FAUZI SHAARI KENA KENCING, PAS LARUT TOLAK BELIAU JADI CALON

on Jul 27, 2012Antara nama yang seringkali diusung dan dijadikan modal oleh PAS adalah bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah PDRM, Dato’ Fauzi Shaari. Dengan gambaran, Fauzi adalah cerminan kepada sokongan anggota-anggota dan pegawai-pegawai polis kepada PAS dan Pakatan Rakyat.
Sekurang-kurangnya itulah dakwaan dan tohmahan PAS serta Pakatan Rakyat!
Setelah puas diusung ke sana ke mari untuk berceramah, tibalah masanya untuk PAS menguji keberkesanan ayam tambatan baru mereka. Fauzi Shaari cuba dicalonkan di Parlimen Larut.
Ahli Parlimen Larut sekarang adalah Dato’ Haji Hamzah bin Zainuddin, dari Barisan Nasional merangkap Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi. Pada PRU12 lalu, Hamzah bin Zainuddin telah berjaya mengalahkan Dr. Mohd Dhari Othman dari PAS dengan majoriti undi 1,911.
Bagaimanapun, PAS Kawasan Larut mempunyai pertimbangan yang lain. PAS Larut tidak memerlukan Fauzi Shaari sebagai calon Ahli Parlimen mereka, sebaliknya mereka lebih mempercayai Mohd Akmal bin Kamaruddin, manakala DUN Selama dan Kubu Gajah pula, PAS Kawasan lebih menaruh harapan kepada Dhari Othman dan Nazri Hj. Din.
Satu lagi DUN dalam Parlimen Larut iaitu DUN Batu Kurau. DUN Batu Kurau bagaimanapun, telah diserahkan kepada PKR untuk ditandingi bagi mewakili Pakatan Rakyat.
Sepucuk surat dari PAS Kawasan Larut untuk Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali mendedahkan bagaimana PAS Kawasan menolak cadangan meletakkan bekas Pengarah JSJ PDRM itu di Parlimen Larut. Sekaligus menunjukkan sudah wujud kebimbangan daripada jentera-jentera bawahan PAS tentang usaha-usaha yang mereka lakukan selama ini, akan dicantas oleh orang atasan semata-mata untuk memenuhi janji yang diberikan tatkala menarik individu seperti Fauzi Shaari ke dalam PAS.
Meskipun PAS seringkali mencanangkan konsep WALA’ dan TSIQAH untuk menunjukkan bagaimana ahli-ahli dan pemimpin peringkat bawahan mampu menjadi taksub dan membuta tuli, namun perkembangan terbaru ini menyaksikan bagaimana PAS Kawasan sudah mulai bimbang dengan pertimbangan tidak wajar yang seringkali diambil oleh kepimpinan pusat.
Namun sesuatu yang sangat menakjubkan ialah bagaimana individu-individu yang baru BERSALIN KULIT seperti Fauzi Shaari mendapat tempat yang jauh lebih istimewa berbanding mereka yang sudah lama berjuang di dalam PAS. Hanya kerana mereka pernah berkedudukan dalam jawatan, mereka boleh mengatasi semua usaha keras akar umbi PAS dan segala jerih-perih serta keringat yang ditabur semata-mata untuk memastikan PAS berada pada kedudukan sekarang.
Mungkin kerana itulah, PAS Larut bertindak tegas dengan melanggar WALA’ dan TSIQAH menerusi tindakan mereka menghantar surat bantahan kepada Setiausaha Agung PAS sendiri.


sumber
Photobucket

Sebab Ini Lah Abby Abadi Teruk Kena TIBAI

on

 Pelakon yang baru-baru ini menyertai PAS, Arbaiyah Abdul Manan (gambar), yang popular dengan panggilan Abby Abadi menjawab kenyataan Zulkiflee Anwar Ulhaque (Zunar) mengenai “artis sertai Pakatan Rakyat (PR) hanya berceramah tetapi tidak berkarya” dengan mengatakan beliau hanya akan kembali berkarya selepas Barisan Nasional (BN) ditumbangkan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Abby Abadi juga berkata, dunia seni yang Islamik hanya akan wujud selepas PAS mengambil alih tampuk pemerintahan negara.

“Dalam situasi artis yang berhijrah (menyertai PAS) seperti saya sekarang ini, En Zunar kena faham keadaan artis-artis yang menyertai PAS khususnya wanita. 
“Jadi bila berhijrah ruang untuk berkarya agak terbatas, yang berlakon dan menyanyi, memerlukan filem, drama dan rancangan yang bercorak Islamik. 
“Artis-artis seperti kami hanya akan berkarya semula dalam bidang seni apabila sudah disediakan ‘padang’ yang bersesuaian dengan Syariah Islam. 
“Dan kerana itulah Abby dan artis-artis lain yang berhijrah perlu bersama PAS untuk mendapatkan kuasa pemerintahan dalam PRU kali ini supaya tertubuhnya kerajaan baru yang pastinya akan memerintah berdasarkan Al-Quran dan Sunnah dan memastikan juga wujudnya industri hiburan yang mesra Syariah,” kata Abby Abadi kepada The Malaysian Insider dalam temuramah melalui kiriman pesanan ringkas WhatsApp sebentar tadi.

Sebelum ini Zunar dalam temuramah bersama The Malaysian Insider membidas golongan artis arus perdana yang menyertai Pakatan Rakyat (PR) tetapi hanya berceramah dan tidak terus berkarya sebagai seniman dan budayawan.

Menurut Zunar, PR juga perlu menyokong golongan artis yang menyertai mereka dengan memberi sokongan dana dan ruang untuk berkarya.

Menurut Abby Abadi lagi, hiburan bercorak Islamik sahaja tidak mencukupi tetapi perlulah mendorong ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran.

“Bukan sekadar Islamik tetapi menuntut kepatuhan ‘Amal Maaruf Nahi Mungkar,” kata bekas pelakon drama "Gerak Khas" terbitan Skop Production yang popular di RTM.

Abby Abadi juga tidak bersetuju dengan kenyataan Zunar bahawa negeri-negeri PR tidak memberikan sokongan kepada golongan artis yang menyertai mereka untuk berkarya.

Katanya lagi, perubahan dalam industri seni dan hiburan tidak dapat dilakukan oleh kerana PR masih belum memerintah Malaysia.

“Negeri-negeri di bawah PR (Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang) memberi perhatian kepada industri (seni dan hiburan), kerana mereka mengakui industri ini mempengaruhi kehidupan manusia. 
“Cuma dari peringkat dasar, memerlukan PR menang dan memegang kuasa ‘kerajaan pusat’ untuk merealisasikan industri seni berdasarkan syariat. 
“Penghijrahan artis-artis kebelakangan ini adalah kerana kasih sayang Allah. 
“Kebetulan pula waktu hampir dengan PRU, inilah medium terbaik untuk para artis yang nak dekat pada agama Allah ni. 
“Kami gunakan platform yang ada untuk berikan kesedaran pada rakyat Malaysia,” katanya lagi.

Abby Abadi juga tidak bersetuju dengan dakwaan Umno bahawa PAS terdesak meraih sokongan sehingga terpaksa menggunakan golongan artis kerana baginya, BN lebih banyak memperalatkan golongan tersebut.

“Terdesak gunakan artis? 
“Rasanya soalan ini patut diajukan kepada pihak belah sana (BN) sebab mereka lebih nampak terdesak untuk mempertahankan kuasa yang mereka ada,” kata Abby Abadi.

Pelakon drama gerak khas itu membuat ‘penjenamaan semula’ terhadap dirinya dengan menampilkan ciri-ciri yang lebih Islamik selepas isu penceraiannya bersama pelakon Norman Hakim menjadi sensasi dalam media arus perdana.

Baru-baru ini, Abby Abadi menyertai PAS dengan menyerahkan borang keahlian ahli seumur hidup PAS kepada Mursyidul Am parti tersebut, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang juga merupakan menteri besar Kelantan.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List