Najib gagal, Muhyidin bersedia mengambil alih kuasa

on May 9, 2013bn putrajaya


KOMENTAR: Menyorot keputusan pilhanraya Umum 2008 lalu, sejurus tamat PRU-12, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ketika itu merupakan Naib Presiden Umno membuat kejutan apabila mengkritik kegagalan Presiden Umno, Tun Abdullah Ahmad Badawi sehingga menyebabkan beberapa negeri jatuh ke tangan pembangkang.
Kritikan Muhyiddin juga ekoran dari keputusan PRU 12 yang mencatatkan BN mencatatkan hanya memenangi 140 kerusi parlimen dan 307 kerusi Dun.

Refleksi dari kritikan Muhyiddin, beliau dianggap hero kerana berani mengkritik presiden parti sehingga membawa kepada pengunduran Abdullah.Manakala habuan yang lebih besar ialah beliau di lantik menjadi Timbalan Presiden Umno sekali gus menjadi Timbalam Perdana Menteri.

Ramai antara penganalisa politik sedang menunggu apakah reaksi beliau berhubung keputusan PRU 13 yang baru berakhir.

Apakah Muyiddin akan menyusuli kritikan beliau terhadap Najib ekoran prestasi yang di cacatkan ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjadi Pengerusi BN memperoleh keputusanlebih daif dari era Abdullah.
najib muhyiddin putrajaya
PRU 13 yang berakhir lalu BN memperoleh 133 kerusi parlimen iaitu kurang tujuh kerusi dari zaman Pak Lah (Abdullah) iaitu 140 kerusi.

Begitu juga keseluruhan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) yang merosot dari 307 kepada 275 kerusi iaitu susut 32 kerusi.

Lebih malang bagi Najib yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Selangor apabila negeri Jugra tersebut PR memenangi 44 kerusi Dun berbanding 36 kerusi ketika Pak Lah menjadi pengerusi BN.

Angka tersebut menunjukkan pertambahan 10 kerusi PR selangor sekali gus membolehkan PR Selangor memperoleh lebih dua pertiga (37 kerusi) majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri.

Manakala BN hanya memperoleh 12 kerusi berbanding 20 kerusi pada 2008.

Ke mana Peruntukan RM2.71 bilion Kepada Umno Selangor
hanipaBagi rakyat Selangor setentunya tertanya-tanya ke poket siapakah wang peruntukan yang di berikan Najib kepada Umno negeri berjumlah RM2.71 bilion pada November 2011 untuk menawan Selangor itu pergi.

Kenyataan Pengerusi PR Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini menggesa Najib meletak jawatan sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Selangor amat relevan dengan prestasi yang di tunjukkan Najib di Selangor.

Sabotaj Syabas berhubung kegagalan penyediakan air terawat ketika tempoh berkempen baru-baru ini juga tidak mengena. Ini disebabkan keberkesanan sumber maklumat dari PR Selangor berhubung realiti sebenar krisis Air di negeri tersebut kepada rakyat.

Lebih malang lagi berikutan kekalahan Timbalan pengarah pilihanraya dan kordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamad tewas kepada pengerusi Lajnah Guaman Pas Pusat, Mohamad Hanipa Maidin di Parlimen Sepang.

PRU 13: 5.6 juta undi PR, BN cuma 5.3 juta

Media arus perdana cuba sedaya upaya untuk melindungi hakikat sebenar berdasarkan jumlah pengundi yang memberi undi kepada PR dan BN semasa PRU 13 lalu.

Berdasarkan analisa menunjukkan lebih 5.6 juta pengundi memberi undi kepada PR berbanding 5.3 juta kepada BN.

Namun berdasarkan kawasan yang di persempadankan, BN memperoleh majoriti mudah 133 kerusi parlimen. Setentunya juga sumbangan besar undi tersebut dari kawasan-kawasan parlimen di pedalaman Sarawak dan Sabah.

Ini juga menjadi hujah mengapa BN enggan memajukan sistem perhubungan dan pembangunan di pedalaman Sabah dan Sarawak. BN lebih rela membiarkan rakyat di pedalaman Sabah dan Sarawak untuk hidup terus miskin kerana sogokan kebendaan ketika masa kempen akan membolehkan kuasa BN diteruskan.

Mat Bangla dan Goncang dakwat

Isu pengundi hantu yang kebanyakan membabitkan mat Bangla juga tidak harus di pinggirkan kerana sebahagian besar kemenangan BN adalah di kawasan yang pengundinya kecil.

Berpuluh gambaran yang dimuat turun di laman maya menunjukkan isu tersebut bukanlah suatu polimik remeh yang enteng.

Barisan Guaman PR sedang mengumpul pelbagai bukti untuk membawa kes ini di pengadilan. Menurut R.Sivarasa yang juga MP Subang, semua yang terlibat termasuk Menteri Dalam Negeri dan SPR boleh di dakwa berhubung tragedi pengkhianatan ini.
dakwat kekal hilang kuala selangor 5 mei 01Begitu juga isu dakwat kekal yang tidak kekal yang turut di buktikan sebagaimana tersiar di laman maya tersebut.

Persoalan mengapa undi awal yang jatuh pada 30 April lau mengambil masa sehingga lima hari. Tempoh lima hari tersebut akan menyebabkan dakwat tersebut tidak lagi kelihatan. Walhal SPR memaklumkan dahwat tersebut kekal dalam tempoh tujuh hari.

Maka tidak mustahil pihak anggota keselamatan dan mereka yang terlibat boleh mengundi buat kali kedua ketika hari membuang undi.

Apa pun keputusan PRU13 telah berakhir namun ketelusan SPR terus dipertikai. Rakyat juga memahami Umno-BN sanggup memperkuda apa sahaja untuk pastikan kemenangan. Apatah lagi SPR berada di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Seorang kawan memberi tahu … terimalah hakikat bahawa rakyat Malaysia redha untuk membayar tol dan tak mau harga petrol di turunkan…. Anak-anak muda serta ibu bapa mereka juga berkemampuan untuk membayar pijaman PTPTN setiap bulan… tunggulah masanya akan tiba sebagai mana buah yang masak akan gugur dengan sendirinya.


 Mat Zahari Ali  selangorku-
Photobucket

Mesej pengundi kepada BN — perkauman membawa pulangan merosot...!

on

Jika dilihat daripada jumlah pengunjung di stadium di Petaling Jaya malam tadi selepas masyarakat Cina dipersalahkan sebaik sahaja keputusan pilihan raya diumumkan, ia menunjukkan rakyat Malaysia memberikan isyarat kepada kerajaan Barisan Nasional (BN).

Mesej yang cuba disampaikan adalah kebanyakan rakyat Malaysia mahukan agar isu perkauman yang menyelebungi Pilihan Raya 2013 segera dihentikan.
Disebalik keputusan pilihan raya yang dirasakan pengundi sebagai tidak adil dan bersih termasuk cubaan BN menyalahkan komuniti Cina.

Mereka yang menyertai perhimpunan malam tadi tidak mengira amaran polis bahawa ianya adalah perhimpunan haram.

Dan bukan kesemua mereka pengikut setia Datuk Seri Anwar Ibrahim, atau ahli kepada tiga-tiga parti komponen Pakatan Rakyat (PR). Kecuali mereka adalah pengundi PR sebagai sebuah parti.
Turut berada di sana adalah kumpulan remaja Malaysia dengan kepelbagaian kaum.

Ia seharusnya menjadi amaran buat ahli politik bahawa memainkan sentime perkauman akan memberikan pulangan yang merosot.

Analisis membuktikan undi bagi Pakatan Rakyat dan BN melangkaui garisan perkauman.
Jika ada pun, penganalisis hanya berkata berlakunya pemisahan pengundi bandar dan kawasan pedalaman, bukannya trend Melayu menentang Cina.

Realiti baru yang perlu diakui adalah PR kini menikmati sokongan daripada mereka yang dikenali sebagai pengundi bandar.
Pembangkang memenangi undi popular dengan sejumlah 50 peratus menggunakan platform anti rasuah termasukjuga perkongsian kekayaan negara dengan adil dan saksama.

BN memenangi sekitar 47 peratus undi popular namun masih menyaksikan kemenangan dan sokongan padu daripada pengundi luar bandar termasuk kawasan pedalaman di Sabah dan Sarawak.
Namun ribuan yang berkumpul di Stadiu MBPJ malam tadi, dan untuk semua rakyat Malaysia, kedua-dua BN dan PR perlu bekerja keras untuk mendapatkan lebih banyak undi.

BN danUmno telah menjadikan keadaan semakin sukar buat mereka apabila menyalahkan pengundi Cina yang m,engundi menentang kerajaan "Melayu" seperti mana yang dibangkitkan Tun Dr Mahathir Mohamad dan akhbar Utusan Malaysia.

Akhbar Umno itu sudah boleh dijangka, dan banyak pihak yang merasakan ianya adlah satu penghinaan.
Daripada perkataan "Tsunami Cina" sehingga berita muka hadapan "Apa :agi Cina Mahu?" Umno hanya menambah kepada kejayaan PR iaitu sokongan yang mereka telahpun terima.
BN mungkin perlu diingatkan bahawa mereka berkuasa pada Ahad lalu dengan dakwaan penipuan.

Daripada menjadikan Anwar sebagai saaran atau pengundi Cina, BN dinasihatkan agar lebih baik baik untuk mendengar nasihat.   TMI
Photobucket

Melayu Undi Cina... Salah..... Cina Undi Melayu.. Macamana Pulak..!!!!

on

KITA SAMA-SAMA ISLAM.

Tiba-tiba bum...., kereta saya dilanggar dari belakang. Saya terpaksa berhenti di persimpangan sebuah bulatan. Seorang lelaki Melayu keluar dari sebuah kereta mewah. Saya kira dia hanya seorang pemandu… ada tuannya yang duduk di sebelah kiri bahagian belakang. Juga seorang Melayu.

“Assalamualaikum. Allah humma salli ala Muhammad…” ujar pemandu itu berkali-kali sambil menghulurkan tangan buat bersalam.

Saya menjawab salam dan kemudian terus berjabat tangan.

“Selesai cara mudah sahaja. Kita orang Islam.”
“Ya. Ya, “jawab saya sambil memerhati kerosakan kereta. Kereta mewah yang dipandunya tidak rosak apa-apa tetapi kereta saya memang teruk. Congak saya jika dihantar ke kedai anggapannya tidak kurang rm 500.

“Ya kita buat cara mudah. Kita saling bermaafan sahajalah. Lupa-lupakan sahaja. Lagipun saya tidak sengaja.”

“Tapi tuan melanggar dari belakang. Ini satu kecuaian. Lagipun saya perlu kos untuk membaiki kereta saya ni.”

“Alllhahumma salli ala Muhammad…  kita bermaafanlah.”

“Ya. Tetapi kita mesti bertanggung jawab…”

Dia pergi menemui tuannya yang tidak pun keluar dari kereta sejak tadi. Asyik membaca akhbar. Ya, dia orang besar.

“Beginilah encik, ambil kad ini dan talifon kita berurusan kemudian. Kami yang salah, insyaAllah kita ‘settle’ nannti. Jangan lupa call nombor ini ya,” sambil memberi kertas yang ada catatan no talefon.

Oleh sebab percaya dan tidak mahu menyusahkan kereta-kereta yang sudah berbaris di belakang saya menerima kertas itu dan berlalu segera.

Satu hari, dua hari, tiga hari dan sehingga seminggu… saya menalipon nombor yang diberikan. Namun tidak ada jawapan. Cuma sekali ada bunyi diangkat dan saya disergah oleh suara kasar dengan bahasa asing.  Tidak ada selawat lagi!

HARGA SEBUAH KEJUJURAN 

"Betul ke ni?” tanya saya.
“Betul ayah. Dia berjanji menunggu di kedai inilah,” jawab anak saya.
“Kalau betul memang nyonya tu hebat. Berlanggar dua hari lalu, hari ini janji nak bertemu baiki kereta kita yang rosak, “ kata saya.

Dua hari yang lalu kereta anak saya dilanggar oleh kereta yang dipandu oleh seorang nyonya tua. Nyonya itu yang salah, buat ‘reverse’ ke belakang tanpa toleh. Begitu menurut anak saya. Akibatnya, dua buah lampu depan kereta anak saya pecah. Nyonya itu berjanji untuk menggantinya di sebuah kedai yang ditentukannya sendiri. Dia sudah biasa di kedai itu. Anak saya baru sahaja mendapat lesen, sangat naif dengan insiden seperti itu. Main percaya sahaja.

Harapan saya 50-50.

“Kalau nyonya Cina tu tak sampai lagi cuba call,” cadang saya kepada anak. 

Sedang anak mendail tiba-tiba, seorang nyonya tua berwajah bersih datang dari arah belakang lantas berkata, “Selamat pagi. Maaf, saya lambat sikit. Jalan ada jam sikit. Oh, ni bapak you ka? Semalam saya kata you jangan takut nanti saya terangkan sama bapak you saya yang salah.”

Saya tertawa. Terhibur dengan keramahannya. Kami segera berurusan. Lampu diganti dan kemik kereta di bahagian hadapan pun dibaiki. Semua perbelanjaannya ditanggung oleh nyonya Cina itu.
Ternyata dia menepati janji. Bayangkan, bukan mudah tanpa ada apa-apa ‘gerentor’, hanya berbekalkan kepercayaan… dia benar-benar menepati janji.

Terus terang dalam hati saya terdetik, alangkah baiknya jika dia seorang Islam. Dalam diam saya berdoa, semoga dia menerima hidayah..!!!

P/s Pada pandangan saya yang kerdil ini, bukan isu perkauman… tetapi isu kejujuran yang telah diragukan..!!!! Wallahua’lam.

Dari dua kisah di atas apa yang lu orang boleh simpulkan dengan apa yang dikatakan "Tsunami Cina". Dan inilah isu perkauman yang berdegar sekarang ini di kedai2 kopi..., puak2 umno laknatullah masih lagi nak bermain dengan isu perkauman. Sedangkan yang mengkhianati orang melayu adalah pemimpin2 melayu itu sendiri... tak kiralah samada dalam umno, pas dan pkr.... 2x5 jawapannya 250juta lembu.... muakakakakaaaaaa....!!!!


Photobucket

BENARKAH BERITA INI.... "Azmin Ali mahu tinggalkan Pakatan Rakyat"....?

on
Orang kanan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Azmin Ali dikatakan mahu meninggalkan PKR dan Pakatan Rakyat.
NONEMenurut sumber parti, ahli politik berusia 48 tahun itu mahu meninggalkan gabungan itu "kerana didakwa tidak puas hati dengan peruntukan jawatan exco kerajaan negeri Selangor di kalangan parti dalam Pakatan."

Adalah dipercayai bahawa 11 tokoh kanan Pakatan - yang dikatakan baru terpilih sebagai ahli Parlimen - akan menurut jejak langkah Azmin.

Ketiadaan Azmin di perhimpunan raksasa Pakatan yang dihadiri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kelana Jaya, Selangor pada malam Rabu, turut menarik perhatian, begitu juga dengan tweet pedas Azmin mengenai program tersebut.

Di Twitter, beliau mengecam Pakatan kerana menganjurkan perhimpunan tersebut, sambil menggesa parti itu menerima kekalahan mereka dalam pilihan raya umum ke-13 Ahad lalu.

Azmin menulis dalam tweetnya: "Rakyat letih dengan asakan politik melampau. Terima hukuman, muhasabah diri, akui kelemahan, maju ke hadapan, tumpu rakyat bukan kerabat."
Photobucket

Takkan Ketua Wanita PKR BANGANG?

on
Ini pula pendapat ikhlas aku.

1. Aku tak berapa percaya berita di atas neh. Maksud aku berita dalam penulisan tue. Aku tak percaya Azmin Ali dan Zuraidah akan letak jawatan. Aku faham mereka mendambakan kedudukan yang mereka TIDAK layak berdasarkan pengalaman mereka dalam pentadbiran tetapi still aku tak percaya berita di atas neh benar.

2. Kenapa aku tak percaya?

3. Sebab ada orang dah pernah bagitau aku dulu antarapos tue pro umno.

4. So aku percaya berita di atas adalah sekadar mengambil kesempatan menimbulkan persepsi negatif.

5. Rujuk link ==> 

6. Sungguh pun aku tidak percaya berita di atas kerana di bawa oleh orang UMNO, tetapi aku berharap sangat, Zuraidah dan Azmin jangan buat lawak pula. Serius korang tak anggap korang lebih layak dari Khalid kan? Tatau berapa ramai orang protes jika orang yang bukan ahlinya jadi MB? Aku tahu Khalid dibenci kerana KEDEKUT belanjakan wang rakyat, tetapi KHALID orangnya sangat ber-ahti2 dalam meluluskan sebarang projek. Itu kita kena respect. Jangan bersikap negatif sangat la weh.

7. Dan sungguh pun aku tak percaya apa yang di jaja oleh antara pos tetapi aku rasa video tue benar, ia suara ko tue kan Zuraidah?

8. Katakan ia memang suara ko, sekarang neh ko sedar tak yang ko buat tindakan merapu dengan menyerang PAS dan DAP dalam temu bual itu?

9. Ko suruh DAP dan PAS bercakap dalam mesyuarat, yang ko tembak PAS dan DAP tue dalam mesyuarat ke luar mesyuarat?

10. Sekurang2nya DAP dan PAS menyatakan sokongan kepada Khalid. Apa masalahnya disitu? Apa yang menyakitkan ahti ko disitu? Adakah PAS dan DAP sedang menembak PKR yang ko nak hangin sangatkan neh?

11. Yang ko tue pun bingai. Lagak orang berparti ada beza dengan orang non partisan macam aku. Aku pongpang2 nak sokong sapa nak tembak sapa nak merepek apa sapa pun tak heran. Budak neh luar parti. Memang senget akalnya. Jenis takde parti bhai. Takde peraturan dia nak follow. Ikut suka mood dia jek nak merepek apa2 pun.

12. Tapi ko dalam parti. Ko pergi tembak PAS pergi tembak DAP, tak ke menampakkan macam ko sebenarnya yang GILA KUASA? DAP dan PAS tak melakukan apa2 kesalahan pun declare sokongan. Ia perkara normal bhai.

13. Yang sebenarnya apa2 masalah yang ko tak puas ahti, call la. Takde no telefon PAS dan DAP kah?

14. Jawatan MB milik PKR? Kepala bana. Ia sepatutnya milik bersama PAKATAN RAKYAT since korang sebenarnya satu entiti.

15. Ia hasil kerjasama semua tak kira dari parti mana2 sekalipun yang menyebabkan PR menang di Selangor.

16. Bukan PAS secara bersendirian, bukan DAP secara bersendirian, bukan juga PKR secara bersendirian.

17. Rakyat tak sokong PKR je weh. Rakyat sokong PAKATAN RAKYAT.

18. Oleh kerana itu berlapik la sikit sebagai orang berparti, berpangkat. Ko jangan hadapkan aku untuk berlapik pasal aku jenis lone ranger, mati aku mati aku, mati PR mati banyak benda. Fikir tue.

19. Jangan membayangkan diri sendiri sebagai Menteri Besar. Itu kelakar. Jangan juga membayangkan orang lain selain dari Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar, kerana itu juga kelakar. Rakyat Selangor dah beri mesej yang sangat jelas siapa yang mereka mahukan, respect perkara tersebut, oke?Photobucket

Azmin, Zuraida Letak Jawatan Jika Khalid Kekal Jawatan MB?!!!

onSHAH ALAM: Pengerusi PKR Selangor, Azmin Ali dan timbalannya, Zuraida Kamaruddin akan melepaskan jawatan masing-masing jika Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dilantik semula sebagai Menteri Besar Selangor.

Menurut sumber PKR, Azmin memberi kata dua itu dalam mesyuarat bersama Ketua Umum parti, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini setelah Anwar melahirkan kecenderungan melantik semula Khalid mengisi jawatan berkenaan.

“Jika ini berlaku (Khalid dipilih), Azmin sedia meletakkan jawatannya sebagai pengerusi dan akan diikuti timbalannya Zuraida yang juga Ketua Wanita PKR pusat,” kata sumber itu.

Difahamkan, Anwar sebelum ini merancang meletakkan Azmin menggantikan Khalid selepas didesak penyokong akar umbi sebelum PRU 13 tetapi mengubah fikiran selepas Ahad lalu.

Khalid yang menerajui pentadbiran Selangor sejak 2008 mengecewakan rakyat Selangor kerana mungkir melaksanakan manifesto PRU12 membabitkan ibu tunggal, suri rumah dan warga emas yang bangkit memfailkan saman terhadap Khalid dan kerajaan negeri.

Sumber itu berkata, Khalid mendesak Anwar agar beliau dilantik semula sebagai menteri besar dan dipercayai mendapat sokongan PAS dan DAP Selangor.

Pakatan Rakyat mengekalkan Selangor walaupun pencapaian PKR sendiri merosot apabila hanya memenangi 14 kerusi DUN berbanding 15 masing-masing oleh PAS dan DAP.

Difahamkan, PAS dan PKR sudah mengemukakan senarai nama mereka yang difikirkan layak untuk menjawat jawatan menteri besar. Antaranya Azmin Ali dan Khalid Ibrahim dari PKR serta Dr Abdul Rani Othman dan Saari Sungib dari PAS.Photobucket

BIAR LAH KEMENANGAN ITU BERMARUAH.....Kertas undi ditemui dalam peti undi kawasan lain...!

on


Pemuda PAS Johor hari ini membuat laporan polis ke atas penemuan beberapa kertas undi dari kawasan DUN Nusa Jaya dalam satu peti undi dari kawasan berlainan.

Yang Dipertua PAS Kluang, Khairul Faizi Ahmad Kamil berkata, seorang ejen pengiraan undi PAS untuk kawasan DUN Mahkota telah menemui perkara itu ketika penjumlahan dijalankan untuk pengundian awal pada 5 Mei.

Khairul Faizi, yang membuat laporan di balai polis Kluang berkata para ejen mengesan perkara itu apabila mendapati nama calon PAS untuk Nusa Jaya, Salahuddin Ayub tertera di kertas undi tersebut.

Mahkota terletak dalam kawasan parlimen Kluang manakala Nusa Jaya terletak dalam kawasan parlimen Gelang Patah.

Katanya, ejen terbabit mengemukakan bantahan kepada pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya dan menuntut agar undi tersebut dikira untuk kerusi Nusa Jaya.

Namun, SPR menganggap undi berkenaan sebagai undi rosak, katanya.

“Kami merujuk peguam dan memutuskan untuk membuat laporan polis kerana mengesyaki peti undi untuk pengundian awal bagi Mahkot, yang dimaterai dan ditempatkan di balai polis, mungkin telah diusik,” katanya.

Beliau menambah, ejen pengiraan berkenaan bagaimanapun tidak melihat sama ada kertas undi tersebut memihak kepada Salahuddin, yang tewas di kerusi Nusa Jaya kepada calon BN Zaini Bakar dengan 2,201 undi.Photobucket

APA YANG BERLAKU..... AZMIN SINDIR ANWAR...?

on

Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali dalam twitternya malam tadi mengeluarkan kenyataan yang secara halus mempersoalkan tindak tanduk Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau meminta Penasihat PKR itu bermuhasabah serta mengakui kelemahan sendiri atas kegagalan pakatan pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum ke 13.

"Gagal ke PutraJaya, salah siapa?. Ikuti penjelasan dalam masa terdekat...!" antara kenyataan Azmin dalam akaun twitter milik nya yang dilihat seperti ditujukan kepada Anwar.

Kata nya lagi, laungan reformasi harus bermula dengan bisikan dalam hati sendiri dan jangan mengheret rakyat jika diri sendiri gagal.

Kenyataan Azmin itu merupakan tamparan terhadap Anwar yang pada waktu yang sama malam tadi sedang berucap dihadapan puluhan ribu penyokong pakatan pembangkang di Kelana Jaya bagi membantah keputusan pilihanraya ke 13.

Dalam twiteernya lagi, Azmin turut meminta keputusan rakyat dalam pilihanraya lalu diterima.

'Terima keputusan rakyat. Maju kehadapan dengan dasar peduli rakyat bukan membuli rakyat demi kesejahteraan dam kemakmuran negara. "

"Rakyat letih dengan asakan politik melampau. Terima hukuman. Muhasabah diri. Akui kelemahan. Maju kehadapan. Tumpu pada rakyat bukan kerabat...!"
Pejabat Timbalan Presiden KEADILAN 


Salam hormat,

Adalah dimaklumkan bahawa YB Mohamed Azmin Ali akan mengadakan satu sidang media khas seperti butiran berikut :

Tarikh           : 10 Mei 2013 (Jumaat)
Masa             : 11.00 pagi
Tempat         : De Palma Hotel, Ampang

Justeru, kami mengalu - alukan semua warga media untuk hadir sama dalam sidang media tersebut.

Sekian, terima kasih.


azmin ali membuat sidang akhbar
bukan dipejabat pkr

mungkin ada pekara besar:


1 - azmin ali akan mengembling tenaga
untuk terus melawan penipuan spr?

atau

2 - azmin ali akan menyatakan sokongan
kepada kerajaan selangor yang baru
untuk memadamkam tohmah dan fitnah
yang sering di kenakan kepada beliau

atau

3 - untuk letak jawatan dun gombak
untuk memastikan ada pru kecil
dan merancakkan suasana ombak 
menentang penipuan spr

atau

4 - untuk meletakkan jawatan parlimen
untuk menyatakan tidak puas hati
kepada spr dan membuka
pilihan raya kecil untuk memberi tekanan
kepada spr

syabas!

jika ini belaku 
inilah contoh pengorbanan pemimpin
membuka ruang untuk meluaskan  demokrasi
wan azizah membuka ruang demokrasi
dan membawa kita
menjadi kita hari iniPhotobucket

Anwar Ibrahim harus muhasabah diri, dengar pendapat akar umbi...!

on


Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Wan Azizah Nurul Izzah


Sekumpulan anggota PKR mendakwa ketidakcekapaan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim memilih calon yang ‘salah’ mengakibatkan PKR tewas empat kerusi parlimen di Perak dan satu di Selangor pada pilihan raya yang ke-13yang berlangsung Ahad lepas.

Menurut sumber parti, Pasir Salak, Bagan Serai, Setiawangsa, Tanjong Malim di Perak dan Hulu Selangor di Selangor dianggap sebagai kerusi-kerusi potensi untuk di menang tetapi kalah kerana faktor calon.

“Antara kawasan yang kalah teruk dengan majoriti yang besar ialah di parlimen Pasir Salak. Calon ‘kesayangan’ Anwar iaitu Mustaffa Kamil Ayub kalah dengan majoriti 7,386 lebih teruk berbanding 2008,” katanya sumber tersebut yang enggan mendedah identitinya.

“Kekalahan di Pasir Salak, seharusnya menjadi pembuka mata kepada pimpinan PKR pusat agar memilih calon ‘yang turun padang buat kerja’ dan bukannya calon yang hanya sekadar rapat dan ‘berlegar’ di sekeliling Anwar dan Wan Azizah, presiden parti semata-mata,” tambahnya.

Di Pasir Salak sepatutnya parti peka penolakan pimpinan akar umbi terhadap Mustaffa apabila Setiausaha cabang merangkap pengarah Jentera Pilihanraya PKR cabang Pasir Salak, Taufik Hasan dan beratus-ratus ahli PKR Pasir Salak keluar parti sebaik sahaja Anwar mengumumkan Mustafa sebagai calon dalam satu program ceramah kira-kira sebulan sebelum tarikh pembubaran parlimen.

Ramai mempertikaikan kredibiti Mustaffa apabila rekod menunjukkan beliau adalah calon ‘tak boleh menang’…tewas  setiap kali bertanding PRU sejak 1999 (parlimen Kuala Kangsar), 2004 (parlimen Lumut) 2008 (tewas di parlimen  Pasir Salak dan  dun Sungai Manik) dan sekarang PRU 2013 tewas lagi dengan majoriti yang begitu besar (7,386) juga sekali lagi di parlimen Pasir Salak).

“Tiada seorang pun pemimpin Pakatan Rakyat peringkat pusat yang tewas dengan majoriti sebegitu besar.”

“Mustaffa juga dilihat sebagai pemimpin ‘nomad’ (sering berpindah randah dari satu parlimen ke satu parlimen lain)…tidak kekal bekerja di sesuatu kawasan piliharaya tetapi akan hanya muncul di kawasan beberapa hari sebelum penamaan calon juga atas ‘belas ehsan Anwar atau Wan Azizah.”

“Anwar juga silap dalam meletakkan seorang lagi ‘kroni’ bertanding dan tewas  di parlimen Hulu Selangor,” katanya.


Khalid Jaafar, seorang berperwatakan sombong dan TIDAK mempunyai ciri pemimpin rakyat tidak seharusnya dicalonkan untuk bertanding di bawah tiket PKR.

Khalid Jaafar seorang bekas penulis ucapan Anwar tidak popular di kalangan  jawatankuasa PKR Hulu Selangor. Lantaran itu dua pemimpin setempat telah bertanding atas tiket bebas di Hulu Selangor bagi menyatakan bantahan terhadap keputusan parti meletakan Khalid sebagai calon.

Khalid yang tewas bertanding di Bukit Katil pada 2008, kali ini kalah dengan majoriti yang agak besar berbanding 2008. Khalid Jaafar, seorang berperwatakan sombong dan TIDAK mempunyai ciri pemimpin rakyat tidak seharusnya dicalonkan untuk bertanding di bawah tiket PKR.

Meletakkan Dr. Muhd Nor Manuty juga seorang yang rapat dengan Anwar sejak zaman Abim lagi di parlimen Bagan Serai, Perak juga mendapat bantahan hebat dari pemimpin akar umbi setempat.

Dr Muhd Nor  yang merupakan pengerusi PKR  Negeri Perak adalah ketua cabang PKR Larut sepatutnya bertanding di peringkat DUN bukannya di kerusi parlimen bagi menguatkan dan menyokong calon-calon negeri yang bertanding.

Tetapi, disebabkan keghairahan untuk ke Putrajaya, maka Dr Muhd Nor menjadi mangsa , tewas dalam percaturan Anwar.

Meletakkan Ibrahim Yaakob di kerusi Setiawangsa bagi kali kedua juga percaturan yang disilap oleh Anwar.

Ibrahim yang dianggap sebagai ‘chief of staff ‘ di kalangan ‘inner circle’ parti merupakan orang kanan Anwar dalam menetapkan jadual temujanji dan ceramah  dan bertugas sepenuh masa di pejabat Anwar.

Beliau tidak diihat sebagai nama besar parti di Setiawangsa yang merupakan kawasan masyarakat kelas pertengahan di tengah -tengah kotaraya Kuala Lumpur.

Anwar juga harus disalahkan apabila meletakkan Datin Paduka Tan Yee Kew (dianggap seorang berstatus nenek)  bertanding di kerusi parlimen Tanjong Malim, Perak.
Berkempen seorang diri

Tan datang  ke Tanjong Malim sehari sebelum hari penamaan calon mengakibatkan beliau berkempen berseorangan semasa dua minggu tempoh berkempen.

Masyarakat Cina setempat mengadakan demonstrasi apabila pimpinan pusat mengenepikan calon pemudi  AMK Chua Yee Ling yang telah bekerja di sana lebih tiga tahun sebelum ini.

Chua kemudiannya dipindahkan ke DUN Kuala Sepetang (dalam parlimen Bukit Gantang) dan telah menang.

Dalam satu kes lain pula, Anwar juga telah memberikan satu kerusi DUN secara mudah kepada seorang calon di DUN Paya Rumput , Melaka bukan atas rekod kerja calon tersebut, sebaliknya kerana calon tersebut ‘Cikgu Taha’ sering membacakan doa setiap kali diadakan majlis tahlil malam Jumaat di kediaman Anwar di Segambut.

“Ini menimbulkan rasa kurang senang di kalangan pimpinan parti di Melaka.”

“Kami (ahli PKR) menyokong penuh Anwar dalam isu menolak dan  membantah keputusan PRU yang diumumkan atas alasan berlakunya pelbagai penipuan semasa PRU ini.

“Tetapi, dalam masa yang sama Anwar juga harus muhasabah diri apabila beliau menafikan ‘hak’ pemimpin setempat yang telah bekerja keras beberapa tahun di sesebuah kawasan tetapi di saat-saat  akhir tempat tersebut diberikan secara percuma kepada calon-calon yang rapat dengan beliau.


 -Disesuaikan dari tulisan asal oleh: Nantha Kumar


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List