Antara Bukit Aman, Musa Aman Dan Anifah Aman, Adakah Malaysia Aman...?

on Aug 3, 2012
Skandal Penyelewengan Wang HSBC – Masa Untuk Menjalankan Siasatan Ke Atas Salahlaku Musa Aman!

Didedahkan sebagai bank yang digemari untuk menyimpan wang haram di kalangan orang-orang jahat

Salah seorang pegawai tertinggi bank HSBC telah meletak jawatan secara sukarela semalam, sambil mengumumkan bahawa bank itu telah membisu seribu bahasa terhadap kegiatan memindahkan wang sebanyak $38 trillion, yang melibatkan Ketua Menteri Sabah, Musa Aman. Laporan dari pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai wang sogokan pembalakan (suatu kes yang, menurut Najib Razak, boleh disabitkan dengan Musa Aman) mengandungi banyak maklumat mengenai penglibatan HSBC memproses berjuta-juta ringgit yang akhirnya menjurus ke dalam akaun-akaun bank milik Musa Aman.

Begitu juga, Sarawak Report telah mendedahkan maklumat terperinci mengenai siri-siri akaun HSBC yang dikaitkan dengan Musa Aman, yang akhirnya terpaksa ditutup dalam tahun 2006 dahulu.

Maka, tidak hairanlah jika Jawatankuasa Senat US di Homeland Security telah melaporkan bahawa dalam tempoh masa 2006 – 2010, pihak HSBC telah membantu penyelewengan wang merentah antarabangsa yang berskala besar untuk kemudahan geng-geng dadah, kegiatan-kegiatan pengganas dan negara-negara penyangak, menjauhkan dana-dana bersyak-wasangka di antara cawangan-cawangan luar negaranya, di Amerika Syarikat, Switzerland dan tempat-tempat lain.

Fail-fail mahkamah dari Sarawak Report ke atas Musa Aman telah jelas menunjukkan bahawa hasil rasuah pembalakan di Malaysia sepatutnya dimasukkan ke dalam senarai hitam itu juga!

Rasuah pembalakan

Inilah bukti bantuan bank-bank antarabangsa membantu Musa dan kroni-kroninya mencapai hasrat mereka

Mangsa-mangsa skandal multi-juta dollar ini termasuklah orang-orang asli Sabah, yang telah dimusnahkan tanah dan kawasan pemburuan mereka; pembayar-pembayar cukai, di mana wang-wang cukai mereka telah dicuri dan juga perniagaan-perniagaan yang dilakukan dengan jujur, di mana peluang mereka telah dieksploitasi oleh jenayah rasuah.

Sementara itu, tempias dari jenayah ini telah merangkumi kemusnahan yang amat buruk ke atas salah sebuah alam sekitar yang tinggi nilainya yang masih tinggal di muka bumi kita ini – yang sejak kebelakangan ini mengandungi suatu kawasan hutan hujan yang tertua dan berbio-divesiti.

Pelbagai spesis haiwan dan tumbuhan telah musnah dan pupus akibat ketamakan yang tiada batasannya hanya dalam masa sedekad sahaja.

Sedikit masa dahulu Musa Aman telah sekali lagi cuba menafikan kesemua bukti yang tinggi menggunung untuk mendakwanya. Namun Speaker di Dewan Undangan Sabah telah tidak membenarkan suatu usul tidak percaya diundi – suatu usaha putus asa yang telah mencemarkan proses demokrasi dilaksanakan. Terdapat juga cubaan yang mencadangkan Musa telah mengumumkan bahawa jutaan dollar itu telah dimasukkan ke dalam akaun-akaunnya di Swiss Bank kerana kononnya dia bertindak selaku penama bagi pihak partinya UMNO dan juga bagi pihak bosnya Perdana Menteri Najib Razak!

Sekiranya senario ini benar, adakan para pelindung Musa akan percaya untuk menjadikannya tidak bersalah dalam kegiatan merompak kekayaan negerinya sendiri? Kerana jika Najib dan Musa disabitkan sama dalam perkara ini, maka mereka berdua sama-sama bersalah!

Peranan yang dimainkan oleh bank-bank HSBC dan UBS bersekongkol merompak khazanah kekayaan Borneo

Sejak sedekad yang lalu, ketika hutan-hutan Sabah hampir ranap ditebang, Musa terus mengeluarkan lesen-lesen untuk menebang kawasan-kawasan hutan yang dilindungi dan kawasan-kawasan cerunan bukit digondolkan oleh para kroni-kroni pembalakannya.

Ketamakannya telah memusnahkan hutan Sabah, sama seperti ketamakan dan kerakusan Abdul Taib Mahmud menebang kawasan hutan yang amat luas di Sarawak.

Dua orang Ketua Menteri, Taib dan Musa – kedua-duanya sama-sama merompak kekayaan milik rakyat mereka

Dan setelah kami mendedahkan maklumat secara terperinci pada minggu-minggu yang lalu, para kroni Musa telah membayarnya berpuluh-juta dollar wang sogokan menerusi para penamanya, termasuk “orang tengahnya”, Michael Chia.

Kegiatan ini telah dibantu oleh cawangan-cawangan dua buah bank global HSBC dan UBS di Singapura dan Hong Kong bahawa Musa Aman dan Chia telah menyelewengkan wang itu dan menyalurkannya, sebagai mana telah kita laporkan, menerusi beberapa siri akaun luar negara ke dalam akaun Musa Aman sendiri di bank di Zurich.

Michael Chia – selaku orang tengah dalam kegiatan penyelewengan wang

Kedua-dua bank itu harus disiasat dengan terperinci dan dikendalikan oleh pihak pendakwaraya di Switzerland dan dalam pada itu pihak NGO pejuang alam sekitar Bruno Manser Fund telah, pada minggu ini, mengambil tindakan yang selanjutnya untuk menggesa dan mempastikan bahawa siasatan tetap dijalankan.
Bruno Manser Fund telah mengutuskan surat aduan kepada dua badan perundangan di Singapura, dan pihak Pengawal Kewangan dan Bahagian Siasatan Kewangan bagi mendesak mereka mengambil tindakan atas tindak-tanduk bank HSBC dan UBS mengendalikan akaun-akaun Musa Aman di Singapura.

Aduan-aduan ini tidak seharusnya dipandang ringan kerana pejabat Pendakwaraya Persekutuan Swiss telah pada beberapa hari kebelakangan ini mengumumkan bahawa mereka telah secara rasminya membuka fail siasatan berhubung bank UBS, setelah mereka menerima fail-fail mahkamah daripada Sarawak Report.

Kes berkenaan telah dimaklumakan berdasarkan maklumat menyeluruh yang diberikan oleh pihak berkuasa Hong Kong kepada pihak berkuasa Swiss, yang pada mulanya telah menahan Michael Chia kerana membawa $16 juta dalam tahun 200*

http://www.sarawakreport.org
Photobucket

24 Jam Azan Kedengaran di seluruh pelusuk bumi Sehingga Hari Kiamat

on

Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah,
Aku bersaksi bahawa Muhammad Pesuruh Allah, Marilah mengerjakan solah, Marilah menuju kejayaan,
Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Tiada Tuhan melainkan Allah.

Maksud kalimah-kalimah ini mengikut ulama adalah lebih luas daripada tujuh lautan tetapi secara ringkas ialah bahawa Allah mengatasi segala-galanya dan bahawa Tuhan hanyalah satu dan Muhammad adalah rasulnya. Lakukanlah solat untuk mendapat kejayaan di dunia dan akhirat. Bahawa Allah adalah di atas segala ciptaanNya dan bahawa Allah hanya satu.

Dari segi sejarahnya, dikisahkan Azan mula diamalkan pada tahun pertama hijrah umat Islam dari Mekah ke Madinah pada abad ketujuh Masehi.

Mengikut Hadis yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim daripada Ibnu Umar bin al-Khattab r.a. tiada orang yang menyeru atau melaungkan Azan ketika orang Islam berkumpul dan menunggu untuk mengerjakan sembahyang pada mula-mula umat Islam berhijrah ke Madinah.

Ini menyebabkan pada suatu hari Rasullullah s.a.w. mengumpulkan para sahabat dan membincangkan cara mengingatkan umat Islam waktu solat telah masuk dan mengajak mereka ke masjid melakukan solat berjemaah.

Solat bagi umat Islam bukan sahaja sekadar menyembah Pencipta alam semesta tetapi juga merupakan ikrar mematuhi peraturan hidup yang ditetapkan olehNya di samping memohon petunjuk dan rahmat

Pada mesyuarat itu, ada yang mencadangkan supaya dikibarkan bendera, ada yang mengesyorkan ditiupkan serunai atau terompet dan ada juga yang mencadangkan supaya dibunyikan loceng, namun semua usul itu ditolak Nabi Muhammad s.a.w.

Umar kemudian mencadangkan supaya diteriakkan ayat "telah datang waktu solat" dan ini diterima Nabi, tetapi Baginda menukar lafaznya kepada "assolatu jamiaah" yang bererti "Marilah solat berjemaah".

Sehinggalah pada suatu malam Abdullah bin Zaid bermimpi mengenai cara yang lebih baik untuk menghebahkan solat dengan mengumandangkan Allahhu Akbar (dan seterusnya...)

Semasa diberitahu kepada Rasullullah s.a.w pada paginya, (Umar juga menyatakan bermimpi yang serupa), Baginda bersabda: "Mimpi itu mimpi yang benar", maka Nabi memerintahkan Bilal bin Rabah melaungkan azan itu.

Untuk solat Jumaat, Azan berkumandang sebanyak dua kali, kali pertama menandakan masuk waktu Zohor untuk memanggil orang Islam ke masjid dan kali kedua sejurus sebelum Imam memulakan Khutbah Jumaat.


Begitu juga Azan Subuh diamalkan semasa zaman Rasullullah s.a.w. dikumandangkan dua kali seperti yang dilakukan di Masjidil Haram -- pertama selepas berlalunya separuh malam untuk memberitahu muslimin bahawa waktu Subuh sudah hampir dan waktu itulah mereka digalakkan bersembahyang sunat tahajjud dan sebagainya atau bersahur untuk berpuasa. Azan kedua diperdengar ketika masuk waktu Subuh dengan tambahan lafaz "as-salatu khayrun min an-naum (solat itu lebih baik daripada tidur).

Selain untuk tujuan sembahyang, Azan sunat diamalkan untuk dibisikkan ke telinga bayi lelaki baru lahir atau suatu ketika dulu sebagai isyarat untuk memaklumkan kepada umat Islam waktu mudarat atau bahaya seperti bencana alam, kebakaran dan perang.

FENOMENA AZAN

Namun yang menarik perhatian ialah keajaiban yang banyak dibincangkan termasuk di Internet bahawa Azan berkumandang 24 jam di seluruh dunia berdasarkan perbezaan waktu dan tempat.

Ribuan bilal akan melaungkan seawal kira-kira 5.30 pagi, Azan Subuh yang bermula di bahagian timur, Indonesia dan proses itu akan bergerak ke barat kepulauan Indonesia dengan perbezaan waktu timur dan barat kepulauan Jawa adalah 90 minit.

Belum pun laungan Azan itu selesai di seluruh Indonesia, mengikut perkiraan, ia akan bergema di Malaysia, kemudian disambut di utara, di Myanmar, China dan seterusnya.

Dalam tempoh satu jam bermulanya Azan Subuh di Jakarta, Azan akan bersahutan di Bangladesh dan bergema pula di India.

Belum berakhir di Pakistan, laungan Azan Subuh akan dilaungkan di Afghanistan dan Oman.

Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad, Iraq dianggarkan satu jam, maka dalam jangka masa ini juga Azan Subuh dikira akan dilaungkan di Emiriyah Arab Bersatu, di tanah suci Mekah dan Madinah dan negara-negara lain.

Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik dalam jangka masa sembilan jam setengah, tetapi sebelum Azan Subuh bergema di situ, Azan Zohor sudah berkemundang di Indonesia semula.

Begitulah seterusnya bilal-bilal di serata pelusuk dunia akan sahut menyahut melaungkan keagungan Allah dan Nabi Muhammad s.a.w setiap detik, sepanjang waktu.

http://www.youtube.com/v/s7LzoK5kOTU

Photobucket

LAGI SELEBRITI WANITA BERHIJRAH

on


PETALING JAYA: Penyampai radio Hot FM Sharifah Aleya mengakui sejak mengenakan tudung bermula 1 Ramadan lalu (21 Julai 2011), dia berasa selesa dan tidak kekok dengan penghijrahan tersebut.
Aleya atau Sharifah Aleya Syed Zainal Rashid Al Yahya berkata, dia enggan berkongsi sebab-sebab perubahan diri itu, namun menyifatkan ia adalah satu transisi normal bagi seorang wanita beragama Islam.
"Alhamdulillah, sepanjang seminggu lebih bertudung, saya tidak berasa kekok, malah selesa dengan penghijrahan ini.
"Cuma kalau boleh saya enggan berkongsi kenapa perubahan ini dilakukan. Ia sangat peribadi buat saya. Cukuplah masyarakat dah tahu yang saya dah bertudung dan doakan saya yang terbaik," katanya.
Tambah Aleya, dia juga bersyukur dan gembira apabila penghijrahannya itu disokong keluarga serta rakan-rakan dan berharap agar imej sebegitu kekal sehingga akhir hayat.
Sementara itu, walaupun Ramadan tahun ini pertama kali dilalui tanpa suami di sisi, Aleya merasakan ia tidak memberi kesan buatnya untuk beribadat kerana sering dikelilingi keluarga serta dua orang anak kembarnya, Aza Ameena dan Asha Ameena yang berusia tiga tahun.
"Bagi saya, Ramadan adalah bulan yang dinanti-nantikan setiap tahun dan ia sangat istimewa untuk kita sebagai umat Islam menjalani ibadat puasa.
"Malah inilah masanya untuk kita mengikat silaturahim dengan menghabiskan masa bersama keluarga," ujarnya.
Dalam pada itu, Aleya berkata, dia juga memastikan segala kerja-kerja pengacaraan yang dibuat selesai sebelum Ramadan agar dapat menikmati saat-saat bersama keluarga bagi setiap ibadat yang dilakukan.
"Ramadan juga membuatkan saya dan adik beradik yang lain berlumba-lumba untuk memasak bagi juadah berbuka puasa. Sampaikan kami cuba untuk mengalahkan ibu kami (Fatimah Abu Bakar) untuk muncul dengan masakan terbaik.
"Bagaimanapun, macam biasa, ibu kamilah yang menjadi juara dalam hal-hal masakan," selorohnya yang gemar memasak lauk daging kicap.Photobucket

Inikah dia 'Ustaz' pilihan Abby...?

on

Adakah ahli politik yang menjadi mangsa gossip politik ini seperti yang tersebar di ruang maya adalah ADUN Kelaboran Mohd Zaki Hj Ibrahim yang khabarnya kerap di’lihat bersama Abby Abadi di beberapa majlis ceramah anjuran PAS sejak kebelakangan ini.

Namun Abby Abadi pantas menjadikan medium Twitter untuk menafikan sebarang hubungan dengan ahli politik tersebut tetapi tetap meminta peminat untuk mendoakan jodoh’nya cepat sampai.
 .


Menurut Abby Abadi, ini bukan pertama kali beliau mendapat ‘jodoh’ hasil cakap cakap orang ramai dan mula menerima gossip nakal sebegini sebagai lumrah apabila terlibat dalam dunia politik


 Kalau ianya bukan gossip, kita tunggulah sehingga masa yang dimaksudkan tiba iaitu bulan Disember...

Apa-apapun kita doakan yang terbaik buat Abby...Photobucket

Songkok Tinggi Diganti Dengan Kopiah Putih...?

on


UMNO lucutkan mahkota songkok tinggi 6" gantikan dengan kopiah putih berlogo 1 Malaysia

Kaka kaka kaka............
setelah berhempas pulas menghentam PAS konon nya PARTI Pak Lebai......
kini UMNO mula cuba nasib untuk jadi Tok syiak pula
dengan menggunakan kopiah putih berlogo 1 MalaysiaKopiah yang ditandatangani oleh YAB Dato Sri Najib bin Tun Haji Abdul Razak (1 Malaysia) 
dan YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin (1 Malaysia)  


Kopiah yang ditandatangani oleh Y.A.Bhg Tun Mahathir Mohamad (1 Jerlun) dan 
Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (1 Tanjung Karang)


Kopiah yang ditandatangani oleh Y.B. Dato’ Seri Hj. Mohd Shafie Hj. Apdal (1 Semporna) 
dan YB Dato Seri Noh Bin Haji Omar  (1 Bagan Datoh)


Owhhhh..

Baru aku tahu. Patutlah MYDIN jual RM12.90 beb. Sebab kopiah neh sebenarnya standard harga RM20 ke atas.. alah yang ada cop 1malaysia neh hah..

Lihat bawah neh ;


Kalau dah gitu apa yang ditawarkan oleh MYDIN sememangnya murah larh berbanding kopiah 1malaysia yang lain. Nampaknya aku dah tersalah anggap MYDIN menjual kopiah dengan mahal rupanya..


amenoworld
Photobucket

Rahsia Waktu Solat Dengan Warna Alam

on

Cuba ingat semula, seawal mana kita menunaikan solat.
adakah seawal 5 minit selepas usai azan menandakan masuknya waktu solat atau 5 minit lagi nak masuk waktu solat berikutnya.

Tepuk dada, tanyalah iman.
tuan yang menulis ni pun kadang2, lalai jugak.
bila dah duduk depan laptop, semua benda tak ingat,.tapi bila terbaca tentang artikel ni, barulah tersedar tentang pentingnya solat di awal waktu.

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi. 

Pada waktu Subuh.
alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. 
Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. 

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. 

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi. 

Waktu Zuhur
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ? 

Waktu Asar
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu .). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita. 


Waktu Maghrib
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan. 

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail. 

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. 

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. 

smant
Photobucket

SIAPA BAPA PERPECAHAN MELAYU?

on

Menurut Tun Mahathir, bangsa Melayu hari ini berpecah kepada tiga kumpulan: Pertama Melayu yang menyokong UMNO, Melayu dalam  PAS dan Melayu dalam PKR.

Kecuali Tunku Abdul Rahman, semua lima Perdana Menteri Malaysia, Tun Razak, Tun Hussien, Tun Mahathir, Tun Abdullah dan Dato Sri Najib dilantik terlebih dahulu sebagai Timbalan Perdana Menteri sebelum  timbalan presiden UMNO.

Setelah Tun Razak dilantik menjadi perdana menteri menggantikan Tunku pada 1970,  Tun Razak memilih Tun Dr Ismail  sebagai timbalannya. Tun Razak menggunakan kuasa prerogatifnya memilih seorang timbalan yang pada budi bicaranya layak dan berkebolehan menjadi timbalan perdana menteri tanpa mengambil kira jawatannya dalam parti.

Dr Ismail telah bersara dari semua jawatan parti dan kerajaan pada 1967 dan berkhidmat dengan Guthrie. Bagaimanapun,  Tun Razak menjemput Tun Dr Ismail menyertai semula kabinet sebagai menteri KDN dan seterusnya timbalan perdana menteri.

Tun Dr Ismail kemudiannya dipilih menjadi timbalan presiden UMNO dalam mesyuarat agong parti itu. Setelah Tun Dr Ismail meninggal dunia pada 1973, Tun Razak memilih Tun Hussien Onn sebagai timbalannya.

Tun Hussien Onn juga menjadi timbalan presiden UMNO setelah dia dilantik menjadi timbalan perdana menteri terlebih dahulu.

Tun Hussien Onn menjadi Perdana Menteri  Malaysia setelah Tun Razak meninggal dunia di London pada 1976.  Pemimpin Melayu yang dipercayai Tun Hussien Onn untuk dilantik sebagai timbalan perdana menteri  bukan dikalangan tiga naib presiden UMNO, Ghaffar Baba, Tengku Razaleigh dan Dr Mahahtir tetapi seorang AMT UMNO iaitu  Tan Sri Ghazali Shafie.

Ghazalie Shafie adalah seorang tokoh politik yang berpengalaman. Beliau terlibat secara langsung dengan Tun Razak ketika penubuhan Malaysia tahun 1963. Pengalamannya  sebagai Menteri Dalam Negeri dapat membantu Tun Hussien Onn menstabil negara.

Pemilihan Tan Sri Ghazalie Shafie bagaimanapun mendapat bantahan daripada seorang Naib Presiden UMNO, Tun Dr Mahathir Mohamad. Dr Mahathir memujuk dua lagi naib presiden, Tun Ghaffar dan  Tengku Razaleigh untuk mendesak Tun Hussien Onn membatal niat melantik Tan Sri Ghazalie.

Tun Hussien pada mulanya bertegas dengan pilihannya kerana kuasa melantik timbalan perdana menteri adalah prerogative penuh perdana menteri. Bagaimanapun setelah diiadakan pertemuan, Tun Hussien bataskan pilihannya kepada dua naib presiden, Tengku Razaleigh atau Dr Mahahtir. Walaupun Ghaffar Baba lebih senior jawatannya sebagai naib presiden, Tun Hussien tidak bercadang memilihnya.

Ada sumber mengatakan dalam pertemuan antara Tun Hussien, Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh, diadakan satu gentleman agreement antara mereka untuk menjaga perpaduan parti dan bangsa Melayu. Dalam perjanjian itu, Tun Hussien  melantik Dr Mahathir sebagai timbalan perdana menteri dan jika sekiranya Dr Mahathir menjadi perdana menteri, beliau hendaklah memilih Tengku Razaleigh sebagai timbalannya.

Tetapi apakah yang berlaku setelah Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri? Apa yang terjadi pada UMNO dan orang Melayu setelah Dr Mahahtir berada dipuncak kuasa?

Bertitik tolak pemilihan Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri dan presiden UMNO juga bermulanya perpecahan umat Melayu di Malaysia!

Setelah Tun Dr Mahathir dilantik menjadi perdana menteri, dia  tidak melantik timbalan perdana menteri. Sebaliknya kuasa memilih diserahkan kepada perwakilan UMNO untuk memilih timbalan presiden UMNO yang kemudiannya akan dilantik menjadi timbalan perdana menteri.

Berdetik daripada pemilihan itu, bermulalah perpecahan orang Melayu dan UMNO! Bermula keujudan puak dan team dalam UMNO dan juga kelompok dalam masyarakat Melayu yang kemudiannya membawa kepada perpecahan yang lebih besar iaitu pengharaman UMNO dan kemunculan parti Semangat 46.

UMNO yang lahir diatas bangkai UMNO yang diharamkan adalah UMNO milik Tun Mahathir. Kerana itu Mahathir boleh keluar dan masuk UMNO sesuka hatinya. Zaman Mahathir menyaksikan UMNO berpecah kepada Team A dan Team B. kerana Tun Mahathir, dua bekas presiden UMNO, Tunku dan Tun Hussien Onn meninggal dunia diluar UMNO.

Mahathir bukan sahaja menunjukkan kuasa diktatornya semasa berkuasa, malah setelah bersara, dia masih mempengaruhi keputusan politik dalam UMNO dan kerajaan. Bermacam-macam taktik digunakan mengugut pucuk pimpinan parti termasuk keluar dari UMNO semasa Tun Abdullah menjadi Perdana Menteri.

Tun Mahathir mulai menunjukkan rasa kurang senang dengan Tun Abdullah Badawi setelah pemilihan timbalan perdana menteri tertangguh selama 53 hari. Pemilihan Tun Abdullah Badawi sebagai pengganti Tun Mahathir adalah ‘bersyarat’ iaitu secara pakej, Adbullah sebagai PM dan Najib sebagai TPM. Itulah syarat Tun Mahathir kepada Abdullah Badawi.

Syarat itu sebenarnya telah melanggar kuasa prerogative seorang perdana menteri untuk memilih timbalan perdana menteri. Ada yang berpendapat, tertangguhnya pengumuman Najib sebagai timbalan perdana menteri kerana Tun Abdullah bercadang untuk memilih Tan Sri Muhyiddin sebagai timbalannya bukan Najib.

Soalan saya, berpecahkah Melayu jika Dr Mahathir tidak pecat dan aibkan Anwar Ibrahim?muslioli

Photobucket

Khir Toyo Atau Khalid Ibrahim Yang Bohong.....?

on
 1.  Kali ini bukan saya yang kata Tan Sri Khalid Ibrahim berbohong. Kali ini EXCO paling berpengaruh dalam negeri Selangor, Teresa Kok sendiri secara tidak langsung menyatakan kepada umum bahawa Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim bercakap bohong.

2. Lebih dua tahun Khalid Ibrahim berkokok seantero Malaysia bahawa kerajaan negeri semasa Barisan Nasional tidak berbuat apa-apa untuk mendapatkan kembali hutang Talam Corporation kepada beberapa syarikat berkaitan kerajaan negeri. Kononnya, BN Selangor memejam mata sahaja terhadap hutang-hutang Talam ini.

3. Dalam ucapan-ucapan di Dewan Undangan Negeri Selanhgor dan kempen politik, Khalid mendakwa beliaulah yang berusaha mengutip semula hutang Talam. Beliau jugalah yang begitu bijak dan pintar mencipta cara untuk melunaskan hutang Talam melalui pengambil alihan aset. Dalam satu sidang akhbar yang dicatatkan oleh Malaysiakini pada November 2009, Khalid dilaporkan berkata,

"Hutang ini telah berlaku sejak 10 tahun lalu tapi tak pernah dikutip... Sebelum ini amaun hutang tersebut tidak pernah diiktiraf sepenuhnya atau direkod dengan teliti dalam kewangan anak-anak syarikat kerajaan negeri," katanya.
Katanya lagi, menteri besar BN sebelum ini juga "gagal mengatur keutamaannya" dalam mengurus kewangan negeri itu. (pautan)

4. Malahan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara menulis beberapa minggu lalu menyatakan,

"The records show that Talam Corporation Berhad was allowed to incur debts of RM392 million to the Selangor government during the BN administration before 2008.  These debts were never properly documented or recorded in the books of the state government companies – Universiti Industri Selangor (UNISEL), Kumpulan Hartanah Selangor and Permodalan Negeri Selangor Bhd (PNSB).  What is worse was the fact that there was no effort made by the BN administration to collect these debts.
However, the new Pakatan Rakyat state led by Khalid has demonstrated that with political will, no company will be able to escape from paying its debts to the Government.  Within a year after discovering the discrepancy in the state-owned companies’ financial records, Tan Sri Khalid has via the Menteri Besar (Incorporated) (MBI) recouped every sen of the RM392 million debt from Talam Corporation in the form of cash and properties." (Pautan)

4. Banyak lagi kenyataan-kenyataan yang menggambarkan seolah-oleh kerajaan negeri semasa saya tidak berbuat apa-apa untuk mengambil tindakan terhadap Talam. Khalid Ibrahim sahaja yang bijak pandai boleh menyelesaikan hutang ini.

5. Anehnya bila tersepit dengan pelbagai skandal penstrukturan hutang Talam ini, kerajaan negeri mula menggelabah dan menjadikan pentadbiran lalu sebagai kambing hitam. Menurut Teresa Kok yang dilaporkan dalam The Star hari ini:


SHAH ALAM: The previous Selangor Government agreed to enter into a debt settlement with Maxisegar Sdn Bhd a subsidiary of Talam Corpbecause the company was under threat of being wound up.
State executive councillor Teresa Kok said that in 2006 the Barisan Nasional state government agreed to a settlement that involved 694.4ha of land in Bestari Jaya and five leasehold office lots in Menara Pandan, Pandan Indah.
Pendidikan Industries YS Sdn Bhd (Unisel) and Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) entered into settlement agreements with Maxisegar as it owed Unisel money to set off the debts via contra arrangement,” she said after the state executive councillors meeting.
She said the first agreement, dated July 29, 2005, “was for 1,715.9 acres (694.4ha) of land in Bestari Jaya, valued at RM80,000 per acre”.
The second was dated Jan 10, 2006, for five office units at Menara Pandan at RM2,723,900, and a retail lot measuring 2,745 sq m at Ukay Perdana for RM7.8mil.
5. Bukankah kenyataan Teresa ini menunjukkan Selangor sekarang dipimpin dan ditadbir oleh pembohong dan penipu yang tidak segan silu menjual sentimen dan emosi kepada orang ramai yang tidak mengetahui cerita dalam pentadbiran negeri?
6. Memang benar semua pemimpin ada kesilapan, kelemahan dan kekurangan. Bumi mana yang tidak ditimpa hujan. Namun berbohong terutamanya membabitkan pentadbiran negeri bukanlah satu kelemahan tetapi satu kesalahan, 
7. Faktanya, Khalid hanya meneruskan usaha kerajaan lalu untuk menyelesaikan hutang Talam dengan anak-anak syarikat kerajaan negeri dengan melakukan pengubahsuaian yang aneh-aneh sehingga menimbul skandal baru. 

8. Hakikatnyasudah sah sekarang ini Selangor dipimpin oleh seorang pembohong yang sanggup memutar belitkan fakta untuk kepentingan politik beliau. 
9. Perlu saya jelaskan dalam pentadbiran lalu tidak timbul untuk mengambil alih hartanah Talam melebihi apa yang terhutang oleh Talam kepada syarikat-syarikat terbabit apatah lagi sehingga membabitkan lebih RM 676 juta. Juga tidak timbul soal "round-tripping" (lihat: Silap Mata Kerajaan Negeri Selangor: RM 392 juta berpusing-pusing, RM 1 juta lesap?) yang dibuat oleh Khalid sekarang sehingga menimbulkan banyak keraguan dan skandal.
10. Ketika itu, Kerajaan Negeri memutuskan Talam perlu menyelesaikan hutang-hutangnya dengan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan negeri yang terbabit secara terus dan diawasi oleh Jawatankuasa Khas yang diketuai oleh Setiausaha Kerajaan Negeri.
11. Saya tidak akan mengulas kenyataan Teresa mengenai penentuan harga buat masa ini. Kita lihat dahulu apa lagi kerajaan pembohong dan penipu ini mahu bersandiwara kepada rakyat.

Siakap Senohong
Gelama Ikan Duri
Jangan nanti orang kata kalau selalu cakap bohong,
Lama-lama dapat jadi Menteri

BE A MAN NAJIB!!! HAVE YOU NO BALLS...?

on

What do you think will be the fallout from the arrest of Rafizi Ramli? This latest stunt by Najib that somehow manages to boldly go where no stunt by Najib has ever gone before? He has instructed PDRM to arrest Rafizi  - a whistle blower who exposed the abuse of our money in NFC. Was NFC doing anything criminal? NO! Was NFC abusing the trust placed upon it by the Nation? YES! When PDRM arrested Rafizi Najib helped us hammer another nail into UMNO’s coffin!

This latest act of Najib is beyond the foolishness of wanting to purchase that USD $27 million ring for Rosmah!

Beyond the stupidity of a shopping stopover for Rosmah while using a Government Aircraft!

And even beyond George Kent!

Why beyond all this?

I say beyond all this because Najib does not seem to understand that Rafizi Ramli is flesh and blood. He is one of us. What he did may be politically expedient but it did not bring any monetary advantage to him. What he did in exposing the abuse within NFC was good for our Nation. Why would you want to arrest a whistle blower that exposes the abuse of those in high public office? When you arrested Rafizi you sent a clear signal to us that this UMNO led Barisan Nasional government will arrest any whistle blower that exposes the abuse and misuse of power by those holding high public office. Why you would want to do so is beyond our ability to understand.

So whatever Rafizi faces we too will face with him. We are his brothers in arms. You do not only arrest Rafizi you arrest us all. Is there room in your jail for all of us?  

We will agree that Rafizi did breach BAFIA’s regulations when he secured NFC’s Bank statement. Our Bank Statement should be no body’s else business but our own. Rafizi then compounded that breach by putting the Bank Statement into the public domain.  As I wrote a few weeks back, I questioned the logic of Rafizi doing so because he was just setting himself up for a fall – i.e. that he would be arrested for breaching BAFIA’s regulations.

But Rafizi’s act in putting those Bank Statement into the public domain should be considered for what it is – the courageous act of a whistle blower who knew that only by putting himself in harms way could he forced this Barisan Nasional government to do the necessary to stop further abuse by NFC.

The price that UMNO will ultimately pay for Najib’s latest idiotic act in arresting Rafizi Ramli for his exposure of NFC shenanigans we will see for ourselves in a few months time when we go to the polls at the 13th general election. We will decide then what we will do to him. For now we can wait!  

You can be stupid or you can be an idiot. Only Najib Tun Razak can be a stupid idiot! Nak kata si Najib ni bodoh, dia Perdana Menteri! Camna ni?  

Instead of protecting the whistle blower you saw it fit to shoot him! And Najib please do not show us your middle finger and insult our intelligence by saying that you have nothing to do with the arrest of Rafizi.

The way things are done in Malaysia Rafizi’s arrest would not have been possible without Najib’s consent. I would go so far as to say that Najib instructed that Rafizi be arrested because Najib is not man enough to be able to handle it any other way!  

Now what would Najib do as the ramification of that arrest reverberate across our nation? Across the length and breadth of this Nation whose people will soon be asked as to whom they would want to lead them?

Rafizi Ramli’s boss, Dato Sri Anawar Ibrahim or Najib Tun Razak?

Will the people chose Pakatan Rakyat or Barisan Nasional to be in Putrajaya?

Rafizi put NFC’s Bank statement into the public domain for the same reason that you put the NFC project on ice. The same reason that Sharizat is no longer a Minister in your Barisan Nasional government.

By putting NFC Bank Statement into the public domain it proved wrongdoing by NFC management – whose CEO is the husband of one of your Minister.

Rafizi’s actions have embarrassed UMNO because it forced the resignation of Sharizat from your cabinet and ex[ose yet again how those who have our trust and our money abuse both. So you decided to teach Rafizi a lesson and arrested him. Come on lah Najib be a man! Be a Man! Agree that Rafizi did the right thing but in the wrong way – and because he did the right thing you should overlook the wrong way in which he did the right thing.


pinjam dari
Photobucket

Mukhriz: Kalau sayang Dr M, jangan malukannya lagi

on


NONE

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mahathir menggesa rakyat Kedah mengembalikan pentadbiran BN jika masih sayangkan Tun Dr Mahathir Mohamad.

mahathir perdana global peace pc 080107 mukhrizMenurutnya, kekalahan BN pada pilihan raya umum lalu satu tamparan hebat kepada Dr Mahathir kerana beliau mantan perdana menteri daripada negeri itu.

"Kekalahan pada tahun 2008 mengaibkan kita. Antara yang malu adalah Tun Mahathir sebab dia orang Kedah.

"Kalau sayang Dr Mahathir jangan bagi dia malu kali kedua," kata Mukhriz pada majlis berbuka bersama media di Kuala Lumpur petang semalam.

Tambahnya lagi, tinjauannya juga mendapati pimpinan PAS Kedah sedang bergelut berebut kuasa sesama sendiri untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

"Dalam PAS Kedah wujud perebutan kerusi kerana mereka tahu mereka bukan lagi pembangkang," katanya yang juga anggota parlimen Jerlun.

Mukhriz jadi MB Kedah?
Anak ketiga Dr Mahathir itu juga berkata, kerajaan negeri semakin tidak sensitif kepada bukan Muslim apabila mendiskriminasikan golongan itu berkaitan peraturan kunjungan pusat hiburan.

"Mereka (bukan Muslim) semakin tidak berpuas hati dengan kerajaan negeri.

"Kenyataan mereka seolah-olah menggambarkan orang bukan Islam sentiasa mengunjungi pusat hiburan dan tidak bermoral," katanya.

Kedah sebelum ini mengeluarkan arahan melarang orang Islam daripada berkunjung ke pusat hiburan pada bulan Ramadan tetapi bukan beragama Islam dibenarkan.

Mengulas ura-ura akan dicalonkan menjadi menteri besar Kedah jika BN kembali memerintah, Mukhriz hanya menjawab "sedia membantu Kedah sejak dahulu lagi".

"Dari dahulu lagi saya sedia bantu Kedah sedaya-upaya untuk menangkan Kedah semula.

"Perpaduan adalah penting untuk memenangi Kedah semula.

'Kalau tidak bersatu, jangan mimpi kita boleh menang semula dan mungkin nanti akan menyesal tak sudah," katanya tampa menyentuh secara langsung kesediaannya.

malaysiakini
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List