Calon PKR Macam Merak Kayangan

on Apr 4, 2013
 ibu pejabat PKR, Tropicana


Dua tiga hari ini, ada yang saya melihat, ada yang saya bertemu dan ramai yang dapat saya perhatikan gelagat pemimpin sedia ada dan bakal calon Parti KeADILan Rakyat (PKR) untuk PRU-13, saya naik meluat. ! Sembang, bicara dan gaya mereka bukan seperti pejuang yang ingin 'memerdekakan negara', tetapi seolah mereka sudah jadi taukey di Putrajaya!

Mereka lupa, mereka bukan hanya dikelilingi pengundi, tetapi mereka diperhatikan oleh penganalisa yang menulis dan pendengar yang menebar-luas cerita..

Dalam isu yang sama, beberapa petugas setengah masak di ibu pejabat PKR, Tropicana, nampaknya sudah mula perasan seakan mereka bertugas di Perdana Putra, Putrajaya! Hadoi, berat kes malaun-maluan macai PKR ni, lagak mereka mengalahkan pimpinan parti.. !

Kerajaan Rakyat amat berharap saudara Ibrahim Yaakob (calon PKR, Parlimen Setiawangsa PRU-13) selaku Ketua Staf pejabat Keadilan dapat melihat dan beri perhatian kepada perkara seumpama ini yang boleh menjejaskan nama baik parti dan kakitangan lain!

Kepada Sdra. Anwar Ibrahim, ana cukup simpati; jaring ante kerap bolos, lolos.
Apapun urutannya, doa ana tetap tulus buat ante, in sha AllahPhotobucket

Balik Kampung Mengundi Tau....

on


Photobucket

Ramalan :- Pakatan Rakyat Bakal Menang 8 Kerusi Parlimen Di Sarawak

onDilihat satu tamparan hebat setelah beberapa jam parlimen dibubarkan hari ini, Pakatan Rakyat Sarawak dijangka akan melakukan kejutan terbesar buat Barisan Nasional (BN) semasa pilihanraya umum ke-13 tidak lama lagi.

Beberapa bulan lalu, Jalan Pulang telah mendapatkan beberapa maklumat penting mengenai perkembangan politik semasa di Bumi Kenyalang itu dan hasilnya begitu mengejutkan.Daripada 31 kerusi parlimen keseluruhan yang berada di negeri ini, Pakatan Rakyat hampir pasti akan menyapu sekurang-kurangnya lapan kerusi parlimen yang majoritinya kaum Cina dan Iban.

Lapan kerusi yang dimaksudkan adalah, Stampin, Bandar Kuching, Sarikei, Sibu, Miri, Lanang, Saratok dan Baram.Enam kerusi awal yang dinyatakan merupakan kerusi yang diperuntukkan kepada SUPP manakala selebihnya merupakan kerusi yang ditandingi SPDP.Ketua menteri, Taib Mahmud sendiri mengesahkan perkara itu apabila memberitahu pengerusi BN, Najib Altantuya bahawa BN Sarawak hanya mampu menyumbang 23 kerusi bagi membantu BN mengekalkan kuasa kerana menyedari banyak kerusi BN di Semenanjung bakal tumbang.

Kesemua lapan kerusi tersebut mempunyai 'masalah' tersendiri hingga BN negeri dikatakan sudah tidak dapat berbuat apa-apa lagi.Antara masalah yang dikenal pasti menyumbang kepada kekalahan BN adalah sokongan pengundi Cina yang semakin naik terhadap calon DAP hingga dikatakan mencecah sekitar 75 peratus.Kegagalan SUPP menyaingi pengaruh dan keberkesanan DAP dalam menyelesaikan maslalah kaum itu juga antara faktor utama lapan kerusi ini bakal tumbang.

Taib juga sudah tidak memikirkan nasib SUPP sebaliknya hanya mahukan calon-calon partinya, PBB menang di kesemua 17 kawasan yang ditandingi dalam pilihanraya umum kali ini.Selain itu kegagalan Taib menyelesaikan pertikaian mengenai empangan di Baram juga mampu menggugat BN kali ini kerana penduduk yang terjejas dengan pembinaan empangan itu marah kerana tanah mereka dirampas tanpa diberi pampasan sewajarnya.

Sekiranya dalam tempoh terdekat, kempen berterusan Pakatan Rakyat melalui siaran radio internet dari London, Radio Free Sarawak (RFS) berjaya menembusi rumah panjang dan kawasan pedalaman yang sukar untuk dihubungi melalui jalan darat, ada kemungkinan jumlah tersebut bertambah kepada 12.Isu tanah adat, pengusiran tanpa pampasan setimpal, kedudukan semasa BN negeri yang bermasalah serta pendedahan skandal membabitkan Taib yang didedahkan Global Witness dan kekayaan luar biasa dari amalan rasuah dan salah guna kuasa terus menyebabkan BN berada dalam keadaan tertekan untuk mempertahankan seberapa banyak kerusi parlimen.


Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List