GEMPAR ...PM UMUMKAN TARIKH PILIHANRAYA

on Feb 13, 2013


Perdana Menteri telah membuat kejutan dgn mengumumkan tarikh pilihanraya pada 14 Sept tahun ini. Pengumuman awal ini bertujuan untuk membuka ruang kepada pengundi agar lebih fokus kepada isu nasional, juga dapat melepaskan bebanan pengundi daripada berteka-teki tentang tarikh pilihanraya. Pengumuman ini dibuat oleh Perdana Menteri Australia, Julia Gillard di National Press Gallery, Canberra, Australia.

Tak sangka demokrasi di Australia begitu cantik sekali, Perdana Menterinya membuat pengumuman tarikh pilihanraya 8 bulan lebih awal supaya rakyat bahkan musuh politik bersedia untuk menghadapinya.


Di Malaysia? Perdana Menteri sehingga hari ini tidak mengumumkan apa-apa tarikh pilihanraya walaupun tempoh sepenggal pemerintahan BN selepas PRU12 semakin sampai ke penghujung. Mungkin masih tercari-cari tarikhnya tak jumpa atau takut untuk umum awal kerana bimbang musuh politik akan jauh lebih bersedia?

Semakin lama dipendam tarikh itu, semakin kusut kepala Perdana Menteri kesayangan rakyat Malaysia ini kerana lagi ditangguh piliharaya, makin banyak pula rahsia-rahsia ketirisan UMNO/BN bocor.

Walaupun Perdana Menteri tak umum tarikh pilihanraya lagi, beliau dan timbalannya sudah sibuk pusing satu Malaysia membawa janji-janji kepada rakyat terutamanya di empat buat negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat. Belum umum tarikh tapi sudah sibuk janji sana, janji sini. Kempen sana, kempen sini. Yang terbaru BN berjanji mahu buat litar lumba di Kedah, pada hemat saya ringankan bebanan rakyat lebih penting daripada litar lumba itu. Saya tak faham kenapa BN ini terlalu mahu beri rakyat berhibur. Pelik.

Nak tangguh pun tangguhlah, Perdana Menteri tak mahu umum sekarang tak mengapa kerana tempoh sepenggal itu hanya tinggal tak kurang 100 hari je lagi. Mahu atau tak mahu, parlimen dan dun akan bubar secara automatik juga kelak. Mahu atau tak mahu, UMNO/BN perlu berhadapan dengan Pakatan Rakyat dalam PRU13 yang dijangka sebagai pilihanraya paling sengit di Malaysia.

Sekiranya Pakatan Rakyat menang, rakyat berharap agar tidak tiru demokrasi ala UMNO ini. Pakatan Rakyat perlu lebih profesional menguruskan pentadbiran negara, profesional apabila berurusan dengan sesiapapun bahkan musuh politik mereka. Jadi bila PRU14 nanti, boleh lah umum tarikh lebih awal.
Photobucket

Kakitangan awam di jadikan iklan minyak wangi......Kaji Sampai Bila...?

onElaun Penjawat Awam Naik Berita Gembira 1.4 Juta Kakitangan Awam : Lebih 80 Elaun Kakitangan Kerajaan 2013 Akan Naik?Alhamdulillah, sejak satu dua bulan terakhir ini satu demi satu berita gembira yang sedap didengar untuk halwa telinga khususnya buat 1.4 juta kakitangan awam. Antaranya….

80 Elaun Kakitangan Kerajaan Akan Dikaji Semula?

Lebih 80 jenis elaun penjawat awam termasuk elaun sara hidup akan dikaji semula bagi melihat kesamarataan, kesaksamaan dan kemunasabahan, kata Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa hari ini.
Beliau berkata kajian itu bagi memastikan kebajikan penjawat terus terbela dan akan menjadi berita gembira yang bakal diumumkan oleh Perdana Menteri.
“Kesemua ini adalah termasuk daripada jumlah lebih daripada 80 jenis elaun yang akan dikaji semula secara terperinci demi melihat kesamarataan dalam sistem pemberian elaun.

Antara Senarai Penambaikan Untuk Elaun 1.4 Juta Kakitangan Kerajaan :

Di bawah ini adalah antara senarai elaun & kebajikan kakitangan kerajaan yang diberikan penekanan
  1. Gaji yang statik turut juga akan dikaji dan diberi perhatian
  2. Persoalan dan permintaan mengenai status gred
  3. Status perjawatan kontrak
  4. Elaun perumahan
  5. Tuntutan perjalanan
  6. Ada lagi tuntutan kakitangan kerajaan yang cukup pentin, tertinggal?
  7. Ada lagi mahu anda tambah?
Seingat kami, ini kali kedua Ketua Setiausaha Negera mengumumkan tentang kajian yang melibatkan kakitangan kerajaan.
  1. Yang pertama, mengenai gaji kakitangan cemerlang bergaji statik mahu dinaikkan sehingga 5% sehingga menimbulkan kekecohan (SEPERTI DI SINI)
  2. Kali ini, yang akan dikaji semula adalah mengenai elaun
Cuma….kalau boleh bagi kami, adalah lebih baik selesaikan dahulu gaji yang sudah langgar dinding itu. Selesaikan yang itu dahulu, kemudian barulah menabur untuk janji-janji yang lain pula. ETP RM180 (KLIK SINI BUTIRANNYA) sekarang ini pun dalam kajian, berapa lama mahu dikaji kami tidak pasti.
P/S : Harapan kami, diharapkan jikalau lakukan kajian janganlah terlalu lama. Bertahun-tahun juga kalangan penjawat awam ini tertunggu-tunggu. Mari kita nantikan….elaun apa yang “terkena”. Apa kata orang kerajaan di sini?


sumber

Photobucket

Siapa BENGONG sekarang?? Pembaca Berita yang bernama Suriani Abdul Rahman atau Penyokong Pakatan Rakyat??

on

Aku tercari-cari apa yang telah ditulis oleh seorang pembaca berita dari RTM yang cuba mahu menafikan rakyat Pulau Pinang mengatakan 'Yes for Psy, No for BN' tetapi dah tak ada.. mungkin dia dah delete..

Oleh kerana aku tak jumpa maka aku copy n paste dari blog AmenoWorld apa yang pembaca berita RTM itu telah tulis diwall FaceBook miliknya..

Dia kata penyokong Pembangkang (Pakatan Rakyat) bengong..

Ini apa yang dia tulis menurut AmenoWorld..

manusia tidak pernah puas. semuanya serba salah. beri salah tak beri salah. psy dtg msia dah buat konsert kira bagus la. bukan duit rakyat yg diguna pakai pun. tak caj duit tiket pun. free for all.. dah tu ada pulak puak2 bengong yang jerit kat videocam sendiri NO bila PM tanya R U READY FOR BN.

bhgn majoriti besar yang jawab YES tak di upload ke internet pulak :-p. apa pun sejak berita rtm pkl 10 mlm semalam RTM dah siar dlm berita VISUAL yang majoriti jawab YES bila PM tanya R U READY FOR BN.

apa lah bengong pembangkang. tak sedar ke semua stesen tv dengan kamera2 yg canggih merakam semua perlakuan di lokasi?! tinggal balik dan preview je utk dpt kebenaran fakta.

bengong2 yg setakat jerit kat dvcam masing2, baik balik rumah buat 'home video' hantar kat program 'BEST HOME VIDEO'

pendek kata, berhemah lah jikalau hendak bergaduh pun. hv some 'class'..

Dua video dibawah menyerlahkan siapa yang bengong sebenarnya dan ianya juga membuktikan bahawa video yang telah diupload ke dalam FaceBook bukanlah video yang telah diedit sepertimana yang didakwa kebanyakan pencacai-pencacai UMNO..

SAKSIKAN!!!Ini pula apa yang Channel New Asia siarkan..
Siapa BENGONG sekarang?? Pembaca Berita yang bernama Suriani Abdul Rahman atau Penyokong Pakatan Rakyat??

Saksikan juga Najib dan Rosmah dimalukan oleh Psy bilamana berkali-kali dijemput untuk mengaul 'yee sang' bersama... Psy tak layan di ( SINI )

sumber

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List