N3 YANG KU DENGAR :- Siapa Yang Hipokrit

on Feb 16, 2012

Mahathir Hipokrit : pada Mei 1994 Parlimen Malaysia meluluskan Akta Larangan Import (Pindaan bil 7) yang menarik balik sekatan import terhadap barangan Israel

Bekas Perdana Menteri Malaysia keempat, Mahathir Mohamad dalam satu kenyataannya ( klik untuk baca ) dilaporkan menyatakan Israel membekalkan butiran perdagangan antara Malaysia dan Israel kononnya untuk membantu Anwar Ibrahim.

Sebagai orang lama dan licik politik, Mahathir memang bijak bermain politik persepsi. Kenyataan Najib ini jelas bagi membantu Najib yang terkapai-kapai dengan pendedahan demi pendedahan bagaimana Malaysia sebenarnya hipokrit dengan sikapnya dalam isu Palestin-Israel.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) memberikan fokus dalam isu ini bukan sebulan dua ini malah sudah bertahun. 7 November 2011 lepas Er Teck Hwa, Ahli Parlimen Bakri (DAP) telah membantu SAMM dengan membawa soalan oleh SAMM ke Parlimen dalam isu perdagangan Malaysia-Israel. Maka dalam Parlimen Malaysia telah diperakui sememang kita punya hubungan dagang tetapi ia hanya melibatkan syarikat MNC sahaja. Walaupun kenyataan itu menggambarkan kelemahan dan hipokrit negara sanggup gadai prinsip anti Israel hanya kerana untuk tarik pelabur, namun kenyataan tersebut ternyata juga bersifat menipu kerana Malaysia berdagang lebih dari itu dengan pendedahan terbaru ia juga melibatkan penghantaran minyak sawit.

Umum perlu sedar Malaysia ialah negara yang bukan sahaja mengiktiraf Israel tetapi membantu ekonomi Israel. Berdasarkan rekod perdagangan dengan Israel telah wujud sejak tahun 1967 lagi (kemungkinan secara tidak lansung lebih awal dari itu).

Namun serentak dengan kebangkitan kesedaran untuk menyokong perjuangan Palestin dan anti apartheid di Afrika Selatan dalam negara maka BN terpaksa memperkenalkan akta larang perdagangan yang melarang perdagangan kerana takut populariti mereka merundum. Namun akta larangan perdagangan ini telah ditarik balik serentak dengan jatuhnya regim apartheid di Afrika pada tahun 1994. Kabinet di bawah Mahathir-lah yang membuka ruang dagang dengan Israel semula dengan mengambil kesempatan pada Mei 1994 Parlimen Malaysia meluluskan Akta Larangan Import (Pindaan bil 7) yang menarik balik sekatan import terhadap barangan Israel dan Afrika Selatan. Ia boleh menggugurkan larangan kepada Afrika Selatan sahaja tetapi begitulah liciknya politik Mahathir tanpa sedar ia mengambil kesempatan membuka ruang berdagang dengan Israel secara terbuka.

Pindaan tersebut bukan sahaja menjadikan Malaysia berdagang dengan Israel tetapi membantu ekonomi Israel. Banyak pihak dalam dunia tidak mahu membeli barangan Israel tetapi ada syarikat dalam Malaysia mengambil barangan Israel dan memasangnya di sini dan menjualnya sebagai barang yang datang dari Malaysia. Secara tidak lansung kita bersengkongkol memperdaya dunia bagi membantu Israel. Berdasarlan laporan Kesatuan Eropah, Malaysia merupakan rakan dagang ke-15 yang bersungguh membantu ekonomi Israel.

Kenyataan Mahathir kononya dokumen dibekalkan oleh Israel ialah untuk menutup perhatian terhadap hubungan dagang yang wujud dengan mengalihkan seolahnya pendedahan tersebut ialah sebahagian dari perancangan jahat Zionis. Maka umum kena menolak pendedahan tersebut dengan menerima juga menghalalkan hubungan dagang yang sedang berlangsung. Begitulah licik politik Mahathir ini.

SAMM selaku gerakan muda yang terkedepan dalam membuat pendedahan demi pendedahan dalam isu hubungan dagang Malaysia Israel menegaskan bahawa tuduhan Mahathir itu salah dan fitnah semata-mata. Dokumen-dokumen dan data yang didedahkan tidak perlu diberikan oleh Israel cukup dengan sedikit tumpuan kerja maka data tersebut boleh dikumpulkan. Malah ada dokumen asal yang perolehi adalah dari pegawai kanan kerajaan sendiri yang bosan dengan sikap hipokrit regim dalam isu Palestin ini. Di perpustakaan MiTi sendiri wujud bahan-bahan yang merujuk hubungan dagang Malaysia-Israel.

Percayalah selaku negara Israel sudah tentu mereka selesa dengan pemerintah negara hari ini kerana penguasa hari ini jelas menjaga kepentingan mereka. Apa gunanya menyokong perubahan kuasa jika yang menguasai regim kini sudah bersungguh-sungguh menjaga kepentingan dengan Israel dan sekutu besarnya Amerika. Malaysia seiring dengan telunjuk Israel tidak mengiktiraf Hamas, Malaysia akur kempen anti Iran Amerika apabila segera putus hubungan dagang seperti henti penghantaran Minyak Sawit.

Umum harus sedar, perang anti Israel dan sokongan terhadap Palestin dalam negara ini hanya untuk mengaburi sokongan dalam negara semata-mata. Kita tidak harus lupa ucapan Mahathir yang begitu bersifat perkauman dan anti Yahudi, anti Barat dalam Persidangan Umno telah mengundang rasa kurang senang Barat khususnya Amerika Syarikat. Mungkin ketika berucap itu Mahathir lupa bahawa dalam dunia moden ini ucapannya boleh diikuti di seluruh dunia. Panik dengan itu maka Mahathir telah menggunakan Heritage Foundation melalui Jack Abramoff dan telah membazirkan sehingga hampir RM40 juta wang negara untuk membolehkan pertemuan "meminta maaf" dengan Presiden Amerika Syarikat dapat dilansungkan. (klik sini untuk membaca lanjut)

Wahai Mahathir sudah terlalu lama kamu menggunakan taktik yang sama. Memang diakui kamu amat licik tetapi kerana kerap sangat taktik yang sama maka selaku anak muda kami sudah mula boleh membaca taktik kamu. Ayuh anak muda bangkitlah perjuangan pembebasan bumi Palestin ialah perjuangan sejagat dan atas nama kemanusiaan. Kepada penganut Agama Islam adakah kamu masih boleh berkompromi apa juga alasan meneruskan hubungan dagang bagi membantu dari aspek ekonomi untuk meneruskan penjajahan kiblat pertama Umat Islam ?

*Kenyataan media oleh che GuBard selaku Ketua Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Kenyataan Media Anwar Ibrahim

onTelah dihebahkan kenyataan saya dalam Asian Wall Street Journal, “I support all efforts to protect the security of the state of Israel,” (Saya menyokong segala usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel) sedangkan kenyataan penuh selepas itu, “a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians.”

(pendirian tersebut tertakluk kepada syarat bahawa Israel mesti menghormati aspirasi rakyat Palestin) tidak pula disiarkan sepenuhnya. Media, pimpinan UMNO dan Dato’ Seri Najib Razak berterusan menabur fitnah kononnya saya mengkhianati aspirasi rakyat Palestin

Kenyataan saya kepada Asian Wall Street Journal secara jelas meletakkan aspirasi rakyat Palestin yang mahukan keadilan, keamanan dan maruahnya dihormati sebagai syarat kepada tuntutan Israel agar keselamatannya dijamin .

Pendirian saya ternyata diterima pimpinan dunia Islam seumpama Kerajaan Arab Saudi seperti yang diungkapkan Menteri Luar nya, Putera Saud al Faisal bahawa:

“This [2002 Arab Peace Initiatve] is the way toward security.. Israel can’t keep the land and want security at the same time. It has to withdraw and give the Palestinians their rights. If Israel does that, the Arab states will put an end to the state of war. That will give Israel its security”.

Baru-baru ini Raja Abdullah dari Jordan juga mengulangi pendirian yang sama:

“The Palestinian right to statehood and their cry for justice and a homeland free of occupation remain the Arab people’s foremost cause. In Jordan, the “final-status” issues—including borders, refugees, security and Jerusalem—are at the heart of our priorities. This means making real the promise of a viable, independent, sovereign Palestinian state, as part of a two-state agreement that resolves all final-status issues and guarantees security for Israel.”

Makanya, persoalan tuntutan jaminan keselamatan Israel yang bersyaratkan kepada keadilan dan keamanan diberikan kepada rakyat Palestin bukanlah perkara baru. Sedangkan saya tuntas mendokong aspirasi rakyat Palestin sekian lama, bermula dari memimpin demonstrasi membantah keganasan Israel yang mendapat dokongan Amerika pada tahun 1973 di hadapan Kedutaan Amerika di Kuala Lumpur dan mewakili Malaysia pada tahun 1983 ke Persidangan PLO di Algiers setelah menerima undangan dari Yasser Arafat.

Pendirian saya tuntas menjunjung aspirasi rakyat Palestin yang mahukan keamanan, keadilan dan kehidupan yang bermaruah bertepatan dengan semangat yang disuarakan oleh Ismail Haniyeh, Perdana Menteri Palestin :

“If Israel withdraws to the ’67 borders, then we will establish a peace in stages.. Number one, we will establish a situation of stability and calm which will bring safety for our people – what (Hamas founder) Sheikh (Ahmed) Yassin called a long-term hudna (truce). If Israel declares that it will give the Palestinian people a state and give them back all their rights, then we are ready to recognise them”.

Saya hargai pandangan dan semangat sahabat-sahabat dari PAS, Majlis Syura PAS dan seluruh gerakan dakwah dan pertubuhan Islam yang berterusan membela nasib rakyat Palestin.

Ketetapan PAS yang menentang keras pencerobohan dan kezaliman Israel terhadap rakyat Palestin turut dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia. Saya memahami perbezaan pendirian PAS dengan KEADILAN. Parti Islam SeMalaysia berpendirian kewujudan negara Israel adalah haram dan mereka tidak berhasrat untuk mengadakan sebarang rundingan serta kerjasama dengan Israel.

Walaupun begitu Parti Keadilan Rakyat berkongsi hasrat dengan PAS untuk melihat tertegaknya sebuah negara Palestin yang merdeka, bebas dan makmur, yang juga merupakan hasrat seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keadilan.

Ini berbeza dengan adu domba UMNO yang bermuka-muka dan mengambil kesempatan di atas sentimen kuat pro-Palestin di negara ini bagi matlamat politik sempit mereka. Tatkala media UMNO menyerang saya sebagai ejen Israel, Menteri Luar dari UMNO secara terbuka mengesahkan kewujudan Israel berdasarkan penyelesaian dua negara (two-state solution) di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu .

Manakala saya dituding mengkhianati aspirasi rakyat Palestin, Menteri Pertahanan dari UMNO jugalah yang duduk berbincang dengan Menteri Pertahanan Israel pada tahun 2009 , walaupun perkara ini cuba dipadamkan. Namun rakyat tidak lupa bahawa pentadbiran Perdana Menteri bergegas melantik APCO yang turut diterajui Doron Bergerbest-Eilon, bekas Ketua Perlindungan dan Keselamatan, Agensi Keselamatan Israel dengan berpangkat Mejar Jeneral. Malah, mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang terus menerus memfitnah saya pernah bertemu Perdana Menteri Israel dan menteri luarnya, Shimon Peres di Paris pada tahun 1994. Pada masa yang sama sesuatu yang tidak dapat dinafikan pimpinan UMNO bahawa Malaysia merupakan rakan dagang Israel ke 15 terbesar. Jumlah dagangan antara Malaysia dan Israel mencecah 667.6 juta Euro.

Sikap bermuka UMNO dalam isu Palestin bukanlah perkara baru, sebab itu saya jelas menyeru sahabat-sahabat dan rakyat

Malaysia supaya menumpukan tenaga membantu meringankan penderitaan saudara-saudara di Palestin.
Derita ini ditanggung setiap hari tatkala rakyat Palestin menyabung nyawa menyelamatkan diri dari serangan dan pendudukan tentera Israel. Ini kenyataan kehidupan seharian seorang rakyat Palestin yang harus kita insafi.

Saban hari, keperluan asas seperti air minuman, makanan, ubat-ubatan, simen untuk pembinaan dan pelbagai keperluan lain tidak dibenarkan masuk ke Gaza akibat sekatan Israel. Sengsaranya rakyat Palestin bila mana 80% dari mereka memerlukan bantuan makanan, 90% hidup dalam kemiskinan, lebih separuh daripada isirumah hanya makan sekali sehari dan lebih 60% kanak-kanak menghidap anemia dan kekurangan zat makanan.

Sebab itu saya yakin bahawa aspirasi rakyat Palestin yang mengambil kira kepayahan seharian mereka seperti yang disuarakan oleh pimpinan-pimpinan mereka wajib dijunjung dan dihargai. Semangat setiakawan rakyat Malaysia yang selari dengan aspirasi itu bukanlah satu pengkhianatan kepada perjuangan mereka, sebaliknya menjadi dokongan utama kepada usaha mewujudkan keamanan dan memberikan keadilan kepada rakyat Palestin.

Oleh kerana itu wajar buat kita memahami, menghargai dan menjunjung aspirasi rakyat Palestin yang disuarakan melalui dua pertubuhan utama tersebut. Sepertimana pertemuan saya baru-baru ini di Doha dengan Khalid Mashaal, sebelum termeterainya persetujuan bersama tersebut, saya ulangi dokongan saya buat perjuangan rakyat Palestin, Hamas dan Fatah. Manakala pengiktirafan negara Israel tertakluk selagi mana Israel menghormati kedaulatan wilayah dan keselamatan rakyat Palestin.

Justeru adalah mustahak untuk kita sedari suara rakyat Palestin mutakhir ini adalah melalui Hamas dan Fatah sebagaimana yang tertera dalam persetujuan bersama Hamas dan Fatah di Doha hari ini. Persetujuan tersebut antaranya mengungkapkan dokongan terhadap aspirasi rakyat Palestin, pengunduran tentera Israel dari tanah Arab, menghentikan keganasan dan memperakui kewujudan Palestin. Seandainya ini dihormati maka kewujudan Israel akan diiktiraf. Inilah juga semangat yang terkandung dalam kenyataan saya, “a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians.” (pendirian tersebut tertakluk kepada syarat bahawa Israel mesti menghormati aspirasi rakyat Palestin).

ANWAR IBRAHIM
KETUA UMUM
PARTI KEADILAN RAKYAT

Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Apa Kata Tun Mahathir

onVeteren Umno Tun Mahathir ini masih berpuaka walaupun telah masuk liga veteren dalam dunia politik negara kita. Ikuti 3 kenyataan serius Tun Mahathir yang menyentuh kesinambungan jangkahayat BN di persada politik tanah air:-

1.   "saya bukannya menasihati Najib sebaliknya memberikan amaran bahawa Anwar dan Israel telah lama menjadi rakan akrab". Tun Mahathir menuduh terdapatnya satu kuasa besar sedang bekerja untuk menukar rejim pemerintahan di Malaysia.


2.  " dia tak sepatutnya sayang pada jawatan yang dia pegang, akan tiba juga masanya dia terpaksa meninggalkannya semua. Dia perlu sedar betapa buruknya kesan yang telah dilakukannya terhadap parti". Tun Mahathir komen berkenaan isu NFC dan membuat sindirin kali ke dua agar Shahrizat melepaskan jawatannya dan berundur.


3.  "Jika rakyat percaya bahawa kerajaan sedang menyembunyikan sesuatu, jangan pilih kerajaan yang ada pada pilihanraya yang akan datang ini". Tun Mahathir memberikan komen terhadap isu penyelesaian luar mahkamah antara Danaharta dengan Tajuddin Ramli.

Kenyataan yang ke tiga paling penting untuk semua memberikan perhatian...jangan pilih kerajaan Barisan Nasional...kata Tun Mahathir.

The Malay Mail, 16hb Feb 2012, ms 2


Photobucket

N3 DARI SEBERANG :- Jangan Sayang Pada Jawatan

onNASIHAT Tun Dr. Mahathir Mohamad kepada Shahrizat Abdul Jalil yang dibelenggu isu National Feedlot Corporation (NFC) agar jangan sayang kepada jawatan adalah ikhlas, kata Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee.


Menurut beliau, pandangan Dr. Mahathir mengenai isu NFC yang mengaitkan keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu tidak ada kepentingan politik mana-mana pihak.


“Bekas Perdana Menteri hanya memberikan pandangan ikhlas supaya Shahrizat memikirkan bahawa parti lebih penting daripada kedudukan atau jawatan,” katanya.


Beliau berkata, nasihat Dr. Mahathir itu perlu dilihat secara positif demi kebaikan UMNO dan supaya isu NFC tidak menjadi liabiliti kepada kerajaan terutama menjelangnya Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.


Menurut Syed Ali, Dr. Mahathir tidak ada sebarang kepetingan atau niat tertentu berhubung kedudukan Shahriziat, sebaliknya sekadar teguran ikhlas daripada seorang negarawan ulung yang telah memimpin negara dan parti lebih 22 tahun.

“Oleh sebab itu, saya bersetuju dengan pandangan serta nasihat Dr. Mahathir, tidak ada paksaan kepada Shahrizat meletakkan jawatan, tetepai beliau harus lebih sayangkan masa depan parti daripada kepentingan peribadi,” tegasnya.

Bekas Presiden UMNO itu dipetik sebagai berkata bahawa Shahrizat harus mengambil tindakan sewajarnya dalam membuat keputusan demi kepentingan parti.

“Saya tak suruh dia meletak jawatan, tetapi kita harus sentiasa fikir berkenaan masalah yang kita timbul kepada parti. Sebab itu, saya sendiri pun, bila dah terlalu lama dan orang dah naik bosan, saya pun letak jawatan,” kata Dr. Mahathir kepada media selepas majlis pertemuan dengan pelajar dan kakitangan Universiti Perdana di Serdang, semalam.


Mengulas lanjut saranan Dr. Mahathir itu, Syed Ali berpendapat isu NFC sedikit-sebanyak turut memberi tempias kepada UMNO dan kerajaan BN pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Kita kena akui isu tersebut memberi tamparan kepada UMNO dan ini sudah tentu boleh menimbulkan kesukaran kepada parti untuk berdepan dengan rakyat menjelang PRU tidak lama lagi,” katanya.

Oleh sebab itu katanya, pembangkang telah menggunakan isu NFC dalam ceramah politik mereka di seluruh negeri untuk memburukkan kerajaan BN dan Najib dituduh melindungi kepentingan keluarga Shahrizat.

Menurut beliau lagi, seseorang yang sudah memegang jawatan penting lazimnya terlalu sukar untuk melepaskannya secara sukarela atau terhormat walaupun keengganan tersebut boleh mencetuskan keadaan yang tidak tenteram dalam parti.

Bagaimanapun tegas beliau, hanya mereka yang benar-benar ikhlas kepada parti sahaja yang sanggup melepaskan jawatan secara rela hati apabila merasakan perlu berbuat demikian.

Katanya, Dr. Mahathir dan Tun Abdullah Ahmad Badawi telah memberikan contoh yang terbaik untuk dijadikan teladan oleh pemimpn UMNO.

“Mereka meletakkan jawatan sebagai Perdanja Menteri secara senang hati apabila difikirkan wajar berbuat demikian, oleh sebab itu dua tokoh tersebut sentiasa disanjung rakyat,” katanya.


“Itulah gambaran yang diberikan oleh Dr. Mahathir, mengapa terlalu sayangkan jawatan sebab jawatan tersebut akhirnya akan dilepaskan juga apabila sampai masanya.

Sehubungan itu jelas beliau, Shahrizat perlu melihat nasihat dan desakan yang dibuat oleh pelbagai pihak supaya beliau berundur daripada kabinet secara rasional.

“Saranan itu bukan bermakna memushi atau membenci Shahrizat secara peribadi, tetapi dilihat demi kebaikan dan kepentingan parti,” tegasnya.

Mengenai dakwaan sesetengah pihak bahawa Pergerakan Wanita UMNO turut diperalatkan bagi mempertahankan kedudukan Shahrizat, Syed Ali menjelaskan hanya beliau (ShahriZat) yang tahu mengenainya.


Bagaimanapun beliau berpendapat, tidak kesemua Wanita UMNO yang sanggup diheret sama dalam isu kepentingan keluarga Shahrizat berkaitan NFC.

“Saya tak fikir semua orang (wanita UMNO) akan dengan senang hati mempertahankan Shahrizat dalam isu tersebut,” tambahnya.


Dia Yang Kata


Photobucket

Maka Anwar pun bersuara ...?

on


Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar)menyifatkan teguran yang diutarakan oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat lebih sopan dan berhemah.

Malah beliau turut memberitahu teguran tersebut sangat berbeza dan perlu difahami.

"Teguran Nik Aziz sangat berbeza malah sopan dan kita kena faham, beliau kata kalau betul cakap tarik balik tetapi kalau tak benar saman sahaja.

"Ia berbeza dengan Unmo Barisan Nasional yang telah lempar fitnah serta menipu, kenapa mereka memadamkan kenyataan saya mengenai Palestin," tegasnya.

Tambahnya lagi, Umno Barisan Nasional tidak menyiarkan sepenuhnya kenyataan beliau berhubung dengan Palestin tetapi hanya mengambil separuh sahaja yang mempunyai kenyataan berhubung Israel.

"Mereka sejak dulu lagi asyik fitnah, kenapa mereka tidak siarkan pertemuan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed dengan Perdana Menteri Israel.

"Malah terdapat lagi menteri-menteri yang mengadakan pertemuan dengan pemimpin tertinggi Israel tetapi semua ini tidak disiarkan," ujarnya pada sambutan Maulidru Rasul dan bicara tokoh anjuran Majlis Perbandaran Subang Jaya di Ibu Pejabat Majlis Perbandaran Subang Jaya, pagi ini.

Ketua Pembangkang itu turut memberitahu perkara ini timbul apabila sikap Umno yang tidak mengambil fakta yang penuh tetapi hanya mengolah kenyataan dalam sudut mereka sendiri.

Dalam satu kenyataan pada 13 Februari lepas, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan, menggesa Anwar menarik balik kenyataannya yang dikatakan menyokong usaha melindungi keselamatan Israel sebagaimana yang disiarkan Wall Street Journal (WSJ).

Malah Ketua Pembangkang itu turut digesa untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap WSJ bagi membersihkan namanya jika apa yang disiarkan itu tidak benar.

Ekoran itu, Anwar akan mengadakan perjumpaan dengan Nik Aziz bagi menjelaskan isu Israel itu.


harakahdaily


Photobucket

N3 DARI SEBERANG :- HARUSSANI OOHHHH HARUSSANI..... MUFTI KE DIA NIE?

onBila hari ini kata lain, esok kata lain, pasti akan buat orang tertanya-tanya.  Betul ke yang bercakap tu mufti?  Kalau betul mufti kenapa sekejap tak boleh sekejap boleh?  Inilah masalahnya semua alim ulama kat Malaysia ni.  Cepat sangat menghukum tanpa usul periksa.  Kalau macamni punya cara, bolehkah Islam dipandang tinggi oleh penganut agama lain?  Mungkin ada yang kata persetan dengan pandangan penganut agama lain.  Boleh nak fikir macamtu.  Tapi kalau orang Islam sendiri akan pandang rendah, akan fikir yang agama Islam ni tak konsisten, seolah-olah tidak ada sebarang garis panduan yang tepat, tidak sempurna, boleh kah kita marah jika ribuan umat Islam menukar agama mereka.  Boleh?  Boleh blah laa!

Akak kesal sangat bila Mufti Perak, Harussani yang terlebih popular tu menghukum DS Najib sebagai syirik sebab hadir di majlis perayaan Thaipusam hari tu.  Dalam kenyataan awal Harussani, dia terkilan sebab DS Najib sanggup menggadai akidah apabila hadir ke majlis perayaan Thaipusam di Batu Caves.  Dia bercakap tanpa merujuk dahulu apa yang dilakukan oleh DS Najib.  Tengoklah gambar, tengok video, dengar dulu penjelasan DS Najib dan orang yang hadir di majlis itu sebelum sewenang-wenangnya menjatuhkan hukum syirik dan menggadai akidah.  Itu hukuman yang amat berat dari seorang mufti.

Dan semalam setelah berjumpa dengan DS Najib, Harussani menukar hukuman pulak.  Kononnya DS Najib tidak salah hadir ke majlis tu kerana beliau tiada niat untuk merayakan atau redha dengan perbuatan agama lain.  Kata sesetengah pihak, Harussani buat pusingan 'U' bila DS Najib 'berdehem'.  Itulah yang menjadikan orang lain marah, kecewa dan sakit hati.  Seorang yang bertaraf mufti boleh dilabelkan sebagai seorang pengampu kerajaan dan membuat fatwa mengikut keperluan Umno semata-mata!  Kalau tidak tahu keadaan sebenar, jangan menjatuhkan hukum!  Kalau tidak jelas jangan keluarkan fatwa!

Isu macamni dah banyak kali berlaku.  Penganut agama lain dah lama duk sakit perut gelakkan kita.  Yoga haram, Valentine haram.  Sedangkan kalau ikut apa yang Harussani jelaskan semalam:  Jika tiada niat untuk merayakan atau redha dengan perbuatan agama lain, maknanya tidak salah, tidak haram dan tidak rosak akidah.  Jadi apa salahnya Yoga, apa salahnya menyambut hari kekasih? Wahai para mufti dan ulamak sekelian, tolonglah jangan bikin malu sama orang Islam.

Dan apa pulak kata Harussani dalam isu Anwar Ibrahim yang hadir di majlis Ponggal haritu?  Kalau Harussani meng'haram'kan perbuatan Anwar, apakah itu memang betul-betul haram dan syirik ataupun sebab Anwar Ibrahim seorang ketua pembangkang?  Bolehkah rakyat mempercayai bahawa apa yang dilakukan oleh Anwar itu sesuatu yang bertentangan dengan agama atau ianya setaraf dengan apa yang dilakukan oleh DS Najib? Pun dalam hal ini, Harussani perlu buat rujukan.  Jangan malas nak bertanya atau nak cari bukti.  Jangan cari jalan mudah:  itu HARAM, ini SYIRIK, dia ROSAK AKIDAH, mereka MURTAD.

Kalau pemimpin salah, tegur dengan berhemah.  Kebanyakan pemimpin bukan ulama, bukan mufti, bukan mendapat pendidikan agama yang betul.  Malah semua orang akan melakukan kesalahan termasuklah mufti sendiri.  Tapi kalau dah asyik salah jer, baik jangan jadi mufti.......jadi bilal jer lah bang!Dia Yang Kata

Photobucket

N3 DARI SEBERANG :- PAS Kedah Nak Keluar PR - PAS Selangor 'I Follow'......?

on


Nampaknya akibat sokongan Anwar Ibrahim kepada Israel, menyebabkan masalah pepecahan dalaman Pas yang selama ini retak, menjadi hampir belah.

Mc mendapat maklumat dari 'orang KITA dalam Pas'  yang memberitahu, semalam Pas Kedah membuat mesyuarat, ada perbincangan mengenai seruan Nik Aziz yang mahu Anwar menyaman World Street Journal (WSJ) atau menarik balik kenyataan menyokong Israel. Sesungguhnya isu tersebut dipandang serius oleh semua umat Islam.


Walaupun ramai diantara kita yang andaikan kenyataan Nik Aziz itu hanyalah drama dan lakonan politik semata-mata. Namun sebagai orang Islam yang masih waras dan berpegang pada ajaran Islam sebenar. Kenyataan Nik Aziz tu sebenarnya relevan untuk Pas meneruskan sisa-sisa perjuangannya. Memang sepatutnya Nik Aziz perlu berkata begitu untuk membina kembali maruah Pas yang selama ini telah di hina dan di cerca kerana menjadi pencacai dalam Pakatan.

Mungkin kerana terlalu lama Pas menjadi pencacai dalam Pakatan, hingga organisasi dalaman Pas yang dahulunya begitu utuh kini sudah mula nak runtuh. Semuanya akibat dari sikap terbuka Pas yang kononnya 'setia kawan' pada Dap, hingga membiarkan segala keputusan yang sepatutnya memihak kepada Pas, namun diberikan kepada Dap.

Akibatnya..Pas di lihat bagaikan tidak berkuasa dan relevan kerana hanya menjadi pak turun dalam setiap keputusan Pakatan Pembangkang.

Manakan tidak, Pas digelar pencacai, perjuangan Pas yang dulunya mahukan negara Islam, kini sudah jadi negara kebajikan. Dari hukum hudud, kini undang-undang sekular pun Pas dah layan, kalimah Allah pun dah boleh bagi kongsi-kongsi. Bible Melayu pun Pas sokong untuk edarkan, orang Islam berbuka puasa dalam gereja pun Pas angguk. Demi Anwar dan Dap, Pas sanggup ber'tuan'kan Ambiga (pejuang Murtad) semasa Bersih 2.0 dan banyak lagi perkara mungkar Anwar dan Dap yang Pas sokong, hingga kita lihat Pas hanya pencacai dalam Pakatan haram.

Mungkin semalam, Allah sudah bukakan hati pemimpin-pemimpin Pas Kedah yang sebahagiannya menyokong untuk mencerca Anwar kerana menyokong Israel laknattulah. Apa lagi yang boleh Anwar nafikan? Kenyataan Anwar menyokong Israel semasa di temubual WSJ begitu jelas dan nyata untuk Anwar mengelak seperti mana yang beliau lakukan dalam kes video seks dan hal-hal sebelumnya.Malah video Anwar menyokong Israel juga telah tersebar di laman-laman blog. Anda boleh melihatnya dibawah.Atas sebab demikianlah Pas Kedah merancang dan menyokong penuh Pas Pusat untuk menarik diri dari Pakatan Rakyat. Mana ada umat Islam yang waras otaknya yang sanggup menyokong Israel laknattulah. Mana ada umat Islam yang masih boleh mengucap dua kalimah syahadah sanggup sokong 'keselamatan negara Israel' yang sememangnya merampas negara Palestin, negara Islam. Mana ada orang Islam dalam dunia ni, yang sanggup buat kenyataan macam Anwar buat. Mana ada? Hanya Anwar saja umat Islam mangkuk yang berani buat kenyataan demikian.

Dalam mesyuarat semalam, Mc diberitahu, Adun Kubang Rotan diantara insan paling lantang mengkritik Anwar Ibrahim dan mahu Pas keluar dari Pakatan. Ada yang menganggap, isu Anwar menyokong Israel ini disebabkan sumpah laknat Saiful Bukhari yang memakan diri Anwar sendiri, malah ada adun PKR mahu menyertai Pas dan malu untuk bersama PKR.

Mungkinkah puak Pas sudah sampai tahap hilang sabar dengan Anwar dan Dap?

Mampukah Pas berdepan dengan Anwar untuk memaksa Anwar untuk menarik balik kenyataannya dalam WSJ, dan menyamannya? Atau Anwar hanya akan menuduh semua ini hanyalah konspirasi UMNO.

Beranikah Pas memperjuangkan Islam sebenar dengan menarik diri dari Pakatan dan tidak mahu lagi bersekongkol dengan Anwar dan Dap. Atau Pas akan lemah lutut bila berhadapan dengan Anwar yang sedang pulang dari luar negara.


N3 Dari Seberang


Photobucket

PRU 13 Bukan Rahsia Lagi

onhttp://3.bp.blogspot.com/-iMAa-AuWABc/TyYtAxw7QPI/AAAAAAAAK6w/EVdA9v4krXg/s1600/Pilihanraya%2BUmum%2Bke%2B13.jpgPenggal  Parlimen  ke Dua  Belas  akan  tamat  pada  April 2013.   Pilihanraya Umum  berikutnya  boleh  diadakan  selepas  ia  berusia  tiga  tahun  ataupun  sampai  cukup  tempoh  lima  tahun untuk   bubar  Parlimen.  Dalam  perkiraan  politik  jika  Parti  yang  memerintah  menunggu  sehingga  cukup  tempoh  baru  hendak  dibubar  Parlimen  itu  bermakna  ia   didalam  keadaan  cukup  lemah  untuk  berdepan  semula  dengan  rakyat.

Walau  bagaimanapun  suasana  semasa  belum  memberi  izin  untuk  diadakan  pada  waktu  terdekat.   Bantuan  RM500  kepada  rakyat  yang  layak  yang  sepatutnya  telah  selesai  pada  pertengahan  Februari,  2012   masih  belum  beres  dan  ini  tidak  termasuk  Rayuan  dari  pihak-pihak  yang  permohonan  ditolak.

Petunjuk  yang  jelas  juga  perlu  dinilai  daripada  Debat   antara  Setia Usaha  Agong (DAP)  dengan  Presiden (MCA)  yang  bakal  dizahirkan  oleh  pihak mereka  pada  hujung  bulan  ini.  Jika  reaksi  daripada  rakyat  menyatakan  bersetuju  kepada  sistem   ” Dua- Parti “  diujudkan  diMalaysia,  persediaan  menghadapi  PRU  ke  13   tentunya  lebih  sophisticated.  Setidak-tidaknya  janji-janji  nak  bagi  bulan  dan  nak  bagi  bintang  perlu  dikeluarkan  daripada  Agenda  Kempen nanti.   Masa untuk  melakukan  persediaan  kepada  trend  baru  ini  sekurang-kurangnya  tiga  bulan.  Ini  bererti    ia  akan  dapat  dibereskan pada  pertengahan  Mei.

Bagaimana  pula  dengan  demand    Bersih 2.0  tentang  penambahbaikan  sistem  mengundi.  Apakah  Jawatankuasa  yang  dibentuk  berjaya  dalam  misinya  pada  pertengahan  Mei  juga?  Jika  pun  benar  begitu  keputusan  untuk  menerima  cadangan-cadangan  Jawatankuasa  tersebut  perlu  juga  diperhalusi  dahulu  sebelum  boleh  dijadikan  peraturan.  Proses  tersebut  pula  perlu  tempoh  tiga  bulan  lagi.

Bagaimana  pula  dengan  Isu  besar  NFC  RM250 Juta?  Jika  benarlah  cara  memulangkan  balik  wang  Peruntukan  tersebut  tidak  menjadi  satu   kesalahan,   sudah  tentu  pihak  yang  berkenaan  memerlukan  satu  tempoh  yang  bersesuaian  untuk  melangsaikannya.  Dan  proses  ini mungkin  boleh  selesai  sebelum  akhir  tahun.  Tambahan  lagi  jika  ada   ramalan  banjir  pada  Nobember  dan  Disember  nampaknya  PRU  ke  13  akan  hanya  diadakan  setelah  Penggalnya  betul-betul  matang.  Dengan  yang  demikian  tarikh  Pilihanraya  Umum  ke  13  bukan  rahsia  lagi. Nampak  gayanya  Siti  Nurhaliza  sahajalah  yang  boleh  berkata “ Biarlah Rahsia”.


Oleh Ahmad Zawawi
http://ahmadzawawi.wordpress.com
Photobucket

Permata Yang Terbuang...?

onTan Sri Hassan Marican, anak Melayu yang begitu sinonim dengan industri petrolium bukan sahaja di Malaysia bahkan di dunia, semakin mendapat tempat dalam industri berkaitan di Singapura.

Anak Melayu kelahiran Kedah Darul Aman yang menerajui Petronas sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif dari 1995 hingga 2010, akan dilantik Pengerusi Singapore Power Ltd. (SP), menggantikan Ng Kee Choe yang akan bersara pada 12 Jun.

Hassan adalah anak Melayu pertama dilantik ke jawatan tersebut walaupun dia bukan warga negara Singapura bahkan tiada anak Melayu Singapura yang begitu dihargai oleh republik tersebut.

Selepas bersara dari Petronas, Hassan dilantik oleh beberapa buah syarikat gergasi berkaitan kerajaan Singapura untuk menduduki lembaga pengarah. Antara GLC berkenaan adalah SembCorp Industries Ltd., SembCorp Marine Ltd dan SP sendiri.

Selain syarikat gergasi Singapura, kepakaran dan pengalaman luas Hassan dalam industri petrolium turut dihargai oleh gergasi minyak Amerika Syarikat, ConocoPhillips, yang melantiknya sebagai ahli lembaga pengarah dan oleh Kerajaan Negeri Sarawak yang melantik beliau menduduki kerusi lembaga pengarah Sarawak Energy Bhd.

Kepakaran dan pengalaman insan bernama Hassan Marican dilihat, dihargai dan digunapakai oleh Kerajaan Singapura dan syarikat gergasi minyak Amerika Syarikat. Bukan senang bagi pentadbiran Singapura untuk melantik seorang anak Melayu seperti yang dilakukan ke atas Hassan Marican, lebih-lebih lagi dia adalah rakyat Malaysia.  Tetapi, oleh kerana Singapura melihat kepada merit seseorang itu dan sedar  betapa pentingnya dia kepada industri tertentu, maka mereka terus melantiknya.

Singapura nampak kelebihan yang dimiliki oleh Hassan Marican. Malaysia tidak, kenapa?

Saya mempunyai jawapan yang mungkin tidak tepat tetapi boleh dikatakan itulah kenyataan. Jawapan saya mudah, iaitu Kerajaan Malaysia mengutamakan pelantikan politik daripada profesional. Lihat saja GLC yang ada di Malaysia, siapa pengerusinya dan siapa pula yang dilantik menduduki kerusi lembaga pengarah?

Gergasi ekonomi Malaysia dan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan seperti Sime Darby, Felda, Felcra, Risda dan banyak lagi dipengerusikan oleh orang politik, selalunya yang dah bersara, kalah pilihan raya atau Yang Berhormat yang tidak dapat jawatan sedangkan mereka boleh dikatakan bukan golongan profesional yang ada kaitan dengan GLC yang dipengerusikan itu.

Oleh kerana Hassan Marican bukan orang politik tetapi seorang profesional, maka dia tidak mendapat tempat di Malaysia walaupun sebagai Pengerusi Petronas atau Penasihat Ekonomi (berkaitan industri minyak dan gas) kepada Perdana Menteri.

Singapura mengutip permata yang digilap di Malaysia kerana ia masih bersinar dan bergemerlapan sedangkan Malaysia melihatnya sebagai permata yang mulai pudar.

Singapura sedar bahawa Hassan Marican memiliki begitu banyak maklumat dan ilmu pengetahuan berkaitan industri minyak dan gas bukan sahaja di Malaysia bahkan menjangkaui batas serantau. Apa yang dimiliki oleh Hassan Marican sudah tentu diterokai  oleh Singapura kerana republik itu tidak perlu untuk "mencari gali" sesuatu yang sudah jelas wujud.

Pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak mesti keluar daripada amalan melantik orang politik menerajui GLC atau sebagai ahli lembaga pengarah. Bidang tersebut seharusnya diberi kepada golongan profesional yang ahli  atau mahir dalam industri berkenaan.

Kita tidak ingin melihat lagi orang seperti Hassan Marican diambil oleh negara lain semata-mata kerana negara sendiri mengamalkan pelantikan berkepentingan politik murahan.

   Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Hilang Akal = Bodoh.... PRU 13 Tewas Teruk...!

onKerajaan Umno BN semakin dilihat hilang kewarasan dalam mentadbir Malaysia dengan mula bertindak yang ‘bukan-bukan’.

“Mahukah kerajaan menanggung segala kerugian mereka hanya kerana tiada logo ‘1Malaysia’?” tanya Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar Dewan Pemuda PAS Malaysia, Mohd Firdaus Jaafar (gambar).

Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Tan Lian Hoe bahawa pengusaha tiga barangan kawalan iaitu tepung, gula dan minyak masak diwajibkan memaparkan logo 1Malaysia pada pakej produk-produk yang dijual bermula bulan ini, jika mereka mahu terus menikmati subsidi kerajaan.


Katanya, berapa banyak pengilang-pengilang yang akan terlibat di dalam perlaksanaan itu dengan mengambil kira kos yang perlu mereka tanggung dek kerana arahan yang dilihat tergesa-gesa walaupun beliau menyatakan kerajaan sedang mempertimbangkan bagi memberi pengeluar lebih banyak masa untuk mematuhi peraturan tersebut.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Jerai turut mempersoalkan apa jaminan kerajaan terhadap tempoh penangguhan sedangkan sudah pastinya para pengilang sudah pun menyimpan stok ‘label’ produk mereka dalam tempoh yang panjang.

Perlaksaaan itu juga, katanya boleh menyebabkan timbulnya masalah birokrasi memandangkan track record kerajaan yang sememangnya terkenal dengan masalah itu.

Baginya, cukuplah logo ‘Halal’ sebagai contoh.

“Jadi apakah kerajaan boleh ‘mendabik dada’ dalam memastikan perlaksanaan ini akan berjalan dengan adil?” soalnya lagi.

Beliau menambah, barang-barang yang diwartakan pula semuanya barang kawalan yang sepatutnya rakyat menikmatinya dengan harga yang murah namun ianya menimbulkan tanda tanya mengapa ianya mesti bersyarat?

“Bagaimana kalau pucuk pimpinan bertukar seperti mana Islam Hadhari ditukar kepada 1 Malaysia, bukahkah ini akan menimbulkan masalah yang lain kerana umumnya tahu bagaimana dengan ‘perangai’ pimpinan Umno BN yang ‘rajin’ menukar tagline mengikut ‘citarasa’ tersendiri,” katanya lagi.

Justeru, pihaknya menasihati kerajaan, janganlah cuba untuk menjadi ‘Berhala Moden’ yang perlu ‘disembah’ untuk mendapatkan sesuatu akan tetapi jadilah sebuah kerajaan yang sepatutnya sudah matang sekiranya 57 tahun memerintah dijadikan ukuran.

Katanya, rakyat sudah boleh menilai kerana mereka kini hidup di zaman ‘langit terbuka’ dan ‘dunia tanpa sempadan’.Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Ghani Akui Johor Bukan Lagi "Deposit Tetap" BN

onMenteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman menegaskan bahawa negeri itu bukanlah deposit tetap Barisan Nasional (BN) dan Umno, namun beliau yakin ia akan kekal sebagai kubu kuat parti tersebut.

Menurutnya, walaupun sebelum ini pakatan pembangkang mengisytiharkan Johor sebagai ‘barisan depan' keutamaan mereka pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), beliau yakin rakyat negeri ini, terutamanya kaum Cina tidak akan terpengaruh dengan janji-janji kosong mereka.

"Walaupun meletakkan bekas Menteri Kesihatan sebagai pemimpin tertinggi, namun 'kehadiran' pembangkang bagaikan tidak dirasai di negeri ini.

”Pemimpin mereka (pembangkang) hanya berjuang secara bersendirian kerana parti mereka lemah, tidak mempunyai kualiti kepimpinan dan tidak dapat sokongan daripada rakyat Johor yang merupakan asas untuk membentuk sebuah kerajaan yang kuat.

"Oleh itu saya yakin Johor akan kekal sebagai kubu kuat BN," katanya ketika menghadiri majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Johor MCA di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Pu Sze di sini, kelmarin.

Turut hadir pemimpin MCA termasuk Presiden Datuk Seri Dr Chua Soi Lek; Ketua Pemuda, Datuk Dr Wee Ka Siong; Setiausaha Penganjur Kebangsaan, Datuk Tee Siew Kiong dan Ketua MCA Labis, Tan Kok Hong.

Menurutnya, keputusan Pas meletakkan calon mereka bertanding dalam PRU-13 di Johor dan menjadi Menteri Besar juga adalah bersandarkan keyakinan palsu bahawa masyarakat Cina akan menyokong mereka.

"Oleh itu saya menegaskan agar masyarakat Cina tidak menyokong DAP kerana ia sama seperti memberi kuasa kepada Pas," katanya.

Abdul Ghani berkata, beliau yakin, di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Malaysia akan terus berdaya maju untuk mencapai status masyarakat berpendapatan tinggi dan stabil dari segi ekonomi.

Sementara itu, dalam majlis yang sama, Soi Lek meminta masyarakat Cina berhati-hati agar tidak terpedaya dengan janji manis pakatan pembangkang terutamanya DAP.

Menurutnya, DAP kini dilihat sering mengalah kepada Pas biarpun parti itu memenangi banyak kerusi pada pilihan raya umum lalu.

"Terbaru, Pas bakal meletakkan Ahli Parlimen dari Kelantan untuk menjadi Menteri Besar jika pakatan pembangkang menang dalam PRU-13.

"Keadaan yang sama dapat dilihat di Kedah dan Perak yang mana DAP berjaya menakluki banyak kerusi, tetapi jawatan Menteri Besar diberikan kepada Pas," katanya.

Soi Lek berkata, apa yang dibimbangkannya ialah pembangunan ekonomi di negeri ini akan terjejas jika ditadbir pembangkang.

“Jika Pas berkuasa, projek besar seperi Iskandar Malaysia juga berisiko gagal dan pembangunan akan terbantut termasuklah kemasukan pelaburan dan pelancong asing.

“Kerajaan Barisan Nasional memang tidak sempurna, tetapi komited dalam melakukan pelbagai transformasi baik dari segi politik, pendidikan dan ekonomi. Malah kadar jenayah juga menurun,” katanya.Photobucket

Kalau Dah Bodoh Macam Mana Nak Tadbir Negara...?

onSebelum saya mencatat Citra Perjalanan II ingin saya menulis sesuatu yang terbuku di hati pada masa kini. Keterbukuan ini perlu dilengsaikan kalau tidak ia boleh membawa 'sengkak sebok' dan akhirnya memeranakan diri sendiri. Apa yang bermain dalam benak ini menjadikan saya kehilangan selera untuk mencatat siri Citra Perjalanan atau mengulas membahan kenyataan-kenyataan bodoh pemimpin Umno dan Ngo ngor.

Kekadang-kadang apa yang kita lakukan (tulis dan laungkan) tidak sedikit pun menjadi api dan angin kepada ma'dunnya. Maksudnya tidak dipedulikan oleh orang yang kita sasar apa yang hendak perkatakan itu. Jadilah suara dan kata-kata kita bagaikan busa di lautan.

Bila keadaan begitu maka jadi bodoh atau terasa bodohlah kita kerana seolah bercakap berseorangan, berfikir berseorangan, memerah otak berseorangan, menyekang mata hingga ke pagi kesorangan sedang sumbangan kita tidak pun dinilai dan dimanaaftkan. Perlukah saya dan kita semua yang mengharap jatuhnya bulan ke ribaan meralatkan semula akan apa yang kita lakukan untuk tidak terus menjadikan kita bodoh?

Apa yang saya maksudkan ini ialah mengenai sikap dan telatah para pemimpin Pakatan Rakyat, khasnya Pas dan PKR yang saya melihat mereka ini seakan berada dalam sebuah lautan yang mereka sendiri tidak sedar di mana hujung dan di mana tepian. Ada kalanya mereka nampak kompak, penuh pengertian...penuh persefahaman ditunjukan dengan memakai logo tiga parti tetapi diwaktu lain mereka seakan kontradik sama sekali.

Polimek-polimek yang berlaku di antara mereka menunjukkan akan betapa mereka tidak ada pengertian dan persefahaman. Keadaan itu berbeza dengan apa yang mereka hasratkan dan untuk difahami rakyat. Kononnya mereka hendak menjadi pembela rakyat dengan mengambil alih tempat Umno. Mereka melambungkan harapan besar kepada rakyat kononnya merekalah terbaik. Kononnya PRU 13 adalah pilihan raya yang akan merubahkan segala-galanya dan akan terbentuk Malaysia Baru?

Kononnya kedudukan UBN khasnya Umno sudah terdesak, terjempit atau nazak di hujung kuasa dan dicemuhi rakyat bagaikan tong sampah pecah memelah air busuk kohong. Kononnya....

Lalau rakyat pun 'terperagah' dan teruja dengan laungan itu. Emosi membuak-buak untuk melihat satu perubahan besar dalam negara. Memang rakyat di bawah sudah ada minat besar untuk memenuhi harapan itu. Rakyat sudah mual dan lugal dengan kerajaan UBN dipimpin Umno. Golongan muda, terpelajar, para pegawai kerajaan, swasta sudah pun bersedia. Mereka sudah mulai menilik dan berkira untuk membuat perhitungan akhir dengan kerajaan UBN.

Pemberian wang, pengumuman projek, insentif dan segala macam dalam bentuk wang jelas dan kabur tidak sedikitpun menjadi perhatian rakyat. Rakyat sudah tahu bahawa taburan janji dan sedikit kebendaan begitu yang diambil dari khazanah negara adalah sandiwara dan tektik membubuh umpan dalam jerat saja.

Tetapi malang seribu kali malang, saat rakyat sudah bersiap sedia, tetapi sesetengah pemimpin Pas, DAP dan PKR seakan tidak bersedia dan main-main. Mereka masih lagi cuba menegakkan sikap keakuan masing-masing sehinggakan bercanggah sesama sendiri. Apa dinamakan persefahaman dan nilai politik tinggi masih belum wujud. Persefahaman hanya di kalangan para pemidto di pentas sama saja tetapi dari dalam parti masing-masing terus dan tetap dengan agenda lapok dan kepentingan diri masih menebal.

Perkara paling nyata ialah tidak bersama dalam menggubal fikiran atau pun melontar isu untuk mendapat perhatian umum. Atau mereka tidak boleh melendikkan pemikiran dan idea yang disampaikan oleh sesama mereka dan minda mereka terus menjadi minda anjing dan minda kucing. Ini saya kira kelemahan besar Pakatan Rakyat yang akhirnya akan memeranakan pakatan itu sendiri pada pilihan raya akan datang kalau tidak diperbetulkan segera.

Banyak kejadian dan contoh menunjukkan pemimpin Pakatan Rakyat tidak bijak atau sepakat dalam mengulas sesutau isu. Walaupun subjek itu jelas bertentangan dengan fahaman dan ideologi parti masing-masing mereka seharusnya tidak menunjukkan akan jurang itu sebaliknya berfikir bagaimana mencerminkan penyelesaiannya bukan berkonflit. Rakyat sekarang mahu tenguk kemampuan mempersatukan bukan kehebatan menegakkan kehebatan diri.

Rakyat dan umum sudah tahu bahawa ketiga parti itu tidak mempunyai persamaan dalam ideologi dan iltizam perjuangan. Pas dengan Islam ortodoksnya, DAP dengan sosialis demokrat otordoks dan PKR dengan liberalisme ortodoksnya. Maaflah kalau saya terpaksa mengguna istilah ini (ortodoks) yang agak janggal dan keras. Otordok itu bukan dalam erti kata sebenarnya.

Orang sudah tahu keadaan itu semua. Justeru setiap tindak tanduk mana-mana pemimpin dari ketiga parti itu ada perbezaannya. Kalau dihalusi batuk dan berdeham pun berbeza, bukan lagi soal makan dan minum. Tetapi apabila mereka bergabung dalam satu Pakatan yang bertujuan dan bermatlamat satu - untuk menumbangkan UBN seharusnya perbezaan itu tidak melatari diri masing-masing. Mereka perlu melenyapkannya bagi menunjukkan mereka kompak. Soal-soal yang boleh diselesaikan selepas menawan Putrajaya perlu di kesampingkan dulu.

Rakyat tidak mahu mendulatkan akan kehebatan ideologi masing-masing, tetapi apa yang hendak rakyat saksikan berlakunya perubahan kerajaan. Mereka ingin membandingkan kerajaan UBN dengan kerajaan baru. Sepatutnya perkara itu perlu diutamakan dan tinggalkan soal-soal penting dalam aspek prinsip dan dasar itu kerana jelas soal itu tidak akan membawa apa-apa kemenangan dalam konteks negara ini.

Sayang keadaan tidak berlaku. Pas dengan caranya tetap hendak menunjukkan ia Islam lebih. DAP pula nak menunjukkan dia sosialis lebih dan begitu juga PKR. Ambil isu terbaru tentang pertembungan pandangan dan pendapat mereka serta tindak tanduk menunjukkan ketidak cerdikan pemimpin Pakatan Rakyat mengenai isu Anwar yang diwar-warkan menyokong Israel.

Anwar telah membuat kenyataan yang ada kait dengan sokongan terhahap Israel kepada akhbar Wall Street Journal (WSJ). Umno telah menggunakan kenyataan Anwar itu untuk menempalak Anwar dan memberi tahu rakyat Anwar menyokong Israel. Isreal dalam kepala orang Melayu Malaysia adalah sejenis makhluk yang jahat lebih jahat dari Salentia walaupun mereka tidak mengetahui binatang apa Israel itu sebenarnya. Israel dalam minda orang Melayu sama juga dengan babi ia telah menjadi satu stigma.

Mereka tidak boleh disalahkan. Alasannya kerana Israel disebut di dalam al-Quran, bahawa kaum itu jahat. Bila disebut didalam Quran mereka terima sebulat-bulatnya, itu fiil orang Melayu. Malangnya walaupun Umno tidak disebut di dalam Quran mereka tetap juga menerima sebulat-bulatnya dan menerima Umno sebagai sebuah wadah umpama bahtera Nuh. Ini fiil orang Melayu bersikap double standard dalam semua hal.

Umno bersahabat juga dengan Israel dan telah membantu lebih hebat dari Anwar dengan mengadakan hubungan dagangan tidak menjadi masalah. Anwar hanya dengan berkata-kata saja. Media Umno telah memanipulasikan kenyataan Anwar itu. Biasa bagi Umno, yang 'rewelnya' kenapa Pas juga ikut sama membatai Anwar? Di sini menjelaskan sekali lagi kehebatan media Umno dalam memainan jarum dan memanjangkan lidah syaitan.

Bukankah dengan saling bantah membantah itu ia telah meretakkan sesama sendiri? Pas telah membenarkan apa yang diperkatakan oleh Umno walhal Umno berkata itu untuk kepentingan politik. Tidak kira siapa yang mempersoalkan kenyataan Anwar dari Pas dia adalah gombal adik beradik dengan zombi. Kurang cerdik dan kurang subur baja siasah.

Seharusnya pemimpin Pas tidak menempik isu itu. Biarkan ia ditempik oleh Umno. Rakyat tidak akan terasa kalau Umno yang melaungkan. Tetapi bila Pas tumpang sepiak pinang ini menyebabkan rakyat yang gombal akan merasaikan Umno betul. Inilah bodohnya sesetengah orang dalam Pakatan Rakyat memberi bola tanggung atau membuka lubang kepada Umno. Cis...!

Bukankah Pas juga secara jelasnya mengharapkan bantuan PKR yang mana ketuanya Anwar untuk menang pilihan raya? Atau kalau Majlis Syura Ulamak Pas telah memfatwakan sesama sendiri kerjasama itu haram, maka nyatakan dengan jelas yang ia haram. Ini tidak... pagi haram, malam halal, siang makruh. Sikap dan pendirian Syura Ulamak tidak konsiten dan istriqamah dan sebenarnya majlis inilah yang merosakkan Pas.

Nik Aziz terpaksa berkokok bila Syura Ulamak membuat kritikan demikian sebab dia adalah ketuanya. Walaupun Nik Aziz ada kuasa keramatnya dia tetap patuh dan hormat kepada sebuah dewan seperti Majlis Syura Ulamak itu. Saya tidak fikir seorang politus yang penuh mantik seperti Nik Aziz tidak dapat membaca apa yang termaksud oleh Anwar itu.

Dalam hal ini juga Anwar sendiri harus jaga diri dan tidak terlalu ego dan menunjuk hebat. henatilah melayan dan membuat kenyataan dengan akhbar asing hanya kerana hendak menunjukkan kita hebat dan pemimpin bertaraf dunia. Mungkin cara anda betul tetapi rakyat anda masih kebanyakannya gombak dan otak memetot.

Kalau hendak bercakap dengan akhbar asing pun biarlah anda menjadi PM kelak. Masa itu cakaplah apapun orang tidak berani pertikai... lagi pun media Umno sudah tidak ada lagi waktu itu. Penjilat buntut Umno akan berpaling kepada anda dan memuji bahawa anda seorang yang berpandangan jauh dan membawa kedamian sejagat. Waktu itu pujian anda kepada Israel juga akan menjadi semanis madu.

Selain isu itu timbul juga isu valentine day - hari mengingati kekasih. Pemuda bangun mencanak membenteraskan maksiat yang berlaku pada hari valentine day. Pemuda ini pun satu hal yang dia nampak hanya soal valantine day sahaja. Soal-soal lebih bedsar dan isu global tidak terlintas dalam benak Pemuda. Isu hari kekasih ini saya rasa wujud setiap tahun dan tidak pernah ada penyelesaian tuntas. Seharusnya Pemuda membuat kajian Phd dalam hal ini kenapa ia masih berterusan?

Kegagalan menyelesai isu ini adalah kegagalan pihak yang menanganinya tidak kira Pemuda Pas, Majlis Agama atau mana-mana pihak. Kegagalan ini juga akan diketawakan oleh mereka yang merayakan hari berkenaan. Itu Pemuda Pas tukar kepada hari mengingati suami isteri itu apa pula. Bagi saya idea itu tempelan sahaja. Pertukaran itu juga menunjukkan Pemuda ikhtiraf perayaan seharian itu cuma dalam bentuk lain.

Si Karpal Sigh pula bangkit mempertahankan valinte day dan tindakan itu kontras dengan Pemuda Pas. Masing-masing ada hujah dan alasan sendiri dalam hal ini, tetapi yang ruginya kepada Pakatan Rakyat. Perbalahan yang bersifat personal itu akan terbawa ke dalam Pakatan Rakyat. Media massa PB pula akan terus memainkan isu ini dan yang peningnya ada orang di bawah. Pertengkaran itu juga tidak akan menyelesaikan masalah melainkan kerana nak tunjuk telor siapa lebih bulat saja.

Hal-hal sebegini boleh dielakkan kalau mereka, baik Karpal dan Pemuda Pas bijak berpolitik. Berpolimek bukan tidak boleh, tetapi kalau ia sampai menjejaskan cita-cita asal hendak menumbangkan Umno ia tidak ada guna dan jadilah tindakan dan polimek itu sebagai tahi kering saja.

Kesimpulannya dari kedua keadaan itu, isu Anwar dan Israel dan Pas meminta agar Anwar tarik balik atau saman surat khabar Wall Street Journal dan isu valentine day itu adalah menggambarkan kelemahan dan kecetekan politik Pakatan Rakyat. Walaupun ia adalah segmen-segmen isu yang dimainkan oleh Umno tetapi dari segi hakikatnya ia akan menjadi persoalan dan pertanyaan lunak macam mana Pakatan hendak mengganti Umno kalau sesama sendiri pun asyik berkekah belah sampai ke ke Subuh.MSO yang tulis

Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Bila Katak Naik Motor Besar

onKata mantan Presiden Amerika, George Washington, "you can fool some of the people some of the time, but you can't fool all the people all the time - mike boleh kelentong sesetengah orang pada sesetengah masa, tapi mike tidak boleh nak kelentong semua orang pada setiap masa!".

Apabila Anwar bergegas ke Qatar untuk bertemu dengan pimpinan Hamas, termasuk Khalid Misy'al yang pada masa itu berada di Doha membuktikan betapa desperadonya Anwar untuk memulihkan imej "pak syeikh pejuang Islamnya" yang telah pecah kelentongnya setelah Wall Street Journal menyiarkan kenyataan Anwar "bersedia menyokong sebarang usaha untuk melindungi keselamatan rejim zionis Israel".

Dan tindakan Anwar menyiarkan gambar bersama Khalid Misy'al hanya mengesahkan satu perkara, politik dualam dan putarbelit yang sudah menjadi darah dagingnya. Konon dengan gambar itu terjawablah segala persoalan yang dia "masih bersama dengan pejuang Palestin".

Anwar ingat rakyat Malaysia dan umat Islam bodoh macam para parasit kalkatus rakus yang dicocok hidung yang bersepah sekelilingnya! Dia ingat hanya dengan bergambar tertutup segala sandiwara politik dia. sambung baca kat sini.


Blog Katak Lompat  yang cakap

Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Mat Sabu Langgar Perintah

onTerpulang kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sama ada mahu memohon maaf dan menarik balik sokongannya terhadap Israel meskipun Majlis Syura memutuskan beliau harus berbuat sedemikian,kata Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu.

Justeru kata beliau, pendirian Ketua Pembangkang itu tidak akan menjejaskan kerjasama parti-parti komponen dalam Pakatan Rakyat (PR). Mohamad menambah, apa yang diperkatakan oleh Anwar kepada Wall Street Journal (WSJ) adalah pandangan peribadi dan dasar partinya, dan oleh itu, terpulang kepada beliau untuk memohon maaf atau sebaliknya.

"Pas tidak mempunyai halangan, terpulang kepada Anwar sendiri, persamaan dasar yang ada dalam Pakatan Rakyat (PR) adalah untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN) dan menuju ke Putrajaya,sekiranya ada parti dalam PR mempunyai dasar lain, ia akan diperbincangkan kemudian.

"Namun sekiranya PKR dan DAP mempunyai dasar partinya sendiri, Pas tidak mencampurinya.Terpulang kepada mereka, termasuk menyuarakan pandangan peribadi ataupun mewakili parti,"katanya kepada Sinar Harian semalam.

Ini pulak Amanat Nik Aziz terhadap Anwar

Saya, selaku Mursyidul Am Parti Islam Se-Malaysia (PAS), dengan dipersetujui oleh seluruh ahli Majlis Syura Ulama PAS, menggesa Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik balik kenyataannya seperti dilaporkan di Wall Street Journal. Sekiranya kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza maka saya dan seluruh ahli Majlis Syura Ulama menasihatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman Wall Street Journal bagi membersihkan nama beliau.

Pisau Kedah :-

Politik semata-mata..berani ka puak pencacai nak ambil tindakan terhadap tuannya.??.puak pecacai buat kenyataan macam ni hanyalah sekadar menarik balik kepercayaan golongan pengundi kepada parti pencacai,di atas isu kenyataan sokongan terhadap keselamatan Israelyang tuan mereka telah lakukan..kerana kenyataan itu puak pencacai tak senang duduk di sebalik respon pengundi terhadap kenyataan itu.Maka satu lakonan politik telah di lakukan demi menutup keaiban tuan pencacai,

Kalau benar puak pencacai mempertikai tuannya,pasti puak pencacai sudah lari dari menjadi pencacai dalam pakatan haram,isu ini berkaitan isu umat islam.tak kan hanya kerana rejim zionis merampas tanah Palestin ianya di panggil hak asasi manusia,pembelaan keselamatan harus di beri kepada rejim zionis atas dasar hak asasi manusia,,dan terlepas pandang hak asasi manusia terhadap rakyat Palestin yang di ceroboh buminya.darah rakyat Palestin di halalkan demi mempertahankan hak asasi manusia tentang keselamatan Israel.

Pisau Kedah cabar puak pencacai,,kalau berani tinggalkan Anwar kalau nak tunjuk mereka benar menentang kenyataan Anwar yang menyokong usaha menjaga keselamatan Israel.!! itu pun kalau puak-puak pencacai ada teloq,ada maruah memperjuangkan islam.Blog Ini  yang tulis

Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Lain Yang Diserang Lain Pula Yang Kantoi....Nasib Kau Le Anwar.....

on


najib thaipusam 2011Hentikan putar belit dalam isu Thaipusam - Mufti Perak.......
Semua orang dah tahu rasanya yang mufti perak tarik balik kenyataan dia berhubung isu najib gadai akidah dalam isu thaipusam tue. Antara alasan yang mufti perak gunapakai ketika tarik balik kenyataan tersebut ialah najib dah jelaskan kepada dia secara terperinci apa yang berlaku ketika itu.

Kat bawah neh sedikit statement petikan berita mengenai hal tersebut ;

"Sekiranya tiada niat untuk merayakan atau redha dengan perbuatan agama lain tidak mengapa tetapi kalau sama-sama merayakan baru tidak boleh,"

Oleh yang demikian, Mufti Perak itu menasihatkan pihak yang cuba memutarbelitkan isu kehadiran Najib pada sambutan Thaipusam itu supaya menghentikannya kerana mereka membuat tuduhan tanpa usul periksa sehingga boleh menjadi fitnah.
   
"Masalahnya dalam keadaan sekarang orang Melayu berpecah, masing-masing mencari peluang untuk menghentam orang lain terutamanya menghentam sesama bangsa, pantang silap sikit.

   
"Saya harap semua orang kita (Melayu) balik pada asal, balik pada musyawarah...soal politik berbeza itu bukan menjadi masalah," katanya. -mkini-


.............................................................................................................................................


Sedih aku dengan statement mufti neh. Aku bukan sedih pasal dia tarikbalik. Aku kadangkala faham gak maybe sesetengah mufti diberikan maklumat yang salah sehingga mendorong memberikan pandangan yang salah. Tapi yang aku rasa sedih sebab mufti perak neh terlupa bahawa dia sendiri lah yang mengeluarkan isu thaipusam neh. Bukan aku dan mana2 pihak pun. Dia sendiri yang keluarkan isu neh then dia cakap orang putarbelit.Putarbelit tang mana bila dia sendiri yang cakap dengan jelas najib gadai akidah? Takpelah. Kalau tersilap cakap akui sahaja. Mudah. Jangan pula nak salahkan orang lain putar belit. Kalau bab thaipusam tue ramai juga orang2 yang beragama hindu neh kecik ahti. Bagi mereka apa lah nak dikecohkan sangat dengan kehadiran orang2 islam di tempat macam neh? Hina sangat ke apa kuil neh sehingga orang2 islam tak boleh jejak?

Salah tue. Kita tak kata pasal kuil ka perayaan ka apa ka. Kita sebut pasal ritual.

Contohnya  ;

Najib seorang islam dan tiba2 dia pergi nyalakan api dan perasapkan orang lepas tue pusing2 then perasapkan lagi.. then pusing2 then perasapkan lagi. Itu ritual. Ritual neh biasanya orang yang beragama hindu je lah buat. Orang bukan beragama hindu sibuk nak buat, buat apa? Nanti orang confused pula.

Owhh rupanya orang islam pun boleh buat ritual orang bukan islam. Lepas neh nak jadi sami pun boleh. Sami islamik ma. Lepas tue nak jadi paderi pun boleh. Paderi islamik ma. Mestilah ada perbezaan yang jelas antara muslim dan bukan muslim. Dah kalau seme sama jek apa point kewujudan agama neh? Takde point lah. Langsung takde peraturan dan adab. Seme pun boleh campur jek. Macam ABC.

So, orang2 india kena faham lah. Bukan kita nak kondem agama ka apa ka. Kita hormat. Tapi biarlah berada di landasan yang betul. Kalau aku suruh ko jadi imam boleh? Mestilah ko pun rasa aku neh gila ke apa tiba2 suruh ko jadi imam walhal ko orang yang menganuti hindu. So sama juga dalam kes neh.

Orang2 yang beragama islam wajib menghormati orang bukan islam namun dalam masa yang sama tidak boleh terjebak dalam sebarang ritual keagamaan. Mungkin sesetengah orang menganggap bahawa alahh nyala api tue simbolik dan etc.. tapi selagi ia ada unsur2 yang menjadi sebahagian daripada ritual keagamaan, ia tetap perlu dijauhi. Tolong faham.

Sama juga dengan kes dsai tue. Aku pun tak reti nandek tue apa. Kawan2 india aku ramai tapi takde pula aku terfikir nak tanya apa kebenda nandek tue. Dorang pun jarang jek pakai. Time ada upacara tertentu jek dorang pakai. Sampaikan aku dah terlupa yang orang india neh sepatutnya kena pakai nandek. Mungkin juga disebabkan kekawan india aku jenis yang moden2.

Usah kata nandek, agama pun ada dua. Bila aku tanya takpe ke apa macam tue? Dia cakap takpe, ini hal peribadi. Agama sesuatu yang bersifat sangat personal. Orang lain tak perlu tentukan anutan orang lain. Yelah.. dia boleh menganuti hindu dan kristian dalam satu2 masa. Sebab tue aku confused. Tapi dia cakap benda tak salah. Ramai orang buat. So aku pun anggap je lah tak salah.

Jadi jika tiba2 dsai dicalitkan nandek lepas tue nak marah bila orang persoalkan benda tue kan tak boleh. Biasanya orang india jek pakai nandek. Ko ada tengok orang lain selain dari penganut hindu pakai nandek tak weh? Takdak kan? So jangan marah bila kita mahukan penjelasan lanjut hal neh daripada mulut2 orang yang arif agama.

Nandek tue dorang cakap bukan ritual. Tapi nak menunjukkan status seseorang. Manakala bab perasapkan tue memang seseorang yang dipakaikan nandek akan diperasapkan [lebih kurang macam berdoa keselamatan si pemakai nandek] supaya dia selamat.

Itu lah kejadian yang menceritakan ketika dsai dinandekkan. Aku pun taktahu hal neh. Aku tanya orang2 sini tadi. Orang india ye. Aku tatau lah benda neh dari segi hujah agama salah ke tidak perbuatan yang melibatkan dsai tue. Sama2 kita nantikan jawapan pakar. Bai.


 Amenoworld  yang kata

Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Perdana Menteri Hantu...?

onApa semua ni, Wong  Koon Moon Setiausaha MCA Selangor SPR kebal sangat sehingga tak boleh ditegur lagi? Kalau benar apa yang didakwa DSAI terdapat 42,000 pemilih ragu dalam senarai pemilihan SPR, siasatlah.  Kalau salah buktikan bahawa Anwar salah pentafsiran.

Sukar sangatkah MCA Selangor untuk mentafsir alasan Anwar. Apa maksud keraguan sebagaimmana dakwaan Anwar?


Darimana datangnya 42,000 bakal pengundi itu, Adakah mereka ini warganegara? Adakah MCA Selangor membuat semakan dengan JPN.  Kalau 42,000 terdapat dalam JPN maklumat yang lengkap sebagaimana warganegara, gilakah  Penasihat PKR itu?


Atas tu kisah Anwar, kalau PSC lagi hebat beb! 200,000  hantu pemilih pilihanraya Jika siapa menang panggillah mereka Perdana Menteri Hantu, Menteri Hantu, Timbalan Menteri Hantu, Yang Berhormat Hantu sebab mereka ini diselamatkan oleh HANTU.

Jadi jangan hairanlah mereka ini berperangai macam hantu. Habis harta benda termasuk benda tu disapu oleh hantu.   KAH KAH KAH KAH KAH


Baca dengan teliti laporan dibawah dan nilaikan.

Audit dapati lebih 200,000 pengundi diragui

KUALA LUMPUR 15 Feb: Jawatankuasa Pilihan Parlimen (PSC) mengenai pembaharuan sistem pilihan raya dimaklumkan bahawa semakan audit yang dijalankan ke atas daftar pemilih mendedahkan sejumlah besar pengundi meragukan.
Mimos Bhd, sebuah syarikat teknologi milik penuh kerajaan yang membuat semakan audit itu pada taklimatnya kepada PSC berkata terdapat sekurang-kurangnya 230,000 pengundi yang mencurigakan.Menurut Ahli PSC, Anthony Loke, Mimos memberitahu pihaknya mengesan 820 kes di mana terdapat lebih 100 pengundi menetap di alamat yang sama.
“Selain itu, kami mendapati 1,259 kes di mana antara 51-100 pengundi tinggal di alamat yang sama, 3,254 kes di mana terdapat antara 21-50 pengundi tinggal di alamat sama, dan 6,002 kes yang melibatkan antara 11 hingga 20 pengundi di rumah sama.


“Tempat-tempat ini termasuk kem tentera,” katanya kepada Malaysiakini.
Taklimat yang diberikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Mimos, Abdul Wahab Abdullah selama dua jam itu turut dihadiri Pengerusi PSC, Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili.
Loke berkata, turut dipertikaikan alamat yang mencurigakan di mana pengundi didaftar dengan alamat yang tidak lengkap ataupun tidak sah.


Sebagai contoh, katanya: “Tiada alamat atau rumah 62, Lembah Pantai dan E6, Seputeh”.
Menurut Loke, PSC memberikan Mimos tempoh dua minggu menjalankan semakan dengan Jabatan Pendaftaran Negara dan Suruhanjaya Pilihan Raya bagi mengemaskini nama-nama dan alamat mencurigakan itu.


Belum boleh bubar parlimen

Memandangkan jumlah pengundi yang meragukan sebegitu ramai, Loke berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak perlu memastikan daftar pemilih dibersihkan sebelum parlimen dibubar.

Pemimpin DAP itu berkata Mimos turut mengenal pasti 785 polis dan anggota tentera yang berdaftar sebagai pengundi pos dan pada masa yang sama, juga sebagai pengundi biasa.

Semasa laporan awal PSC dibentangkan pada Disember, selepas jawatankuasa itu mengadakan beberapa pendengaran awam, mereka telah membuat beberapa cadangan, termasuk semakan audit pengundi.


Mimos kemudian ditugaskan untuk memeriksa daftar pemilih bagi mengesan nama atau kad pengenalan yang sama ataupun bertindih, pengundi berusia lebih 100 tahun dan mengesahkan butiran pengundi dengan pangkalan data dari agensi-agensi kerajaan yang lain.
Loke juga mendedahkan bahawa Mimos berjaya mengesan 22,076 pemilih berdaftar yang berumur lebih 90 tahun.


Yang kata macam ni  G3A  bukan aku
Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Nik Aziz Berpaling Tadah...?

onJika benar, demi perpaduan umat Islam/Melayu apa salahnya???
Kalau kena gayanya ianya menjadi wajib!!!
 


Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Jawatan - Pengembala Lembu. Gaji - Lumayan RM35,000-RM45,000 Sebulan.

on

Jangan terkejut jika ada remaja masakini menyimpan cita-cita tinggi untuk menjadi pengembala lembu apabila dewasa. Masakan tidak masuk akal kalau diberitahu, gaji seorang pengembala lembu masa kini adalah sekitar RM35,000 – RM45,000 sebulan. Belum lagi sekiranya menjadi ketua gembala atau kepala mandur, boleh cecah RM100,000 sebulan. Waduh enak sekali! Yang pasti tidak perlu ribut-ribut pasal belanja petrol dan tempat tiduran.

Kalau gembala lembu di lembah Praire atau lembah Canterbury diberi kuda baka terbaik untuk mengawasi lembu-lembu di padang ragut, kini di Malaysia, profesyen gembala lembu akan diberi kereta Mercedes seorang sebijik untuk memudahkannya menjalankan tugas mengawasi keluar masuk lembu dari kandang.

Pengembala lembu di Malaysia juga akan diberi kad kredit sehingga limit RM182,000 sebulan bagi tujuan-tujuan entertainment profesyennya terutama sekali dalam soal untuk membelanja minum-minum tukang sembelih lembu dan tukang kumpul taik lembu untuk dibuat baja. Pengembala lembu di Malaysia kini juga layak diberi sebuah kondominium mewah sebagai tempat tiduran dan bukannya seperti di zaman P. Ramlee yang tidurnya di dalam kandang.

Bagi tujuan menenangkan fikiran, pengembala lembu di Malaysia juga diberi kemudahan kondo percutian di luar negara. Hingga setakat ini, pilihan destinasi percutian dengan kondo sophisticated terkini adalah di Marina Bay, Singapura dan bakal menyusul di lain-lain negara di masa hadapan.

Dengan tawaran gaji lumayan beserta kemudahan tempat tinggal kondo eksklusif, benz, kad kredit dan peluang percutian ke luar negara, sekaligus menjadikan kerjaya sebagai pengembala lembu adalah profesyen paling hot dan paling diminati oleh remaja dan lepasan kolej masakini. Hebat-hebat, jika ada sesiapa daripada parti keris bersilang yang keras kepala tidak setuju dengan faedah-faedah sebagai pengembala lembu seperti yang dinyatakan di atas, bersedialah dengan alasan yang benar kerana jika tidak, akan dibaling dengan tahi lembu oleh pengembala-pengembala lembu nanti.

Dan tentunya informasi yang paling hot, ialah bagi setiap kandang lembu yang berjaya dibina oleh mana-mana pengembala lembu di Malaysia masakini, layak menerima bantuan pinjaman mudah disebut soft loan sehingga RM250 juta sekandang daripada kerajaan parti cap dacing. Hingga kini dikatakan, tempoh pinjaman dan amaun bayaran pinjaman sebulan yang perlu dibayar juga masih belum jelas untuk dimuktamadkan. Yang pasti setiap kandang lembu yang siap, layak mendapat soft loan tadi dalam tempuh yang singkat.

Wah! Betapa beruntungnya profesyen sebagai pengembala lembu masakini. Dan berada di dalam kerugianlah manusia-manusia yang ada ijazah atau sarjana dan mempunyai pengalaman bekerja dengan lembu-lembu di Malaysia jika tidak bertukar kerjaya segera menjadi pengembala lembu di Malaysia.


Ni Nizar yang offer bukan aku taw.....
Photobucket

N3 YANG KU DENGAR :- Apabila Najib Berdehem, Harunssani Pun Bertukar Arah

onKehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada sambutan Thaipusam di Batu Caves baru-baru ini tidak menyalahi hukum syarak, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.


Tok Mufti Perak berkata sebagai seorang pemimpin tidak salah untuk perdana menteri bersama-sama dengan bangsa lain dalam perkara yang berkaitan dengan adat.


"Sekiranya tiada niat untuk merayakan atau redha dengan perbuatan agama lain tidak mengapa tetapi kalau sama-sama merayakan baru tidak boleh," katanya


Harussani menyatakan perdana menteri memaklumkan kepadanya bahawa beliau hanya berada di dewan untuk menerangkan polisi kerajaan dan tidak terbabit dengan perarakan keagamaan dan tidak masuk ke dalam kuil atau dalam gua Batu Caves.Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List