Calon Pas Selangor: Nama Hasan Ali Tidak Tersenarai...?

on Nov 30, 2011


Kira-kira 80 peratus muka lama akan dipilih untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.
Pesuruhjaya Pas Selangor, Dr Abdul Rani Osman berkata, tidak pernah wujud isu yang mengatakan bahawa muka lama tidak berpeluang bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Katanya, apa yang menjadi keutamaan untuk dipilih sebagai calon adalah disenangi rakyat, tidak menonjolkan diri sendiri serta tidak merokok dan sebagainya.

“Pas Selangor sudah selesai dan menyerahkan nama calon kepada Pas Pusat. Setiap kawasan, kita hantar tiga nama tetapi tanpa ranking di antara tiga calon itu,tiada keutamaan kerana semua calon sama.

“Apa juga keputusan Pas Pusat, kita akur sebab kita ada majlis syura di mana penapisan calon dan pemilihan dalam Pas ini sangat tegas. Merokok tidak boleh jadi calon. Itu dimaklumkan oleh Tok Guru Nik Aziz (Mursyidul Am Pas) kepada semua anggota Pas. Mereka yang cuba menonjolkan diri sendiri pun tidak boleh jadi calon. Dalam Pas, awal-awal lagi akan ditolak.

“Calon mesti mesra dan disenangi rakyat, maksudnya sebagai wakil rakyat kena turun padang dan melawat jika ada kenduri kahwin, bersalin, sakit, kematian. Walaupun kerjayanya doktor atau jurutera sekalipun, kalau rakyat tidak senangi, rakyat tidak calonkan dia, kita tidak akan bawa dia ke depan,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Rani menolak untuk mendedahkan nama semua calon yang disenaraikan kerana ia adalah pendirian parti tersebut malah beliau enggan mengulas sama ada bekas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali dipilih atau tidak.

“Itu termasuk dalam kita punya ikrar, kita tidak boleh dedahkan perkara itu (nama calon yang diserahkan kepada Pusat). Hanya Pesuruhjaya dan Pusat sahaja yang tahu, saya tahu senarainya tetapi saya tidak boleh mendedahkannya.

“Siapa pun yang dipilih, Pesuruhjaya tidak boleh dedahkan kerana itu pendirian Pas. Sekiranya dimaklumkan awal, akan timbul macam-macam perkara,” katanya.
Bagaimanapun katanya, semua calon yang dipilih mesti turun padang dan berjumpa rakyat di kawasan masing-masing agar rakyat lebih mengenali mereka.

“Empunya diri tahu mereka dicalonkan jadi mereka perlu buat kerja (turun padang) di kawasan masing-masing. Sebagai contoh, sekiranya tiada nama saya dicalonkan dalam tiga senarai di Meru, saya perlu memberikan laluan kepada mereka di situ.

“Sekarang ini, calon akan dimaklumkan awal sebab jika lambat, rakyat di kawasan sendiri pun tidak kenal dan tidak tahu calon wakil rakyat mereka,” katanya.
SH


Photobucket

Wanita Pun Boleh Lobi Projek

on"Tengok lelaki yang jadi ketua bahagian,pakai kereta besar lepas itu buka cawangan Umno banyak-banyak. Akhirnya perut pun sama besar," katanya

KUALA LUMPUR: Belum pun reda isu projek lembu yang dikaitkan dengan Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Jalil, perwakilan Wanita Pulau Pinang membangkitkan pula isu melobi projek oleh kaum hawa.

Menurut Ekafarlina Saparuddin, wanita juga perlu diberi ruang untuk melobi sebarang projek memandangkan mereka mempunyai keupayaan berbuat demikian.

Dengan nada sinis dan berjenaka Ekafarlina berkata selama ini aktiviti melobi projek dilakukan lelaki sedangkan wanita juga mampu melakukan dengan lebih baik.

“Projek-projek berkaitan untuk wanita melobi..kadang-kadang ia mempunyai hubung kait dengan kepakaran wanita.

“Wanita mampu melakukan apa sahaja dari segi melobi, memasak, mencuci. Sebagai contoh wanita dari awal jual pisang..sampai akhirnya akan jual pisang.

“Tengok lelaki yang jadi ketua bahagian,pakai kereta besar lepas itu buka cawangan Umno banyak-banyak. Akhirnya perut pun sama besar,” katanya ketika sesi perbahasan ucapan dasar ketua Wanita Umno sempena perhimpunan agung parti di PWTC.

Tuang air

Ucapan Ekarfarlina itu turut mencuit perhatian bukan sahaja para perwakilan wanita lain malah Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Mansor yang kemudian bangun untuk menuangkan gelas berisi air kepadanya.

Menurut Ekarfarlina,selama ini kaum lelaki diberi peluang luas untuk mengaut keuntungan dalam projek yang dijalankan, maka beliau mahu perkara sama diberi perhatian terhadap wanita.

Beliau turut mencadangkan agar wanita diberi ruang dan sokongan dalam Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) kerana yakin mereka lebih bertanggungjawab.

“Saya yakin kerajaan mampu bagi peluang kepada wanita untuk meningkatkan kemajuan kaum ini. Contoh bagi kontrak mencuci kepada GLC dan beri pula wanita dan secara tak langsung membantu 60 ibu tunggal.

“Ini kontrak semua beri pada lelaki.

Bila kontrak dapat pada GLC masih beri pada lelaki…

“Tak fikirkah kita bahawa bukan sedikit wanita hidup merempat? Maka saya cadangkan tolong tengokkan projek-projek dan kalau ada beri pada wanita dalam dewan ini,” katanya tegas.


Photobucket

FIDLOT :- Lepas Kondo Kini Kereta Mewah Dan Tanah Pula

on

PKR hari ini meneruskan pendedahan berhubung dakwaan penyelewengan dalam projek fidlot yang diusahakan keluarga menteri pembangunan wanita, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil – kali ini didakwa melibatkan pembelian kereta mewah dan juga lot tanah di Putrajaya.

Pengarah strategi PKR, Rafizi Ramli mendakwa dana National Feedlot Corporation (NFC) itu digunakan untuk membeli sebuah kereta mewah Mercedes Benz berharga RM534,622 pada Disember 2009.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di bangunan Parlimen hari ini, Rafizi mendakwa pembelian itu dibuat oleh National Meat and Livestocks Corporation, sebuah syarikat milik penuh keluarga Shahrizat.

Dakwanya, bayaran untuk membeli kenderaan terbabit pada Disember 2009 dibuat NMLC melalui dana yang disalurkan melalui NFC.

"(Bayaran untuk) menyelenggara pula dibuat terus daripada akaun NFC. Saya pasti ia adalah untuk kegunaan pengarahnya," dakwanya lagi.

Selain itu, Rafizi juga mendakwa, NMLC telah membeli dua bidang tanah di Presint 10, Putrajaya dengan bayaran berjumlah RM3,363,507.

Pendedahan hari ini timbul berikutan tindakan Shahrizat yang menggunakan peluang berucap di perhimpunan agung Umno hari ini untuk menyerang pemimpin PKR berhubung siri pendedahan berhubung dakwaan penyelewengan dana NFC.


Photobucket

PSC Cadangkan S'jaya Diraja Siasat 'Projek IC'

onJawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) mengenai pembaharuan dalam sistem pilihan raya di negara ini dalam laporan awalnya hari mencadangkan penubuhan sebuah Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat dakwaan warga asing diberikan kerakyatan membolehkan mereka menjadi pengundi.
NONEDalam laporannya itu, PSC menyatakan bahawa syor itu dibuat berikutan banyak aduan berhubung Projek IC yang diterima jawatankuasa itu semasa inkuiri awam di Kota Kinabalu minggu lalu.

"Walaupun perkara ini meliputi ruang yang luas dan di luar terma rujukan jawatankuasa ini, tetapi kami mencadangkan pembentukan sebuah Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat perkara itu sebagai penyelesaian jangka panjang," petik laporan itu.

Projek IC didakwa dijalankan sekitar tahun 1980-an dan 1990-an. Projek operasi rahsia dan bersepadu itu bertujuan memberikan kad pengenalan kepada rakyat asing dengan niat untuk mengubah demografi Sabah supaya penduduknya menyokong Umno.

Semasa inkuiri awam PSC, selama dua hari di Kota Kinabalu bermula 25 November lalu, kecuali Umno, semua wakil-wakil parti komponen BN dan pembangkang mendesak supaya suruhanjaya ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan itu.
NONELaporan awal itu juga mencadangkan supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjalankan pengesahan semua nama-nama dalam daftar pemilih di Sabah.

Bagi daftar pemilih yang lain, jawatankuasa itu mencadangkan supaya SPR melantik Mimos Berhad, sebuah agensi teknologi di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi untuk menjalankan audit dengan terma-terma rujukan berikut:
  • Dua orang dengan nombor kad pengenalan yang samaPengundi yang telah meninggal dunia tetapi masih dalam daftar pemilih
  • Pengundi berumur 90 dan ke atas
  • Pengundi bukan tempatan
  • Bilangan besar pengundi di alamat yang sama
  • Pengundi yang telah hilang kelayakan untuk mengundi


Photobucket

Rakyat Malaysia Dihadiah Kan Dengan APA

on
Secara peribadinya, penulis tidak terasa akan sakit hatinya terhadap kelulusan melaksanakan rang Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011 (APA).

APA dilihat bakal membuka lagi lembaran baru betapa tidak demokratiknya Malaysia sebagai sebuah negara merdeka.

Beberapa pimpinan utama UMNO-Barisan Nasional yang terkenal dengan sifat takut terhadap suara rakyat telah mencipta satu lagi masalah kepada diri sendiri dengan mengambil langkah “gila” yang menghadiahkan rakyat Malaysia dengan APA.

Dalam pada itu, sudah tentu, kumpulan pertubuhan bukan kerajaan yang bersifat ultra perkauman seperti Perkasa dan sebagainya terlonjak gembira. Tersenyum puas akan perjuangan mereka menentang hak asasi manusia dan kebebasan.

Ironinya mereka juga mengambil langkah protes jalanan untuk menentang perhimpunan aman. Memang itu petanda kekeliruan minda yang ada dalam benak mereka yang bencikan demokrasi.

Ada duit, semua jalan

Ini boleh dilihat di mana-mana perhimpunan anjuran kumpulan-kumpulan anti-demokrasi sebelum ini yang mana kebanyakan peserta mereka terdiri dari orang-orang yang dibayar dan diupah.

Harganya juga tidak begitu mahal. Sekadar beberapa puluh ringgit, sehelai t-shirt dan disediakan kain rentang serta sepanduk.

Yang menjadi mangsa bagi meramaikan perhimpunan mereka ialah golongan muda yang tertekan dengan masalah pendidikan, ekonomi dan sosial.

Mungkin di lubuk hati mereka, anak-anak muda ini mengharapkan kehidupan yang lebih aman dari membuang masa menjerit memaki hamun musuh kepada tuan punya penganjur mereka.

Tidak hairanlah ketika perhimpunan aman menuju Parlimen di ibu kota semalam anjuran beberapa pertubuhan termasuk Majlis Peguam, dan beberapa aktivis muda dan rakyat Malaysia prihatin untuk menentang penggubalan APA, dilihat lebih bersemangat berbanding kumpulan ultra kaum tersebut.
Manakan tidak, tidak sampai beberapa minit selepas berarak dari Taman Tasik Perdana, kumpulan ultra kaum sudah ‘pancit,’ dan terpaksa berteduh di bawah rimbunan pokok di hadapan Parlimen.

Manakala mereka yang menentang APA terus bersemangat termasuk para peguam yang menahan kepanasan dengan pakaian rasmi guaman mereka. Itulah beza antara iltizam mempertahankan kebenaran dan hadir apabila dibayar atau sekadar menyertai kawan-kawan untuk mengisi masa yang terluang.

APA nak ke mana?

Apa-apa pun, selepas pegumuman kelulusan APA, yang pasti majoriti masyarakat Malaysia yang mempunyai rasa tanggungjawab tinggi kepada negara terpaksa meratapi APA – akan berterusan melontarkan protes terhadap undang-undang keji itu.

Mengikut rekod – semenjak Reformasi 1998 sehingga Bersih 2.0 lalu – golongan ini adalah yang terdahulu dan terkedepan, tanpa penat lelah untuk acap kali menyuarakan suara mereka, walau dibelasah teruk anggota penguasa, dihumban di bawah akta keji dan kejam ISA, dan sebagainya.
Berbanding “demonstran berbayar”, apalah sangat peluh mereka berbanding harapan yang dinantikan demonstran sukarelawan ini.

Pernahkah BN ambil yang jernih, buang yang keruh?

Ketika membahaskan tentangan terhadap akta kejam dan mencabuli hak kebebasan manusia sedunia itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menjelaskan bahawa segala Program Transformasi Politik yang diwarwarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hanyalah satu lagi penipuan semata-mata.
Jelas Guan Eng, APA hanya mengambil petikan-petikan berbunyi merdu dari undang-undang negara demokratik seperti di United Kingdom.

“Sebaliknya apa yang baik (dari undang-undang negara demokratik itu) tidak diikuti… APA telah mengambil yang keruh, dan buang yang jernih pula,” katanya.
Yang dijelaskan Ketua Menteri Pulau Pinang itu adalah salah satu dari ratusan aduan dan kutukan rakyat awam Malaysia di laman-laman maya.

Mengapa tidak sakit hati?

Alasan kenapa penulis tidak terasa dan sakit hati terhadap APA yang kejam ini ialah kerana di lubuk hati, bagaimana kejam sekali pun pemerintah, akan ada rakyat Malaysia prihatin (dan sudah tentu ia akan bercambah dan bertambah) yang akan berterusan berjuang mempertahankan Malaysia dari kerosakan yang mengikut acuan UMNO-BN.

Rakyat Malaysia yang rata-ratanya konservatif dan “tak mau buat hal’ kini semakin ditekan. Jika rakyat benar-benar bangkit, ia adalah masalah ciptaan UMNO-BN sendiri.
Yang jelas sebenarnya di sini, ia menunjukkan lagi bahawa UMNO-BN yang asal sudah terkubur, yang hidup cumalah bayang-bayang masa lampaunya.

Dalam bahasa yang lebih sesuai untuk mereka yang menghina sifat manusiawi dan hak asasi manusia sejagat – mereka yang semakin bersikap diktator ini tidak lebih daripada biawak hidup, hidup serupa tidak hidup. 


sumber :- Oleh M.A. Jamaludin
Photobucket

Hai-O Bakal Tinggalkan Negeri Sembilan

on


WALAUPUN berat hati untuk lepaskan mereka, tapi kami sudah tiada pilihan lain lagi. Demikian reaksi Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS), Datuk Seri Mohamad Hasan berhubung beberapa pemain utamanya bakal berhijrah ke pasukan lain musim depan.

Pemain terlibat termasuklah pasangan kembar, Mohd Aidil Zafuan Radzak dan Mohd Zaquan Adha yang bakal menamatkan kontrak selama tiga tahun dengan PBNS pada 30 November (esok) ini.

Malah katanya, beberapa pemain muda berbakat besar juga bakal tamat kontrak, dijangka turut meninggalkan skuad Rusa dan menyertai pasukan yang menawarkan bayaran lebih lumayan.

“Kita tidak mempunyai hak menahan mana-mana pemain untuk terus kekal bersama PBNS dan bagi pasangan kembar ini, mereka sememangnya sudah ditawarkan bayaran cukup lumayan. Kita tidak mampu menawarkan bayaran yang sama.

“Ini dunia profesional dan pemain juga perlu profesional serta memikirkan masa depan. Diharap peminat faham dan tidak berfikiran negatif kerana kita bukan sengaja untuk melepaskan pemain,” katanya.

Antara nama dikaitkan bakal berpindah termasuk penyerang sensasi, Hairuddin Omar.

Penyerang dikenali dengan Hai-O itu dikaitkan akan menyertai pasukan Angakatan Tentera Malaysia (ATM) yang kini dibimbing bekas jurulatih Kelantan, B Sathianathan.

Turut dikaitkan menyertai ATM ialah Aidil dan Zaquan, penjaga gol, Mohd Farizal Harun dan pertahanan, Irwan Fadzli Idrus.

Photobucket

Kerana Mahu Jadi Juara Melayu, Pemimpin UMNO Main Api Perkauman

on

Semata-mata kerana mahu menjadi hero dalam Perhimpunan Agung UMNO yang sedang berlangsung sekarang, para pemimpin parti itu telah berlumba-lumba membangkitkan api perkauman.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, kenyataan perkauman Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan dilihat tidak jauh bezanya dengan taktik digunakan pemimpin Nazi Adolf Hitler.

Katanya, Hitler yang mahu mengekalkan kuasa mutlak dengan menggunakan alasan perkauman tebal pada tahun-tahun 1930-an dan 1940-an, telah membawa kepada pemansuhan etnik atau pembunuhan besar-besaran.

“Adalah tidak berperikemanusiaan bagi pemimpin UMNO untuk menggunakan penipuan dan fitnah yang serupa (seperti Hitler) hanya untuk memenangi sokongan Melayu.
“Iklim ketakutan, permusuhan dan kebencian yang digalakkan UMNO bukan sahaja bertentangan dengan slogan 1Malaysia, malah membinasakan perpaduan negara dan keharmonian kaum.

“Oleh itu, rakyat Malaysia hendaklah bersatu dalam pilihan raya umum yang akan datang untuk menghalang UMNO daripada melakukan kerosakan yang sama kepada negara Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan.
Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, DAP tidak pernah lari dari landasan perdamaian kebangsaan dan kerjasama antara semua lapisan masyarakat Malaysia.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Muhyiddin dan Ahmad Maslan yang mencerca dan memfitnah DAP menggunakan hujah tidak berasas.
Ahmad yang menggunakan logik cacat minda politik, telah menuduh DAP tidak menghormati institusi raja kerana tidak mahu meminta atau menerima darjah kebesaran yang membawa gelaran-gelaran seperti Datuk.

Justeru Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan menjelaskan pemimpin DAP tidak mengejar gelaran berbanding pemimpin-pemimpin UMNO tertentu yang terhegeh-hegeh mengejar kedudukan.
“Adakah ini bermakna kami tidak menghormati institusi Raja?

“Jika begitu, adakah mantan Timbalan Perdana Menteri Tun Ghafar Baba juga seorang yang tidak menghormati institusi diraja kerana Allahyarham juga enggan menerima apa-apa gelaran semasa aktif berpolitik?” soalnya.

Dalam pada itu Guan Eng turut menjelaskan bahawa DAP selama ini tidak pernah mengambil pendirian anti-Melayu atau anti-Islam.

Beliau memberi contoh kenaikan berkali-kali ganda peruntukan hal-ehwal agama Islam Pulau Pinang yang diberikan oleh kerajaan Pakatan di negeri itu.
Jelasnya, kerajaan negeri Pulau Pinang tidak pernah langsung mengusir walau sebuah rumah kampung Melayu.

Tambahnya, satu-satunya rumah kampung Melayu yang pernah dirobohkan di Pulau Pinang telah dirobohkan oleh pemaju yang mempunyai kaitan dengan UMNO, dan bukannya oleh kerajaan negeri.Photobucket

Muhyiddin Pembohong Besar

on
Apabila didesak oleh rakyat supaya membuka ruang demokrasi, kebebasan dan hak asasi serta mereformasikan pentadbiran, apa yang akan dibuat oleh UMNO?

Seperti selalunya, UMNO apabila tergugat, maka tersemburlah dari mulut pimpinan mereka hujah lapuk perkauman melampau yang langsung tidak berasaskan fakta.

Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata, ucapan Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam adalah “ibu kepada segala fitnah, pembohongan dan perkauman”.

Katanya ucapan Muhyiddin itu sewaktu merasmikan persidangan Pemuda, Wnita dan Puteri UMNO adalah yang paling buruk dan tidak bertanggungjawab yang pernah disampaikan oleh seorang Timbalan Perdana Menteri.

“Tuduhan Muhyiddin kononnya DAP adalah anti-Islam dan anti-Melayu adalah fitnah, tidak berasas dan pembohongan semata-mata.
“DAP adalah sebuah parti Malaysia yang patriotik serta gigih berusaha untuk kebaikan semua kaum, sama ada Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban, dan untuk semua penganut agama, sama ada Islam, Buddhisme, Kristian, Hindu, Sikh atau Taoisme.

Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur berkata Muhyiddin telah bersikap  tidak bertanggungjawab dan menyebarkan fitnah apabila membohongi rakyat dengan mendakwa kononnya agenda DAP ialah untuk mewujudkan sebuah republik.

Dalam ucapannya, Muhyiddin berkata:

“Tembelang DAP untuk menubuhkan sebuah negara republik dengan mengetepikan nilai, sejarah dan jati diri Malaysia sebagai sebuah negara bangsa yang berpaksikan kedaulatan Raja-raja Melayu dan Islam sebagai Agama Persekutuan semakin jelas kelihatan.

“Masakan tidak, mereka berani mencadangkan supaya jawatan Perdana Menteri dipilih secara langsung dalam pilihan raya tanpa perlu dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.
“Apa maknanya ini? Maknanya, sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berperlembagaan yang kita amalkan selama ini sudah tidak sesuai lagi dengan tembolok mereka untuk melahap kuasa.”
Kit Siang menjelaskan DAP TIDAK pernah mencadangkan jawatan Perdana Menteri dipilih tanpa perlu perkenaan Yang di-Pertuan Agong.

Beliau mahu Muhyiddin membuktikan kata-kata kononnya DAP mahu menubuhkan republic, kerana sejak zaman-berzaman, malah pada 23 Februari 1971, DAP secara terbuka menyatakan sokongan kepada sistem Raja Berperlembagaan.

Katanya, beliau juga menyatakan dalam Parlimen 40 tahun lalu bahawa DAP tidak pernah dan tidak akan mempersoal kedaulatan Raja-Raja.
Menurutnya, walau apa pun rancangan kerajaan Barisan Nasional untuk rakyat Malaysia pelbagai kaum, ia hanya bersikap seperti biawak yang sering kembali kepada bangkainya.

Sementara itu, Setiausaha Politik kepada Setiausaha Agung DAP, Zairil Khir Johari berkata, beberapa pemimpin UMNO masih terawang-awangan di zaman lampau walau pun seluruh rakyat dunia, termasuk di Malaysia, sedang memperjuangkan hak asasi manusia.

“Memang ketinggalan zaman…Tetapi inilah juga tanda penyakit ‘gila kuasa.’
“Mula-mula (mereka) membutakan diri, iaitu kesalahan sendiri tidak nampak, kemudian memekakkan telinga, iaitu suara rakyat tidak didengari, dan akhirnya memabukkan diri sehingga mereka cuma hidup dalam dunia khayalan sendiri.

“Namun begitu, rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu, tidak jahil dan tidak akan termakan dengan umpan perkauman,” katanya.

Beliau membidas kenyataan-kenyataan perkauman para pemimpin UMNO sebagai dangkal, bebal dan sama sekali tidak berasaskan fakta, termasuk dakwaan bodoh Ketua Penerangan UMNO Datuk Ahmad Maslan yang menuduh DAP tidak menghormati institusi diraja kerana “mereka tidak pernah terima gelaran diraja meski pun mereka ditawarkan”.

Zairil memberi contoh arwah ayahnya, bekas Menteri Pelajaran Tan Sri Mohd Khir Johari yang juga seorang pemimpin besar UMNO, yang pernah menolak berkali-kali pingat dan darjah kebesaran sepanjang perkhidmatan sebagai wakil rakyat.

“Adakah beliau seorang yang anti-raja juga? Seperti juga Tun Ghafar Baba… Mereka enggan menerima pingat atas dasar prinsip bahawa sesiapa yang sedang berkhidmat untuk awam itu tidak sepatutya menjadi lebih ‘tinggi’ daripada rakyat.

“Inilah prinsip sama dipegang pemimpin-pemimpin DAP,” katanya.


sumber :– Roketkini.comPhotobucket

Tiada Faedah Bagi Orang Melayu

onPKR hari ini mendakwa Perhimpunan Agung Umno yang sedang berlangsung sekarang tidak memberi sebarang manfaat kepada orang Melayu.
Ketua Penerangan AMK, Rozan Azen Mat Ripin menganggap ianya tidak lebih dari, untuk mempertahankan kuasa yang semakin hilang itu.
“Pekikan kononnya untuk memperkasa orang Melayu hanya omong kosong menyebabkan apa sahaja yang dibuat tidak diterima orang.
Berbeza dengan yang dibuat oleh PKR dan Pakatan Rakyat semuanya untuk rakyat,” katanya.
Perhimpunan Agung Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur bermula malam tadi dengan berlangsungnya majlis perasmian Pemuda, Wanita dan Puteri oleh Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Manakala pagi esok, Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikan perhimpunan induk kira-kira jam 10 pagi dan diikuti dengan perbahasan usul hingga Ahad.
Dalam ucapannya, Muhyiddin yang juga timbalan perdana menteri menyelar parti Pakatan Rakyat satu persatu termasuk PKR yang dikemudi mantan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ketua umum.
“PKR ini ketandusan agenda untuk orang Melayu dan Islam. PKR sebuah parti ultraliberal yang tiada asas moral dalam perjuangannya.
Jika tidak, masakan orang yang sedang dibelenggu krisis kredibiliti yang serius terus diangkat memimpin parti itu secara tidak demokratik.
“Mana mungkin kedudukan agama, bangsa dan negara boleh dijaga oleh PKR jika yang diangkat menjadi pemimpin pun bergelumang dengan masalah kredibiliti.
“Ringkasnya, PKR sebuah parti yang amat tenat…,” kata Muhyiddin di depan kira-kira 2,800 perwakilan ketiga-tiga sayap Wanita, Pemuda dan Puteri.
Mengulas perkara ini, Rozan berkata, PKR merupakan parti paling berjaya kerana dalam tempoh 10 tahun sudah mempunyai 31 ahli parlimen.
Katanya, dalam usia semuda ini PKR semakin mara ke depan dan diyakini rakyat.


Photobucket

DAP Musuh Sebenar, Bukan Anwar

on
Seorang wakil wanita mendakwa musuh sebenar Umno bukanlah (Ketua Pembangkang) Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi DAP yang menjadi ancaman terbesar kepada kelestarian politik Umno.
Zaliha Najmuddin dari Wilayah Persekutuan berkata DAP adalah sebuah parti sosialis yang bertunjangkan fahaman komunis.
Beliau berkata demikian ketika membahas ucapan Ketua Wanita pada Perhimpunan Agung Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.
Justeru itu, beliau menyeru agar Umno serta pemimpin seperti Anwar dan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat kembali ke pangkal jalan bersatu demi perjuangan politik orang Melayu.
“Ancaman politik Umno bukan Pakatan Rakyat, bukan Anwar Ibrahim tetapi ancaman atau musuh sebenar Umno adalah DAP iaitu parti sosialis yang punya fahaman komunis.
“Tidak terfikirkah Anwar dan Nik Aziz untuk bersatu demi Melayu? Perkara ini sungguh memalukan.
“Apa sudah jadi dengan orang Melayu sekarang ini sedangkan kita patut bersatu demi perjuangan Melayu….Kalau sesat kembalilah ke pangkal jalan,” katanya.
Menyentuh mengenai kuota 30 peratus wanita dalam menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang, Zaliha mencadangkan agar pendekatan itu diperluaskan.
Katanya, kuota itu sepatutnya bukan sahaja meliputi jawatan-jawatan kanan seperti Setiausaha Politik, sebaliknya mampu meletakkan wanita dalam organisasi pentadbiran secara keseluruhannya.
“Kuota 30 peratus wanita untuk PRU itu baik. Tapi perlu diperbaiki dan ditambah dengan meletakkan wanita dalam organisasi pentadbiran secara meluas,” katanya.Photobucket

Ramalan PRU 13 :- 15 Januari 2012

on
AKHBAR cina Oriental Daily dalam laporan muka depannya hari ini memuatkan spekulasi terbaru tarikh pilihanraya umum bakal  diadakan, iaitu pada 15hb Januari 2012.
Asas kepada ramalan Oriental Daily ialah dari sumbernya yang mengatakan Perdana Menteri tidak akan berkunjung ke luar  negeri pada Januari, selain cuti anggota polis yang dibekukan.
Akhbar cina seperti yang kita ketahui jarang memilih berita-berita yang tidak punya kualiti untuk disiarkan, apatah lagi untuk dimuatkan diberita hadapan.
Penulis masih memegang pendirian bahawa ramalan-ramalan mengenai tarikh pilihanraya ini tidak mempunyai merit seperti mana yang telah banyak terbukti sejak Julai 2011.  Bagaimanapun, keberanian Oriental Daily memuatkan berita sedemikian di halaman depan, membuatkan penulis terfikir bahawa ramalan kali ini ada besar kemungkinannya untuk berlaku.
Jika ramalan Oriental Daily ini benar-benar menjadi kenyataan, kita akan menyaksikan buat pertama kalinya pilihanraya negeri untuk Selangor dan Pulau Pinang akan diadakan berasingan dari pilihanraya umum.  Kedua ketua kerajaan negeri tersebut telah mengumumkan tidak akan membubarkan DUN masing-masing serentak dengan pilihanraya umum.
Satu lagi perkara besar yang dijangka akan berlaku jika benar pilihanraya dilangsungkan pada 15hb Januari 2012, Pakatan Rakyat dan NGO Bersih akan meneruskan perhimpunan Bersih 3.0 berikutan proses menambah baik pilihanraya yang sedang dalam kajian Jawatankuasa parlimen berkaitan masih belum selesai.
Tempoh masa dari tarikh parlimen dibubarkan sehingga pilihanraya dilangsungkan akan memberi peluang kepada NGO Bersih untuk mengatur koordinasi perhimpunan tersebut.
Apa pun, keputusan akhir masih lagi di tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan dia pula diketahui mempunyai corak pemikiran yang sukar dijangka, waima oleh ahli partinya sendiri.


Photobucket

Sudah Bersediakah Pakatan Untuk Memerintah...?

on

http://2.bp.blogspot.com/_2F9nTcAJr7c/SlQH0anyebI/AAAAAAAAG40/OtewkOYHiSQ/s1600/Pakatan.jpgApakah semua pihak bersedia untuk perubahan apabila Pakatan Rakyat(PR) memenangi tampuk pemerintahan negara nanti? Apakah pemimpin parti komponen PR telah bersedia untuk memerintah dan menangani isu-isu semasa dengan kaedah dan cara yang berbeda dari budaya yang diamalkan oleh UMNO-BN? Dan apakah penyokong yang memilih PR dan sekali gus menolak UMNO-BN sudah bersedia untuk menghadapi kaedah dan cara pemerintahan baru yang dibawa oleh PR.?


Begitu juga apakah seluruh rakyat dan seluruh sistem pentadbiran pusat termasuk kehakiman, keselamatan dan seluruh jentera pentadbiran negara telah bersedia menerima dan mengamalkan budaya baru yang cuba dibawa oleh PR yang jelas digariskan di dalam Buku Jingga?

Setelah 52 tahun dibelenggu oleh pemikiran, kaedah, cara dan budaya pemerintahan UMNO-BN sudah pasti semua pihak mengharapkan satu perubahan. Namun pada hakikatnya semua pihak telah mangli dan sebati dengan model demokrasi dan pendekatan pemerintahan UMNO-BN sehingga rata-rata menganggap itulah cara dan kaedah yang betul walaupun mereka bercakap tentang perubahan. Dan paling malang ramai yang menganggap itulah sistem dan cara yang terbaik bagi Negara majmuk seperti Malaysia.

Dalam apa sistem pemerintahanpun ada tiga pihak yang mempunyai kepentingan: Pemerintah atau pemimpin parti yang memerintah; penyokong dan aktivis parti pemerintah; rakyat biasa.
Kumpulan seminat ini (interest group) mempunyai matlamat yang hampir serupa tetapi tidak sama. Adalah satu kesilapan besar bagi mana-mana pihak pemerintah yang menganggap bahawa kemenangan mereka mendapat majoriti kerana mereka mempunyai matlamat yang sama. Dalam sistem pemilihan pemerintah berdasarkan peti-undi percaturan kemenangan sesuatu pihak yang menawarkan diri atau parti bergantung kepada pelbagai faktor. Bagi negara-negara maju sekurang-kurangnya isu ideologi sudah menjadi perkara silam. Namun bagi negara mundur atau membangun atau separa-maju seperti Malaysia landasan dan alur pemerintahan masih kabur. Isu idelogi masih lagi belum selesai. Pendekatan pemerintahan tentang kebajikan rakyat, pendidikan, jalur ekonomi, hubungan sosial, hubungan etnik, hubungan luar negara, dan pelbagai isu tentang kerakyatan dan kenegaraan masih belum jelas.

Bagi negara maju misalnya AS dan Britain mereka sudah pasti dan kekal dengan sistem dua partinya(walau kini ada parti ketiga di Britain yang mula memecah tradisi ini), ideologi demokrasi leberalisma sekularnya, ekonomi kapitalis dan pelbagai dasar seperti dasar hubungan luar, kerakyatan, keselamatan dan lain-lain telah diterima sebagai mekanisma dan pendekatan pemerintahan yang tetap dan konsisten. Semua ini telah difahami oleh rakyat/pengundi mereka. Yang tinggal untuk dikempen dan dijadikan isu dalam pilihanraya adalah isu-isu semasa seperti pendekatan baru dalam bidang pendidikan, keselamatan sosial, dasar percukaian dan keselamatan semasa tanpa menyentuh perkara asas dalam sistem demokrasi ala mereka. Misalnya Perdana Menteri Tony Blair, walau begitu popular sehingga menjadi Perdana Menteri Britain termuda dan paling lama memerintah kecundang dalam mempertahankan kerajaan Parti Buruhnya kerana dasar luar berkaitan Iraq.

Barrack Obama menang dalam pilihanraya bukan kerana dia berjanji untuk mengubah dasar AS berkaitan negara Palestin dan meminggir Israel (mana-mana bakal calon Presiden Amerika yang dilihat meminggir Negara Yahudi dalam dasarnya dari awal lagi pasti tidak terpilih oleh parti Demokrat atau Rebublican untuk bertanding oleh partinya). Sebab itu Obama dengan keras mahu memveto cita-cita Palestin untuk menjadi anggota penuh PBB kerana dasar Amerika berkaitan Israel sudah terlalu jelas.

Rakyat mereka faham bahawa dasar teras kenegaraan mereka masih sama. Yang menjadi percaturan sekadar isu-isu sekunder yang tidak membawa implikasi besar kepada sistem pemerintahan dan rakyat. Oleh itu walau parti mana yang memerintah ia tidak banyak memberi implikasi drastik kepada rakyat.
Sebaliknya bagi negara seperti kita dan lain-lain negara membangun risiko pertukaran kerajaan amat besar. Rata-rata rakyat/pengundi yang telah diasuh dan membesar dalam sistem demokrasi ala UMNO/BN kelihatan masih enggan mengambil risiko walau sudah wujud perubahan agak drastik pada PRU 12. Namun bukan satu perkara mustahil jika rakyat sekadar mahu berubah angin dan merisik-risik apa yang pihak lain boleh memberi jika diberi peluang. Dan inilah yang menjadi persoalan: apakah semua pihak bersedia setelah ada petanda jelas bagi pihak PR untuk memerintah.

Semua pihak menyadari hakikat bahawa kerajaan BN?UMNO telah memerintah lebih setengah abad dengan kuasa yang cukup kukuh dan bagi sesetengah pihak menganggap ianya merupakan kuasa yang hampir mutlak dan berlebihan sehingga menggugat falsafah dan prinsip demokrasi. Dengan kuasa majoriti lebih dari dua pertiga pemerintah boleh sahaja meminda dan menggubal segala macam undang-undang dan peraturan bagi mengukuhkan kedudukan mereka. Di samping itu mereka juga menguasai semua media perdana hingga khalayak hampir buta dan pekak terhadap suara yang mahu membawa perubahan atau melihat dari sudut yang laian.

Dalam demokrasi ala UMNO/BN pusat kuasa berpaksikan kuasa mutlak PM dalam semua hal. Bukan sahaja perkara besar seperti menentukan tarikh pilihanraya, menentukan siapa Ketua Hakim Negara, mengubah bahasa dari Melayu ke Inggeris dalam pendidikan, malah siapa patut mendapat projek apa pun ditentukannya. Sungguh hebat kuasa PM Malaysia sehingga nama pusat hentian bas Puduraya yang begitu sebati ditukar ke Pudu Sentral kerana sekadar mahu respon kepada permintaan seorang rakan fbnya(Tak hairanlah dahulu ada Menteri Besar yang tidak berapa cerdik dengan tidak sekonyong-konyong menukar nama Alor Setar kepada Alor Star tanpa merujuk kepada pakar dan rakyat terlebih dahulu)

Namun apabila dunia secara mendadak menghadapi ledakan maklumat dan keruntuhan sempadan serta rempuhan globalisasi dunia terbuka telah mengubah segala-galanya. Menyadari hakikat inilah maka pemerintah negara-negara dunia ketiga mulai gusar dan terpaksa melonggarkan cengkaman terhadap rakyat. Tiba-tiba kerajaan yang dahulunya begitu bebal dan kebal dengan kuasanya menjadi lunak terhadap permintaan rakyat. Status rakyat kononnya sebagai penentu yang memilih kerajaan mulai diiktiraf secara lebih serius berbanding dahulu di mana rakyat boleh sahaja dianggap sebagai peminta sedekah dan kerajaan sebagai pemberi dan penentu nasib masa hadapan rakyat.

Testimoni akibat perubahan ini terbukti dengan pertukaran kerajaan di negara dunia ketiga dan akhir-akhir ini hampir semua negara-negara kuku-besi di Asia Barat sudah runtuh atau hampir runtuh dan bahangnya terasa di mana-mana. Sebahagian besar negara-negara tersebut berselindung di sebalik sistem demokrasi dan kebanyakannya pula mendapat perlindungan(patronage) Uncle Sam@US.

Bagi Negara Malaysia yang tercinta ini rakyat masih berhati-hati dan sebahagian yang masih mangli dan tegar mulai menggunakan daya berfikir dan sedang memikir. Namun apakah mereka sudah bersedia.
Pihak pertama: Pemerintah/pemimpin parti. PR telah menerbitkan buku JIngganya sebagai janji yang komprehensif untuk mentransformasikan Negara dan sistem pentadbiran Negara. Walaupun ianya mungkin jika semua pemimpin PR benar-benar faham dan sanggup membuat pengorbanan besar dari segi ideologi parti masing-masing sehingga secara ijmak mereka menggunakan upaya politik (political will) bagi menginstitusikan perubahan berkaitan. Yang menjadi persoalan adakah mereka bersedia untuk memisahkan diri dari gaya dan cara UMNO/BN tanpa mengira risiko politik kendiri. 

Sebagai contohnya sanggupkah pemimpin PR meletak jawatan apabila berlaku sebarang musibah atau kemalangan akibat kecuaian kementerian yang dipimpinnya. Biasanya apabila perkara seperti ini berlaku maka pemimpin pembangkang selalu mendesak Menteri BN meletak jawatan.
Pihak Kedua: Penyokong dan aktivis parti PR. Penyokong dan aktivis parti pemerintah di bawah BN biasanya mendapat pelbagai `gula-gula` dan `madu` dalam bentuk projek, jawatan dalam GLC atau kenaikan pangkat atau macam-macam lagi ganjaran hanya kerana menjadi aktivis parti komponen BN. Apakah PR pun akan membuat demikian? Jika diamati di negeri-negeri yang diperintah PR unsur atau gejala ini memang sudah diikuti walaupun tidak sesembrono UMNO/BN. Namun inilah yang akan menimbulkan kekecewaan rakyat nanti dan menjadi senjata yang boleh menikam diri. Rakyat dan pembangkang akan berkata `apa bezanya dengan perangai BN/UMNO semasa mereka memerintah dahulu?`

Pihak Ketiga: Rakyat biasa. Selama 52 tahun mereka ini rata-rata tidak kisah selagi perut kenyang, ada wang secukup makan-pakai dan dapat hidup aman(tak semestinya makmur). Selama 52 tahun rakyat biasa menerima sahaja segala alasan yang disogok oleh kerajaan kerana itulah sahaja maklumat yang mereka ada yang disumbat ke telinga mereka oleh media cengkaman pemerintah. Tetapi rakyat di bawah pemerintahan baru nanti tidak semudah itu. Mereka sedikit sebanyak sudah belajar mendesak daripada pembangkang yang kini pula menjadi pemerintah. Namun persoalan besar adakah mereka sudah bersedia untuk menjadi rakyat yang bermaklumat dan mempunyai kebebasan yang akan diberi oleh kerajaan PR dan bersedia pula untuk menerima demokrasi model baru yang lebih terbuka.

Walau apapun tanggapan dan harapan semua pihak, yang pasti apabila PR memerintah di peringkat pusat nanti masanya sudah tiba bagi rakyat Malaysia `bermain` politik dalam gelanggang dan padang baru yang lebih luas, lebih rata dan tidak licin seperti sekarang. Pengalaman PR memerintah beberapa buah negeri dan kewibawaan kepimpinan PR tidak boleh diperlekehkan. Apa yang perlu hanyalah peluang dan kematangan.Oleh Abdul Halim bin A. Karim
Photobucket

PRU-13: 'Jangan Pinggir Orang Lama'

on

Umno ditegur supaya tidak terlalu mementingkan calon boleh menang dalam pilihan raya umum akan datang kerana terdapat faktor lain yang perlu diambil kira.

NONESuara yang 'menyongsang arus' itu kedengaran dalam sesi perbahasan dalam persidangan Pemuda Umno di Kuala Lumpur hari ini.

"Orang lama pun boleh servis. Bukan calon winnable (boleh menang) saja perlu diambil kira, tetapi juga yang setia pada parti," kata wakil Sabah, Mohd Joh Wid.

Membandingkan dengan suasana waktu perang, beliau berkata pelbagai perkara perlu diambil kira dalam menangani pihak lawan.
Selepas Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak menegaskan perlunya calon boleh menang dalam pilihan raya akan datang, pemerhati politik berpandangan terdapat kerunsingan di kalangan calon lama yang mungkin tidak terpilih.

Sementara itu, wakil Perlis Mohd Mohsin Yusof berpendapat, perlu ada "perjanjian" dalam pilihan raya depan berhubung isu itu.

"Siapa pun calon kita terpaksa terima walaupun sakit sikit.

"Kalau boleh, adakan perjanjian, tak kira sama ada lisan atau bertulis, (supaya) yang penting menang. (Isu) yang lain kita jawab kemudian," katanya.Photobucket

Kalau Lisa Surihani Berada Di Pentas PKR Atau Pas, Ribut Satu Malaya.

on
Pelakon Wanita Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010, Lisa Surihani Mohamed dipilih antara lima penerima Anugerah Pencapaian Khas Pergerakan Puteri sempena Perhimpunan Agung pergerakan itu di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini, sebentar tadi.


Empat penerima lain ialah Johan Qariah Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa 2011, Suraya Abu Hassan; penerima kumpulan pertama Biasiswa Nasional 2010, Nur Izzati Zainal Nazeri; pemenang pingat emas dalam sukan renang Sukan SEA 2011, Katrina Ann Abd Hadi dan usahawan wanita cemerlang, Harlina Hamid.Dikerumuni Puteri-puteri UMNO untuk bergambar kenangan.Oleh kerana negara kita mengamalkan sistem demoKerasi, jadi.. ikut suka dia lah nak sokong Parti mana sekalipun..

Cuma jangan jadi macam MCA sudahlah.. bacalah di ( SINI )

Sumber gambar.. tertulis di gambar tu..Photobucket

FELDA Beralih Arah

on

Aku yakin lepas ni akan lebih ramai warga Felda yang akan mula buka mata, menilai balik pendirian depa selama ni dan tak lagi tertipu dengan mainan Umno BN dan tak lagi jadi kuda tunggangan Umno BN dan menjadikan ANAK sebagai salah satu sumber maklumat alternatif.

Tak mustahil Felda boleh bertukar dari kubu kuat Umno menjadi jerangkap samar untuk Umno BN pada PRU13 akan datang.


Harakahdaily melaporkan: 
AMPANG, 28 Nov: Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP) Felda memberi tempoh 14 hari kepada Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad membuat permohonan maaf secara terbuka ekoran dakwaan mengeluarkan kenyataan menghina peneroka.

Kata-kata penghinaan itu didakwa diucapkan Isa semasa sesi penerangan kepada perwakilan Koperasi Permodalan Felda (KPF) di Melang Inn Kuala Pilah baru-baru ini.

"Kita telah melantik peguam untuk menuntut Tan Sri Isa Samad membuat permohonan maaf secara terbuka dalam tempoh 14 hari dan menyiarkannya sekurang-kurangnya di lima buah akhbar.

"Jika enggan memohon maaf, kita akan meneruskan tindakan saman terhadap beliau," kata Ketua Peneroka Felda Kebangsaan yang juga Naib Pengerusi JKPP Wilayah Johor Bahru, Shamsuddin Othman - Hrkh.
MalaysianInsider pulak melaporkan:
KUALA LUMPUR, 28 Nov ― Dilihat sebagai bantahan terbuka kali pertama, badan yang mewakili peneroka Felda hari ini menggesa Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad berundur secara terhormat dan mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menunaikan permintaan itu jika inginkan undi pilihan raya umum ke-13.

Gesaan itu dibuat pada satu media di sini hari ini oleh Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP), yang diiktiraf secara rasmi oleh Felda, mendakwa mewakili 1.6 juta warga peneroka dan sekitar 120,000 peneroka dari 11 wilayah Felda di seluruh negara.

Desakan itu dibuat ketika pentadbiran Najib bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum ke-13 dan mengharapkan sokongan padu peneroka Felda yang selama ini dianggap sebagai kubu kuat Umno-BN.

Selain menggesa Isa, yang mengetuai Felda sejak setahun lalu, JKPP juga menggesa Pengarah Seranta Felda Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid dan Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd, Datuk Sabri Ahmad agar berundur sama.

Desakan itu memuncak ketika proses menyenaraikan Felda Global Ventures sedang giat dijalankan.

Langkah penyenaraian itu diumumkan oleh Najib ketika membentangkan Bajet 2012 pada 7 Oktober lalu.

“Di atas segala polemik, isu dan masalah yang timbul, JKPP dan (Gerakan Persatuan Wanita) GPW dengan ini sebulat suara mengusulkan kepada Tan Sri Isa Samad, Datuk Sabri Ahmad dan Datuk Noor Ehsanuddin agar mengundur diri secara terhormat dan jika hasrat kami ini tidak ditunaikan oleh YAB Persana Menteri, jelaslah sokongan peneroka Felda semasa pilihan raya umum ke-13 tidak lagi diperlukan oleh kerajaan memerintah,” kata kenyataan media itu. - TMI
Harakahdaily juga melaporkan:
Menurut Shamsuddin lagi, penghinaan oleh Isa terhadapnya itu dipercayai ada kaitan dengan tindakannya yang mempersoal prolehan Felda yang hanya akan mendapat RM500 juta setahun selepas memajak 360,000 tanah kepada Felda Global Ventures untuk disenaraikan.

Sedangkan pendapatan Felda daripada tanah-tanah itu sekarang ini sekitar RM2 billion setahun.

"Ini kali pertama dalam sejarah, pengerusi Felda hina peneroka, tak pernah berlaku sebelum ini," katanya.

Selain itu dalam video itu juga, Isa secara tersekat-sekat menggelarkan 'JKPP' sebagai 'JKK'.

"Setelah hampir setahun bertugas tetapi masih tidak mengetahui nama dan fungsi JKPP membuktikan Tan Sri Isa tidak layak menerajui Felda," katanya. - Ibid.Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List