Rehatkan Minda Anda......Azmin Ali Ambil Perhatian.

on Sep 28, 2010


Di bawah posting bertajuk "Mengapa Kak Wan tak suka Azmin?", terdapat komen berikut yang dihantar oleh seseorang yang menamakan dirinya sebagai Timbalan Ketua Cabang (Timbalan Ketua Cabang sungguh ka, menyamar ka, tak tau la pulak)

Azmin dapat banyak pencalonan dari cabang-cabang keadilan sebab campur tangan pemimpin atasan keadilan termasuk Anwar sendiri. Oleh itu cabang-cabang ini tak mahu ambil risiko dsb akhirnya calonkan Azmin.

Tapi ahli keadilan yang bukan bermentaliti feudal akan bijak buat keputusan nanti. Azmin akan kecewa di peti undi nanti.

Kami undi ABA untuk Timbalan Presiden nanti.

ABA adalah Asal Bukan Azmin.

ABA?..... Pegangan aku  ABU - Asal bukan Umno.

penarikbeca

Nurul Izzah :- Tukar Pinjaman PTPTN Kepada Biasiswa... Ada Berani Ke...???

on

Ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar mempersoalkan kenapa pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada mahasiswa universiti tidak ditukarkan kepada biasiswa penuh, sebagai memenuhi semangat Fasal 153 Perlembagaan Persekutuan.

Mengulas cabaran Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) yang dilaporkan menolak jemputan debatnya berhubung kedudukan istimewa orangMelayu, Nurul Izzah berkata, NGO itu tentu setuju sekiranya pendapatan Petronas disalurkan kepada dana pendidikan untuk tujuan itu.


"Perkara ini tidak mustahil kalau akaun Petronas didedahkan kepada umum melalui Parlimen. Usaha melaksanakan tadbir urus yang cekap ini semestinya selaras dengan perjuangan mempertahankan hak-hak orang Melayu," katanya.

Menulis dalam blognya, anak sulung Datuk Seri Anwar Ibrahim itu memperli PERKASA dengan berkata, tindakan itu lebih bermanfaat daripada laungan meminta orang Melayu mendapat lebih banyak biasiswa daripada kaum lain. 

"Dalam bahasa mudah, apa gunanya orang Melayu mendapat tujuh biasiswa, dan kumpulan lain mendapat tiga tempat sahaja. Apa yang saya perjuangkan ialah banyakkan biasiswa kepada 100 tempat (contohnya) sudah pasti ramai orang Melayu mendapat manfaat," jelasnya.

Beliau juga menimbulkan kembali tentang kuota universiti yang diubah pada zaman pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri supaya lebih bersemangat meritokrasi.

"Bukankah ini mencabuli hak keistimewaan orang Melayu, kalau mengikut apa yang telah dilaung-laungkan oleh PERKASA?" katanya mempersoalkan tindakan penasihat PERKASA itu.

Dalam tulisan bagi menjelaskan kegusarannya tentang perjuangan PERKASA dan kedudukan istimewa orang Melayu itu Nurul Izzah mengambil peluang membela dirinya setelah digelar "pengkhianat", "tidak matang" dan "buta sejarah" dalam isu peruntukan kedudukan istimewa Melayu.

'Saya hanya mahu bincang pelaksanaan'

"Saya sudah jelaskan bukan niat untuk meminda peruntukan Perlembagaan Persekutuan tentang kedudukan orang Melayu, tetapi sekadar mencari penjelasan tentang apa yang dilaung-laungkan oleh PERKASA tentang perjuangan mereka untuk melindungi orang Melayu.

"Apa saya hujahkan dalam tulisan sebelum ini, bukan mempersoal kedudukan istimewa orang Melayu, tetapi pelaksanaan dasar-dasar yang hanya menguntungkan segelintir orang Melayu dipersoalkan," kata puteri sulung ketua pembangkang itu.

"Sayangnya, jemputan saya itu ditolak mentah-mentah oleh pimpinan PERKASA dengan alasan soal kedudukan orang Melayu tidak boleh didebatkan, sedangkan yang saya mahu bincang hanyalah pelaksanaan dasar-dasar yang dikatakan dibuat atas peruntukan perlembagaan,"  kata Nurul Izzah.

Dalam tulisan itu juga, Nurul Izzah turut membangkitkan beberapa perkara antaranya:-

(1) Bagaimana dasar kuota dalam perkhidmatan awam selaras dengan keperluan untuk menunjukkan kepelbagaian dalam sektor awam?

(2) Adakah ini liberalisasi 27 sub-sektor ekonomi bertentangan dengan perlembagaan dan memberi kesan kepada "Hak Melayu"?

(3) Kenapa soal perlembagaan tidak dibangkitkan ketika Dr Mahathir pada tahun 2003 memperkenalkan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Ingggeris (PPSMI)  yang kini sudah dihapuskan?

(4) Adakah memperuntukkan pegangan minimum 30 peratus ekuiti bumiputra akan mengayakan seluruh orang Melayu dan menaikkan taraf hidup orang Melayu,  sekali gus menyelesaikan masalah kemiskinan bandar?


Datuk Nasir Safar...Apa Yang Merepak Ni....Tak Serik serik Ke.....???

on

KUALA LUMPUR, 28 Sept: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menganggap api perkauman yang ditiupkan Biro Tata Negara (BTN) semalam dengan gelaran menghina kaum Cina dan India amat menjijikkan.
Anggapan itu merujuk kepada ucapan seorang pegawai BTN yang dilaporkan memberikan gelaran rakyat berbangsa Cina dan India masing-masing sebagai 'si mata sepet' dan 'si kaki botol' dalam induksi dalaman Puteri Umno Malaysia di PWTC.
"Membuat suatu analogi yang begitu menjijikkan, itulah wajah sebenar Umno. Mereka akan jadi lebih rasis, mereka akan jadi lebih ekstrem dalam memainkan isu perkauman," ujarnya di Pejabat Agung PAS.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, insiden terbaru yang dialporkan itu seakan mengulangi tindakan rasis Datuk Nasir Safar, pegawai khas bagi Perdana Menteri pada Konvensyen 1Malaysia di Melaka.
Nasir pada 2 Februari dulu dilaporkan mencemuh rakyat berbangsa Cina sebagai  'wanita jual tubuh', manakala kaum India dihina sebagai  'pengemis' di tanah air.
"Satu lagi kesalahan berulang, tidak cukup yang dilakukan oleh Datuk Nasir Safar, seorang pegawai khas Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," ujarnya.
Baginya, slogan 1Malaysia yang dipopularkan oleh Najib, Presiden Umno merangkap Pengerusi BN sebelum ini sekadar untuk menutup wajah sebenar Umno.
"Mereka sebenarnya telah terlalu benci kepada orang Cina dan India dalam negara kita, cuma mereka cuba sembunyikan perasaan mereka itu di sebalik 1Malaysia.
"Itulah wajah sebenar mereka, mereka tidak pernah menghilangkan warna diri mereka yang sebenar," katanya.
Sehubungan itu, beliau menyuarakan rasa yakin bahawa rakyat sama ada Melayu, Cina, India dan kaum-kaum lain kian sedar dengan bahaya politik perkauman yang ditiupkan oleh Umno dan BTN itu.
Harakahdaily

Zaid Ibrahim.....Kalau Kalah Pun Tak Akan Keluar Parti.

on

Datuk Zaid Ibrahim berkata, jawatan timbalan presiden PKR bukanlah satu kedudukan penting baginya. Sekiranya beliau tewas, beliau tidak akan mengambil tindakan keluar parti, tegasnya.


Bercakap dalam satu wawancara denganMalaysiakini, Zaid menjelaskan bahawa beliau lebih mementingkan peranan yang boleh dimainkannya, berbanding jawatan itu sendiri.

“Saya tidak pernah meletakkan cita-cita untuk menjadi perdana menteri, atau (menjawat) apa-apa (kedudukan). Kalau saya hendak main politik sepak terajang (ball politics), lebih baik saya berada dalam Umno.

“Saya lebih gembira dengan politik idea, isu, tentang kejujuran dan amalan (pentadbiran) yang baik untuk negara ini kerana ia akan membawa kita lebih jauh. Tapi disebabkan politik kita belum mencapai tahap (kematangan politik) seperti itu, jadi kita tidak dapat mencapai demokrasi (yang diingini).


Katanya proses kematangan itu mungkin mengambil masa sehingga 50 tahun dan akan tercapai sekiranya parti sentiasa konsisten dengan budaya yang dikatakan telah tertanam sejak 12 tahun lalu.

“Jika saya menjadi sebahagian kecil daripada (usaha ini), saya sudah mencapai tujuan saya. Saya tidak akan berhenti hanya disebabkan saya tidak mendapat jawatan tertentu, sebab saya sudah lalui semua itu.

“Saya juga tidak akan berhenti menjelaskan isu-isu ini jika (penjelasan) itu akan menyebabkan saya akan kehilangan jawatan tertentu. Saya pernah lepaskan jawatan yang lebih tinggi daripada timbalan presiden PKR.

Terima jika dijadikan mangsa

“Jika saya harus menjadi mangsa dalam proses ini, saya akan terimalah,” kata bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.


Katanya, beliau bagaimanapun tidak mahu dilihat terlalu kritis terhadap parti, namun beliau perlu menyuarakan masalah-masalah yang dilihatnya di dalam struktur parti terutama di peringkat bawah.

“Tidak ada kerjasama, apa yang ada ialah ketua cabang yang akur, yang bermesyuarat setahun sekali, yang akan menyokong anda bila masanya tiba. Ini bukan apa yang saya mahu,” katanya.

Beliau mengambil contoh pengalaman yang dilaluinya ketika pilihan raya kecil Hulu Selangor apabila beliau tewas ketika menentang calon BN. Beliau mengakui bahawa antara sebab kekalahannya itu ialah masalah kerjasama di kalangan jentera parti.

“Apabila anda pergi ke cabang-cabang di mana keahliannya kecil dan terdapat banyak puak, maka tidak ada aktiviti. Ada orang yang takrifkan kerjasama sebagai 'sekiranya saya kata sesuatu dan dia sokong saya, itulah kerjasama. Kalau pencalonan Hulu Selangor diberikan kepada saya, dia seorang pemimpin yang bekerjasama. Ada yang tengok kerjasama seperti itu.

“Saya tidak lihat begitu. Saya lihat apa yang telah anda lakukan secara berkumpulan? Adakah kita menganjurkan program sebaik yang dilakukan PAS atau membuat kutipan amal sebaik DAP? Anda tidak boleh kata, 'kita mahu ahli bekerjasama.' Bekerjasama untuk apa?


“Sebab itu saya kata, sangat penting untuk parti mempunyai pelan yang jelas, apa yang ia patut lakukan. Saya harap dengan perubahan struktur dan organisasi yang lebih jelas dan lebih baik, kita akan tarik lebih ramai ahli, barulah kita dapat tarik individu yang berkualiti.

“Sebab orang ini macam kuda, ada yang boleh berlumba, ada yang tidak. Orang begitu juga, ada yang boleh (jalankan tugas), ada yang tidak,” katanya lagi.

Azmin tawar jawatan untuk apa?

Zaid berkata beliau melihat budaya politik PKR yang menjunjung demokrasi, berpandukan persetujuan bersama, serta beraskan kemampuan dan merit.


“Kalau Azmin (Ali) bersetuju dengan saya bahawa ciri-ciri ini telahpun ada sejak 12 tahun lalu, saya tidak akan cabar sesiapa. Saya cuma akan tegaskan apa yang telah ada, tapi sekiranya budaya PKR dia berbeza daripada apa yang saya beritahu itu, maka itu bukanlah budaya PKR dan ia tidak akan pergi jauh,” katanya lagi.

Mengulas tawaran oleh Azmin sebelum ini untuk tidak meminggirkannya dengan memberikan satu jawatan, Zaid berkata Azmin hanya “bermain politik” apabila membuat tawaran itu.

“Jawatan itu untuk apa? Jawatan untuk saya akur kepada beliau atau personaliti tertentu? Untuk apa? Jawatan tidak penting, tapi peranan. Apa yang saya hendak lakukan dengan cabang, dasar parti, apa yang saya hendak lakukan untuk menarik ahli baru?


“Adakah saya dibenarkan untuk tarik ahli baru? Ini yang lebih penting. Saya rasa dia cuma bermain politik, bagaimanapun saya ucap terima kasih.

“(Tawaran) ini tindakan yangkosher (wajar) lah. Dalam pertandingan anda akan kata bahawa anda akan jaga pesaing anda. Walaupun anda seorang killer (dalam politik), anda akan kata begitu. Orang politik begitulah. Tapi sekiranya dia ikhlas, terima kasih,” katanya lagi.

Dr.Chen Man Hin :- Batal Kes Konspirasi II Bantu Lonjak FDI Negara

on

SHAH ALAM 28 SEPT: Ahli seumur hidup DAP,  Dr Chen Man Hin percaya keberanian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membatalkan pertuduhan konspirasi kedua terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat membantu melonjakkan pelaburan langsung asing (FDI) negara.

Dalam kenyataan media hari ini, beliau mengingatkan Presiden Umno itu supaya berhati-hati dan mengambil kira pendapat masyarakat antarabangsa.

“Kami memberi amaran, masyarakat antarabangsa tidak akan diam berdiri dan berpeluk tubuh melihat orang yang tidak bersalah cuba dipersalahkan dan dihukum penjara.

“Jika tidak, FDI yang turun 81 peratus pada 2009 akan jatuh lebih jauh lagi, malah mungkin ada pelaburan sifar, yang bererti berakhirnya Model Ekonomi Baru dan  1 Malaysia,” katanya lagi.

Terkini, seorang lagi tokoh perniagaan antarabangsa, Richard Branson menasihati Najib betapa imej Malaysia di mata pelabur tercalar berikutan pertuduan terhadap Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Sebelum ini, bekas Naib Presiden Amerika Syarikat, Al Gore; Pengerusi IMF, Stiglitz; bekas Editor Asian Wall Street Journal, Barry Wain dan bekas Duta Besar Amerika Syarikat di  Malaysia, John Croft , semuanya mengutuk konspirasi terhadap Anwar.

Walaupun Najib hanya memiliki kuasa eksekutif dan secara teknikalnya tiada kuasa dalam sistem perundangan tetapi kerajaan Umno Barisan Nasional dikatakan ada 'pengaruh tersendiri' bagi membatalkan pertuduhan itu, jika mahu.
Sehubungan itu, Dr Chen menyarankan Najib segera membatal pertuduhan berkenaan jika mahu pelabur asing menanam modal di negara ini sekali gus membantu Malaysia menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi. 

“Kritikan demi kritikan di persada antarabangsa jelas menunjukkan dunia mengecam tindakan kerajaan terhadap Anwar,” katanya dan menambah, DAP sentiasa mengkritik sebarang bentuk konspirasi terhadap  Anwar.

Pilihan Raya Sarawak :- BN guna strategi baru... PR guna apa lak.....???

on

Pilihan raya Sarawak: BN guna strategi baruBarisan Nasional (BN) akan menggunakan kaedah dan strategi baru bagi menghadapi pilihan raya negeri akan datang, kata Presiden Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Tan Sri Dr George Chan, hari ini.


Katanya, semua yang terbabit dalam jentera BN telah diperlengakpi sepenuhnya bagi melaksanakan strategi dan menangkis taktik pembangkang pada pilihan raya negeri kali ini.

Penggal Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak akan tamat pada Julai tahun depan dan pembubarannya bagi memberi laluan kepada pilihan raya negeri dijangka berlaku pada bila-bila masa dari sekarang.

"Strategi kali ini adalah amat berbeza berbanding pilihan raya sebelum ini. Jentera pilihan raya negeri cukup bersedia kali ini," kata Dr Chan selepas mengadakan mesyuarat tertutup bersama 300 ahli parti komponen BN negeri di Miri.

Selain SUPP, parti komponen BN negeri yang ialah Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP) dan Parti Rakyat Sarawak (PRS).

Pada pilihan raya negeri 2006, PBB memenangi 35 kerusi daripada 71 kerusi negeri diikuti SUPP (11) serta lapan kerusi masing-masing oleh PRS dan SPDP.

Dr Chan, yang juga Timbalan Ketua Menteri, menjangkakan parti pembangkang akan menggunakan taktik memburuk-burukkan pemimpin negeri dalam usaha meraih undi pada pilihan raya negeri itu.

Katanya, BN negeri bersedia menghadapi situasi itu dan telah mempersiapkan jentera BN bagi menangkis segala dakwaan tidak berasas yang dibangkitkan oleh pembangkang.

"Mereka (pembangkang) tidak boleh mengambil alih pentadbiran kerajaan kerana kerajaan Sarawak adalah antara kerajaan terbaik diuruskan," katanya.

Mengulas mesyuarat tertutup itu, Dr Chan berkata, mereka yang menghadiri mesyuarat itu akan memainkan peranan penting dalam mengurus jentera pilihan raya negeri.

"Saya memberitahu mereka bahawa kita tidak mampu kalah pada pilihan raya negeri ini hanya kerana jentera kita tidak cukup baik dan tidak mampu menangkis apa jua yang dilemparkan oleh pembangkang," katanya.


- Bernama

Tan Sri Muhyiddin Yassin :- Lembut dan Pedas.......???

on


Meskipun usahawan Britain, Sir Richard Branson dibidas bertubi-tubi oleh penyokong kerajaan berhubung kenyataannya semalam, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebaliknya memilih untuk menyambut baik 'nasihat' jutawan itu.


Semalam, Branson pada majlis khas forum Invest Asia 2010, anjuran International Herald Tribune di Kuala Lumpur dilaporkan berkata perbicaran liwat membabitkan ketua pembangkang Datuk Seri AnwarIbrahim yang sedang berlangsung memberi kesan ke atas Malaysia dan menjauhkan pelabur dari negara ini.

"Saya tidak fikir kenyataannya itu bertujuan untuk campur tangan,” kata Muhyiddin pada satu majlis di Kuala Lumpur hari ini.
"Memang betullah jika tidak ada kes seperti itu, Malaysia akan jadi lebih menarik. Maka, biarlah mahkamah menentukannya...lebih cepat kes itu diselesaikan, lebih baik bagi kita.

Malaysia bebas

"Jika ditanya secara peribadi, jika saya mahu melihat kes ini terjadi dalam mahkamah Malaysia, saya tidak mahu ia berlaku di mahkamah Malaysia. Saya ingin agar Malaysia bebas daripada semua ini tetapi ini bukannya disebabkan oleh kerajaan," katanya.Muhyiddin berkata beliau yakin pendapat Branson itu bukan bertujuan untuk mencampuri urusan dalam Malaysia sebaliknya bertujuan membantu inisiatif Malaysia. 

Katanya, beliau menghargai pandangan Branson bahawa Malaysia masih merupakan destinasi utama pelabur dan menganggap kenyataan usahawan itu sebagai nasihat untuk negara ini berkembang lebih maju.

"Ini sudut pandangan saya,” kata Muhyiddin.
Branson dilaporkan berkata semalam jika Malaysia lebih liberal, lebih ramai orang akan melabur di negara ini.
"Jika anda pemimpin yang berani, anda sepatutnya menghapuskan perkara seumpama itu yang merosakkan reputasi negara.
"Saya fikir ia bukan isu utama (perbicraan kes liwat Anwar) tetapi yang pasti ia bagaikan duri dalam daging. Saya berpendapat ini telah berlarutan agak lama. Ini tidak baik di luar negara,” kata Branson.

Dosa kering

Muhyiddin pada sidang medianya itu juga berkata tindakan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim memburukkan imej Malaysia di Indonesia merupakan satu dosa kering.Katanya, Anwar bukan seorang pemimpin sejati kerana dia tidak bertanggungjawab terhadap apa yang dikatanya, malah sanggup berkata apa sahaja serta merosakkan imej negara hanya untuk meraih keuntungan politik.

"Apa yang disebut oleh Anwar Ibrahim ialah satu bukti beliau bersedia untuk berbohong dan berbuat sesuatu yang boleh rosakkan imej negara hanya untuk kepentingan dan tujuan politik dia sahaja," katanya ketika mengulas kenyataan Anwar di Jakarta yang menuduh media Malaysia yang menggalakkan persepsi negatif terhadap Indonesia.

Timbalan Perdana Menteri sebelum itu menyampaikan ucap utama pada forum International Herald Tribune di Kuala Lumpur.

Muhyiddin berkata media di Malaysia merupakan institusi yang bertanggungjawab dan tidak mengeksploitasi isu-isu. 

Katanya, Malaysia dan Indonesia mempunyai hubungan yang baik di semua peringkat dan perasaan anti Malaysia yang timbul kebelakangan ini adalah dicetuskan oleh satu kumpulan kecil.

Mk

Nazri Gaduh SMS dengan Ahli UMNO Gelang Patah......???

on

PERGADUHAN SMS DIANTARA NAZRI DENGAN PERGERAKAN PEMUDA UMNO GELANG PATAH..
Watak dalam interaksi sms ini ialah:

Sang Nila Utama – SNU: Bekas Penulis dan Moderator Kelab Maya UMNO Malaysia yang juga ahli Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Gelang Patah.

DS Nazri: Y.B Dato’ Seri Mohd Nazri Tan Sri Aziz, Menteri diJabatan Perdana Menteri merangkap Ahli Majlis Tertinggi UMNO dan Ahli Parlimen Padang Rengas

SNU: As’kum w.b.t, YB Dato’ Seri Mohd. Nazeri bin Tan Sri Abd. Aziz, hari ini org Melayu telah dikejutkan dgn kenyataan Dato’ Seri menyatakan YABhg Tun Dr. Mahathir sebagai racist berikutan kenyatan beliau mengenai module BTN tidakperlu dirombak. Izinkan saya menyatakan beberapa perkara dalam isu ini. 1) Tun Mahathir membuat kenyataan tersebut apabila beliau diajukan soalan oleh pemberita berikutan kenyataan pihak pembangkang mengenai module BTN yg perlu dirombak. 2) Kenyataan Tun mahathir adalah sebagai bekas seorg PM ke 4 dan Presiden UMNO ke 5 yg mana kenyataan beliau didapati menyebelahi Kerajaan BN dan UMNO di bawah kementerian JPM. 3) Tidakkah Dato’ Seri sedar bahawa module BTN selama ini adalah seiring dengan kehendak dan matlamat perjuangan bangsa Melayu sepertimana yg termaktub di dalam perlembagaan UMNO yg mulia selain menanamkan semangat jati diri dan patriotisma terhadap keseluruhan rakyat Malaysia. Ini bermakna kenyataan Dato Ser’ adalah menentang Kerajaan BN dan boleh ditafsirkan sebagai pembelot terhadap perjuangan org2 Melayu Islam melalui UMNO. Justru, saya sebagai org Melayu yg beragama Islam rakyat Malaysia yg berdaulat ingin melafazkan atas nama Allah Yg Maha Besar lagi Maha Berkuasa, atas darah pejuang2 Melayu yg mengalir kebumi bertuah ini krn menuntut kemerdekaan serta memilihar kedaulatan Melayu dan Islam dengan ini mengutuk sekeras2nya kenyataan yg dibuat oleh Dato’ Seri Mohd Nazeri terhadap YABhg Tun Dr. Mahathir sebagaimana yang tersebut selagi mana bangsa Melayu Islam wujud di muka bumi bertuah ini. Semuga Allah SWT memberi hidayah kpd Dato’ Seri untuk menginsafi diatas perbuatan yg dilihat sebagai petualang terhadap bangsa dan agama sendiri.

DS Nazri: Sukahati awak, saya langsung tak peduli kerana yg lemahkan kerajaan melayu ialah kritikan mahadir tak henti2. Ini hak saya, dia kritik orang, jgn jadi bacul takut kritikan saya!

SNU: Sememangnya org yg malas berfikir akan mengatakan kritikan Tun M adalah punca Kerajaan BN lemah. Kenapa pemimpin sperti Dato’ Seri tidak mahu mengkaji fakta2 didlm kritikan Tun M betul atau salah? Sebenarnya faktor utama yg menjadikan kerajaan BN lemah adalah pemimpin UMNO yg amalkan rasuah dan berkelakukan bongkak dengan masyarakat pengundi seperti saya. Pemimpin yg bacul pula adalah pemimpin yg cepat melatah apabila berhadapan dengan kebenaran dan lebih teruk lagi apabila disergah oleh pihak pebangkang.

DS Nazri: Awak nak jadi Tuhan, nak hukum saya apahal….? Saya ada pandangan saya, itu hak saya, kalau takut di lambung ombak jgn berumah di tepi pantai…. saya tak heranlah!

SNU: Nampaknya Dato; Seri melatah apabila saya menyentuh soal rasuah sehingga menuduh saya nak jadi Tuhan jatuh hukum terhadap Dato’ Seri. Kalau Dato’ Seri tidak takut dilambung ombak kenapa hanya berani kritik Tun Mahathir tanpa berhadapan dengannya utk dapatkan penjelasan lanjut dan kenapa pula kelihatan Dato’ Seri tunduk dengan desakan pembangkang dalam isu ni…? Saya tahu la kenapa Dato’ Seri tak eran dalam hal ni dan saya yakin ramai org2 politik pun tahu.

DS Nazri: Saya bila2 masa boleh jumpa Tun. Saya tak takut siapa. Soalnya mahukah dia jumpa saya? Aturlah, beritahu saya bila dan di mana. Dan saya nak tahu apasal awak sms saya dan bukan Tun. Jadi sapa yg takut di sini.

SNU: Soalnya adakah Dato’ Seri sudah buat permohonan jumpa Tun M…? Jgn petikai kenapa saya sms Dato Seri’ dan bukan Tun M kerana isunya sekrg bukan nak tentukan siapa berani dan siapa bacul. Itu cara org yg tidak bertamadun dan tidak bermoral, kerana kita dalam UMNO tak amalkan budaya samseng dan kurang ajar.

DS Nazri: Samseng tu awak, tak tamadun, saya tak kenal awak, mana awak dapat no telefon saya? Kalau jantan awak jumpa saya di parlimen sekarang.

SNU: Etika perjuangan tak perlu petikai dari mana dapat itu dan ini. Seseorang pejuang harus sentiasa redha hadapi apa sahaja yg hadir tanpa banyak persoalan. Lagipun saya bukan nak cari gaduh atau musuh dengan mana2 pemimpin UMNO seperti Dato’ Seri. Saya hanya gunakan hak saya sepertimana Dato’ Seri gunakan hak sendiri untuk kritik Tun M. Dato’ Seri harus ingat kedudukan dan kerusi yg Dato’ Seri perolehi sekarang adalah datangnya daripda kuasa rakyat seperti saya. Untuk berjumpa Dato’ Seri, saya tiada masalah, tetapi bukan sekarang kerana saya berada di luar KL. Insya’allah saya akan berhadapan dengan Dato’ Seri untuk menggali isi perut perjuangan yang sejati demi Melayu dan Islam.

DS Nazri: Awak bukan rakyat dan pengundi saya, saya peduli apa. Pengundi saya kenal saya. Sebab itu saya menang 4 kali. Awak tak kenal saya jangan cuba nak ugut. Saya akan tunggu awak, jangan jadi bacul. Bagi tahu saya bila, saya akan tunggu.

SNU: Memang la saya bukan pengundi di tempat Dato’ Serin tetapi saya memberi gambaran bahawa saya adalah RAKYAT serta antara pengundi yang sentiasa mengundi BN setiap kali PRU dan saya juga ahli UMNO. Tak kira la tempat mana seseorang rakyat itu mengund. Memang benar Dato’ Seri menang di tempat sendiri sebanyak 4 kali, tapi adakah majoriti yg Dato’ Seri perolehi pada PRU yang lepas meningkat naik? Adakah Dato’ Seri yakin akan sentiasa menang pada PRU seterusnya? Jelas kelihatan sikap Dato’ Seri yang sangat bongkak dan takbur serta pentingkan diri sendiri tanpa melihat prestasi BN secara menyeluruh. UMNO dan BN tidak memerlukan pemimpin yang setajat tahu memang kerusi parlimen ditempat sendiri sahaja TANPA melaksanakan amanah dan tanggungjawab untuk Alif Ba TA secara komprehensif. Jika keadaan ini berterusan maka UMNO akan dipimpin oleh pemimpin yg tiada kualiti dan tiada arah yg jelas untuk membela bangsanya dan agamanya. Saya cadangkan Dato Seri’ segera mentertai kembali kem BTN untuk merawat jati diri sayangkan bangsa dalam diri Dato’ Seri.

DS Nazri: Tak payah nak ajar saya tentang politik. Kalau BN nak kalah pun ialah kerana Tun duk hentam kerajaan tak habis2. Awak pegi nasihat orang tua tu. Apapun bacul jumpa saya paham!

SNU: Saya bukan ajar Dato’ Seri, tapi saya terangkan pekara yang saya fikir Dato’ Seri harus tahu dan sedar mengenai UMNO, tapi malangnya Dato’ Seri sedang berada di satu dunia khalayan dan syok sendiri diatas kerusi parlimen yang dimenangi dengan majoriti yang menjunam teruk. Menuduh faktor Tun Mahathir sebagai punca prestasi buruk BN pada PRU12 yang lepas adalah satu sikap bacul yang nyata yang Dato’ Seri harus faham. Bagaimana pula faktor Pak Lah dan menantunya KJ serta rekod buruk peribadi seseorang calon BN yang terlibat dengan skandal rasuah dan salahguna kuasa serta moral? Sepatutnya pemimpin seperti Dato’ Seri harus bermuhasabah diri dan insaf apa yang telah melanda BN dan UMNO disepanjang penguasaan Pak lah selama lebih kurang 5 tahun, bukannya berterusan bersikap angkuh dan bongkak. Jadi Dato’ Seri lah yang perlu dinasihat bukannya Tun Mahathir.

DS Nazri: Awak ni bukan aje bacul tapi buta! Tak baca interview Tun Daim. Apapun jangan lari, saya tak tahu awak kat mana tapi saya ada di Parlimen. Bagi tahu bila nak mari, saya akan tunggu. Apa pun, saya menteri, awak tu apa? Habuk pun takdak… bacul!!

SNU: Tak guna jadi orang yang celik dapat melihat tapi TAK NAMPAK apa yang dilihat, lebih baik jadi si “buta” sungguhpun tak dapat melihat tapi sentiasa nampak melalui hati dan akal. Saya tak pernah lari setiap kali berjuang bersama UMNO. Saya berada di JB. Antara kita tak perlu nak petikai siapa bacul sepatutnya itu bukan standard pemikiran Dato’ Seri yang bertaraf seorang Menteri. Memang saya tahu Dato’ Seri adalah Menteri dan tak perlulah nak bandingkan dengan saya yang Dato’ Seri anggap sebagai habuk kerana bila dalam kubur nanti badan kita akan jadi habuk juga, masa tu adakah pangkat Menteri yang Dato’ Seri bangga-banggakan itu akan dapat kekalkan jasad tidak menjadi HABUK..? Berapa umur Dato’ Seri sekarang dan berapa tahun lagi kah Dato Seri mampu bertahan untuk kekal jadi Menteri?

DS Nazri: Itu kata awak, hakikatnya saya Menteri dan MP dan peguam, awak tu apa nak di buktikan, ahli UMNO bodoh, tak tahu rakyat dah tolak dan kalau tak berubah terus hancur bangang!

SNU: Saya juga punyai kedudukan dan berpendapatan tinggi dalam sebuah syarikat konglomerat, tapi tak perlulah saya nak nyatakan dan banggakan. Di Malaysia ramai juga peguam cabuk dan menipu, makan duit haram, tapi nasib Dato Seri’ agak baik kerana menang bertanding melalui platform UMNO dan BN lalu dapat jadi Menteri yang sedang mengalami kemerosoton undi dan sokongan rakyat. Tunggulah bila sampai waktunya apabila pangkat dan kedudukan ditelan takdir, itulah hakikat sebenar akan tiba nanti.

DS Nazri: Ha… dah nak jadi penyokong Nik Aziz, doa bala kepada orang lain, awak ni orang Pas menyamar UMNO? Tak pe saya nak masuk undi dalam dewan sekarang. Saya memang nak jumpa awak. Bagi saya tarikh, saya tunggu.

SNU: Ini nombor keahlian UMNO saya 0265XXXX, Ahli Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Gelang Patah, Negeri Johor. Jika perlu, sila la buat pengesahan. Saya merujuk kembali text saya sebelum ini, tiada satu ayat pun menunjukan saya mendokan bala kepada Dato’ Seri sepertimana Nik Aziz mendokan bala terhadap PM. Sungguh pelik, Dato’ Seri yang berkelulusan dalam bidang perundangan boleh membuat justifikasi yang lari daripada text saya sebelum ini. Selamat bersidang di dewan yang mulia. Semuga kita dapat berjumpa satu hari nanti.


CupingMerah

Saifuddin Kau Jawab Cabaran Muhyiddin Tu.......???

on

Muhyiddin cabar Saifuddin dedah identiti `ejen BN’ dalam PKRnajib tpm         KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mencabar Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR)  Saifuddin Nasution Ismail mendedahkan identiti mereka yang didakwa menjadi "ejen  Barisan Nasional" di dalam parti pembangkang itu.   

Muhyiddin berkata PKR patut bertanggungjawab ke atas masalah mereka sendiri dan bukannya bertindak menuduh orang lain.
"Dakwaan yang tidak berasas ini tidak harus kita layan. Tapi saya mahu mencabar Saifuddin supaya bagi bukti. Beritahu siapa dan dari parti mana mereka ini.    
"Kalau orang yang mereka maksudkan ialah kita ni, atau orang dari luar…saya tidak tau siapa yang dimaksudkan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama di Forum International Herald Tribune di sini, hari ini.   
Muhyiddin berkata demikian apabila diminta mengulas dakwaan Saifuddin semalam bahawa kekecohan yang berlaku pada mesyuarat cabang parti itu pada hujung minggu lepas adalah unsur sabotaj yang didalangi sesetengah pihak dari luar yang sengaja mahu memporak-perandakan mesyuarat yang sedang dijalankan.   
"Apa yang berlaku dalam PKR sekarang harus dijadikan pengajaran kepada rakyat untuk menilai sifat sebenar parti itu yang disifatkan (oleh Muhyiddin) sebagai cakap tidak serupa bikin," tegas Muhyiddin seperti dilapur Bernama.
FMT

KISAH F1 LAGI........???

on
WarkahDaily – Tak mustahil pelaburan jutaan ringgit wang rakyat bakal hangus begitu sahaja jika pasukan lumba kereta F1 yang pernah diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib sedikit masa dulu akan bungkus.

Semuanya kerana pemegang jenama Lotus, Proton cuba menarik diri daripada penajaan pasukan F1 Lotus Racing itu.

Sebelum itu, Najib begitu gah mengumumkan pasukan Lotus Racing adalah pasukan Malaysia, dimiliki rakyat Malaysia, mempunyai pemandu rakyat Malaysia dan berpangkalan di Malaysia. Namun sehingga kini, pemandu Malaysia hanyalah sekadar pemandu ujian dan pasukan itu berpangkalan di luar negara.

Sejak menyertai perlumbaan GP F1, Lotus Racing belum lagi mendapat kejayaan memberangsangkan. Pasukan itu sekadar berada jauh di belakang tanpa mata yang di dapat dikutip.

Belum lagi menempa kejayaan atau pun mendapat pulangan pelaburan yang memberangsangkan, sudah mula kedengaran percakaran pemegang jenama Lotus, Proton yang tidak senang dengan tindakan pemilik pasukan F1, Tony Fernandes yang cuba menggunakan nama Lotus pada pasukan F1 itu pada musim 2011.

Kenapa Proton mahu menarik diri? Apakah proton sedar tahap kemampuan pasukan yang tak sampai ke mana dan hanya sekadar menempa kerugian yang besar. Maklumlah, nak tubuh pasukan macam main pondok-pondok. Semuanya kerana ‘yes bos’. Kerana PM 1Malaysia yang pinta, maka segala ‘hulubalang’ yang diamanahkan menjaga duit rakyat telah dipaksa untuk menubuhkan pasukan F1 kebanggaan pemimpin-pemimpin BN.

‘Malaysia terhebat didunia kerana ada pasukan F1’, Singapura yang dikatakan hebat pun tak ada pasukan F1. Malaysia yang masih lagi mempunyai rakyat miskin tegar yang ramai dah pun mempunyai pasukan F1. Memang class habis Malaysia di bawah pimpinan Umno-BN.


(BHarian) - Kami akan halang penggunaan jenama Lotus tahun depan

PEMILIK jenama Lotus, Proton akan mengambil langkah wajar untuk menghentikan penggunaan jenama berkenaan oleh pasukan Formula Satu, Lotus Racing yang dimiliki Datuk Seri Tony Fernandes mulai tahun depan.

Ketika Grand Prix Singapura hujung minggu lalu, Fernandes mengumumkan Lotus Racing akan menukar namanya kepada Team Lotus bermula tahun depan, nama asal pasukan legenda itu yang diberikan oleh Colin Chapman pada 1950, selepas mendapat “hak” daripada David Hunt.

Proton bagaimanapun menafikan hak Hunt ke atas jenama Team Lotus dan berkata mereka akan menyokong Kumpulan Lotus dalam mempertahankan hak mereka.

Pengerusi Proton, Datuk Nadzmi Salleh berkata: “Kami percaya jenama Lotus adalah antara jenama paling berharga dalam Formula Satu hari ini. Kami adalah pemilik kepada jenama ini, dan akan mengambil langkah sewajarnya bagi mempertahankan jenama Lotus.

“Tony Fernandes tidak berhak menggunakan jenama Lotus pada musim Formula Satu 2011, dan kami akan menghalang sebarang percubaan oleh beliau untuk menggunakan jenama kami tanpa kebenaran serta menarik balik penajaan kami daripada pasukan Lotus Racing.”

Amaran mengejutkan daripada Nadzmi itu memberi tamparan hebat kepada Tony yang sebelum ini amat bersemangat mengembalikan kegemilangan Team Lotus selepas mendapat “hak” penggunaan jenama berkenaan sebaik membeli sebuah syarikat - Team Lotus Ventures – daripada Hunt.


BERKATA LAGI DR. ASRI....UMNO Jangan Takutkan Orang Kampung....???

on

Umno jangan takutkan orang kampung, kata Dr AsriBekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyeru Umno supaya tidak menakut-nakutkan warga Pulau Pinang dengan dakwaan kerajaan negeri menipu berhubung sumber kewangannya bagi membiayai program membantu golongan miskin termasuk untuk masyarakat Islam.

"Sudahlah mereka miskin, kita persalahkan mereka. Saya nak sebut kepada rayat Pulau Pinang tak payah susah hati. (Umno) janganlah nak takutkan orang kampung, jangan kata doa tak makbul atau (fikiran) sudah benak sebab makan dari sumber haram.

"Sekiranya semua transaksi bantuan dipersoalkan sumbernya, tidak ada lagi wang yang bukan daripada sumber haram. Setiap duit yang kita terima itu tentulah pernah digunakan untuk kegiatan lain.

"Apa yang jadi pertikaian bukanlah duit contohnya RM50 daripada hasil judi itu, tapi nilainya. Apabila diterima, nilainya adalah sumbangan daripada hasil judi, tapi bila ia disalurkan kepada orang miskin, nilainya adalah bantuan," katanya.

Sebaliknya, Dr Mohd Asri berkata, perkara yang perlu dipertikaikan dalam isu pemberian bantuan orang miskin daripada hasil judi ialah promosi kepada syarikat judi yang menghulurkan sumbangan kepada kerajaan.

Katanya, keadaan itu boleh dilihat melalui liputan melalui media yang memperbesar-besarkan sumbangan yang diberikan oleh syarikat judi kepada kerajaan.

Cukai satu hukuman 

"Kita tanggung dosa bila biarkan aktiviti judi atau lakukan tindakan seakan-akan memuliakan judi, sedangkan aktiviti seperti itu sepatutnya direndah-rendahkan.

"Promosi seperti itu juga seperti memberi galakan kepada perjudian. Saya pernah tengok (laporan) di majlis penyampaian sumbangan, ada ahli politik yang naik ke pentas terima cek besar daripada syarikat judi ini.

"Sepatutnya sumbangan ini diberikan senyap-senyap, tidak mengapa," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

Tambahnya, cukai yang dikutip daripada syarikat judi sebagai hasil kerajaan juga tidak semestinya menerima nilai judi itu sendiri.

"Sedikit sebayak, cukai yang dikenakan ke atas syarikat itu juga adalah satu bentuk hukuman kepada mereka," katanya lagi.

Dr Mohd Asri juga berkata para ulama pula kini masih berbeza pandangan sama ada hasil daripada riba yang diperolehi kerajaan adalah halal atau haram.

"Setahu saya tidak ada. Pada masa saya (jadi mufti) tidak pernah ada mesyuarat (Majlis Fatwa Kebangsaan) untuk putuskan perkara ini," katanya lagi ketika ditanya.

Nabi terima hadiah Yahudi

Tambahnya, pandangan seperti yang dikemukakan ulama terkenal antarabangsa Dr Yusuf al-Qardhawi pula menyebut, hasil daripada riba seperti perjudian itu boleh digunakan untuk membantu orang miskin memandangkan nilai yang diberikan itu atas nama sumbangan.

"Bukannya ia diberikan atas nama hasil judi. Contohnya ada kawan hendak belanja kita kerana dia menang judi, tidak boleh kerana itu meraikan judi.

"Tapi kalau orang bukan Islam sekalipun belanja kita makan dan beri kita ang pau, tidak mengapa kerana dia hendak belanja," tambahnya.

Katanya lagi, Nabi Muhammad sendiri pernah menerima hadiah daripada orang Yahudi dan juga daripada pemerintah Rom.

"Buktinya, memang tidak salah jika hendak mengambil apa yang hak kita. Nabi mengambil hadiah daripada orang Yahudi walaupun nabi tahu orang Yahudi menjalankan kegiatan (ekonomi) riba dan pemerintah Rom terlibat dengan kezaliman," katanya.

Jelasnya, baginda tidak menerima nilai riba atau kezaliman tersebut tetapi nilai sumbangan berkenaan.


Mk

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List