CATATAN PENGALAMAN : BANK CIMB YANG AMAT MENGECEWAKAN

on Mar 12, 2011

saya petik........

Semalam,penulis tidak mempunyai sebarang agenda penting.Kerana terlalu bosan,melayari facebook adalah option terakhir untuk dilakukan.Secara tidak sengaja,penulis terpandang kepada satu "invitations" iaitu Ceramah Sempena Tiga Tahun Pakatan Rakyat peringkat Kota Raja di Seri Andalas.Oleh kerana ceramah tersebut bermula jam sembilan malam pada hari yang sama,penulis akhirnya menunggang motorsikal dari Petaling Jaya ke Klang,dengan masa perjalanan sekitar 40 minit pada jam 10.00 malam tersebut.


Ketika penulis sampai di Dewan Sukan Klang sekitar jam 10.40,Timbalan Presiden PKR Azmin Ali menyampaikan ceramahnya.Selang 20 minit kemudian,Anwar Ibrahim pun tiba ke dewan ceramah tersebut dengan diiringi oleh dua buah kereta mewah yang lain.Ini adalah kali pertama penulis dapat melihat muka Anwar secara live,di mana kelihatannya ramai yang cuba untuk bersalaman dengan beliau dari dalam kereta. Anwar disambut oleh pemuda-pemuda PKR Kota Raja,di mana orang kuatnya Azmizam ada di atas pentas. Yang menyambut Anwar bukan Azmizam,tetapi seseorang yang berbaju melayu dan memakai songkok yang agak tinggi.Secara umumnya,penulis tertanya-tanya?Budaya politik apa yang hendak dibawa oleh kita?Adakah PKR masih mahu mengekalkan budaya ampu dan bodek dengan mengVVIPkan seseorang pemimpin?Kehadiran Anwar disambut dengan sebegitu bodek (pinjam ayat Hishamuddin Rais satu masa dahulu),di mana ada sekitar empat hingga lapan orang pula pengawal peribadi berbaju batik berlari-lari anak membontoti kereta Anwar.Kehadiran Anwar masuk ke dalam dewan itu disambut dengan gegak gempita laungan REFORMASI.


NOAH project: Bangunan kalis bencana. Sesuai untuk diguna pakai di Jepun

onNew Orleans, Louisiana, Amerika Syarikat pernah di landa bencana yang dasyat ribut taufan Katrina pada tahun 2005.

Sekumpulan pereka di Boston berjaya membangunkan sebuah bangunan futuristik yang tahan terhadap bencana seperti taufan Katrina. Mereka juga telah menyerahkan proposal untuk mendirikan bangunan raksasa itu di pinggir Sungai Mississippi.

Bangunan yang diberi nama New Orleans Arcology Habitat atau singkatan NOAH dengan tinggi 1.200 kaki (365,76 meter), dengan keluasan 2.787.091,2 meter persegi dan mampu menampung hingga 40 ribu orang penghuni.

NOAH akan menyediakan berbagai fasilitas yang dimiliki seperti mana yang terdapat oleh sebuah bandar, meliputi hotel mahupun sekolah. Bangunan ini bentuk segitiga kerana rekabentuk itu adalah rekaan khusus untuk menghadapi bencana.


Anak kepada Omar Mukhtar (Lion of the Desert) pendukung revolusi Libya.

on

Mohammed Omar al-Mukhtar (90), son of Libyan leader of the resistance movement and national hero Omar al-Mukhtar


Anak kepada Omar Mukhtar, Muhammed Omar Mukhtar yang kini berusia 90 tahun masih mengingati saat bagaimana ayah beliau mati digantung oleh penjajah Itali 80 tahun yang lalu. Beliau begitu yakin bahawa penentangan terhadap diktator Gaddafi tidak akan kalah.

“Mereka harus bertahan dan menyakini bahawa Allah akan membantu mereka dan memberikan kemenangan,”

Ayahnya melancarkan perang gerila selama 20 tahun melawan kolonial Itali dan terkenal dengan gelaran Lion of the Desert.

“Seluruh dunia tahu apa yang telah dilakukan Omar Mukhtar. Dari sanalah mereka mendapatkan semangat. Tanyalah anak-anak muda itu, mereka akan mengatakan bahawa mereka adalah cucu-cucu Omar Mukhtar,” katanya.

Sentimen anti-Gadaffi awalnya digerakkan oleh mahasiswa. Setelah universitis ditutup, mereka menggunakan waktu lapang itu untuk turun melawan di jalan raya.

“Gadaffi menggunakan simbol Omar Mukhtar untuk membohongi rakyat. Kami yang benar-benar menggunakan Omar Mukhtar untuk mewakili segala yang pernah ia perjuangkan,” kata Mina, seorang pelajar di Libya.


Nah!! Ini Dia Kekayaan Abu Bekir, Anak Taib Mahmud..

on

Abu Bekir, Berapakah Nilai Sebenar Beliau?

Ketika menamatkan zaman bujangnya, Abu Bekir telah memilih gadis sebagai isteri yang berkelulusan MBA dalam bidang kewangan yang boleh kita anggap paling ideal baginya. Keluarga Bekir juga telah meletakkan pengantin perempuan itu untuk menggotai lembaga pengarah syarikat CMS. Namun, ini bermakna Datin Sri Shahnaz Majid, yang kini menyaman Bekir untuk menuntut perceraian, tetap kelihatan layak untuk membuat anggaran ke atas nilai anak Taib Mahmud itu – dan isterinya itu kini menuntut RM400 juta.

Menurut peguam yang pakar dalam kes-kes perceraian sebagai mana yang telah ditanya oleh Sarawak Report, si isteri layak menuntut 30% dari kekayaan sepencarian, yang membuat Abu Bekir yang berusia 48 tahun itu seorang jutawan.! Pendedahan seperti ini tidak seharusnya dilakukan memandangkan keluarga Taib Mahmud baharu saja mewar-warkan berita untuk meletakkan Bekir bertanding di Sadong Jaya, sebuah kerusi DUN yang mereka anggap amat selamat.

Taib dikatakan bercadang untuk meletakkan penggantinya, Bekir di kawasan itu. Malah, Perdana Menteri Najib Razak juga diketahui akan melawat kawasan tersebut pada 19 Mac ini. Namun, kini para pengundi perlu mengetahui dengan lebih lanjut maklumat-maklumat tambahan bakal calon wakil rakyat mereka itu!

Melampauu...Inikah Hasil "Tarbiyyah" Umno..??

on
Tinjauan Metroplus di Dataran Merdeka mendapati berpuluh pasangan menjadikan kawasan itu setiap malam terutama pada larut malam untuk melakukan pelbagai aksi tidak senonoh. Suri rumah, Noriza Abdullah, 35, berkata, setiap malam terutama hari minggu dipenuhi pasangan remaja yang mengambil kesempatan melepaskan rindu dengan pasangan masing-masing tanpa menghiraukan kehadiran orang lain.

Katanya, keadaan itu boleh menyebabkan isu gejala sosial merebak kerana pasangan berani melakukan aksi romantik termasuk tidur di atas peha pasangan.

“Keadaan itu tidak elok untuk kami yang sudah berkeluarga terutama kanak-kanak kerana mereka mungkin akan meniru aksi berkenaan pada masa depan.
“Saya risau keadaan ini berleluasa sekiranya tidak dipantau pihak terbabit kerana Dataran Merdeka dipenuhi keluarga yang mahu meluangkan masa bersama anak,” katanya ketika ditemui.

Menurutnya, pasangan remaja itu langsung tidak menghiraukan kehadiran orang ramai kerana mereka asyik melakukan perbuatan terkutuk dan bimbang sekiranya mereka berani melakukan aksi tidak elok.


Pengunjung, Suffian Ghazali, 40, mahu pihak berkuasa berkaitan melakukan rondaan setiap masa mencegah gejala pasangan kekasih yang melakukan aksi romantik di tempat awam.
“Mereka perlu melakukan aktiviti pencegahan bagi membendung pasangan membuat perkara sumbang kerana Dataran Merdeka dikunjungi ratusan keluarga.


“Nampaknya bilangan pasangan makin bertambah kerana tidak ada orang yang memarahi mereka walaupun melakukan perbuatan salah,” katanya.Melampauu...Inikah Hasil "Tarbiyyah" Umno..??Bala Dari Illahi: Peringatan...

onTsunami Di Jepun..MasyaAllah !!Tsunami yang melanda Acheh, Sumatera....Allahuakbar.!!!  Jika aku yang berada di sana...tiada lain yang ku ingat hanya mati.

Belum pun igauan Tsunami yang berlaku di Sumatera Indonesia yang mengorbankan Ratusan ribu Umat Melayu Rumpun Indonesia dan berbagai bangsa di negara sekitarnya pada tahun 2004...kini Tsunami muncul kembali menghancur dan meranapkan negara paling moden di dunia ..Jepun.  MasyaAllah.!!!

Walau semaju dan secanggih mana pun sesuatu bangsa itu di dunia ini...jika tidak tunduk dan patuh kepada syariat yang turun dari Illahi.... ia mengundang bala dari Allah sebagaimana yang berlaku kepada kaum-kaum dan umat manusia yang terdahulu sebelum ini.

Walaupun Jepun di antara Negara lingkaran Api Asia Pasifik...yang sering digegari dengan gempabumi..hingga wujudnya dongengan ULTRAMAN....tetapi itu tidak bermakna gempa bumi dan Tsunami ini....hanya kejadian alam semata-mata.  Sesungguhnya Allah jualah yang memerintah dan menguasai langit dan bumi, hatta sehelai daun yang gugur dari pohon..telah termaktub di dalam Luh Mahfuz berapa kali lenggokkan daun tersebut sebelum jatuh menyentuh bumi.

Justeru itu.....kejadian Tsunami dan gempa bumi yang berlaku di Jepun dan di negara lain....tanpa pengawasan dari Allah SWT tertolak dengan sendirinya.


Tsunami yang berlaku di Jepun bukan sahaja peringatan kepada Rakyat dan Negara Jepun semata-mata tetapiperingatan kepada seluruh Manusia di dunia ini tidak ketinggalan juga kepada UMNO agar kembali kepada Allah dan ajaran ISLAM tanpa mengira siapakah yang membawanya,.... Nik Aziz ka !!, PAS ka....Orang Negro yang hitam legam kulitnya ka !!!.....
Kembali kepada Perjuangan ISLAM itulah yang pasti....
Bukannya Kembali kepada Melayu.


Peringatan dari Allah ini bukan untuk manusia kembali mendaulatkan bangsa masing-masing...Tetapi kembali kepada Allah dengan mengamal dan memperjuangkan Islam.


Ini Dia Negara-Negara Yang Akan Diterjang Tsunami

on
Sejumlah negara telah memberikan peringatan kepada warganya berhubung dengan gempa 8,9 Skala Richter (SR) yang melanda Jepun, semalam. 

Dahsyatnya kekuatan gempa tersebut telah menimbulkan gelombang tsunami yang juga menerjah negara-negara di Asia, Australia, bahkan Eropa.

Seperti diberitakan Reuters, Jumaat (11/3/2011), Kanada dan Amerika Syarikat, termasuk kepulauan Hawaii, sudah memberikan peringatan kepada warganya yang tinggal di pesisir yang berhadapan langsung dengan Laut Pasifik untuk berwaspada.

Demikian halnya dengan Mexico dan negara-negara di Amerika Selatan juga sudah diminta berjaga-jaga.

Kesan tsunami juga dirasakan warga di Rusia, Taiwan, Filipina, Indonesia, Papua Nugini, Fiji, Panama, Honduras, Cile, Ekuador, Kolombia, dan Peru.

Pasukan Penjaga Pantai Taiwan langsung bergerak cepat mengosongkan warga di pesisir yang berpenduduk padat. Namun pihak berkuasa tempatan memberitahu gelombang yang sampai ke pantai sebelah utara Taiwan hanya setinggi 50 sentimeter.

Papua New Guinea juga sudah mengumumkan peringatan namun belum melakukan sebarang pemindahan penduduk. Kerajaan menyatakan gelombang laut tidak akan melebihi 1 meter.

Demikian halnya di Indonesia. Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisik (BMKG) mengumkan gelombang tsunami akan sampai ke wilayah timur Indonesia kira-kira pukul 18.35 WIB atau pukul 20.00 WIT. Ketinggian gelombang dianggarkan diantara 0.5 sampai 1 meter.
'Kerajaan ,bukan Pakatan bawa pembangunan'......???

on

Tak habis-habis dengan politik celah kangkang

NONE
Rakyat terutama di kawasan parlimen dan dewan undangan negeri (DUN) yang dikuasai Pakatan Rakyat perlu diberi kesedaran dan pengetahuan tentang usaha yang dilakukan kerajaan dalam membantu membangunkan kawasan mereka, kata ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Katanya, ini kerana ada rakyat tidak mengetahui bahawa kerajaan pimpinan BN yang membawa pembangunan itu dan masih menganggap wakil rakyat daripada parti Pakatan Rakyat yang melaksanakannya.

"Di kawasan Parlimen yang dikuasai pembangkang seperti Kepong ini, yang membawa pembangunan adalah BN, kalau tidak ada perjuangan BN di Kepong tidak akan ada pembangunan pun. Semuanya adalah hasil titik peluh BN di Kepong.

"Siapa yang membawa pembangunan di Kepong, bukan pembangkang tapi BN dan satu hari nanti rakyat akan sedar tentang hakikat ini,” katanya ketika selepas menghadiri majlis Karnival Jalinan Rakyat anjuran Wanita BN Kepong yang dirasmikan anggota Dewan Negara yang juga ketua Umno Kepong Datuk Rizuan Abdul Hamid di Putrajaya hari ini. -Bernama.

Tak habis-habis dengan politik jaja pembangunan, baik dalam kampung mau pun dalam bandar.Ini politik hanya berlegar dicelah kangkang saja pusing pi pusing mai jaja pembangunan,pembangunan, pembangunan.Berapa kali mau cakap..buat pembangunan duit sapa? Duit Umno ka?Buat PWTC, Menara KL, Putrajaya semua duit Umno ka?Dari mana kerajaan dapat duit? Adakah daripada Umno-BN?

Ini wanita cakap putar belit sampai hukum agama pun boleh pinda satu suami satu bini.Ini orang dah tak laku di Lembah Pantai .Cakap dalam kampung pun sama dalam bandar pun sama ingat rakyat bayar segala jenis cukai duit tuang dalam Sungai Gombak dan Klang ka?Mahu bodohkan orang bandar macam tipu orang kampung dan Mak Cik Felda.Satu sen pun Umno-Bn tak keluar duit buat pembangunan semua duit rakyat .

Buat Tol duit rakyat ..tapi seluruh Lembah Klang pusing kot mana pun ada tol ..semua kadar tol cekik darah rakyat bukan tolong rakyat ..pau rakyat tak habis-habis.


3 Tahun Tadbir Selangor, PR Kalahkan BN...

onPentadbiran 3 tahun Pakatan Rakyat mengalahkan pemerintahan lebih 50 tahun UMNO Barisan Nasional dari segenap aspek tidak kira pengurusan kewangan, pelaburan mahupun kebajikan kepada rakyat.
Speaker DUN Selangor, Teng Chang Khim berkata kejayaan Pakatan Rakyat untuk tahun ke 3 mentadbir, membuktikan rakyat semakin yakin dan percaya kepada dasar- dasar yang dipertaruhkan kerajaan negeri.
"Dan apabila saya ditanya bagaimanakah Yang Berhormat menyifatkan persembahan Pakatan rakyat tiga tahun memerintah Selangor, saya katakan kalau perlukan satu perkataan, saya katakan ia 'Cemerlang'," kata Teng.Kerajaan negeri dibawah kepimpinan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bukan sahaja mampu menguruskan kewangan dengan efisyen bahkan komited dalam mengagihkan segala hasil mahsul bumi Selangor kepada rakyat jelata.Terbaru kerajaan negeri memutuskan untuk memberi perlindungan takaful kepada semua ketua kampung dinegeri ini dengan setiap satu skim itu berjumlah RM30'000.
Kerajaan negeri juga membuktikan keprihatinan mereka dengan menghantar pulang kesemua pelajar ke Mesir untuk kembali meneruskan pengajian mereka yang tergendala sejak pergolakan politik Mesir baru- baru ini. Teng berkata, penerimaan baik rakyat terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat adalah disebabkan dasar kerajaan negeri yang jelas mendahulukan rakyat dalam segenap aspek. 
"Tiga tahun kita mengalahkan 50 Tahun itu perbezaan kita, zaman pemerintahan BN tidak pernah memikirkan kebajikan rakyat, bila rakyat tanya hal kebajikan , mereka suruh pergi tanya di Jabatan Kebajikan, itu yang UMNO, MCA dan MIC tahu, tetyapi bila kami (PR) ambil alih, dasar pertama dan utama yang dibawa ialah Dasar Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES)," katanya.Agenda MES adalah untuk mengagihkan harta kekayaan negeri kepada rakyat negeri Selangor, melalui pelbagai platform antaranya kemudahan infrastruktur, bantuan kehidupan, peluang perniagaan dan banyak lagi.Antara program yang berjaya dilaksanakan menerusi dasar MES ini ialah Tabung Warisan Anak Selangor, Bekalan Air Percuma bagi 20m3, Hadiah Anak masuk Universiti, Mesra Usia Emas dan Pusat Khidmat Krisis Sehenti(OSCC).
"Ini tidak pernah dilakukan oleh mana-mana kerajaan di 13 negeri di Malaysia ini, mahupun dibawah pemerintahan BN 50 tauhn tetapi kita lakukan pada tahun pertama memerintah," tambahnya lagi.Baru- baru ini, kerajaan negeri meluluskan skim Mikrokredit Miskin Bandar (MiMBAR) untuk membantu meringankan beban golongan miskin bandar.MiMBAR dipengerusikan Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail.
Skim ini membolehkan golongan ini membuat pinjaman dari RM1000 hingga RM5 ribu bagi menjana ekonomi mereka.The mindset of Dr Mahathir?

onThough he has ‘retired’ (wakakaka) for seven years, he has managed during that time to destroy the political ‘life’ of a PM (his politically short-lived successor Abdullah Badawi) and is perceived to be controlling (and helping) that of another, his protégé PM Najib Razak. We’re naturally talking about the one and only Dr Mahathir Mohamad, Malaysia’s longest serving PM.

Since the recent release of his memoirs, ‘A Doctor in the House’, there has been a flurry of both praises of wonderment and criticisms of the severest order about his side of the story – also see my previous posts Ku Li losing UMNO's presidency - a different story? andDr Mahathir - Malays, Mamaks & Malaysians.

Now Josh Hong adds to the range of articles commenting on Dr M’s memoirs, though Josh qualified his piece in his Malaysiakini column as only a preliminary comment as he hasn’t yet finished reading Dr M's book.

Josh wrote succinctly in his MKINI essayMahathir’s colonial mind, the title encapsulating Josh’s impression of Dr M’s mindset, as follows:

Most importantly, when the Malays finally found the bravery for change in the wake of the judicial crisis and police violence in 1998/1999, it was Mahathir that was shocked and terrified. Since then, he has been denouncing the people that he claims to love for their “betrayal”, “ungratefulness” and “rebellion”.

I never dispute that all colonial powers prefer timid, submissive, simple and changeless subjects because to rule over them would be a no-brainer. It just so happens that, after years of “racial engineering”, more and more people now find Mahathir's mindset is no different from that of the colonialists. The only thing is that the old man will perhaps never want to admit that.

Ironically, as Josh averred, Mahathir chastised the colonialists because they “liked the idea of a simple and changeless Malay world”, which was responsible for Malay backwardness. But if Josh assertion of Dr M having a mindset which is no different from that of the colonialists, then we have to draw the conclusion that both Dr M and his depised colonialists had shared the same preference for"timid, submissive, simple and changeless subjects" to easily rule them.

If such had been the case, then wouldn’t his accusation of the colonialists be a reflection of his own confused attitude?

There were several other criticisms of Dr M but the one meriting a mention here as well is Josh’s mention that:

Mahathir was right to observe that the lack of a good education had been a bane for rural Malays, but failed to see significant segments of the non-Malay communities were equally in need of it.

In his early years as education minister, his immediate concern was to reach out to poor Malays. For some bewildering reasons, he waspersistently unable to identify indigenous, Indian, and Chinese children living in abject poverty. Their numbers might have been comparatively small, but it was nevertheless unjustifiable to overlook their needs.

In my earlier post, I stated that I admire Dr M most for 3 issues. In this post I need to criticise Dr M most for an equal three, namely:

(a) He left the poor nons (especially the Indians) by the wayside,

(b) He failed to apologise to Lim Guan Eng for the injustice done to the latter who was jailed (during his time as PM) for defending an underage Malay girl against the rapacious lust of an UMNO man, and

(c) His current divisive emphasis on race and why we cannot be equal Malaysians (without ignoring the need for affirmative action BUT on a needs basis).

http://malaysiansmustknowthetruth.blogspot.com


'PELAKON VETERAN' UMNO BAKAL MENYEBERANG KE DAP...!!!

on

Berita ini sebenarnya bukanlah berita baru. Bahkan soksek-soksek tentang cerita ini datangnya daripada pembesar-pembesar UMNO negeri 'pelakon veteran' itu sendiri. Bukan satu lagi rahsia apabila penolakannya terhadap beberapa jawatan yang ditawarkan, di kalangan mereka yang gemar mengikuti cerita UMNO.

Bagaimanapun, sehingga kini, 'pelakon veteran' tersebut masih kekal bersama-sama UMNO meskipun ada isu baru yang membuatkan dia meloncat kerana rahsianya mungkin telah terdedah kepada golongan baru di dalam UMNO.

Seorang penulis buku politik yang terkenal di sempadan Selangor-Pahang memberitahu, cerita berkenaan ada logiknya. Penulis yang pernah disaman oleh rakan 'pelakon veteran' tersebut kerana buku yang dikarangnya, turut menegaskan bacaan politik terhadap 'pelakon veteran' tersebut, tidaklah semudah yang disangka.

Barangkali berasakan sengatnya masih berbisa dan sentuhannya juga sangat diperlukan, apatah lagi negerinya sendiri memerlukan tenaga pakar bagi membolehkan UMNO kembali berkuasa, 'pelakon veteran' tersebut tidak bercita-cita langsung untuk melangkah masuk ke KITA atau PKR apatah lagi PAS, sebaliknya dia kelihatan lebih berminat untuk masuk DAP.

Sungguhpun, 'pelakon veteran' ini sebenarnya tidak mempunyai kaitan langsung dengan Anwar Ibrahim mahupun politik seberang-menyeberang seperti yang diuar-uarkan sebelum 16 September 2008, gelagatnya sememangnya amat menarik dan kemunculannya sesekali mengundang persepsi yang tidak sedikit.

Yang sohehnya, jikalau benar dia akan menyeberang masuk ke DAP, bermakna tercapailah cita-citanya yang satu itu, sungguhpun hanya bergelar pencacai DAP!!!


All-England: Chong Wei hampiri kejuaraan

on


KUALA LUMPUR 12 Mac - Jaguh perseorangan badminton negara Datuk Lee Chong Wei semakin hampir dalam melaksanakan misi mempertahankan kejuaraan apabila mara ke pusingan separuh akhir perseorangan lelaki Kejohanan All-England yang diadakan di Birmingham, England awal pagi ini (waktu Malaysia).

Perseorangan nombor satu dunia itu mudah menewaskan Boonsak Ponsana dari Thailand 21-15, 21-7 dalam masa 30 minit.

Menanti Chong Wei di gelanggang separuh akhir ialah pemain China, Chen Long yang menewaskan Peter Hoeg Gade dari Denmark 21-9, 22-20.

Satu lagi perlawanan separuh akhir melibatkan perseorangan nombor tiga dunia Lin Dan dari China, yang akan menentang pemain bukan pilihan Marc Wiebler dari Jerman.
Harga gula naik 20 sen setiap 6 bulan...!!!

on

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Renungan

"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang di jalan Allah, lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar daripada Allah di dalam Taurat, Injil, dan al-Quran. Siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) Allah? Oleh itu bergembiralah dengan jual-beli yang telah kamu lakukan itu. Kemenangan itulah yang besar." (al-Taubah 9:111)
***KETIKA menghadiri majlis penamaan calon bagi pilihan raya kecil Dun Merlimau di Politeknik Merlimau baru-baru ini, penulis diberikan beberapa bahan bacaan antaranya akhbar Debat Rakyat sebanyak dua keluaran.

Dalam salah satu edisi akhbar itu ada termuat sebuah artikel mengenai kenaikan harga barang yang dakwa akhbar berkenaan pembangkang gagal fahami trend pasaran dunia.

Menurut akhbar berkenaan, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Ismail Sabri Yaakob, pernah menegaskan bahawa harga barangan tidak mampu dikawal sepenuhnya oleh kerajaan walaupun pelbagai langkah menanganinya telah diambil.

Bagi kita pengakuan menteri berkenaan adalah wajar tetapi jika tahu tidak dapat mengawal keadaan adalah tidak wajar bagi pihak berkenaan membuat janji manis kepada rakyat menjelang pilihan raya tetapi gagal menepatinya.

Misalnya bagi kempen pilihan raya kecil Galas yang berlangsung akhir tahun 2010, menteri memberi jaminan bahawa harga minyak tidak akan dinaikkan bagi tahun berkenaan.

Tetapi belum pun tahun itu berakhir, harga minyak sudah dinaikkan jadi rakyat boleh membuat tanggapan bahawa pemimpin cakap tidak serupa bikin atau menyamai sebuah pantun yang diubah suai - ikan senahak, ikan duri, bercakap bohong, lama-lama jadi menteri.

Demikian juga janji BN tidak akan membebankan rakyat menjelang pilihan raya kecil Tenang; sebaik saja BN memang, pada malam itu juga diumumkan harga minyak RON 97 dinaikkan lagi. Tidakkah ini pembohongan secara terang-terangan, sayangnya sejumlah rakyat masih percaya kepada kerajaan Umno-BN yang berslogankan ‘rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan’.

Debat Rakyat melaporkan: “Kerajaan melalui Pemandu (Unit Penyampaian dan Pengurusan Prestasi) yang diterajui Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dato’ Seri Idris Jala (yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri) telah menganjurkan langkah bijak, yang mana sebarang kenaikan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat bagi memberikan rakyat peluang untuk menyesuaikan diri dengan langkah yang diambil.

“…Kerajaan sebenarnya tidaklah menaikkan harga barang secara membabi buta seperti yang didakwa oleh pembangkang. Bahkan dalam Makmal Rasionalisasi Subsidi kerajaan yang diperjelaskan oleh Pemandu, jelas sekali kerajaan telah memaklumkan kepada rakyat terlebih dahulu akan kenaikan harga barang-berang tertentu.

“Sebagai contoh, gula akan dinaikkan sebanyak 20 sen (sekilogram?) bagi setiap enam bulan sehingga 2012, tepung pula akan dinaikkan sebanyak 20 sen bagi tahun 2010 dan 25 sen bagi tahun 2011 manakala minyak masak pula akan dinaikkan sebanyak 15 peratus pada than 2010 dan 2011, dan akan dinaikkan sebanyak 5 peratus setahun sehingga Januari 2014.” (Debat Rakyat muka surat 9)

Harga gula pasir telah dinaikkan 25 sen sekilogram pada pertengahan tahun 2010 dan kemudian dinaikkan lagi 20 sen pada Disember 2010. Jika kaedah ini diteruskan, harga gula akan dinaikkan lagi 20 atau 25 sen pertengahan tahun ini (2011).

Jika Pemandu merasionalkan rakyat akan bersedia untuk menghadapi kenaikan itu, saya percaya pemborong, penjual dan peruncit lagi sudah bersedia. Itulah agaknya sebulan atau dua dan tiga bulan sebelum tarikh kenaikan ini berlangsung, barangan keperluan seperti gula tiba-tiba hilang daripada pasaran.

Buat apa pekedai menjual gula pada masa itu sebab mereka boleh tunggu sebulan dua lagi kerana mereka akan untung besar; kalau 1 kilogram mereka dapat untung tambahan 20 sen; 1,000 kilogram mereka sudah dapat wang tambahan ‘buta’ sebanyak RM200.

Kaedah kerajaan Umno-BN yang menaikkan harga barangan keperluan setiap enam bulan ini akan membebankan rakyat. Ini kerana pendapatan hampir keseluruhan rakyat tidak sejajar dengan kenaikan itu. Bagi penjawat awam dan swasta gaji mereka dinaikkan setahun sekali; bagi orang kampung seperti petani, penoreh getah dan nelayan, pendapatan mereka adalah berdasarkan hasil diusahakan mereka.

Apabila harga gula dan barangan keperluan asas lain dinaikkan, secara automatik harga makanan seperti kuih muih, nasi lemak dan minuman dinaikkan sekali gus menambah beban rakyat. Tentunya mereka yang menerajui Pemandu tidak terasa akan kenaikan barangan asas sebanyak 10 sen atau 20 sen tetapi penambahan itu membawa kesan besar kerapa rakyat.

Apabila ini berlaku, bukanlah kebajikan rakyat didahulukan sebaliknya rakyat didahulukan untuk menanggung beban. Lebih menyakitkan hati apabila wang penjimatan akibat pengurangan subsidi itu dihamburkan secara boros seperti melaksanakan projek-projek mi segera yang tidak terlalu diperlukan ketika pilihan raya kecil termasuklah di Merlimau dan Kerdau! 

http://lanh14.blogspot.com/2011/03/harga-gula-naik-20-sen-setiap-6-bulan.html

'Menang Atau Mati' - Kata Penentang Ghaddafi

on


AL BAYDA: ‘Menang atau mati’, itulah slogan pemimpin pergerakan penentang pemerintahan Muammar Gaddafi di Libya semalam. 

“Kami adalah bangsa yang melawan, kami tidak akan mengaku kalah. Kami akan teruskan hingga semua kawasan di negara ini merdeka,” kata bekas Menteri Kehakiman, Mustafa Abdel.

Mustafa juga berkata: “Libya sudah bebas tetapi Gaddafi mesti letak jawatan,” katanya yang disambut tepukan gemuruh.

Mereka juga menjerit akan terus ke Tripoli untuk menjatuhkan pemerintah. “Mungkin ada anggota bekas rejim di sini. Musuh masih boleh meletakkan pengintip di kalangan anda. Jangan hirau mereka hingga memusnahkan revolusi kita.

Rejim lama sudah tiada lagi. Berhenti musnahkan bangunan yang kini milik kita,” kata Abdel Jalil.

Mustafa membuat ucapan ringkas itu di tengah bandar Al Bayda yang dikuasai penentang, berhampiran sebuah pejabat keselamatan yang sudah hangus.

Tentera menyokong Gaddafi mengebom kubu penentang di beberapa kawasan timur negara itu sejak Rabu lalu, terbaru di Ajdabiya.

Di TRIPOLI, pihak berkuasa Libya menuduh al-Qaeda kelmarin cuba menyeludup 37 juta pil penahan sakit ke dalam negara itu untuk mengubah minda golongan muda supaya menyertai pemberontakan menentang Gaddafi.

Mahmoud Ali, yang berkata beliau adalah ketua jabatan anti-dadah Libya, berkata pihak berkuasa memintas penghantaran Tramadol dari Dubai dan dibeli oleh sekumpulan pengedar dadah Libya yang mempunyai hubungan dengan al-Qaeda.

Pihak berkuasa Libya menunjukkan wartawan kotak dadah yang dirampas termasuk satu dengan imej ular Raja Tedung.

“Sasarannya ialah pengagihan dadah di kalangan golongan muda menerusi penyeludup dadah,” kata Abdel Haqim Giniwa, seorang lagi pegawai anti-dadah, kepada sidang media.

“Terima kasih kepada kerja keras pasukan keselamatan, kuantiti dadah ini dipintas. Ia mungkin menyebabkan gangguan sosial dan ekonomi.”

Katanya, dadah itu disembunyikan dalam kontena yang dikenal pasti untuk perabot, peralatan sukan dan jubin.

Gaddafi mendakwa, penunjuk perasaan yang menentang pemerintahannya dirasuk oleh al-Qaeda manakala susu dalam minuman Nescafe mereka diletakkan dadah mengkhayalkan.

Di VIENNA, Austria melebarkan senarai pembekuan aset semalam untuk memasukkan pegawai atasan di Pihak Berkuasa Pelaburan Libya (LIA) yang mungkin kerana kemungkinan ada kaitan dengan lingkungan dalaman Gaddafi.

Tindakan ke atas timbalan ketua LIA, Mustafa Zarti, yang memiliki pasport Austria mengikuti sekatan antarabangsa ke atas keluarga dan sekutu Gaddafi.

Satu perintah bank pusat diterbitkan dalam warta rasmi menggambarkan Zarti sebagai pembantu rapat rejim di Libya.

Dia juga eksekutif atasan dalam National Oil Corp Libya, ketua kumpulan minyak dan stesen minyak Tamoil, dan timbalan pengerusi First Energy Bank di Bahrain.

Zarti, 40, dipanggil untuk disoal oleh pihak berkuasa Vienna kelmarin dan kemudian dibebaskan, penyiar ORF melaporkan, memetik Menteri Dalam Negeri, Maria Fekter sebagai berkata.

Austria sudah mengambil langkah membekukan aset dikaitkan dengan kepemimpinan Libya itu, namun Zarti bukan berada dalam senarai asal Bank Nasional Austria didedahkan selepas sekatan diguna pakai Kesatuan Eropah (EU) minggu ini. AgensiIsu agama, tanah tak selesai selagi Umno berkuasa – Anwar

on


KOTA KINABALU: Selagi Umno Barisan Nasional (BN) kekal berkuasa, jangan harap isu agama dan tanah adat di Sabah dapat diselesaikan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Ketua Umum KEADILAN itu berkata  isu tanah adat tidak pernah selesai sepanjang pentadbiran kerajaan Umno BN, seolah-olah negara masih diperintah penjajah.“Di Malaysia, bicara soal tanah macam berada bawah penjajah. Yang nak rebut tanah ini, apa dia? Kita ini diperintah oleh siapa? Yang susah sangat, yang kita minta ini, tanah orangkah? Kita mintak tanah kerajaan? Tidak.
“Kita hanya nak pertahan hak kita dan tanah kita. Itu pun bergelut setengah mati,” katanya pada ceramah perdana di Karamunsing di sini, malam tadi, sempena program forum Tanah Adat: Isu, Polisi dan Cabaran di Sabah.Program lawatan itu juga bersempena Konvensyen Sabah hari ini. Turut hadir, Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua dan Fuziah Salleh, Ahli Majlis Presiden Sabah dan pimpinan KEADILAN negeri.
Dalam majlis itu, Anwar turut menerima sembilan memorandum daripada wakil-wakil orang Asal dari seluruh Sabah.
“Soal tanah tak boleh diselesai oleh satu kaum. Soal pentadbiran bersih tak boleh dijamin oleh satu kaum,” kata Anwar lagi, merujuk kepada Umno yang kerap memainkan sentimen Melayu bagi meraih sokongan politik.Dalam pada itu, Anwar berkata, Umno kerap menggunakan sentimen keagamaan apabila mencetuskan isu penggunaan nama Allah dan terbaru, pengharaman kitab Injil yang dilakukan Kementerian Dalam Negeri (KDN).
Justeru, beliau mengingatkan semua kaum di Sabah supaya bersatu dan tidak terpedaya dengan strategi Umno yang sentiasa mewujudkan sengketa  dan syak wasangka antara satu sama lain.Beliau juga meminta rakyat beragama Islam berhati-hati dalam menangani isu penggunaan nama Allah, malah turut mengulangi fatwa ulama terkenal dunia, Dr Sheikh Yusuf Al Qaradawi.

“Saya jumpa dia (Qaradawi) di Qatar. Saya tanya dia, dia jawab, apa masalahnya? Dia hairan. Dia jawab, Muhammad itu rasul kita, bapanya nama Abdullah, Muhammad menjadi Rasul masa umur 40 tahun. Maknanya, 70 tahun, 80 tahun sebelum itu, orang Arab sebelum Islam sudah mengguna nama Allah. Macam mana kita nak sekat?


“Saya nak sebut isu nama Allah ini supaya clear. Mengapa kita pertikai yang Umno dan BN tak dapat selesai. Jangan nak selesai soal besar lain, soal ini pun dia tak dapat selesai.
“Isu agama, kamu (Umno BN) tak boleh selesai, Kamu ingat isu tanah boleh selesai? Justeru, kawan-kawan kena fikir, nombor satu – tukar Umno BN,” kata Anwar.Siapa Wanita Di Dalam Purdah Ini?

on

Penonton televisyen Channel4 yang popular di England terkejut pada krismas tahun lalu. Setelah ratu Elizabeth II menyampaikan pesanan Natal, tak berselang lama muncul seorang wanita bercadar yang mengucapkan "pesan Natal alternatif". Ia hanya diidentifikasi sebagai Khadijah. 

Dari suaranya, para penonton tertanya-tanya siapa wajah dibalik purdah itu. Dari loghat Inggerisnya yang kental, dipastikan dia adalah keturunan Britain, bukan imigran. Tampil dalam acara yang dipandu Jack Straw, ia mengkritik mereka yang berpandangan salah tentang jilbab, dan menyebut jilbab adalah perisai bagi kaum wanita.

Minggu ini, Daily Mail mendedahkan siapa "Khadijah" di balik purdah itu.

Ia adalah Elaine Atkinson, seorang warga Britain berkulit putih yang mengganti nama menjadi Khadijah setelah menganut agama Islam. Meskipun kerap dituding masuk kelompok Islam radikal, namun ia mengaku berfikiran sangat moderat. 

Pilihannya mengenakan jilbab - dan sesekali purdah - adalah pilihan sadar yang dibuatnya untuk melindungi diri. Wanita berusia 38 tahun ini menyatakan, sebelum menganut Islam, ia bak "hamster yang berlari di treadmill di kandang". "Pub dan konsumtif adalah trademark saya," ujarnya mengenang. 

Di lingkungannya, dia dikenali sebagai seorang feminis radikal. Neneknya adalah aktivis feminis yang menuntut hak pilih bagi perempuan Britain (suffragette). 

Abangnya bekerja sebagai tentera Britain, dan sekarang tengah bertugas di Afghanistan. 

Pernah menentang segala bentuk pernikahan, ia akhirnya "tunduk" saat dilamar seorang Muslim kelahiran Britain berasal dari Pakistan, Iqbal. 

Pernikahan ini pula yang membuat hubungan keluarganya retak. 

Atkinson, ibu satu anak, didekati oleh Channel4 untuk memberikan alternatif pesan Natal, setelah perempuan berkerudung yang dipilih sebalumnya, Khadijah Ravat, seorang guru berusia 33 tahun, meletakkan jawatan kerapan publisiti yang negatif.

Channel4 mengatakan akan menutup identiti aslinya, bersama dengan wajah, untuk memungkinkan penonton untuk fokus pada kata-katanya, bukan kepribadiannya.

Atkinson lahir tahun 1968 di barak tentera kota Wiltshire. Ia menyatakan, ia tak pernah bersinggungan dengan kaum Muslim sebelumnya. Menginjak dewasa, ia meninggalkan kotanya untuk menjadi pekerja sosial di London.

Tapi pada tahun 1996 dia tiba-tiba menjadi tertarik pada Quran, dan mulai menghadiri acara-acara keagamaan di Masjid Regent's Park di pusat ibukota. "Teman-teman dan keluarga selalu menggambarkan hal-hal yang negatif tentang Islam. Namun justeru saya ingin menyelami lebih dalam," ujarnya. 

Ia misalnya, cuba menyelami fikih Muslimah. Pasalnya, feminisme dan Islam kerap dipandang bak minyak dan air. "Intinya, Islam adalah agama penindas perempuan," ujarnya. 

Namun dari apa yang dibacanya, ia menemukan hal sebaliknya. Islam justeru memuliakan perempuan. "Kalau saja mereka dapat membuka mata dan melihat kerusakan, maka yang menyebabkannya adalah diri mereka sendiri," ujarnya. 

Di tengah perjalanan menyelami Islam itulah, ia bertemu Dr Zahid Iqbal, lelaki yang menjadi suaminya sekarang. Kini Khadijah Iqbal, namanya sekarang, tinggal di Southampton, tempat suaminya mengabdi sebagai seorang doktor. Mereka tinggal di sebuah rumah senilai 350 ribu poundsterling dengan tiga kamar tidur besar di Barking, London Timur. Dia meninggalkan nama lamanya sejak empat tahun lalu.

Ia kini aktif di kelompok pembinaan mualaf perempuan dan secara berkala memandu siaran di sebuah radio tempatan. -


dailymail


RM888 bilion lesap: Najib membisu takut disamakan dengan Mubarak

onKOTA KINABALU: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terus enggan menjawab pendedahan mengenai pengaliran wang haram bernilai RM888 bilion ke luar negara dalam tempoh sembilan tahun kerana tidak mahu rakyat tahu penyelewengan itu.

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau membangkitkan isu mengenai wang haram itu yang didedah badan kewangan antarabangsa, Global Financial Integrity (GFI) baru-baru ini, hampir setiap hari tetapi Najib gagal untuk memberi sebarang jawapan.


“Ada jawapan dari Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan? Tidak ada.  Sebulan setengah setiap hari, saya serang dia dari Perlis hingga ke Sarawak. Tapi, tidak ada jawapan. Sebab apa? Sebab mereka fikir rakyat tidak tahu.


“Ini adalah wang rasuah, kedua, umpama wang jualan dadah bernilai berbilion ringgit dan ketiga, wang yang dikumpulkan pembesar dan tauke-tauke besar. Ini dijelaskan dalam laporan GFI,” katanya pada ucapan perasmian dalam konvensyen KEADILAN Sabah di Kinarut, Papar di sini, hari ini.
Anwar juga menyatakan, jumlah wang haram yang dilarikan ke luar negara lebih kurang sama dengan kekayaan Hosni Mubarak yang dibawa keluar dari negara itu, sebaik sahaja bekas Presiden Mesir itu digulingkan rakyat.


“Lonjakan wang haram di bank Switzerland, tahun 2008 Malaysia mencatatkan kedudukan paling tinggi iaitu RM200 bilion. Kekayaan Mubarak sama dengan wang yang dibawa keluar. Apa bezanya Malaysia dengan Mesir,” katanya.


Anwar turut menimbulkan kontrak bernilai RM23 bilion kepada tiga syarikat milik kroni Umno Barisan Nasional (BN) termasuk syarikat milik anak Tun Dr Mahathir Mohamad iaitu Datuk Mokhzani Mahathir melalui Kenchana Petroleum.


“Dia individu melayu terkaya di Malaysia. Ini pemimpin (Umno) yang bicara soal rakyat. Keris Melayu, darah Melayu tetapi hisap darah Melayu,” katanya yang mengingatkan rakyat Sabah, Petronas berkait rapat dengan negeri itu, selaku pengeluar utama minyak dan gas di Malaysia.


Kata Anwar, cara pentadbiran Najib berbeza dengan dasar Pakatan Rakyat yang membawa tatakelola baik bagi menghapus dan mengawal segala bentuk penyelewengan bagi mengembalikan wang itu kepada rakyat, termasuk memberi semula subsidi minyak.


“Saya bincang Lim Kit Siang dan Ustaz Hadi (Awang). hari ini pilihan raya, esok jika menang saya umum atas nama kerajaan rakyat malaysia, saya dengan ini mengisytiharkan berkuatkuasa sekarang, harga minyak di seluruh negara turun serta merta,” katanya.


Dalam ucapannya, beliau juga menyentuh tentang tindakan Umno BN yang akan menggunakan segala cara bagi mengheretnya ke penjara mellaui pertuduhan kes Fitnah II terhadapnya.dari laman   :-  http://wargamarhaen.blogspot.comFollowers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List