JELASLAH PR AKAN TAWAN PUTRAJAYA, DR MAHATHIR PUN BOLEH MERASAKANNYA

on Nov 10, 2012


Bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad telah tersilap sekali lagi, apabila merayu dengan cara yang menyedihkan agar pengundi memberi undi kepada Umno dan anjingnya Barisan Nasional (BN) untuk satu lagi tempoh selepas mencengkam kuasa selama 55 tahun lamanya.

Makhluk-makhluk yang tidak tahu malu ini akhirnya mengakui melalui Mahathir Ketua Syaitan itu sendiri, mereka sebenarnya tidak mempunyai ideologi politik langsung. Sebuah parti politik yang tidak mempunyai ideologi tidak mempunyai urusan untuk berada di arena politik.

Malah, Umno sebenarnya mempunyai "ideologi politik" tetapi ia tidak akan diwar-warkan kepada rakyat: cemburu pada orang Cina dalam bidang perniagaan. Ini adalah falsafah yang memandu nasionalisme Melayu, satu konsep yang dicipta oleh Malayalee Muslim – fikirkan, Mahathir - dari Kerala, India di Singapura semasa zaman British. Rujuk kepada "Asal-usul Nasionalisme Melayu" oleh Profesor William Roff Australian National University.

MCA dan MIC, juga tidak mempunyai ideologi politik, mewarisi peranan sejak zaman penjajahan British: melindungi golongan elit pemerintah dari diri mereka dalam usaha untuk melindungi kepentingan mereka (India dan Cina elit dan penjajah British).

Residen Jeneral British, Sir Frank Swettenham merupakan orang yang mencipta falsafah "perlindungan": "Dia (elit Melayu) adalah makhluk yang sombong yang tidak akan teragak-agak untuk mencederakan anda walaupun dengan berbuat demikian dia akan sebenarnya mengalami kecederaan lebih dalam proses tersebut. Kita perlu melindungi dia dari kebodohan dirinya (melindungi dia dari dirinya sendiri).

Bencana akan menimpa jika Umno-BN kembali berkuasa

Jika Umno kembali berkuasa sudah pasti bencana akan menimpa. Walaupun tidak mempunyai ideologi politik untuk diterangkan pada rakyat, ini bermakna ada tempoh lima tahun lagi untuk pemerintah elit merompak Perbendaharaan Negara - kononnya untuk meningkatkan bilangan jutawan Umno menyaingi Cina - namun realitinya adalah untuk bersenang lenang dengan wang rakyat.

Mereka boleh menipu orang yang sama untuk beberapa kali. Namun, mereka tidak boleh menipu semua orang untuk sepanjang masa.

Umno-BN telah jelas melangkau tempoh dimana mereka dialu-alukan sepertimana parti atau gabungan kuasa politik yang memerintah lebih daripada dua hingga tiga penggal kerana ini melanggar ‘check and balance’ dalam sistem demokrasi.

Rakyat perlu mengeluarkan Umno / BN supaya Pentadbiran Persekutuan yang akan datang bakal diterajui oleh pihak yang kini merupakan Pembangkang, boleh menjalankan audit dan ketekunan yang wajar dilakukan oleh Umno / BN sejak 55 tahun memegang kuasa. Audit dan kesungguhan ini tidak harus disalah anggap sebagai memburu orang yang bersalah atau Suruhanjaya Mencari Kebenaran. Ia adalah tentang mencari keadilan untuk rakyat.

Audit dan ketekunan yang sedemikian adalah amat perlu sebelum negara boleh memutuskan bagaimana untuk bergerak ke hadapan. Ini adalah lebih penting daripada bermegah dengan Buku Jingga atau menentukan jika mereka lebih berjaya berbanding Umno / BN pada agenda pembangunan. Manusia bukan hanya hidup dengan roti sahaja!

Umno-BN cuba untuk mencuri mata dari Pembangkang

Walau bagaimanapun, setakat ini pakatan pembangkang - Pakatan Rakyat - telah melakukan yang terbaik dengan membangkitkan permasalahan PTPTN, harga kereta, kutipan tol, RCI dan royalti minyak, antara yang lain. UMNO / BN akan melaksanakan semua ini sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 yang akan datang untuk menafikan Pembangkang akan "mana-mana isu-isu".

Malah jika UMNO / BN melaksanakan pakej keseluruhan rancangan, program, pakej, reformasi yang dicadangkan oleh Pembangkang, ia masih tidak bermakna bahawa UMNO / BN harus diberikan kuasa lagi. Mahathir bercakap tentang Umno / BN yang sedang melakukan apa yang dimahukan oleh rakyat - ini bererti bahawa mereka sebelum ini mengabaikan kehendak rakyat - dan menangis pula sambil mengadu bahawa ini perlu diambil kira oleh rakyat.

Sekali lagi, PRU yang akan datang bukanlah tentang siapa mempunyai skor yang lebih pada agenda pembangunan tetapi tentang memulihkan salah satu asas cek dan balance dalam sistem demokrasi dan bukanlah mengekalkan parti pemerintah untuk berkuasa lebih daripada dua atau tiga penggal; dan audit serta kesungguhan yang wajar. Sesuatu audit / kesungguhan wajar tidak akan perlu jika parti pemerintah bertukar setiap segi 2-3 penggal sepertimana yang dilakukan di negara-negara lain yang bertamadun.

Mahathir jelas takut akan audit / proses kesungguhan wajar kerana ia antara lain akan membawa pentadbirannya selama 22 tahun, di bawah penelitian awam dan rasmi.

Hasilnya adalah UMNO / BN akan dihalang daripada kembali berkuasa, jika ada pun, untuk masa yang sangat lama. Ramai pemimpin UMNO / BN termasuk Mahathir akan meringkuk di dalam penjara tidak lama lagi jika mereka tidak melarikan diri ke luar negara untuk selamat. Ia akan menjadi keadilan yang manis untuk rakyat jika Mahathir dipenjarakan walaupun untuk satu hari dan apabila keluar dari penjara, semua berambut putih dan lusuh, kelihatan terasing apabila memakai pakaian penjara.

Jika benar Umno / BN kembali memerintah suatu hari nanti, ia akan berada dalam bentuk yang lain setelah mengambil kira Karma dari keadaan sebelumnya.

Ini adalah sesuatu yang amat ditakutkan oleh Mahathir kerana dia membuat rayuan yang penuh emosi - lebih baik syaitan yang dikenali, daripada malaikat yang asing - untuk UMNO / BN dikekalkan daripada " mencuba pentadbiran oleh pihak pembangkang selama suatu tempoh".

Mahathir berdolak-dalik dengan menanam idea satu penggal untuk Pembangkang

Dia berdolak-dalik dengan menanam idea satu penggal dalam kepala rakyat.

Apa yang membuatkan Mahathir berfikir bahawa rakyat hanya akan memberikan Pembangkang satu penggal di Putrajaya di mana Umno / BN penghisap darah, lintah dan parasit telah meletakkan diri mereka dengan apa jua cara di sana selama 55 tahun?

The kepastian bahawa UMNO / BN akan akan diundi keluar semasa PRU ke-13, berpunca daripada hakikat bahawa masa ini seperti pada tahun 2008, ia bukanlah tentang diminta untuk memilih antara penjawat kini dan pembangkang tetapi tentang mengundi untuk mengeluarkan ‘penghuni setinggan’ di Putrajaya. Pihak pembangkang akan menang dengan mudah.

Sebelum pembangkang dapat melakukan sesuatu yang betul, dan bersatu padu ia sentiasa Umno / BN yang menang dengan mudah dibantu oleh pengawalan media sebelum kedatangan Internet, dan penyalahgunaan jumlah pelbagai undang-undang termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang zalim dan Lima Ordinan Darurat. Penyalahgunaan itu akan perlu dilindungi oleh audit / kesungguhan wajar.

Pembangkang memusnahkan Negara cuma khayalan dan imaginasi Mahathir

Persoalan Pembangkang memusnahkan negara, hanyalah khayalan Mahathir imaginasi, tidak timbul.

Perdana Menteri Mohd Najib Abdul Razak telah pun mengakui baru-baru ini, dia akan berhenti daripada mengeluarkan gula-gula hariannya dan mula mengembar-gemburkan kemajuan Malaysia dan pembangunan yang setakat ini hasil daripada usaha “mereka yang luar biasa di Negara ini ".

Jadi, sama ada Umno / BN atau Pembangkang di Malaysia akan terus menyambung agenda pembangunan sekurang-kurangnya melalui pertumbuhan yang asal.

Umno / BN lah yang membawa Negara ke ambang kehancuran serta membebankan generasi akan datang, dengan menaikkan Beban Hutang Negara sehingga mencapai hampir 55 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Ini bukan wang yang dipinjam, seperti di Singapura sebagai contoh, untuk pelaburan produktif dan tujuan pembangunan yang tulen tetapi semata-mata untuk menjalankan agenda politik dan memberi makan kepada orang Umno / BN yang tamak dan membiayai gaya hidup mewah mereka dengan menggunakan wang rakyat dan generasi akan terpaksa membayar balik hutang itu.

Ini adalah satu jenayah kejam dimana penjenayahnya yang mesti dibawa ke muka pengadilan dan dipertanggungjawabkan ke atas dosa-dosa mereka terhadap rakyat.


Written by  Joe Fernandez, Malaysia Chronicle

Photobucket

Betulkah Tengku Adnan Tengku Mansor hendak letak jawatan...?

onSemasa di lapangan terbang Subang kelmarin dulu saya berjumpa dengan seorang ahli Umno peringkat bahagian. Kalau tidak salah inilah pertama kali saya berjumpa dengannya dan bercakap lama dengan beliau. Kelewatan kapal terbang yang hendak kami naiki memberi peluang saya mendengar ceritanya.

Dia mengenali saya sebagai seorang penulis dan wartawan. Jadi saya kira apa yang dia ceritakan adalah jujur dan bukan mengada-ngadakan cerita. Banyak yang dicerita dalam masa lebih dua jam itu. Kapal kami lewat. Semua cerita menggambarkan Umno dalam keadaan tenat untuk mengekalkan kuasa hari ini.

Dalam banyak-banyak cerita negatif mengenai Umno itu timbullah soal Setiausaha Agung Umno Teuku Adnan Mansor yang kononnya sakit dan akan melepaskan jawatan. "You tahukan Teuku Adnan sakit," tanya dia kepada saya. Saya menggeleng kepala.

"Dia sakit dan hendak letak jawatan." katanya. Surat perletakan jawatan sudah pun diserahkan kepada Presiden, Najib Razak. Tetapi Najib tahan dulu tunggu sampai selesai perhimpunan agung Umno dua minggu lagi.

Saya mengasak ahli itu apakah sebab musababnya, masakan soal sakit, biasanya orang politik bagaimana sakit sekali pun dia tidak mudah untuk berundur. jawatan dan kuasa adalah ubat bagi orang politik.

Dia mulanya tidak mahu mencerita keadaan Teuku Adnan lebih lanjut, tetapi selepas diasak dia menjawab; "Teuku Adnan juga sudah menghidu yang Umno akan kalah," katanya, menyebabkan saya terperagah.

Sekali lagi berkebetulan semasa balik semalam saya terjumpa pula dengan seorang bakal calon Umno di Kelantan. Sekali lagi kapal terbang yang hendak dinaiki lewat dan memberi kesempatan kami berbual fasal Umno. Di celah-celah perbualan itu saya menyebut fasal Teuku Adnan ingin merisik khabar sejauh mana kebenaran apa yang diceritakan oleh ahli jawatankuasa bahagian itu.

"Betulkah setiausaha agung Umno hendak letak jawatan"? tanya saya.

"Dengarnya begitulah," jawabannya ringkas. Saya tidak mahu memanjangkan persoalan dan mendiamkan diri saja. Bagi saya jawaban yang diberi menerusi bahasa badan itu sudah cukup untuk dijadikan maklumat mengorek perkara ini lebih lanjut.

Sementara itu dari sumber lain pula memberi tahu, katanya Teuku Adnan juga tidak akan mempertahankan kerusi Putrajaya dalam pilihan raya akan datang? Alasan bukan sakit tetapi katanya dia sudah dapat mengesan pegawai kerajaan akan membuat kejutan dalam pilihan raya kali ini. Cerita mengenai Teuku Adnan ini menarik dan perlu diselidiki.

 

Siapa Tengku Adnan Ini?


"Adnan dilahirkan di negeri Melaka (asalnya dari Pahang) pada 20.12.1950 pada jam 6.10 pagi dengan surat pendaftaran lahirnya bernombor 100502. Ketika beliau dilahirkan, namanya ialah Adnan bin Mansor. Pada 20.12.1962, ketika beliau berusia 12 tahun, Adnan mulai memiliki kad pengenalan bernombor 4079409 atas nama Adnan bin Mansor juga seperti yang terdapat dalam surat beranak. Sekali lagi beliau menukar kad pengenalan bagi memenuhi kehendak undang-undang pada 3.3.1969 ketika beliau berusia 18 tahun, namanya masih lagi kekal dengan nama Adnan bin Mansor. 

Tetapi, pada 3.10.1972, Adnan telah mengubah namanya menjadi Tengku Adnan bin Tengku Mansor. Beliau juga telah mengubah nama bapanya dari nama asal Mansor bin Haji Baba kepada Tengku Mansor bin Tengku Haji Baba. Dengan akuan bersumpahnya, beliau membuat perakuan bahawa beliau berasal dari Keluarga DiRaja Melaka. Keluarga beliau menurut katanya berasal dari keluarga beraja. Keluarganya adalah keturunan ke 3 daripada golongan Kerabat DiRaja Melaka. 

Pada hari yang sama (3.10.1972), Adnan mendapat kad pengenalan yang baru di mana di atas kad pengenalan baru itu tertara nama ‘Tengku Adnan bin Tengku Mansor’. Lebih kurang 2 tahun kemudian, 2.4.1974, bapanya juga mendapat kad pengenalan baru dengan nama baru Tengku Mohammed Mansor bin Tengku Haji Baba dengan identiti kad pengenalan baru bernombor 3983336 

Begitulah dengan mudahnya Adnan menukar identitinya dari orang biasa berpindah ke identiti baru-seorang berketurunan kesultanan Melaka yang hilang telah takhta akibat kezaliman terhadap rakyat. Adnan Tengku celup. Bukan Tengku asal dan tulin. Sesiapa sahaja di Malasia ini boleh menukar identiti dengan mudah termasuk untuk mendapatkan kad pengenalan seperti yang diperolehi rakyat asing dengan satu syarat memberi undi kepada UMNO/BN. 

Kesultanan Melaka amat hebat di abad ke 15, Melaka menjadi tumpuan seluruh dunia yang mahu menjalinkan hubungan diplomatik dengannya. Disebabkan Raja-rajanya yang memerintah secara zalim mengikut hawa nafsu, maka Allah s.w.t t telah menghantarkan bala tentera dari luar (Portugal dan Inggeris) meruntuhkan kesultanan Melaka sehingga ke hari ini, Melaka tidak beraja. Jadi, tidak hairanlah sesiapa sahaja yang mengikuti perjalanan hidup Adnan ini penuh dengan misteri.."


Tun Telanai
Photobucket

DAHSYATNYA SEBUAH BENCANA......KIAMAT BAGAIMANA...?

on
G


Cukuplah kita mengambil hikmah dan Ikhtibar dari seluruh bencana-bencana dahsyat yang pernah terjadi dulu dan kini di muka bumi ini! Bahwa bencana tersebut tidaklah sebanding hebatnya dengan peristiwa maha dahsyat, yang akan mendatangi manusia dengan tiba-tiba, yakni HARI KIAMAT.

Dan bagaimanakah gambaran "kiamat-kiamat" yang pernah terjadi itu?
Semoga hal ini membuka ruang nalar kita, bahwa kiamat yang sesungguhnya itu benar-benar amat besar huru-haranya! Dan pasti terjadi!!! Allahu Akbar!!!
Berikut adalah rangkuman bencana-bencana terdahsyat yang pernah terjadi di zaman nabi, bahkan di zaman modern ini, yang selanjutnya akan mengantarkan kita kepada hari yang benar-benar telah dijanjikan itu. KIAMAT BESAR!

1. "KIAMAT" DI ZAMAN NABI NUH (BANJIR YANG MENENGGELAMKAN BUMI)

NUH

Umat nabi Nuh Alaihis Salam (AS) musnah melalui bencana banjir besar, di mana seluruh kehidupan pada zaman itu musnah, kecuali orang-orang yang mengikuti ajaran nabi Nuh. Diriwayatkan, dalam beliau berdakwah kurang lebih 900 tahun hanya mempunyai pengikut berjumlah 90 orang. Bisa dibayangkan manusia-manusia yang hidup pada zaman itu, digulung banjir dahsyat hingga gunung pun tidak kelihatan.
Ihwal terjadinya bencana ini dikarenakan kafirnya mereka terhadap rasul-rasul yang telah diutus untuk menyelamatkan mereka dari kekufuran dan menyerukan manusia untuk menyembah Allah.

QS. 23: 23-26. Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Nuh kepada kaumnya, lalu ia berkata: "Hai kaumku, sembahlah oleh kamu Allah, (karena) sekali-kali tidak ada Tuhan bagimu selain Dia. Maka mengapa kamu tidak bertakwa (kepada-Nya)?" Maka pemuka-pemuka orang yang kafir di antara kaumnya menjawab: "Orang ini tidak lain hanyalah manusia seperti kamu, yang bermaksud hendak menjadi seorang yang lebih tinggi dari kamu. Dan kalau Allah menghendaki, tentu Dia mengutus beberapa orang malaikat. Belum pernah kami mendengar (seruan yang seperti) ini pada masa nenek moyang kami yang dahulu. la tidak lain hanyalah seorang laki-laki yang berpenyakit gila, maka tunggulah (sabarlah) terhadapnya sampai suatu waktu." Nuh berdo'a: "Ya Tuhanku, tolonglah aku , karena mereka mendustakan aku."

Doa nabi Nuh pun dikabulkan, umatnya dimusnahkan dalam peristiwa banjir maha dahsyat di zaman itu.

QS. 21: 76. Dan (ingatlah kisah) Nuh, sebelum itu ketika dia berdo'a, dan Kami memperkenankan do'anya, lalu Kami selamatkan dia beserta keluarganya dari bencana yang besar.

QS. 11: 44. Dan difirmankan: "Hai bumi telanlah airmu, dan hai langit (hujan) berhentilah," dan airpun disurutkan, perintahpun diselesaikan dan bahtera itupun berlabuh di atas bukit Judi, dan dikatakan: "Binasalah orang-orang yang zalim ."

QS. 23:30. Sesungguhnya pada (kejadian) itu benar-benar terdapat beberapa tanda (kebesaran Allah),, dan sesungguhnya Kami menimpakan azab (kepada kaum Nuh itu).
2. "KIAMAT" DI ZAMAN NABI LUTH. (NEGERI YANG DIJUNGKIR BALIKKAN)

LUT

Inilah azab yang Allah SWT timpakan kepada umat nabi Luth. Negeri mereka dijungkir balikkan oleh Allah dari atas ke bawah disertai dengan bencana gempa yang maha dahsyat. Hujan meteor, angin kencang dan petir pun saling menggelegar satu sama lain. Bisa dibayangkan, betapa ngerinya peristiwa itu... Allahu Akbar!
Seperti yang telah dijelaskan dalam Alquran:

QS. 54: 33-36. Kaum Luth pun telah mendustakan ancaman-ancaman ( Nabinya ). Sesungguhnya Kami telah menghembuskan kepada mereka angin yang membawa batu-batu (yang menimpa mereka ), kecuali keluarga Luth. Mereka Kami selamatkan di waktu seelum fajar menyingsing. Sebagai nikmat dari Kami. Demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur. Dan sesungguhnya dia ( Luth ) telah memperingatkan mereka akan azab-azab Kami, maka mereka mendustakan ancaman-ancaman itu.

QS. 15: 73-76. Maka mereka dibinasakan oleh suara keras yang mengguntur, ketika matahari akan terbit. Maka kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik kebawah dan Kami hujani mereja dengan batu belerang yang keras, . Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda ( kebesaran Kami ) bagi orang-orang yang memperhatikan tanda-tanda. Dan sesungguhnya kota itu benar-benar terletak dijalan yang masih tetap (dilalui manusia).

3. "KIAMAT" DI ZAMAN KAUM 'AD DAN UBAR. (MUSNAH DENGAN TIUPAN ANGIN KENCANG)
ANGIN

QS. 46: 6-8. Adapun kaum 'Ad maka mereka telah dibinasakan dengan kejadian yang luar biasa. Adapun kaun Aad maka mereka telah dibinasakan dengan angin yang sangat dingin lagi amat kencang, yang Allah menimpakan angin itu kepada mereka selama tujuh malam dan delapan hari terus menerus; maka kamu lihat kaum 'Ad pada waktu itu mati bergelimpangan seakan-akan mereka tunggul-tunggul pohon korma yang telah kosong(lapuk). Maka kamu tidak melihat seorangpun yang tinggal diantara mereka.
4. "KIAMAT" DI ZAMAN KAUM TSAMUD, UMAT NABI SHALIH. (DIHANCURKAN DENGAN SUARA GUNTUR)

TSAMUD

QS. 11: 67-68. Dan satu suara yang keras yang mengguntur menimpa orang-orang yang zalim itu, lalu mereka mati bergelimpangan di tempat tinggal mereka, seolah-olah mereka belum pernah berdiam ditempat itu. Ingatlah, sesungguhnya kaum Thamud mengingkari Tuhan mereka. Ingatlah, kebinasaanlah bagi kaum Thamud.
DAN BERIKUT BEBERAPA RANGKUMAN BENCANA MAHA DAHSYAT YANG PERNAH DAN TERJADI DI ZAMAN INI.

A

Mei 2008 – Angin puyuh Nargis membunuh 140 ribu orang lebih. Korban terperangkap dalam kejaran pusaran, dan tidak mampu lari lebih jauh, mengubur penduduk di lahan pertanian di Myanmar hingga tersapu bersih.

B

8 Oktober 2005 – Gempa berkekuatan 7,6 magnitudo di Pakistan merenggut nyawa lebih dari 40 ribu manusia. Kerusakan hebat disebabkan oleh pusat tumbukan di patahan dangkal.

C

26 Desember 2004 – Lautan Hindia menjadi pusat gempa berkekuatan 9,3 skala magnitudo dan memicu tsunami Sumatera di mana diperkirakan sebanyak 225 ribu orang menjadi korban. Banyak wilayah di belahan bumi lain yang juga mengalami dampak peristiwa tersebut

D

1985 – Letusan gunung Nevado del Ruiz di Kolombia membunuh 25 ribu manusia, sebagian besar terperangkap dalam aliran lahar dan lumpur ganas.

E

1976 – Gempa bumi Tangsha di China, 8 skala magnitudo, merampas jiwa manusia tidak berdosa antara 225 ribu hingga 655 ribu orang.

F

hingga 3,7 juta nyawa melalui peristiwa penenggelaman, penyakit, kelaparan dan banjir. Sungai tersebut tercatat juga pernah menimbulkan katastrofi pada tahun 1887, dengan jumlah korban jiwa hampir sama.

1815 – Gunung Tambora, Indonesia, meletupkan lahar panas dan membunuh 80 ribu orang dan menimbulkan kelaparan luar biasa.

1737– Calcutta, India, membunuh 300 ribu jiwa. Analisis awal mengatakan karena gempa, namun ilmuwan lebih bersandar pada angin puting beliung.

1556 – Shannzi China, gempa bumi mengambil 830 ribu nyawa. Tidak ada seorang pun mengetahui kedatangannya yang tiba-tiba dan sedikit yang selamat dari guncangan seismik tersebut.

1330-1351 – Pandemik penyakit yang disebabkan bakteri bernama Yersinia, membunuh 75 juta orang, menghapus 30% hingga 60% populasi Eropa, dikenal sebagai peristiwa The Black Death atau Bubonic Plague.
G

1138 – Bumi bergoyang di Allepo, Syria, merenggut 230 ribu korban. Terdaftar dalam survei geologi Amerika Serikat sebagai gempa bumi paling mematikan keempat sepanjang sejarah manusia.

Allahu Akbar... sudah sekian hebatnya bencana-bencana yang diterangkan diatas, akan tetapi kita tidak mungkin sanggup membayangkan bagaimana sekiranya kiamat yang sesungguhnya itu benar-benar akan terjadi. Hanya kepada Allah saja kita memohon perlindungannya.

QS. 7:187. Kiamat itu amat berat (huru haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. Kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba". Mereka bertanya kepadamu seakan-akan kamu benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan tentang bari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui".

Wallahu 'alam bissawab.


mahatera

Photobucket

Dimana Penghujung Tembok Besar China...?

on


Tembok Besar China adalah 7 keajaiban dunia pada abad ini. Tembok Besar China sudah dikenali di seluruh dunia kerana dengan keunikkannya. Ia merupakan tempat perlancongan paling wajib dilawati bagi yang kaki melancong tetapi pernahkan anda terfikir dimanakah penghujung Tembok Besar China ini? 

Tembok beribu2 kilometer melalui gunung, sehingga dikatakan binaan Tembok Besar boleh dilihat dari angkasa. (Binaan lain yg boleh dilihat di angkasa: Empangan Aswan di Mesir).


Sebelum bercerita mengenai penghujung Tembok Besar China ini, pelbagai rentetan peristiwa dan tragedi semasa pembinaannya, 2000 tahun lalu, pada Dinasti Qing. Tembok ini dibangun atas perintah Kaisar pertama China iaitu Qin Shi Huang, untuk melindungi Empayar China. Ia memerlukan waktu puluhan tahun membinanya iaitu dari 220-206 SM untuk menyiapkan tembok raksasa ini. 


Tembok ini terbentang lebih dari 20,000 kilometer, membelah dataran luas dan gunung-ganang China. Ia merupakan teknik jurutera yang hebat pada masa dahulu yang tiada peralatan yang canggih untuk membina tembok ini. Orang zaman sekarang pun tidak mampu lakukan projek mega seperti ini buat masa sekarang.  


Berbalik cerita mengenai penghujung Tembok Besar China ini, penghujungnya adalah berada di tepi laut Bohai. Jarang orang bercerita mengenai penghujung Tembok Besar China ini. Selalu tengok tembok, tak terfikir pula di mana penghujung tembok itu...Photobucket

MALAYSIA : SEBUAH NEGARA KECIL TETAPI KEPALA BESAR

on


1. Saya tersenyum apabila membaca liputan mengenai lawatan kapal pengangkut pesawat USS George Washington dan dua buah kapal perang milik Amerika Syarikat (AS) ke pelabuhan Kelang baru-baru ini.
2. Ada yang mengaitkan kedatangan kapal-kapal perang itu dengan agenda Dajal, Yahudi, Illuminati dan Freemason yang dikaitkan pula dengan kepimpinan Malaysia.
3. Saya bagaimanapun memandang isu tersebut dari sudut “survival” Malaysia yang tersepit di antara dua kuasa besar dunia.
4. Tidak salah tetapi kadang-kadang kita ini terlalu memikirkan soal Illuminati, kadang-kadang kita lebih tahu soal Dajal dan Iluminati tetapi kita sendiri gagal mengenalRasulullah SAW dan tanda-tanda kebesaran Allah mahupun perkara-perkara yang telah ditunjukkan Allah kepada kita.
5. Seronoknya Dajal kerana ramai orang bercakap tentang dia, dalam hati dia : “Glamour Den”.
6. Baiklah, kalau kita lihat sejarah, orang Melayu memang bijak bermain politik dan ini dibuktikan pada zaman kesultanan Melaka lagi di mana raja-raja Melayu telah membuat hubungan dengan China.
7. Melalui hubungan dengan China ini, empayar Siam yang menjadi musuh kerajaan Melayu Melaka dahulu tidak berani menyerang Melaka.
8. Malahan sejarah sudah membuktikan, hanya dengan tipu helah, orang Melayu telah mengundurkan armada Siam yang berkali ganda besarnya dari tentera orang Melayu.
9. Sejarah ini berulang, kali ini pemimpin-pemimpin negara terjebak dengan masalah kepulauan Spratly yang menjadi rebutan dengan China, Vietnam, Filiphina dan beberapa buah negara lain.
10.Dua kuasa besar yang wujud ketika ini ialah China dan Amerika Syarikat (AS).
11.Dengan sekali harung, China boleh membaham kesemua angkatan tentera negara yang jadi rebutan.
12. Malaysia memangnya tersepit dan sudah beberapa kali, Malaysia terpaksa tunduk dengan tekanan China yang melarang pemimpin negara ini seperti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Zahid Hamidi dari melawat tentera kita yang bertugas di kepulauan itu.
Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Zahid Hamidi, bakat dan kebijaksaan berdiplomasi terserlah
13.Saya sendiri pernah merasa tempias apabila lawatan saya ke Stesyen LIMAdibatalkan akibat bantahan dari China yang mendapat tahu Menteri Pertahanan DatukSeri Zahid Hamidi mahu berkunjung ke kepulauan itu.
14.Setiap kali ada lawatan, Kedutaan China di Kuala Lumpur terpaksalah menjadi wakil negara mereka menghantar kawad bantahan dari Beijing ke Wisma Putera.
15.Maka peninglah kepala para pemimpin kita untuk menyelesaikan masalah ini, kerana kalau hendak berkeras, Harimau Malaya ini umpama kucing sahaja kepada Naga Chinayang besar dan kuat itu.
16.Dan kalau terus terang menyendeng ke AS, sekutu yang tidak boleh dipercayai ini sudah pasti akan memohon kepada kerajaan Malaysia untuk dibina satu pengkalan tetap diutara Malaysia, sesuatu yang menjadi idaman AS selama ini.
17.Mana tidak peningnya, kerana pemimpin Malaysia sudah pun melihat permainan Amerika Syarikat (AS) yang kini mula berminat untuk campur tangan di Asia Tenggara selepas satu demi satu konflik di Asia Tengah dimenangi oleh empayar besar itu.
18.Dan konflik-konflik ini kebanyakkan selesai mengikut apa yang dimahukan oleh AS, dan kini AS boleh menumpu perhatiannya ke Asia Tenggara, tambahan pula, negara jiran seperti Filiphina dan Vietnam telah menjemput kuasa besar ini.
19.Maka tersepitlah Malaysia yang merupakan sebuah negara Islam yang kecil.
20.Malaysia tidak boleh menunjukkan dirinya sebagai pro kepada China kerana ini akan mengundang banyak masalah politik terutama dengan negara-negara jiran yang terlibat dengan kemelut Spartly.
21.Pada masa yang sama, Malaysia juga tidak boleh menjadi sekutu kepada AS dan AS memang tidak boleh dipercayai.
22.Jadi jika anda pemimpin Malaysia, apa akan anda buat?
MALAYSIA : SEBUAH NEGARA KECIL TETAPI KEPALA BESAR
23. Seorang pegawai China semasa Persidangan Menteri-menteri Pertahanan Aseandi Kemboja pada Mei lepas mengelarkan Malaysia sebagai “Sebuah Negara Kecil Tetapi Besar Kepala”.
24. Ini terjadi semasa Menteri Pertahanan kita iaitu Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menghadiri mesyuarat tersebut di Kemboja sekitar pada Mei lepas.
25. Salah seorang rakan saya blogger pisau.net turut menyertai mesyuarat itu, dari beliau, cerita ini saya perolehi.
26. Mesyuarat yang dibuat pada 28 dan 29 Mei lepas menyaksikan menteri-menteri Pertahanan ini bertegang urat sehingga jam 3 dan 4 pagi selepas mesyuarat bermula pada pada pukul jam 8 malam.
27. Ini disebabkan negara-negara yang terlibat dalam tuntutan bertindih kepulauan Spartly ini merupakan negara-negara yang lemah pertahanannnya dan tidak mungkin mampu melembutkan tindakan-tindakan China yang sangat terdesak untuk menjajah kepulauan tersebut yang kaya dengan hasil minyak.
ASEAN AKAN MENJADI NATO?
28.Kerana bimbang dengan ancaman China, ada negara yang mencadangkan supaya negara-negara Asean membentuk satu pakatan ketenteraan macam North Atlantic Treaty Agreement (NATO).
29.Apa yang saya fahamkan, pembentukan pakatan ketenteraan ini mungkin tidak serupa macam NATO tetapi lebih menyerupai perjanjian pertahanan Five Power Defence Agreement (FPDA) yang membabitkan Malaysia, Singapura, New Zealand, Australia dan United Kingdom.
30.Zahid Hamidi bagaimanapun ketika ditanya oleh media selepas mesyuarat tersebut menafikan kewujudan idea pakatan pertahanan tersebut.
31.Saya rasa ada sebab, mengapa pakatan ini gagal diwujudkan kerana Asean tidak mahu dilihat sebagai cuba mencabar kekuatan politik dan ketenteraan China.
32.Akhirnya selepas bertegang urat, menteri-menteri Asean ini bersetuju untuk melantik Zahid Hamidi sebagai wakil menteri-menteri pertahanan Asean bercakap dengan Menteri Pertahanan China Jeneral Liang Guanglie yang akan melawat Kemboja pada keesokan harinya.
33.Saya tidak tahu apa yang dibincangkan oleh Zahid Hamidi yang menjadi wakil menteri-menteri pertahanan Asean kepada China, yang saya tahu, pak menteri kita yang terkenal kerana cara perbualannya yang santai, bijak membuat rundingan telah berjaya membuat satu keputusan dengan China.
34.Yang saya tahu hanya satu, hasil dari pertemuan Zahid dan Menteri Pertahanan China Liang Guanglie telah membuatkan kuasa besar dunia itu kagum dengan kecerdikkan orang-orang Melayu yang membuat rundingan.
35.Sebenarnya saya tidak hairan dengan kewibawaan Zahid kerana saya pernah mengikuti beliau berkonvoi di Indonesia, dari satu bandar ke satu bandar, Zahid berjaya menawan hati dengan kebijaksaan diplomasi beliau dengan para pemimpin Indonesia.
HUBUNGAN MALAYSIA DENGAN EMPAYAR AS
36.Dalam sejarah Melaka, kesultanan Melayu Melaka telah membuat hubungan dengan China dan sekaligus mengakui kekuasaan China untuk melindungi dirinya dari serangan Empayar Siam.
37.Dalam situasai konflik di Spratly ini, China adalah Siam dan AS menjadi pelindung kepada kepentingan Malaysia.
38.Situasi ini sebenarnya “very common”, orang kecik biasanya akan berkawan dengan seorang budak besar untuk mendapat perlindungan dari pembuli lain.
Najib : Walaupun dilihat agak lembut dengan AS tetapi ketegasan beliau gagal menyebankan AS campurtangan dalam politik Asean dan Malaysia
39.Semasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkunjung ke China pada pertengahan tahun lalu, para pegawai negara kita telah menasihatkan Perdana Menteri membuat permohonan kepada China supaya diberi dua ekor Panda kepada Malaysia.
40.Permohonan itu tanpa disangka-sangka ditunaikan oleh Beijing, Panda ini sebenarnya simbol negara China dan kalau dapat beruang itu, Insya Allah, ia sebenarnya memberi mesej yang sangat baik kepada penerima.
41.Sampai orang kata, kalau Malaysia hendak membalas dengan pemberian yang serupa, perlu diberikan harimau yang menjadi simbol negara ini.
42.Di sini, Najib telah berjaya membaca hati pemimpin China dan dengan pemberian Panda itu, membuktikan China sebagai kuasa besar sebenarnya menghormati pendirian sebuah negara kecil seperti Malaysia.
43.Beberapa bulan kemudian, kita melihat kapal pengangkut pesawat AS berlabuh di Pelabuhan Kelang dan sekali gus ada latihan saiz kecil melibatkan kapal-kapal friget Malaysia dan juga kapal perang AS.
44.Apakah maknanya?
45.Maknanya, Malaysia turut mempunyai hubungan yang baik dengan seorang lagi pembuli kuasa besar iaitu AS.
Forward Air Base, Labuan untuk Spartly …sudah sampai masa dibina Harden Shelter untuk pesawat TUDM, adakah lapangan terbang ini dimasukkan dalam pelan pembangunan semula pengkalan-pengkalan TUDM?
46.China tahu, kalau dalam keadaan terdesak sehingga terjadinya peperangan di antara Malaysia dengan China, Malaysia “mungkin” terpaksa meminta bantuan AS dan ini bermakna, kedudukan China terutama ekonominya semakin tersepit.
47.Ia secara halus memberikan mesej kepada China bahawa Malaysia masih mempunyai hubungan yang baik dengan AS walaupun secara dasarnya, Malaysia sendiri berhati-hati dan bersikap anti AS dalam beberapa polisi diplomatiknya termasuk soal pembelian produk pertahanan.
Deretan pesawat pemintas MIG-29, walaupun akan dipencenkan tidak lama lagi, ia bagaimanapun akan disimpan dan boleh di activate balik jika keadaan mendesak
MIG 29 TUNJUK TARING DI SPRATLY?
48.Bercerita mengenai kepulauan Spartly ini, saya nak tergelak-gelak apabila mendapat khabar bahawa Setiausaha Pertahanan Filiphina Voltaire T. Gazmin telah membuat bantahan kepada China kononnya dua buah jet pejuang MIG 29 telah menceroboh kepulauan Kalayaan (dalam gugusan Spartly) bawah kawalan Filiphina.
49.Insiden ini berlaku tahun lepas.
50.China yang turut menempatkan angkatan tenteranya di situ agak terpinga-pinga selepas ditemplak oleh Filiphina dan menjelaskan bahawa tenteranya tidak meletakkan aset seperti jet pejuang MIG 29 untuk mengawal Spartly.
51.Jika Sukhoi, ya ada keberangkalian…tetapi China menegaskan lagi : “Bukan…bukan, kami tidak pakai MIG 29″.
52.Filiphina menjelaskan, dua pesawat MIG 29 tersebut di kesan terbang tinggi pada jarak20,000 kaki, oleh kerana Filiphina tidak mempunyai jet pemintas yang canggih kecuali deretan pesawat enjin kipas jenis Bronco yang berada pada jarak 5,000 kaki, kedua-dua juruterbang pesawat kecil itu tidak dapat membuat pintasan.
Pesawat Bronco Filiphina, tentera udara negara ini masih belum bersedia untuk berhadapan dengan China. Sumber gambar dari internet
53.China tidak memakai MIG 29, Vietnam tidak memakai MIG 29…errr siapa pakai di rantau Asean ini?


http://militaryofmalaysia.net

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List