Najib semakin tidak popular

on Feb 28, 2013

KUALA LUMPUR: Nampaknya semakin lama Datuk Seri Najib Tun Razak menganjakkan tarikh pilihanraya, beliau semakin tidak popular di kalangan rakyat.

Menurut Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia, Riduan Mohd Nor (gambar), belum pernah terjadi seorang Perdana Menteri Malaysia yang memiliki media untuk melonjakkan popularitinya tiba-tiba menjadi tidak popular malah ditolak pula oleh rakyat.

“Dalam hal ini PM sebenarnya perlu belajar dari isyarat rakyat dan pengajaran berharga hasil kajian penting Merdeka Center ini,” ujarnya dalam satu kenyataan, sebagaimana di bawah.

Merdeka Center, sebuah badan penyelidik bebas telah mengeluarkan satu lagi kajian mengenai sokongan pengundi terhadap Perdana Menteri, kerajaan Malaysia dan parti pemerintah, Barisan Nasional.

Keputusannya agak selari dengan badan penyelidik bebas yang lain dengan hasil kajian yang dijalankan pada bulan Januari 2013 menunjukkan graf sokongan rakyat terhadap kepemimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri terus merudum dan kali ini jatuh dua peratus kepada 61% daripada 63% pada Disember 2012.

Namun ianya agak menghairankan juga kerana dalam keadaan hampir semua hadiah diberi kepada rakyat melalui BR1M, bantuan persekolahan kepada pelajar-pelajar, diskaun telefon bimbit dan lain-lain lagi, rakyat masih juga gagal menunjukkan sokongan kepada PM. Malah graf beliau terus merudum bulan demi bulan.

Nampaknya semakin lama beliau anjakkan tarikh pilihanraya beliau semakin tidak popular di kalangan rakyat. Belum pernah terjadi seorang Perdana Menteri Malaysia yang memiliki media untuk melonjakkan popularitinya tiba-tiba menjadi tidak popular malah ditolak pula oleh rakyat.

Dalam hal ini PM sebenarnya perlu belajar dari isyarat rakyat dan pengajaran berharga hasil kajian penting Merdeka Center ini.

Pertama, PM perlu akui bahawa rakyat Malaysia semakin cerdik dan tahu membaca politik negara. Mereka menerima segala habuan yang diberikan kerajaan tetapi tidak semestinya semua yang dikunyah itu ditelan bulat-bulat.

Rakyat Malaysia kini bukan lagi rakyat ketika 20 tahun lampau. Dengan kepesatan teknologi, segala maklumat akan cepat sampai ke telinga dan mata mereka sekelip mata.

Justeru, beliau tidak boleh terus membohongi kenyataan dan fakta yang diselewengkan melalui media yang dikawal oleh kerajaan.

Kedua, beliau perlu menerima hakikat bahawa wang ringgit bukan segala-galanya walaupun segala-galanya perlukan wang ringgit. Perhatian rakyat yang paling utama adalah ketelusan kerajaan berbanding nilai ringgit yang mereka dapat.

Rakyat gembira menerima habuan RM500, tetapi sedih melihat berjuta-juta ringgit pula masuk ke poket pemimpin negara.

Ketiga, rakyat tahu menilai pemimpin mana yang layak menjadi contoh dan pemimpin mana yang bersikap retorik. Sikap berboros dan bermewah dengan pelbagai koleksi peribadi  disamping pelbagai skandal yang memalukan adalah pemimpin ditolak rakyat.

Rakyat juga muak dengan amalan rasuah yang semakin membarah terhadap pemimpin negara. Sebaliknya, rakyat mengangkat pemimpin yang amanah, berintegriti, bersih, telus dan hidup bersama rakyat.

Keempat, rakyat bangkit marah apabila beliau masih enggan membuka ruang demokrasi yang sebenar kepada semua pihak. Sukar untuk rakyat menerima apabila agensi kerajaan digunakan sepenuhnya untuk kepentingan politik, kawalan terhadap media yang keterlaluan dibantu dengan pasukan keselamatan atau penguatkuasa yang hanya bertindak dengan berat sebelah.

Akhirnya, Datuk Seri Najib perlu akui bahawa beliau dan Umno bukan berada di zaman kegemilangannya lagi. Mandat perlu diserahkan kepada rakyat dan hormati hak rakyat untuk menentukan siapa yang akan mereka angkat sebagai pemimpin.

Beliau bebas menentukan tarikh pilihanraya, tetapi rakyat sudah membuat keputusan yang semua telah mengetahuinya.


Photobucket

Rosmah Kena Serang...?

on


BANGI: Sekumpulan mahasiswi daripada Ikatan Studi Islam Universiti Kebangsaan Malaysia (ISIUKM) hari ini telah melakukan protes aman di hadapan Dewan Canselor Tun Abdul Razak (Dectar) terhadap isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Lebih kurang 50 orang mahasiswi telah berkumpul di hadapan dewan tersebut bagi menyatakan protes terhadap penyelewengan yang telah dilakukan oleh isteri pemimpin nombor satu negara itu.

Rosmah yang dikatakan hadir ke UKM bagi merasmikan program bersama mahasiswa UKM telah menerima tekanan hebat apabila sekumpulan mahasiswi telah berkumpul di luar dewan sambil memegang sepanduk dengan mesej menolak penyelewengan dan pembaziran duit rakyat yang didakwa telah dilakukan oleh beliau.

Mahasiswi itu dikatakan telah mula berkumpul di luar dewan pada jam 4 petang sebelum menyambut Rosmah yang dijadualkan akan habis program pada jam 4.30 petang.

Sekumpulan pengawal keselamatan bersama staf kakitangan UKM cuba untuk menghalang protes itu daripada terus berlaku namun ternyata mereka gagal mengekang kehendak mahasiswi tersebut untuk terus melakukan protes secara aman itu.

Walau bagaimanapun, apa yang menghampakan mahasiswi tersebut adalah ‘ketakutan’ Rosmah untuk bertemu dengan mereka apabila beliau telah dibawa keluar secara senyap-senyap melalui belakang kereta-kereta yang diletakkan di sekitar dewan tersebut.

Rosmah yang hadir ke UKM dengan menaiki kereta Mercedes-Benz mewah terpaksa balik dengan kenderaan biasa selepas terpaksa keluar dari dewan secara sembunyi.

“Perkara yang kita mahu hari ini hanya untuk menyatakan hasrat rakyat terhadap Datin Seri Rosmah, namun ternyata beliau begitu takut untuk bersemuka dengan kami.

“Walaupun kami tidak berjaya untuk bersemuka dengan Rosmah pada hari ini, namun kami telah berjaya membuat Rosmah balik dengan cara itu. Ini baru permulaan dari kami,” tegas Hamiza Hani Omar, Pengerusi Hal Ehwal Siswi ISIUKM merangkap Timbalan Setiausaha Agung Gamis.
Photobucket

Hilang

on


Hilang!!! | Kepada rakan2 FB yg nampak anak perempuan saya. Nama nadzirah ashikin umur 17 thn. Dah tak pulang rumah sejak hari sabtu 23hb. Keluar rumah berseluar merah baju putih jaket hitam & tudung hitam. 

Kali terakhir dilihat di Eastern Plaza & KFC, Tawau ikut proton exora warna putih ada pelekat 'P'. Siapa2 yg ternampak sila hubungi saya 0138800188 atau ibunya 0198728868. 
Saya merayu kepada semua rakan2 fb saya untuk bantuan. Segala usaha saya ucapkan terimakasih yg tak terhingga hanya Allah saja yg boleh membalas jasa rakan2 semua - Ayuf Abd Rahman 
Photobucket

ALTANTUYA :- Kes Selesai Yang Belum Selesai...?

on

"Saya tidak mempunyai sebarang sebab untuk mencederakan apatah lagi mengambil nyawa mangsa dengan begitu kejam," kata Koperal Sirul Azhar Umar dengan nada suara yang sebak ketika memberi keterangan membela diri.

Sirul Azhar, 37, dari Unit Tindakan Khas Bukit Aman, turut menyentap perasaan mereka yang berada dalam mahkamah dengan merayu agar tidak dijatuhkan hukuman mati, lapor Bernama.

"Saya merayu kepada mahkamah yang kini berada di dalam kedudukan dan mempunyai kuasa untuk menentukan hidup dan mati saya, agar tidak menghukum saya sekaligus menyempurnakan perencanaan mereka terhadap saya," katanya sambil dilihat mengesat linangan air mata.SHAH ALAM..19-06-2007..Koperal Sirul Azhar Umar di bawa masuk ke Mahkamah sebelum kes bermula..Gambar Oleh Ahmad Irham Mohd Noor. NSTP

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List