Parasit Sebenar Telah Pun Dapat Dinyahkan

on Jan 21, 2012
Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor, Khalid Samad berkata, pihaknya telah diberi "kemampuan" oleh ALLAH untuk menyahparasit, yang menurutnya secara perlahan-perlahan telah merosakkan parti Islam itu.

Dengan perkembangan itu, kata beliau, parasit sudah pun dinyahkan dan Pas akan mara ke hadadan bagi memenuhi kehendak rakyat dan umat Islam untuk menggantikan Umno dengan menjadi wadah politik umat Islam yang utama di negara Malaysia.

Tanpa menamakan mana-mana pihak dan individu dalam entri terbaru blognya, Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, kedengaran juga ada pihak yang ingin membuat 'road-show' ke seluruh negara.

"Bagi saya itu adalah hak dia dan lagi banyak dia cakap, lagi jelas pendiriannya yang dangkal.

"Hanya dia perlu ingat, kesalahannya kali ini bukan kesalahan kali pertama. Dulu dia pernah ditegur dan sudah pun diberi amaran," katanya sambil menambah, "kali ini dia lajak lebih jauh lagi, maka dan bagi yang menganggap pemecatan beliau agak drastik; perlu diberi amaran dulu dan sebagainya, harap ingat kembali peristiwa lampau."

Tulisan beliau merujuk kepada tindakan susulan bekas Pesuruhjaya Pas Selangor Datuk Dr Hasan Mohamed Ali.

Pas memutuskan untuk memecat Hasan sebagai ahlinya pada 8 Januari lalu.

Ekoran perkembangan itu, Hasan mendedahkan wujud parasit dalam Pas tetapi hanya mahu mendedahkan kumpulan itu, yang didakwanya telah memesongkan parti itu daripada landasan perjuangan Islam dalam waktu terdekat menerusi program jelajah ke seluruh negara.

Kata Hasan, kumpulan berkenaan menduduki jawatan penting dalam parti dan antara lainnya telah berjaya mengubah hala tuju Pas termasuk dalam isu pemecatan beliau daripada parti itu.

Menurutnya, kumpulan berkenaan mempunyai hubungan dengan pergerakan Islam tertentu dan sebahagian mereka bergerak cergas di luar negara sebelum ini sebagai pelajar.

Khalid, Ketua Pas kawasan Shah Alam dan ahli jawatankuasa kerja Pas pusat berkata, kemungkinan pihak yang mendakwa wujud parasit akan mencanangkan bahawa dirinya dipecat kerana Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Itu jelas satu pembohongan. Dia dipecat kerana sikap dirinya sendiri.

"Semasa road-show boleh cakap apa yang dia suka, reka cerita dan sebagainya, tapi semua tahu, dia dipecat kerana sikapnya.

"Sikapnya yang tidak mahu terima pendirian parti dan kesungguhannya membawa mesej Umno-BN untuk mempengaruhi ahli Pas dan rakyat jelata," katanya lagi.

Khalid seterusnya menulis bahawa "dulu dia juga yang menjadi juara wala’ dan thiqah. Tetapi itu hanya ketika dia sebagai ketua."

"Semua kena dengar cakap dia. Kalau tidak, maka tidak wala’, tidak thiqah serta tidak cukup tarbiyah dan sebagainya.

"Tetapi apabila dirinya bukan ketua, nampak gayanya konsep tersebut tidak lagi releven," katanya.

Beliau menambah, mungkin itu yang berlaku apabila dikuasai hawa nafsu, terlalu membesarkan diri dengan beranggapan bahawa dirinya sahaja yang betul dan yang lain semuanya bagaikan parasit.

"Parasit ini sebenarnya hidup di atas kekuatan yang lain dan secara perlahan merosakkan pihak yang menanggungnya.

"Itulah apa yang ingin dilakukan. Tetapi, Alhamdulillah, ALLAH sayangkan Pas dan memberi Pas kemampuan untuk ‘nyahparasit’ dan inilah yang telah berlaku," katanya. -SHPhotobucket

Najib Pening

onTabiat berbelanja besar seorang lagi anggota keluarga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menarik perhatian media Australia hari ini - kali ini di Sydney.

Dalam seksyen 'Private Sydney' akhbar Australia Sydney Morning Herald, kolumnis Andrew Horney menggelar Rosmah sebagai "first lady of shopping', kerana dikatakan telah membelanjakan A$100,000 (RM325,000) di sebuah butik di Sydney.

Memetik pereka fesyen Sydney Carl Kapp, kolumnis itu melaporkan bahawa "pelanggan terbesar" Kapp telah membelanjakan jumlah yang mengejutkan sewaktu "percutian peribadi" di sana "sekitar dua minggu lalu".


Menurut kolum tersebut, Rosmah dan Najib, semasa cuti tersebut,
menginap di penthouse A$20,000 (RM65,100) semalam (kanan) di Hotel Darling.

Dengan tajuk 'Super Kerr Now a Model Citizen', kolum itu turut melaporkan bahawa Rosmah telah meminta "parkir valet untuk limousinnya" dan menerbangkan Kapp ke Malaysia untuk mengenakan pakaian yang ditempahnya'

Oktober lalu, anak perempuan Najib, yang tidak dinamakan, telah dilaporkan oleh akhbar Western Australian telah berbelanja mewah di David Jones di Perth semasa Mesyuarat Ketua-ketua Negara Komanwel (CHOGM).

Akhbar itu kemudiannya membuat pembetulan kepada laporan tersebut, dengan memetik sumber tanpa nama, selepas Najib berkata anak perempuannya tidak berada di Perth pada masa itu.- Malaysiakini

* Kalau yang membuatnya Anwar, Utusan dan Tv3 barangkali akan melaporkan berita itu 3 hari 3 malam. Siap dengan komen mufti lagi tentang tabiat berbelanja besar...Photobucket

Isteri makin berumur makin ‘hot’

on
Habislah. Itu saya boleh kata kepada kawan-kawan yang mahu guna isu ‘kedinginan’ isteri untuk berkahwin lagi. Hari ini, alasan itu sudah tidak relevan lagi. Ini berikutan laporan American Journal of Medicine baru-baru ini yang menyatakan, kepuasan seksual bagi wanita sebenarnya semakin meningkat seiring pertambahan usia.

Malah, jangan tidak percaya bahawa mereka mendapat lebih kuasa pecutan VROOOOMMM setelah melepasi usia 40 tahun. Dan satu lagi kejutan, separuh daripada mereka yang berusia antara 40 hingga 100 tahun, masih aktif melakukan seks. Kajian itu juga mendapati, prestasi lelaki sebaliknya semakin menurun dengan peningkatan usia.

Jika kepada kawan-kawan, saya sudah katakan ‘habislah’, kepada kaum wanita, saya mahu ucap selamat untuk mereka kepada satu motivasi baru, yang sekali gus adalah penangkis bagi suami-suami yang mahu menggunakan alasan itu.

Barang kali selama ini wanita sendiri sudah terlalu dimomokkan dengan propaganda hal kedinginan mereka di ranjang apabila usia meningkat kepada 40-an, sekali gus menyebabkan mereka hilang keyakinan diri, hilang motivasi sehingga mempercayai bahawa mereka sememangnya tiada kemampuan untuk terus berprestasi berbanding zaman berbulan madu dahulu.

Ingat semula waktu itu, ‘karan’ (arus elektrik, mengikut istilah orang kampung saya) sentiasa mengalir dalam tubuh sepanjang masa, setiap ketika, tidak kira di mana. Malah lebih hebat lagi kerana ‘karan’ yang sebenar hanya mengalir apabila suis lampu dihidupkan sedangkan ‘karan’ dalam tubuh pengantin baru akan lebih tinggi voltannya apabila lampu dipadam. Itulah bezanya.

Dan saya percaya, dengan terdedahnya hasil kajian menerusi jurnal ini, ramai wanita baru tersedar bahawa mereka selama ini seperti diperdaya lelaki. Sama ada benar diperdaya atau tidak, itu saya tak pasti.

Namun apa yang rasakan, wanita juga mungkin turut memperdaya diri mereka sendiri. Walaupun secara biologi, mereka masih berkemampuan seperti dalam laporan itu yang menyatakan seluruh responden dalam usia purata 67 tahun mengaku masih mampu terangsang, mempertahankan lubrikasi malah mencapai orgasma ketika bersama suami, namun yang barang kali menjadi masalah bagi mereka adalah berkaitan dengan fokus.

Sudahlah tidak ada keyakinan, mereka juga gagal memusatkan fikiran bukan hanya ketika di ranjang malahan juga dalam kehidupan harian. Setelah mempunyai anak, perhatian mereka kepada suami mulai menurun. Tidak lagi bersikap romantik malah ada yang menolak ketika diajak untuk beromantik. Alasan yang diberi, malu pada anak-anak!

Malah ada juga yang terus mengangkat faktor usia sebagai alasan bahawa tidak lagi sesuai untuk berkelakuan seperti anak-anak muda. Walhal alasan itu diberi hanya ketika usia baru menjangkau pertengahan atau lewat 30-an. Inilah yang sering membuat suami meradang. Tidak! Jangan sangka ini masalah saya tetapi inilah isu yang sering saya dengar menerusi rungutan kawan-kawan di meja teh tarik, di pejabat malah di masjid.

Kerana itu, menerusi tulisan ini, saya harap wanita bukan sahaja mendapat motivasi baru dari segi keyakinan psikologi bahawa secara biologi, mereka sebenarnya masih mampu untuk berprestasi tinggi. Dalam bahasa orang sekarang, masih ‘hot’!

Jadi, tidak perlulah untuk membohongi diri bahawa zaman romantik untuk mereka sudah berlalu apabila menjelang usia 40 tahun. Alangkah ruginya jika tempoh ‘hot’ itu disingkatkan hanya antara usia 25 hingga 35 tahun sahaja. Malah ada juga yang memberi alasan malu jika ‘terpaksa’ hamil.
Nah! Jika tidak mahu hamil, tentu sahaja ada caranya, bukan?

Tiba-tiba saya teringat pada Mek Wok Kundor di Terengganu yang bertemu jodoh dengan suami ke-23, Md Noor Che Musa pada 2009. Ketika itu, usia Mek Wok 107 manakala, Md Noor, 37. Dan saya masih ingat lagi antara kata-kata Mek Wok: “Kalau tidak mampu layan suami, takkan saya kahwin lagi ...Photobucket

Resah Gelisah

onPemimpin UBN dan para penyokong UBN serta OKU-OKU ( Orang Kuat Umno) amat akur..amat sadar akan hakikat bahawa Pakatan Rakyat mampu menarik orang ke khalayak awam bagi memenuhi ruang yang dibuka oleh Pakatan Rakyat.

Namun begitu...pemimpin UBN dan OKU-OKUnya mungkin merasa bahawa selepas Mahathir aibkan Anwar selama 6 tahun bermula 1998-2004 dgn isu liwat si Azizan dan bersambung pula kepada legasi mahathir yang aibkan Anwar 4 tahun berikutnya 2008-2012 dengan isu liwat si Saipol...wajah kepimpinan Anwar huduh..buruk..jijik...hina..berkudis..bernanah..dan tak layak menjadi pemimpin..apatahlagi berangan nak jadi PM...
Oleh kerana mungkin mereka berasa yakin sesangat..Anwar sudah jelik..sudah pelik dimata rakyat selepas diaibkan selama 10tahun...dengan seberapa pantas..hakim memutuskan Anwar tidak bersalah dlm isu liwat Saipol...huh seluruh negara tercegang..macam tak percaya..sudah lah 10 tahun digambarkan Anwar memang kaki peliwat oleh media tv dan akhbar pro-UBN..tup-tup..Anwar tidak bersalah..heran bin ajaib...

Selepas Mahkamah "bebas"kan bro Anwar dari pertuduhan liwat si saipol..Pakatan Rakyat buat satu Konvensyen di Alor Star..dalam STADIUM..
Seperti biasa..akhbar dan media tv kata sambutan ala kadar..hambar..tetapi betapa lembabnya TV dan akhbar diMalaysia ini...tepat ja jam 8:00mlm...perghhh!!! berlambak2 dlm FB.dlm blog gambar2 lautan manusia berkupiah putih dan berkepala hitam memenuhi segenap ruang dalam stadium..diangarkan 35,000 orang telah hadir pada hari dan malam tersebut...

Maka tidak salah lagi..dan tak perlu dipertikanlagi...semua pemimpin UBN..gelisah..resah..mandi tak basah..

Sekali lagi mereka tertipu dengan penipuan mereka sendiri...usaha mereka busukan..aibkan..malukan..telanjangkan..seluruh batang tubuh Anwar..tidak berjaya sama sekali..walaupun ianya mengambil masa sehingga 1 dekad..10 tahun..

Kerana itulah Peguam Negara failkan Rayuan kes saipol sakit bontot..sbb nak pastikan Anwar tidak lagi bebas seperti burung rajawali...Rajawali dibiar bebas..sah sampai ke kayangan..dah sampai ke kayangan tentu bawa balik bidadari kayangan utk setiap rakyat Malaysia..kerana itu tali rayuan perlu ditambat ke kaki sang rajawali ini...

Namun begitu..mereka seperti biasa xsenang duduk..ini dia aku copy edit untuk hampa...

Terbaru..info terkini sumber tidak rasmi ..risikan pihak tentera membayangkan betapa Najib dan UBN makin kalut..makin ribut..makin semput memikirkan tentang nasib meraka dan parti mereka..

Antara risikian yang memeritkan telinga mereka utk mendengarkanya...

Surah Pengaruh ;...Seluruh negeri pengaruh UBN menurun 60% ke bawah..

Ayat Hilang ;...UBN bukan setakat tak mampu nak rampas balik negeri yang ditawan PR pada    2008 malah bakal kehilangan negeri yang lain plak..terutama Negeri    Sembilan..sebab tue ada blogger UMNO join DAP..dan terbaru Hatta Wahari..

Perenggan Ustz Azhar Idrus ;... Terengganu pun sudah 50-50..anytime boleh        tumbang..apatahlagi sekarang ini anak muda yang dahagakan        ilmu dilanda fenomena Ustz Azhar Idrus..huhuhu..Ustz ini akan        dicalonkan di Terengganu dan berada di atas "Bulan"..jika        benar...confirm Ganu balik Bulan

Hikayat Perak ; Perak sudah tentu come back to Papa PR...sudah dirampas sebegitu kotor..main     aci nyorok belakan Sultan..rakyat jadi bengang.kerana masih lagi hormat pada     undang-undang dan Raja-Raja...api itu padam..tapi awas..baranya masih     menyala..tunggu 2012 punya sekam ja...pastu terus menyambar UBN hingga  hangus terbakar tinggal gigi dan tulang jaa..


sumber  :- http://apadianie.blogspot.com

Photobucket

Ada Orang Kata Tak Boleh Lawan UMNO Sebab Kita Kena Taat Pada Para Pemimpin???

onSaya pernah membaca sebanyak dua kali buku Fiqh al-Khilafah hasil karangan Dr. Abdul Razzaq al-Sanhuri yang pastinya merupakan tokoh yang begitu dikenali dalam dunia undang-undang. Buku yang merupakan tesis beliau di University Of Lyon di Perancis ini seingat saya telah ditulis pada tahun 1928 iaitu empat tahun selepas kejatuhan Khilafah Islamiyyah di Turki.

Buku karangan beliau yang pada asalnya ditulis dalam bahasa Perancis adalah membincangkan konsep kerajaan menurut kaca mata Islam. Antara yang menarik di dalam buku ini adalah seperti berikut:

Sesebuah kerajaan tidak akan dianggap sebagai kerajaan Islam melainkan apabila kuasa penetapan dasar (al-Sultoh al-Tasyri`iyyah) adalah diserahkan bulat-bulat kepada ketetapan Allah dan RasulNya, bukan kepada pandangan ahli parlimen.

Kerajaan Islam terbahagi kepada dua; al-Khilafah al-Rashidah (kerajaan yang sempurna) dan al-Khilafah al-Naqisoh (kerajaan yang berlaku kekurangan). Menurut beliau, al-Khilafah al-Rashidah hanya akan berlaku apabila sistem perlantikan seseorang khalifah adalah dengan pemilihan daripada rakyat. Sekiranya sistem yang diamalkan adalah sistem beraja, maka kerajaan tersebut adalah al-Khilafah al-Naqisoh.

Dari sudut sejarah, al-Khilafah al-Rashidah hanya berlaku bermula daripada pemerintahan Sayyidina Abu Bakar dan berakhir pada pemerintahan Sayyidina Ali bin Abi Tolib. Selepas itu sehinggalah jatuh Khilafah Islamiyyah pada tahun 1924, Khilafah adalah Khilafah yang tempang kerana perlantikan Khalifah adalah dengan cara kekeluargaan.
Apabila khilafah adalah khilafah yang tempang (al-Khilafah al-Naqisoh), maka sekiranya umat Islam dapat menjatuhkan khilafah ini dan dapat menggantikannya kepada al-Khilafah al-Rashidah, maka umat Islam hendaklah menjatuhkan sebuah Khilafah Islamiah yang tempang.
Sekiranya umat Islam tidak mampu untuk menggantikan al-Khilafah al-Naqisoh kepada al-Khilafah al-Rashidah, maka bersabar dengan kezaliman al-Khilafah al-Naqisoh adalah lebih baik daripada hidup di dalam zaman tiadanya Khilafah langsung.
Antara usaha yang perlu dimainkan bagi mendirikan Khilafah Islamiah buat masa hadapan adalah mewujudkan institusi ilmu yang mampu mengeluarkan orang-orang yang pakar dalam bidang fiqah (al-Mujtahidun).
Saya secara peribadi semasa di Mesir telah bertemu dengan al-Marhum Dr. Tawfiq Shawi yang merupakan menantu kepada Rd. Abdul Razzaq al-Sanhuri (Dr. Tawfiq Shawi dan isterinya Dr. Nadiah al-Sanhuri adalah orang yang bertanggungjawab menterjemahkan buku Fiqh al-Khilafah ke dalam bahasa Arab). Saya bertanya kepada beliau: "Adakah Malaysia sebuah negara Islam?" dan beliau dengan pantas menjawab "Tidak". Saya dapat mengesan sebabnya iaitu Syarak tidak dijadikan pemutus paling tinggi dalam dasar negara sebaliknya tugas ini dirampas oleh dua pertiga ahli Parlimen.

Saya membuat satu kesimpulan:

Sekiranya sebuah Khilafah Islamiah yang melaksanakan hukum-hukum Islam dan menjadikan kuasa pemutus dasar tertingginya adalah Syarak pun boleh dijatuhkan oleh rakyat apabila cara perlantikan Khalifah bukan dengan cara suara rakyat, maka apa sangatlah dengan kerajaan BN yang memerintah Malaysia pada hari ini yang sememangnya bukan negara Islam bahkan sanggup pula mengenepikan aturan-aturan Syarak.

Rasanya Kerajaan BN hari ini sangat-sangat layak untuk diruntuhkan oleh rakyat yang cintakan Islam dan cintakan kesejahteraan sejagat.


Dari Maklumat Asal


Photobucket

Hang Tuah : - Pendekar India Dan Samurai Jepun Pernah Tewas Oleh Libasan Pedang Nya.

onKita sepatutnya merasa bangga kerana pernah mempunyai seorang Tokoh Persilatan Yang Terbilang di Alam Melayu ini, yang tiada tolok bandingnya ketika itu iaitu Laksamana Hang Tuah. Seorang insan yang mempunyai kecerdasan fizikal, emosi dan spiritual yang tinggi. Kebolehan beliau bertutur dalam 12 jenis bahasa,minat berniaga sejak dari kecil lagi dan bila dewasa menjadi Ketua Pertahanan Negara serta menjadi Laksamana atau Duta Sultan Melaka ke peringkat antarabangsa adalah bukti bahawa Tokoh ini adalah seorang manusia hebat di zamannya.

Kehebatan beliau bermain keris sudah diketahui umum, namun jarang sekali kita dengar beliau juga adalah seorang pemain pedang yang handal! Malah beliau juga mahir dalam seni mempertahankan diri menggunakan senjata-senjata lain .
Mari kita ikuti kisah Hang Tuah menewaskan pendekar India dalam Hikayat Hang Tuah ini:

“..Titah baginda ( Raja negeri Bijaya Nagaram-Benua Keling-India sekarang), `Hai Laksamana, tahu-kah engkau bermain pedang perisai?` Maka sembah Laksamana, `Daulat tuanku, tahu juga patek barang2 kadar-nya’…” ( ms:359)

“Maka baginda pun menyuroh memanggil pendekar yang tahu terlalu sa-kali pada bermain pedang dan perisai. Maka titah Kisna Rayan, `Hai pendekar, engkau hendak ku-surohkan bertuju dengan Laksamana Hulubalang Melayu.` Maka sembah pendekar itu, `Daulat tuanku, berapa puloh hulubalang Melayu itu akan bertuju dengan patek? Jika sa-orang dua, bukan lawan patik…” ( ms: 360)


“…Maka Laksamana pun melangkah pintu keluar. Maka di-lihat oleh Laksamana pendekar itu hadhir menanti dengan perisai di-luar pintu. Maka Laksamana pun segera mengambil pedang dan perisai di-luar pintu itu daripada tangan orang-nya. Maka Laksamana pun memekis serta menghunus pedang-nya, lalu melompat serta di-kirap-nya (ditangkisnya) perisai menyalahkan parang (tebasan) pendekar itu. Setelah lalu parang pendekar itu, maka di-parang (pancung) oleh Laksamana kena perisai-nya, belah dua lalu ka-pinggang-nya. Maka Laksamana pun menyarongkan pedang-nya. Maka Nala Sang Guna ( Perdana Menteri Bijaya Nagaram) pun memegang tangan Laksamana lalu di-bawa-nya masok ka-balairong.” ( ms 360 )


Berikut pula adalah kisah Hang Tuah menewaskan Samurai Jepun :

“Berapa lama-nya Laksamana dudok di-benua Siam itu, sa-kali persatua, maka Phra Chau pun bertitah, `Hai Oya Bagelang, mana dia pendekar Jepun yang bernama Chin Chu itu?`Maka sembah Oya Bagelang, `Ada, tuanku, pendekar itu, dari Kemboja datang, terlalu mashhor. Jika sa-puloh, bukan lawan-nya. Maka titah Phra Chau, `Segera panggil pendekar Jepun.’ ( Ms : 390 )

“…Maka titah Phra Chau, `Hai pendekar, engkau aku titahkan bermain pedang dengan utusan Melayu ini.` Maka kata Jepun itu, `Berapa puloh orang Melayu itu? Jika sa-orang dua bukan lawan patek.` Hang Tuah sebagai `Hulubalang Melayu` tiada dapat mendengar kata-kata yang keji di-tengah majlis lalu menyambut cabaran pendekar Jepun dengan berkata: `Cheh! Hendak berdusta pula. Bicara kamu ini empat lima berdiri pun tiada endah padaku!” ….“…Maka pendekar Jepun itu pun turun ka-tanah menghunus pedangnya serta dengan amarah-nya, beberapa dilarang oleh hulubalang Siam tiada di-dengarnya. Phra Chau ( Raja Siam) sendiri lalu larang-nya . Maka ia pun berseru2, katanya, `Hai Melayu, turun-lah engkau! Jika tiada turun supaya ku-naiki balairong ku-tendas kepala-mu”.

“…Maka kata Laksamana, `Hai si-Kafir yang keras hati-mu, apa engkau hendak perbuat, perbuat-lah oleh-mu.` Sa-telah pendekar itu melihat Laksamana sudah turun, maka segera di-parang-nya. Maka Laksamana pun melompat hendak menangkis parang-nya itu, kerana (pendekar Jepun) memarang dengan dua belah tangan-nya. Sa-telah lalu, di-parang pendekar itu, maka di-parangnya oleh Laksamana telinga-nya, putus terpelanting ka-tanah maka Laksamana pun segera melompat naik ka-atas balairong itu. Maka orang pun hairan pantas Laksamana itu. Sa-telah pendekar itu melihat telinga-nya putus itu, makin bertambah marah-nya dan malu-nya lalu di-usirnya akan Laksamana hendak naik ka-balairong itu. Maka Laksamana pun segera terjun di-atas balai berhadapan dengan Jepun itu pula”.

“Maka di-parang oleh Jepun itu, di-salah-nya (dielak) oleh Laksamana, serta di-parang-nya hidung pendekar itu, putus. Maka Laksamana melompat naik ka-atas balairong itu pula. Maka di-rasa-nya oleh pendekar itu hidong-nya putus, maka lalu di-usir-nya, maka hendak di-naiki ka-balairong itu. Maka Laksamana pun terjun pula berhadapan dengan jepun itu, lalu di-parang-nya Jepun, bahu-nya pun putus gugor ka-tanah. Maka jepun itu pun mengusir pula dengan bersunggoh2 hati-nya, maka diparang pula oleh Laksamana kepala-nya belah dua…” ( Ms.391).


Itulah serba sedikit sedutan babak-babak pertarungan Hang Tuah yang ditulis dalam buku Hikayat Hang Tuah. Pendekar India dipancung dengan mudah sekali oleh Hang Tuah manakala Samurai Jepun kepalanya terbelah dua ditetak oleh Hang Tuah.

Melayu dulu gagah berani dan mempunyai semangat juang yang tinggi.

Oleh itu, hayatilah pantun melayu asli ini sambil menyelami makna dan falsafah yang tinggi yang disembunyikan didalam rangkap pantunnya:


"Lompat tinggi tinggi 
Sampai ke cucur atap 
Belum tumboh gigi 
Sudah pandai baca kitab"

Oleh itu, ajarilah anak-anak kita melompat tinggi-tinggi kerana ada rahsia melayu yang tersembunyi disebalik perbuatan melompat itu saudaraku…( bertanyalah kepada mereka yang ahli dalam hal ini… )

Antara rahsia itu ialah seperti apa yang dilakukan secara spontan oleh Dato Laksamana Hang Tuah dalam langkah mempertahankan dirinya seperti dibawah :

“…Orang mengamok itu pun datanglah berlari-lari dengan keris terhunus menuju Hang Tuah… datanglah ke hadapan Hang Tuah serta ditikamnya dada Hang Tuah. Maka Hang Tuah pun melompat menyalahkan tikam orang itu, maka salah tikamnya itu. Maka Hang Tuah pun melompat, maka diparangnya (dibelah) kepala orang mengamok itu dengan kapak, kena, belah dua, maka lalu larilah. Maka orang mengamok itu pun rebah lah lalu mati.” ( Ms:29 ).


Semoga pejuang melayu islam kembali bermuafakat, bersatu hati dan rapatkan saf-saf perjuangan demi survival sebuah bangsa melayu islam yang semakin terancam dari setiap sudut kehidupan ini...


Bangkitlah wahai para pejuang!!!
Photobucket

Kenapa Dengan SETPOL Najib nih?

on


Apa masalah SETPOL Najib aka abang Saifudin Nasution Ismail ahlul PGayR ni? Pakai baju logo 1Malaysia terbalik sebagai tanda sabotaj atau protes kepada bos sendiri? Orang JPM ni semua buta ka apa buat-buat tak nampak kesilapan yang seolah disengajakan ni?.

Ada satu pesanan ringkas buat Perdana Menteri Malaysia, Dato Sri Najib, supaya sentiasa berhati-hati dengan gerak-geri setiap orang kanan yang berada di sekelilingnya. Dah banyak sangat rahsian kerajaan bocor ke tangan pembangkang. Sehinggakan detail baju dalam Rosmah Mansor sendiri pun pihak pembangkang boleh tahu.

Sekiranya Dato Sri Najib tidak berhasrat untuk menjadi Perdana Menteri lagi pada masa akan datang, teruskan dengan apa yang anda lakukan sekarang ini. Jangan bila tiba masanya nanti baru nak menyesal bila semuanya sudah terlambat.


Photobucket

Menteri mana yang 'pilih kasih' terhadap blogger?

on


Sama ada para Menteri sedar atau tidak bahawa antara puncanya kegagalan Nasional mencapai majoriti 2/3 di dalam Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu adalah kurangnya pengeksploitasikan terhadap media baru seperti Blog, Facebook dan lain-lain lagi.

Tetapi mujurlah atas kesedaran diri sendiri dan tanpa ada sebarang sokongan dan dokongan penyokong-penyokong tegar Barisan Nasional bingkas bangun untuk mengimbangi kekuatan yang ada pada Pakatan Rakyat di dalam mendominasi penjajahan minda melalui media baru. Alasan utama kebangkitan ini adalah kerana kecintaan dan kepercayaan kepada Barisan Nasional untuk terus menerajui tampuk kerajaan.

Dengan berbekalkan komputer buruk dan peralatan yang serba kekurangan, blogger-blogger pro kerajaan menghambakan diri dan bersengkang mata untuk mencari apa jua fakta di dalam mempertahankan Barisan Nasional. Barang perlu diingat, perjuangan para blogger ini bukan hanya mengkhusus kepada mana-mana individu yang bergelar Menteri tetapi jauh daripada itu adalah untuk kepentingan Barisan Nasional secara keseluruhan.

Alhamdulillah berkat usaha dan kesabaran para blogger akhirnya Barisan Nasional mengakui bahawa kebangkitan para blogger pro-kerajaan sedikit sebanyak menjadi penyumbang kepada penterjemahan minda positif rakyat kepada Barisan Nasional. Lihat sahaja kepada beberapa siri Pilihanraya Kecil betapa para blogger ini berjaya membuahkan kepercayaan rakyat kepada Barisan Nasional.

Benar, ada di kalangan Menteri yang rapat dengan blogger tetapi adakah semua Menteri yang berfikiran bahawa perjuangan blogger harus digerakkan atas kesepaduan tanpa mengklasifikasikan blogger kepada kumpulan-kumpulan tertentu? Mengapa masih ada Menteri yang bersifat pilih kasih kepada hanya blogger-blogger tertentu?

Terbaru, khabarnya ada seorang Menteri yang telah mengadakan pertemuan dengan blogger tetapi agak mendukacitakan apabila hanya segelintir kecil blogger yang dijemput untuk hadir di dalam perjumpaan itu. Alasannya ialah pegawai Menteri yang menguruskan perjumpaan itu berkata ada gred-gred di kalangan blogger? Perjumpaan pertama adalah untuk blogger bergred C dan kemudian akan diadakan perjumpaan dengan blogger bergred B dan akhirnya A. Kegilaan apakah yang sedang berlaku?

Kejadian ini menyebabkan sedikit rasa 'terguris' di kalangan blogger seperti Rocky Bru, Just Read, Outsyed the Box, The Antics of Husin Lempoyang dan lain-lain yang sebelum ini turut memberikan sokongan kepada Menteri berkenaan kerana nama mereka seakan terpinggir sehingga tidak diundang ke perjumpaan itu. Rocky sendiri sebenarnya tidak bersetuju bahawa perlu ada gred di kalangan blogger. Menyedari kepada rasa kurang senang blogger-blogger ini telah menyebabkan pegawai Menteri tersebut telah berusaha untuk mengadakan pertemuan dengan blogger-blogger ini. Khabarnya, blogger-blogger ini sudah memberi kata  untuk tidak akan hadir ke pertemuan itu.

Adalah tidak adil jika kita hanya menyalahkan Menteri berkenaan tetapi kita harus mengambil kira 'kebutaan' pegawai Menteri berkenaan di dalam menguruskan perjumpaan itu. Adakah pegawai itu kenal dan arif dengan dunia blogging? Untuk pengetahuan semua, ada seorang pegawai Menteri yang berjawatan Pegawai Khas Media Baru tetapi sebenarnya tidak tahu langsung berkenaan media baru sehinggakan untuk membangunkan sebuah blog juga beliau tidak tahu.

Nasihat kepada Menteri berkenaan, tolonglah mencontohi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan beberapa Menteri yang acap kali mengadakan perjumpaan dengan blogger tanpa membahagikan blogger kepada kelas-kelas dan gred-gred tertentu.

Tidaklah perlu dirisaukan tentang imbuhan untuk berjumpa blogger-blogger ini kerana itu bukanlah perkara pokok tetapi cukuplah sekadar dengan menunjukkan rasa penghargaan kepada blogger-blogger. Tentunya rasa lelah dan jerih blogger-blogger ini sedikit lega apabila diri rasa dihargai.

Bayangkan sahaja, jika nama-nama besar seperti Rocky, Just Read, Outsyed the Box dan lain-lain lagi boleh terpinggir apa pula nasibnya dengan blogger-blogger nyamuk seperti Jebat, Politikputramerdeka,Garamanis, Waadat, Malay Delima,Braveheart dan ramai lagi? Tentulah tidak langsung wujud dalam kamus Menteri berkenaan.

Orang Melayu kaya dengan adat dan budi bahasa dan budi bahasa itulah yang ditagih oleh kami. Bukan imbuhan dan kaya raya yang kami idamkan tetapi cukuplah sekadar SUATU PENGHARGAAN dan BERJABAT TANGAN.

 jebat berkokokPhotobucket

UMNO jangan jadi PARIAH

on


Pariah ialah sebuah filem Inggeris yang semakin merapati rating sebuah Negara Bangsa yang hampir melingkup. Armageddon sebuah epic tahyul tentang suasana kiamat yang dicipta oleh Freemasonary dari Hollywood.

Kenyataan di BBC oleh Anwar Ibrahim juga mirip Pariah dan Armagenddon. Inilah penyakit yang amat ditakuti oleh kumpulan ulama' semasa berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman pada 1 Mac 1946. Sheikh Fahim dan Sheikh Shamsuddin Semanggol pernah bersuluq dan berbahas tentang penyakit songsang, yang mungkin menjadi epidemik atau wabak kepada rakyat Malaysia.

Lebih malang jika anak Ibrahim yang lahir di Bukit Mertajam menjadi ikon sekumpulan pengikut memBABI-BUTA di Malaysia. Anwar Ibrahim ialah spesis pemimpin paling tidak bermoral. Semua kes yang dibicarakan atas nama Anwar Ibrahim ternyata benar dan tulen. Terlepas dia daripada hukuman kerana kurang butiran keterangan dan pengukuhan hujah pertuduhan ke atasnya. 'Tahniah' kerana terlepas daripada jeriji besi.

Pemimpin tak bermoral merupakan stigma politik besar. UMNO sudah gentar dengan strategi saraf rayauan nasional Anwar ke seluruh Pusat Daerah Mengundi. UMNO belum bersedia berperang?!

Apakah UMNO masih dalam kandang BACUL dan DAYUS?

Mana Pemuda UMNO dan Pemidato Pemuda UMNO kelahiran Akademi Pemuda UMNO Malaysia? Mengapa tiada sirkit ceramah awam bermula 11 Mei 2011 lagi? 11 Mei 2012 ialah D-DAY.

Mana Ketua UMNO Bahagian yang dilihat BERSIH, CEKAP, AMANAH?! Mengapa tiada tindakan HANRUH dari akar hingga ke buah dalam lipatan diari gerakan politik kalian? Apakah semuanya menjadi MONYET dan BERUK untuk mengutip kata-kata yang acapkali dilafaz oleh Adnan Yaakob kepada ahli politik Melayu/UMNO?

Nafiri dan gendang perang sudah mula dimainkan, namun di medan peperangan masih tiada panglima-panglima perang UMNO yang berani terkorban dan berkorban!

Tiupan angin merah bersulam biru amat diidami oleh rakyat. Namun, jika terlalu ramai yang DAYUS, Pak Sedaro sarankan UMNO-BN mintalah talian hayat kepada pasukan saraf Melayu paling digeruni sejak 1969.

Hanya ada 3 Agen Melayu yang segar bugar sejak 13 Mei 1969. Siapa mereka? Jawapannya ada pada stereng YAB Presiden UMNO dan YAB Timbalan Presiden UMNO. Kumpulan ini berjawab langsung kepada mereka dan Majlis Raja-Raja Melayu.Photobucket

Najib Gagalkan Cubaan Rampasan Kuasa...?

on
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata, jawatankuasa khas yang dipengerusikan Tan Sri Ismail Adam diberikan tempoh tiga bulan bagi membuat kajian dan penambahbaikan pelaksanaan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).
Perdana Menteri berkata, skim baru berkenaan mestilah mendapat kepuasan semua pihak sebelum dilaksanakan.

"Kerajaan akan pertimbangkan sebaik-baiknya agar ia memberi kepuasan kepada semua,” katanya ketika berucap pada majlis perjumpaan bersama penjawat awam negeri Pahang di sini, hari ini.

Nampaknya semua kena tangan PM laa..yang lain tak boleh harap! DS Najib kena lebih berhati hati dengan sebarang anasir yang boleh menggugat kepimpinan dan kerajaan BN hari ini! Semacam ada unsur yang mahu menimbulkan kemarahan kakitangan awam dan rakyat secara keseluruhan dan ianya berterusan..!

Walaupun banyak pendekatan baik yang dicetus dan dilakukan oleh YAB PM namun sekiranya agensi pelaksana dan penyampai gagal menyalurkannya dengan bijak dan berhemah maka akhirnya perkara baik akan dilihat sebaliknya dan lebih malang menjadi peluru yang ampuh yang boleh diguna oleh pihak pembangkang!


Baca kat sini juga   Dan  Sini jugaPhotobucket

Muhyiddin Hilang Semangat...?

on

Hilangnya semangat Muhyiddin, berhati-hati dikala Umno sedang bertelagah sesame sendiri


Muhyiddin Yasin telah menjadi seorang yang kurang bersemangat sejak kebelakangan ini. Anda mungkin bertanya, apa yang telah menjadikannya begitu kurang bersemangat – dalam kebanyakan perkara ! Suka atau tidak, Timbalan Perdana Menteri dan orang nombor 2 Umno yang sudah berusia 64 tahun itu terpaksa juga bertindak balas. Lambat laun, beliau perlu membuat keputusan sama ada masih mahu mejadi lembu cucuk hidung untuk mantan perdana menteri Mahathir Mohamad atau tidak.

Jika diamati keadaan sekarang, Muhyiddin kini menghadapi dilema besar. Beliau enggan melepaskan jawatannya dan pada masa yang sama tidak mahu terlibat dalam pertelingkahan yang semakin menjadi-jadi antara Mahathir dan Najib. Hanya sekadar orang nombor dua sahaja, Muhyiddin sedar beliau tidak mempunyai hak untuk memberi komen tentang isu-isu negara. Najib tidak memerlukan dia untuk membuat keputusan dalam perkara-perkara yang kritikal. Apa yang telah diputuskan oleh Najib adalah hak Najib seorang sahaja.

Tiada sokongan padu


Walaupun peranannya agak kecil, Muhyiddin sebenarnya gembira kerana tidak terlibat dalam apa-apa pertelingkahan. Terutamanya apabila dia sendiri bukan penyebabnya. Mungkin bukan buat masa ini. Mereka yang telah membuat spekulasi bahawa Muhyiddin telah cuba mencabar Najib dalam Umno pada pemilihan parti adalah tepat. Dalam diam, Muhyiddin berkomplot dan merancang kempen 'Malay first-Malaysian second' yang diperjuangkan untuk mendapat sokongan ahli-ahli Umno. Namun, sejak beliau enggan menyokong dasar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris yang didokong oleh Mahathir keadaan bertambah buruk.

Dengan sekelip mata, ia menjadi jelas kepada semua bahawa Muhyiddin tidak mendapat sokongan yang banyak daripada pemimpin tertinggi Umno termasuk Mahathir. Mereka juga tahu bahawa Muhyiddin tidak mempunyai wang yang banyak dan sokongan akar umbi. Akibat keraguan, Muhyiddin mendapati dirinya sekali lagi di pinggirkan oleh kepimpinan Umno.

Membiarkan diri dipergunakan


Sehinggakan beliau terpaksa membenarkan dirinya dipergunakan oleh mereka yang berebut kuasa. Sebelum 2008, apabila dia mengumumkan sokongan bagi Mahathir dan Najib, Muhyiddin telah menjadi sekutu perdana menteri pada ketika itu, Abdullah Badawi, dan menantunya, Khairy Jamaluddin. Ini telah membawa kepada penubuhan NFC, projek bekalan daging lembu yang telah Muhyiddin berikan kepada keluarga pemimpin Wanita Umno Shahrizat Jalil, dalam kapasiti beliau sebagai Menteri Pertanian ketika itu.

Badawi dan Khairy sedang mencari cara untuk mempopularkan portfolio mereka dari segi 'pencapaian' kepada negara. Pada masa yang sama, mereka mahu membantu Shahrizat, yang merupakan orang mereka yang pada ketika itu cukup popular kepada pihak akar umbi Wanita untuk mencabar Rafidah Aziz, Ketua Wanita yang setia pada Mahathir.

Buat masa ini, Muhyiddin mendapati dirinya sedang dikalahkan oleh penasihat Najib secara sistematik. Bagi orang-orang Najib, NFC bukan sahaja membolehkan mereka untuk menggantikan Shahrizat dengan orang yang lebih ‘mesra’ kepada mereka, tetapi juga membolehkan mereka untuk menggantikan Raja Nong Chik sebagai yang calon UMNO di Lembah Pantai, iaitu tempat lama ahli parlimen Shahrizat. sebelum dia kalah kepada Nurul Izzah Anwar dari PKR. Lebih-lebih lagi, ia membenarkan Najib mematahkan strategi Muhyiddin untuk menggantikannya. Itulah yang difikirkan Najib.

Dapatkah Najib berjaya, menewaskan Muhyiddin tanpa sebarang pertelingkahan? Hanya masa yang boleh menentukan. Perang Saudara UMNO baru sahaja bermula dan pertempuran mungkin sudah berlaku. Tetapi yang pasti, perjuangan belum berakhir dan jika Pilihan Raya Umum ke-13 ternyata menyaksikan perebutan undi yang paling kotor, perebutan dalaman Umnolah yang akan melakukan sesuatu yang paling memalukan!

Dr M juga sasaran Najib


Semua sedang memerhatikan Mahathir. Dahulunya dikenali sebagai ‘kingmaker’ kini Mahathir hilang kredibiliti dalam Umno apabila Najib membiarkan mahkamah membuat keputusan membebaskan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim daripada tuduhan meliwat.

Pada masa lalu, si licik Mahathir menggunakan Muhyiddin untuk menyakiti hati Najib, tetapi Najib kini menggunakan NFC untuk menjerut kerongkong Muhyiddin.

Najib percaya tidak banyak yang boleh Muhyiddin lakukan. Pemerhati Umno berpendapat,

Muhyiddin harus melupakan jawatan Perdana Menteri. Mengapa tidak sokong saja Najib?

Tiada apa yang benar dalam Umno yang penuh dengan tipu muslihat

Alasannya adalah mudah. Muhyiddin adalah orang lama Umno yang berpengalaman. Dia tahu tiada apa yang kekal dalam Umno. Setiap perkara dalam parti ini boleh menipu. Najib fikir dia pintar atau penasihat beliau mungkin menyangka bahawa mereka bijak, tetapi sebenarnya, Najib dianggap sebagai ahli politik paling bodoh di kalangan 6 perdana di negara ini.

Ini telah menjadi dilema Muhyiddin dan mengapa dia menjadi kurang bersemangat sejak kebelakangan ini. Dia tidak mengambil apa-apa tindakan selagi dia tidak dapat apa yang akan berlaku seterusnya. Jadi, sambil memutarkan ibu jari beliau, Muhyiddin kini asyik dengan dilemmanya - untuk berapa lama lagi dia perlu melepaskan diri atau mengambil langkah yang membolehkan matlamatnya tercapai!

Orang yang bodoh akan tewas


Hakikatnya ialah Najib mungkin cuba sedaya upaya untuk mengekalkan kuasanya dalam Umno. Sebagai ketua yang angkuh, dia suka memberi gambaran bahawa dia akan sentaisa menang. Pesaing-pesaingnya yang lebih matang membiarkannya, tetapi semua dalam Umno sudah sedar bahawa tidak ada kepastian bahawa Najib akan kekal di dalam kuasa dalam masa terdekat. Malah, yang paling hampir kepada pasti adalah Najib akan tewas dari kerusi tertinggi Umno menjelang 2013, sama ada Muhyiddin atau Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Tun Hussein atau beberapa lagi orang yang kurang berpengalaman untuk mengambil alih tempatnya.

Ini adalah sebabnya mengapa Muhyiddin tidak akan berputus asa. Dia hanya akan membiarkannya saja kerana dia tahu banyak tekanan terhadap Najib datang dari semua pihak dari dalam Umno, pembangkang malahan di peringkat antarabangsa juga. Anwar dan Pakatan Rakyat telah berjaya membuat Program Transformasi Politik Najib menjadi perhatian kepada masyarakat antarabangsa. Malah bekas Duta AS, John Malott, dilihat melanggar protokol dengan secara terbuka mencemuh pentadbiran Najib kerana "hanya pandai bercakap sahaja tetapi tiada tindakan" kerana tidak melaksanakan reformasi pilihan raya untuk memastikan undi yang bersih walaupun banyak janji-janji kosong diberikan.

Mahathir masih perlukannyaSelain itu, Muhyiddin tahu bahawa Mahathir tidak mungkin berjaya memaksa Najib dan memberi laluan kepada Mukhriz untuk menjadi Perdana Menteri tanpa bantuannya. Ia adalah mustahil untuk orang yang tidak berpengalaman seperti Mukhriz untuk sampai ke tempat yang teratas pada masa yang singkat, walaupun Mahathir yang berusia 86 tahun adalah sudah tidak sabar untuk menyaksikan ia berlaku. Yang terbaik baginya adalah mendapatkan satu jawatan naib presiden untuk Mukhriz. Tetapi apa yang Mahathir benar-benar perlukan adalah tempat duduk yang lebih panas. Dan ini adalah sebahagian daripada perjanjian asal sebelum kecelaruan Matematik dan Sains dalam dalam Bahasa Inggeris yang mengecewakan Mahathir serta mengubah haluannya.

Untuk memastikan semua orang terutamanya yang penting dalam elit Umno gembira, Mahathir telah disebut-sebut merancang untuk mengehadkan tempoh semua orang untuk satu jangka masa sebagai PM - sesuatu yang isteri Najib, Rosmah Mansor tidak akan setuju. Muhyiddin akan mengambil alih dari Najib dan Hishammuddin Tun Hussein dari Muhyiddin dan Mukhriz - anak bongsu yang dikasihi Mahathir akan menggantikan Hisham.

Kemungkinan rancangan ini untuk dijalankan tanpa mengira usaha Najib untuk bertahan kepada kuasa adalah tinggi. Jadi, apa pula akan terjadi kepada Muhyiddin? Bagaimanakah dia akan bertindak?

Sikap biar ‘low profile’ dan Ghafar Baba

Pada dasarnya, hanya terdapat satu cara Muhyiddin boleh bertahan iaitu dengan menutup mulutnya sahaja. TPM Malaysia dan orang No. 2 Umno ini akan bersikap ‘low profile’, seperti Rosmah, menunggu peluang terbaik untuk menyerang. Biar Mahathir, Najib dan Anwar menjadi tajuk utama dan Muhyiddin boleh gembira sahaja. Dia tidak akan rugi apa-apa dengan bersikap tenang, lebih-lebih lagi apabila perbalahan dalaman Umno mencapai takat didih nanti.

Muhyiddin juga patut mencontohi Allahyarham Ghafar Baba, bekas Timbalan Perdana Menteri. Ghafar adalah orang kampung yang rendah diri dan mempunyai integritinya tersendiri. Seorang bekas guru, beliau telah diterima oleh ramai orang dan mampu untuk menjadi pengantara dalam pertikaian dalaman yang banyak dalam Umno dan parti komponen BN seperti MCA.Kemahiran ini yang kurang pada Muhyiddin dengan pendirian bodohnya ‘Malay-first Malaysian-second’.

Tun Ghafar meninggal dunia beberapa tahun yang lalu dan diingati sebagai seorang lelaki yang baik walaupun tiada apa-apa keistimewaan, pemimpin kedua terpenting. Dalam tahun-tahun terakhirnya, beliau berjaya menjadi bapa kepada seorang anak perempuan dengan isteri kedua yang lebih muda. Terdapat ejek-ejekan dalam Umno bahawa ini adalah sesuatu Muhyiddin boleh lakukan sementara menunggu peluang di dalam parti!

Malaysia ChroniclePhotobucket

Musang Berbulu Ayam

on

Dari sudut pandangan Pro UMNO.......


Gambar menceritakan segala-galanya. Patutlah tindak tanduknya beberapa minggu ini agak ketara di dalam menghentam UMNO dan Barisan Nasional.

Berapa banyak agaknya yang ditawarkan oleh Anwar Ibrahim dan Menteri portfolio apakah yang ditawarkan kepada "musang berbulu ayam" Kadir Sheikh Fadzul ini sehinggakan sanggup untuk menghina dan memburuk-burukkan parti yang pernah menaikkan namanya dulu.

Apakah UMNO masih lagi ingin menyimpan orang sebegini di dalam parti? Apakah adik-adiknya yang merupakan pemimpin pelapis di dalam UMNO bersetuju dengan tindakan Abang mereka ini?


Photobucket

Berapa Ramai Agaknya Pemimpin UMNO Macam Ni ???

onRupanya masih ada spesis PEMIMPIN UMNO kelas MANGKUK TINGKAT macam mamat dalam gambar ini.Haramjadah betul...!!!!Photobucket

Isytihar Harta Hanya Kepada PM Sahaja: Nazri

onSekarang isu pengisytiharan harta oleh ahli Jemaah Kabinet menjadi bahan perbincangan rakyat ramai di mana-mana. Belum pun habis dengungan saranan yang anjurkan oleh DAP serta MACC, Nazri Aziz, seorang menteri kanan kerajaan negara, dengan pantas tidak bersetuju dengan cadangan itu.

Nazri memberikan alasan yang jika dilakukan pengisytiharan harta itu ia akan merbahayakan keselamatan individu itu. Apa bahayanya saya pun tidak tahu melainkan Nazri didapati mempunyai harta yang bertimbun secara haram. Nazri bersetuju jika pengisytiharan harta itu hanya dibuat kepada Perdana Menteri sahaja. Lain-lain perkataan Nazri hanya sanggup memberitahu PM sahaja berapa jumlah harta beliau sejak menjadi menteri ini.

Selangor telah mengambil tindakan mengisytiharkan harta ahli Exconya dua tahun lepas dan P Pinang telah mengambil tindakan mengisytiharkan harta ahli majlis mesyuarat kerajaannya dan boleh dilihat melalui internet oleh semua rakyat. Contoh-contoh baik yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat ini patut diikuti oleh kerajaan BN di peringkat persekutuan dan negeri-negeri yang ditadbirnya.

Dalam kes pengisytiharan harta ini nampaknya pihak Pakatan Rakyat lebih telus dan nampak kesediaan harta mereka dilihat dan diketahui umum. Bak kata Lim Guan Eng, DAP merasakan rakyat sepatutnya tahu tentang harta-harta yang ada pada mereka yang menduduki jawatan awam terutamanya yang mewakili kumpulan legislatif dalam kerajaannya.

Keengganan Nazri dan yang lain-lain dalam Kerajaan Persekutuan untuk mengisytiharkan harta secara terbuka menunjukkan yang kumpulan pemimpin dalam BN ini mempunyai banyak perkara yang hendak dilindungi dari pengetahuan umum.

Pengisytiharan harta ini merupakan amalan yang biasa bagi negara-negara yang maju dan mengamalkan pentadbiran mengikut undang-undang dan etika yang tinggi. Di negara-negara maju memang inilah amalannya. Selagi pengisytiharan harta ini tidak dilakukan selagi itulah kerajaan itu tidak boleh dianggap sebagai negara yang telus pentadbirannya dan tinggi etika kepimpinannya.

Jika menteri-menteri kita hanya mengisytiharkan harta mereka kepada Perdana Menteri sahaja ia tidak akan membawa apa-apa makna kepada pengisytiharan harta itu. Jika cara Nazri ini dilakukan hanya Perdana Menteri sahaja yang tahu dan tidak akan dapat ‘public scrutiny’ seperti yang berlaku di negara-negara maju.

Jika hanya Perdana Meneterri sahaja yang tahu, paling mampu yang dilakukan oleh Perdana Menteri ialah untuk membandingkan di antara jumlah harta yang dikumpulkan oleh Nazri dan harta yang dikumpulkan oleh Perdana Menteri dan isterinya.

Kenyataan Nazri itu amat mengecewakan ramai dan ia hanya memberikan gambaran yang pemimpin-pemimpin kita tidak berani untuk menunjukkan bagaimana harta-harta yang menggunung itu didapati oleh mereka. Dalam isu pengisytiharan harta ini kita akan nampak dengan jelas yang di sebelah BN dan UMNO, pemimpin mereka tidak menggemari ini dilakukan dan hanya pihak Pakatan Rakyat sahaja yang berani melakukannya.

Maka stigma UMNO itu adalah kumpulan perasuah semakin diyakini oleh orang ramai dan sebaliknya keyakinan rakyat terhadap Pakatan Rakyat itu bertambah utuh dan kuat. Di sini kita boleh lihat yang UMNO tidak berdaya untuk meningkatkan keyakinan rakyat terhadap sahsiah dan kejujuran mereka.

Hanya satu suara dari Kabinet Negara yang menyambut pengisytiharan harta ini dengan baik, iaitu Ismail Sabri Yaacob. Secara peribadi saya juga pernah mendengar yang menteri ini tidak pandai mencari duit luar dari jawatannya. Jika Ismail mahu bersama untuk membersihkan negara dari rasuah yang keterlaluan ini, saya berharap Ismail bersama PR kali ini.

Tetapi Nazri bolehlah mengisytiharkan harta beliau kepada Perdana Menteri. Kita tahu jika itu dilakukan oleh Nazri, maka Perdana Menteri hanya akan dapat membandingkan harta yang Nazri kumpulkan dengan harta yang PM sendiri kumpulkan.

Selepas itu elok Perdana Menteri mengisytiharkan hartanya kepada Nazri pula. Nanti Nazri dan Najib sama-sama tahu jumlah harta yang mereka masing-masing kumpulkan.


maklumat asal
Photobucket

Hassan Ali Berebut Dapatkan Wang UMNO...?

on
Hassan Ali sangat marah buat masa ini dan sebetulnya dia marah. Dengan pilihanraya akan menjelang tidak lama lagi, beliau harus mencari jalan untuk kekal relevan dan diambil sebagai calon. Walaubagaimanapun, nasib tidak menyebelahinya kerana beliau baru sahaja dipecat daripada PAS dan reputasi beliau sekarang agak tercalar. Beliau dituduh menjadi sebagai ‘katak’ dan dimotivasikan oleh wang.

Hassan sekarang sedang bekerja keras untuk mencari jalan untuk diambil sebagai calon parlimen supaya dia tidak perlu berpisah dengan faedah dan kelebihan yang disediakan untuk ahli parlimen.

Sudah tentunya PAS tidak mahu apa-apa lagi kaitan dengan beliau begitu juga PKR dan DAP. Jadi, Hassan terpaksalah meminta simpati kepada UMNO. UMNO pula, yang sememangnya bermotifkan wang akan membiarkan beliau terus meminta dan menggunakan beliau sepenuhnya sebelum menolak beliau ke tepi, sama seperti sampah sarap UMNO yang lain seperti Zahrain Hasim, Zul Noordin, Hee Yit Foong, Keshvinder Singh, Tan Tee Beng dan yang sewaktu dengan mereka.

Hassan berebut untuk dapatkan wang UMNO

Untuk masa sekarang, Perdana Menteri Najib Razak yang berkuasa menentukan senarai calon ‘boleh menang’ dan ia Nampak sangat menarik. Hassan Ali bolehlah dimaafkan sekiranya memikirkan bahawa beliau sekarang menjadi buah hati UMNO seperti Ibrahim Ali nombor 2.Tetapi memandangkan pertelingkahan dalaman yang semakin sengit dalam UMNO untuk mendapatkan kerusi, peluang Hassan dan Ibrahim Ali seakan-akan menemui salji dalam neraka!

Jadi, tanpa platform politik, Hassan berkemungkinan besar terpaksa menyertai Perkasa di mana Zul Noordin sudahpun merasa menyesal. Jika Perkasa berjaya mendapatkan tempat untuk bertanding dalam pilihanraya, Hassan akan tersenyum. Tetapi bayangkanlah siapa yang akan mengundi untuk kumpulan yang kolot, gila dan bersikap perkauman? Walaubagaimanapun, mereka-mereka ini berkemungkinan masih akan menjadi yang beruntung kelak. Ada spekulasi yang mengataka bahawa mereka telahpun menerima ganjaran awal untuk melakukan taktik-taktik kotor mereka. Untuk Hassan yang merupakan ahli terbaru yang menyertai kumpulan ini, permainan beliau baru sahaja bermula dan rakyat bolehlah menanti banyak lagi yang akan disajikan kelak- tuduhan liar yang direncanakan Najib dan orang-orang kuat UMNO menurut cara mereka berpolitik.

Lupakan segala drama yang dilakonkan Hassan Ali di media perdana kerana sebenarnya disebalik kemarahan beliau itu, cita-cita sebenarnya adalah untuk menjadi Menteri Besar Selangor. Semasa pilihanraya 2008, di mana Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat, Hassan Ali telah menyiapkan dirinya untuk mengambil alih jawatan Khir Toyo. Malangnya untuk beliau, jawatan itu telah jatuh kepada Khalid Ibrahim, PKR. Yang paling beliau tidak berpuas hati adalah hakikat yang PAS telah seolah-oleh melepaskan semua kuasa di Selangor kepada PKR yang diterajui Anwar Ibrahim.

Mungkin Hassan lupa bahawa PKR telah menang paling banyak kerusi di Selangor. PKR menang 15, DAP 13 dan PAS 8. Sungguhpun begitu, Hassan mendesak agar Selangor diserahkan kepada PAS dan beliau menjadi maharajanya! Memang hakikatnya bahawa Hassan pada ketika itu sudahpun mempamerkan sifat tamak dan gila kuasa yang sememangnya sinonim dengan Umno dan tidak hairanlah sekarang beliau sudah kembali ke pangkuan parti itu yang sesuai dengan sifat beliau tidak seperti PAS.

Pada masa itu juga Hassan memikirkan cara untuk merampas kuasa dari PKR di Selangor. Apa yang beliau perlukan adalah dapatkan PAS untuk bekerjasama dengan Umno. Lalu bermulalah siri drama di media yang menyaksikan Umno yang berminat dan PAS yang tiada minat langsung.

Penolakkan Selangor sangat kuat pihak media dilarang buat liputan

Gabungan kemenangan PAS, DAP dan PKR telah menyingkirkan Selangor pada 2008, suatu keputusan yang mengejutkan BN. Walaupun media BN enggan melaporkan cerita sebenar bagaimana BN kalah teruk di Selangor, sepintas lalu kita lihat 36 kerusi Pakatan dan 20 kerusi BN menceritakan segala-galanya. Kekalahan itu sangat mengejutkan dan meluas dan ada di setiap spectrum masyarakat Selangor.

Mungkin ada yang hairan mengapa surat khabar sering melaporkan bahawa Pakatan akan kalah di Selangor pada pilihanraya ke 13 sedangkan MB Khalid dan pasukan beliau telah melakukan yang terbaik di Selangor – mungkin 100 kali lebih baik daripada kerajaan yang ditadbir oleh UMNO –Khir Toyo.

Strategi begini dipanggil strategi memuaskan ramalan. Umno tidak mampu untuk membiarkan khabar mengenai kelemahan dan penolakkan mereka di Selangor tersebar, lali mereka menggunakan media untuk sentiasa mencanangkan berita bahawa BN akan memenangi kembali Selangor yang gagal diperintah oleh Pakatan pada PRU 13. Berulang-ulang kali mereka berharap agar dapat menang perang pisikologi ini. Akan tetapi, untuk menang pilihanraya, ia adalah lebih daripada menang perang pisikologi. Inilah yang harus diterima oleh Najib tetapi mungkin beliau agak terlambat!

PAS juga tidak mahu UMNO

Malang untuk Hassan Ali, PAS tidak begitu berminat untuk mempunyai hubungan dengan Umno. Oleh itu, Hassan mula mempersoalkan kepimpinan PAS.

Apabila beliau bercakap mengenai parasit dalam PAS, beliau gagal menyebut bahawa parasit sebenar adalah dirinya sendiri. Sangat melucukan yang ibu kepada parasit mengugut untuk mendedahkan anak-anaknya sendiri. Ada yang dalam PAS mengatakan bahawa Hassan akan sanggup menggadai neneknya sediri sekiranya ia adalah untuk kepentingannya. Sangat kotor falsafah politik Hassan tetapi masih ada juga beberapa orang dalam PAS yang bersimpati dengan beliau dan menggesa beliau merayu pemecatannya.

Nasib baik Hassan tahu diri. PAS diperingkat tertinggi pun tidak akan mengambil beliau semula. Sama juga dengan bekas ahli Ibrahim Ali. Hassan telah melakukan kesalahan paling besar- beliau cuba mengambil alih PAS semasa beliau masih lagi ahli. Dalam pemikiran beliau sekiranya beliau mengambil alih kepimpinan PAS, beliau masih boleh mengusahakan penggabungan dengan Umno. Beliau cuba untuk bermain permainan beliau dengan bijak.

Tetapi malang sekali lagi untuk beliau, dalam muktamar PAS tahun lepas, parti itu telah dengan rasminya menolak sebarang usaha untuk bergabung dengan UMNO.Mereka mahu mengubah imej menjadi sebuah parti Islam yang moden. Hassan menemui jalan buntu. Beliau hilang kuasa ke atas PAS Selangor dengan Abdul Rani dijadikan pesuruhjaya PAS menggantikan beliau.

Sangat memalukan untuk Hassan! Beliau hampir pasti tiada siapa yang dapat menghidu rancangan beliau. Beliau sangkakan bahawa tiada yang dapat menjejak langkahnya tetapi ahli PAS lain nampaknya lebih tahu dan sudahpun membuang beliau sebelum apa-apa berlaku.

Sebahagian daripada rancangan jahat

Undi penentu di Selangor adalah undi Melayu. Apabila Najib Razak mengatakan bahawa beliau akan mendapatkan semuala Selangor dengan apa cara sekalipun, beliau yakin kerana beliau Cuma perlu berusaha untuk undi Melayu. Inilah sebabnya mengapa adalah sangat penting untuk Hassan menyayikan lagu Umno kepada PAS. Masyarakat Melayu masih lagi terbahagi kepada 2 parti utama ini, dengan PKR yang baru semakin mendapat tempat. PAS dan PKR boleh mendapatkan 45-55% undi Melayu apabila bergabung. Umno perlu mendapatkan 5 hingga 10% lebih daipada ini untuk menang.

Ini juga menjelaskan usaha Hassan Ali dan UMNO menggunakan sentiment perkauman dan agama yang gagal meraih sokongan perhimpunan mereka. Hassan melakukan serbuan keagamaan bersama JAIS yang berada dibawah telunjuk UMNO. UMNO perlu membuat seolah-olah DAP adalah agen pengkristianan sebagai taktik untuk meraih sokongan orang Melayu. Dalam Perhimpunan UMNO yang lepas, mereka dengan terang-terangan mengatakan bahawa mereka hanya perlu mendapatkan 8 kerusi PAS dan 15 kerusi PKR di Selangor. Hassan sekali lagi memainkan sentimen Islam dengan mengatakan bahawa PS telah kehilangan identity Islam dan ini juga adalah bentuk serangan Umno memburukkan Pakatan dan Anwar.

Inilah rancangan jahat yang disertai Hassan Ali. Gerakan menghuru-harakan Selangor dan memburukkan Pakatan. Hassan Ali seumpama kanser yang membunuh sel baik dalam PAS dan beliau haruslah dikeluarkan. PAS melakukan apa yang dibuat oleh parti politik lain apabila ada ahlinya memberontak- pecat ahli itu!

Siapa yang tidak dijual oleh Hassan Ali nanti?

Ini menerangkan kenapa Hassan Ali terlampau marah dan meluahkannya di media perdana seperti kekasih yang ditinggalkan. Cita-cita beliau untuk menjadi Menteri Besar sudah musnah dan kerjaya politik beliau diawangan. Beliau tahu beliau tiada apa yang dapat diberikan kepada rakyat kerana selama ini beliau mendapat tempat di parlimen dan membina kerjaya politiknya menerusi cara buli dan hina.

Kepada Hassan Ali, semoga berjaya dan beliau telah meletakkan harapan pada janji kosong Umno. Tidak lama lagi beliau akan lihat bahawa mereka yang melayannya dengan baik adalah orang yang beliau sedang malukan. Tetapi pada masa itu, beliau sudah terlambat dan Hassan akan mendapati bahawa hanya Tuhan yang akan mendengar luahan hati beliau.

malaysiachronicle


Photobucket

Dari Risikan Tentera...?

onOleh Mohd Sayuti Omar


Cerita atau cakap-cakap Ha Najib Razak kini dalam keadaan resah gelisah bukan saja terbatas di kalangan orang politik yang jadi tukang syarah atau propagandis. Cerita itu juga mula dibawa atau dibualkan oleh pegawai tinggi kerajaan baik dalam perkhidmatan awam maupun tentera.

Dua tiga hari lepas saya makan nasi kerabu di Setapak bersama seorang kawan dan kawannya seorang bekas pegawai tentera. Sambil makan kami bercerita perihal politik negara. Pegawai tentera itu yang pernah berkhidmat sebagai atasi (atase) di sebuah negara jiran memberi tahu perihal laporan nyang disediakan oleh risikkan tentera mengenai kedudukan Najib dan UBN hari ini.

Ia sedikit mengejutkan saya dengan apa yang dicakapkan itu.

Katanya hasil risikan itu sikap dan penerimaan rakyat kepada UBN sekarang ini sungguh membimbangkan Najib. Begitu juga dengan pengaruh UBN di hampir seluruh negeri berada di bawah 60 peratus ke bawah. Menurutnya, Najib tidak senang dengan apa yang berlaku sekarang ini.

Katanya menurut laporan risik itu, dalam pilihan raya akan datang UBN bukan saja tidak mampu untuk merampas balik beberapa buah negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat kini, tetapi parti itu juga kemungkinan akan hilang beberapa buah negeri lain. Ini paling mencemaskan.

Menurut kajian itu negeri yang mungkin akan berpindah tangan ialah Negeri Sembilan. Kedudukan UBN di negeri ini sungguh mencemaskan. Di samping itu risik yang bekerja langsung dengan Najib itu juga memaklumkan peluang UBN untuk mempertahankan Terengganu juga dalam keadaan 50 - 50.

Perak yang diambil menerusi rampasan kuasa menggunakan undang-undang, istana dan mahkamah juga akan terlepas semula kepada Pakatan Rakyat.

Manakala Pulau Pinang, Kelantan dan Selangor adalah amat sukar untuk UBN menawan atau merampas negeri berkenaan.

"Inilah yang memeningkan Najib," ujar kawan itu menceritakan apa yang diucapkan risik berkenaan.

Dalam pada itu menurut kawan itu seperti mana dibualkan oleh risik berkenaan UBN kini sedang mengumpul wang sebanyak yang mungkin. Sebanyak RM3 billion kini sudah pun ada dalam tangan dan wang berkenaan katanya dari Arab Saudi?

Semoga saya dapat berjumpa lagi dengan kawan itu dan akan ada maklumat baru dari pegawai tinggi tentera yang dikatakan berkhidmat langsung dengan Najib itu. Sedikit yang menjadi persoalan saya sejauh mana kebenaran cakap-cakap ini, masakan risik berkenaan menjadi ringan mulut untuk mendedahkan keadaan itu?Maklumat Asal
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List