Umno dianggap parti yang kotor , perhimpunan agung Umno tak ada apa perubahan hanya gelak ketawa-Ku Li

on Oct 12, 2010

Ku Li ahli parlimen Gua Musang dan Ketua Umno Gua Musang yang kepulangannya disambut oleh pemimpin Umno yang mencemuh beliau dalam isu royalti minyak Sabtu lalu terus beranggapan bahawa parti Umno yang ada sekarang betoi-betoi dah berubah tak sama macam zaman Tun Razak dan Hussein Onn dulu. Ku Li langsung tak sebut bahawa Umno era Tun Mahathir lebih baik daripada dua Tun terdahulu.

Apa pun itulah Ku Li walaupun beliau Umno beliau tetap lantang kritik Umno dan Umno tak pernah ambil tindakan terhadap beliau walaupun ada desakkan supaya Ku Li dikenakan tindakan disiplin.Kini Ku Li bebas kata apa pun kepada Umno tambah-tambah dalam keadaan sekarang di mana Umno pergunakan khidmat beliau untuk prk Galas; Ku Li kata Umno sekarang dianggap orang sebagai parti yang kotor. Walaupun dianggap kotor Umno tetap tidak mahu berubah. Perhimpunan agung Umno akan datang tidak ada apa-apa sama macam tahun-tahun lepas diakhiri dengan gelaka ketawa saja.

Baca di bawah-: Ku Li: 'Masa depan saya dalam Umno?' -The Malaysian Insider;


Pemerhati-pemerhati Umno melihat tumpuannya adalah ke atas Tengku Razaleigh, Ahli Parlimen dan Ketua Umno Gua Musang, yang saban tahun seolah-olah diketepikan daripada arus perdana politik Umno.
Keputusan Tengku Razaleigh menerima pelantikannya sebagai pengarah jentera pilihan raya kecil BN di Galas, yang jarang diberikan kepada seseorang ketua bahagian, dilihat telah menyumbang kepada satu bentuk penghormatan dengan ada yang melihat sebagai ‘titik tolak baru’.

Bagaimanapun Tengku Razaleigh sendiri melihat peranannya dalam pilihan raya kecil di DUN Galas sebagai ‘perkara kecil’ dan tidak menjangkakan sebarang pembaharuan ketika perhimpunan kali ini.
“Ia akan sama sahaja. Akan ada perbahasan dan disusuli dengan gelak ketawa. Saya tidak melihat akan ada apa-apa kelainan,” kata beliau ketika diajukan soalan sama ada beliau menjangkakan apa-apa perubahan besar pada perhimpunan agung kali ini, yang kedua bagi Datuk Seri Najib Razak selaku Presiden Umno.

Najib dipilih sebagai presiden pada Mac 2009. Umno mengadakan perhimpunan agung khas dan perhimpunan agung tahunannya Oktober lalu.
Bagaimanapun dalam temu bual eksklusif dengan The Malaysian Insider di sini semalam, Tengku Razaleigh mengakui, Umno perlu mengubah pendekatan perjuangannya yang menjadi perhatian ramai sejak khususnya selepas 8 Mac 2008.
Malah, beliau juga menekankan, parti itu perlu mengembalikan inspirasi asal Umno yang menjadi ikutan pemimpin-pemimpin terdahulu.
“Di bawah Tun Razak, Tun Hussein Onn, Umno diminati dan dihormati. Setiap orang mahu mendampingi Umno. Bukan sahaja mereka dalam MCA atau parti-parti politik, malah mereka yang tidak memihak (mana-mana parti).
“Tetapi, hari ini berbeza. Ada satu bentuk perasaan menjauhkan diri, mereka merasakan Umno seolah-olah (parti) kotor.
“(Seolah-olah) semuanya tidak betul dengan Umno, kemungkinan kerana terlalu banyak yang digambarkan pembangkang. Umno dilabel sebagai korup, angkuh, elitis, mengamalkan kronisme dan menyalahgunakan kuasa,” katanya.
Pemimpin dari Kelantan ini menambah, masalahnya ialah walaupun parti sudah diwarnai dengan dakwaan-dakwaan sedemikian tetapi “kita belum membersihakn diri kita daripada dakwaan-dakwaan sedemikian.”

Tengku Razaleigh yang sering memberi pandangan kritikal mengenai perlembagaan parti juga berkongsi pandangan tentang perasaan tidak puas hati dengan cara pemimpin-pemimpin yang dipilih menduduki jawatan tertinggi parti.
Pada 2004, Tengku Razaleigh mengesyorkan agar diadakan sistem pemilihan “satu ahli satu undi” untuk memilih pucuk kepimpinan pusat parti itu.
Kata beliau, kaedah itu akan menghindari amalan membeli ketika pemilihan Umno yang kini mempunyai sekitar 3.2 juta.
Sehingga pemilihan lalu, Umno menggunakan sistem pemilihan menggunakan perwakilan.

Beliau juga sebelum ini mengesyorkan agar diadakan sistem pemilihan terbuka dan langsung.
“Saya telah menawarkan cadangan, bahawa perlu ada pembaharuan yang menyeluruh. Dari segi struktur, Umno mesti membuat pembaharuan dan meminda perlembagannya supaya ia kelihatan terbuka,” kata beliau.
“Umno mesti membenarkan lebih ramai orang muda supaya akan ada kesinambungan, dan perjuangn harus berdasarkan matlamat asal Umno, keadilan dan kesaksamaan, bukan menjadi parti yang melihat ke dalam,” katanya lagi.
Bagaimanapun pemimpin berusia 73 tahun ini yang ditanya sama ada akan bertanding jawatan tertinggi parti pada pemilihan tahun depan berkata, mereka seharusnya telah memilih beliau sekiranya telah merasakan perlukan kepakarannya.

“Masa depan saya di dalam Umno? Saya tidak tahu apa-apa tentang itu, biar kita lihat... saya sudah tualah. Apakah nafas baru politik yang ada bagi saya (sekarang)? Saya tidak melihat sejauh itu.
“Jika mereka memerlukan kepakaran saya, sudah tentu mereka telah memilih saya. (Tetapi) mereka tidak akan memilih saya,” katanya lagi.Baca semua klik tajuk di atas.
Tun Mahathir pernah berkata Umno parti perasuah dan Umno dah busuk hingga ke ususnya.

JANGAN PERCAYA RAYUAN PRESIDEN UMNO.....???

on


Parti Islam Se-Malaysia PAS menyeru rakyat Malaysia jangan terima rayuan Datuk Seri Najib Razak supaya rakyat member mandat kepada Umno BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU)  yang akan datang. Beliau mengajak rakyat berkongsi impiannya untuk menjadikan Malaysia negara kelas pertama bertaraf dunia pada abad ke-21. Katanya lagi kerajaan serius dengan inisiatif transformasi seperti Model Baru Ekonomi, Pelan Transformasi Ekonomi dan Rancangan Malaysia Ke-10 dan semua ini tidak berguna tanpa mendapat sokongan rakyat.
PAS menyeru rakyat menggembelingkan tenaga untuk menolak kerajaan Umno BN, kerana sudah cukuplah setengah abad, kehidupan rakyat semakin tenat dengan tekanan hidup yang memuncak. Indeks pengguna semakin menekan rakyat terutama, yang berpendapatan rendah. Perkara ini tidak sepatutnya berlaku jika kerajaan Umno BN jujur dan amanah dalam mentadbir negara. 
Pemimpin Umno BN pada hari ini merasa tidak berdosa dengan pengkhianatan amanah yang diberikan kepada mereka. Sepatutnya pemimpin Umno BN merasa malu kenapa negara jiran seperti Singapura walaupun tidak mempunyai khazanah alam tetapi mampu memacu ekonomi setaraf dengan negara maju.
Rakyat perlu bangkit menolak BN untuk membentuk kuasa politik baru dengan meninggalkan kerajaan yang ada pada hari ini. Sukar untuk mengubat penyakit misteri yang tidak boleh dikesan dengan x-ray, penyakit ini hanya dapat diketahui apabila kerajaan BN jatuh. Pengalaman kerajaan Pakatan Rakyat di Kelantan, Kedah, Selangor, Pulau Pinang apabila bertukar kerajaan baru kita mengetahui banyaknya” jerangkap samar” yang ditanam dalam pentadbiran BN selama ini. Kelantan yang telah lama memerintah sejak 1990 terpaksa membuang jerangkap samar secara berdikit-dikit seperti hutang yang ditinggal sebanyak RM740 juta. Alhamdulillah dengan berkat kebijaksanaan dan ketelusan hutang lapok yang ditinggalkan oleh kerajaan Umno dapat diselesaikan sikit demi sedikit. Begitu juga dengan kerajaan Pakatan Rakyat yang baru mengambil alih telah menjumpai terowong yang tersembunyi sewaktu 51 tahun memerintah, sekarang cuba untuk menutup kembali.
Rakyat sudah mual dengan janji dan slogan pemimpin Umno BN untuk membela rakyat, tetapi dari segi amalannya tidak berlaku. Malahan kesusahan rakyat iniah yang dikeskploit untuk memancing undi. 
Tambahan pula dengan Perdana Menteri pada hari ini yang kaya dengan slogan yang retorik tetapi, keberhasilannya tidak ada. Rakyat tidak boleh menerima dengan tindakan Perdana Menteri hari ini dalam menyelesaikan tanah Keretaapi Tanah Melayu yang diberi kepada Singapura seluas 217 hektar dan menyerahkan telaga minyak RM320 bilion blok L dan M kepada Brunei dalam sekelip mata. 
Orang mula membandingkan dengan kepimpinan Tun Abdulllah Ahmad Badwi walaupun nampak lembut tetapi sekurang-kurangnya sewaktu hendak menyerahkan Pulau Batu Putih beliau tidaklah menyerah selepas makan buah durian sahaja. Sekurang-kurangnya ada juga usaha membawa kes ini ke Mahkamah Antarabangsa, walaupun terpaksa berbelanja berjuta-juta ringgit untuk mempertahankan maruah negara. Kenapa perkara ini tidak dilakukan oleh Datuk Seri Najib, hanya Allah dan beliau sahaja yang mengetahui.
Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat  

Baca Link dibawah ini dengan teliti. Perlu ke mereka mereka ini diberi kuasa lagi....... Lufikir le sendiri....

Nurul Izzah umum tanding selepas senarai penuh diumum

on

KUALA LUMPUR 12 Okt. - Persoalan sama ada Anggota Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar akan bertanding jawatan timbalan presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) atau tidak pada pemilihan parti itu bermula hujung bulan ini, masih belum terjawab.

Ini berikutan langkah beliau yang hanya mahu membuat keputusan setelah Jawatankuasa Pemilihan Pusat mengeluarkan senarai penuh calon yang layak bertanding bagi pemilihan peringkat pusat.
"Saya akan umumkan pendirian bila pusat keluarkan senarai layak bertanding jawatan timbalan presiden... saya juga tengah tunggu senarai itu,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Ketika diminta mengulas mengenai Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang menawarkan diri bertanding jawatan timbalan presiden parti, beliau berkata, “Saya alu-alukan Menteri Besar nak tanding Timbalan Presiden.” - Bernama

Part 12: Surat terbuka Dato Mat Zain bin Ibrahim

on

On 8th October 2010, Mat Zain bin Ibrahim wrote a 20-page open letter that blows the lid on many issues. You have to read this letter to believe it. The contents puts to rest any doubts you may have on what Malaysia Today has revealed over these last six years. It also fingers the AG and recently retired IGP. This revelation is astounding by any standards and in any other country this would be enough to force the government to resign.


Seterusnya

Part 11: The MACC sends PI Bala a list of questions and then goes very quiet

on

The MACC was supposed to meet private investigator Balasubramaniam Perumal in the Holiday Villa in London to record his statement. At the eleventh hour, the MACC decided to call the whole thing off and instead sent Bala a list of questions for him to reply to, which they stamped RAHSIA, meaning classified. That was three months ago and since then neither Bala nor his lawyers have heard from the MACC, which raises the suspicion that this is going to be another closed file marked NFA. While the questions have been marked RAHSIA, the answers have not, so Malaysia Today would like to share with our readers what Bala replied to the MACC in his Affidavit.


Seterusnya

Part 10: The MACC NFA the case against Khir Toyo (7)

on

The MACC said that these are old cases. The MACC said that there is no evidence of fraud or corruption. The MACC said that the cases have been closed and the files marked No Further Action (NFA). So Malaysia Today is helping the MACC by providing the evidence they can’t seem to find. 


Seterusnya

Part 9: The MACC NFA the case against Khir Toyo (6)

on

“People can speculate on the nature of the secrecy of the investigations and some groups are demanding that action be taken against RPK for breaching the Official Secret Act. However, any half-educated person can see that Khir Toyo joined the trip despite not being in the original working group. Without his blessing no one can go for a holiday to Morocco. Therefore, steps are taken to ensure that he, his maid and family can join this one expensive holiday”: Dr Rafick


Seterusnya

MP Wee witnessed Rahimi sign SD, claims PKR man

on


Kedah PKR Youth Chief Saiful Izham Ramli said today that Wangsa Maju MP Wee Choo Keong had witnessed Rahimi Osman sign one of two contentious statutory declarations (SD) on June 29, 2008.
Saiful claimed that that the former PKR lawmaker acted as the commissioner of oaths when the SD was drafted.
“My statement to the police was that on June 28, 2008 in a room at Quality Hotel Shah Alam... I had taken statements from potential witnesses that were working and had worked at the office of Datuk Seri Anwar Ibrahim. Around midnight, a man named Rahimi Osman came to the room and gave his statement.
“After the statement was taken, I prepared a draft of the statutory declaration based on the facts given by Rahimi Osman,” Saiful continued.
“After he repeatedly read and made corrections to the draft, he then willingly signed the statutory declaration at the same place in the early morning of June 29 2008 in front of Wangsa Maju Member of Parliament Wee Choo Keong, who is also a lawyer and a commissioner of oaths,” he told reporters outside the police’s Commercial Crimes Investigation Department headquarters here.
Rahimi had recently said he was forced to sign two statutory declarations implicating the prime minister and his wife in Anwar’s sodomy trial.
Earlier today, Saiful and PKR information chief Latheefa Koya were interrogated by the police for nearly one hour.
The two were being investigated under Section 119 of the Penal code for making a false statement, which carries a penalty of three years’ jail upon conviction.
Today, lawyers representing Latheefa and Saiful Izham also confirmed that a letter of demand has been sent to Rahimi.
“A letter of demand was sent on Friday. We gave him 24 hours to respond and we have not heard anything from him so we will pursue the necessary actions against him,” said N. Surendran.
According to the police report lodged by Rahimi, he had been made to sign the declarations under duress from Latheefa and Saiful at Quality Hotel back in June 2008.
“I was forced to sign two statutory declarations on June 2008 about Anwar and Saiful. The declaration was not true because I did not write it.
“I was forced to sign it because I feared for my safety... at that time there were hundreds of Anwar’s supporters and right-hand men around Quality Hotel,” said Rahimi.
The former aide also claimed that he was forced to stay at the hotel for several days after signing the SD.
The police report also stated that Rahimi had now made a new declaration.

Dakwaan samseng halang cabutan undi bazar disiasat

on

Kerajaan Selangor mengambil berat dakwaan wujudnya individu dan kumpulan yang menimbulkan kekacauan di kalangan masyarakat kaum India berhubung pengagihan bazaar sempena sambutan Deeepavali di sekitar bandar Klang.

Setiausaha politik kepada menteri besar Selangor, Faekah Husin berkata pihaknya telah dimaklumkan mengenainya oleh beberapa individu yang datang ke pejabat menteri besar minggu lalu.

Katanya, mereka tidak puas hati dan mendakwa adanya kumpulan samseng yang seolah-olah mengawal Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan menghalang pihak berkuasa tempatan itu mengadakan cabutan undi secara adil bagi mengagihkan bazar kepada peniaga yang layak.

Dalam satu kenyataannya hari ini, Faekah berkata, kerajaan negeri akan menyiasat secara terperinci dakwaan itu.

Katanya bagi membolehkan tindakan sewajarnya dapat diambil "demi memberi keadilan kepada peniaga kecil dari keturunan India yang mahu mencari rezeki secara halal".

"Semalam saya telah memanggil pihak Majlis Perbandaran Klang untuk berbincang menyelesaikan isu ini pada petang ini. 

"Kita sama sekali tidak akan bertolak ansur dengan sebarang salahlaku dalam mengendalikan tugasan ini dan akan memastikan kepentingan dan hak rakyat kebanyakan dilindungi," tambahnya.

Faekah juga menegaskan bahawa beliau tidak pernah menuduh masyarakat India sebagai samseng seperti yang cuba dibangkitkan dan didakwa pihak-pihak tertentu.

"Tuduhan tidak berasas ini sengaja direka pihak tertentu yang cemburu dengan kejayaan kerajaan Pakatan Rakyat mentadbir Selangor dan menyatukan semua kaum," tegasnya.

Malah, katanya, kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor sejak lebih dua tahun lalu dibentuk hasil gabungan dan kerjasama jitu pelbagai kaum dan agama. 

"Kita berjuang untuk menghentikan politik perkauman yang telah diwujudkan BN dan ternyata tindakan mereka ini telah menimbulkan kesangsian antara kaum," tambahnya.

Wakil rakyat 'tidak sebulu' tutup mulut

on

Wakil rakyat yang dikatakan "tidak sebulu" dengan Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said, mengambil sikap berdiam diri menjelang konvensyen Umno negeri Jumaat ini bagi memulihkan 'kemelut' dalam parti dan pentadbiran negeri.

"Lebih baik saya mengambil sikap berdiam diri. Saya tidak mahu Datuk Seri Hishammuddin (Hussein) kata, saya sengaja mencipta cerita. Kita tengoklah apa yang akan dilontarkan daripada perwakilan (peserta) yang dilantik," kata ADUN Alur Limbat Alias Abdullah.

"Bagi orang yang bercakap tidak jujur, mungkin dia kata semuanya baik. Bagi orang yang bercakap jujur, ia (konvensyen) ini sebagai satu refleksi, cerminan diri dengan melihat apa yang telah dilaksanakan oleh kerajaan negeri untuk sebagai usaha bagi menarik hati rakyat bahawa tiada parti yang baik selain BN," tambahnya ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

Alias adalah antara wakil rakyat BN Terengganu yang dilaporkan tidak sebulu dengan Ahmad Said.

Alias mengulas kenyataan setiausaha Umno negeri Datuk Tengku Putera Tengku Awang yang dilapor berkata konvensyen itu diadakan antara lain bertujuan untuk "berkongsi dan mencadangkan idea baru bagi memperbaiki segala kelemahan yang mungkin ada dalam parti dan juga sistem pentadbiran kerajaan negeri".

Konvensyen dua hari itu akan disertai pemimpin parti semua peringkat, ilmuan agama, cendekiawan, golongan profesional, penjawat awam, pemimpin NGO, aktivis masyarakat dan generasi belia.

Majlis tersebut akan dirasmikan oleh Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang juga pengerusi Umno Terengganu di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu.

Alias yang juga timbalan ketua Umno bahagian Marang berkata, semua lapan bahagian di negeri itu akan menghandiri konvensyen tersebut.

Bahagiannya dan tiga bahagian lain - Dungun, Kuala Nerus dan Kuala Terengganu - diberi masa untuk membentangkan idea dan cadangan mengenai tajuk "Keberkesanan Strategi Pembangunan Negeri Terengganu".

"Bahagian-bahagian yang lain, iaitu Besut, Setiu, Kemaman dan Hulu Terengganu, saya tidak tahu apa tajuknya... Terdapat juga slot untuk sayap-sayap parti, Mubarak, Veteran Umno, agensi kerajaan, GLC dan NGO," katanya.

Alias berkata beliau telah menerima jemputan ke konvensyen tersebut dan akan menghadirinya.

"Saya juga terpaksa membatalkan satu program di kawasan saya," katanya sambil menambah konvensyen itu diadakan secara tertutup.

Sementara ADUN Permaisuri, Abdul Halim Jusoh berkata konvensyen itu merupakan satu mesej daripada Hishammuddin untuk "mengalihkan fokus" daripada memikirkan tentang kemelut di negeri itu.

Katanya, konvensyen ini adalah untuk melihat agenda yang lebih besar iaitu bagi memenangi pilihan raya umum yang akan datang.

"Perkara (kemelut) yang berlaku, sudah berlaku... Kita perlu mengalih agenda yang lebih besar. Nak selesai dalam masa terdekat adalah perkara yang mustahil.

"Sebagai orang parti, kita perlu menjalankan tugas seperti biasa. Yang penting tidak ada sabotaj (sesama ahli)," katanya sambil mengesahkan akan menghadiri konvensyen itu.

Menurutnya, konvensyen itu diadakan susulan kunjungan Hishammuddin dalam majlis hari raya baru-baru ini dan pertemuan susulan dengan wakil-wakil bahagian selepas majlis tersebut.

Selain itu, Abdul Halim juga tidak menolak kemungkinan konvensyen ini diadakan kerana pilihan raya umum semakin hampir dan ia sebagai usaha mengingatkan bahagian supaya fokus dan bersiap sedia untuk menghadapinya.

Lebih ramai ahli Gerakan akan sertai Pakatan, PCM

on

gerakan
Mesyuarat agung luar biasa (EGM) Gerakan Pulau Pinang yang berakhir Ahad lalu dilihat masih belum meredakan krisis kepimpinan parti itu. Ia berikutan beberapa bahagian yang tidak berpuas hati, mengugut untuk menyertai parti lawan.


Menurut bekas naib presiden Gerakan, Huan Cheng Guan, parti yang baru ditubuhkannya, Parti Cinta Malaysia (PCM) telah didatangi oleh beberapa ahli Gerakan yang bercadang membubarkan bahagian mereka kerana tidak berpuas hati dengan keputusan EGM berkenaan.

EGM pada 10 Oktober lalu memutuskan bahawa lebih separuh daripada 322 perwakilan yang mengundi menyokong Datuk Dr Teng Hock Nan kekal sebagai ketua Gerakan Pulau Pinang. Beliau menang dengan kelebihan 29 undi, manakala 145 perwakilan mahu Teng dilucutkan jawatannya. Terdapat satu undi rosak.

Di sebalik kemenangan Teng, ada perwakilan yang berpendapat rasa tidak puas hati terhadap mereka yang mahu beliau dipecat diberikan tumpuan khas agara pembaharuan dapat dilakukan.

Huan yang sekarang ini adalah naib presiden PCM berkata beberapa pemimpin peringkat bahagian dan cawangan juga telah menyatakan minat mereka untuk menyertai Pakatan Rakyat atau PCM.

Antara mereka, dakwanya adalah Kebun Sireh yang bercadang membubarkan bahagiannya bagi membolehkan ahlinya menyertai PKR manakala ahli bahagian Bukit Tengah pula dikatakan berminat menyerati DAP.

"Lebih banyak bahagian akan mengambil tindakan yang sama dan membubarkan bahagian masing-masing dan anggota mereka akan menyertai PCM. Orang yang patut dipersalahkan ialah diri Teng sendiri, kerana mengamalkan politik berpuak-puak,” Kata Huan.

Ketika dihubungi, ketua bahagian Kebun Sireh, Sim Chooi Kung mengesahkan anggota bahagiannya bercadang meninggalkan Gerakan kerana tidak berpuas hati Teng kekal ketua parti itu meskipun mereka mengundi menentangnya.

Menurut Sim, anggota Kebun Sireh yang dianggarkan berjumlah 250, bebas menyertai mana-mana parti tetapi kebanyakan mereka memilih PKR, meskipun parti itu tidak mempunyai bahagian di kawasan itu.

“Kami bercadang letak jawatan beramai-ramai dan menubuhkan bahagian PKR yang baru. Ahli akan bermesyuarat minggu ini sebelum kami mengumumkan keputusan rasmi,” katanya.

Ketua bahagian Bukit Tengah Lee Nam Sim pula keberatan untuk mendedahkan rancangan pembubaran bahagian itu tetapi memberitahu mereka akan bermesyuarat dalam sehari dua ini bagi membincangkan tindakan susulan.

"Selepas berbincang, kita akan membuat keputusan rasmi,” kata Lee.

Sementara itu, Teng berkata beliau tidak mempunyai maklumat berhubung desas desus ada bahagian yang mahu meninggalkan Gerakan berikutan EGM berkenaan.

"Saya tidak mahu membuat sebarang spekulasi. Saya juga tidak akan memanggil untuk bertanyakan mengapa mereka mahu meninggalkan Gerakan. Kita akan lihat apa yang terjadi selepas ini,” katanya ketika dihubungi.

Adalah dipercayai ketua bahagian Kepala Batas Gerakan Jeffrey Beh meletakkan jawatannya hari ini bersama 300 penyokongnya.

Nurul Izzah tak layak tanding timbalan presiden

on

nurul izzah going for veep 230910 02


Ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar tidak layak bertanding jawatan timbalan presiden PKR kerana gagal mendapat cukup pencalonan bagi melayakkannya turut bersaing.

Menurut Pentadbir Pemilihan PKR Raden Shamsulkamar Raden Shamsudin, selepas tarikh akhir penghantaran pencalonan dari bahagian ditutup pada 10 Oktober (Ahad) lalu, Nurul Izzah hanya mendapat satu pencalonan dari Keningau, Sabah.

"Perkara ini kami berikan perhatian istimewa. Saya pun tidak tahu bagaimana beliau dikatakan mendapat tiga atau empat pencalonan. 

"Pihak kami semak dengan Nurul Izzah (kanan) sendiri, beliau pun tidak tahu," katan Raden Shamsulkamar.

PKR menetapkan setiap calon yang mahu bertanding mesti mendapat sekurang-kurang dua pencalonan minimum.

Keputusan itu dinanti-nanti kerana Penyelaras Pakatan Datuk Zaid Ibrahim pada 7 Oktober lalu mengumumkan beliau sanggup mengundurkan diri daripada bertanding jawatan itu jika Nurul Izzah turut menyertainya.

Zaid berkata, beliau bersedia 'melakukan apa yang terdaya' bagi membantu usaha Nurul Izzah kerana anak sulung Anwar itu "satu nafas baru" dalam PKR.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Raden Shamsulkamar berkata, pasukan pentadbir pemilihan juga membuat panggilan khusus ke cabang-cabang tertentu yang gagal menghantar pencalonannya pada masa yang ditetapkan.

azlanBeliau mengesahkah tujuh orang layak bertanding merebut jawatan nombor dua dalam parti itu.

Selain Zaid, mereka adalah Presiden Datuk Seri Wan Azizah Ismail; dua naib presiden - Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub; Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim; pengarah strategik PKR, Tian Chua dan pengarah pilihan raya PKR, Fuziah Salleh.

Raden Shamsulkamar bagaimanapun enggan mendedahkan jumlah pencalonan yang diterima tokoh-tokoh terbabit kepada pihak media.

Bagaimanapun, daripada rekod Malaysiakini (tidak rasmi), Azmin terus mendahului jauh di depan dengan pencalonan sebanyak 102.

Sementara itu, bagi pencalonan untuk jawatan naib presiden pula, difahamkan Nurul Izzah berjaya mendapat lebih daripada 30 pencalonan cabang.

Terdahulu bercakap di parlimen, Nurul Izzah berkata beliau masig menunggu makluman rasmi daripada ibu pejabat PKR berhubung senarai yang layak bertanding.

Pakatan Rakyat akan kembali tawan Perak

on

5181e9ae0d921a979f34557cb11794a4KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat akan merampas semula Perak dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang walaupun ada usaha untuk memindahkan para pengundi ke tempat-tempat tertentu, kata Menteri Besar Perak yang disingkirkan, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.
Pakatan Rakyat, kata naib presiden PAS itu, akan membincangkan pembahagian kerusi di kalangan parti komponen kemudian nanti.
Menurutnya, Pakatan Rakyat juga menilai calon berdasarkan masa pilihan raya diadakan tetapi memberi jaminan hanya calon yang berwibawa akan dipilih.
Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, DAP dan PKR memenangi PRU 2008 dan membentuk kerajaan negeri Perak sebelum digulingkan, dipercayai didalangi oleh Perdana Menteri Najib Tun Razak pada 2009.
Ujar beliau, "kalau pilihan raya itu diadakan sekarang atau serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak, Pakatan rakyat akan menang.
BN main kotor?
Nizar berkata, "cuma kita takut Barisan Nasional (BN) main kotor. BN telah memindahkan para pengundi ke kawasan sasaran mereka. Sebagai contoh, para pengundi PAS dari kawasan saya (Pasir Panjang) telah dipindahkan ke Dun Sitiawan.
"Tetapi oleh kerana DAP menang dengan majoriti lebih 8,000 undi di kawasan itu maka ia tidak boleh memberi kemenangan kepada BN," katanya ketika ditemui wartawan di lobi Parlimen hari ini.
Nizar juga berkata, politik dalaman PKR tidak memberi kesan kepada sokongan pengundi terhadap Pakatan Rakyat termasuk kepada calon PKR.
Bagaimanapun, naib presiden PAS itu berkata, Pakatan Rakyat perlu menyebarluaskan maklumat kepada penduduk luar bandar termasuk di kawasan peneroka Felda.
"Di kawasan bandar atau separuh bandar, kita tidak ada masalah kerana mereka faham dengan apa yang berlaku," tambahnya.
Nizar berkata, prestasi pentadbiran Najib yang menurun dari 72% kepada 68% juga boleh membantu Pakatan Rakyat dalam menghadapi PRU.
Sementara itu, Pengerusi DAP negeri, Datuk Ngeh Koo Ham berkata, beberapa kenyataan Menteri Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menimbulkan tanda tanya.
Ujar beliau, "bancian keluarga miskin di Perak menunjukkan seramai 2,000 keluarga tetapi menteri besar memberitahu terdapat hanya 700 keluarga sahaja. Kita tanya macam mana angka begitu, dia tidak boleh jawab.
"Kita tanya mengenai status tanah seluas 35,000 ekar di Gerik, juga dia tidak boleh jawab. Jadi biar rakyat Perak menilai pentadbiran BN Perak itu," katanya.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List