Siapa Lebih Melampau Nurul Izzah Atau Mahathir?

on Nov 12, 2012

Itulah Mahathir Mohamad kalau sudah usang dan kehebatan sudah semakin menipis, dia terpaksa bercakap atas apa juga isu untuk menarik perhatian media PB. Mahathir samalah dengan seekor serigala tua yang sudah tidak dapat memburu, akan memakan apa saja yang terjatuh di depannya. Kalau lipas mati terjatuh didepannya dingap, kalau bangkai biawak di tohok di depannya, pun dingap. Baginya asal boleh bercakap dan boleh makan.

Sebagai seorang yang sudah tua, tidak banyak kudrat dan populariti sudah menipis, maka dia akan berbuat apa saja yang terlintas di dalam kepadanya termasuk memberi ulasan atas perkara yang tidak dalam bidangnya, ataupun dia faham benar apa dibicarakan.  Sebab itulah pandangan Mahathir terhadap agama ada kalanya songsang.

Memalukan apabila dia sendiri berbuat salah, tiba-tiba tumpang semangkuk dua untuk mengecam orang lain. 

Itulah Mahathir. Sepatutnya dia tidak ikut memberi komen ke atas Nurul Izzah dengan mengatakan Naib Presiden PKR itu sudah melampau apabila memberi pandangan umum berhubung kebebasan beragama. 

Apakah Mahathir sengaja membodohkan dirinya dalam mentafsir apa yang Nurul Izzah katakan kerana politik semata-mata? Tidak pernahkah Mahathir membaca firman Tuhan itu? Kalau Mahathir seorang bapak politik yang baik di negara ini dia tidak akan mengulas dalam farsa demikian, tetapi menasihat puteri reformasi itu. Beliau tidak akan menambahkan kekeliruan tetapi menghentikan kekeliruan. Itulah sifat mualim.

Dia boleh kata Nurul Izzah harus berhati-hati jangan sampai terkeluar ulasan dan pandangan yang mengelirukan wartawan yang jahil mengenai agama Islam, kerana bila orang jahil mengulas dan didengari pula si jahil lagi maka jahil akan berganda-ganda. Sepatutnya selaku orang tua yang sudah dipersarakan Mahathir mendapat maklumat terperinci sebelum mengutuk Nurul Izzah sebagai melampau. Nurul Izzah tidak wajar dijadikan musuhnya sebaliknya perlu dilayan sebagai anak atau cucu.

Mahathir sepatutnya menjadi ikon semua orang. Dia tidak sepatutnya menjadi penjaga garisan dalam politik negara ini lagi. Mental dan fizikalnya sudah tidak membenarkan. Mahathir jangan cuba-cuba melawan takdir. Dia boleh menonton politik ini menerusi tv di rumahnya dan boleh mengulas di depan tv tanpa didengari oleh orang lain. Di situ katalah apa pun ia tidak merosakan pandangan orang lain sebab orang tidak mendengarnya. Politik Malaysia ini lepaslah kepada budak-budak, berikan kesempatan untuk mereka belajar, memperkuatkan minda politik kerana negara ini akhirnya akan jatuh ke tangan mereka juga.

Enak Mahathir mengatakan Nurul Izzah melampau dengan pandangan itu. Orang yang tidak mudah lupa akan mentertawakan Mahathir ha ha ha... Boleh kita tanya apakah Mahathir tidak merasakan demikian dengan kata-katanya sebelum ini yang berbunyi; kita lebih baik berkawan dengan syaitan dikenali daripada malaikat yang tidak dikenali? Apakah kata-kata itu tidak melampau dan boleh menjejaskan akidah? Rasanya kata-kata itu menjadikan Mahathir seperti dulang mengatakan paku yang serpih.

Oh, kalau Mahathir mudah... ditafsirkan bahawa Mahathir bermaksud lain, bukan seperti mana difahamkan itu. Dan mudah saja mengatakan pembangkang berniat jahat. Apakah mengenai Nurul Izzah itu tidak bermnaksud demikian? Kenapa harus spin kata-kata Nurul Izzah itu?

Sebenarnya kata-kata Mahathir dari farsa yang difahamkan itu juga melampau dan membimbangkan. Ia boleh mengelirukan dan boleh menyebabkan orang akan menganggap berkawan dengan syaitan tidak menjadi masalah. Orang akan beranggapan berdasarkan kata-kata Mahathir itu bahawa syaitan sebenarnya ada juga yang baik. Oh Mahathir....harus bertaubat atas kesilapan itu.

Jadi secara peribadi saya tidak menerima kutukan Mahathir kepada Nurul Izzah itu selagi beliau tidak mengutuk dirinya sendiri dengan apa yang beliau katakan itu. Kemelampauan Nurul Izzah dalam konteks  agama bukan sebanyak dan sedahsyat Mahathir. Izzah hanya melakukan sekali kesilapan (kalau ia memang silap dan niatnya begitu), tetapi Mahathir sudah banyak kali. Dah banyak dah...

Kata-kata dan pandangan Mahathir terhadap agama Islam banyak yang meragukan dan ada yang sehingga boleh menjatuhkan sesat dan rosak pegangan (akidah). Misalnya tanggapan beliau Nabi Muhammad s.a.w. simpan janggut disebabkan tidak ada gillatte adalah satu tanggapan yang menghina sunah Rasulullah. Tahulah sendiri apakah hukum dan bahananya orang menghina Rusulullah.Saya ingin sangat Mahathir mengulangi ayat-ayat itu di Iran, Syaria, Pakistan, Afghanistan dan Madinah.

Mahathir juga pernah mempersendakan hukum hudud, cuba menolak hukum hudud dengan mengatakan ia adalah hukum hudud Pas. Ironisnya beliau sendiri tidak pernah membentangkan, usahkan anekmen hukum hudud, deraf hukum hudud pun tidak. Tidak mahu menerima hudud mungkin boleh dimaafkan atas maslahat agama, tetapi menolak dan mempersendakan hudud satu yang berat dari sisi agama, berdosa dan celaka.

Hasil ajaran dan didikan Mahathir mengenai hudud maka lahirnya seorang murid mutabar yang menolak hudud bernama Chua Soi Lek. Itulah hasil dan kesannya dari perbuatan lisan Mahathir. Soi Lek tidak akan berani mempertikaikan hudud kalau Mahathir bukan gurunya. Chua Soi Lek akan mempertahankan dirinya dengan bersandarkan kepada Mahathir. Sebab itu pemimpin Umno tidak menghentam Soi Lek bila Cina itu menghina hudud sebab, pemimpin Umno tidak mahu memalukan Mahathir. Hentam Soi Lek bermakna memansuhkan pandangan Mahathir mengenai hudud. Woww...

Mahathir cukuplah dengan apa yang sudah anda lakukan selama 22 tahun lalu. Negara ini banyak rosak kerana anda dan orang Melayu hidup bercemperaian ini pun adalah kerana anda juga. Apakah anda akan berhenti selepas Umno hancur dan tidak akan menjadi penguasa lagi? Nampaknya Mahathir akan berkubur bersama Umno Baru yang diilhamkan. 
Mat, Mat mana lagi kalau bukan Mat Maslan, sihatkah, katanya saham Felda terus merudum. Betulkah?

  Mohd Sayuti Omar

Photobucket

Pilih PR dengan keyakinan

on


SUDAH lebih empat tahun Pakatan Rakyat (PR) terbentuk dan memerintah di empat negeri iaitu Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan. Selama empat tahun inilah ungkapan perjuangan PR untuk rakyat dibuktikan dengan pelaksanaan dasar yang selama ini didambakan semua pihak.

Memang, tidak semua yang ingin dilaksanakan sudah terlaksana. Tetapi asasnya sudah dibina menjadi lakaran untuk pemerintahan kerajaan PR pada masa akan datang khususnya pada peringkat nasional.

Dengan empat tahun ini juga, kerajaann PR berupaya menyaingi pencapaian kerajaan BN yang lebih lama memerintah baik di negeri yang diperintah BN sebelum 2008 mahupun yang masih diperintah BN hingga kini...

Melihat pada senario politik semasa, ditambah pula dengan budaya politik UMNO BN yang bersifat perkauman dan fitnah, apatah lagi dengan kekuatan jentera BN yang terus menyerang negeri PR, jika dilihat prestasi kerajaan PR ini, ia sememang satu pencapaian yang luar biasa.

Ini menjadi satu simbol keupayaan PR dalam meyakinkan rakyat khususnya penyokong dan pengundi.

Realiti pencapaian kerajaan PR

Pencapaian dan kejayaan ini bukanlah kata-kata retorik ahli politik, ia bukan imej tampalan yang dibuat jentera propaganda PR malah ia bukan manipulasi data atau fakta kerajaan negeri sebaliknya semua pencapaian ini diperakui dan disahkan oleh institusi bebas baik diperingkat domestik mahupun antarabangsa. 

Buktinya, Transparency International (TI) memuji mengenai dasar kerajaan PR Pulau Pinang yang diterajui oleh Lim Guan Eng. TI juga mengakui keberkesanan ‘good governence’, dasar ketelusan terutamanya dalam aspek tender terbuka.

Begitu juga dengan laporan Ketua Audit Negara. Laporan ini mengesahkan prestasi kerajaan negeri sejak 2009 hingga 2011 bahawa pengurusan kewangan negeri Pulau Pinang antara yang terbaik, termasuk negeri termaju di Malaysia iaitu Selangor yang dipimpin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Bagi Kedah dan Kelantan, sistem urus tadbir juga kekal cekap tanpa ada skandal rasuah atau ketirisan berlaku dalam pengurusan aset kerajaan negeri.

Semua pencapaian ini menjadi lebih bermakna apabila negeri PR yang kurang sumber alam mampu menjadi lebih efisien daripada  negeri yang diperintah BN dengan sumber alam yang jauh lebih banyak seperti Terengganu, Sabah dan Sarawak yang kaya dengan gas, minyak dan balak.

Apakah makna semua ini?

Tanpa berlagak sombong, hakikatnya Pakatan Rakyat mempunyai aset bernilai sepertimana UMNO BN yang lebih lama dan berpengalaman menjadi sebuah kerajaan. PR juga memiliki pakar ekonomi, pakar kesihatan, pakar dalam bidang pembangunan sosial, pakar dalam urusan keagamaan dan pakar dalam bidang kebudayaan yang mana semua aset PR ini adalah ramuan lengkap untuk PR memimpin sebuah negara yang lebih bermaruah dalam membangunkan bangsa Malaysia.

Rakyat Malaysia adalah rakyat yang sudah semakin celik maklumat. Kadar buta huruf sudah menjadi sejarah, begitu juga dengan hal akses kepada kemajuan. Namun demikian, mereka bukan saja memerlukan prospek pembangunan fizikal yang lebih mapan sebaliknya keinginan rakyat Malaysia yang mahu dilayan sebagai rakyat yang bermaruah dan penuh keprihatinan.

Rakyat tidak mahu lagi ditakutkan dengan bayang-bayang perkauman, rakyat sudah muak dengan politik kebencian, rakyat juga sudah jemu dengan sistem kroni malah rakyat semakin jijik dengan aktiviti rasuah. Mereka mahu dinilai oleh kerajaan berdasarkan kemampuan dan kebolehan mereka, mereka mahu bebas bersaing dalam segala bidang. Malah orang Melayu sudah tidak mahu lagi bergantung hidup dengan kerajaan, mereka mahu ruang untuk berdikari.

Namun hingga kini, kerajaan BN masih tidak memahami aspirasi rakyat sebaliknya mereka terus menyogok minda dan kehidupan rakyat dengan menabur janji dan wang bagai memberikan ayam makan.

Undi dengan kesedaran

Dan di sinilah perbezaan yang dibawa PR dalam melaksanakan agenda perubahan untuk semua. Perubahan ini membabitkan sistem urus tadbir agensi, hal ehwal pendidikan, sosial dan juga pendekatan ekonomi dan sebagainya.

Rakyat perlu disedarkan bahawa mereka mengundi bukan untuk memperjudikan nasib negara dan masa depan mereka sebaliknya mereka mengundi untuk memastikan taraf hidup mereka meningkat dalam semua aspek lebih-lebih lagi dalam aspek penting seperti pendidikan dan ekonomi. Peningkatan taraf hidup ini pastinya bertujuan untuk kehidupan yang lebih stabil dan berjaya. Maka mengundilah kerajaan Pakatan Rakyat dengan penuh keyakinan di dada. 

 roketkini.com
Photobucket

Azwanddin terima cabaran Nazri Tan Sri Aziz

onAzwanddin sanggup terima cabaran Nazri Tan Sri Aziz tapi bukan di Padang Rengas tapi di Bukit Bintang http://aku-tak-peduli.blogspot.com/2012/11/azwandin-sahut-cabaran-nazri-aziz.html  
 Semakin panas perang mulut antara Presiden Jaringan Melayu Malaysia dengan Nazri Tan Sri Aziz dengan penerimaan cabaran bertanding dalam PRU 13 akan datang. Azwanddin yang telah digelar oleh Nazri Tan Sri Aziz sebagai politik jalanan menerima cabaran untuk beradu kekuatan di Bukit Bintang. Ada yang mengatakan Nazri sudah usang dalam politik hari ini dan ini digambarkan dalam laman www.aku-tak-peduli.blogspot.com
Adakah benar Nazri tidak lagi relevan kerana anaknya dikatakan mempunyai hubungan dengan Micheal Chia yang dikatakan membawa masuk 40 juta ke Sabah yang dikatakan sebagai sumbangan politik. 
Adakah ini akan memberi kesan negatif kepada UMNO dan Barisan Nasional sekali? Sekiranya benar adakah Nazri akan dipilih sebagai calon Barisan Nasional. Kalau dari sudut calon jangka menang di Padang Rengas - tidak syak beliau akan dipilih sebagai wakil MP UMNO tetapi apa kesan terhadap UMNO keseluruhan kepada mereka yang membaca dan membuat andaian politik mengenai Nazri.   
Presiden Jaringan Melayu Malaysia Azwandin Hamzahmenyahut "cabaran" Nazri Aziz saperti yang dilaporkan DISINI untuk bertanding di PRU13 tapi dengan satu syarat...Jom bertanding di Parlimen Bukit Bintang dan bukan diParlimen Padang Berlengas...ooops! Padang Rengas.Nazri lu ada berani ka?

Ha ha ha...nampak gaya acara Berbalas Pantun antara dua peserta pantun ini macam takkan ada hujungnya ditambah pulak dengan BATU API macam AKU dan lain lain blogger makin memanaskan suasana.

Aku petik sikit apa yang Nazri ulas di Sinar Harian...

“Saya rasa saya aset kepada BN, kalau tak, takkan mereka(pembangkang dan Azwanddin) nak serang saya."


Mengulas lanjut, Nazri berkata, beliau sama sekali tidak mengenali Azwanddin dan menyifatkannya sebagai ahli politik jalanan dan layak disamakan dengan katak yang sering melompat.

“Saya tak tidak hairan dengan kenyataan dia, malah saya tak pandang serius kepada ahli politik jalanan seperti dia. Kalau saya ini liabiliti kepada kerajaan, saya cabar dia bertanding di Padang Rengas dan kita tengok nanti macam mana, rakyat pilih siapa."

Kah Kah Kah..

Sebagai BATU API SEPENUH MASA aku suka nak tenguk apa pengakhiran episod dua manusia GEDEBE ni....terutamanya si Nazri.Kah kah kah...


Saya Aset Bukan Liabiliti  - Nazri Aziz

Photobucket

Mat Zain: Najib guna nama berbeza dalam afidavit

on


PETALING JAYA: Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menggunakan dua nama berbeza dalam afidavitnya.
Beliau berkata, afidavit yang berbeza memungkinkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menolak pencalonan beliau dalam pilihan raya umum ke 13.
Mat Zain merujuk kepada afidavit yang diikrarkan Najib pada 21 dan 23 September 2011 dan juga oleh isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor pada 21 September 2011, ketika memohon mahkamah mengenepikan sapina untuk memberi keterangan dalam kes sodomi II.
Katanya, semasa mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri ke 6 di hadapan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong pada 3 April 2009 dengan melafazkan “Wallahi,Wabillahi,Watallahi, Najib secara jelas dan lantang menyebut nama beliau sebagai Muhammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak .
Bagaimanapun, katanya, pada 21 dan 23 September 2011, sewaktu mengikrarkan nama beliau di hadapan seorang Pesuruhjaya Sumpah, Najib telah mengistiharkan nama penuh beliau dalam afidavit-afidavit berkenaan sebagai Najib bin Tun Abdul Razak sahaja.
Manakala Rosmah dalam affidavit berasingan bertarikh 21 September 2011 yang diikrarkan di hadapan Pesuruhjaya Sumpah yang sama,memberikan nama suami beliau, sebagai Najib bin Tun Abdul Razak.
“Fakta yang jelas di sini ialah nama Muhammad telah digugurkan daripada menjadi sebahagian daripada nama Najib secara bersumpah oleh kedua-dua PM  dan isteri beliau, seperti yang terdapat dalam afidavit masing-masing.
“Memberikan nama penuh dan betul apabila mengikrarkan sesuatu afidavit adalah keperluan undang-undang.,” kata beliau dalam suratnya kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dan salinannya kepada Najib.
Mat Zain merujuk kes bekas pembaca berita RTM, Sharma Kumari Shukla yang pernah dijatuhkan hukuman penjara enam tahun kerana kesalahan membuat dua afidavit berasingan yang berkisar di antara Sharma Kumari dan Sharma Kumari Shukla.
Beliau meminta Ismail membuat semakan mengenai perkara “Afidavit YAB PM:Membongkar kelemahan diri sendiri” yang disalinkan juga kepada Menteri Dalam Negeri.
Turut dilampirkan dalam surat tersebut ialah salinan afidavit Najib.
Beri pertimbangan ikut undang-undang
“Selain itu saya sarankan Tan Sri melihat rencana saya yang disiarkan sepenuhnya oleh Malaysiakini pada 10 Disember 2011 atas tajuk “Najib’s name game may cost him GE nomination”.
“Susulan itu satu lagi rencana yang disiarkan oleh beberapa blog khasnya blog Lim Kit Siang pada 20 Disember 2011 bertajuk , “Election Commission gets rid of candidate objection period :A pre-emptive move to save PM Najib?.” kata Mat Zain lagi.
Beliau juga menegaskan jika terdapat bantahan daripada mana-mana pihak, sama ada bakal calon atau individu persaorangan terhadap pencalonan Najib, untuk bertanding bagi kerusi mana pun dalam PRU 13 dengan mengemukakan perbezaan nama penuh Perdana Menteri  yang beliau ikrarkan dalam afidavit-afidavit dengan nama yang beliau lafazkan ketika mengangkat sumpah Perdana Menteri Ke-6, SPR  terpaksa memberi pertimbangan mengikut undang-undang bersangkutan dengan kecelaruan nama Najib itu.
Setakat yang diketahuinya, SPR tidak mempunyai hak atau kuasa untuk membatalkan sesuatu afidavit yang telah dikemukakan dan diterima oleh Mahkamah Tinggi atau kuasa untuk memutuskan sama ada afidavit berkenaan palsu atau tidak.
“Dalam keadaan yang ada sekarang,  SPR terpaksa menolak pencalonan Najib untuk bertanding dalam PRU akan datang, sama ada PM menggunakan nama Mohd.Najib atau pun nama Najib.
“Tanggungjawab untuk menyelesaikan kecelaruan ini dengan pihak Istana Negara,Kerajaan dan Mahkamah serta menjelaskan isu kecelaruan ini kepada seluruh rakyat, terletak di atas bahu Najib sendiri dan isteri beliau.
“Pembikinan afidavit-afidavit berkenaan yang mencetuskan kekeliruan ini adalah urusan persendirian dan kerelaan mereka suami isteri,” kata Mat Zain.
Bekas pegawai kanan polis itu berkata, Najib sepatutnya bersyukur dan berterima kasih, kerana isu pertandingan merebut kerusi Parlimen Pekan ditimbulkan sekarang.
Sekiranya isu ini tambah beliau dibangkitkan selepas Parlimen di-bubarkan atau pada hari penamaan calon, maka Najib mungkin tidak ada masa untuk membuat pembetulan kepada afidavit beliau.
Najib wajar isytihar nama sebenar
Kemungkinan terdapat pihak yang telah bersedia untuk membuat permohonan mendapatkan perintah Mahkamah untuk menghalang  Najib dari dibenarkan bertanding dalam PRU kKatanya, tanggungjawab membuat laporan polis berkaitan pembikinan afidavit palsu yang difailkan ketika sesuatu prosiding kehakiman seperti ini, terletak diatas bahu Pegawai Penyiasat atau Timbalan Pendakwa Raya yang mengendalikan kes yang sedang dibicarakan itu seperti yang lazimnya.
Setakat yang diketahuinya kedua-dua pihak ini tidak ada membuat sebarang laporan mengenainya, tegasnya.
Mat Zain juga berkata, sama ada Najib suka atau tidak, tindakan beliau dan isteri menggugurkan nama Muhammad (atau Mohd.) secara bersumpah dalam afidavit-afidavit mereka, boleh menyinggung perasaan atau membangkitkan perasaan marah sesetengah rakyat yang beragama Islam khasnya orang Melayu.
Seolah-olah Najib hanya menggunakan kegemilangan dan kebesaran nama Muhammad itu ketika mengangkat sumpah untuk menjadi Perdana Menteri sahaja dan menggugurkan nama tersebut sebagai tidak berguna lagi, apabila telah mendapat apa yang diidamkan.
Najib, katanya tidak boleh menyalahkan sesiapa jika terdapat dikalangan orang Islam yang menganggap tindakan PM menggugurkan nama Mohd dalam afidavit beliau, sebagai suatu perbuatan menghina dan mempersendakan nama Nabi Muhammad S.A.W.
“Nama Muhammad adalah nama Rasulullah .Nama ini telah sebati dalam jiwa setiap umat Islam sebagai suatu nama yang amat besar,suci dan bersih dan tidak akan merelakan nama ini dipersendakan.
“Apakah pendirian dan pendekatan Tan Sri dan PDRM apabila terdapat pula laporan polis dari mana-mana pihak yang mendakwa YAB PM Najib sendiri yang telah mempersendakan Nabi Muhammad SAW?.,” tanya Mat Zain.


http://www.freemalaysiatoday.com

Photobucket

Mengapa perlu ubah kerajaan...?

on


Menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), usaha-usaha yang diambil oleh Barisan Nasional (BN) untuk “mempertahankan” Putrajaya semakin rancak. Begitu juga usaha Pakatan Rakyat (PR) “merampas” Putrajaya.
Dalam keasyikan kedua-dua pihak merebut kuasa, kita jangan sesekali lupa bahawa “kuasa” sebenar terletak pada tangan Rakyat (huruf besar disengajakan). Dalam sistem pemerintah demokrasi, Rakyat yang berkuasa dan berhak memilih wakil yang akan membentuk kerajaan.
Di tengah-tengah keghairahan BN dan PR berebut bola di tengah padang, usah kita lupa walau sesaat bahawa keputusan mutlak sebenarnya terletak di tangan kita sebagai Rakyat; khususnya individu yang sudah mendaftar sebagai pengundi.
Kita mengikuti pandangan yang dikemukakan orang ramai dan ramai orang mengenai isu ini di pelbagai media alternatif – lupakan media konvensional yang ternyata lebih cenderung menjadi lidah salah satu pihak.
Persoalan utama yang muncul adalah mengenai “perubahan” yang mahu disaksikan dan mahu dilakukan oleh Rakyat menerusi PRU-13. Gambaran umum yang disebarkan melalui media alternatif oleh orang ramai adalah bahawa pengundi perlu berani menukar pemerintah yang terlalu berkuasa sehingga pemeintah itu beranggapan bahawa kuasa pemerintahan itu adalah hak mutlak yang dimilikinya.
Benar, saya bersetuju dengan bahagian kedua pada pandangan ini: pemerintah mengandaikan bahawa kuasa memerintah adalah hak mutlak yang sudah diberikan sepenuhnya kepadanya sejak Pilihan Raya Umum pertama.
Bagi saya, jika kerajaan yang ada sekarang gagal “berubah” maka Rakyat berhak menggunakan kuasa undi untuk melakukan “perubahan” yang wajar dan sesuai. Itulah makna sebenar demokrasi.

Mampukah kepincangan diatasi?
Namun, persoalannya di sini: jika PR membentuk Kerajaan Persekutuan, apakah Rakyat boleh berasa yakin bahawa segala “kepincangan” yang (kononnya) dimiliki kerajaan BN akan dapat diatasi?
Demikian persoalan yang saya kemukakan menerusi ruangan status pada laman rangkaian sosial Facebook pada 9 November 2012 untuk mendapatkan pandangan, hujah dan reaksi rakan-rakan.
Pada pendapat Rosihan Pawnstar Amri, PR wajar diberi peluang selama lima tahun. “Kalau gagal, semasa PRU-14, kita buat keputusan semula,” katanya.
Bagi Sofian Alias, kepincangan tidak dapat dihapuskan dengan sekelip mata. “Tetapi rakyat pada waktu itu (lima tahun lagi) akan mudah untuk dididik dengan ilmu dan kebenaran. Tiada lagi agen untuk menakut-nakutkan Rakyat; serta akhbar yang memperbodohkan manusia. Jadi, apabila manusia sudah terdidik, maka mudahlah untuk mereka memilih wakil mereka daripada kalangan politikus yang terdidik pula,” katanya.
Seorang lagi rakan di Facebook, John Phoon berkongsi pandangan dengan mengatakan bahawa “jika PR tidak diberi peluang, bila kita akan tahu sama ada BN adalah sebuah parti pemerintah yang lebih efektif? Mungkin negara kita akan lebih baik di bawah PR dan jikalau keputusan tidak seperti yang dikehendaki, maka Rakyat boleh membuat pilihan baru pada PRU-14.”
Pandangan ini ada logiknya kerana selagi kita tidak mencuba, selagi itulah kita tidak tahu. Tambahan pula, dalam konteks negara kita, Rakyat sentiasa berada di bawah Kerajaan Pusat BN.
Perhatikan sahaja dalam kes di Selangor, misalnya. Setelah sekian lama berada di bawah BN, Rakyat berani melakukan perubahan. Mereka berani mengambil risiko “menukar” kerajaan kerana mahu membersihkan segala kepincangan yang (kononnya) wujud di bawah pemerintah terdahulu.
Selangor sebagai contoh
Lihat sahaja keadaan di Selangor sekarang. Apakah Rakyat di negeri Selangor merana kerana “menderhaka” kepada BN pada PRU-12? Dan kalaulah benar mereka – dan saya juga sebagai pengundi di Selangor – mendapati PR gagal memenuhi tuntutan Rakyat, maka Rakyat pasti akan menggunakan kuasa undi pada PRU-13 nanti.
Dalam hal ini, pada pandangan John Norafizan, “lima tahun adalah satu jangka masa yang panjang untuk mengorbankan keamanan”. Mungkin pada pandangan beliau, “keamanan” akan tergugat sebaik sahaja BN tidak lagi menguasai Putrajaya. Pada masa sama, jangan kita lupa bahawa “kebimbangan” sama pasti dikongsi ramai lagi Rakyat di negara ini yang sering dimomokkan dengan pelbagai cerita.
Hal ini juga tidaklah bermakna saya setuju agar kuasa “dirampas” daripada BN dan diberikan kepada PR menerusi kuasa undi pada PRU-13. Perkara ini dihuraikan secara jelas oleh Kumaran Rajamoney yang turut berkongsi pandangan di Facebook.
“Ahli politik yang belum memiliki kuasa lazimnya ikhlas dalam perjuangan. Malangnya, apabila sudah mempunyai kerusi empuk, segalanya mungkin berubah. Ada pemimpin yang seakan-akan mahu menghapuskan apa sahaja legasi kepimpinan terdahulu, akhirnya membebankan Rakyat,” ulasnya dengan penuh kritikan.
Menurut Kumaran lagi, “Bukannya tiada perkara baik yang berlaku, Cuma kecenderungan untuk kekal berkuasa mengakibatkan niat sebenar berpolitik sudah semakin malap. Akhbar milik Kerajaan Negeri juga dikatakan sudah berkiblatkan pemimpin politik dan bukannya berorientasikan Rakyat; sekali gus mencerminkan seolah-olah kebebasan media tidak wujud meski pun pemerintahan berubah.”
Kata-kata pengamal media itu ada benarnya. Malah, pada penelitiannya, Rakyat kini berada dalam keadaan serba kekeliruan. “Ramai calon yang ada sekarang sebenarnya tidak layak dan calon yang bakal dipilih nampaknya masih banyak kepincangan. Inilah dilema bagi Rakyat yang tidak memihak kepada mana-mana parti politik,” katanya.
Berbalik kepada pandangan John Norafizan mengenai “mengorbankan keamanan”, Rosihan kembali berkongsi pandangan bahawa Amerika Syarikat berpeluang menukar presiden setiap empat tahun, seluruh kongres setiap dua tahun.
“Tidak pula kelihatan negara itu lumpuh. Amankah kita sekarang jika kita pergi ke ceramah politik, kita dibaling cat merah, batu, kasut dan selipar? Adakah dengan menekan golongan minoriti, Malaysia dianggap aman? Dengan membiarkan penyelewengan berleluasa, adakah kita dianggap bangsa yang cinta akan keamanan?” Soalnya secara penuh retorik.
Perubahan bawa kelainan, ketidak selesaan
Persoalan sama diperkatakan oleh John Phoon. Dia tertanya-tanya bagaimana dan mengapa John Norafizan “yakin kita akan ada kekacauan” jika tampuk pemerintah negara berubah – daripada BN kepada PR.
“Bukankah kita semua orang Malaysia? BN orang Malaysia dan PR orang Malaysia. Jadi, kenapa mesti Rakyat Malaysia mengundi BN, baru ada keamanan?” Satu lagi pertanyaan retorik yang wajar difikirkan.
Seorang lagi rakan, Unus Sabri, melihat segalanya sebagai transformasi. “Selalunya orang meminta Rakyat menerima perubahan dan perubahan itu adalah perubahan. Namun, semua yang dilakukan perlu ke arah yang betul iaitu ke arah pembinaan negara bangsa; satu Malaysia,” katanya.
Pada pandangan Antonie William Augustine, “Segala kejayaan perlu ada pengorbanan serta perubahan. Perubahan mungkin akan memberikan kelainan dan ketidak selesaan. Kita perlu mengalami perubahan dan bersedia melakukan sedikit pengorbanan jika ingin menikmati kelainan.”
Dalam pada itu, Patricia Rose anne Clement tampil mengingatkan bahawa apabila seorang politikus mengisi ruang/kerusi dalam kerajaan (pemerintahan), maka ketamakan, kuasa dan populariti muncul secara automatik.
“Jadi, isu mengenai kepincangan itu bukan persoalan utama. Apa yang penting adalah bahawa sebuah negara harus ada kerajaan (pemerintah) dan pembangkang supaya tidak ada hanya satu pihak yang mempunyai kuasa mutlak dalam pemerintahan. Sekiranya PR membentuk Kerajaan Persekutuan menerusi PRU-13, BN akan menjadi pembangkang. Maka, tidak menjadi persoalan besar kerana tetap demokratik. Jangan kita lupa bahawa masih ada banyak lagi isu penting untuk difikirkan dan diselesaikan berbanding memikirkan parti mana yang memerintah negara,” katanya.
Hussain Sajad pula membawa tumpuan kembali kepada pandangan John Norafizan yang tidak sanggup “mengorbankan keamanan”. Katanya secara penuh sinis: “Sudah tentu akan ada kekacauan. Pihak yang pernah memerintah lebih 5 tahun tidak akan duduk diam selepas disingkir oleh Rakyat menerusi kuasa undi.”
“Mereka mungkin akan membuat kekacauan semasa proses peralihan kuasa atau mereka mungkin menjadi pembangkang yang akan berbuat apa sahaja untuk menang kembali lima tahun kemudian,” katanya tanpa menafikan bahawa Rakyat tetap berkuasa melakukan perubahan jika Kerajaan PR juga gagal menepati janji nanti.

Perebutan kuasa bukan isu utama
Pada penelitian Muthannah Marawan, kepincangan akan sentiasa wujud di mana-mana. “Tetapi perubahan adalah sesuatu yang amat perlu. Idea-idea baru harus didengar dan dipraktikkan sekiranya ia sesuai dengan keadaan semasa,” katanya dan membiarkan kita menganalisis makna kata-kata itu.
Harus dinyatakan bahawa persoalan utama di sini bukan mengenai “perebutan kuasa” antara BN dan PR. Sebaliknya, kuasa dan hak Rakyat untuk melakukan perubahan serta menuntut sebuah kerajaan yang benar-benar bekerja untuk Rakyat. Jangan sampai politikus terlalu leka dan menganggap mereka adalah “bayangan Tuhan” dan perlu disembah oleh Rakyat.
Dalam hal ini, saya bersetuju dengan kenyataan Amin Ahmad bahawa beliau tidak mengundi kerana mereka BN atau PR. Ya, Rakyat mahu memilih calon atau pemimpin yang boleh benar-benar melaksanakan tugas yang diamanahkan.
Apabila saya berkali-kali mengatakan bahawa Rakyat adalah pihak yang sebenarnya memiliki kuasa, jangan pula ada pihak yang mengandaikan bahawa Rakyat boleh menuntut apa sahaja daripada pemerintah.
Perkara sama turut dinyatakan Nordianah Bachok. Beliau secara sinis – tetapi benar – mengatakan bahawa “Rakyat juga adalah ahli politik yang menentukan budaya dan gaya politik di Malaysia”.
“Walaupun wujud BN dan PR, ramai yang terlupa peranan Rakyat. Malah, khabarnya sekarang ada Rakyat yang mengambil kesempatan daripada Wakil Rakyat dengan menuntut perkara-perkara yang tidak masuk akal dan membebankan Wakil Rakyat,” katanya.
Apa yang dikemukakan itu ada benarnya. Pelbagai pihak membuat pelbagai tuntutan yang kadang-kadang melucukan dan menunjukkan tahap mentaliti mereka. Kita sering mengungkitkan kepincangan dalam kerajaan. Bagaimana pula dengan kepincangan dalam kalangan Rakyat iaitu satu lagi komponen penting dalam pemerintahan negara?
Sempena sambutan Deepavali dan Maal Hijrah, mari kira renungkan bersama: Apakah Rakyat di negara ini sebenarnya sudah sampai ke tahap benar-benar berani melakukan transformasi, lonjakan dan perubahan pada pemerintahan negara? Tepuklah dada, tanyalah selera.
Uthaya Sankar SB adalah penulis bebas dan pemilik tunggal ‘Perunding Media, Motivasi dan Penerbitan Uthaya’Photobucket

Apa habuan jika tiada saman AES...?

on

KUALA LUMPUR: Jika tidak ada kesalahan lalulintas dirakamkan, apa pula habuan yang kerajaan janjikan kepada syarikat konsesi Sistem Kamera Automatik (AES).

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, kerajaan perlu mendedahkan kepada rakyat perjanjian antara kerajaan dan syarikat-syarikat berkenaan, iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd, supaya rakyat tahu apakah lagi bayaran lain yang dijanjikan oleh syarikat berkenaan.

Selama ini, katanya, rakyat diberitahu bahawa syarikat-syarikat tersebut akan mendapat keuntungan hasil dari kesalahan trafik yang dirakamkan oleh AES melalui skim pembayaran yang dijanjikan kepada mereka.

"Sekarang terdapat pula dakwaan kononnya pemasangan AES mengurangkan saman kerana para pemandu lebih mematuhi peraturan kerana tidak mahu dirakam oleh AES.

"Jika hasil dari saman tidak ada dan menjejaskan keuntungan syarikat-syarikat tersebut, apa pula habuan yang kerajaan janjikan kepada mereka?
"Kerajaan mesti berterus terang kepada rakyat apakah perjanjian sepenuhnya dengan syarikat-syarikat itu," kata Mahfuz (gambar).

Mengenai dakwaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang cuba menggambarkan pemasangan AES menghasilkan kejayaan kerana berkurangannya jumlah pemandu yang melanggar peraturan, Ahli Parlimen Pokok Sena itu menolak apa yang disifatkan sebagai "analisa kartun" itu.

Bagi Mahfuz, dakwaan saman berkurangan itu pun boleh dipertikaikan kerana baru 14 kamera dipasang, sudah 79,000 saman dikeluarkan.

"Itu baru 14 kamera, bagaimana jika 817 kamera dipasang dalam fasa kedua nanti?

"Sebab itulah pada saya, mudah sangat analisa kartun JPJ itu untuk mengaburi mata rakyat," katanya.

Mahfuz juga mengingatkan, rakyat hendak tengok berkurangannya jumlah kemalangan, bukan apa yang cuba didakwa oleh JPJ itu.

Malah, beliau menyifatkan percubaan untuk mendakwa kejayaan AES dengan hanya menyebut penurunan jumlah pemandu yang melanggar peraturan itu adalah pengakuan bahawa jumlah kemalangan tidak berkurangan.

"Bila kemalangan tidak berkurangan, betullah apa yang kita katakan sebelum ini bahawa kemalangan bukan hanya berpunca akibat memandu laju sahaja," kata Mahfuz yang juga Pengerusi Kempen Anti Saman Ekor (KASE).

Lagi pun, katanya, buat apa mengikut peraturan atau mematuhi had laju di hadapan AES sahaja dan bila jauh dari kamera serta merta langgar peraturan.Photobucket

Kalau Rasa Akan Kalah, Biar Parlimen Terbubar Sendiri

on


Ada dua perkara yang saya hendak sentuh sekali gus hari ini. Yang pertamanya ialah tentang program UMNO Seremban yang mengadakan majlis parti di Kem Tentera Sikamat, Seremban, dan yang kedua ialah isu Himpunan Rakyat 1Malaysia yang dianjurkan oleh UMNO dan BN melalui penganjuran oleh beberapa NGO pada 24hb November ini.

Saya tidak berapa perasan bila program itu di adakan tetapi yang nyata ada jemputan Dato’ Ishak Ismail kepada semua penduduk Sikamat untuk mereka hadir di majlis anjuran beliau di dalam kem Rejimen Ke-4, Artileri Di- Raja, Sikamat dan ini amat memeranjatkan banyak pihak kerana ia di benarkan oleh pemerintah Kem tersebut untuk UMNO mengadakan majlis politik itu.

Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pertahanan, yang berucap dalam majlis itu sepatutnya memberikan penjelasan kenapa UMNO mengheret tentera dalam politik dan jika tentera menjadi aktif dalam politik ini merupakan petanda buruk akan melanda negara dan tidak siapa akan dapat mengenali politik yang sebenarnya dalam tempoh yang terdekat ini. Ini merupakan satu fenomena baru di dalam UMNO dan ini hanya menunjukkan betapa terdesaknya parti yang telah memerintah negara sejak merdeka itu.

Jika tentera di giatkan dalam politik maka kita sudah tidak ada lagi sistem politik yang betul dan ia akan hanya membawa negara kepada keadaan dan situasi yang mana rakyat tidak akan tahu lagi yang mana satu sistem yang betul sebagai sebuah negara demokrasi kerana semua sistem dan tata cara bernegara itu sudah berkecamuk dan tidak menentu lagi. Anak-anak muda tidak akan lagi tahu siapa yang sepatutnya bergiat dan siapa yang sepatutnya duduk di tengah-tengah dengan ‘magnanimous’ kerana setiap rakyat sudah tidak tahu lagi yang mana yang sepatutnya mereka lakukan dan yang mana yang tidak boleh dan beretika untuk dilakukan.

Oleh kerana keadaan ini sudah mula berlaku ia sepatutnya menjadi pengukur kepada kemampuan untuk mempertahankan sistem demokrasi negara ini. Maka tidak boleh kita biarkan perkara seperti ini berlaku justeru pilihanraya inilah sebaik-baik masa untuk memperbetulkan apa yang tidak kena dalam negara kita ini.

Himpunan rakyat 1Malaysia

Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan, telah membuat sidang media semalam yang beliau sedang mengetuai satu sekatariat untuk menganjurkan himpunan rakyat 1Malaysia pada November ini di Kuala Lumpur. Ia bermatlamatkan untuk meningkatkan sokongan rakyat kepada kepimpinan pada hari ini dan UMNO sedang menggunakan badan-badan bukan kerajaan untuk menganjurkannya. Menggunakan NGO-NGO seperti ini merupakan satu-satunya jalan untuk mengumpulkan manusia yang sudah menjauhi UMNO dan BN itu.

Tetapi masalahnya UMNO menggunakan cara yang sama yang di gunakan oleh Pakatan Rakyat dan ia bukan cara UMNO yang lazim mereka lakukan. UMNO terpaksa menciplak dan mengadakan perhimpunan seperti yang dilakukan oleh pembangkang. Tetapi perbezaannya amat jauh di antara UMNO dan pembangkang kerana UMNO sudah pasti terpaksa menggunakan badan-badan NGO dan tentulah ia memakan belanja yang banyak untuk menyempurnakannya. Saya tidak menjangka yang orang ramai akan memberikan sokongan padu terhadap perhimpunan ini kerana mereka di jemput dengan semua persediaan yang mahal-mahal dengan karipap dan minuman serta tambang menambang serta bas-bas percuma untuk mengangkut manusia yang kebanyakannya terdiri dari pelajar-pelajar dan budak sekolah.

Berlainan dengan pihak PR yang hanya mengumumkan tempat dan waktu perhimpunan di adakan tanpa perlu membayar dan menyediakan makanan dan khemah-khemah untuk menarik orang ramai untuk datang. Kita telah melihat berapa ramainya kedatangan serta kehadiran rakyat jelata dalam perhimpunan rakyat di Senawang, Seremban pada 3hb Nov yang lepas. Mereka datang dalam hujan lebat dan berpayung dan berbaju hujan yang tidak di berikan oleh PR. Mereka berbelanja sendiri kerana yang memberikan motivasi mereka untuk hadir itu adalah semangat dan perasaan ingin kepada perubahan kerajaan dalam pilihanraya yang akan datang.

UMNO atau BN tidak mungkin mampu untuk memanggil kehadiran yang besar tanpa disediakan makanan, pengangkutan, topi serta baju T yang mahal-mahal.  Sebaliknya bagi  UMNO, mereka akan  diberikan kontrak untuk membekalkan baju T dan topi. Mereka  tentulah mendapat habuan yang besar dan mereka yang mendapat kontrak itu tentulah mereka yang hampir dengan pejabat setiausaha agung dan setiausaha kerja UMNO Pusat. Satu perhimpunan rakyat anjuran BN itu akan memakan belanja yang berjuta-juta.

Bagi UMNO ia hanya untuk menunjukkan kepada ramai yang mereka juga mendapat sokongan tetapi rakyat tahu tujuan pimpinan BN hanyalah untuk merawati jiwa mereka yang tertekan dalam menghadapi pilihanraya yang hampir tiba ini. Mereka (UMNO) hanya hendak menunjukkan dan menempelkan imej sokongan sahaja tetapi ia hanyalah ibarat seorang wanita yang mengenakan bedak sejuk di muka mereka sahaja. Bedak sejuk di muka-muka mereka akan hilang setelah baru bangun dari tidur dan selepas mandi. Bedak sejuk itu tidak kekal melekat di muka-muka mereka.

Mengikut kata-kata Ahmad Maslan di antara mereka yang berucap nanti adalah mereka yang mewakili berbagai-bagai bidang masyarakat. Beberapa professor kangkong serta mereka yang bergelar dan bernama yang mewakili berbagai pihak akan berucap. Mereka termasuklah Chandra Muzaffar dan Lee Lam Thye. Apa yang akan mereka perkatakan tidaklah dapat kita jangkakan kerana selalunya mereka akan memberikan retorik dan ucapan mengungkit-ngungkit tentang apa yang BN telah lakukan kepada rakyat dan sebagainya.

Mereka tidak akan berani bercakap tentang segala kemungkaran politik, ekonomi dan sosial yang BN telah lakukan oleh mereka selama ini. Satu yang pasti perhimpunan anjuran BN akan menggunakan belanja yang besar untuk menjayakannya. Untuk mengekalkan BN memerintah rakyat terpaksa berbelanja terlalu mahal tetapi tidak juga mendapat perhatian ramai.

Bagi pandangan peribadi saya jika BN tidak berkeyakinan dengan diri sendiri untuk menghadapi PRU ini biarkan sahaja penggal ini terbubar dengan sendirinya pada 28hb April yang akan datang. Mengadakan perhimpunan besar pun bukannya memberikan faedah apa-apa pun. Apa perbezaan di antara 29hb April dengan Mac? Yang pasti Najib merupakan satu-satunya PM yang belum mendapat mandat sehingga hari ini.

Kalau UMNO sudah masuk kem tentera untuk mengadakan ceramah, itu adalah petanda yang UMNO tidak relevan lagi kepada rakyat biasa. 

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List