Saiful Dulu & Saiful Sekarang - Bukti Saiful Bukhari Azlan Sangat Menderita Bak Kata Peguam.

on Feb 12, 2015
Ada banyak perkara yang aku tak dapat faham dalam perbicaraan kes liwat II yang membabitkan Anwar Ibrahim sebagai tertuduh (dan telah pun dijatuhkan hukuman penjara 5 tahun) dengan mangsa yang mengfailkan aduan kerana diliwat, Saiful Bukhari Azlan.

Antara yang aku tak faham ialah bagaimana Saiful dengan begitu mudah sanggup menyalin seluarnya kepada tuala semata-mata mahu memudahkan proses liwat paksa itu berlaku atas nama dia takutkan insan bernama Anwar Ibrahim.

Aku pun pernah juga jumpa Anwar Ibrahim.

Dan ramai di antara kita pernah berjumpa Anwar Ibrahim.

Sebangang-bangang manusia itu sekalipun, aku tak fikir kalau Anwar suruh salin kepada tuala untuk meliwat, kita semua akan bebal-bebal pergi ikut saranan tersebut. Apatah lagi ketika itu hanya berdua. Tiada orang ketiga, tiada pistol diacukan, tiada pula tekanan yang memaksa kita tunduk kepada saranan tersebut.

Aku juga tak faham. Punya la bersepah-sepah kes jenayah di Malaysia ini. Yang menindas ramai di kalangan rakyat biasa. Tetapi barisan peguam terbaik, peguam berpengalaman, barisan peguam senior, pendakwaraya semuanya bersedia untuk beri yang terbaik bagi membela Saiful Bukhari Azlan yang diliwat.

Bagaimana pula dengan kes rakyat biasa yang tertindas, dirompak, dizalimi, kena ragut apa semua? Prosesnya sangat cikai. Lapor kes, buat aduan dan kalau ada bukti, dapatla tangkap penjenayah dan berbicara la kesnya di mahkamah. Pendakwaraya yang ditugaskan pula standard biasa dari segi pengalaman dan kemampuan untuk memenangi kes.

Kalau takde bukti, lantak la disitu. Bertahun2 atau sampai mati apa yang tertimpa ke atas kita tidak dapat diselesaikan.

Masih ingat kes yang mana satu keluarga dari Kedah, yang kehilangan 3 anak sekaligus? 2 perempuan dan satu lelaki? Kes tue sebenarnya buat aku rasa sayu sampai sekarang. Aku tak dapat nak bayangkan bagaimana ibu bapa yang sudah la dihimpit masalah hidup, orang susah, orang miskin, takde duit, anak2 yang ada pula mati dibunuh begitu saja, bukan satu, bukan dua tapi ketiga-tiga anak yang keluarga itu ada mati dibunuh.

Aku tak nampak kerajaan Malaysia beria2 menyelesaikan kes tersebut. Barisan peguam terbaik atau pendakwaraya terbaik pun tidak diberikan kepada keluarga tersebut sebagai tanda kita bersolidariti. Jauh sekali kerajaan kita mahu mencurahkan rasa simpati dan prihatin. Takde sesiapa mahu bersimpati kepada keluarga tersebut atas nama kerajaan. Yang ada orang perseorangan dan rakyat biasa seperti kami. Bagi aku, dalam banyak2 kes jenayah yang berlaku di Malaysia, kisah di Kedah itu antara yang memberikan kesan dalam hidup aku. Ia terlalu sedih sampai aku tak boleh lupa.

Tapi ini berbeza dengan Saiful. Dia ada penyokongnya tersendiri. Bajunya tersendiri. Di angkat melalui pelbagai portal pro BN bahkan peguam Shafee pun siap kata hidup Saiful musnah dan hancur kerana kes tersebut. Katanya lagi, Saiful menderita.

Owh. Ye ke Saiful menderita?

Saiful dulu2. Ketika 7 tahun lepas. Ketika dia masih bujang. Ketika dia belum ada anak. Ketika dia masih belum menamatkan pengajiannya.Ini Saiful Bukhari Azlan pada 7 tahun yang lepas. Ada tanda hitam di dahinya. Bagi mengambarkan betapa warak, alim dan tak tinggal solat la kononnya. Bagi penganut Islam, tanda hitam itu menunjukkan seseorang yang terlalu kerap sujud sehingga berlekuk dan bertanda.

Dan tanda ini juga la dijadikan alat meraih simpati dan sokongan dari ramai pihak kepada Saiful. Ya, Saiful seseorang yang alim. Walaupun kantoi solat jumaat tanpa mandi wajib di dalam kamar mahkamah. Ini pengakuan yang dia buat sendiri. Bukan fitnah. Kadang2 solat, kadang2 tidak solat semasa bekerja dengan PKR, lepas berhenti, tup tup selepas beberapa bulan, tau2 aje ada tanda hitam di dahi. Tanda tak tinggal solat. Aku perati juga dahi aku. Dahi orang2 alim. Dan dahi sedara mara aku yang memang rajin solat malam. Dahi TGNA pun aku perati. Boleh kata, dahi2 mereka semua takde tanda hitam macam Saiful. Kiranya Saiful neh alim nak mampos la sampai dia je boleh ada tanda hitam mengalahkan pula orang2 yang dilabel ulama. Hatta tanda hitam pada mufti2 dan ustaz2 terkenal seperti MAZA, Saiful Islam, Ustaz Don pun tak pernah aku nampak.

Hebat tak Saiful ko neh?

Then ada juga satu babak di berita tv3 dulu. Aku tengok. Saiful ko neh boleh tersenyum manis selepas keluar mahkamah ketika ditemui pemberita. Pelik juga. Adakah menjadi mangsa liwat sesuatu yang mengembirakan sehingga sanggup senyum selebar itu. 

Then, selepas 7 tahun.

Ini Saiful.Gambar ini antara gambar terkini Saiful. Rujuk sini. Ia diupload oleh isteri Saiful sendiri.

Yang aku nampak.

Tanda hitam dah hilang. Setahu aku la, kalau kita menderita sangat, lagi la kita mendekatkan diri dengan tuhan dan bukan sebaliknya. Itulah purpose tanda hitam di dahi Saiful dulu2 tue kan.

Badan makin gemuk. Tak nampak macam tak cukup makan walau sampai sekarang aku tatau dia kerja apa untuk sara anak bini.

Isteri pula boleh tahan seksi dan tak bertudung tapi mulut masing2 sembang bab Allah tak henti2. Maaf la. Aku tak suka sebenarnya citer tentang peribadi orang. Sebab aku jenis sedar diri dan berpijak di bumi yang nyata. Peribadi aku pun boleh tahan bangangnya juga. Cuma aku jenis takde la jaja nama Allah dan Islam sana sini. So tak contradiks la dengan sikap aku yang memang sedia buruk. Tapi pada aku, untuk seseorang heret Allah sana sini dalam ayat2 ko seolah2 macam kau neh baik sangat, alim sangat, tawaduk sangat, apa ke logiknya kau tak tutup aurat atau nasihatkan isteri ko untuk tutup aurat? Bukan kah perempuan kena bertutup rambutnya dengan tudung bagi mengikuti dan mematuhi protokol aurat dalam Islam bagi seorang muslimah?

Ini ko kata menderita sangat?

Hidup enjoy sakan. Boleh jual nama Allah sesuka ahti untuk umpan manusia. Teringin gak aku nak tahu. Berapa harga nama Allah pada mereka. Sejauh mana Allah pada mereka ialah Allah dalam erti kata tuhan sebenar. Ia bukan sekadar manisan di bibir atau perhiasan untuk ditunjukkan kepada orang ramai semata-mata.

Hidup nampak bahagia.
Badan makin gemuk.
Tanda hitam pun dah hilang terus.
Tatau kerja apa tapi tak nampak macam kesusahan pula. 
Ya. Memang ini petanda Saiful menderita dan hidupnya hancur musnah wahai Shafee. Aku percaya sangat dan terlalu percaya. Percayalah ek.

Ameno WorldPhotobucket

Kelantan Dalam Sejarah :- Kerana Cina S’pura, Menteri Besar PAS Dan PM Bersumpah Di Masjid, Menjelang 13 Mei 1969...!

onDatuk Mohamad Asri b. Muda (tengah), Menteri Besar Kelantan dari PAS sedang bersumpah di dalam Masjid Muhammadi Kota Bharu. Tengku Razaleigh Hamzah (kiri), Timbalan Ketua Perhubungan UMNO Kelantan menjadi saksi dan wakil kepada Perdana Menteri. Ehsan National Library Board Singapore.
Pertelingkahan di antara PAS dan UMNO semakin menggelegak menjelang pilihan raya umum 1969. UMNO merupakan sebahagian daripada gabungan dalam PERIKATAN, meletak harapan mengambil alih pemerintahan Kelantan yang dikuasai PAS sejak 1959.
Kelantan Dalam Sejarah kali ini, mengimbau kembali persengketaan politik di antara dua parti politik orang Melayu itu menjelang pilihan raya umum 1969.
Persengketaan politik di antara PAS dan UMNO mencapai kemuncaknya dua minggu sebeluh pilihan raya umum Mei 1969.
Ia bermula dengan pendedahan Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj bahawa kerajaan pusat telah mengusir beberapa orang lelaki cina dari Singapura yang didakwa campurtangan dalam pilihan raya di Malaysia.
Ehsan National Library Board Singapore.
Ehsan National Library Board Singapore.
Menurut laporan akhbar pada 1hb Mei 1969, Tunku selaku Perdana Menteri memberitahu kerajaan pusat mempunyai bukti ‘Cina S’pura’ itu telah menyeberang tambak Johor untuk menolong DAP dan memberi wang kepada parti PAS.
Tunku turut mendedahkan perjanjian sulit DAP menaja PAS bertanding kerusi-kerusi majoriti cina untuk memecahkan undi Melayu. Ini bagi membantu DAP menewaskan calon PERIKATAN.
PAS kononnya membawa agenda Islam dan Melayu, tetapi PAS ambil duit dari ‘Cina S’pura’, tuduh Tunku.
‘Usah percaya bila pemimpin PAS menangis di pentas bercakap pasal hak Melayu berkurangan, itu semua air mata buaya’, tegas Tunku lagi.
Ehsan National Library Board Singapore.
Ehsan National Library Board Singapore.
Pemangku Yang Dipertua PAS yang juga Menteri Besar Kelantan tidak tunggu lama untuk menyerang balas.
Pada hari yang sama, akhbar melaporkan Datuk Mohamad Asri b. Muda mencabar Tunku Abdul Rahman bersumpah dengan Al Quran bahawa anggota-anggota PERIKATAN sendiri tidak pernah menerima wang dari luar negara.
Ehsan National Library Board Singapore.
Ehsan National Library Board Singapore.
Asri juga menyifatkan peruntukan $548 juta yang dijanjikan oleh kerajaan persekutuan pimpinan PERIKATAN untuk Kelantan adalah satu perbuatan rasuah. Peruntukan itu menurut Asri hanyalah ‘bom asap’ – habis pilihan raya, ia pun lesap.
Tunku Abdul Rahman tidak berlengah, terus sahaja menyahut cabaran Menteri Besar PAS untuk bersumpah dengan Al Quran.
Ehsan National Library Board Singapore.
Ehsan National Library Board Singapore.
Ketika berkempen di Kuala Berang, Terengganu, Tunku turut menafikan dakwaan PERIKATAN menerima wang dari Agensi Perisikan Pusat (CIA) atau mana-mana pihak dari Amerika untuk belanja pilihan raya. Sebaliknya Tunku sekali lagi mengulangi tunduhannya bahawa PAS menerima wang dari ‘Cina S’pura’.
Tunku juga menuduh PAS menggali lubang kubur sendiri kerana tindakannya menerima wang dari orang-orang cina Singapura hanya akan menenggelamkan perjuangan Melayu.
Ehsan National Library Board Singapore.
Ehsan National Library Board Singapore.
“PAS tidak nampak segala bahaya dalam perjuangannya, “ kata Tunku.
Melihat respons bersungguh-sungguh Tunku terhadap cabarannya, Asri yang sedang berkempen di Tanjung Karang, Selangor segera meletakkan syarat-syarat untuk bersumpah.
Antara syarat-syaratnya ialah, kedua-dua pihak hendaklah melantik wakil yang akan terlibat membuat deraf sumpah. Kedua-dua pihak juga perlu mendapatkan pandangan ulama mengenai perbuatan bersumpah itu.
Asri kemudiannya mencadangkan Masjid Jamek di Kuala Lumpur sebagai lokasi untuk mereka berdua bersumpah.
Timbalan Perdana Menteri, Tun Abdul Razak turut sama lompat masuk ke kancang pertelingkahan di antara Asri dan Tunku bila menyifatkan Menteri Besar PAS itu sudah mula takut.
Sumpah5
“Kalau Asri benar dan jujur, terus angkat Al Quran dan bersumpah,” tegas Tun Razak.
“Jelaslah sekarang, bukan UMNO yang jual hak Melayu, tetapi PAS,” kata Tun Razak lagi.
Timbalan Perdana Menteri juga mendedahkan bagaimana Asri pernah beberapa kali bertemu dan memohon dari Tunku membantu bayar gaji kakitangan Kerajaan PAS Kelantan.
Menurut Tun Abdul Razak, PAS telah menggadaikan 184 ribu hektar (lebih 450 ekar) tanah Negeri Kelantan kepada syarikat ‘Cina S’pura’ tetapi hasilnya tidak dirasai oleh rakyat. PAS juga hampir menggadaikan 121 ribu hektar (300 ekar) kepada syarikat Kanada, tetapi beliau sendiri menghalangnya.
Pada 6hb Mei, Pemangku Imam Besar Masjid Negara, Haji Mohamad Salleh b. Hassan Farid menjelaskan bahawa sumpah menggunakan Al Quran tidak sah kerana ia tiada di dalam ajaran Islam.
Ehsan National Library Board Singapore.
Ehsan National Library Board Singapore.
“Bila mengangkat sumpah, mestilah atas nama Allah dan bukannya Al Quran,” kata Mohamad Salleh ketika diminta pandangan mengenai cabaran bersumpah dengan Al Quran yang dicetuskan awalnya oleh Pemangku Yang Dipertua PAS.
Asri di dalam kenyataannya pada hari yang sama bagaimanapun tetap bertegas untuk bersumpah dan mendakwa masih menanti jawapan bertulis daripada Tunku Abdul Rahman.
“Saya sedia ke Kuala Lumpur hari Jumaat ini,” kata Asri.
Akhirnya, kedua-dua pihak mencapai persetujuan. Menteri Besar Kelantan yang juga Pemangku Yang Dipertua PAS, yang membuat cabaran bersumpah akan melafazkan sumpah di Masjid Muhammadi Kota Bharu.
Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysia yang menyahut cabaran pula akan melafazkan sumpah di sebuah masjid di Alor Star.
Pada 9hb Mei 1969, kedua-dua tokoh politik negara itu bersumpah serentak pada jam 12.30 tengah hari.
Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysia bersumpah dengan disaksikan wakil Asri, Ustaz Abu Bakar b. Omar, Pesuruhjaya PAS Kedah.
Mohamad Asri b. Muda, Menteri Besar Kelantan dan Pemangku Yang Dipertua PAS pula bersumpah dengan disaksikan oleh wakil Tunku, iaitu Timbalan Ketua UMNO Kelantan, Tengku Razaleigh b. Hamzah.
Insiden cabar mencabar dan bersumpah bersumpah ini menjadi kemuncak pertelingkahan di antara pemimpin UMNO dan PAS dalam pilihan raya umum 1969.
Sehari kemudian, pada 10hb Mei 1969, rakyat Malaysia keluar mengundi.
Di Kelantan terdapat 333,754 pengundi berdaftar, dengan 326 buah pusat pembuangan undi. Terdapat 30 kerusi Dewan Undangan Negeri dan 10 Kerusi Parlimen menjadi rebutan.
Parti PAS kembali memerintah Kelantan setelah menang 18 kerusi Dewan Undangan Negeri. PAS juga menang tujuh kerusi Parlimen.
Melihatkan ketegangan meletus di bandar-bandar besar semenanjung, Asri segera menyeru agar segala perselisihan politik diketepikan,
“Pilihan raya sudah selesai, rakyat hendaklah melupakan pertentangan politik mereka dan bersatu semula sebagai anggota sebuah masyarakat yang berpadu,” seru Asri.
Bagaimanapun, pilihan raya 1969 tidak akan dilupakan dapat lipatan sejarah Malaysia. Keadaan di seluruh negara bertambah tegang. Akhirnya tercetus pertumpahan darah dan rusuhan kaum yang mengakibatkan darurat diisytiharkan dan parlimen di gantung.
Datuk Mohamad Asri b. Muda mengangkat sumpah selaku Menteri Besar Kelantan untuk penggal kedua pada 15hb Mei 1969.
Di dalam ucapan sulungnya, Asri berdoa agar Kelantan bebas dari ketegangan kaum yang melanda Negeri Selangor dan bandar-bandar besar di Semenanjung.
Berikut adalah keputusan Pilihan Raya Umum 1969 bagi Negeri Kelantan.
Keputusan Pilihan Raya Parlimen 1969 Kelantan
BACHOK
Mohd. Zain b. Abdullah (PAS) 13,069
Hj. Ahmad b. Hj. Idris (PERIKATAN) 10.943
KELANTAN HILIR
Nik Abdul Aziz b. Nik Mat (PAS) 13,635
Hj. Mohd. Salleh b. Hj. Ibrahim (PERIKATAN) 8,817
KOTA BHARU HILIR
Tengku Ahmad Rithauddin b. Tengku Ismail (PERIKATAN) 13,069
Wan Hashim b. Hj. Wan Ahmad (PAS) 12,914
PASIR MAS HILIR
Muhammad Fakhrudin bin Hj. Abdullah (PAS) 12,556
Che Hassan b. Hj. Che Ismail (PERIKATAN) 7,336
PASIR MAS HULU
Tengku Zaid b. Tengku Ahmad (PAS) 9,208
Dusuki b. Hj. Ahmad (PERIKATAN) 7,765
PASIR PUTEH
Wan Sulaiman b. Hj. Ibrahim (PAS) 13,294
Abdullah b. Mahmood (PERIKATAN) 13,029
TANAH MERAH
Mohamad b. Ya’acob (PERIKATAN) 14,846
Mustapha b. Ahmad (PAS) 13,849
TUMPAT
Dr. Abdul Aziz b. Omar (PERIKATAN) 12,802
Nik Man b. Nik Mohamed (PAS) 10,475
ULU KELANTAN
Dato’ Nik Ahmed Kamil (PERIKATAN) 15,954
Khaidir B. Khatib (PAS) 12,358
KOTA BHARU HULU
Mohd. Asri b. Hj. Muda (PAS) 15,051
Hj. Ali b. Husin (PERIKATAN) 10,021
Khadijah bt. Mohd. Sidek (BEBAS) 235
Keputusan Pilihan Raya DUN 1969 Kelantan
BACHOK SELATAN
Mohamed b. Hj. Yacob (PAS) 3,669 – Menang
Mohd. Zain b. Abdullah (PERIKATAN) 3,584
Datin Zainun bt. Ismail (BEBAS) 135
KUALA KELANTAN
Wan Mamat b. Wan Yusoff (PAS) 3,108
Tengku Noor Asiah bt. Tengku Ahmed (PERIKATAN) 3,097
BACHOK TENGAH
Mohd. Amin b. Hj. Yaakub (PAS) 4,205
Hj. Mohd. Amin b. Hj. Othman (PERIKATAN) 3,207
BACHOK UTARA
Mohd. Nor b. Yusoff (PAS) 4,660
Ismail b. Hj. Mamat (PERIKATAN) 3,956
BANDAR HILIR
Foo Chow Yong s/o Foo Hong Sang (PERIKATAN) 4,641
Nik Mat b. Nik Din (PERIKATAN) 2,490
BANDAR HULU
Hassan b. Yaacob (PAS) 5,043
Ibrahim b. Ismail (PERIKATAN) 4,834
BANDAR PASIR MAS
Hj. Omar b. Awang (PAS) 3,841
Abdullah b. Hj. Yusoff (PERIKATAN) 3,351
KOTA BHARU BARAT
Ab. Rahman b. Awang Sulong (PAS) 5,294
Abdul Aziz b. Hj. Hamzah (PERIKATAN) 2,575
KOTA BHARU PANTAI
Abdullah b. Hj Arsad (PAS) 4,893
Hj. Mohamed b. Idris (PERIKATAN) 2,831
KOTA BHARU SELATAN
Hj. Ishak Lotfi Bin Omar (PAS) 4,912
Hajah Wan Aminah bt. Mohd. Botok (PERIKATAN) 3,976
KOTA BHARU TENGAH
Mohd. Asri b. Hj. Muda (PAS) 4,917
Hj. Md. Nor b. Hj. Daud (PERIKATAN) 3,308
Dato’ Wan Mustapha b. Haji Ali (BEBAS) 130
KOTA BHARU TIMOR
Wan Hashim b. Hj Wan Ahmad (PAS) 4,573
Saufi b. Idris (PERIKATAN) 3,487
KOTA BHARU UTARA
Abdullah b. Ahmad (PAS) 5,441
Tengku Abdul Kadir b. Tengku Chik (PERIKATAN) 2,699
LEMAL
Hj. Haron b. Hj. Sulong (PAS) 3,378
Mohd. Zain b. Hj. Awang (PERIKATAN) 1,991
MACHANG SELATAN
Ya’acob b. Ismail (PERIKATAN) 5,092
Hj. Mohd Noor b. Hj. Yusoff (PAS) 4,787
MACHANG UTARA
Mohyiddin @ Che Alias b. Alhaji Che Tengah (PERIKATAN) 4,890
Wan Abdullah b. Wan Ahmad (PAS) 4,430
MERANTI
Nik Man b. Nik Mohamed (PAS) 4,556
Mohamed Jantan b. Mohd. Amin (PERIKATAN) 882
PASIR PUTEH TENGAH
Hj. Mohammad b. Ismail (PERIKATAN) 4,272
Wan Sulaiman b. Hj. Ibrahim (PAS) 4,257
Jaafar b. Hj. Mohd. Zain @ Mohamed (BEBAS) 88
PASIR PUTEH TENGGARA
Mohamed b. Idris (PERIKATAN) 4,417
Abdul Rahman b. Mohd. Salleh (PAS) 4,320
Nasir b. Awang (BEBAS) 119
PASIR PUTEH UTARA
Abdul Kadir b. Mat Sa’ad (PAS) 4,310
Zakaria b. Hj. Taib (PERIKATAN) 3,614
Mohd. Husin (BEBAS) 151
RANTAU PANJANG
Husein b. Ahmad (PERIKATAN) 2,914
Mohd. Nawawi b. Ahmad (PAS) 2,095
TANAH MERAH BARAT
Hj. Nik Abdullah b. Nik Daud (PERIKATAN) 4,211
Hj. Zainal Abidin b. Hj. Yahya (PAS) 3,493
TANAH MERAH TIMOR
Che Omar b. Muhammad @ Mamat (PAS) 5,040
Tuan Kechik b. Tuan Salleh (PERIKATAN) 4,972
TENDONG
Hj. Mohamed b. Nasir (PAS) 3,878
Hj. Mohamad Nor b. Hj. Abdullah (PERIKATAN) 3,134
TOK UBAN
Wan Hassan b. Wan Daud (PAS) 3,579
Mat Yusof b. Muhamad (PERIKATAN) 2,635
TUMPAT BARAT
Wan Salleh @ Wan Abdullah b. Hj. W. Sulaiman (PAS) 3,805
Che Abdul Rahman @ Che Derahman b. Che Omar (PERIKATAN) 2,978
TUMPAT TENGAH
Che Lat b. Kassim (PERIKATAN) 5,114
Awang b. Samat (PAS) 2,691
TUMPAT TIMOR
Omar b. Awang Kechik (PERIKATAN) 4,660
Ishak b. Mustapha (PAS) 3,821
ULU KELANTAN TIMOR
Yusoff b. Hj. Mohamed (PERIKATAN) 6,365
Amaluddin b. Darus (PAS) 4,988
ULU KELANTAN BARAT
Tengku Razaleigh b. Tengku Mohd. Hamzah (PERIKATAN) 4,061  
Hussin b. Abdullah (PAS) 2,327
Tulisan ini adalah pandangan peribadi pengarang, ia tidak semestinya mewakili pandangan Sokmo.Net. Sebarang pandangan/artikel balas boleh dihantar ke admin@sokmo.net. Terima kasih.
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List