Pemalsuan Bukti DNA Dato Seri Anwar Ibrahim

on Mar 20, 2011

Mat Zain bin Ibrahim,
Kepada;
Yang Berbahgia Datuk Idrus Harun,
Peguam Cara Negara Malaysia,
(Solicitor General of Malaysia)
Jabatan Peguam Negara,
Block C3,Kompleks C,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62152 Putrajaya.
YBhg.Datuk,
Maklumat mengenai penipuan dan pemalsuan-pemalsuan yang dilakukan berkenaan ujian Deoxyribonucleic Acid (“DNA”) dalam kes berprofil tinggi 1998.
Assalamualaikum YBhg.Datuk,semoga dalam sihat walfiat.
2. Sehubungan dengan perkara tajuk,sukacita saya menjemput YBhg.Datuk menyemak semula surat saya bertarikh 27hb.Disember 2010,berkaitan isu diatas yang dialamatkan kepada YDH Tan Sri Ketua Polis Negara, dengan salinannya kepada YAB Perdana Menteri Malaysia dan YBhg.Datuk sendiri yang diakui telah diterima oleh masing-masing pada tarikh berkenaan juga.
2.1. Dalam Surat Rayuan Terbuka ini,saya akan tinggalkan dahulu buat sementara waktu, kandungan maklumat-maklumat berkaitan perkara tajuk,yang saya huraikan dalam Bahagian II dan Bahagian III dalam muka surat 7 hingga 20 surat tersebut.Saya berasa yakin bahawa YDH Ketua Polis Negara sedang dalam proses menyiasat kesahihan maklumat-maklumat berkaitan perkara tajuk dalam Bahagian II , manakala maklumat berkaitan “subsequent conduct” individu tertentu dalam Bahagian III surat tersebut.
2.2. Dalam surat saya bertarikh 27.12.2010 itu juga,saya telah jelaskan bahawa sebarang siasatan mengenai maklumat diatas,perlu merujuk kepada kertas siasatan kes mata-lebam oleh kerana beberapa insiden yang berlaku adalah “bertindih” (overlapping) lebih-lebih lagi “pemain utama” kedua-dua kes pemalsuan dalam insiden mata-lebam danpemalsuan “DNA” adalah sama.
3. Fokus saya dalam Surat Rayuan Terbuka ini adalah kepada Bahagian I surat tersebut iaitu;
3.1. Berkaitan dengan “Penjelasan dan Jawapan secara bertulis kepada soalan-soalan yang tidak sempat dijawab semasa sessi penggulungan perbahasan Bajet 2011” yang diberi oleh YB Dato’Seri Hishammuddin Tun Hussein (YB Hishammuddin),Menteri Dalam Negeri,pada 2.12.2010,sebagai menjawab soalan daripada YB Tuan Lim Kit Siang dan;
3.2. Berkaitan dengan “Ministerial Statement” oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri,YB Dato’Seri Mohamed Nazri Abdul Azizi (YB Nazri)), dibawah Peraturan Mesyuarat 14(1)(i) pada 14.12.2010,sebagai penjelasan kepada usul memotong RM10 daripada gaji Peguam Negara yang dibangkitkan oleh YB Tuan Lim Kit Siang juga.Saya percaya YBhg.Datuk sedar bahawa kenyataan berkenaan adalah terbit daripada arahan khusus Jemaah Menteri kepada YB Nazri dan seorang lagi Menteri Kanan iaitu YB Dato’Seri Utama Dr.Rais Yatim (YB Rais Yatim),supaya mendapatkan penjelasan lanjut daripada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail (Gani Patail) sendiri, berkaitan isu yang dibangkitkan sekembalinya Gani Patail daripada Mekah setelah menunaikan Haji musim lalu.
3.3. Saya percaya YBhg.Datuk akan bersetuju dengan saya, jika saya katakan bahawa, YB Hishammuddin dan YB Nazri mahupun YB Rais Yatim TIDAK mempunyai ekses kepada kertas siasatan Polis ataupun SPRM.Mereka juga TIDAK mempunyai sebarang kuasa penyiasatan sepertimana terdapat dalam Kanun Prosidur Jenayah (CPC), ataupun kuasa berkaitan pendakwaan atau perkara yang incidental mengenainya,sepertimana yang dibekalkan kepada Peguam Negara,mengikut Artikel 145(3) dan 145(3A) Perlembagaan Persekutuan.Oleh hal yang demikian pengumuman yang telah dibuat oleh YB Hishammuddin dan YB Nazri secara berasingan itu, adalah semata-mata berdasarkan kepada fakta-fakta yang dibekalkan dan nasihat yang diberikan oleh Peguam Negara,kerana perkara-perkara pengumuman berkenaan adalah berkaitan siasatan dan undang-undang.
4. Saya percaya YBhg.Datuk sendiri turut sedar bahawa pengumuman yang dibuat oleh kedua-dua YB Menteri berkenaan mengandungi fakta-fakta dan/atau maklumat-maklumat mustahak yang tidak benar dan/atau yang mengelirukan dan/atau yang telah dipesongkan (distorted).Saya juga percaya YBhg.Datuk turut sedar dengan demikian itu, Peguam Negara sama ada secara sengaja atau sebaliknya, telah menyebabkan YB Hishammuddin dan YB Nazri membuat pengumuman yang mengelirukan dalam Parlimen atau lebih jelas lagi, jika saya katakan, mereka telah memberi maklumat palsu kepada rakyat.Akibatnya, kedua-dua YB Menteri terlibat, mungkin terdedah kepada risiko dikenakan sesuatu tindakan undang-undang.
4.1. Tindakan Peguam Negara boleh diibaratkan,sebagai “sebuah roda yang terbenam didalam lumpur yang licin.Lebih ligat roda tersebut diputarkan untuk keluar dari lumpur tersebut,lebih dalam ia akan terbenam”. Begitulah keadaannya dalam isu ini.Lebih ligat Peguam Negara memutar belitkan undang-undang,fakta dan keterangan,untuk keluar daripada masaalah penipuan dan pemalsuan yang beliau telah lakukan sendiri,lebih kuat beliau menjerut leher sendiri.Malangnya orang lain yang tidak berkenaan pula turut menjadi mangsa keadaan.
5. Bagi meleraikan kekalutan diatas,yang telah berlarutan selama 12 tahun,saya merayu YBhg.Datuk,atas sifat Peguam Cara Negara,yang boleh dalam keadaan tertentu bertindak sebagai Pendakwa Raya,mengeluarkan kenyataan resmi kepada umum, bagi mengesahkan posisi YBhg.Datuk sendiri dalam hal ini. Adalah sangat tidak wajar untuk pihak Peguam Negara mencari perlindungan di-belakang Menteri-Menteri dalam membuat kenyataan-kenyataan berkenaan perkara penyiasatan dan pendakwaan,sedangkan YBhg.Datuk sendiri yang telah berhujah menyatakan bahawa Perdana Menteri pun bukan “competent authority” untuk membuat kenyataan sedemikian bagi pihak Peguam Negara.Saya jemput YBhg.Datuk merujuk kepada kes yang diperturunkan dibawah;
5.1. Dalam Rayuan Jenayah No:43-(70)-2008,Keputusan “Decision on Revision” oleh Hakim Mahkamah Tinggi Yang Ariff Dato’Mohamad Zabidin bin Mohd.Diah bertarikh 5.3.2009.
“Suffice for me to say I agree with learned SDPP’s submission that “it is well settled that the authority or discretion to institute a prosecution and all other powers incidental to it,is vested with the Attorney-General by virtue of Article 145(3)and 145(3A) of the Federal Constitution.Such being the case,any promise with regard to the prosecution or anything incidental to it can only be made by the Attorney-General and not the Prime Minister.Surely,the Prime Minister could not be seen to be making promise on behalf of a competent authority which is given the exclusive discretion under the Federal Constitution with regard to prosecution or any matter incidental thereto.”
5.2. Dalam premis diatas, diharap YBhg.Datuk dapat memberikan penjelasan mengenai status kenyataan YB Nazri yang beliau buat pada 14.12.2010 dan sama ada YB Menteri berkenaan merupakan “competent authority” membuat kenyataan sedemikian bagi pihak Peguam Negara.Lebih-lebih lagi kenyataan tersebut menyentuh bidang kuasa Pendakwa Raya.YBhg.Datuk juga wajar menjelaskan sama ada Jemaah Menteri merupakan “competent authority” untuk mengistiharkan perlantikkan Ahli Panel Bebas berkenaan sebagai “sah” atau sebaliknya, dan sama ada YB Menteri boleh mengistiharkan sesuatu siasatan kes jenayah itu ditutup.
6. Untuk faedah umum dan pihak-pihak yang mempunyai kepentingan berkaitan perkara dalam persoalan ini,saya merayu YBhg.Datuk menjelaskan persoalan-persoalan yang berikut dibawah dengan telus dan ikhlas.Semoga penjelasan YBhg.Datuk berikan kelak, akan dapat menyelesaikan kemelut ini “once and for all”.Tidak dapat tiada isu pemalsuan keterangan dalam insiden mata-lebam, akan berbangkit semula apabila siasatan menyeluruh dijalankan berkaitan maklumat sepertimana perkara tajuk.Persoalan utama adalah seperti berikut dibawah;
6.1. Benar atau tidak terdapat tiga (3) laporan perubatan yang berbeza antara satu sama lain,yang disediakan oleh Dr.Abdul Rahman Yusof.Laporan pertama disediakan pada 26.10.1998 atas arahan Gani Patail.Laporan kedua (yang akan dirujuk sebagai Ekshibit-A9) dan Laporan Ketiga masing-masing tanpa bertarikh disediakan oleh Dr.Rahman diantara 14.12.1998 hingga 21.12.1998 yang diarahkan oleh Tan Sri Mohtar Abdullah (Allahyarham Mohtar),Peguam Negara ketika itu.
6.2. Benar atau tidak dua(2) daripada tiga(3) Laporan diatas,iaitu Laporan Pertama bertarikh 26.10.1998 dan Ekshibit-A9 telah dikemukakan dalam prosiding Suruhanjaya Di-Raja Tersebut,dan dirakamkan dalam Laporan Suruhjaya berkenaan.
6.3. Benar atau tidak Laporan Pertama bertarikh 26.10.1998 yang penyediaannya diarahkan oleh Gani Patail,tidak terdapat dalam Laporan Suruhanjaya yang kemudiannya diperkenankan oleh SPB Yang Di-Pertuan Agong.
6.4. Jika Gani Patail dan/atau Tan Sri Musa Hassan (Musa Hassan),dan/atau Dr.Rahman dan/atau ACP Mat Zain Ibrahim (ketika itu Pegawai Penyiasat kes mata-lebam),sama ada secara bersendiri atau berpakat,tidak terlibat dengan apa cara sekalipun dalam pembikinan ketiga-tiga Laporan Perubatan seperti yang tersebut diatas,bolehkah YBhg.Datuk jelaskan bagaimana laporan-laporan tersebut,kesemuanya berjumlah 65 muka surat, boleh ujud dan siapa yang bertanggungjawab dalam pembikinannya.
(i) Bolehkah YBhg.Datuk turut jelaskan bagaimana laporan-laporan berkenaan boleh berada dalam kertas siasatan mata-lebam,kertas siasatan SPRM dan Laporan Suruhanjaya Di-Raja tersebut.
6.5. Berkaitan dengan kuasa Peguam Cara Negara (Solicitor General-SG) sepertimana terkandung dalam Seksyen 376 Kanun Prosidur Jenayah (CPC).
(i). Benarkah mengikut Seksyen 376 (2)CPC,kuasa SG sama dengan kuasa yang ada pada seorang Timbalan Pendakwa Raya (DPP) sahaja.Apabila SG bertindak sebagai Pendakwa Raya ketika ketiadaan Peguam Negara atau pada waktu ia tidak berupaya bertindak sebagainya,adalah untuk “administrative purposes” sahaja dan tidak melibatkan pengambilan “kuasa penuh” Pendakwa Raya. Kuasa penuh Pendakwa Raya hanya boleh dilaksanakan oleh Peguam Negara seorang sahaja yang dilantik oleh SPB Yang Di-Pertuan Agong.
(ii) Semua DPP,dan termasuk SG,boleh menjalankan semua atau mana-mana hak dan kuasa yang ada atau yang boleh dijalankan oleh Pendakwa Raya dengan atau dibawah CPC atau mana-mana undang-undang bertulis kecuali (diulangkan)..kecuali apa-apa hak atau kuasa yang dinyatakan wajar dilakukan oleh Pendakwa Raya sendiri, iaitu;
a) Melantik DPP dibawah Seksyen 376 subseksyen (3)CPC,dibaca bersama dengan Seksyen 376 subseksyen (4).
b) Menandatangani sijil dibawah Seksyen 418A subseksyen (2) CPC iaitu untuk memindahkan perbicaraan dari Mahkamah Rendah kepada Mahkamah Tinggi.
c) Perintah menjalankan perbicaraan terhadap pengarang,tuan punya, pencetak atau penerbit sebarang buku atau surat khabar yang didaftarkan dibawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 atau dibawah Akta Penyerahan Bahan Perpustakaan 1986.
6.5.1. Sehubungan perkara diatas,izinkan saya merujuk sekali lagi nota prosiding Rayuan Jenayah 43-(70)-2008 mengenai “Decision on Revision” di-hadapan Hakim YA Dato’Mohamad Zabidin bin Mohd.Diah.Dalam hujah pihak Pendakwaan,YBhg.Datuk sendiri telah menekankan dengan membawa contoh-contoh case-laws bahawa hanya Pendakwa Raya sahaja yang mempunyai kuasa untuk menandatangani sijil dibawah Seksyen 418A tersebut,oleh kerana keperluan tersebut adalah “statutory requirement”,atau dalam bahasa mudah ianya adalah kehendak undang-undang.Jika demikian,bolehkah YBhg.Datuk jelaskan mengapakah aplikasinya dalam perlantikkan DPP mengikut Seksyen 376 (3) CPC dibaca bersama dengan Seksyen 376(4) berbeza dengan apa yang YBhg.Datuk hujahkan di-Mahkamah,sedangkan undang-undang yang dipakai ialah CPC yang sama.
6.6. Dengan mengenepikan persoalan kesahihan perlantikkan DPP-DPP berkenaan sebagai Ahli Panel Bebas,diharap YBhg.Datuk jelaskan sama ada sekumpulan DPP yang dilantik sedemikian itu mempunyai hak dan kuasa untuk mengadili (adjudicate) perkara berkaitan kelakuan dan/atau salah-laku jenayah seorang Peguam Negara,sama sepertimana hak dan kuasa sebuah Tribunal yang dilantik oleh Yang Di-Pertuan Agong setelah dinasihatkan oleh Perdana Menteri mengikut Perlembagaan Persekutuan.
6.7. Saya percaya YBhg.Datuk tidak akan menafikan telah menerima ketiga-tiga laporan perubatan disediakan oleh Dr.Rahman dalam persoalan ini,menerusi salinan surat-surat saya bertarikh 15.4.2009 dan 7.5.2009.Saya percaya YBhg.Datuk bukan orangnya yang akan membakul-sampahkan dokumen-dokumen tersebut, sebaliknya YBhg.Datuk telah meneliti kesahihan laporan-laporan berkaitan dengannya.
6.7.1. Oleh hal yang demikian itu,bolehkah YBhg.Datuk jelaskan,keterangan yang macam mana lagi YBhg.Datuk ingin cari.
6.7.2. Malahan dengan hanya bersandarkan laporan saya bertarikh 15.4.2009 dan 7.5.2009 itu sahaja,saya yakin YBhg.Datuk telah boleh membentuk suatu kes prima facie terhadap Gani Patail dan orang atau orang-orang yang bersubahat dengannya, kerana memalsukan keterangan ketika proses penyiasatan kes mata lebam,tanpa perlu merujuk kepada kertas siasatan kes itu sendiri ataupun kertas siasatan SPRM berkaitan.
YBhg.Datuk,
7. Saya telah menunggu sehingga hari ini 5hb.Januari 2011 untuk mengedarkan maklum balas bersangkutan dengan kenyataan yang dibuat oleh YB Menteri-Menteri tersebut itu.Saya percaya YBhg.Datuk dan khasnya Gani Patail,masih ingat bahawa dua belas tahun lalu, pada 5hb.Januari 1999, Peguam Negara,Allahyarham Mohtar telah mengeluarkan Press Statement yang disediakan oleh Gani Patail berkaitan dengan Penyiasatan Polis dalam insiden mata-lebam kepada umum.Saya sendiri tidak akan lupa tarikh bersejarah ini.
7.1. Press Statement 5.1.199 inilah yang telah memusnahkan kredibiliti PDRM dan khasnya Pasukan Penyiasat insiden mata lebam ketika itu.Press Statement ini juga telah menyebabkan Jemaah Menteri terpedaya untuk mempercayai bahawa PDRM tidak berupaya untuk menangani sesuatu siasatan jika melibatkan pucuk pimpinan tertinggi sendiri,dan dalam hal ini penglibatan Ketua Polis Negara.Akibatnya Jemaah Menteri telah memutuskan bahawa Suruhanjaya Di-Raja pula dibentuk untuk mengambil alih siasatan daripada Polis.
7.2. Bagaimanapun PDRM akhirnya telah membuktikan bahawa ia adalah satu Pasukan yang berkecuali dan professional dan mampu menjalankan penyiasatan yang adil “without fear or favour”,sekalipun ianya adalah terhadap orang nombor satunya.Ini telah diakui oleh Ahli Suruhanjaya Di-Raja tersebut sepertimana yang dirakamkan dalam “Part Two,muka surat 69 perenggan 6.6.Laporan Suruhanjaya”,walaupun ramai yang tidak menyedarinya atau mempedulikannya.
8. Saya percaya YBhg.Datuk serta Pimpinan Tertinggi dalam Jabatan Peguam Negara,turut sedar, bahawa Press Statement 5.1.1999 itu adalah merupakan bukti utama yang boleh digunakan untuk mensabitkan beberapa kesalahan jenayah terhadap Gani Patail dan orang atau orang/orang yang bersubahat dengannya,berkaitan penipuan dan pemalsuan keterangan.
8.1. Bersempena dengan ulang tahun ke-duabelas Press Statement 5.1.1999 itu pada hari ini,saya mengajak YBhg.Datuk “to come clean” untuk menyelesaikan kemelut ini.
9. YBhg.Datuk bebas memilih untuk terus melindungi perbuatan jenayah ini dan terpaksa bersedia untuk terus berbohong untuk menutup pembohongan terdahulu yang tidak akan berkesudahan, ataupun YBhg.Datuk memilih untuk menyelamatkan kredibiliti Jabatan Peguam Negara pada hari ini,supaya membolehkan YBhg.Datuk dan rakan-rakan yang lain membuka tirai baru dalam membawa AG’s Chambers kezaman kecermelangannya sebelum 1998.
9.1. Apa pun pilihan yang akan dibuat,saya inginkan YBhg.Datuk tahu bahawa penipuan dan pemalsuan yang dilakukan sejak 1998 itu dan terus terpaksa dilakukan sehingga hari ini, adalah berputik daripada perasaan marah, dendam peribadi dan keegoan sesaorang yang mengambil kesempatan situasi tidak menentu ketika itu.
10. Akhir kata saya menuntut maaf sekiranya surat rayuan terbuka saya kepada YBhg.Datuk ini membebankan,dan saya memohon maaf juga sekiranya terdapat kata-kata saya yang terlanjur atau menyinggung perasaan.Saya pernah membuat rayuan yang serupa kepada Allayarham Tan Sri Peguam Negara ketika itu, menerusi minit saya dalam muka surat 26 hingga 29 perenggan 10,11 dan 12 bertarikh 27.1.1999,dan diharap YBhg.Datuk sudi melihatnya jika ada kelapangan.
Salam sejahtera, selamat maju jaya dan Selamat Tahun Baru.
Terima kasih.
Yang benar,
(Mat Zain bin Ibrahim)
5hb.Januari 2011.

http://anwaribrahimblog.com

Musa should have taken responsibility and left

on
Sime Darby Sacked-and-now-sued-former-CEO Dato’ Seri Ahmad Zubir Murshid is striking back. He is saying what where here at BigDogDotCom have said at length before: The Board of Directors (BOD) have to take responsibility of the Qatar Project (QP), Maersk Oil Qatar (MOQ) and Bakun projects.


Ex-CEO: Sime board was in control

By LISA GOH
lisagoh@thestar.com.my

KUALA LUMPUR: Former Sime Darby Bhd chief executive officer Datuk Seri Ahmad Zubir Murshid has lashed out at the Sime group, saying that its main board was collectively responsible over the company’s recent multi-billion ringgit losses.
In his statement of defence filed recently, Ahmad Zubir said that the main board of Sime group had control over the management and was “the ultimate decision-making process of the group.”

“This action (of instituting proceedings against the defendants) constitutes a selective prosecution of the defendants for a collateral purpose and is an abuse of process.

“The decision-making process went through many levels of detailed discussions and approvals which culminated in the approval by the main board of Sime group,” he said.

He said Sime group was at all times apprised of the issues at the divisional level by the supervisory committee, through members of the main board who sat in that committee.

Ahmad Zubir said the supervisory committee – comprising the president, group chief executive and main board members – was always chaired by a board member other than the president and group chief executive.

He added that the international contracting plans were undertaken with the full knowledge and approval of the supervisory committee and the main board.
Last December, Sime Darby Bhd filed a civil suit against Ahmad Zubir and four other former senior personnel for restitution in the sum of at least RM338mil plus general and aggravated damages and other relief.

The group, which has diverse business interests including in plantation, property and energy, had said in a statement that the suit was in connection with its loss-making Qatar Petroleum (QP), Maersk Oil Qatar (MOQ) and marine projects, which amounted to some RM2.1bil in losses.

The other four defendants are former head of the group’s energy and utilities (E&U) division Datuk Mohamad Shukri Baharom, former E&U division chief financial officer Abdul Rahim Ismail, former oil and gas head of E&U division Abdul Kadir Alias and former Sime Darby Engineering Sdn Bhd senior general manager Zaki Othman.

In its statement of claim, Sime Darby had alleged that the five acted as a “decision-making unit” in the energy and utilities division and were responsible for the division’s actions and omissions.
****************
And the top of the heap is former Deputy Prime Minister Tun Musa Hitam, as the Chairman. He head an extraordinary illustrious BOD which at this time last year, consist of ‘Two Tuns, five Tan Sris and four Dato’s’. Musa is a Non Executive Chairman. However, he behaved like a CEO.

He is well remunerated as where he is at the moment. Sources within that Musa in his position, is currently enjoying an aggregate of RM 2 million per annum in his package and all the finer things that he was thought as ‘enjoying his privileges’, such as flying in executive jets.

Musa, has the fiduciary duty as the Chairman of the BOD to protect the interests of the shareholders. If Zubir and the management have been misleading the BOD with lousy or inadequate reporting, then he should have asked the right questions. And yet he did not. For three years, he allowed the management represented by Zubir to report false progress and position of the projects.

All the project failures did not come as a surprise in May 2010, when Musa led a marathon meeting of 13 hours to decide on the sacking of Zubir based on the severity of the Bakun, QP and MOQ projects.The QP and MOQ projects failure were presented here in details for than two years ago. It was all too obvious as Sime Darby was then the laughing stock of the oil and gas fabricators’ ‘market talk’.

http://bigdogdotcom.wordpress.com

Kenapa Boleh Kaya Begini.....???

on

THE CORRIDORS OF POWER 


Pegawai ini adalah SUPT JAAFAR BIN MAT (K/P NO: G/11545) iaitu Ketua Jabatan Narkotik di IPK Melaka sekarang. Bersama ini saya lampirkan gambar rumah barunya yang pernah diceritakan/dikhabarkan kepada semua oleh isteri beliau bernilai RM4Juta dan senarai aset berserta detail yang mana sedang di "update" oleh saya dari masa ke semasa. 
 
Mohammad Fahmy  


http://i893.photobucket.com/albums/ac131/admin-s/MT1/DSC01911.jpg


http://i893.photobucket.com/albums/ac131/admin-s/MT1/DSC01914.jpg 

Dia mempunyai sehingga 15 syarikat kawalan keselamatan yang mana kesemua pengarah & pemegang saham di syarikat-syarikat tersebut terdiri daripada isteri, anak, adik, adik ipar, sepupu, anak saudara, rakan, jiran dan isteri rakan (bekas pengarah - meletak jawatan kerana pernah seseorang ingin melaporkan kepada KPN) iaitu isteri kepada Datuk Khalid Abu Bakar (Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri/Ketenteraman Awam KDN/KA).
 
Maklumat ini boleh dirujuk dalam lampiran yang saya berikan. Dia memperolehi lesen-lesen tersebut adalah daripada adanya "connection" dia dengan salah seorang panel/orang kanan yang meluluskan lesen kawalan keselamatan selain daripada kerani yang bekerja di KDN. Memang diketahui umum di KDN dan dipercayai dia ada membayar (memberi rasuah) secara bulanan kepada mereka-mereka tersebut. Bukti tidak dapat diberikan kerana dia dipercayai memberikan mereka secara tunai. Ramai yang beranggapan bahawa modal awalan untuk kesemua syarikat beliau datang dari duit rasuah yang mana mudah diperolehi daripada tugas hakikinya kerana dia bukan datang dari keturunan yang kaya atau berada. 

Suatu ketika dahulu dia pernah ditahan oleh BPR (SPRM) untuk siasatan dan kemudian pengadu telah menarik balik laporan atas rasa kasihan terhadap dia. Kerana dia pernah berjanji tidak akan menganiaya sesiapa lagi selepas itu. Hasil daripada tahanan terhadap dia oleh BPR dahulu, kini dia sudah mempunyai kenalan (pegawai penyiasat) yang rapat dimana setiap bulan dia akan membayar sekurang-kurangnya RM1000 kepada pegawai penyiasat tersebut. 

Saya tidak ada masalah untuk tampil apabila PDRM, SPRM atau apa-apa badan yang ingin menyiasat malah saya tidak keberatan untuk memberikan maklumat yang saya ada. Tujuan saya mengedarkan maklumat ini kepada media adalah kerana tidak mahu nanti jika maklumat ini diadukan pada SPRM @ PDRM, mereka hanya akan simpan atau buang kes sahaja. Ini adalah kerana dipercayai dia mempunyai hubungan yang baik dengan pengarah-pengarah atasan PDRM & SPRM. Kerana pada tahun lalu ada individu yang telah membuat laporan terhadap dia dan ada surat telah dihantarkan kepada Ketua Polis Negara akan tetapi ia hanya sampai ditangan P.A KPN kemudian tiada apa-apa tindakan diambil. Laporan/surat yang telah dihantar akan didedahkan jika ada keperluan nanti. 
 
Yang benar,

Mohammad Fahmy
 
 
NAMA-NAMA SYARIKAT MENGGUNAKAN ISTERI (GURU), ADIK BERADIK, IPAR DUAI, ANAK-ANAK SAUDARA DAN PEKERJA-PEKERJA YANG DIJADIKAN PROKSI DI DALAM SETIAP SYARIKAT YANG DIMILIKI.

SUPT JAAFAR BIN MAT (K/P NO: G/11545)
KETUA JABATAN NARKOTIK, IPK MELAKA.
LOT 8701, JLN NAKHODA DALAM, KG.NAKHODA,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.

1) JAYAPADU BERSATU KAWALAN SDN BHD
2) BERTAM SECURITY SERTVICES SDN BHD
3) JERAI SECURITY SERVICES SDN BHD
4) PROGRESSIVE SECURITY SERVICES SDN BHD
5) JW KAWALAN SDN BHD
6) TIARA FORCE SECURITY SERVICES SDN BHD
7) IQ SECURITY SERVICES SDN BHD
8) ASAS SECURITY SERVICES SDN BHD
9) SASA SECURITY SERVICES SDN BHD
10)QUALITY GUARD SERVICES SDN BHD
11)INLAND SECURITY SERVICES SDN BHD
12)JUNARIANG TRAVEL & TOURS SDN BHD
13)AYU EDISI SDN BHD
14)EXCELLENT SECURITY NETWORK SDN BHD
15)PRIMA PLATINUM SDN BHD
16)SPLENDID TACTIC SDN BHD
 
 
ASET-ASET YANG DIMILIKI ATAS NAMA SENDIRI, ISTERI, IPAR DUAI DAN JUGA ANAK-ANAK SAUDARA.

1) PEJABAT PROGRESSIVE SECURITY SERVICES SDN BHD
NO. 103-1, JALAN SBC 1, TMN SRI BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPT JAAFAR BIN MAT)

2) PEJABAT JAYAPADU BERSATU KAWALAN SDN BHD
NO. 89-2, JALAN SBC 1, TMN SRI BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPT JAAFAR BIN MAT)

3) PEJABAT JERAI SECURITY SERVICES SDN BHD
NO. 77-2, JALAN SBC 1, TMN SRI BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPT JAAFAR BIN MAT)

4) PEJABAT BERTAM SECURITY SERVICES SDN BHD
NO. 75-2, JALAN SBC 1, TMN SRI BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPT JAAFAR BIN MAT)

5) PEJABAT IQ SECURITY SERVICES SDN BHD
NO. 11-1B, JALAN SBC 1, TMN SRI BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPT JAAFAR BIN MAT)

6) PEJABAT ASAS SECURITY SERVICES SDN BHD
NO. 11-1A, JALAN SBC 1, TMN SRI BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPT JAAFAR BIN MAT)

7) PEJABAT QUALITY GUARD SERVICES SDN BHD
17-1, JALAN MEDAN SELAYANG 1, MEDAN SELAYANG,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPT JAAFAR BIN MAT)

8) PREMIS NO.17 G DAN 17-2, JALAN MEDAN SELAYANG 1, MEDAN SELAYANG,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPTJAAFAR BIN MAT)

9) PEJABAT SASA SECURITY SERVICES SDN BHD
SUITE 1026-C, JALAN SAMUDRA UTAMA,
TAMAN SAMUDRA, FASA 2B-2,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(ATAS NAMA: SUPT JAAFAR BIN MAT)

10) PREMIS NO. SUITE 1026, SUITE 1026 A DAN SUITE 1026 B
JALAN SAMUDRA UTAMA,
TAMAN SAMUDRA, FASA 2B-2,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

11) 314, BLOCK MELUR D, GUGUSAN MELUR,
JALAN CAMAR 4/5 A, KOTA DAMANSARA, SEKSYEN 4,
47810 PETALING JAYA, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

12) A 07-07-18 PANGSAPURI ANGSANA, SUBANG MEWAH,
SUBANG KAYA, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

13) BLOK E, E26, APARTMENT LAKSAMANA,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

14) NO. 19, JALAN GP 3/7, GOMBAK PERMAI,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

15) NO. 32-3A, JALAN PINGGIRAN 2/2, PINGGIRAN BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

16) NO. 16, JALAN SM 5, SUNWAY BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
ATAS NAMA: DSP JAFAR BIN MAT)

17) NO. 6, JALAN SM 5A, SUNWAY BATU CAVES,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

18) LOT 8694, JALAN NAKHODA DALAM, KG NAKHODA,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

19) LOT……........JLN NAKHODA KANAN, KG. NAKHODA,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
(RUMAH SEWA 4 PINTU / UNIT)
ATAS NAMA:………………………………………..

20) LOT 9237, JALAN TERATAI, SG. TUA BHARU, SG. TUA,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
ATAS NAMA:………………………………………..

21) DUSUN BUAH2AN DI ULU YAM BARU

22) RUMAH BUNGALOW 3 TINGKAT DI KG.SG.TUA, BT CAVES, SELANGOR.

23) RUMAH TERES 2 TINGKAT DI MELAKA (BERHAMPIRAN IPK MELAKA)

 
KENDERAAN – KENDERAAN YANG DIMILIKI OLEH DSP JAAFAR BIN MAT

1) SS 50 J          - KERETA MERCEDES E 200
2) WQP 5959     - KERETA TOYOTA FORTUNER
3) WMG             - KERETA BMW 318i (3 SERIES)
4) WQB 8701     - KERETA HONDA CIVIC
5) MBF               - KERETA NISSAN FRONTIER
6) WGW             - KERETA PAJERO (COLOR HIJAU)
7) WHA 8410      - KERETA PRODUA KANCIL (DAH BUAT KERETA SYKT)
8)                      - KERETA BMW 5 SERIES (NO. PLAT MELAKA)
9)                      - SUPERBIKEHUBUNGAN NAMA-NAMA DIATAS DENGAN DSP JAAFAR BIN MAT

BIL.     NAMA                                                        HUBUNGAN / STATUS
1.       ARINA BINTI HUSSAIN                                  - ISTERI SUPT JAAFAR BIN MAT
                                                                           - SEORANG GURU DI SMK DARUL EHSAN, SELAYANG.
                                                                           - PENGARAH SYKT JUNARIANG TRAVEL & TOURS SDN BHD
                                                                           - PENGARAH & PEMEGANG SAHAM SYKT PRIMA PLATINUM SDN BHD
  
2.        NOR AMIRAH BINTI HUSSAIN                        - ADIK IPAR SUPT JAAFAR
                                                                           - ADIK ARINA BINTI HUSSAIN
                                                                           - PENGARAH & PEMEGANG SAHAM SYARIKAT JAYAPADU BERSATU KAWALAN SDN BHD
                                                                           - BEKERJA DI SYARIKAT SUPT JAAFAR
 
 
3.        JUNAIDAH BINTI ZAKARIYA                          - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                           - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT JAYAPADU BERSATU KAWALAN SDN BHD
                                                                           - PROKSI LELAP
 
4.        HJ. BAHARUDIN B. BASAR                            - KAWAN SUPT JAAFAR (BEKAS POLIS)
                                                                          - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT JAYAPADU BERSATU KAWALAN SDN BHD
                                                                          - PROKSI LELAP
 
5.        NORAINI BINTI IDRIS                                  - PEKERJA DAN JIRAN SUPT JAAFAR
                                                                          - PENGARAH & PEMEGANG SAHAM JAYAPADU BERSATU KAWALAN S/B

6.        MUHAMMAD SAIFULLIZAN BIN ABU BAKAR     - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                          - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT BERTAM SECURITY SERVICES SDN BHD

7.        NORHAMITA BINTI SABARUDIN                    - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                          - ISTERI PERTAMA MUHAMMAD SAIFULLIZAN B. ABU BAKAR
                                                                          - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT BERTAM SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                          - BEKERJA DI SYKT SUPT JAAFAR

8.        DATO’ AZIZ JAMALUDIN BIN HJ. MOHD TAHIR- KAWAN SUPT JAAFAR
                                                                          - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT BERTAM SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                          - PROKSI LELAP

9.        DIVAKARAN A/L SUBRAMANIAM                   - KAWAN SUPT JAAFAR (BEKAS PEGAWAI POLIS)
                                                                          - PENGARAH SYKT BERTAM SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                          - PROKSI LELAP

10.      NURULHANIM BINTI ABDUL MUTALIB            - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                         - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT JERAI SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                         - BEKERJA SEBAGAI PEMBANTU MAKMAL (KERAJAAN)
                                                                         - PROKSI LELAP

11.      ACP ABDUL TALIB B. YAACOB                     - KAWAN SUPT JAAFAR (BEKAS PEGAWAI POLIS)
                                                                         - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT JERAI SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                         - PROKSI LELAP

12.      MOHD. ANUA B. ABDUL RAHMAN                 - KAWAN SUPT JAAFAR
                                                                         - BEKERJA SEBAGAI AKAUNTAN (KERAJAAN)
                                                                         - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT JERAI SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                         - PROKSI LELAP

13.      JULIZAWATI BINTI AHMAD                         - ORANG KAMPUNG SUPT JAAFAR
                                                                         - PENGARAH SYKT JERAI SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                         - BEKERJA DI SYKT SUPT JAAFAR

14.      MOHAMED SOHAIMI BIN ZAKARIA                - KAWAN DAN JUGA SUB-CON SUPT JAAFAR
                                                                         - PENGARAH & PEMEGANG SAHAM SYKT PROGRESSIVE SECURITY SERVICES SDN BHD

15.      TAYIB BIN CHE ON                                    - SEPUPU SUPT JAAFAR
                                                                         - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT PROGRESSIVE SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                         - PROKSI LELAP

16.      ZAINAB BINTI AHMAD                                - SEPUPU ISTERI SUPT JAAFAR
                                                                         - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYKT PROGRESSIVE SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                         - PROKSI LELAP

17.      AZLINDA BINTI HUSSAIN                            - ADIK IPAR SUPT JAAFAR
                                                                         - ADIK ARINA BINTI HUSSAIN
                                                                         - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT JW KAWALAN SDN BHD
                                                                         - BEKERJA DI SYKT SUPT JAAFAR

18.      AZMAN BIN HUSSAIN                                 - ADIK IPAR SUPT JAAFAR
                                                                         - ADIK ARINA BINTI HUSSAIN
                                                                         - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT JW KAWALAN SDN BHD

19.      JAAFAR BIN BAHARAM                               - KAWAN SUPT JAAFAR
                                                                        - BEKAS PEMILIK ASAL JW KAWALAN
                                                                        - PENGARAH SYARIKAT JW KAWALAN

20.      AZIZ BIN AWANG                                     - SEPUPU SUPT JAAFAR BIN MAT
                                                                        - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT TIARA FORCE SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                        - SUB-CON SYKT SUPT JAAFAR

21.      SHAFEI BIN AWANG                                  - KAWAN DAN SUB-CON SYKT SUPT JAAFAR
                                                                        - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT TIARA FORCE SECURITY SERVICES SDN BHD

22.      DATIN IMRAN BINTI IBRAHIM                     - ISTERI KEPADA BEKAS BOS SUPT JAAFAR: DATO’ KHALID BIN ABU BAKAR (KETUA POLIS SELANGOR)
                                                                        - PROKSI LELAP

23.      ZURAINI BINTI ALI MUSA                           - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                        - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARAIKAT IQ SECURITY SERVICES SDN BHD

24.      KOMANDER YAACOB                                 - KAWAN SUPT JAAFAR BIN MAT
                                                                        - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT IQ SECURITY SERVICESSDN BHD

25.      ADANAN BIN DIN                                      - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                        - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT IQ SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                        - PROKSI LELAP

26.      AZMAN BIN DIN                                        - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                        - PEMEGANG SAHAM SYARIKAT ASAS SECURITY SERVICES SDN BHD

27.      HASSAN BIN MAT                                     - ADIK SUPT JAAFAR BIN MAT
                                                                        - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT ASAS SECURITY SERVICES SDN BHD

28.      MOHD. MUKREEK B. MAHZAN                     - PEKERJA DI SYARIKAT SUPT JAAFAR
                                                                        - ANAK KEPADA KAWAN ISTERI SUPT JAAFAR BIN MAT
                                                                        - PENGARAH DI SYARIKAT ASAS SECURITY SERVICES SDN BHD

29.      DATO’ MOHD. YUSOFF BIN HAMID              - KAWAN SUPT JAAFAR
                                                                        - SEPUPU KEPADA BAPA AZMAN B. DIN
                                                                        - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT ASAS SECURITY SERVICES SDN BHD

30.      MUHAMMAD SYAHRIL BIN ABU BAKAR         - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                        - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT SASA SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                        - BEKERJA DI SYKT SUPT JAAFAR
                                                                        - CONSULTANT SEMUA SYARIKAT SUPT JAAFAR (JA GROUP)

31.      JAMALUDDIN                                           - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                       - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT SASA SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                       - PROKSI LELAP
 
32.      KOL. (B) MUSTAPHA BIN ISMAIL                - KAWAN SUPT JAAFAR
                                                                       - BEKAS PEGAWAI TENTERA
                                                                       - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT QUALITY GUARD SERVICES SDN BHD
                                                                       - PROKSI LELAP

33.      MOHD. NURZAWANI BIN ABU BAKAR          - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                       - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT QUALITY GUARD SERVICES SDN BHD

34.      MD. BAITI BIN SAIDIN                              - KAWAN SUPT JAAFAR
                                                                       - BEKAS ANGGOTA POLIS
                                                                       - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYARIKAT QUALITY GUARD SERVICES SDN BHD
                                                                       - PROKSI LELAP

35.      NURZAIHA BINTI IDRIS                             - PEKERJA DAN JIRAN SUPT JAAFAR
                                                                       - PENGARAH & PEMEGANG SAHAM SYKT QUALITY GUARD SERVICES SDN BHD

36.      SITI NOORHAZLIANA BINTI ABU BAKAR     - ANAK SAUDARA SUPT JAAFAR
                                                                      - PENGARAH DAN PEMEGANG SAHAM SYKT INLAND SECURITY SERVICES SDN BHD
                                                                      - BEKERJA DI SYKT SUPT JAAFAR


http://www.malaysia-today.net


Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List