43 Pengundi Tidak Dikenali Di Daftarkan Di Enam (6) Rumah Di Parlimen Kuala Kedah

on May 27, 2013Kewujudan pengundi hantu menjadi isu paling utama yang mempersoalkan perjalanan PRU13. Menurut laporan-laporan yang telah dibuat sebelum, semasa dan selepas hari mengundi, pengundi hantu ini dipercayai didatangkan dalam dua bentuk; iaitu rakyat asing yang diberikan kad pengenalan dan mengundi; serta pengundi rakyat Malaysia yang mengundi lebih dari sekali kerana didaftarkan di beberapa tempat.

Beberapa hari sebelum hari pengundian, jentera Barisan Nasional di seluruh negara giat mengedarkan slip-slip mengundi yang menyatakan tempat dan saluran mengundi dari rumah ke rumah. Slip-slip ini diambil dari daftar undi induk yang dikeluarkan oleh SPR.

Di seluruh negara, banyak berlaku kejadian slip undi yang diedarkan oleh Barisan Nasional itu menunjukkan wujudnya pengundi-pengundi tidak dikenali yang didaftarkan di alamat-alamat dalam kawasan tertentu. Banyak pemilik dan pengundi asal di alamat-alamat tersebut telah tampil membuat laporan polis mempersoalkan kenapa ada pengundi lain yang didaftar dengan ramai di alamat mereka, sedangkan mereka telah tinggal di alamat itu dari awal dan tidak pernah mengenali nama-nama yang didaftarkan.

Saya sendiri membantu membuat 2 laporan polis di Pandan berhubung kejadian ini pada hari pengundian.

Hari ini, saya tampilkan 5 laporan polis yang dibuat berasingan di Parlimen Kuala Kedah yang menunjukkan bahawa 43 orang yang tidak dikenali telah didaftarkan di 6 buah rumah di dalam satu taman, iaitu Taman Sri Putra.


kk1
kk2
kk3
kk4

kk5

Saya juga sertakan satu salinan Borang 10A yang dikeluarkan oleh SPR sendiri di Parlimen Kuala Kedah, yang mengesahkan bahawa seorang pengundi iaitu Lim Tiek Hong dinafikan hak mengundi kerana ada orang lain telah mengundi bagi dirinya.

kualakedah10a1
kualakedah10a2

Laporan-laporan polis dan Borang 10A yang dikeluarkan sendiri oleh SPR mengesahkan bahawa keraguan wujudnya pengundi hantu yang didaftarkan berkali-kali ada asasnya. Kejadian seperti ini di seluruh negara memperkukuhkan persepsi rakyat bahawa PRU13 penuh dengan penipuan dan SPR tidak mempunyai kewibawaan untuk mempertahankan satu proses pilihanraya yang adil, bersih dan telus.

Oleh yand demikian, saya menyeru kepimpinan SPR untuk memberikan penjelasan yang masuk akal mengenai kejadian-kejadian ini kerana ada laporan polis khusus yang dibuat mengenainya. Saya juga menyeru supaya pasukan polis mula membuat kenyataan mengenai pelbagai laporan polis mengenai penyelewengan pilihanraya yang telah dibuat selama ini.

Jika 43 pengundi yang diragui boleh wujud di satu taman di Parlimen Kuala Kedah hanya di 6 buah rumah, bayangkan berapa banyak pengundi hantu yang sebegini yang boleh didaftarkan di seluruh negara.

RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi KEADILAN
27 MEI 2013 

Photobucket

ANGKUT LAGI BANGLA RAMAI-RAMAI NANTI BOLEH JADI BANGLASIA

on

Selepas agak lama tertangguh, pekerja dari Bangladesh akhirnya dijadual tiba ke Malaysia secara berperingkat mulai minggu kedua Jun, kata Biro Tenaga Manusia, Pekerjaan dan Latihan (BMET).
 


Dhaka Tribune melaporkan bahawa keputusan itu dibuat selepas wakil buruh Bangladesh di Malaysia mengadakan mesyuarat dengan pegawai-pegawai kerajaan Malaysia pada 23 Mei.

Laporan itu menyebut bahawa penghantaran pekerja tertangguh disebabkan pilihan raya umum di Malaysia.

Delegasi empat anggota diketuai Ketua Pengarah BMET Begum Shamsun Nahar akan berlepas dari Dhaka hari ini untuk menghadiri mesyuarat jawatankuasa teknikal bersama yang dijadual 28 Mei di Malaysia.

"Kami akan membincangkan perkara-perkara berkaitan teknikal dan bagaimana untuk mempercepatkan proses migrasi ke Melaysia," kata Nahar.

Beliau berkata Malaysia bercadang mengambil 30,000 pekerja Bangladesh untuk sektor peladangannya di bawah perjanjian antara kerajaan kedua negara.

Kerajaan Bangladesh telah memilih sekumpulan 10,000 pekerja secara rawak daripada pangkalan data yang diwujudkan melalui proses pendaftaran secara dalam talian yang dibuat di seluruh negara.

Kerajaan menandatangani MoU dengan Malaysia pada 26 Nov tahun lepas, bersetuju untuk menghantar pekerja dengan kos perpindahan yang rendah. Seorang pekerja kini memerlukan Tk33,000 (RM1,236) untuk ke Malaysia berbanding sebelum ini apabila agensi pengambilan swasta mengenakan bayaran lebih Tk200,000 (RM7,492) untuk perkhidmatan yang sama.

Bernama
Photobucket

Ustaz Azhar Idrus Nikah

on

 


Pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus atau lebih dikenali sebagai UAI hari ini selamat melangsungkan perkahwinannya buat kali ketiga. Tahniah kami ucapkan kepada Ustaz Azhar Idrus dan semoga berbahagia hingga ke akhir hayat. Berikut adalah beberapa keping foto perkahwinan tersebut bersama isteri ketiga Ustaz Azhar Idrus. 


Update Terkini: Menurut sumber, Ustaz Azhar Idrus (UAI) baru selamat diijabkabulkan dengan anak saudara Tn Hj Omar bin Tahar, Ketua Cawangan Keramat Permai AU 1, Hulu Klang, Gombak pada hari ini 26 Mei 2013 


Photobucket

Tunggu masa rumah diroboh di Kampung Serai Wangi

on


Photobucket

SHAMSUL ISKANDAR ATAU KETUA PEMUDA PAS PERAK YANG "KURANG CERDIK"?

onIni pandangan aku. Bukan nak tambah keruh keadaan ... Shamsul seharus nya lebih baik dan kuat bekerja dari Ali Rustam yang beliau tewaskan.....Jangan hanya pandai bercakap. Ingat pengundi kawasan anda yg berjumlah 99,581...! TURUN PADANG SHAMSUL JGN BYK BERCAKAP. ALI RUSTAM YG DAH KALAH PUN MASIH TURUN PADANG...!

Aku tak Nampak apa yang salahnya Shamsul katakan. Dia hanya mempersoal mengapa PAS meletakkan calon di kerusi yang telah dipersetujui bersama dalam pakatan. Kalau Shamsul buat silap pun mungkin sebab teguran secara terbuka. Bukan isu teguran yang kita personal, tapi pokoknya adalah isi cerita. 

Tapi kenapa pula ustaz Zawawi menjawab macam ni pulak..
Kenyataan Balas Dewan Pemuda PAS Negeri Perak terhadap kenyataan Ketua A.M.K

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

1- Saya merujuk kepada ucapan Ketua A.M.K Sdr Shamsul Iskandar Md Akin di Kongres Nasional Keadilan seperti yang disiarkan oleh The Malaysian Insider bertarikh 24 Mei 2013. Berikut adalah kenyataan balas Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

2- Apa ingin saya tegaskan, PAS ialah sebuah gerakan Islam yang tidak akan mengkhianati janji kerana itu adalah akhlak Islam. Sekalipun berlaku salah faham, maka sewajarnya guna saluran yang baik dalam menegur demi menjaga keharmonian dan tidak memberi ruang pada pihak lawan.

3 - PRU -12 adalah sejarah hitam bagi Perak apabila ada di kalangan YB P.K.R sendiri telah lompat parti. Ianya merupakan pengajaran untuk PR di Perak secara umum dan PAS di Perak secara khusus untuk lebih berhati hati dan berwaspada dalam soal pemilihan calon.

4 - PAS bergerak di atas dasar kepentingan Islam tanpa mengkhianati prinsip dan perjuangannya maka tindakan yang dilakukan adalah diteliti dan dikaji. Tindakan oleh AMK ini mencerminkan nilai pemikiran politik AMK masih tidak matang dan mudah untuk pihak lawan memperkotak katikkannya.

6 - Seandainya DAP boleh menghormati segala permuafakatan dalam PR maka selayaknya PKR juga mencontohi nilai budaya politik mereka agar tidak tersasar daripada landasan matlamat sebenar.

7- Apabila Ketua AMK berani memburukkan dan menuding jari kepada Presiden PAS tanpa penjelasan secara rundingan bersama maka ia boleh diertikan sebagai tuduhan melulu. Sikap dan tindakan ini amat sukar diterima oleh para ahli PAS.

Salam persaudaraan dari saya
YB. Ustaz Mohd Zawawi Abu Hassan
ADUN Gunong Semanggol
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Perak

kita lihat apa sebenarnya yang diperkatakan oleh Shamsul..

Ketua Angkatan Muda PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin hari ini menyuarakan kekecewaannya terhadap PAS yang mengeluarkan watikah pelantikan calonnya bertanding kawasan yang ditandingi PKR pada pilihan raya umum 5 Mei lalu.

Shamsul menegaskan sayap parti itu tidak mahu tindakan itu kembali berulang di mana terdapat persetujuan untuk ditandingi rakan sekutu parti lain.

Beliau yang juga ahli parlimen Bukit Katil turut mengecam tindakan mengecam calon parti gabungan tanpa mengemukakan bukti kukuh.

Shamsul yang juga seorang peguam berkata pertikaian seperti itu sepatutnya diselesaikan secara dalaman parti dan bukan menerusi media.

Pemimpin muda PKR itu berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasarnya dalam Kongres AMK petang ini.

Kalau korang perhati betul-betul. aku rasa ustaz Zawawi tak langsung menjawab solan yang dibangkitakan. So apa citer ni ustaz?

Aku bukan penyokong tegar PKR, PAS ataupun DAP. Aku cuma mahu yang terbaik untuk rakyat! SHAMSUL ISKANDAR TAK TAHU HORMATI KAWAN .. PENDAPAT KALIAN MACAM MANA?


Assalamualaikum,,...

Ketika kita mahu melupakan apa yang telah dibuat oleh Azmin dan Zuraida, tiba tiba Ketua AMK yang juga MP bukit ketil, Shamsul Iskandar Akin secara terbuka menyalahkan THHG, Persiden PAS atas isu pertindihan kerusi yang menyebabkan partinya PKR gagal meraih kerusi terbanyak di Selangor.

Orang Teganu kata mulut lembik sehingga tergamak beliau mengutuk TGHH tanpa ada sedikitpun rasa hormat.

Shamsul sepatutnya malu dengan pemuda PAS, yang ketua DPPM samada yang sekarang atau yang dulu, tidak pernah menyalahkan pemimpin utama PKR dalam apa jua isu yang terjadi.

Shamsul yang pernah bertanding di Dungun pada PRU 12 dan bersama UAI ketika berkempen seharusnya sudah belajar bagaimana layanan ahli PAS terhadapnya dan sudah pasti akan merasa malu untuk menyalahkan TGHH sedemikian rupa, apa kena Shamsul Iskandar sebenarnya?

Pada ketika seluruh jentera PR bersama NGO sedang tumpukan penuh perhatian untuk menekan SPR dan BN, kata kata Shamsul Iskandar adalah tidak diperlukan, lebih baik Shamsul memberi tumpuan kepada blackout 505 demi kepentingan bersama.

Kenapalah sebenarnya tujuan Shamsul, nak kata beliau menjadi proxy kepada Azmin, Azmin sendiri sudah mengaku kesilapannya dalam isu pertindihan kerusi di Selangor sehingga PKR dikatakan hilang dua kerusi, malah pengakuan Azmin boleh dikatakan menyebabkan Shamsul terpaksa menjilat ludahnya kembali.

Shamsul harus segera meminta maaf............ ~ TKO


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List