BN AKAN TERLEPAS KERUSI LABUAN...?

on Apr 29, 2013
SUNYI ......Markas BN di Ganggarak seperti berkabung kerana kemeriahan pilihanraya tidak begitu terasa disebabkan pemimpin veteran diketepikan Calon BN yang terlalu taksub dengan semangat parokial yang tinggi.

HANYA tinggal tidak sampai satu minggu lagi rakyat Labuan akan turun untuk menunaikan tanggung jawab mereka memilih Ahli Parlimen Baru bagi menyumbang satu kerusi ke Putrajaya; UMNO Labuan terus dibelenggu krisis dalaman kerana pilihanraya semakin hambar disebabkan Calon BN, Rozman Haji Isli terlalu rasis dan mengamalkan semangat parokial yang terlalu tinggi.

Tinjauan Sabahkini.net di sekitar beberapa Pusat Mengundi di Labuan mendapati seolah-olah 'berkabung' dan dapat merasai karier politik Rozman bakal berakhir pada PRU-13 kerana rakyat kebanyakan semakin tertarik kepada calon korporat PKR, Tan Sri Ibrahim Menudin.

Dengan penarikan diri Calon PAS, Hadnan Mohamad, kem Pakatan Rakyat menerima lonjakan semangat dengan sokongan DAP dan berpaling tadahnya masyarakat Cina daripada menyokong BN; merupakan malapetaka paling malang bagi kerusi yang semakin panas ini.

Ketaksuban Rozman dan sifat individualistik yang tumbuh dalam dirinya mula membakar secara perlahan dan menimbulkan kejengkelan di kalangan para pengundi yang melihat seolah-olah Rozman tidak memerlukan undi mereka untuk menang.

Bukan lagi rahsia, kempen Rozman berkiblatkan dan mendewa-dewakan kepentingan suku kaumnya, Kedayan telah menghiris luka hati suku Kaum Brunei, yang membentuk komposisi terbesar di Labuan.

Entah disebabkan sibuk atau syok berkempen untuk diri sendiri, Rozman seolah-olah melupakan terus para pengundi di PDM Patau Patau 1, Patau Patau 2, Ranca Ranca Laut, Ranca Ranca Darat, Bebuloh Laut, Bebuloh Darat, Kg Gersik dan Saguking, Ganggarak, Lubok Temiang, Batu Manikar, Nagalang, Batu Arang, Sg.Keling, Sg Bedaun dan sebagainya yang merupakan kawasan Majoriti Melayu Brunei.Anwar di Labuan, Sabtu 27/4/13

Rozman mungkin lupa bahawa di kebanyakan kampung Kedayan, Suku Brunei membentuk sekurang-kurangnya 30 sehingga 40 peratus; malangnya di kebanyakan kampung tersebut Suku Brunei lebih banyak dari Suku Kedayan.

Sikap ego dan besar kepala yang ditunjukkan Rozman semakin ketara apabila beliau secara peribadi enggan membenarkan Mantan Ahli Parlimen, Datuk Abduk Mulok Awang Damit, Datuk Suhaili Abdul Rahman dan Datuk Yusof Mahal berceramah dan berkempen; sebaliknya menggunakan tenaga muda 'Kedayan' yang langsung tidak berpengalaman, terutama Majlis Belia Labuan, NGO yang nyawa-nyawa ikan.

Embargo terhadap Mulok, Suhaili dan Yusof menunjukkan Rozman mempunyai agenda peribadi dan seolah-olah dikongkong oleh pemimpin berhaluan kiri dalam UMNO Labuan, terutama Haji Bashir dan Mohd Raffe.

Usaha Sabahkini.net untuk menghubungi Mulok, Suhaili dan Yusof masih tidak berjaya; manakala Rozman enggan melayani panggilan Sabahkini.net yang disifatkan cuba mensabotaj kempen beliau.

Dalam pada itu, para pemerhati politik di Labuan yakin Rozman akan tewas di tangan Ibrahim yang semakin meraih sokongan, ekoran Ketua Cawangan dan Ketua Kampung semakin menjeruk hati kerana Rozman tidak langsung memerlukan khidmat mereka untuk berkempen.

Sikap Rozman mengenepikan pengundi berusia 45 ke atas amat bahaya kerana golongan tersebut membentuk lebih daripada 40 peratus daripada polarisasi pengundi Labuan yang selama ini penyokong tegar BN; berbanding dengan belia yang kurang komited terhadap parti dan sering meremehkan tugas untuk mengundi.

Untuk rekod, terdapat 24,457 pengundi berdaftar di Labuan termasuk 1,500 pengundi Pos; masing-masing Melayu 9,604 orang (39.27 peratus); Cina 5,670 orang (23.18 peratus); India 353 orang (1.44 peratus); Bumiputera Sabah 7,717 orang (31.55 peratus); Bumiputera Sarawak 424 orang (1.74 peratus) dan Kaum Lain 687 orang (2.80 peratus); lebih 45 peratus daripadanya generasi muda yang celik IT.

Dalam keadaan yang semakin meruncing, dengan sokongan yang tidak menentu; para penceramah hingusan yang dijemput berceramah di Majlis Kempen BN Labuan; gagal mematahkan isu yang dibawa oleh Pembangkang di Labuan; bagaikan ayam jantan yang kokok berderai-derai tetapi bontot penuh tahi.

Tidakkah pemimpin UMNO Wilayah Persekutuan dan Perdana Menteri sedar bahawa senario yang berlaku di Labuan ini bakal mengulangi apa terjadi di Sungai Siput Perak apabila tokoh ternama seperti Samy Velly kecundang kerana terlalu yakin sehingga membelakangkan peranan partisan lain yang akhirnya menyebabkan UMNO akan kehilangan kerusi Labuan disebabkan calon 'hingusan' yang berlagak seperti 'RAMBO' di layar perak!Oleh : MUTALIB M.D

Photobucket

ANWAR JELAJAH SABAH

on


Saya lawan pagi; saya lawan tengah hari; saya lawan petang; saya lawan tengah malam.   - Dato Seri Anwar Ibrahim 


Sebelum program bermula ..DSAI menaiki pesawat..meninjau keindahan sabah


DS Anwar Ibrahim kemaskini jadual di  GE13 dalam kempen PRU 13 seluruh Negara..dPhotobucket

KAJIAN BUKTI PAKATAN AKAN MENANG

on

PARTI KEADILAN BERSIKAP POSITIF TERHADAP KAJIAN PENDAPAT UMUM UMCEDEL, MEMPERTAHANKAN INTEGRITI UNIVERSITI

Parti Keadilan berasa bangga dengan angka survei dari Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) yang menunjukkan bahawa usaha berterusan parti untuk menjanakan perubahan yang bermakna kini menjadi kenyataan.

Perdana Menteri sementara Najib Razak sebetulnya tidak menolak dan memandang rendah hasil kajian pendapat umum UMCEDEL. Sebaliknya, beliau patut menghormati hasil kajian tersebut yang dijanakan oleh sebuah badan akademik Universiti Malaya, institusi pengajian tinggi yang terunggul di Malaysia. Lagipun, Najib telah memuji UMCEDEL pada Jun 2012 apabila hasil kajian pendapat umum UMCEDEL memihak kepada pihak BN.

Kajian pendapat umum apabila dikendalikan secara professional dan berpandukan metodologi amalan terbaik merupakan barometer yang releven dan boleh dipercayai. 
 
Namun, kami akan menghormati keputusan pilihanraya seperti yang diputuskan oleh rakyat pada Mei 5.

https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gifPihak kami berasa bangga dan rendah hati bahawa 43% orang Malaysia yang ditemubual antara April 3-20 (yang mencerminkan hampir separuh penduduk Negara) percaya kepada kebolehan Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri berbanding angka 39% untuk Perdana Menteri i Najib Razak.

Adalah menggembirakan bahawa 54% daripada pihak orang Melayu yang ditemubual yakin kepada Anwar. Hal ini jelas menafikan dakwaan bahawa Pakatan Rakyat tidak mempunyai sokongan di kalangan orang Melayu.

Pakatan Rakyat kini berjaya meraih sokongan daripada semua sektor dan komuniti. Pihak kami akan berpegang teguh kepada kepercayaan rakyat dan berjanji akan berkempen bersungguh-sungguh sehingga hari pengundian.

Saifuddin Nasution
Setiausaha Agung
Parti Keadilan
Photobucket

MAHATHIR TERKEDU :- Husam hits back at Dr M, "Then you need to go back to Kedah!"

on

Apr 29: Responding to UMNO strongman Dr Mahathir Mohamad’s attack telling him to go back to Kelantan instead of contesting in Putrajaya, PAS candidate Husam Musa said by the same logic the former should also stay put in Kedah


TALE OF TWO CERAMAHS ... The attendance at the PAS (above) and UMNO (below) ceramahs

“I come here not as a Kelantanese, but as a Malaysian,” Husam, who has been attracting rare support in Putrajaya, told a press conference yesterday.

“If I have to go back Kelantan, he needs to return to Kedah, (BN chairman) Najib (Razak) needs to go back Pahang. All should return to their hometowns, so no one will be left to contest here,” he added.

Husam pointed out that BN candidate for Putrajaya parliament seat Tengku Adnan Tengku Mansor was also not a local candidate.

“He feels he is local, but he is not. He is from Melaka, his house in Jalan Duta, and he has a house here. If I win tomorrow, I will rent a house here no problem,” he quipped.

UMNO's confidence in retaining Putrajaya appears to have taken a dip following indicators of an 'upset' favouring Husam.

The development prompted BN to rope in Mahathir in the campaign for Putrajay seat.

The 87-year old had belittled Husam for contesting in Putrajaya, and went on to slam his former deputy Anwar Ibrahim with sexual innuendos.Photobucket

PUTRAJAYA DALAM BAHAYA...!

on

Tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad menyerang calon PAS Datuk Husam Musa bertubi-tubi di ceramahnya semalam memberi petunjuk bahawa Putrajaya dalam bahaya buat BN.

“Saya datang sebab saya tak mahu Putrajaya jatuh kepada orang yang tak sepatutnya, tentukan Husam dikalahkan dengan teruk sekali,” kata Dr Mahathir ketika berceramah di Presint 9, Putrajaya kelmarin bertajuk Pertahankan Putrajaya.

Dalam ucapannya juga semalam, Mahathir dengan angkuhnya merendah-rendahkan Husam dengan berkata;

“Balik betulkan Kelantan dahulu. Kalau dah berjaya baru mohon izin untuk bekerja di Putrajaya. Kalau dia nak jual goreng pisang pun saya benar. Itu latihan terbaik untuk jadi PM, bagi kuali,minyak kelapa dah pandai baru bercita-cita jadi PM.

“Sebelum daripada itu duduk diam-diamlah di Kelantan, itu tempat tinggal kamu. Tiru presint-presint di Putrajaya ini. Buat pejabat-penjabat dan rumah yang baik di Kelantan, Selepas itu baru minta kerja di Putrajaya,” kata Mahathir.

Mahathir terlupa, jikalau bukan kerajaan pusat menyekat duit royalti pada Kelantan, sudah pasti Kelantan hari ini jauh terkehadapan berbanding mana-mana negeri BN. Persoalan yang terpenting yang perlu dibaca daripada cacian Mahathir ialah; jika Putrajaya kubu kuat Umno BN, mengapa ada terlintas di fikiran Mahathir bahawa Putrajaya akan jatuh kepada “orang yang tak sepatutnya.”

Pertanding di P125-Putrajaya ini adalah antara Husam dan calon BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor. Kedua-duanya bukan berasal daripada Putrajaya. Tengku Adnan berasal daripada Melaka. Kedua-duanya bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Jadi apa kriteria “orang yang tak sepatutnya” bagi Mahathir. Mahathir juga  berasal dari Kedah, perlu balik Kedah ke?

Selepas Mahathir, kata sumber Umno itu, Pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak akan turun padang menyelamatkan Putrajaya. Husam, katanya, harus berdepan dengan serangan Najib pula.


SAMBUNG BACA :-


Persoalan yang terpenting yang perlu dibaca daripada cacian Mahathir ialah; jika Putrajaya kubu kuat Umno BN, mengapa ada terlintas di fikiran Mahathir bahawa Putrajaya akan jatuh kepada “orang yang tak sepatutnya.”

Pertanding di P125-Putrajaya ini adalah antara Husam dan calon BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Kedua-duanya bukan berasal daripada Putrajaya. Tengku Adnan berasal daripada Melaka.

Kedua-duanya bekerja sebagai kakitangan kerajaan. Jadi apa kriteria “orang yang tak sepatutnya” bagi Mahathir.

“Bagi Mahathir, Putrajaya adalah jantungnya. Bayangkan di umur 87, beliau terpaksa menerima hakikat bahawa jantungnya akan jatuh ke tangan PAS enam hari lagi. Pastilah gelabah,” kata satu sumber Umno kepada Harakahdaily.

“Saya di program Mahathir. Kemudian saya mengikuti ceramah Husam selepas balik ke rumah di ustream. Nampaknya Mahathir tersilap langkah lagi. Husam menjual idea, gambaran masa depan yang lebih baik, Mahathir masih menjual nilai kebencian dan mencaci pada Husam. Orang muda dah tak suka benda itu,” kata sumber Umno itu lagi.

Tapi, bagi beliau, taktik Mahathir dan BN memang sudah dijangka.

“Selain mencaci dan lucah, apa lagi yang BN mampu main? Manifesto hancur. Janji Ditepati hancur. BR1M sudah tak berkesan. Yang tinggal hanya populariti Najib, itupun sudah dipintas Anwar. 6 hari terakhir ini, BN bakal 'mengganas' seperti orang yang hampir lemas, PR kena bersedia,” nasihat beliau.

Selepas Mahathir, kata sumber Umno itu, Pengerusi BN Datuk Seri Najib Razak akan turun padang menyelamatkan Putrajaya. Husam, katanya, harus berdepan dengan serangan Najib pula.

“Saya dengar mereka sedang merancang satu drama untuk mendapatkan undi simpati pada Najib pada saat-saat akhir kempen. PR kena bersedia dengan segala kemungkinan,” nasihat beliau lagi, sambil menasihatkan Harakahdaily untuk membaca semula insiden yang melanda bekas Presiden Taiwan Chen Shui Bian di 2004 sehari sebelum pilihanraya.


Photobucket

APA KATA PENJAWAT AWAM PUTRAJAYA

on

Catatan seorang penjawat awam mengenai program Pakatan Rakyat d Putrajaya..sila baca dan ambil manfaat..terima kasih........

Alhamdulillah, syukur kepada Allah atas peluang dan kesempatan yang diberi kepada saya sekeluarga menghadiri sesi ceramah politik oleh Pakatan Rakyat amnya dan PAS khasnya yang berlangsung di Presint 3, Putrajaya.

Terima kasih kepada pihak JPA yang membenarkan penjawat awam untuk hadir ke acara demikian bagi memberi peluang kepada kami membuat penilaian sebelum memangkah pada Pilihanraya ke-13, 5 Mei 2013 nanti.


Berikut merupakan sebahagian kesimpulan yang dapat saya rumuskan sebagai seorang rakyat marhaen yang pertama kali hadir ke sesi penerangan oleh parti bukan kerajaan yang belum memerintah.


1. Sikap kesemua anak-anak muda yang saya temui amat menginsafkan saya. Waktu kami baru sampai sebaik meletakkan kereta di bahu jalan, tiba sekumpulan konvoi bermotor yang memegang bendera PAS dan PKR dalam keadaan yang aman. Mereka sama2 meletakkan motorsikal dalam keadaan tersusun dalam suasana yang sungguh tertib, tiada hiruk pikuk atau jerit pekik sebelum mereka mengambil gambar bersama bendera parti masing2. Saya, suami dan anak2 terkedu...


Cara berpakaian dan adab anak2 muda dan orang ramai yang hadir juga amat menyejukkan mata dan hati yang memandang. Semuanya dalam keadaan tenang dan mengukir senyuman.


Terdapat sekumpulan anak2 muda yang bertugas sebagai sukarelawan yang memakai vest Unit Amal yang tugasnya mengutip sampah sarap yang tertinggal di kawasan ceramah. Saya masih ingat, sebelum sempat pengacara mengingatkan supaya hadirin tidak meninggalkan sebarang sampah di kawasan ceramah semasa sesi berakhir, beberapa orang hadirin sudah mula mengingatkan ahli keluarga supaya mengutip sampah dan bersihkan tempat duduk sebelum beredar.


2. Tiada sebarang kata-kata kesat, caci maki atau fitnah yang dikeluarkan sepanjang majlis oleh kesemua penceramah. Ini sangat jauh berbeza dengan apa yang sering dipaparkan di tv arus perdana yang sering mengatakan pihak mereka ini suka menyebarkan fitnah dan menakut-nakutkan orang ramai. Semua kenyataan yang diberikan contohnya mengenai hutang adalah berdasarkan fakta. Mereka lebih banyak menyatakan tawaran dan perubahan yang akan ditawarkan kepada rakyat dan penjawat awam khasnya jika diizinkan Allah untuk memerintah. Antara yang saya ingat selain dari pembinaan maahad tahfiz sains dan bonus empat bulan (penjawat awam):


i. Rumah kuaters yang diduduki akan ditawarkan secara sewa beli dan boleh menjadi hak milik penjawat awam.


ii. Pinjaman kenderaan dan perumahan sebanyak 4% akan dihapuskan sebagai mana yang dibuat di negeri Kelantan.


iii. Lebih banyak program keagamaan dan berbentuk kekeluargaan berlandaskan syarak akan diadakan di Putrajaya.


3. Ramai hadirin yang hadir bersama keluarga dan membawa sekali anak2 yang masih kecil dan berpiknik di sana. Menurut laporan, kehadiran dianggarkan seramai 20,000 orang bukan sahaja dari Putrajaya, malahan kawasan sekitarnya. Suasana pada malam itu meleset daripada apa yang saya jangkakan. Pada anggapan saya, sudah tentu akan berpeluh dan panas kerana orang yang ramai. Tetapi alhamdulillah kuasa Allah suasana terasa nyaman dan mendamaikan walaupun dalam suasana berpuluh ribu manusia. Ada hujan rintik2 sekejap tapi tidak ada seorang pun yang berganjak bila hujan turun.


4. Sebelum majlis dimulakan, lagu qasidah dipasang untuk diperdengarkan. Sebelum dan sesudah majlis diiringi dengan doa dan menyerahkan segalanya kepada Allah.


5. Alhamdulillah anak2 tidak banyak meragam dan masing2 tidur sendiri bila mengantuk. Keberkatan dan aura dalam majlis bersama ulama menjadikan suasana di situ tidak dapat saya gambarkan dengan kata2.


6. Sejak kecil lagi saya mengimpikan suasana dan kehidupan sebegini yang menjadikan ulama sebagai ikutan dan Al-Quran dan hadith sebagai panduan tidak kira parti mana yang memerintah. Semoga Allah perkenankan impian hamba yang lemah lagi hina ini...


SAYANGI SELANGOR RAKYAT TETAP YAKIN DENGAN PR.....KEKAL SELANGOR UBAH PUTRAJAYA. INI KALI LAH!!! TAKBIR!!
Photobucket

TAN SRI SHAHRIR SAMAD NAIK ANGIN

on
JOHOR BARU, 29 April — Calon Barisan Nasional (BN) di kerusi Parlimen Johor Baru Tan Sri Shahrir Abdul Samad berucap dalam satu majlis dengan dewan yang hampir kosong apabila hanya kurang 100 sahaja penduduk Cina dari Taman Century  di sini yang hadir semalam.
Shahrir yang merupakan ahli Parlimen di kawasan yang dikenali sebagai “sting garden” oleh penduduk temapatan sejak enam penggal itu juga dilihat gagal menarik kelompok masyarakat Cina dalam program anjuran parti komponen BN, Gerakan.
Malah, bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam, yang dijadualkan akan berada di sana, juga tidak muncul.
Program yang dijalankan di Dewan Persatuan Wushu Hua Tiong itu turut menyaksikan kerusi kosong gagal dipenuhkan walaupun penganjur turut menyediakan jamuan bagi hadirin.
Shahrir ketika berucap di hadapan majoriti masyarakat cina yang berusia itu turut menjelaskan kemasukan Pakatan Rakyat (PR), terutamanya DAP di Johor akan mengubah budaya masyarakat berbilang kaum di negeri kubu kuat BN itu.
“Orang luar datang kata Umno rasis dan tiada pandangan seimbang ... dan yang cakap ini DAP, mereka bukan mahu undi orang Melayu, tetapi mahu jadi suara orang Cina, itu pandangan yang racial,” kata Shahrir yang pernah memenangi kerusi Parlimen Johor Bahru atas tiket calon bebas selepas meletakkan jawatan sebagai protes kepada perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1988 malam tadi.
“Sebagai orang Johor saya ingin menyatakan kita diajar untuk membuat keputusan. Sama ada kita Melayu Cina, India ... cara sebagai orang Johor mahu kita teruskan atau orang seperti Kit Siang akan bawa keadaan lain,” katanya, merujuk kepada Penasihat DAP Lim Kit Siang.
Jelas Shahrir, cara yang dibawa pemimpin veteran DAP itu bukanlah cara masyarakat Johor, kerana rakyat berbilang kaum di negeri itu mengamalkan kaedah komuniti berbincang dengan kerajaan tanpa melibatkan retorik politik.
Shahrir yang memenangi kerusi berkenaan pada 2008 dengan majoriti 43,143 undi kali ini akan menentang pesara tentera, calon PKR daripada PR, Jeneral (B) Tan Sri Md Hashim Hussein.
Hashim merupakan anak jati Kempas, Johor dan merupakan bekas tentera yang pernah berkhidmat untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di serata dunia serta berjanji akan meningkatkan mutu dan taraf hidup anggota tentera ekoran kehidupan mereka kini dakwanya tidak dibela kerajaan.
“Ini soal kita harus fikir benar-benar kerana ia tentunya keputusan dan persoalan yang begitu besar.
“Selama ini tiada masalah yang kita tidak boleh selesaikan. Tiada rintangan menyekat kemajuan kita ke depan,” katanya, dan menambah, “kita mahu ubah kepada keadaan yang kita tak tahu untung atau rugi.”
Kerusi Parlimen Johor Bahru mempunyai sejumlah 96,515 pengundi berdaftar dengan masyarakat Melayu membentuk 51 peratus, Cina 43 peratus atau 41,501, dan baki lima peratus adalah India.
Selepas majlis  selesai, Shahrir ketika dalam perjalanan menuju ke kenderaannya turut kedengaran memberi teguran kepada penganjur program itu.
“Lain kali nak organise (anjur), organise betul-betul”.
Seramai 13.3 juta rakyat Malaysia termasuk 5,200 orang diluar negara layak mengundi untuk Pilihan Raya 2013 yang dikatakan paling sengit dalam sejarah ini. Johor yang merupakan kubu kuat BN juga diancam dengan kehadiran tokoh besar seperti Lim Kit Siang dari DAP dan Salahuddin Ayub dari PAS.
Johor juga merupakan negeri dimana Umno dilahirkan.


HELLO TAN SRI.... INI BUKAN PASAL PENGANJUR TAK PANDAI ANJUR EVENT TAPI RAKYAT DAH TOLAK UMNO DAN BN!!!!

Photobucket

UMNO Beaufort Lumpuh.....2,000 Murut Sokong PR

on


Gelombang kebangkitan rakyat Sabah semakin ketara berikutan kira-kira 2,000 orang masyarakat Murut di negeri itu menyatakan sokongan kepada Pakatan Rakyat apabila menyertai PKR ketika kunjungan Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Beaufort, kelmarin.

KeadilanDaily melaporkan, di sebalik itu, Umno Beaufort terus lumpuh berikutan 16 ahli jawatankuasa bahagian, Pemuda (32 orang) dan Wanita (59 orang) menyerahkan borang keahlian untuk menyertai PKR.

Selain Umno, parti komponen BN, MCA juga menerima nasib yang sama apabila 23 pemimpin dan ahli mereka meninggalkan parti berkenaan.

Mereka menyerahkan borang keahlian itu kepada Anwar dan calon PKR di Parlimen P.177 Beaufort, Datuk Seri Lajim Ukin pada program di pekarangan rumahnya yang dihadiri ribuan rakyat.Photobucket

Tengku Adnan Mansor Terkejut Beruk...?

on

Seorang penuntut Malaysia di Mesir telah menzahirkan rasa terbuku dihati betapa akan kembali ke tanah air semata-mata mau memberikan undi kepada calon PR Parlimen P125 Putrajaya, Dato' Hj Husam Musa.

Penuntut yang tidak mau ketinggalan dari mengambil bahagian sebagai rakyat mau melakukan perubahan.

Kepada calon BN Tengku Adnan Mansor... Masa anda sudah tiba!!!!!.. Anda tidak mampu sekat kebangkitan rakyat walaupun kamu cuba heret Tun Mahahthir dalam kempen kamu.Photobucket

Tamrin Ghafar Kata Calon Bebas Pro-UMNO Akan Sokong Pakatan

on


Sebahagian daripada 61 calon Bebas dan pemimpin Umno yang tidak dinamakan sebagai calon BN pada PRU13 kali ini, didakwa sedang melakukan perbincangan secara serius untuk menyokong calon-calon daripada Pakatan Rakyat di Parlimen dan Dun tempat masingmasing.

Perkara ini didedahkan oleh anak negarawan Tun Ghafar Baba, Dato’ Tamrin Tun Ghafar dalam sidang medianya bersama bekas MB Selangor, Tan Sri Muhamad Muhd Taib di Pusat Media PRU13 PAS, Pejabat Agung, dekat sini, 23 April lalu.


Tamrin yakin, hasil tindakan 61 ahli dan pemimpin Umno yang memilih untuk bertanding atas tiket bebas akan menyebabkan banyak kerusi Parlimen yang dijangka akan dimenangi BN akan kecundang.

Beliau berkata, perbualannya dengan beberapa pemimpin senior Umno yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno yang tidak dicalonkan, tergambar kekecewaan rasa kecewa mereka dengan tindakan Najib Tun Razak yang meletakkan calon yang tidak mempunyai rekod bersih.

Tamrin yang menyertai PAS pada 2012 lalu, mengingatkan ahli-ahli dan penyokong Umno terutama orang Melayu di luar bandar agar tidak terpengaruh dengan isu perkauman yang sering dimainkan pemimpin mereka dengan tujuan untuk menakut-nakutkan rakyat agar mereka tidak beralih sokongan kepada Pakatan Rakyat.

Tegasnya lagi, pemimpin Umno-BN sering memomokkan kepada penyokongpenyokongnya bahawa DAP merupakan parti yang tidak boleh dipercayai dan sebuah parti anti Melayu.
“Saya amat kesal dengan tindakan seperti ini. Negara kita sudah ‘matang’ dan tidak seharusnya keluar kenyataan seperti ini.

“Saya ingin membuat perbezaan antara MCA dan DAP. MCA yang ditubuhkan pada 1951 sehingga hari ini tidak pernah sekalipun membenarkan bangsa atau parti lain dibenarkan bertanding atas tiket MCA.
“Sebaliknya DAP yang ditubuhkan pada 1966 dengan pelbagai kaum, tidak kurang daripada 55 orang Melayu bertanding atas tiket DAP. Malah pada PRU13 ini juga DAP memperkenalkan tokoh-tokoh Melayu bertanding,” katanya lagi.

Tamrin melihat momokan ini sering dilaungkan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mempengaruhi rakyat agar tidak berpaling dan terus memberi sokongan padu kepada Umno-BN.
Photobucket

Umcedel pertahan hasil kajian Anwar lebih layak jadi PM

on
Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel) mempertahankan keabsahan hasil kajian mereka yang terbaru berkaitan pilihan pengundi menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Ianya ekoran ada pihak yang mempertikai hasil kajian tersebut khususnya dari kalangan penganalisis politik dan termasuk juga dari pimpimpin Umno BN.

Dalam satu kenyataan semalam, pihaknya berkata kajian akademik tersebut dibuat dengan mematuhi standard dan tidak bias kepada mana-mana pihak yang berkepentingan.

"Kajian yang kami jalankan mematuhi standard akademik dan dibiayai oleh universiti yang mempertahankan nilai intergriti, telus dan tidak memihak kepada mana-mana individu ataupun parti politik," kenyataan mereka dipetik.

Pada 25 April lalu, Umcedel telah mengadakan sidang akhbar mendedahkan hasil kajian terbaru mereka berhubung pilihan pengundi menjelang PRU13.

Kajian terhadap 1,407 responden pelbagai kaum yang merupakan pengundi berdaftar itu dijalankan pada 3 April hingga 20 April lalu.
Antara lain kajian itu mendapati,  43 peratus responden berpendapat Anwar lebih layak menjadi perdana menteri berbanding Najib 39 peratus.

Selain itu, kajian tersebut juga mendapati rata-rata pengundi bersetuju bahawa manifesto Pakatan Rakyat lebih memenuhi harapan rakyat berbanding manifesto BN.

"Pandangan dan komen separuh masak yang tidak mempunyai nilai akademik tanpa melihat dengan lanjut kajian tersebut amat dikesali," kata Umcedel lagi.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika mengulas kajian itu semalam bagaimanapun menyifatkanya sebagai karut.

Najib berkata beliau tidak setuju dengan kajian tersebut yang menunjukkan beliau berada empat mata di belakang penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri.

Berikut adalah kenyataan penuh Umcedel:

NOTA ini merujuk kepada pandangan beberapa orang penganalisis politik berkaitan dengan hasil kaji selidik yang telah dijalankan oleh Umcedel berkaitan pilihan pengundi menjelang pilihan raya umum ke-13 yang disiarkan dalam www.sinarharian.com.my pada 27 April 2013 (semalam).

Hasil kaji selidik ini telah dihebahkan semasa persidangan akhbar pada 25 April 2013 di Universiti Malaya yang telah dihadiri oleh pemberita dari dalam dan luar negara termasuk beberapa orang diplomat antarabangsa. Kesempatan juga telah diberikan kepada wartawan dan diplomat untuk mengemukakan persoalan dan meneliti lebih lanjut kajian yang kami jalankan.

Beberapa penjelasan kepada kajian tersebut:

1. Berlaku kekeliruan berkaitan istilah populasi dan sampel. Populasi merujuk kepada keseluruhan komponen sama ada jumlah penduduk negara atau jumlah pengundi.

Sementara sampel adalah sebahagian komponen yang akan mewakili keseluruhan populasi. Standard dan prosedur statistik yang menjadi amalan kajian di peringkat tempatan dan antarabangsa adalah mendapatkan sampel. Contoh yang paling mudah, doktor tidak perlu mendapatkan sebahagian besar atau kesemua darah pesakit untuk mengetahui penyakit, namun hanya cukup dengan setitik darah sahaja.

2. Pemilihan responden seramai 1,407 adalah mewakili keseluruhan komponen pengundi berdasarkan pecahan etnik, jantina, struktur umur, lokasi tempat tinggal, status pekerjaaan dan pendidikan.

Sampel yang dipilih adalah responden yang telah mendaftar sebagai pengundi dan pernah mengundi dalam pilihan raya. Jumlah sampel tersebut adalah standard sampel yang digunakan oleh badan penyelidik antarabangsa seperti MORI, YouGov dan Gallup.

Malah beberapa badan penyelidik akademik serantau seperti Election Study Center di National Chengchi Universiti di Taiwan, Lembaga Survey dan Lingkungan Survey di Indonesia juga mengggunakan jumlah sampel yang hampir sama. Metodologi yang digunakan dalam kajian adalah secara bersemuka menggunakan soalan yang berstruktur.

3. Umcedel adalah badan penyelidikan akademik yang bernaung di bawah Kluster Kemanusiaan dan Sains Sosial Universiti Malaya yang dianggotai oleh ahli akademik tempatan dan antarabangsa. Kepakaran ahli Umcedel termasuk dalam bidang statistik, sains politik, politik antarabangsa, sistem maklumat geografi, sejarah dan geografi pilihan raya.

Kajian yang kami jalankan mematuhi standard akademik dan dibiayai oleh universiti yang mempertahankan nilai intergriti, telus dan tidak memihak kepada mana-mana individu ataupun parti politik.

4. Masyarakat juga tentunya menantikan kajian daripada penganalisis-penganalisis politik yang terlibat secara langsung di lapangan untuk mendapatkan gambaran sebenar yang berlaku di peringkat akar umbi dan bukannya bergantung kepada pemerhatian politik melalui media semata-semata.

5. Pihak yang berminat boleh melayari laman sesawang www.umcedel.um.edu.my untuk mendapatkan butiran lanjut kajian tersebut dan beberapa kajian yang telah kami jalankan. Pihak kami juga bersedia berdiskusi dengan mana-mana individu dan pertubuhan yang mahu meneliti lebih lanjut kajian kami. Pandangan dan komen separuh masak yang tidak mempunyai nilai akademik tanpa melihat dengan lanjut kajian tersebut amat dikesali.
ANTARA KOMEN-KOMEN
 
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List