Ku Li Akan Tetap Bertanding...?

on Mar 12, 2012Menjelang piihanraya ini, sekali lagi kedudukan Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Ahli Parlimen Gua Musang menjadi bualan dan diperkatakan oleh ramai orang. Ku Li yang dikenali agak kritis terhadap kepimpinan Najib terutama dalam isu royalti minyak untuk Kelantan dan penyenaraian Felda ke Bursa Malaysia ditelah oleh banyak pihak akan digugurkan dalam PRU 13 ini sebagai jalan mudah untuk Najib menghindari sebarang gangguan terhadap masa depan politiknya.

Ku Li yang pernah tewas kepada Mahathir dengan 43 undi pada 1987 dan kemudian mencuba beberapa kali untuk bertanding jawatan Presiden UMNO dipercayai akan terus mencuba lagi dalam pemilihan kali ini, sementelah pula kedudukan Najib yang dianggap terlalu lemah dan dipertikaikan oleh banyak pihak.

Ku Li kemudian menubuhkan Amanah, sebuah NGO pelbagai kaum yang antara perjuangannya untuk menentang rasuah, kronisme dan nepotisme yang dianggap berleluasa dalam pentadbiran sekarang.

Najib yang dilihat kian rapuh dalam menghadapi piliharaya umum kali ini tentunya tidak mahu Ku Li menentangnya untuk jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan yang dijangka tidak lama selepas pilihanraya umum atau bergabung tenaga dengan Muhyiddin Yassin misalnya, untuk menjatuhkannya kiranya BN mencapai keputusan buruk dalam pilihanraya nanti.

Dengan tidak ada kedudukan sebagai Ahli Parlimen, Najib beranggapan Ku Li tiada taring lagi dalam UMNO.

Namun belum pun ada sebarang kepastian mengenai kedudukannya, Ku Li tiba-tiba membuat pengumuman bahawa beliau tetap akan bertanding di Gua Musang dalam pilihanraya akan datang ini. Ia lantas memberi gambaran bahawa sama ada dicalonkan semula mewakili BN atau tidak, Ku Li tetap akan bertanding. Mungkinkah mewakili Pakatan Rakyat? Atau mungkin juga sebagai calon Bebas?

Pelbagai andaian timbul apabila kemudiannya, Pas melalui Naib Presidennya, Sallahuddin Ayub menyatakan Pakatan Rakyat sedia menawarkan Ku Li bertanding mewakili Pakatan Rakyat kiranya beliau ditolak oleh UMNO. Dalam masa yang sama, Amanah iaitu sebuah NGO yang diterajui oleh Ku Li melalui Timbalan Presidennya, Kadir Sheikh Fadzir juga sedang menjalin hubungan yang akrab dengan Anwar Ibrahim.

Ini menjadikan kedudukan Ku Li dalam pelbagai kemungkinan dan dilihat mempunyai banyak pilihan kiranya tidak lagi dikehendaki oleh Najib.

Sekiranya dicalonkan semula, Ku Li tetap tidak ada masalah untuk membawa kemenangan buat UMNO dan BN dan kiranya selepas pilihanraya umum ini BN mencapai prestasi buruk, kebarangkalian untuk Ku Li diminta bertanding jawatan tertinggi UMNO tidak boleh ditolak begitu sahaja kerana beliau tetap mempunyai pengaruhnya yang tersendiri dalam UMNO. Jasa dan rekod perkhidmatannya yang cemerlang dalam pelbagai kedudukan sejak sekian lama menjadikan Ku Li tokoh yang "tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas".

Meskipun Ku Li agak veteran tetapi beliau tetap mempunyai pengaruhnya tidak boleh ditolak begitu sahaja dalam UMNO berikutan sumbangan dan jasanya yang banyak ketika berada dalam kerajaan dulu. Walaupun mungkin ramai pimpinan UMNO bahagian-bahagian sekarang terdiri daripada generasi baru tetapi mereka yang seangkatan dengannya, mereka yang masih menghargai jasanya dan golongan yang pernah menerima budi Ku Li, dilihat masih ramai dan menduduki pelbagai jawatan lainnya dalam UMNO bahagian di seluruh negara.

Kiranya Ku Li diketepikan dan beliau memilih untuk bergabung dengan Pakatan Rakyat, tentunya bahana lebih besar sedang menunggu Najib. Dengan menggerakkan rangkaiannya di seluruh negara, UMNO pasti akan menerima kekalahan di banyak kerusi. BN yang masih berada dalam kedudukan 50-50 dengan Pakatan Rakyat, pasti lebih mudah ditewaskan dengan adanya bantuan Ku Li serta para penyokongnya yang turut akan berbuat demikian.

Untuk mempertahankan kerusi Gua Musang, Ku Li memang tidak ada masalah walau bertanding atas tiket apa sekali pun. Sejarah politknya telah membuktikan bahawa Ku Li adaah calon "winnable" sepanjang zaman untuk Gua Musang. Atas tiket BN pun beliau boleh menang dan jika beliau diketepikan oleh UMNO dan bertanding atas tiket lain, Gua Musang tetap miliknya berikutan jasa dan sumbangannya yang besar di kawasan itu.

Dalam sejarah politik Melayu, hanya Ku Li, Anwar Ibrahim dan Shahrir Samad saja yang pernah mencipta kejayaan mampu mempertahankan kerusi Parlimen masing-masing atas tiket parti yang berbeza. Ku Li pernah menang atas tiket UMNO dan Semangat 46 di Gua Musang, Anwar atas tiket UMNO dan PKR di Permatang Pauh manakala Shahrir atas tiket UMNO dan Bebas di Johor Bahru.

Mahathir yang dikagumi kerana berjaya mempertahankan kerusi Perdana Menteri selama 22 tahun pun tidak dapat menandingi mereka ini. Apabila tidak lagi menjadi Perdana Menteri, untuk menjadi salah seorang daripada tujuh perwakilan UMNO Kubang Pasu ke Perhimpunan UMNO pun Mahathir telah gagal.

Najib sendiri yang pernah menang tipis 241 undi di Pekan pada pilihanraya 1999, dilihat tidak mungkin mampu mempertahankan kerusi Parlimennya sekarang jika bukan atas tiket UMNO dan BN.

Bukan itu saja, sebelum Mahathir bertindak memecat Anwar pada 1998, beliau terpaksa memujuk Ku Li supaya membubarkan Semangat 46 dahulu. Hanya setelah Semangat 46 dibubarkan barulah Mahathir memecat Anwar. Secara halusnya, Mahathir sendiri mengakui pengaruh dan kekuatan Ku Li.

Oleh itu, kiranya Najib bertindak mengetepikan Ku Li untuk bertanding di Gua Musang dan kemudian beliau memilih untuk bekerjasama dengan Anwar dan Pakatan Rakyat, nasib lebih buruk sudah boleh dijangka lebih awal akan menimpa Najib, UMNO dan BN.

Meskipun ketika ini Ku Li turut cuba digegar oleh sebilangan kecil kumpulan serpihan dalam UMNO Gua Musang sendiri yang seakan-akan bertindak mahu memastikan Ku Li diketepikan dalam PRU 13 ini, hakikatnya pengaruh dan kedudukan beliau tidak banyak terjejas.

Ini kerana kumpulan serpihan ini didapati tidak begitu berpengaruh meskipun mereka mungkin didalangi oleh pihak-pihak tertentu yang turut berhasrat mengambil alih tempat Ku Li di Parlimen Gua Musang. Tetapi soalnya apakah mereka yang berhajat itu memenuhi ciri-ciri "winnable" seperti yang sering dilaungkan oeh Najib sendiri?

Segala keputusan adalah ditangan Najib sama ada mahu mengekalkan Ku Li atau menggantikannya dengan calon pilihannya di Gua Musang. Tetapi apa pun kemungkinannya, bola tetap di kaki Ku Li dan beliau hanya menunggu masa untuk menentukan pilihannya.Photobucket

Siapa saya akan undi dalam pilihan raya umum akan datang...?

on Bila saya tengok Datuk Seri Najib Razak, hebat juga orangnya. Slogan 1Malaysia cukup baik. Pelbagai bantuan dia beri kepada kita. Bukan sahaja Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), dia juga ada Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) dan nanti kita akan ada perkhidmatan kesihatan 1Care.

 Rasa-rasanya teringin juga nak undi Najib. Tapi dia tak bertanding macam Prresiden Amerika Syarikat. Jadi kalau suka dia pun, saya kena undi Barisan Nasional (BN) yang pakai simbol dacing.

BN bukan Najib seorang

Tapi BN itu bukan ada Najib seorang. Ada ramai menteri dan pemimpin-pemimpin parti komponen seperti UMNO, MCA, MIC, Gerakan, PBB, SUPP, PBS, UPKO dan macam-macam lagi.


Banyak pula mereka ini terlibat dalam macam-macam skandal. Ada tuduhan rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa dan korupsi. Ini tidak baik untuk negara kalau pemimpin jenis ini yang berkuasa.

Malah, selepas didedahkan dengan salah guna kuasa, ada antara mereka yang bongkak menyalahkan orang lain pula. Macam seorang menteri yang mana suami dan anak-anaknya dapat projek jaga lembu. Dengarnya, habis duit rakyat disapu untuk beli kondo di merata dunia, sampai ke Kazakhstan. Daging lembu untuk kita di mana?

Lagi pun, saya sudah sedar bahawa bila kerajaan kata dia bagi peruntukan atau bantuan, itu bukan duit menteri. Itu duit rakyat. Duit itu datangnya dari kutipan cukai dan hasil-mahsul sumber dalam negara.

Ya tak ya juga. Kerajaan mana ada duit sendiri. Dia bukan berniaga. Dia hanya kutip dari rakyat, baik yang miskin mahu pun yang kaya. Lagi pun sumber-sumber negara seperti minyak, gas, pokok, balak, tanaman dan sebagainya, itu hak kita semua sebagai rakyat.

Mana Najib dapat duit?

Tapi kalau difikir balik, bagus juga Najib sanggup beri duit BR1M dan baucar buku dan macam-macam lagi. Apa salahnya kita dapat wang yang sepatutnya kita dapat.

Tapi dari mana pula datangnya duit itu? Mungkin dia buat pinjaman, agaknya. Tapi siapa pula nak bayar hutang itu?

Ada cerdik pandai berkata, zaman Tun Dr Mahathir Mohamad dulu pun dia buat macam itu juga. Dengarnya, bukan saja hari ini, malah bagi tahun-tahun mendatang dan dekad-dekad akan datang, kita dan anak cucu kitalah yang kena bayar semua hutang-hutang ini.

Kita kita bayar hutang kerajaan?

Kenapa pula kita kena bayar? Seperti yang dikatakan tadi, kerajaan bukan syarikat atau badan berniaga. Jadi, kita sebagai rakyatlah yang terpaksa bayar.

Bagaimana cara kerajaan paksa kita dan anak cucu kita bayar? Yang tiap-tiap hari kita kena kena bayar tempat letak kereta, cukai perkhidmatan telefon, cukai perkhidmatan restoran, tol lebuh raya, cukai pintu, bil elektrik dan air, dan entah apa-apa cukai dan caj lagi; yang itu semualah yang kita kena bayar bagi pihak kerajaan.

Memang tak ada salahnya kita bayar jika kerajaan sediakan perkhidmatan yang baik dan bermutu. Masalahnya di Malaysia, segala skandal, pembaziran dan kronisme, itu membaham semua wang rakyat. Jadi kenapa saya kena bayar untuk jadikan orang lain jutawan atau laksawan?

Kalau macam itu, malaslah saya nak undi untuk Najib. Kalau saya beri undi kepadanya, bermakna BN akan terus jadi kerajaan tanpa ada apa-apa perubahan. Malah, mungkin lebih teruk lagi.

Mungkin juga ramai pemimpin BN ingat undi saya kepada mereka bererti saya menghalalkan segala penyelewengan, rasuah dan kronisme mereka.

DILEMA…Maaf, itu tak sanggup saya lakukan. Mungkin saya kena lihat di sebelah sana. Mungkin ada sesuatu yang lebih baik dengan Pakatan Rakyat – PAS, PKR dan DAP- Roketkini.Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List