Usah Cerita Pasal Derhaka Kalau Kamu Sendiri Yang Derhaka...!

on Oct 15, 2011


Dalam perhimpunan agung UMNO, para perwakilan UMNO dengan lantang telah meminta supaya harta Raja-raja Melayu disita dan disiasat. Laporan tersebut telah disiarkan secara meluas di dalam akhbar Utusan Malaysia. Tidakkah ini derhaka namanya?


 Baru-baru ini Utusan Malaysia, sebuah akhbar milik penuh Umno mendakwa bahawa Malaysiakini tidak menghormati titah Sultan Selangor malah mempersoal titah baginda dengan lantang.
          Lupakah Utusan Malaysia bahawa pada suatu ketika dahulu, akhbar Umno tersebut juga pernah menderhakai institusi raja sebelum ini. Malah Umno juga pada suatu masa pernah lantang mengkritik institusi raja dengan mengatakan baginda-baginda menyalahgunakan kuasa.

Sebenarnya, Umno adalah merupakan petualang dan penderhaka yang sebenarnya sejak dari tahun 1920 lagi.

Peristiwa di Johor dan Perak


Pengasas Umno, Datuk Onn Jaafar, iaitu datuk kepada naib presiden Umno sekarang Datuk Hishammuddin Hussein,
telah dibuang dari Istana Johor pada tahun 1920 dan membawa diri beliau ke Singapura kerana mengkritik Sultan Johor pada ketika itu, atas isu harta dan hutang keluarga baginda.

Dalam tahun 1974, Tan Sri Ghazali Jawi, ayah kepada bekas ketua perhubungan Umno Perak Datuk Tajol Rosli Ghazali, enggan meletak jawatan sebagai menteri besar Perak walaupun perjanjian asalnya antara Tan Sri Ghazali dengan Sultan Perak yang menyatakan bahawa Tan Sri Ghazali akan hanya memegang jawatan tersebut selama dua tahun. Akan tetapi Tan Sri Ghazali memungkiri perjanjian tersebut dan menyebabkan baginda Sultan Idris murka. Baginda bernazar enggan bercukur jambang selagi Tan Sri Ghazali masih berdegil tidak melepaskan jawatannya sebagai menteri besar Perak.

Krisis di Pahang

Pada tahun 1979, menteri besar Pahang dan ketua perhubungan Umno negeri pada masa itu, Datuk Abdul Rahim Bakar berselisih faham secara terbuka dengan Sultan Pahang. Media-media pro-Umno turut mengkritik Sultan secara terbuka melalui liputannya yang meluas.

Ramai lagi pemimpin Umno yang menderhaka
Pada tahun 1983, Umno telah mengemukakan usul dalam parlimen untuk menarik balik kuasa Yang Dipertuan Agong berhubung dengan pengisytiharan darurat. Apabila Majlis Raja-raja Melayu menolah usul tersebut, Umno sekali lagi mengkritik dan mengecam institusi raja melalui media miliknya.

Sewaktu perhimpunan agung tahunan Umno pada tahun 1991, Umno secara terbuka menyalahkan Sultan Kelantan pada masa itu atas kekalahan parti tersebut di negeri Kelantan.

Dalam perhimpunan agung Umno itu juga, para perwakilan parti tersebut dengan lantang telah meminta supaya harta Raja-raja Melayu disita dan disiasat. Laporan tersebut telah disiarkan secara meluas di dalam akhbar Utusan Malaysia. Tidakkah ini derhaka namanya?

Para pemimpin Umno Kelantan juga mengadakan tunjuk perasaan dan menghantar satu memorandum kepada Sultan Kelantan. Demonstrasi tersebut tidak mendapat permit untuk berhimpun dan akibat dari itu, tindakan tersebut adalah menyalahi undang-undang. Kenapa anggota-anggota polis FRU hanya berdiri dan memerhati sahaja dan tidak menembak gas-gas pemedih mata serta menangkap para penderhaka Umno tersebut.

Pada 18hb Januari 1993 pula, Umno dengan bantuan rakan-rakan parti komponen BN telah mengusahakan pindaan terhadap Perlembagaan Persekutuan yang mana dengan pindaan tersebut, raja-raja Melayu boleh diheret ke mahkamah khas. Dan apabila Raja-raja Melayu meminta agar pindaan tersebut ditangguh buat sementara, media-media Umno dengan lantang mengkritik institusi raja-raja dan mengancam akan mendedahkan segala salah laku para baginda. Ini juga derhaka sebenarnya.

Peristiwa pertabalan tidak sah Tengku Ibrahim Inderaputera untuk menggantikan Sultan Ismail Petra pada 29hb April 1993 di bawah sepohon pokok ketapang di Ketereh, Kelantan oleh ahli majlis tertinggi Umno Datuk Annuar Musa. Kalau perbuatan ini bukan sesuatu yang amat memalukan, derhaka ataupun kurang ajar, apakah nama yang sebenarnya?

Kenyataan biadap ketua perhubungan Umno dan menteri besar Perlis pada masa itu, Datuk Shahidan Kassim yang mendakwa bahawa beliau mempunyai bukti Sultan Kelantan sekarang tidak layak menduduki takhta negeri tersebut. Akan tetapi, sehingga kini Datuk Shahidan masih gagal mengemukakan bukti yang lebih menyeluruh bagi membuktikan kesahihan dakwaan tersebut.

Seorang bekas naib presiden Umno, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib mendakwa menteri besar Perak Batuk Mohamad Nizar Jamaluddin (Pakatan Rakyat), menderhakai Sultan Azlan Shah, Perak. Lupakah Muhammad bahawa beliau sendiri pernah melarikan Ku Yah, puteri Sultan Selangor sehingga baginda naik murka sehingga menitah menarik balik gelaran Datuk daripada beliau. Bukankah ini perbuatan yang sungguh menderhaka?

Penderhakaan Umno yang berterusan

Selepas pilihanraya umum 2008, 23 daripada 24 ahli dewan undangan negeri Umno Terengganu telah memulaukan majlis angkat sumpah menteri besar Terengganu yang baru Datuk Ahmad Said dan berkeras mahukan bekas menteri besar Datuk Idris Jusoh dilantik semula. Manakala penyokong Umno yang berdemonstrasi di hadapan Istana mempamerkan kain rentang yang menyebut Sultan Terengganu yang juga Yang Dipertuan Agong sebagai binatang dan najis. Kenapa pula pihak polis tidak bertindak terhadap mereka ini, dan sebaliknya hanya bertindak terhadap mereka yang berdemonstrasi di hadapan Istana Kuala Kangsar, Perak bagi menentang rampasan kuasa Umno tersebut yang telah menggulingkan kerajaan negeri yang sah pada 6hb Februari 2009.

Ketua perhubungan Umno Perlis Datuk Shahidan Kassim membantah pengguguran beliau dan sekaligus memulaukan majlis perlantikan Datuk Dr Mohd Isa Sabu sebagai menteri besar Perlis yang baru. Bukankah ini derhaka juga?

Sekarang jelaslah siapa penderhaka yang sebenarnya. Di harap juga agar Senator Ezam Mohd Noor dan konco-konconya menyedari detik-detik sejarah penderhakaan Umno di masa yang lalu. Janganlah beliau berpura-pura tidak tahu pula peristiwa-peristiwa ini.


Sumber Asal :- Malaysia Chronicle

Photobucket

Jutawan Muda...?

on
Dakwaan pemberian projek sekitar RM250 juta membabitkan suami dan anak seorang menteri kabinet yang menemui kegagalan berbangkit lagi dalam parlimen. 

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ia antara program yang diumumkan perdana menteri dalam Rancangan Malaysia atau belanjawan, tetapi tidak membawa sebarang hasil.
 

"Izinkan saya untuk memberikan beberapa contoh kegagalan tersebut: Projek ternakan feedlot yang menelan belanja sekitar RM250 juta yang membabitkan suami dan anak seorang menteri di dalam kabinet perdana menteri," katanya.
 

Anwar berkata, soalan itu sudah dibangkitkannya sejak tahun lepas tetapi tidak pernah dijawab oleh perdana menteri mahupun menteri yang bertanggungjawab.
 

Sedangkan, tambahnya, jumlah peruntukan itu sama dengan potongan subsidi gula yang ditanggung rakyat. 


Komen

1.   inilah caranya melayu umno bina kekayaan...semua taruh nama anak...kita yg belajar tinggi dan berjanggut ni sampai sekarang tak jadi2 jutawan. Ini ...anak muda yang kulup pun belum bersih dah jadi jutawan.haprak punya ketuanan melayu!!!aku tak halalkan dunia akhirat duit ini menjadi darah daging lu orang seisi keluarga!!!


2...itu pun masih ramai united malays no otak yang terus bangang sampai ke mampos....nasib kau la labu!!!!!!
Sumber


Photobucket

Komplot Jatuhkan Zambry...?

on


Arus penolakan semakin ketara.

Begitulah pandangan beberapa pemimpin Umno-APCO Perak berkenaan kedudukan Menteri Besar Haram-Jadah yang sudah memerintah lebih 14 bulan.

Sumber yang rapat dengan Zambry memberitahu beberapa pemimpin Umno-APCO sedang melobi calon lain selain Zambry sekiranya Perak kekal di tangan Barisan Najis.

Antara nama-nama yang disebut adalah Hamidah Osman, Zainol Fadzi Paharuddin, Raja Ahmad Zainuddin dan Ramly Zahari.

Keempat-empat nama tersebut dikatakan rapat dengan Najib Altantuya terutamanya Hamidah, ADUN Sungai Rapat.

Komplot ini bukan lagi menjadi rahsia tetapi sudah menjadi buah mulut pentadbiran haram negeri sejak pertengahan tahun ini.

Dan rupanya pihak yang mendedahkan skandal ini juga datangnya dari dalam Umno-APCO negeri sendiri.

Bagaimanpun kedudukan Hamidah sendiri dikatakan tergugat berikutan kemaraan Pakatan Rakyat mensasarkan merampas kerusi tersebut dalam pilihanraya umum akan datang.

Begitupun Pakatan Rakyat tidak kisah siapapun calon yang bakal menggantikan Zambry tetapi usaha untuk merampas kembali Perak makin dilihat cerah.

Daripada 59 kerusi di Dewan Undangan Negeri, Pakatan Rakyat mampu menawan 33 kerusi bagi membentuk majoriti mudah.

Dan usaha untuk menambah lebih banyak kerusi sedang dilakukan dengan giat terutama melibatkan gerakan yang diketuai Menteri Besar yang sah, Nizar Jamaluddin.

Skandal yang membelenggu Zambry nampaknya akan digunakan sebagai senjata ampuh menggempur kubu kuat Umno-APCO terutamanya di kawasan pedalaman seperti di Trong dan Behrang.

Yang pasti kedudukan Umno-APCO kini tergugat dan berkemungkinan sekali lagi menjadi pembangkang di negeri bijih timah ini.

Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir tidak akan menjadi Menteri Besar sekalipun Barisan Nasional (BN) berjaya menawan Perak dalam Pilihan Raya Umum ke 13.

“Saya mendengar dari sumber dalaman Umno bahawa wujudnya komplot untuk memastikan Zambry tidak menduduki kerusi Menteri Besar.

“Ini kerana ramai di dalam Umno tidak gembira dengan tindakan beliau memberikan tanah seluas 60,000 ekar kepada kroni pada harga RM375,” dakwa ketua DAP Perak, Ngeh Koo Ham sambil menambah, beliau sepatutnya mendedahkan siapa yang menerima tanah tersebut.

Ngeh berkata demikian ketika diminta komen berkenaan kenyataan Zambry awal bulan ini bahawa tiada kawasan hitam wujud untuk BN.

Justeru, menurut beliau, Zambry mesti mendedahkan senarai penerima tanah yang bernilai RM1.26 bilion itu namun sehingga kini beliau enggan berbuat demikian.

Ngeh yang juga ahli Parlimen Beruas dan Ahli Dewan Undangan Negeri Sitiawan berkata kenyataan tiada kawasan hitam untuk BN oleh Zambry hanya merupakan satu sandiwara semata-mata.

“Sebelum PRU 2008 Zambry pernah berkata Perak akan mempunyai pembangkang sifar tetapi sebaliknya mereka yang kalah,” tambah Ngeh.


Sumber

Photobucket

Tak Ada Akai

on


 Oleh: MSK
Dua minggu sudah aku baca tulisan Zulkifli Yahya dalamKedahlanie tentang kesilapan yang dilakukan oleh rakan FB penyokong PR. Setuju 100%. Zulkifli bercakap tentang FB, tapi kalau dipantau tulisan-tulisan dalam blog dan komen-komen juga serupa.
Sejujurnya, aku katakan bahawa penyokong Pakatan lebih brutal dari penyokong BN. Penyokong BN memang terkenal dengan porno tapi penyokong PR juga tidak akan melepaskan peluang bila ada. Pantang ada skandalmaksiat…terus jadi headline. Tak kira la kalau skandal itu melibatkan Menteri atau JKKK.
Kalau nak katakan penyokong Umno tak tau hukum agama…tu pasai depa capui macam tu..aku boleh setuju. Tapi kalau penyokong PR yang dikatakan beragama, bermaruah juga buat macam penyokong Umno…yang tu aku kata lebih brutal.
Bila aku keluar dari PKR…macam-macam kutukan yang aku dapat. Seolah-olah keluar PKR tu macam keluar Islam. Keluar dari Umno dianggap hero…keluar dari PKR dianggap pengkhianat. Tukar parti dianggap macam tukar ugama.
Bila Bob Lokman masuk Pas, secara tiba-tiba Bob Lokman dianggap hero. Artis masuk Pas seolah-olah utusan dari syurga. Bob Lokman dirai sampai Nizar pun kena ketepi. Bila Amy Search rapat dengan Nik Aziz, fuiyo..ramai yang kata Amy dah dapat hidayah. Bila masuk Pakatan, semua dosa masa lampau seolah-olah dihapuskan. Tapi kalau keluar Pakatan, semuanya jadi tak elok.
Pakatan sudah jadi macam Hotel California. "You can come in anytime you like…but you can never leave".
Jadi, bila Awie masuk Umno..Awie terus dicerca..dikutuk..malah ada yang terus menghukum Awie ke lubang neraka. Ini mentaliti penyokong Pakatan. "Kalau hangpa tak sokong aku, hangpa tergolong dalam golongan musyrik, golongan munafik, golongan sesat," Aku tak dapat bayangkan kalau Pakatan memerintah nanti. Macam mana kalau kuasa ditangan depa.
Ini posting dalam karat e-jau.
dan bila aku tengok komen-komen dibawahnya,
1. pegi mati lu orang…nak masuk umno ke nak ke neraka peduli apa aku…
2. GENG PARTI PANDI KUTTY SEKUTU APCO !
3. tak mainla awie ke, zed zaidi ke atau adam ke…pergi blah la lu orang…adapun tak menambah, takde pun tak berkurang….kalau nak mengampu dan cari makanpun agak-agak le weh….patutlah orang kata artis ni banyak yang otak udang…
Dan ini pula komen dalam blog Pulakdah.
1. awie bukan PUKIDA ,, tapi 77 laaaa ,,,,,,,,,
Kalau aku nak copy komen-komen tentang Awie ni..banyak lagi tapi cukup la. Kalau Awie masuk Pas…aku rasa dia akan dianggap hero tapi dia memilih Umno. Dan apabila dia memilih umno, maka teruk la dia kena kutuk. Aku tak kisah kalau penyokong Pakatan kutuk dia dari sudut politik, tapi bila kutukan itu bersifat "overkill", ia juga boleh membuatkan aku marah.
Aku rapat dengan Awie. Aku kenal Awie sejak dia dilahirkan kerana kami bersepupu. Bapa Awie adalah adik emak aku.
Aku tak marah kalau Awie masuk umno. Malah kalau member-member rockers yang lain macam Meor Pestajiwa, Nikbinjidan, Rahmat Haron nak masuk Umno pun aku setuju. Sebab selama ini Pakatan menganggap rockers macam binatang terbuang. Rockers dianggap tidak bermaruah. Rockers dianggap pemangkin maksiat. Kecuali kalau rockers tu buang jeans seasoned dan pakai jubah. Ataupun berhenti melalak kat konsert dan kemudian berceramah. Yang tu semua bagus.
Dua kali aku dan Meor Lanterajiwa cuba membantu Pakatan menarik golongan muda kedalam Pakatan Rakyat.
Kali pertama kami merancang konsert "Bangkit" di Perak yang membariskan Pyanhabib, Nikbinjidan, Meor, Airmas..tapi tunggu punya tunggu…duit modal habis..akhirnya konsert dibatalkan.
Kalu kedua kami cuba membuat konsert "Gelora anak Muda" di Pulau Pinang. Timbalan Ketua Menteri Pulalau Pinang, Mansor Othman sudah bagi lampu hijau, modal dikeluarkan,tapi akhirnya kena kencing.
Bila aku nak buat di Selangor, Rodziah Ismail setuju tapi Hasan Ali kata "tak mau terlibat dengan dosa". Ceramah maki hamun orang tak apa…yang tu Islamik. tapi menyanyi lagu kemanusiaan, lagi anti-ISA tak Islamik. Butuh la.
So…dimana ruang rockers dalam Pakatan Rakyat? Apakah semua rockers yanag nak masuk Pakatan kena pakai jubah dan menjadi penceramah?
Apakah sudah lupa tentang perjuangan rockers dalam reformasi? Apakah kemenangan Pakatan Rakyat itu hanya dari titik peluh AJK Cabang? Sebelum pilihanraya, rockers ditatang…tapi bila dah menang…depa ni dikatakan pemangkin maksiat? Hipokrit.
Balik kepada kisah Awie.
Bapa Awie adalah pemimpin masyarakat di Dato Keramat. Dia adalah diantara yang meneroka Kg. Bumiputra dalam tahun 1960an., seangkatan dengan Hamid Tuah. Akhirnya dia menjadi Ketua Umno disitu. Tapi pada tahun 99, bapa Awie berubah angin apabila Anwar disingkir. 
Hangpa mungkin tak tau, bahawa gambar bapa Awie dengan Nik Aziz keluar dalam Harakah! Hangpa mungkin tak tau adik beradik dan ipar Awie juga turun kejalan raya pada tahun 1999. Selepas 1999, dimana Pas? Dimana Keadilan? Setinggan di Kampung Bumiputera kembali seperti biasa. Yang hangpa tau…haram, munafik, mungkar, maksiat.
Come on la. Jangan la kerana ketaksuban politik itu menyebabkan kita lupa tentang nilai hidup. Jangan lah menganggap rockers itu penuh dengan maksiat manakala yang berjubah itu penuh keimanan. Kalau hangpa…penyokong Pakatan, menganggap hangpa sebagai lebih bermaruah dan bermoral tinggi..tunjukkan contoh. bukan menjadi lebih haprak.
 Ada yang membangkitkan tentang PUKIDA. Tolong jangan celupar sangat. Jangan pakejkan semua ahli PEKIDA dengan label lucah. Lebih-lebih lagi kalau hangpa merasakan hangpa lebih bermaruah.
Siapakah yang membantu Nizar menang dalam PRK Bukit Gantang pada tahun 2009? Siapakah yang mempertahankan ADUN-ADUN PR semasa Krisis di SUK Perak?
Empat hari sebelum hari mengundi semasa PRK Bukit Gantang, Nizar telah berjumpa dengan semua Ayahanda2 PEKIDA dari seluruh negara. Tak percaya tanya Nizar..tanya Haji Ismail…tanya Tan Kuda. Kepimpinan PEKIDA telah memberitahu Nizar bahawa mereka tidak akan terlibat membantu Umno dalam PRK Bukit Gantang. Malah apabila ada ahli PEKIDA yang cuba menaikkan pondok, yang lain akan merobohkannya. Dan perlu ingat, dalam PEKIDA ada ahli yang tak ada kad keahlian…dan ada ada yang mempunyai kad keahlian. So..jangan kutuk main borong.
Semasa Krisis Perak juga, jangan lupa bahawa mereka yang berada dikeliling Nizar dan ADUN-ADUN yang lainnya juga adalah ahli-ahli PEKIDA.
So..hangpa tau pasai apa aku kata dua-dua pihak…BN dan Pakatan serupa saja? Pasai tak pakai akai.Photobucket

Dari Brunei Darul Salam....Malaysia Jangan Terkejut Beruk.

on
Lu orang Jangan Salah Faham Pulak..

Ini bukannya akhbar di Malaysia, Ini akhbar Brunei beb... gambar tu pulak bukannya Sultan/Raja2 Di Malaysia, Itu gambar Sultan Brunei, Sultan yang ada Teloq.

Sultan yang memerintah Umat Islam di Brunei dan mahukan Brunei memulakan Hukum Allah SWT, kerana Rakyat Brunei semuanya mengucap Syahadah dan Taat pada perintah Allah SWT. Bukannya macam rakyat Malaysia mengaku beragama Islam mengaku mengucap syahadah.... tapi perangai macam Setan... menolak hukum Allah... !!!!

Lihatlah akhbar Brunei yang menceritakan pada Rakyatnya betapa indahnya Hukum Allah SWT. Tak seperti Akhbar Iblis Pencacai umporno/beEnd yang memburuk-burukkanHukum Islam dan Menakut-Nakutkan Rakyat mengenai Perlaksanaan Hukum Islam.

Jadi lu orang buatlah perbandingan antara Melayu-Melayu Islam Brunei dan Melayu-Melayu umPORno aka Barisan Nasional yang mengaku beragama Islam.

Nanti pasti ada puak2 kafirun dari umporno yang mengatakan, kalau lu nak sangat Hukum Hudud angkut la kain baju pindah pi Brunei... hahahaha.... kalau ada puak2 umporno yang berkata begitu... sudah tentu2lah si bangsat tu jenis mengaku beragama Islam yang Solatnya 2 kali setahun... kah...kah...kah...

Malaun seperti itu kalau zaman Nabi SAW, sudah tentu dah kena hukuman pancung sampai mati, sebab sifat munafiknya iaitu gunting dalam lipatan ataupun jenis atap rumahnya yang mengalirkan air kencing babi... hahaha...

Itulah perangai umPORno Al-Quran dan Sunnah tak mau ikut... nak jugak ikut kitab Lord Reid... pasal tu bebal bawak sampai ke mampus... hahahaha...

Jabatan2 Agama Islam kat Malaysia ni pun 2x5 jer... bukannya takut kepada undang2 dan hukuman Allah tapi takut tersangat... sangatlah kepada Kerajaan Pemerintah, sanggup jadi Anjing Kurap Pemerintah... hahahaha...

Gua harap Sultan2/Raja2 selaku Ketua Agama Islam kat Malaysia nih boleh mencontohi langkah yang di ambil oleh Sultan Brunei... lu orang cuba tanya kat Perdana Menteri Malaysia dia beragama apa...??? Kalau dia mengaku beragama Islam.. laksanakan undang2 Islam ikut Al-Quran dan Sunnah.. jika sebaliknya... sendiri mau ingat laaaaa....

Seperti yang selalu di ucapkan oleh puak2 umporno... "Kubur masing2 maaaaaa....."hahahaha....

Sumber

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List