan beliau dalam kes rogol pelajar bawah umur dan pengamal rasuah yang tersohor.
    * Sekatan ke atas siasatan BPR dalam kes rasuah bekas Gabenor Bank Negara, Ali Abul Hassan Sulaiman yang didedahkan secara bersumpah oleh bekas Pengarah BPR, Datuk Shafie Yahya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

2. Kegagalan dan melambatkan proses penyiasatan ke atas kroni-kroni BN

    * Penyiasatan lanjut ke atas kes Perwaja dan Eric Chia (kerana perbicaaan dilakukan secara olok-olok yang akhirnya Eric Chia dibebaskan dan sudah pun meninggal dunia). Kes Eric Chia kini diulang tayang semula dengan pendakwaan ke atas bekas Menteri Pengangkutan, Ling Liong Sik dituduh terlibat menipu kerajaan dalam skandal PKFZ yang mana dijangkakan Ling juga akan turut dibebaskan seperti mendiang Eric Chia.
    * Penyiasatan kes BMF dan kes pembunuhan saksi utama dalam skandal BMF.
    * 
    * Penyiasatan kes pelaburan Tabung Haji bernilai RM200 juta yang diluluskan oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Abdul Hamid Othman.
    * 
    * Kes penyelewengan saham MAIKA Holding oleh bekas Menteri Kerja Raya dan bekas Presiden MIC S Samy Vellu.
    * 
    * Penyiasatan kes bekas Menteri Pembangunan Masyarakat dan Perpaduan Negara, Dr Siti Zaharah Sulaiman yang menyeludup kereta mewah Mercedes Benz S320.
    * 
    * Penyiasatan kes membaik pulih rumah Menteri Besar Selangor dengan kos RM5 juta Khir Toyo dan lain-lain kegiatan rasuahnya yang telah dilaporkan secara detail kepada SPRM. Khir kini menghadapi satu kes daripada berpuluh kes yang dilaporkan. Khir hanya didakwa memiliki tanah dan rumah mewah bernilai jutaan ringgit sahaja. Itu pun dijangka akan dibebaskan juga kerana ia merupakan lakonan Najib mahukan rakyat tahu bahawa yang beliau anti kepada pemimpin yang rasuah. Persepsi rakyat:
    *
    * Mahkamah adalah sebuah institusi ‘pembersihan’ bagi para pemimpin UMNO yang dituduh kurop, kemudian dibebaskan oleh mahkamah dengan alasan yang lapok yang rakyat bosan mendengarnya. Mahkamah Malaysia bukan institusi menegak kebenaran dan keadilan.

3. Menyelewengan dana-dana awam untuk membantu kroni BN

    * Merompak wang royalti minyak Terengganu dan ditukar menjadi wang ehsan untuk kegunaan politik UMNO ketika PAS memerintah Terangganu dari tahun 1999 hingga 2004.
    * Mengagihkan projek lebuh raya Utara Selatan kepada syarikat milik Umno, UEM bagi tujuan membiayai pembinaan Ibu Pejabat UMNO, PWTC.
    * Memaksa Kumpulan Wang Simpanan Guru-guru (KWSG) menyelamat (bail out) 50.6 peratus saham MAS milik Naluri Sdn Bhd dengan harga RM8 sesaham ketika harga semasanya RM3.60 sesaham.
    * Pengambilalihan semula MAS oleh kerajaan daripada Tajuddin Ramli yang bernilai RM1.8b.
    * Pengambilalihan syarikat UMNO, Renong dan UEM oleh kerjaan melalui Dana Harta.
    * Pelaburan Tabung Haji melalui TH Technologies Sdn Bhd dalam projek ERL dengan penguasaan 80 peratus saham yang menguntungkan kroni Perdana Menteri yang menjadi rakan kongsi YTL Corporation.
    * Penyuntikan modal RM750 juta kepada BBMB, sebuah bank milik kerajaan sebelum diambil alih oleh bank milik Umno, Bank of Commerce dan membentuk Bank Bumiputera Commerce (BCB).
    * Pembelian saham Technology Resource Industries (TRI) oleh Dana Harta .
    * Pengambilalihan Celcom, anak syarikat TRI oleh Telekom.
    * Memaksa KWSP membiayai projek LRT Putra serta menyelamatkan L&G dan PLUS.
    * Memaksa Petronas membeli saham Proton.
    * Memaksa Petronas mengambil alih Litar Sepang.
    * Memaksa Dana Harta menanggung hutang lapuk berjumlah RM39.326b milik BBMB, Sime Bank dan 66 institusi kewangan yang lain.
    * Memiliknegarakan IWK setelah ia mengalami kerugian.
    * Pemilikan 200 syarikat oleh Mirzan Mahathir.
    * Kes anak Ling Liong Sik memiliki harta RM1b ketika berusia 28 tahun.
    * Penglibatan keluarga Daim Zainuddin dalam pelbagai jenis perniagaan, dan
    * Penglibatan adik dan anak Abdullah Ahmad Badawi dalam perniagaan.

4. Menyalahgunakan akta-akta draconian seperti ISA, OSA dan Akta Cetak dan Mesin Cetak bagi tujuan kepentingan politik UMNO:


    * Kes ISA seperti Operasi Lalang (1987), Operasi Kenari (1989), al-Arqam (1994), Reformasi (1998), al-Maunah (2000) dan KMM (2001).
    * Kes OSA seperti kes Mohd Ezam Mohd Noor (2002).
    * Kes Akta Cetak dan Mesin Cetak seperti kes Lim Guang Eng (1999).

5. Menyekat kebebasan badan penguatkuasa

    * Campur tangan terhadap tugas-tugas polis
    * Mengganggu penyiasatan BPR
    * Menghalang pendakwaan oleh Peguam Negara, dan
    * Mencampuri tugasan SPR dalam urusan pilihan raya.

6. Mengagihkan tender-tender secara runding terus kepada kroni yang tidak berkelayakan sehingga menyebabkan kes-kes seperti:

    * Keruntuhan makmal computer;
    * Kegagalan menyiapkan 2,192 makmal komputer dalam fasa pertama;
    * Terbengkalainya projek perumahan polis di Batu Pahat;
    * Keretakan PULAREK; dan
    * Penyelewengan pembekalan alat-alat saintifik ke Kolej Matrikulasi.

7. Mempengaruhi integriti dan kebebasan kehakiman

    * Kes Anwar Ibrahim (kes liwat 1)
    * Kes fiasco Tun Salleh Abbas;
    * Percutian Ketua Hakim Negara, Mohd Eusoff Chin bersama VK Lingam.
    * Kes tape Lingam, Suruhanjaya Diraja yang terlibat menyiasata kes ini mencadangan beliau bersama 5 orang lagi disiasat lanjut. Nazri Aziz kata tiada kes, maka kes ditutup.
    * Campur tangan seorang hakim kanan dalam pengendalian kes pengundi hantu DUN Likas.
    * Pendedahan oleh Datuk Syed Aidid, bekas Hakim Mahkamah Tinggi tentang 112 kes rasuah hakim-hakim.
    * Penghapusan bukti dalam kes seks DP Vijandran.
    * Perlantikan Mohtar Abdullah sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan setelah beliau terlibat membebaskan Rahim Tamby Chik, Tan Sri Muhammad Mohd Taib, Rafidah Aziz dan sebagainya ketika menjadi Peguam Negara, dan
    * Perlantikan Ariffin Jaka dan Agustin Paul (sudah meninggal dunia kerana mengidap barah) sebagai Hakim Mahkamah Agung.

8. Kerugian dan penyelewengan dana-dana awam

    * Penyelewengan RM 40 juta wang PPRT;
    * Kerugian pelaburan Tabung Haji;
    * Kerugian RM15b Bank Negara;
    * Kerugian RM40 juta AIM;
    * Kerugian LRT Putra dan LRT Star; dan
    * Kemerosotan keuntungan KWSP hampir RM600 juta pada 2000.

9. Menghina dan menyekat Islam

    * Merancang membuang nama Islam daripada pertubuhan Islam;
    * Mengucapkan penghinaan ke atas sunnah-sunnah Nabi;
    * Mengucapkan penghinaan ke atas hukum-hukum Tuhan;
    * Membiarkan penulis-penulis menghina hukum Allah, Islam, nabi dan ulama;
    * Menyekat dan memperkecilkan sekolah agama rakyat; dan
    * Memecat Mufti Selangor kerana mempertahankan tiga orang ratu cantik.

10. Menghapuskan hak istimewa Melayu dan Bumiputera

    * Menutup dua MRSM di Terengganu;
    * Menutup sekolah agama rakyat; dan
    * Menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar subjek Matematik dan Sains di sekolah.

Atas beberapa keadaan inilah maka saya berpandangan bahawa:

    * Dr Mahathir Mohamad sepanjang menjadi Perdana Menteri telah melakukan pelbagai jenayah atau melindungi kegiatan jenayah dengan menyalahgunakan kuasa beliau sebagai Perdana Menteri;
    * Dr Mahathir Mohamad telah menyalahgunakan dana-dana awam untuk membantu kroni-kroni, kaum keluarga dan kepentingan-kepentingan BN;
    * Dr Mahatir Mohamad juga telah melakukan pelbagai penyelewengan dalam pentadbiran kerajaan termasuk membiarkan berlakunya rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya;
    * Dr Mahathir Mohamad juga telah menggunakan kuasanya untuk mencampuri urusan badan-badan penguatkuasa dan menghalang kebebasan kehakiman; dan
    * Dr Mahathir Mohamad telah melakukan pencabulan ke atas hak asasi rakyat, mencabul kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan mencabul hak istimewa orang-orang Melayu dan Bumiputera.

Oleh yang demikian, Dr.Mahathir perlu disiasat bagi menentukan sejauh mana keterlibatan beliau dalam pelbagai jenayah, penyelewengan dan salah guna kuasa sepanjang 22 tahun memerintah negara ini. Pihak polis yang kena belasah oleh Dr Mahathir sekarang perlu membuat penyiasatan menyeluruh tentang kegiatan jenayah yang sebutkan di atas.
 
 
 

http://laksamanabukitbintang.blogspot.com

Photobucket

Plot to ‘finish off’ Anwar

on

PERMATANG PAUH: Many local Umno chieftains believe that the forthcoming general election would be the best chance to unseat Pakatan Rakyat de facto leader Anwar Ibrahim in his home turf – Permatang Pauh.
They claim that many constituents were unhappy with Anwar’s performance as their representative and realised that the opposition leader was just a “ceramah” man, who preferred to be in Kuala Lumpur.
They claimed that people had realised Anwar had used Permatang Pauh folk as mere pawns for his political chess game to be a national leader.
“Anwar should have left Permatang Pauh to contest elsewhere. He should not again ask Permatang Pauh folk to sacrifice for him. Because of him, Permatang Pauh folk are suffering from lack of business and development,” claimed Umno members.
Whether their claims hold water or not, Umno’s campaign against Anwar would be based on those lines. Umno chieftains claim that with the right candidate and strategies, BN would have the best opportunity to finally “kill off” Anwar’s political career.
They forecast that a defeat for Anwar would break up PKR and make the party redundant. PKR’s demise, they said, would then tear apart Pakatan Rakyat, the three-party coalition which had been gearing up all its machinery to capture Putrajaya.
Umno leaders are perhaps still living in dream world. Even after the 2008 electoral reverses, they still failed to learn and realise that the country’s political landscape is so divided, polarised and hypercritical that any ruling coalition would always face formidable opposition.
Stopping Pakatan’s march to Putrajaya is one thing while ending Anwar’s political career is a different ball game altogether. It would be easier to stop Pakatan, but beating Anwar in his home turf, where he started his political career with a victorious electoral debut in 1982, is a near impossible task.
The Permatang Pauh parliamentary constituency is on the world map today because of one man – its favourite son and opposition icon Anwar. Whether one likes him or not, he is the undisputed king of Permatang Pauh. He is always a newsmaker and a hot item for the media.
The affection between Permatang Pauh folk and Anwar is said to be too strong. Even when he was in jail, Permatang Pauh folk remained loyal to his family, voting in Dr Wan Azizah Wan Ismail in the 1999 and 2004 general elections. She also won in 2008 before resigning to pave the way for a by-election which Anwar won in style.
“Umno would need a miracle to topple Anwar,” said several constituents.
As of June 2012, Permatang Pauh has 70,667 registered voters, a huge leap of 12,208 within four years from 58,459 voters in 2008. Malay voters make up about 70%, Chinese 25% while Indians only six percent.
Permatang Pauh encompasses three state constituencies – Seberang Jaya, Permatang Pasir and Penanti. Seberang Jaya is the most urbanised of the three and is a cosmopolitan centre with industrial workers, professionals and businessmen making up the majority of its population. It has 29,397 voters with 1,200 postal votes.
Permatang Pasir is the rural part of Permatang Pauh with predominantly a Malay-voting population and its main economic activity is rice cultivation with some rubber and palm oil plantations. The constituency has 22,733 voters.
Semi-rural constituency Penanti emulates Permatang Pasir’s agricultural activities mixed with some commercial activities. It has 18,537 registered voters.
Sex videos an outdated strategy
The incumbent assemblymen are Umno’s Arif Shah Omar Shah of Seberang Jaya, PKR state chairman Mansor Othman of Penanti and PAS state commissioner Mohd Salleh Man of Permatang Pasir.
Ironically Permatang Pauh is the only constituency in the country to have three representatives elected in by-elections post-March 2008. Anwar defeated Arif in a by-election in August, 2008 with a thumping majority of 15,671 votes. Mansor and Mohd Salleh won their seats in by-elections in 2009.
The 13th general election would mark the first time Anwar would contest in a general election since 1995. Umno Permatang Pauh, which has about 17,000 members from 95 branches, has urged Najib Tun Razak to field strong candidates in all constituencies to give the party a winnable electoral jigsaw.
Local leaders said that Umno’s chances in Permatang Pauh would be given a tremendous boost if a strong personality challenged Anwar. Although the party has not finalised its candidates, former state PAS leader and corporate figure Mazlan Ismail has been tipped as the favourite to be given the task to unseat Anwar.
Local Umno leaders hope that Mazlan candidature can woo PAS supporters in the area. But whether such optimism would materialise remains to be seen because for PAS, Umno is always its sworn enemy.
It seems there will be no massive swing of Malay and Indian voters for Pakatan, unlike 2008. Umno claims that Malay and Indian voters were flocking back to BN, and with party members being more united, it had more than a fighting chance to upset Anwar and company.
Umno, of course, with blogger Papagomo entering into the fray, will embark on a massive “sex video” campaign to tarnish Anwar’s image, but observers said it would not work – as it had never worked since 1998.
“It’s an outdated strategy. How can we use military strategy and weaponry of World War I and hope to win in World War III? Umno should be more realistic and practical,” said a businessman and Umno member.
Umno will also use the “Allah in Bible” controversy sparked by DAP secretary-general Lim Guan Eng against Anwar but that too, is unlikely to make an impact with the electorate.
One must expect the battle-hardened Anwar and PKR will be ever ready to face-off Umno’s strongest challenge in Permatang Pauh.
It’s not just another electoral duel. It’s a political battle for bragging rights, pride and dignity. Anwar must win at all costs.
“Never mind if Pakatan fails to win Putrajaya. But the Permatang Pauh battlefield must be won. Pakatan and PKR leaders, members and supporters know Anwar must not lose,” said an observer.
Ground study makes it difficult to envisage Permatang Pauh folk abandoning Anwar, especially when he is leading his troops and many Malaysians for a change of guards in Putrajaya. For many, Anwar is still a symbol of their pride, an icon of reform.
Many will not trade him for development promises ala Umno. It’s too premature to make a bold prediction, weighing all pros and cons, Anwar should be able to win, maybe with a reduced majority. Nomination day for the general election is Saturday, April 20. Polling is on Sunday, May 5.FMT
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List