RAJA MANA YANG BERTUAH DAN RAJA MANA YANG MALANG?

on Jun 19, 2012OLEH kerana Tunku Mahkota Johor telah menimbulkan isu 'Mengapa Orang Melayu Sahaja Yang Suka Menjatuhkan Raja" di dalam Twitter beliau seperti yang dipetik oleh Malaysiakini di SINI, maka terpanggil untuk saya mengulas isu berkenaan.  

Hakikatnya orang-orang Melayu terlalu sensitif dengan Raja mereka.  Ada rakyat yang benar-benar mahu melihat institusi Raja benar-benar berperanan sebagai pelindung kepada ugama, bangsa dan negara.  Rakyat jenis ini kebanyakannya terdiri dari semua kaum, tidak kira Melayu atau bukan Melayu.  Tetapi, ada juga rakyat yang mahu `menumpang' nama Raja-Raja untuk kepentingan diri mereka atau kumpulan mereka sahaja, terutama apabila mereka terdesak atau tertekan.  Golongan ini hanya kembali kepada Raja setelah mereka merasa lemah, tetapi sewaktu mereka gagah mereka ketepikan Raja-Raja bahkan mereka menghina Raja-Raja sesuka hati.  Bukti dan fakta adalah jelas jika kita imbau kembali terutamanya pada tahun 1993.  Saya telah menulis fakta-fakta dan bukti ini di dalam penulisan saya sebelum ini.Persoalan mengapa kaum-kaum lain tidak sehebat kaum Melayu yang saya maksudkan kaum Melayu tertentu pada tahun 1993 itu di dalam mempersendakan Raja-Raja?  Sebenarnya kaum-kaum lain akur bahawa isu Raja amat sensitif buat mereka sentuh kerana institusi Raja ada sejarahnya kepada kaum Melayu dan negara ini.  Tidak menyentuh isu Raja bukan bermakna semua tindakan Raja-Raja dipersetujui oleh kaum-kaum bukan Melayu.  Siapa boleh nafikan bahawa tidak semua Raja bertindak dengan betul.

Memang kita bertuah kerana mempunyai Raja dan Raja juga bertuah kerana memiliki rakyat yang seharusnya dipayungi oleh Raja.  Tetapi seandainya negeri atau negara tiada Raja, ianya tidak bererti akan punah ranah atau hancurlah bangsa di negeri atau negara itu.   Mari rujuk Melaka, sebuah negeri yang dahulunya mempunyai Raja tetapi kini Melaka tiada Raja atau Sultan.  Adakah hilang bangsa Melayu atau Islam di Melaka?  Rakyat Melaka berbangsa Melayu kini masih berbahasa Melayu dan berugama Islam dan berapa orang Melayu di Melaka yang berkahwin dengan keturunan penjajah Portugis akibat tiadanya Raja di Melaka sejak tahun 1511?Mana-mana negeri yang masih memiliki Raja, rakyatnya haruslah menyanjung institusi Raja dan mempertahankannya.  Menyayangi Raja bukan bererti membodek Raja.  Sayang kepada Raja mestilah peka kepada Raja, yang baik rakyat wajib sanjung tetapi sebagai manusia Raja juga kadangkala khilaf, maka rakyat yang sayang kepada Raja mestilah menegur.  Raja yang baik adalah Raja yang boleh menerima teguran rakyat.

Sekiranya Tunku Mahkota Johor merasa pelik mengapa orang-orang Melayu suka menjatuhkan Raja, sejarah tahun 1993 ada jawapannya.  Tun Mahathir juga ada jawapannya.  Tahun 2008, di Terengganu persoalan Tunku Mahkota Johor ini tentu boleh dijawab oleh puak-puak Idris Jusoh waktu itu.  Memang benar, di hadapan Istana Terengganu waktu itu bukan kaum Cina yang memasang pemidang menggelar Raja bahkan Yang DiPertuan Agung dengan satu gelaran yang amat buruk.  

Amat malang sekali jika ada lagi kaum Melayu yang bercita-cita untuk menjatuhkan Raja atau memalukan Raja-Raja seperti di tahun 1993 itu.  Tetapi, amat bertuah sekali jika ada seorang rakyat dari bangsa Melayu yang berani menegur Raja kerana cintakan Raja nya. Bertuahlah mana-mana Raja yang ada disekelilingnya rakyat yang boleh menegurnya jika tersalah, dan malang lah mana-mana Raja yang di sekelilingnya hanyalah para pengampu dan pembodek.Photobucket

Raja Dan Rakyat Berpisah Tiada.

onTuanku Ismail Sultan Ibrahim, Tengku Mahkota Johor melahirkan pandangan rasa dukacita kerana kritikan yang dilemparkan kepada istana oleh golongan melayu. Teguran dan rasa terkilan Tengku Mahkota Johor itu hendaklah diberi perhatian oleh semua rakya Malaysia terutamnya orang-orang melayu, kerana teguran itu ada baiknya untuk memperingatkan orang-orang melayu supaya berhati-hati dalam membuat teguran.

Kepada saya teguran boleh dibuat tapi biarlah tidak menjejaskan insitiusi raja dan istana sesuai dengan slogan 'raja adalah payung rakyat'. Begitu jugalah barang kali yang dimahukan oleh Tengku Mahkota Johor. Begitulah yang patut berlaku diantara raja dan rakyat, saling sayang menyangi.

Biasanya banyak peristiwa yang berlaku diantara raja dan rakyat di Malaysia ini berpunca dari media dan orang politik, jarang sekali rakyat biasa terlibat dalam perdebatan dalam isu istana. Sejarah menunjukan dimana ada kisah kuasa raja ditarik, ada kisah dibawah pokok keterah dan ada kisah untuk mengambil kesempatan untuk membalas dendam.

Ada juga gambar-gambar dan perkataan yang tidak patut disuarakan kepada raja. Oleh itu adalah amat sesuai peringatan dibuat supaya dalam keghairah untuk menegur istana bahasa dan adat hendaklah diutamakan. Sultan juga ada hati dan perasaan, begitu juga rakyat.

Yang pentingnya kepada orang-orang yang berada hampir dengan istana, janganlah memanaskan satu-satu isu. Sedangkan Allah mengampuni umatnya. Pastikan insitiusi istana dan raja dipertahankan supaya tidak ada mana-mana pihak boleh mengugat.


sumber  :-  YANG KU DENGAR DAN KU LIHAT

Photobucket

Gaduh Jangan Tak Gaduh, Biar Hancur PKR Selangor.

on


SHAH ALAM: Krisis membabitkan pejabat Menteri Besar Selangor dan pucuk pimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) semakin memuncak dengan Ketua Wanita parti itu menuduh Setiausaha Politik Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai ”celupar” dan tidak megenang jasa parti.

Zuraida Kamaruddin berkata Faekah Husin tidak harus memperlekehkan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan sebaliknya patut memberi tumpuan kepada tugasnya sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor.

"Jangan memperlekehkan pemimpin parti, kerana dengan adanya usaha dari peringkat parti, maka beliau dapat dilantik sebagai Setiausaha Politik MB," kata Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang.

“(Juga) janganlah mahu menuduh kepimpinan parti PKR kerana jawatan yang dipegangnya itu adalah sementara. Jadi janganlah sampai mengeluarkan kenyataan yang memperlekehkan kepimpinan parti," kata beliau kepada Antarapos.com.

"Dia (Faekah) tidak boleh memperlekehkan kepimpinan parti kerana parti penting untuk membawa kejayaan kepada sesuatu kerajaan, bukan daripada kedudukannya sebagai setiausaha politik," tegas Zuraida.

Faekah kelmarin mempersoalkan kewibawaan Azmin menjadi Pengarah Pilihan Raya PKR dan berkata beliau perlu membuktikan keupayaannya mengisi jawatan penting itu.

Faekah juga menegaskan penyokong-penyokong Azmin yang mengkritik beliau sebenarnya mensasarkan bosnya, Khalid dan beliau hanya pelaksana keputusan yang dibuat oleh Menteri Besar Selangor itu.

Faekah berkata demikian setelah sebuah akaun twitter muncul di bawah nama “kamisayangPKR” yang berkempen mendesak supaya beliau dipecat daripada jawatannya itu.

Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani berkata Faekah tidak perlu mempersoalkan kerja-kerja Azmin di dalam parti.

"Kenapa pula beliau (Faekah) mengeluarkan kenyataan sebegitu, sepatutnya rakyat yang menentukan kelayakan (Azmin), bukan dia yang menentukan," kata beliau.

“Yang saya tahu, Azmin Ali orang yang selayaknya yang diberi tanggungjawab oleh PKR. Sebagai Pengarah (Pilihan Raya), dengan kekuatan dan pengalaman bekerja dengan bekas Timbalan Perdana Menteri dulu … beliau (Azmin) mampu sangat untuk memastikan PKR dapat meraih kejayaan pada PRU13," tambah Abdullah.

Sejak dilantik secara kontroversi sebagai Setiausaha Politik Khalid, hasil sokongan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah pada tahun 2010, Faekah dituduh sebagai terlalu berkuasa dan mempunyai pengaruh luar biasa di atas keputusan-keputusan kerajaan negeri.

Beliau disifatkan sebagai penghalang kepada program-program yang ingin dilaksanakan oleh parti di Selangor sehingga wakil rakyat PKR bimbang ia menjejaskan peluang parti itu pada PRU 13.

Antarapos difahamkan tindakan pimpinan PKR untuk “menasihati” Khalid supaya mengekang tindakan “keterlaluan” Faekah daripada campurtangan urusan parti tidak berjaya.

Sebaliknya Khalid melantik Setiausaha Politiknya itu, bersama Setiausaha akhbarnya Arfa'eza Aziz menyertai sebuah jawatankuasa tertinggi mengendalikan dana RM300 juta untuk program Selangorku.

Tidak ada ahli Exco yang dipilih untuk menyertai jawatankuasa berkenaan, sekaligus menimbulkan persoalan mengenai kuasa “luar biasa’ yang diberi oleh Khalid kepada dua pegawainya itu.

Khalid tidak memegang sebarang jawatan kanan dalam PKR setelah Azmin menggantikannya sebagai Pengerusi Perhubungan PKR Selangor dua tahun lalu.

Hubungan di antara mereka menjadi lebih keruh sejak itu dan pengaruh Faekah ke atas Khalid hanya memburukkan krisis dalaman PKR.

sumber : Keadilankini

HARI TU TIMBALAN PRESIDEN DENGAN S/U POLITIK MB
HARI NI KETUA WANITA PUSAT DENGAN S/U POLITIK MB

ADA APA YANG TAK KENA KE ? PADA AKU MEREKA ITU BODOH MELAMPAU. MEREKA TAK NAMPAK SHARPSHOOTER BN KER.....BODOH NAK MAMPUSSSSSS...!
Photobucket

PRU13 - Lakukan Perubahan Tanpa Was-Was

onBerbagai-bagai analisis yang kita dengar berhubung dengan keputusan pilihanraya yang akan datang ini. Banyak pihak yang membuat analisis ini secara formal atau secara rambang berdasarkan kepada ‘mood’ yang berada di bawah ini. Saya tidak membuat apa-apa analisis secara formal tetapi saya tahu PR akan menawan mandat rakyat kali ini. Lain-lain perkataan ianya adalah pertukaran kerajaan dari BN kepada Pakatan Rakyat.

Pertukaran ini tidak boleh dianggap ganjil kerana mana-mana kerajaan akan bertukar akhirnya jika kita memilih demokrasi sebagai cara pentadbiran negara. Negara yang tidak demokratik pun mesti mengalami pertukaran kerajaan tetapi negara-negara seperti ini selalunya berhadapan dengan keadaan huru-hara sebelum pertukaran itu dapat dilakukan.

Di negara-negara Arab demokrasi tidak wujud dan kebanyakan negara rantau itu dikuasai oleh ‘absolute monarchy’ yang autokratik. Tetapi dengan berlakunya ‘Arab Spring’ baru-baru ini di beberapa buah negara rantau itu, terbukti bahawa kerajaan tetap bertukar walaupun cara mana sekali sesebuah negara itu diperintah. Memang ‘natural’ yang segala-galanya akan berubah dan tidak ada yang kekal. Perubahan merupakan fenomena yang tidak dapat kita elakkan di dalam dunia ini.

Begitu juga di negara kita...perubahan itu nampaknya sudah tidak dapat dielakkan lagi. Kita tidak boleh menganggap yang apa yang berlaku di tempat dan negara lain tidak akan berlaku di negara kita. Bermacam-macam analisis sedang kita dengar di mana-mana. Ada yang mengatakan bahawa BN akan menang dalam PRU ini tetapi kemenangannya amat tipis, lebih tipis daripada apa yang dicapai oleh Pak Lah pada tahun 2008 yang lalu.

Sesetengahnya pula berpendapat bahawa PR akan berjaya mendapat mandat dari rakyat dengan majoriti yang tipis. Walau apa pun pandangan banyak pihak lain saya tetap merasakan bahawa BN kali ini akan direhatkan oleh rakyat untuk mengambil masa memperbaiki 'penyakit-penyakit terminal' yang dihadapi oleh ‘coalition’ itu setidak-tidaknya selama tempoh lima tahun.

Kali ini rakyat pula yang akan membetulkan segala kesilapan dan kesalahan kerajaan yang memerintah hari ini. Rakyat telah sedar bahawa jika mereka (rakyat) tidak melakukan sesuatu untuk kepentingan rakyat dan negara mereka (rakyat) khuatir yang negara kita akan mengalami apa yang dialami oleh banyak negara yang hancur lebur kerana kelalaian semua pihak untuk menjaga negara mereka dengan baik dan bertanggungjawab.

Rakyat mahu kembalikan negara ‘back to basic’. Rakyat mahukan mereka (rakyat) diberikan keamanan dan kesenangan berfikir. Rakyat mahukan tiada lagi kegiatan tidak bertanggungjawab pemerintah berlaku dengan sewenang-wenangnya di hadapan mata mereka kerana itu semua menyemakkan pandangan dan kehidupan mereka. Rakyat yang sudah lama bersabar dengan tingkah dan laku UMNO Baru serta BN sejak hampir tiga dekad yang lalu sudah hilang kesabaran dan mereka telah membayangkan dengan jelas yang kali ini adalah giliran mereka untuk membetulkan keadaan buruk ini.

Rakyat tidak mahu lagi mereka dipecah dan diperintah oleh BN lagi. Mereka mahu bersatu tetapi bersatu di luar BN khususnya UMNO Baru. Rakyat sudah tidak lagi mahu mendengar hujah-hujah UMNO Baru untuk meminta rakyat mengekalkan mereka kerana mereka sudah jemu dengan hujah yang sama sejak puluhan yang lalu. Setiap kali pilihanraya sampai UMNO Baru selalu memainkan isu perkauman dan UMNO Baru merasakan jika ada perpecahan di antara kaum, itulah kesempatan bagi mereka (UMNO) Baru untuk mengambil kesempatan menyatukan rakyat khususnya orang Melayu untuk terus mendokong mereka tanpa had.

Sudah terbenam dalam benak pimpinan UMNO Baru yang orang Melayu khususnya boleh ditakut-takutkan dengan isu perkauman dan UMNO Baru tidak putus-putus mahu mengekalkan perasaan takut orang Melayu untuk menghadapi kehidupan masa depan tanpa UMNO Baru. Mereka diyakinkan yang ‘there is no life’ after UMNO Baru. UMNO Barulah segala-galanya. UMNO Barulah yang berhak untuk menentukan baik buruk kehidupan orang Melayu dan UMNO Barulah yang menjadi penentu selamat atau tidaknya kehidupan orang Melayu.

Kuasa politik yang dipegang oleh UMNO Baru dimanipulasi oleh pemimpin-pemimpin dan kroni-kroni pimpinan dan yang amat menyakitkan hati rakyat ramai ialah keputusan parti dan pimpinan ditentukan oleh ‘seekor dua’ kroni yang berada di sekiling pucuk pimpinan negara. Sementara mengaut segala kekayaan negara, mereka memberikan cebisan kepada rakyat yang dibiarkan berada di dalam budaya menadah tangan memohon ikhsan dari pemimpin yang mereka (rakyat) berikan mandat itu.

Rakyat digula-gulakan dengan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM500, maka beraturlah rakyat di tengah panas terik matahari untuk mendapatkan tempias daripada kekayaan kroni-kroni ini. Dengan RM500 itu dapatlah rakyat membasahkan tekak untuk beberapa hari, tetapi oleh kerana kekeringan tekak rakyat sejak beberapa lama itu jumlah yang sejemput itu ibarat menyiram secawan air di padang pasir yang kering kontang sahaja.

Lepas ini pula akan dikeluarkan sedikit lagi bantuan BR1M ini dan ini sajalah caranya UMNO Baru untuk mempertahankan kuasa…beli, beli dan membeli sokongan. UMNO Baru sentiasa membeli perasaan rakyat, dan jiwa orang ramai. Bagi UMNO Baru pimpinan Najib ini cara yang paling mudah tanpa menggunakan pemikiran, ialah dengan membeli perasaan rakyat. Apabila duit yang sejemput itu rakyat dileterkan supaya menggunakan wang itu dengan berhemah dan berwasatiyah.

Dalam ramai-ramai manusia di negara ini adakah Najib orangnya yang betul untuk menasihatkan orang lain untuk berbelanja secara wasatiyah? Kalau Tok Guru Nik Aziz yang bercakap tentang wasatiyah ini, boleh juga diterima. Tetapi Najib yang telah membelanjakan wang rakyat untuk kegunaan beliau sendiri yang berjumlah berbillion-billion ringgit itu tidak layak untuk bercakap tentang berbelanja secara wasatiyah itu.

Bagi Najib kita semua mesti berbelanja secara wasatiyah tetapi beliau membelanjakan wang rakyat seperti wang ibu bapa beliau sahaja…tanpa malu dan silu. Beliau tidak sedar bahawa rakyat sedang memerhatikan tingkah beliau setiap waktu dan masa.

UMNO Baru sedar bahawa rakyat sudah jemu dengan kehadirannya sekarang. Dalam keadaan keadaan ini UMNO Baru dan pimpinan sudah hilang segala punca untuk meyakinkan rakyat sekali lagi. Apabila seorang pimpinan kehilangan punca maka segala tindakan mereka tidak akan lagi tepat dan betul. Seseorang yang dalam kegelisahan akan selalunya kehilangan punca dan hidayah.

Kalau pun mereka terjumpa dengan ‘formula’ yang baik, masa tidak mengizinkan lagi kerana untuk meyakinkan rakyat ia memakan masa yang panjang. Itu sebabnya kita membaca setiap hari, banyak kali pemimpin-pemimpin bercakap bercanggahan di antara satu dengan lain dan ini membuatkan rakyat bertambah keliru. Hidup dalam keadaan was-was adalah tegahan agama kita…bagaimanakah UMNO Baru untuk meminta rakyat ramai untuk menyokong mereka tanpa was-was sedangkan mereka sendiri dalam keadaan was-was dalam semua keputusan penting terus-terusan.

Segala tindakan pimpinan adalah dalam keadaan was-was sentiasa dan itu jugalah yang membuatkan mereka (pimpinan) sentiasa ‘flip-flop’ dalam banyak keputusan penting yang mereka ambil.

“In actuality UMNO Baru leaders have lost all plots to manage the nation,” kata seorang pemimpin UMNO Baru itu sendiri dalam pertemuannya dengan saya baru-baru ini.

“Bro, I appreciate your courage and your intelligibility of thought by joining DAP,” katanya kepada saya serius.
ASPAN ALIAS


Photobucket

'Bekas kakitangan awam bebas sokong pembangkang'

on

Post Pic


KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri G Palanivel hari ini menegaskan tidak menjadi masalah kepada bekas penjawat kanan awam untuk menyatakan sokongan mereka kepada pembangkang.
 
Palanivel sebaliknya berkata hak mengundi adalah terpulang kepada individu tersebut untuk menentukan pemimpin yang harus mereka sokong.
 
Palanivel selain itu menegaskan isu seseorang bertukar sokongan dari satu parti ke parti yang lain adalah perkara biasa.
 
“Mesti ada individu yang selalu lompat, ada yang lompat dari Barisan Nasional (BN) kepada pembangkang, ada juga dari pembangkang yang lompat pada kita BN. 
 
"Ini bukan satu hal besar, ini individu, ia bukan satu kumpulan,” katanya ketika ditemui Antarapos.com tadi di parlimen. 
 
Menurutnya lagi, kemasukan bekas-bekas penjawat awam ke parti pembangkang tidak akan memberi kesan yang besar kepada mereka.
 
Perkara tersebut turut disokong oleh Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman.
 
Menurutnya, tidak ada masalah untuk mereka menyertai pembangkang kerana mereka ini bukan golongan orang politik.
 
“Dari segi pengaruh mereka kepada rakyat kita tak fikir ianya menjadi satu perkara yang boleh menggugat BN atau kerajaan,” kata Tajuddin. 
 
Beliau sebaliknya menzahirkan rasa bimbang sekiranya golongan yang menyertai pembangkang ini akan kecewa satu hari nanti tambahan mereka hanya dijadikan alat kepada pembangkang.
 
“Adakah kita yakin pembangkang benar-benar akan beri peluang pada mereka? Mereka hanya jadi alat oleh parti pembangkang. 
 
Saya takut mereka akan kecewa dengan janji-janji dan harapan kosong yang diberikan oleh pembangkang,” katanya.
Photobucket

Isu Nizar - UMNO Sedang Menggali Kubur Sendiri?

on


Teman secara peribadi melihat isu Nizar-Istana Johor ini adalah sesuatu yang sangat baik dan positif buat rakyat Malaysia..

Tiada apa cacat celanya twitter oleh DS Nizar dan respons daripada Istana Johor pun adalah sesuatu yang boleh dijangka oleh majoriti rakyat! Apa lagi respons yang kita harapkan daripada Istana Johor?

Bagaimanapun sangat-sangat jelas, UMNO telah memainkan isu ini terlalu garing sehinggakan kini seolah-olah bakal hangus! (overcook).

Respons daripada DS Nizar adalah sangat-sangat 'humble' dan menyerlahkan sifat beliau yang sememangnya semua orang sedia maklum.. seorang yang sangat dekat dengan rakyat dan low profile.
Ramai daripada sahabat-sahabat teman yang non-politiking memberi respon yang sangat baik terhadap isu ini dimana mereka secara jelasnya menghormati cetusan simpati DS Nizar kepada rakyat.
Dan mereke juga tidak menyalahkan Istana Johor secara 'direct' kerana sememangnya apa jua yang berkaitan dengan Istana ianya sangat-sangat sensitif!

Cumanya, peranan keterlaluan UMNO didalam isu ini sangat-sangat jelas bilamana media-media utama milik mereka(baca:UMNO) seolah-olah bagai nak gila memainkan isu ini siang dan malam!

Dan tindakan Istana seolah-olah bersetuju dengan permainan UMNO ini juga sememangnya memperkuatkan lagi kebencian rakyat kepada UMNO tanpa melibatkan pihak Istana Johor itu sendiri!

Teman yakin lagi lama UMNO memainkan isu Nizar-Istana Johor ini lagi teruk reputasi dan imej UMNO dimata rakyat! Eh? Bukankah imej UMNO sememangnya semakin hina di mata majoriti rakyat?


http://budakbalun.blogspot.com 


Nizar: Polis rampas telefon, komputer

Bekas menteri besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mendakwa polis merampas telefon bimbit dan juga komputernya dalam satu operasi mengejut yang dijalankan ke atas pejabatnya semalam.

"Dua pejabat pusat khidmat saya di Manjong dan di Bukit Gantang, ibu pejabat PAS Perak serta rumah saya diserbu polis dari Johor. Handphone (telefon bimbit) dan notebook diambil," katanya di Twitter


Tindakan polis itu dipercayai berhubung siasatan yang dijalankan ke atas Nizar berhubung kenyataannya mengenai nombor pendaftaran WWW1 yang menimbulkan kemurkaan Sultan Johor.


Akhbar Sinar Harian hari ini melaporkan, tiga pejabat Nizar, masing-masing di Ipoh, Bukit Gantang dan Pasir Panjang digeledah polis Johor dalam operasi bermula jam 11.30 pagi. 


Polis turut menyerbu kediamannya di Sungai Rokam, namun Nizar pada masa itu tiada di rumah, menurut laporan tersebut. 
Photobucket

Anwar Dedah Akuan Sumpah Bekas Pengarah Siasatan BPR RM3 Bilion

on


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mendedahkan surat akuan bersumpah oleh bekas Pengarah Siasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR), kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Abdul Razak Idrus.

Surat akuan bertarikh 10 November 2009 yang dimuat naik dalam laman blog beliausemalam memaparkan bukti bahawa siasatan terhadapnya berhubung pertuduhan menyorok RM3 bilion dalam akaun asing dan mempunyai kaitan dengan kepentingan barat telah pun ditutup kerana tiada sebarang kes.

"Siasatan telah dijalankan oleh satu Cawangan di bawah penyeliaan saya di Ibu Pejabat BPR Malaysia.

"Siasatan dijalankan secara mendalam, menyeluruh dan teliti termasuk ke luar negara seperti Singapura dan United Kingdom.

"Siasatan itu menghasilkan tiada sebarang kes terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim atau sesiapa berhubung dengan Akuan Bersumpah tersebut dan saya mengarahkan siasatan itu ditutup," kata Abdul Razak dalam akuan tersebut.

Menurut akuan itu lagi, selaku Pengarah Siasatan BPR pada tahun 1999, Abdul Razak telah mengarahkan siasatan dijalankan di bawah Akta Pencegahan Rasuah 1997 ke atas akuan bersumpah oleh bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Abdul Murad Khalid yang diterbitkan dalam akhbar-akhbar tempatan.

Bekas Pegawai Kanan BPR itu memberi keterangan akuan bersumpah itu dalam kes saman fitnah RM100 juta yang difailkan oleh Anwar terhadap News Straits Times Press (M) Bhd (NSTP) dan bekas Ketua Pengarang Kumpulannya, Abdullah Ahmad (Dollah Kok Lanas).

Anwar memfailkan saman itu pada 4 Julai 2003.

Artikel yang didakwa berunsur fitnah itu, disiarkan pada 2 Mac 2002.

Abdul Razak membuat kesimpulan bahawa dakwaan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak berasas dan mengarahkan supaya siasatan ditutup.

Murad menandatangani akuan bersumpah itu pada 20 Oktober 1999 – kira-kira sebulan selepas Anwar ditahan selepas dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri pada awal September tahun berkenaan.

Anwar dipecat daripada kerajaan pada 2 September 1998.

Abdul Razak kemudiannya membuat akuan bersumpahnya mengenai perkara itu dan mengemukakannya kepada mahkamah.

Dalam perkembangan sama, Abdul Murad semalam dilapor menegaskan sudah memberi keterangan kepada pihak berkuasa berhubung isu berkenaan.


Akuan bersumpah Abdul Murad


Saya, Abdul Murad Bin Khalid (No Kad Pengenalan 531215-08-5957), seorang warganegara Malaysia yang cukup umur dan menetap di No 104, Jalan Setiabakti 9, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur, dengan ini sesungguhnya dan seikhlasnya mengaku sebagai berikut: -

1. Pada 16 September 1999 saya telah didakwa kerana gagal untuk mendedahkan maklumat sebenar berkenaan saham Ben Harta Sdn Bhd (BHSB) dan 51 hartanah yang didakwa memberi manfaat kepada saya menurut seksyen 87 (2) (c) Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989 (BAFIA).

2. Untuk melakukan keadilan kepada diri saya sendiri, saya mesti membuat akuan awam mengenai perkara-perkara tertentu yang berkaitan dengan pelbagai jawatan yang saya lakukan di Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menunjukkan kepada orang ramai bahawa bebanan besar dan tekanan yang dipikul untuk jawatan-jawatan tersebut. Pernyataan awam ini juga bertujuan untuk memberikan perspektif yang betul kepada orang ramai tentang komplot bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (“DSAI”) yang juga Menteri Kewangan dalam penglibatannya secara langsung dalam memberi arahan terhadap BNM.

3. Sebagai salah satu daripada eksekutif tertinggi di BNM, Saya kebiasaannya termasuk di dalam kenalan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disukai – dan kemudiannya diamanahkan kepada saya untuk menjalankan beberapa arahan beliau, apa yang dipercayai oleh saya sekarang adalah untuk melanjutkan cita-cita politiknya. Dalam melaksanakan skim politiknya, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan saya untuk melaksanakan eksesais korporat tertentu yang memihak kepada kawan-kawan dan kroni-kroninya. Hutang-hutang kroni-kroni beliau telah dibersihkan / diselesaikan dengan menggunakan keuntungan daripada rundingan-rundingan menggunakan pengaruh BNM.

4. Antara eksesais korporat yang paling ketara ialah pengambilalihan syarikat Sikap Power, pemegang konsesi Projek Kuasa Bebas (IPP) di Lumut, Perak. Konsesi itu telah dijual kepada MRCB atas arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan MRCB kemudian menyuntik ‘konsesi’itu ke dalam Malakof Berhad yang merupakan anak syarikat MRCB. Saya percaya bahawa keuntungan kira-kira RM50 juta daripada urus niaga ini dimasukkan ke salah satu dana politik DSAI.

5. Seorang lelaki Cina bernama Tong Kooi Ong juga terlibat dengan ketara dalam meningkatkan bantuan kewangan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tong Kooi Ong adalah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Phileo Allied Berhad yang disenaraikan di Papan Utama BSKL. Phileo Allied Bank juga adalah di bawah kawalan Tong Kooi Ong. Tong Kooi Ong menjadi kenalan Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui pengenalan saya dan mereka kemudiannya menjadi sangat rapat. Tong Kooi Ong kemudiannya mendedahkan kepada saya bahawa sebagai balasan bantuan yang diberikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau telah menubuhkan satu “Akaun Induk” (Master Accounts) – yang di bawah kawalannya. Di mana sumbangan kewangan dibuat untuk kepentingan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Akaun Induk itu hasil yang diperolehi daripada pegangan saham dan bangunan. Pada satu peringkat Tong Kooi Ong membuka rahsia kepada saya bahawa Akaun Induk itu bernilai RM200 juta berdasarkan nilai saham dan bangunan yang diperolehi daripadanya.

6. Saya percaya terdapat sekurang-kurangnya 20 Akaun Induk lain yang ditubuhkan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim oleh pelbagai kroni-kroninya. Saya percaya bahawa jumlah dana dalam 20 Akaun Induk adalah lebih RM3 bilion. Modus operandi DSAI adalah pecah dan perintah serta setiap operator untuk setiap Akaun Induk tidak sedar tentang kewujudan Akaun Induk yang lain. Saya percaya kerajaan sedar tentang siapakah kroni-kroni ini.

7. Setakat yang saya tahu dan melalui penglibatan saya sendiri, lebih daripada RM120 juta telah dibayar kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, kroninya dan organisasi yang digunakan untuk memajukan cita-cita politik beliau sendiri. Sebagai contoh ia dalam pengetahuan saya bahawa atas arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim dana daripada Akaun Induk dibayar kepada dirinya dan individu-individu pengikutnya serta organisasi-organisasi yang dikenali berkaitan atau berhubungan dengannya antara 1992 hingga 1997: -

(1) Dirinya sendiri (DSAI) – RM50 juta
(2) Dato ‘Abdullah Ahmad (PBB) – RM 5 Juta
(3) Dato Nasaruddin Jalil – RM10 Juta
(4) Asia Pasifik Dasar Centre (APPC) – RM 38 juta & Douglas H. Paal – (USD 10.0 Million)
(5) Institut Kajian Asas (IKD) – RM5 Juta
(6) Aliran & Dr. Chandra Muzaffar – RM5 Juta
(7) Abim – RM 5 Juta – Institut Pemikiran Islam Antarabangsa (IIIT) – RM 2 Juta
(8) Yayasan Islam yang berpangkalan di UK – RM 1 Juta

JUMLAH RM 121 Juta

8. Saya juga diberitahu bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan Tong Kooi Ong untuk membayar Puan Shamsidar dan seorang lagi bernama Encik Rahman terhadap apa yang mereka lakukan. Puan Shamsidar adalah isteri Encik Azmin Ali, Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. Secara meluas telah diketahui bahawa Puan Shamsidar dibayar lumayan dan disediakan dengan sebuah kereta dan pemandu serta pada kebanyakan masa dia tidak perlu untuk pergi ke tempat kerja.

9. Saya mesti membuat pendedahan khas tentang sebuah Pertubuhan Amerika yang dipanggil Asia Pacific Policy Centre (APPC) yang diketuai oleh Douglas H. Paal, bekas Pengarah Kanan untuk Hal Ehwal Asia (1989 hingga 1993) Majlis Keselamatan Negara (NSC) Amerika Syarikat. Douglas H. Paal meninggalkan Majlis Keselamatan Negara untuk memulakan APPC pada tahun 1993 yang dibiayai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim. Saya bertanggungjawab untuk mengatur sumbangan sebanyak USD 10 Million kepada APPC dan Douglas. H. Paal atas arahan Datuk Seri Anwar.
Saya percaya bahawa kroni Datuk Seri Anwar Ibrahim yang lain juga membuat sumbangan besar kepada APPC dan Douglas H. Paal. Walaupun saya tidak dapat memastikan jumlah sumbangan mereka secara tepat, saya yakin jumlahnya juga mencecah berjuta-juta dolar AS. APPC dan Douglas H. Paal adalah salah satu daripada jentera utama yang digunakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mempromosikan imej beliau di negara-negara Barat, terutamanya di Washington, Amerika Syarikat, United Kingdom dan negara-negara Eropah yang lain. APPC juga pelobi utama untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan organisasi media antarabangsa.

10. APPC menganjurkan “Dialog Pasifik” iaitu satu persidangan di bawah naungan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dialog Pasifik Pertama diadakan di Pulau Pinang pada November 1994. Dialog Pasifik Kedua telah diadakan pada bulan Januari 1996, Dialog Pasifik Ketiga pada bulan November 1996 dan Dialog Pasifik Keempat pada bulan Januari 1998. Sepatutnya akan dibuat Dialog Pasifik Kelima yang dirancang pada bulan Disember 1998 tetapi telah dibatalkan kerana penaung persidangan itu tidak lagi menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia. Semua persidangan Dialog Pasifik telah diadakan di Malaysia kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sumber utama pembiayaan untuk APPC.

11. Dalam apa yang saya percaya seperti yang dianggap sebagai pengkhianatan kepercayaan orang ramai, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga menegaskan bahawa APPC harus menguruskan rizab BNM sebanyak RM50 Bilion dan dana KWSP sebagai balasan untuk perkhidmatan yang telah diberikan. Alternatif yuran besar sebanyak USD 3 Juta akan dibayar setiap tahun kepada APPC untuk kos menjalankan Pusat di Washington. Nasib baik ini arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk APPC menguruskan dana di atas tidak dapat dikuatkuasakan.

Apa yang saya telah saya nyatakan di atas tanpa keraguan membuktikan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim sememangnya seorang pemimpin yang tidak bertanggungjawab yang bersedia mengorbankan tabung-tabung negara untuk faedah cita-cita politik dengan bantuan elemen-elemen asing. Perkembangan semasa yang sedang berlaku di negara ini yang mengancam ketenteraman awam dan kesejahteraan rakyat untuk melanjutkan cita-cita politik Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah bukti yang mencukupi bagi menyokong dakwaan ini.

12. Saya juga telah diarahkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Menteri Kewangan untuk membantu orang yang berikut untuk membersihkan hutang mereka seperti yang dinyatakan di bawah: -

(a) Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan saya untuk membantu menyelesaikan hutang Tan Sri Abdullah Ahmad (sekarang Wakil Tetap ke PBB) dengan Bank Bumiputra tentang hutang lebih daripada 10 Juta. Saya membantu dengan rundingan hutang penyelesaian sebanyak RM7 Juta. Suatu amaun sebanyak RM5 Juta telah diambil daripada Akaun Induk untuk membayar hutang tersebut. Manakala baki sebanyak RM2 Juta datang dari Tan Sri Ahmad Abdullah sendiri, hasil dari penjualan tanah.

(b) Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan saya untuk membantu menyelesaikan hutang Puan Marina Yusof dengan bank-bank tempatan yang berjumlah lebih daripada RM20 juta. Saya telah menyampaikan permohonannya itu kepada Tabung Pemulihan Usahawan (TPU) untuk bantuan membangunkan tanah di sepanjang Jalan Tun Razak, yang kini telah disiap dikenali sebagai Marinara Kompleks. Panel TPU meluluskan permohonan beliau. Puan Marina Yusof sangat berterima kasih kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. 

(c) Sebuah syarikat berpengkalan di Pulau Pinang Mercury Securities berhutang dengan MUI Bank lebih daripada RM l0 juta yang dicagar dengan caj tanah pihak ketiga. Pemegang saham majoriti ialah Chew Seng Guan dan Encik Ahmad Kamal yang Datuk Seri Anwar Ibrahim latih untuk menjadi ahli perniagaan dan ahli politik Bumiputera. Saya kemudiannya membantu mengatur pejualan tanah kepada Matang Emas Sdn. Bhd sebuah syarikat yang dimiliki oleh Encik Taib Hamid, di mana jualan tanah itu juga dapat menyelesaikan beberapa masalah peribadi Encik Taib Hamid. Sebidang tanah yang sama kemudiannya dijual oleh Encik Taib kepada TPPT Sdn Bhd untuk projek perumahan kos rendah yang kini dikenali sebagai Taman Tun Perak. 

(d) Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan saya untuk membantu Kumpulan Dato ‘Nazri Abdullah untuk mengambil alih Kumpulan NST daripada Renong. Saya meminta bantuan dari Kumpulan Hong Leong untuk menstrukturkan urus niaga itu. Saya bercakap dengan Seow Lun Hoo dan Quek Leng Chan dari Hong Leong. Mereka mencadangkan supaya Kumpulan Dato ‘Nazri menggunakan MRCB sebagai kenderaan untuk mengambil alih saham NST. Saya kemudian bercakap dengan Maybank untuk mengatur pinjaman kepada Nazri untuk membeli MRCB dan satu lagi pinjaman untuk membeli NST. 

(e) Saya telah diarahkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membantu Encik Faiz Abdullah ( penulis hantu Datuk Seri Anwar Ibrahim), bersama-sama dengan Seow Lun Hoo dari Hong Leong untuk membeli Kewangan Usaha Bersatu Berhad (KUBB), kemudian dimiliki oleh Berhad ldris Hidraulik. Skim yang terlibat menggunakan Arus Murni Berhad dahulunya dikenali sebagai Timuran Berhad, sebuah syarikat yang disenaraikan di Papan Utama BSKL sebagai syarikat induk.

Saya mendekati bank-bank berikut (i. Hong Leong Bank ii. Hong Leong Finance iii. Sime Bank iv. RHB Bank v Southern Bank vi. BSN Commercial Bank) untuk membantu pinjaman sindiket untuk membeli saham KUBB yang bernilai melebihi RM400 juta. Faiz Abdullah adalah seorang penulis hantu yang sangat bijak dan operator politik untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau juga seorang peguam, bekas wartawan dan bekas pegawai polis Cawangan Khas.

13. Penglibatan saya dengan Tong Kooi Ong dan Akaun Induk dalam melaksanakan arahan Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meletakkan saya dalam masalah undang-undang. Pada 16 September 1999 saya didakwa kerana gagal untuk mendedahkan maklumat sebenar tentang pemilikan saham-saham Ben Harta Sdn Bhd dan 51 hartanah yang diwujudkan untuk faedah saya yang berjumlah RM23.9 juta.

14. Saya mesti menyatakan bahawa saya tidak pernah tahu tentang kewujudan kedua-dua individu yang kononnya menjadi pemegang saham Ben Harta Sdn Bhd iaitu Gan Hong Sin @ Lan Hong Sing dan Gan Sor Ting. Tong Kooi Ong telah menunjukkan kepada saya bahawa syarikat ini memegang hartanah dan saham sebagai sebahagian daripada skim untuk mengumpul dana untuk Datuk Seri Anwar.

Saya tidak pernah ditunjukkan atau melihat buku Akaun Induk yang dikendalikan oleh Tong Kooi Ong. Saya tidak tahu apa-apa saham yang dipegang oleh Ben Harta bagi pihak saya, serta lokasi daripada 51 hartanah yang juga dikatakan telah diadakan bagi pihak saya, kecuali satu apartmen dan satu banglo yang saya telah diamanahkan untuk mengekalkannya bagi tujuan pelaburan yang kemudiannya dijual untuk Akaun Induk.

15. Saya amat percaya bahawa maklumat yang salah telah diberikan kepada pihak berkuasa untuk mengaitkan saya dengan Ben Harta Sdn Bhd. Saya menuding jari kepada Tong Kooi Ong dan dua pemegang saham Ben Harta. Mereka telah mensabitkan saya untuk menyelamatkan diri mereka sendiri.

16. Selain dari hartanah yang dipegang di bawah Ben Harta Sdn Bhd, saya juga tahu bahawa beberapa harta telah dibeli untuk pelaburan dan Akaun Induk dan untuk kegunaan masa depan peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim. Lokasi harta-harta ini terletak di sekitar Kuala Lumpur yang bernilai kira-kira RM15 juta.

17. Berkenaan dengan polisi kerosakan yang diguna pakai oleh BNM berikutan kemelesetan ekonomi pada Julai 1997, saya secara mutlak, menyatakan bahawa saya telah menentang kuat terhadap polisi-polisi ini. Saya menentang polisi ‘Had Pinjaman Dibenar’(Legal Lending Limit), pengurangan NPL (pinjaman tidak berbayar) daripada 6 bulan hingga 3 bulan, ‘Pengecutan Kredit (Credit Crunch) diperkenalkan pada Oktober 1997 dan ‘Kadar Faedah Tinggi ‘ (Higher Rate of Interest). Semua polisi-polisi ini telah disahkan dan diterima pakai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Saya dan beberapa pegawai eksekutif BNM berusaha untuk menghentikan polisi-polisi ini daripada dilaksanakan. Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengecam saya kerana bersuara menentang polisi-polisi ini. Dia menuduh saya “terlalu dekat dengan pasaran”. Saya kini sedar bahawa ini adalah satu taktik politik Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menghancurkan ekonomi dan membawa Malaysia melutut dan menjemput International Monetary Fund (IMF) bagi memaksa Dr Mahathir meletak jawatan dan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

18. Berikutan penangkapan saya dan diikuti dengan peletakan jawatan saya sebagai Pengarah Eksekutif RHB Bank Berhad yang telah membuatkan saya berfikir bahawa sepanjang penglibatan saya dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah amat dikesali walaupun seperti yang saya katakan sebelum ini saya telah dipaksakan sebagai salah seorang Eksekutif di BNM.

Saya kini sedar bahawa saya telah dieksploitasi dan diperalatkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memegang aset untuk kegunaan politik peribadi dan manfaatnya. Aset-aset yang ditahan di bawah Ben Harta bukan milik saya. Oleh itu, terpulang kepada kerajaan untuk mengambil tindakan undang-undang yang sewajarnya berkenaan pengurusan kuasa, termasuk penyitaan jika dibenarkan.

19. Saya kini menyeru semua rakyat yang cintakan keamanan dan setia Malaysia untuk menolak taktik politik kotor yang dibuat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan penyokong-penyokongnya, sebaliknya menyokong semua usaha-usaha ekonomi dan fiskal untuk membawa kembali kesejahteraan ekonomi negara. Saya sentiasa bersedia dan sanggup untuk mengutuk sesuatu yang tidak betul dan komplot Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam menjayakan cita-cita politik beliau yang sememangnya menjejaskan keselamatan negara, keamanan dan kestabilan politik.

20. Kesimpulannya, saya dalam keadaan tidak berbelah bagi bahawa Sidang Akhbar / Siaran ini dibuat melalui Akuan Berkanun dibuat oleh saya secara sukarela, tanpa apa-apa dorongan, ugutan atau janji atau paksaan dari mana-mana pihak, mahupun sebagai balasan bagi apa-apa nikmat atau rawatan khas berkaitan dengan tuduhan yang saya hadapi dan saya membuat pengakuan ini dengan hemat sesungguhnya mempercayai bahawa yang sama adalah benar dan menurut kuasa Akta Akuan Berkanun, 1960.

Ditandatangani oleh penama 

DATO‘ Abdul Murad bin Khalid
Kuala Lumpur, 26 Oktober 1999.

NOTA :


AKUAN BERSUMPAH INI DIBUAT PADA 26 OKTOBER 1999, LEBIH SETAHUN SELEPAS ANWAR DIPECAT PADA 2 SEPTEMBER 1998.

TIDAKKAH IA SATU LAGI KONSPIRASI POLITIK MEMBURUKKAN ANWAR OLEHMAHATHIR SETELAH KES FITNAH LIWAT LANGSUNG TIDAK DIPERCAYAI RAKYAT??


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List