Minta Kelulusan

on Feb 2, 2011Proses untuk dapatkan kelulusan dari pelbagai jabatan dan agensi kerajaan persekutuan dan tempatan bagi pembangunan hartanah memang satu kerja pening kepala. Bayangkan satu pembangunan perumahan perlu kelulusan dari sekurang-kurangnya 16 jabatan dan agensi.

Bagi Cina, senang saja ... sogok duit, mudah kelulusan. Peduli haram, halal.

Kisahnya ada orang kita hadapi masaalah banjir di projek pembangunannya. Ianya berlaku setahun dua lepas rumah-rumah itu diserahkan dan sudah duduk pun.

Pasal ada satu YB duduk di tempat yang air naik, maka terpaksalah dia segerakan penyelesaian. Setelah dapat persetujuan mulut dari Dato Bandar, terus di buat satu parit bawah tanah untuk membolehkan air disalirkan dari menjadi bertajung.

Pelan masuk kelmudian dan Dato Bandar dah kasi komitmen mulut akan luluskan. Tak payah tunggu berbulan-bulan tunggu kelulusan dan banjir akan berterusan saja.

Untuk dapatkan kelulusan, kenalah satu pegawai, Haji Rahman dari satu PBT datang untuk lihat. Setiap kali minta appointment, ada saja cerita dia tidak boleh datang. Mesyuaratlah, Pergi kursus. Majlis dengan Menteri, Macam-macam.

Akhirnya setelah tiga bulan Haji Rahman berdalih, Zahari faham ... Haji ini mintak sesuatu baru dia bersedia datang. Pasal dia tak suka urus benda macam gini, dihantar site supervisor si Ah Cheng pergi nego.

"Kau offer dia RM5,000 dulu."

Ah Cheng pergi dan buka mulut sama Haji Rahman pada harga yang seperti diarah boss. Dia pulang dan beritahu boss, "Haji Rahman diam saja. Mesti dia mahu lebihlah boss."

"OK besuk kau jumpa dia lagi. Cuba dia pada RM6,000. Maksimum sampai RM8,000. Takda takpa ... aku lapor benda ini ke SPRM atau Dato Bandar."

Besuk pagi-pagi Ah Cheng pergi lagi ke pejabat Haji Rahman. Dalam pukul 9 dia dah keluar.

Masa Ah Cheng tengah sarapan, Zahari talipon.

"Amacam Ah Cheng? Berapa dia setuju?"

"Dia tak mahu wang la boss."

"Baguslah ... Apa dia mahu sebelum dia sedia datang inspect site?"

"Dia mahu itu perempuan...."

Tak habis Ah Cheng cakap, Zahari dah sanggup biayai.

"OK aku kasi duit, kau bawak Haji itu pergi Phuket. Bila dia boleh datang?"

Ah Cheng menghabiskan kata-kata, "Tak ... Haji Rahman mahu Russian ...."

"Amboi besar selera Haji ni!"ceduk dari  :- http://the-antics-of-husin-lempoyang.blogspot.com

JORDAN JUGA SUDAH BERMULA..... MESIR BELUM SELESAI..... NEXT???

on
Jordan's king has replaced the prime minster as protests over a high jobless rate and inflation have continued.

Up to several thousand Jordanians have been holding rallies on a daily basis, inspired by the mass demonstrations in Tunisia and Egypt.

On Tuesday, the cabinet of Prime Minister Samir Rifai stepped down en masse.

Rifai's government worked out measures to cut prices of daily necessities and raise wages for public servants two weeks ago. But he failed to satisfy protesters, and more people were joining demonstrations.

King Abdullah appointed Marouf Bakhit as next prime minister and asked him to form a new cabinet and carry out political and economic reforms. Bakhit is a conservative former premier with a military background.

Opposition parties dismissed the appointment saying Bakhit is unlikely to reform the country.

Tuah salam Cikgu Mala

on

Memang sudah dijangka. Ia bukan sesuatu yang mengejutkan. Presidennya, Dr Chua Soi Lek sudah memulakannya, lama sebelum diisytiharkan pilihan raya kecil di Tenang. Dalam suasana pemimpin Umno lain dilihat tidak senang duduk dengan Anwar Ibrahim dan asyik menyerang hebat KeADILan, Soi Lek memilih PAS sebagai sasaran utamanya.

Dengan nada “berlapek”, ahli politik yang pernah popular dengan penyebaran meluas video seksnya itu, seperti “mengangkat dan memuji” PAS, tetapi semuanya berhelah dan sarat dengan motif politik. Berulang kali Soi Lek menegaskan PAS akan menjadi peneraju utama Pakatan Rakyat (dan bukannya KeADILan) serta mempunyai ahli yang berdisiplin serta struktur organisasi lebih kemas.
Tidak dinafikan kebenaran “sanjungan” Soi Lek, namun segalanya bertujuan bagi menjarakkan pengundi Cina dengan Pakatan, atas jangkaan masyarakat Tionghua mudah digertak dengan imej palsu PAS yang akan direka-reka nanti. Dan tanpa menunggu lama, rakyat dapat melihat, bukan sahaja Soi Lek, malah anak beliau, yang menggantikannya sebagai  Ahli Parlimen Labis, Chua Tee Yong, turut memperalatkan taktik kotor yang “mudah dibaca” itu, dengan melakukan fitnah dan pembohongan mengenai isu penjualan arak terhadap calon PAS di Tenang.
Begitulah, MCA — rakan karib Umno, yang mula membentuk Perikatan dan kini terus menjadi tunjang dalam Barisan Nasional — berfikiran dangkal dan cetek jangkauan politiknya. Mereka terus bermimpi bahawa pengundi Cina masih senang dikelirukan dengan tohmahan tidak berasas terhadap PAS. Sedangkan zaman pengundi dapat diadu-domba dengan “DAP yang pekat rasis Cina” dan “PAS yang fanatik dan ekstrim Islam” sudah pun berlalu.
Seolah-olah apabila dikaitkan PAS dengan agenda politik Islam, maka masyarakat Cina, tanpa berfikir panjang, secara automatik akan lari menjauhkan diri daripada parti Islam itu. “Politik label” yang ketinggalan zaman cuba dipakejkan dalam bentuk baru di Tenang tetapi majoriti rakyat Malaysia — bukan sahaja pengundi Tionghua — yang lebih bermaklumat terdedah dengan elemen politik baru, hanya mentertawakan golongan desparado itu.
Isu perkauman dan memperalatkan sentimen sempit agama, meskipun nampak masih berkesan untuk melakukan provokasi dan meraihkan sokongan, tetapi sebenarnya sedang perlahan-lahan meninggalkan pentas sejarah. Rakyat semakin terbuka dan bijak menilai. Generasi baru khususnya tidak lagi terikat dan terkongkong dengan bebanan masa lampau yang memetak-metakkan mereka atas nama kaum.
Pimpinan MCA yang cukup kecewa dengan prestasi terburuk parti itu dalam pilihan raya umum 2008, melihat Tenang sebagai peluang untuk bangkit semula, sekali gus dapat menyekat momentum luar biasa Pakatan  bagi membentuk kerajaan baru di peringkat persekutuan dalam PRU13. Kesempatan itu dirasakan lebih signifikan apabila yang yang bertanding adalah calon PAS.
Walhal PAS telah melalui pelbagai fasa yang melonjakkannya sebagai parti yang paling terdedah dengan kepelbagaian dan keunikan pengalaman politik. PAS bukan lagi parti yang mudah disisihkan dengan dakwaan kosong yang “dikitar semula”, malah merupakan “pemain utama” yang semakin disegani kawan dan lawan. Kehadiran PAS dalam kompleksiti masyarakat majmuk dirasai keberkesanannya. Saya tidak fikir Soi Lek gagal untuk mengikuti perkembangan PAS itu.
Bermula “isu salam” calon PAS, Cikgu Normala Sudirman, ternyata MCA terjebak dengan perangkap sendiri. Umno pun turut terpalit apabila cuba untuk mengintai keuntungan politik jangka pendek daripadanya. Lagak Umno (baca kemunafikan) — tentu bersama Utusan Malaysia — yang seolah-olah mahu menjadi wira agama dalam beberapa kes di negeri-negeri Pakatan, terutama Selangor (Adun wanita DAP masuk surau dan kawasan masjid) dan Pulau Pinang (berdoa untuk bukan Islam dan perarakan Maulid), terserlah kejanggalannya.
Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin seperti sudah menerima tempias dan bahananya. Eksploitasi ketertiban Cikgu Mala menjaga adab Islam ketika bersalam diakui bakal menikam balik Umno-BN. 
Muhyiddin cepat-cepat mahu mengurangkan risiko politik apabila Umno diserang kerana gagal memberi kefahaman tentang hal-hal asas Islam kepada sekutunya, MCA. Beliau  tidak mahu isu ini dipanjangkan kerana “ada perkara yang lebih pokok yang patut BN lakukan”. Tambahnya, “BN tidak mahu eksploitasi soal-soal begitu.” Sedangkan peringatan yang sama disuarakan lebih lebih awal oleh pemimpin PAS sendiri. Pilihan raya adalah medan menguji isu-isu lebih serius, kritikal dan mendasar.
Ternyata PAS tidak keseorangan. Bukan sahaja tokoh-tokoh Islam seperti mufti dan NGO Muslim mempertahankan Cikgu Mala, malah rakan-rakan PAS dalam Pakatan turut memahami isu yang sengaja diputar-belitkan itu. Ahli Parlimen DAP Puchong, Gobind Singh Deo  menempelak tindakan Soi Lek yang membangkitkan isu bersalam, sekali gus mempertahankan tindakan Cikgu Mala yang bertindak menurut ajaran Islam. Lebih buruk, gelagat isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor pula yang terheret dalam pidato pemimpin Pakatan. Ia masih berlegar sekitar isu wanita, ‘kan?
Tinjauan Malaysiakini di bandar Labis Tengah dan Tenang Station mendapati hampir semua yang ditemui berpendapat MCA tidak seharusnya memainkan isu berjabat tangan itu kerana ia melibatkan agama calon. Mereka lebih mementing prestasi kedua-dua calon. Malah ada yang berpendapat, mereka menyokong MCA di peringkat parlimen (Labis), tetapi menyokong pembangkang di peringkat Dun (Bekok dan Tenang), bagi mewujudkan “semak dan imbang”.
Apa pun, bagi saya, pengalaman PAS berdepan serangan MCA ini cukup bermanfaat untuk ditekuninya menjelang PRU13 nanti. Kecenderungan pengundi Melayu di kawasan Felda dan negeri Johor umumnya juga menarik untuk diteliti.
Oleh AHMAD LUTFI OTHMAN

Gambar Firaun: Mati kali ke-2 dengan disembelih?

on

Siapa tak tahu kisah Firaun. Bagi umat Islam, Firaun adalah manusia yang menjadi lambang kejahatan dan kekufuran. Pemerintah Mesir kuno yang berkuasa dan kaya-raya. Dengan tentera yang ramai dan tamadun yang hebat tetapi zalim dan mengaku sebagai tuhan. Disebut didalam al-Quran lebih 60 kali.

Di Makamkan dalam binaan hebat pyramid. Diawet dan dikekalkan. Dibawa ke muzeum untuk dilawati, dikagumi sepanjang zaman. Pernah dibawa ke Paris untuk dikaji dan diberi sambutan hebat mengalahkan raja-raja di dunia. Firaun nama yang cukup gah meskipun sudah mati beribu tahun yang lalu tetapi dipuja manusia hingga kini. Sedangkan ianya agar diambil peringatan sebagaimana Allah telah mengekalkan badan dan jasadnya seperti disebut dalam surah Yunus-92:
فَالْيَوْمَ نُنَجِّيكَ بِبَدَنِكَ لِتَكُونَ لِمَنْ خَلْفَكَ آيَةً وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ عَنْ آيَاتِنَا لَغَافِلُونَ
Maka pada hari Ini kami selamatkan jasadmu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu dan Sesungguhnya kebanyakan dari manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan kami.

Langit tak selalunya cerah. Kebangkitan rakyat menentang firaun moden, Hosni Mubarak menyebabkan rakyat berkumpul di Medan Tahrir yang disebelahnya adalah Muzeum yang menyimpan pelbagai artifak dan mumia Firaun. Kekecewaan rakyat dan penderitaan yang sekian lama membuak-buak menyebabkan mereka memecah masuk ke dalam museum dan memecahkan beberapa mumia firaun yang dianggap bersejarah itu.

Setelah Firaun moden di Tunisia melarikan diri, kebangkitan rakyat bak domino , melanda Mesir. Sejauh mana Mubarak dapat bertahan. Sebagai gah mereka-mereka yang zalim. Menindas rakyatnya sendiri menggunakan pelbagai tipu-helah untuk mengekalkan kuasa. Menggunakan tentera dan polis untuk membantai rakyatnya sendiri. Kalau Firaun ada orang yang menyediakan museum untuk dilawati apakah ada museum untuk orang yang seperti Mubarak? Dihujung usia dan dihujung kekuasaannya, ia amat dibenci oleh rakyatnya sendiri.

Perbanyakkanlah doa Nabi Musa ini semoga Firaun dan mereka yang sewaktu dengannya melihat azab didunia ini lagi.
وَقَالَ مُوسَى رَبَّنَا إِنَّكَ آتَيْتَ فِرْعَوْنَ وَمَلَأَهُ زِينَةً وَأَمْوَالًا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا رَبَّنَا لِيُضِلُّوا عَنْ سَبِيلِكَ رَبَّنَا اطْمِسْ عَلَى أَمْوَالِهِمْ وَاشْدُدْ عَلَى قُلُوبِهِمْ فَلَا يُؤْمِنُوا حَتَّى يَرَوُا الْعَذَابَ الْأَلِيمَ
Musa berkata: "Ya Tuhan kami, Sesungguhnya Engkau Telah memberi kepada Fir'aun dan pemuka-pemuka kaumnya perhiasan dan harta kekayaan dalam kehidupan dunia, Ya Tuhan kami - akibatnya mereka menyesatkan (manusia) dari jalan Engkau. Ya Tuhan kami, binasakanlah harta benda mereka, dan kunci matilah hati mereka, Maka mereka tidak beriman hingga mereka melihat siksaan yang pedih."

Selama mana pula pimpinan UMNO nak teruskan legasi mereka???


http://ustsaifulbahri.blogspot.com/

MESIR....Hanya Menunggu Waktu.....

on

Perginya Fir'aun Dari Mesir


Hanya menunggu waktu, yang berbilang jam, ‘Fir’aun' Mubarak akan turun dari kekuasaannya. Tidak ada lagi yang dapat menopang kekuasaannya. Militer tidak mau lagi menjadi alat Mubarak. Seluruh rakyat Mesir dari berbagai golongan sudah muak dengan kekuasaannya. Kekuasaan Mubarak hanya meninggalkan penderitaan bagi rakyatnya.

Sekutunya yang selama ini melindunginya cuci tangan. Obama, Hallary, dan David Cameron, sudah mengisyarakatkan agar Mubarak mengundurkan diri. Satu-satunya yang masih berharap Mubarak menjadi presiden hanyalah Israel. Karena, Mubarak sekarang menjadi ‘tuhannya’ Israel, yang dapat menyelamatkannya dari bahaya kehancuran.

Mubarak sudah berkuasa lebih dari 30 tahun. Mubarak sama kejamnya dengan Gamal Abdul Nasser, yang membunuhi rakyatnya secara biadab. Mengelola negara dengan tangan besi. Mubarak juga menjadi ‘anjingnya’ Israel, menghadapi gerakan Islam, dan negara-negara Arab yang menjadi ancaman terhadap negara Zionis. Mubarak tak lain ‘bandit’ yang bertopeng penguasa. Merampok uang rakyat Mesir, yang disimpan di bank-bank di Eropa, nilainya mencapai Rp 346 triliun. Sama seperti Presiden Tunisia El Abidin, yang merampok kekayaan Tunisia, 1,5 ton emas batangan, dan uang Rp 60 triliun yang disimpan di bank-bank di Eropa.

Inilah karakter para penguasa diktator Arab. Kejam, biadab, menindas, memenjarakan, membunuh, memiskinkan, dan merampok kekayaan negara, yang tak pernah bisa dibayangkan oleh akal. Kekuasaannya yang demikian panjang, hanya menciptakan rakyat menjadi bodoh, tak memiliki pekerjaan, dan  banyak orang yang terdidik, akhirnya melarikan diri ke negara-negara lainnya.

Tetapi, betatapun kuatnya kekuasaan diktator, akhirnya luruh juga, dan masa kekuasaannya berakhir. Seperti Fir’aun yang pernah mengatakan,”Ana rabbukum a’la” (Saya tuhanamu yang maha tinggi), ucap Fir’aun. Penguasa kejam yang kekuasaannya hanya di topang oleh Israel dan Amerika, sudah menjadi ‘tuhan’, dan sangat arogan, dan menghinakan rakyatnya. Tidak memiliki belas kasihan sedikitpun terhadap saudara sesama Muslim, dan justru membiarkan dalam penderitaan.

Sikapnya Mubarak itu dipertontonkan ketika rezim Zionis-Israel melakukan agresi ke Gaza, yang membunuhi Muslim Gaza, justru penguasa Mesir itu menutup warga Gaza masuk ke Mesir. Orang-orang yang terkena serangan udara Israel, yang sudah terluka parah pun, tidak boleh masuk Mesir. Betapa kejam dan biadabnya Mubarak itu.

Sekarang si Fir’aun yang sudah akan tenggelam di Laut Merah itu, tak ada lagi yang mau menjadi penolongnya, rakyatnya sudah tidak ingin melihatnya lagi. Teman-teman yang menjadi sekutunya melarikan diri, dan membiarkannya sendirian. Anaknya yang selama ini diharapkan menjadi pewarisnya, sudah lebih dahulu melarikan diri bersama isteri dan keluarga pergi keluar negeri.

Inilah tragedi para penguasa Arab yang tidak memiliki basis kekuatan rakyatnya. Para penguasa Arab, umumnya, tak lain, mereka itu menjadi penjaga kepentingan penjajah. Mereka hanya menjadi ‘budak’ para penjajah Barat dan Israel. Mereka tak pernah mau menjadi pelindung rakyatnya dan Islam.

Karena itu, mereka menjadi hina dina, dan akhirnya hidup dan mati dipengasingan, ketika kekuasaannya sudah di ujung. Seperti Fir’aun yang meminta tolong Tuhan, ketika sekaratul maut sudah berada di lehernya, tetapi tak ada lagi yang mau menolongnya. Fir’aun tenggelam di Laut Merah. Fir’aun dan belatentaranya yang mengejar Musa dan para pengikutnya, tak dapat mengejarnya. Kemudian, Fir’aun dan balatentaranya tenggelam di dasar Laut Merah. Meksipun jasad Fir’aun di temukan kembali di tepian laut, yang sekarang dimumikan.

Mubarak menunggu takdirnya yang tak mungkin akan dapat dihindarinya. Ihtiarnya untuk menyelamatkan dirinya akan sia-sia. Tiga puluh tahun kekuasaannya , hanya menorehkan tinta hitam bagi rakyat Mesir. Tinta hitam sebuah diktator yang tak pernah peduli dengan kehidupan rakyatnya. Tidak peduli dengan Islam.

Di Mesir selalu lahir Fir’aun-Fir’aun baru yang kejam, dan tak pernah percaya kepada Tuhan. Sejak Raja Farouk, yang digulingkan Jenderal Najib, dan kemudian melahirkan pemerintahan militer. Najib digulingkan oleh Jenderal Gamal Abdul Nasser, yang menjadi alat Soviet, dan menjadi diktator yang sangat kejam, dan memenjarakan ribuan anggota Jamaah Ikhwan, dan menggantung tokoh-tokohnya termasuk Sayyid Qutb, Ali Audah, dan lainnya. Gamal Abdul Nasser yang menjadi ‘budak’ Soviet itu, mati, dan digantikan oleh Anwar Sadat.

Sadat tak kalah bebal dan bodohnya dan mengingkari hakekat Mesir, yang membuat perjanjian damai dengan Israel, dan membuka hubungan diplomatik dengan negeri penjajah Zionis-Israel. Sejak itu, Mesir yang menjadi negara yang paling strategis di kawasan Timur Tengah, masuk perangkap Israel. Tak ada lagi perang melawan Israel. Mesir mengakali PLO, yang dipimpin Yasser Arafat untuk meninggalkan perjuangan militernya melawan penjajah Israel. Tetapi, Mesir tetap tidak mendapatkan apa-apa. Ujung kisah Anwar Sadat dibunuh oleh seorang perwira militer Mesir, Khaled Islambouli,  saat parade militer, yang memperingati hari Angkatan Perang Mesir, 6 Oktober 1978. Sadat tewas oleh berondongan peluru.

Mubarak yang menggantikan Anwar Sadat ini, bertindak lebih jauh lagi terhadap Israel, seakan-akan Mubarak itu, bukan lagi pemimpin Mesir. Mubarak itu sudah seperti pemimpin Israel. Karena pembelaan terhadap Israel, yang sangat berlebihan. Mubarak benar-benar menjadi penjaga Israel di Timur Tengah. Bukan penjaga bangsa Arab dan Islam.

Di Mesir di tahun 1928 lahir Jamaah Ikhwanul Muslimin yang didirikan oleh Hasan Al-Banna. Ikhwan yang mempunyai ‘main role’ yang sangat penting dalam kehidupan politik di Mesir. Sesudah 20 tahun kemudian, Al Banna menyerukan jihad untuk mengusir Israel dan Yahudi dari tanah Palestina. Maka tahun 1948, ribuan sukarelawan Mesir pergi ke Palestina berjihad membebaskan tanah Palestina. Meskipun, perlawanan itu gagal, akibat pengkhianatan para pemimpin Arab. Sejatinya, tujuan Jamaah Ikhwan didirikan oleh Hasan Al-Banna itu, tak lain untuk membebaskan negeri-negeri Muslim yang terjajah.

Sekarang tujuan Ikhwan itu tak pernah berubah, membebaskan Mesir dari penjajah Barat. Karena itu, Ikhwan selalu bertabrakan dengan para penguasa Mesir, yang merupakan alat penjajah. Hasan al-Banna mati dibunuh oleh Raja Farouk, yang menjadi kaki tangan Inggris.

Ikhwan ikut menggulingkan Raja Farouk bersama dengan Jenderal Najib, tetapi tak lama Najib terguling, dan digantikan oleh Gamal Abdul Nasser, yang memperlakukan anggota dan pemimpin Ikhwan dengan sangat kejam. Memenjarakan dan membunuhi serta menggantung tokoh Ikhwan. Anwar Sadat dan  Mubarak sama, sangat memusuhi Ikhwan. Para jenderal itu tak pernah memberikan hak hidup terhadap Ikhwan sejak dibubarkan tahun 1956.

Tetapi, para pemimpin Ikhwan begitu sabar dan teguh. Tak pernah menyerah dengan para penguasa yang zalim. Tak pernah menjilat kepada para penguasa zalim. Terus melakukan dakwah mengajak rakyat Mesir kembali kepada Islam. Sampai sekarang Ikhwan di Mesir tidak pernah berubah dari waktu-waktu, dengan semboyannya,  yaitu ‘Islam huwal hal’ (Islam adalah solusi). Ikhwan menyakini keagungan Islam. Tak mau menukar dan menggadaikan Islam dengan kekuasaan. Hidup pemimpin Ikhwan benar-benar menjadi tauladan.

Seperti kesaksian Dr.Yusuf Qardawi yang pernah dipenjara bersama dengan tokoh-tokoh Ikhwan, di penjara militer Liman Touroh,  menceritakan, bagaimana penjara-penjara itu berubah menjadi tempat ibadah yang sangat teduh, indah, dan penuh kenikmatan. Pagi, siang, dan malam, senantiasa terdengar suara dzikir, dan alunan ayat-ayat Qur’an, tak henti-henti. Sungguh sangat indah. Mereka orang-orang yang sangat sabar.

Aksi protes yang berlangsung lebih sepekan di Mesir, memperlihatkan bagaimana rakyat Mesir yang sudah tersibghoh dengan nilai-nilai Islam, yang ditanamkan oleh Ikhwan itu, tak pernah melupakan mereka melakukan ibadah shalat. Sungguh indah nilai-nilai Islam yang ditanamkan Ikhwan.
Di tengah-tengah krisis politik yang begitu hebat, para pemimpin dan gerakan Ikhwan telah menunjukkan karakter dan jatidirinya yang mulia. Wallahu’alam.


sumber :-    http://www.eramuslim.com

ADAKAH DOSA DAN PAHALA DALAM MENGUNDI PILIHANRAYA.....???

on
Kepada Dr Mohd Asri, apabila menjelang pilihanraya, pelbagai pandangan akan dikeluarkan oleh macam-macam pihak. Ada yang kaitkan isu-isu agama dengan proses membuang undi. Soalan saya, sejauh manakah soal dosa dan pahala dalam mengundi ini. Apakah seseorang itu boleh dikira berdosa atau dapat pahala kerana mengundi parti tertentu? Harap Dr Asri tolong huraikan.
 Zamani, Johor
  JAWAPAN PROF MADYA DR MOHD ASRI BIN ZAINUL ABIDIN:
Terima kasih kepada saudara yang bertanya. Sebagai seorang muslim kita wajar prihatin terhadap perkara-perkara yang seperti ini. Apatahlagi, persoalan seperti undian dalam pilihanraya yang walaupun kelihatan sangat ringkas prosesnya, tetapi mempunyai kesan yang besar terhadap pembentukan sesebuah negara. Sekalipun kadang-kala ada perkara dalam sistem pilihanraya itu tidak memenuhi kehendak syarak, namun kepentingannya terhadap masa depan sesebuah negara itu tidak dapat dinafikan. Bahkan, jika diperhatikan sistem demokrasi jauh lebih baik dari segala sistem lain yang sedang diamalkan oleh kerajaan-kerajaan di dunia hari ini.

Melalui demokrasi, rakyat dapat bersuara dan memilih orang yang mereka redha sebagai pemimpin. Pemimpin pula tidak begitu berani melakukan kezaliman dan penyelewengan disebabkan mereka tahu rakyat mempunyai hak dalam menentukan kedudukan mereka. Ini lebih baik dari sistem autocracy. Bahkan demokrasi yang adil akan lebih baik dari pentadbiran sesetengah para pemerintah dalam sejarah umat Islam pada zaman Umawiyyah, ‘Abbasiyyah dan selain mereka yang bersifat kuku besi dan bertindak tanpa menghormati hak rakyat. Untuk menjawab persoalan saudara tentang dosa dan pahala undian dalam pilihanraya, maka saya sebut perkara-perkara berikut;

1. Pada asasnya dalam Islam, setiap amalan kebaikan atau yang membawa kebaikan maka pengamalnya memperolehi pahala. Begitu juga, setiap amalan buruk atau yang membawa keburukan maka pengamalnya memperolehi dosa. Besar atau kecil pahala dan dosa itu, bergantung kepada besar atau kecil kesan kebaikan atau keburukan sesuatu amalan. Maka, mengundi dalam pilihanraya boleh membawa kesan baik dan buruk kepada sesebuah masyarakat dan negara. Jika kesannya baik dan pengundi itu pula memang inginkan kebaikan tersebut, maka itu adalah amalan soleh. Jika kesan buruk dan pengundi tersebut memang inginkan kesan yang buruk itu, atau boleh menjangkanya, atau dia tidak peduli dengan buruk atau baik kesan undiannya itu, maka dia memperolehi dosa.
2. Hal ini dijelaskan oleh Nabi s.a.w dalam hadis baginda:
“Adakalanya seseorang kamu berucap dengan sesuatu kalimat yang diredhai Allah, padahal dia tidak menyangka ia akan sampai ke tahap sedemikian lalu dengannya Allah mencatatkan keredhaan untuknya sehingga hari dia bertemu Allah. Adakalanya seseorang kamu pula berucap dengan sesuatu kalimat yang dimurkai Allah, padahal dia tidak menyangka ia akan sampai tahap sedemikian lalu dengannya Allah mencatatkan kemurkaaan untuknya sehingga hari dia bertemu Allah”. (Riwayat Malik dan al-Tirmizi).
Kata tokoh ulama salaf yang besar Sufyan bin ‘Uyainah (meninggal 198H)
“Hadis ini bermaksud kalimah di hadapan pemerintah, kalimat yang pertama (yang direhai Allah) ialah yang menghalang kezalimannya. Kalimat yang kedua (yang dimurkai Allah) ialah yang mendorong pemerintah melakukan kezaliman” (Al-Mubarakfuri, Tuhfah al-Ahwadhi, 7/21, Beirut: Dar al-Fikr).
Ya, berdasarkan hadis ini, sekalipun pengucapnya tidak menyangka sebegitu besar kesan ucapannya, atau menganggapnya kecil, namun disebabkan kesan baik dan buruk dari ucapannya itu, maka dia mungkin mendapat pahala, ataupun dosa. Hal ini samalah seperti undian dalam pilihanraya.
3. Maka undi juga bagaikan satu kalimat, bahkan mungkin lebih, yang mana ia boleh memberikan kuasa kepada seorang pemimpin yang baik atau kuasa untuk pemimpin yang jahat atau zalim atau tidak bertanggungjawab. Dalam hadis yang lain Nabi s.a.w menyebut:
“Adakalanya seorang hamba Allah mengucapkan satu kalimah yang menyebabkan dia tergelincir ke dalam Neraka yang jaraknya dalamnya antara timur dan barat” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Kalimat itu konteks demokrasi adalah undi dalam pilihanraya. Seseorang hendaklah berfikir kesan undi yang diberikan kepada seseorang calon terhadap negara dan rakyat.
4. Kita hendaklah sedar bahawa undian itu membawa maksud bersetuju memberikan mandat kepada seseorang bagi sesuatu kepimpinan. Maka, sebelum mandat tersebut hendak diberikan, wajib kita memastikan samada dia berkelayakan atau tidak. Ini kerana Allah berfirman: (maksudnya)
“Sesungguhnya Allah menyuruh kamu memberikan amanah kepada yang berhak menerimanya dan apabila kamu berhukum di kalangan manusia maka hendaklah kamu berhukum dengan adil. Sesungguhnya Allah memberikan pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu.” (Surah an-Nisa’ ayat 58).
Memberikan undi kepada yang tidak berkelayakan adalah mengkhianati amanah.
5. Untuk menentukan kelayakan seseorang itu, maka secara umumnya hendaklah dilihat kepada dua ciri yang penting yang disebut oleh al-Quran al-Qawiy (kuat atau mampu) dan al-Amin (amanah atau bertakwa). Firman Allah: (maksudnya)
“Sesungguhnya orang yang paling baik yang kamu ambil untuk bekerja ialah yang kuat lagi amanah” (Surah al-Qasas:26).
Dua ciri ini hendaklah dilihat dalam kerangka jawatan yang hendak diberikan. Jika jawatan itu membabitkan kewangan umpamanya, maka kemampuan dalam pengurusan kewangan dan digabungkan dengan nilai amanah dalam diri calon yang dilantik. Begitulah juga jawatan dalam bidang-bidang yang lain. Maka dilihat kemampuan calon dalam tanggungjawab yang hendak diberikan dan nilai amanah dalam dirinya.
6. Kata Syeikhul-Islam Ibn Taimiyyah dalam kitabnya Al-Siyasah al-Syar`iyyah fi Islah al-Ra`iy wa al-Ra`iyyah:
“Hendak dipastikan orang yang terbaik baik setiap jawatan, kerana sesungguhnya kepimpinan itu mempunyai dua rukun iaitu al-Quwwah (kekuatan/kemampuan) dan al-Amanah…Al-Quwwah dinilai pada setiap kepimpinan berdasarkan keadaannya. al-Quwwah dalam mengetuai peperangan merujuk kepada keberanian hati, pengalaman dalam peperangan, tipu daya peperangan kerana peperangan itu adalah tipu daya dan kepada kemampuan dalam berbagai jenis peperangan…al-Quwwah dalam kehakiman manusia merujuk kepada ilmu mengenai keadilan seperti yang ditunjukkan oleh al-Quran dan al-Sunnah dan kepada kemampuan melaksanakan hukum. Dan amanah pula merujuk kepada perasaan takutkan Allah, tidak menjual ayat-ayat Allah dengan harga yang murah dan tidak takutkan manusia (sehingga mengabaikan Allah-pent.)”. (m/s 26. Kuwait: Dar al-Arqam)
7. Ertinya, sebelum seseorang itu mengundi, dia hendaklah memastikan individu yang diundi itu berkemampuan melaksanakan tanggungjawab bagi jawatan tersebut dan mempunyai nilai amanah dalam diri yang tinggi. Jika tidak, bererti dia memberikan undinya kepada orang yang zalim yang akan mengkhianati tanggungjawab. Apatahlagi, jika calon itu memang sudah ada rekod buruk dalam tanggungjawabnya. Juga, hendaklah dipastikan kesan undi itu tidak membawa keburukan kepada negara secara umumnya. Allah berfirman: (maksudnya)
“Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang membuat zalim nanti kamu akan disambar oleh api neraka sedangkan kamu tiada sebarang penolong pun selain dari Allah. kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan” (Surah Hud: 113)
8. Maka, kita tidak boleh mengundi seseorang calon hanya kerana hubungan keluarga, atau sahabat atau parti. Sebaliknya, hendaklah atas kelayakan dan kesan undian itu. Justeru itu Nabi s.a.w tidak memberikan jawatan kepada Abu Zar kerana beliau tidak berkemampuan. Sekalipun Abu Zar seorang sahabat baginda yang soleh dan disayangi oleh Nabi s.a.w. Baginda bersabda:
“Aku bertanya: “Wahai Rasulullah! Tidakkah mahu engkau melantikku?”. Baginda menepuk bahuku dan bersabda: “Wahai Abu Zar, Sesungguhnya engkau ini lemah, sedangkan jawatan itu adalah amanah. Ia pada hari akhirat nanti adalah kerugian dan penyesalan, kecuali sesiapa yang mengambilnya dengan kelayakan dan menunaikan apa yang menjadi tuntutannya. (Riwayat Muslim).
9. Maka, undi dalam pilihanraya itu bukan sesuatu yang tiada nilai di sisi Islam. Sebaliknya, undi itu boleh menyebabkan seseorang mendapat pahala, ataupun mungkin mendapat dosa. Undilah yang berkelayakan dan memberikan kesan yang baik kepada negara dan rakyat.

Tiga pesawat TUDM berlepas ke Mesir......

on

Tiga pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dijadual berlepas ke Mesir tengah hari ini bagi membawa pulang rakyat Malaysia yang berada di negara itu.

Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN) Datuk Mohamed Thajudeen Abdul Wahab berkata pesawat tersebut akan turut membawa bekalan makanan bersama mereka.

"Pukul 12 ini tiga pesawat milik TUDM akan berlepas dari Kuala Lumpur. Macam-macam makanan mereka akan bawa sekali dalam pesawat tersebut seperti beras, sardin, minyak masak, rempah kari, tepung, dan lain-lain lagi," kataya ketika dihubungi Bernama.

Katanya kerajaan juga berusaha mendapatkan visa sementara khas daripada kerajaan Arab Saudi bagi membolehkan pelajar yang berada di Mesir dipindahkan ke Jeddah sebelum dibawa pulang.

"...sebab kita nak keluarkan pelajar kita ramai sangat. Jadi kita nak bawa mereka ini ke Jeddah dulu," katanya.

Semalam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan memutuskan untuk membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia dari Mesir menerusi jalan laut dan udara berikutan pergolakan di negara itu yang semakin meruncing.

Perdana Menteri berkata keputusan itu dibuat setelah mendapat laporan daripada delegasi Malaysia ke sana yang diketuai Timbalan Menteri Luar A. Kohilan Pillay dan turut disertai Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Sahlan Ismail.

Dilaporkan terdapat kira-kira 11,000 rakyat Malaysia di negara itu dan daripada jumlah tersebut 7,000 adalah pelajar.

-malaysiakini-

Syekh Umar Bakri Muhammad : Konflik Di Mesir dan Tunisia Adalah Sunatullah

on

LIBANON (Arrahmah.com) - Syekh Umar Bakri Muhammad, ulama yang pernah lama mukim di London, UK dan kini tinggal di Tripoli, Libanon menjelaskan bahwa konflik atau revolusi di Tunisia dan Mesir adalah sebuah sunatullah. Ini adalah saatnya untuk mengganti rezim yang rusak dengan Negara Islam. Allahu Akbar!

Salah satu berkah dan rahmat Allah SWT., kepada kita adalah Dia SWT., menakdirkan 'tradisi' (sunatullah) tertentu atas kita. Salah satunya adalah tradisi atau sunnah tadaafuyang berarti kurang lebih konfrontasi. Ini merupakan bagian dari sifat manusia dimana ada fihak yang menjadi penindas dengan kekuatan dusta dan syirik serta kekufuran mengambil alih serta menindas yang lemah dan mereka yang mengikuti al haq (kebenaran). Maka, akan selalu ada konfrontasi antara tauhid dan syirik, iman dan kufur, dan antara sunnah dan bid'ah.

Allah SWT., berfirman dalam Al Qur'an bahwa jika dia tidak memenangkan yang haq (kebenaran) terhadap kebatilan maka akan ada kerusakan di muka bumi. Ini adalah sunatullah Yang Maha Kuasa, Allah SWT., dalam setiap waktu. Sekarang kita dapat melihat hal ini terjadi di depan mata kita, di Tunisia, Yordania, dan Mesir. Kita juga akan bisa melihatnya di tempat lain. "Sang Raksasa" (Kaum Muslimin) mulai 'bangkit". Ketika raksasa itu berdiri maka semua orang akan menyadari bahwa perubahan hanyalah masalah waktu dengan kembalinya Negara Islam, Khilafah Islamiyah ala minhajin nubuwah. Sunatullah ini adalah sesuatu yang kita butuhkan sebagai seorang Muslim.

Di Mesir hingga saat ini, 76 kantor polisi telah hancur, di berbagai kota banyak gedung-gedung pemerintah diambil alih oleh demonstran, gedung pemerintah, gedung partai berkuasa dibakar dan banyak orang yang berusaha melarikan diri. Keluarga "Tiran" Husni Mubarak juga sudah melarikan diri.

Kaum Muslimin di Mesir bahkan sudah memikirkan akan menduduki kedutaan besar Amerika dan Inggris. Sesungguhnya jika mereka dapat bertukar tahanan dengan beberapa tawanan Muslim yang saat ini ditawan oleh AS dan Inggris sangatlah baik, seperti melepaskan Syekh Umar Abdul Rahman yang ditawan AS dan juga ulama-ulama lainnya. Faktanya, AS sangat khawatir dan takut terhadap kondisi yang saat ini terjadi di Mesir, karena Mesir adalah sekutu utama AS di Timur Tengah. Namun Allah SWT., telah menakdirkan apa yang Dia inginkan.

"Seandainya Allah tidak menolak (keganasan) sebagian manusia dengan sebagian yang lain, tentu telah dirobohkan biara-biara Nasrani, gereja-gereja, rumah-rumah ibadah orang-orang Yahudi dan masjid-masjid yang di dalamnya banyak disebut nama Allah. Allah pasti akan menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sungguh, Allah Mahakuat Mahaperkasa. (QS Al Hajj (22) : 40)

Allah SWT., telah menunjukkan kepada kita bagaimana Dawud a.s., mengalahkan Jalut dan bagaimana ia memberinya pengetahuan dan pemahaman dan kebijaksanaan yang dapat digunakan untuk menegakkan Dien (Agama). Ini adalah pengantar untuk mencari kemenangan dari Allah. 

Semua demonstrasi di Tunisia, Yaman, Yordania dan Mesir adalah benih revolusi yang semuanya dimulai dari tanah yang diberkati, yakni Afghanistan, dimana perjuangan dimulai dengan benar. Allah SWT., telah memberkati umat ini dengan Taliban, mahasiswa syariat yang mencari pengetahuan dan kemudian berjuang, itulah sebabnya mengapa Timur dan Barat kemudian memusuhi dan kemudian memerangi mereka. Perjuangan mereka memicu kebangkitan pada abad ini dan telah meluas ke seluruh penjuru dunia.

Perjuangan mereka adalah mendirikan dan menegakkan syariat, sesuatu yang sangat dicegah oleh orang-orang kafir. Semua yang terjadi saat ini akan menjadi berkah untuk kepentingan kaum Muslimin dimanapun mereka berada, di Chechnya, Birma, Turkmenistan Timur, Cina, Tunisia, dan lain-lain. Insya Allah. Semua ini akan mengumpulkan kembali kesatuan Islam di seluruh dunia, bersatu di bawah seorang Khalifah dan berjuang untuk kehancuran orang-orang kafir yang tengah menduduki tanah kaum Muslimin, apakah itu hindu di Kashmir atau yahudi di Palestina, dan lainnya!

Para penguasa Barat telah membantu rezim korup di negara-negara Muslim untuk menaruh pisau di punggung kita dan kekuatan-kekuatan Barat adalah sumber utama dari pembagian dan penghinaan umat Islam, menjaga mereka untuk diperbudak dan juga bersekongkol melawan umat karena mereka tahu tentang sejarah umat ini.
Sudah saatnya kita menyadari bahwa kita semua memiliki peran untuk membantu, berdakwah dan jihad, baik secara lisan, secara fisik, atau finansial dan bahwa semua ini akan menjadi awal dari akhir kehancuran camp kafir . 

Mereka yang telah bangkit dari kalangan umat Islam akan membangunkan mereka yang masih tertidur nyenyak. Peristiwa saat ini akan menuju satu takdir yang merupakan konfrontasi antara yang haq dan batil, Islam dan kekufuran.

Ini adalah saatnya untuk memulai mengganti rezim yang rusak dengan Negara Islam. Ini adalah akhir dari musuh-musuh Islam dan awal bagi kaum Muslimin. Hari ini, kita bisa menyaksikan buah dari benih yang ditanam Rasulullah SAW., dan disirami darah kaum Muslimin hingga hari ini. Insya Allah kita akan segera melihat pembebasan total umat Islam dari segala bentuk kekufuran dan syirik serta kembalinya kehormatan kaum Muslimin.

Kaum Muslimin harus memilih diantara hidup secara terhormat atau dia binasa. Kaum Muslimin harus berdakwah dan berjihad, amar ma'ruf nahi munkar serta menolak siapapun untuk membuat hukum selain hukum Allah SWT., dan menolak orang-orang kafir!

(M Fachry/alm/arrahmah.com)


PRU DAH DEKAT......???

on

Link Berkaitan : -    Cari jalan ‘tutup mulut’ Nik Aziz

INI LAGI SORANG CAKAP TAK SERUPA BIKIN......

on

Perpecahan lemahkan bangsa Melayu, kata Dr M


Masa depan bangsa Melayu akan terus lemah dan malap sekiranya kaum Melayu terus berpecah hanya semata-mata fahaman politik yang berbeza, kata mantan Perdana Menteri Tun Dr MahathirMohamad.

Beliau berkata bangsa Melayu kini dilihat berada dalam kedudukan yang lemah kerana sudah berpecah kepada tiga kumpulan politik iaitu Umno, PAS dan PKR menyebabkan agenda untuk memajukan masa depan mereka sukar dilaksanakan, walaupun kerajaan kini di bawah kepimpinan orang Melayu. 

"Kita lihat sekarang Melayu lemah kerana sudah berpecah kepada tiga dan kerajaan yang dipimpin orang Melayu juga menjadi lemah dan tidak dapat bertegas dalam menyusun langkah dalam majukan masa depan kita. 

"Ini keadaan sekarang dan tidak dapat tidak ia akan mempengaruhi masa depan kita," katanya ketika berucap di wacana bersama Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai 'Bangsa Melayu dan Masa Depannya' di Memorial Tun Hussein Onn di ibunegara hari ini. 

Wacana itu, anjuran Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) Wilayah Persekutuan, turut dihadiri Yang Dipertua Mubarak Wilayah Persekutuan Abdul Aziz Yassin, Setiausaha Mubarak Wilayah Persekutuan Datuk Abdul Rahman Sulaiman dan Duta Besar Malaysia ke Filipina Datuk Seri Dr Ibrahim Saad, yang bertindak sebagai moderator wacana. 

Dr Mahathir berkata kali pertama perpaduan Melayu di negara ini teruji ialah apabila berlakunya perpecahan yang menyaksikan wujudnya PAS, sebagai parti serpihan Umno. 

"Tetapi kita masih mampu menguasai keadaan politik di dalam negara, tetapi sepertimana yang kita tahu, kemudiannya ramai daripada orang yang kecewa (daripada Umno) telah menubuhkan parti dan kita lihat serpihan-serpihan lain berlaku seperti Semangat 46 dan PKR," katanya. 

"Masa kita miskin, lemah, tidak ada kedudukan, kita tahu hanya perpaduan yang akan memberi kita kekuatan. Tetapi hari ini, bila kita kaya sikit, ada yang perpendapat perpaduan tidak perlu lagi, kita lawan sesama kita," katanya. 

Katanya ada juga orang Melayu yang sudah terlalu yakin mempunyai keupayaan untuk berdiri sendiri sehingga menolak sebarang usaha kerajaan termasuk menerusi Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diwujudkan untuk membantu mereka. 

"Kita begitu sekali menganggap diri kita berkeupayaan, ada yang kata apa perlu 'identify' diri kita dengan Melayu, kita orang Malaysia, boleh tolak usaha untuk bantu kita. Kita hendak buang 'tongkat', hendak jalan atas kaki sendiri, tetapi kita tidak sedar kaki masih tempang," katanya. 

Apa yang lebih menyedihkan, kata Dr Mahathir, ada orang Melayu yang terlalu asyik meminta sokongan kaum lain sehingga sanggup menyerahkan apa sahaja kepada kaum lain tanpa memikirkan implikasinya kemudian hari. 

"Kalau bergantung kepada orang lain, lama-lama kita akan duduk di bawah perintah mereka, secara tidak langsung kita akan menjadi bangsa yang lemah kerana berpecah-belah. 

"Walaupun dipilih untuk memerintah negara kita ini, sebenarnya kita tidak berkuasa kerana orang yang membantu kita akan desak supaya kita menghormati pendapat mereka, ini yang akan berlaku," kata Dr Mahathir yang berpendapat maju mundurnya bangsa Melayu terletak kepada diri orang Melayu itu sendiri. 

Dalam pada itu Dr Mahathir yakin Malaysia akan selamat daripada kekuasaan asing sekiranya semua rakyatnya benar-benar memahami dan menerima konsep 1Malaysia atau 1bangsa yang diuar-uarkan kerajaan selama ini. 

Untuk itu, katanya, kaum-kaum lain di Malaysia harus melupakan kaitan mereka dengan negara asing, sebaliknya menerapkan keyakinan bahawa mereka merupakan rakyat negara ini. 

"Bila kita kata kita adalah orang yang ada kaitan dengan sebuah negara asing, maka itu adalah pengakuan kita adalah kaum pendatang. Jadi kita harus
lupa negara mana kita datang. Jika ada yang masih anggap mereka datang dari negara lain, maka tidak akan dapat wujud satu bangsa Malaysia. 

"Tetapi sehingga sekarang, tidak ada kesanggupan untuk mengakui mereka bangsa Malaysia...kita bukan mahu semua mengakui diri mereka sebagai Melayu tetapi sekurang-kurangnya sebagai warga Malaysia," katanya. 

Menyentuh mengenai isu ketuanan Melayu, Dr Mahathir secara sinis berkata orang Melayu tidak perlu untuk terus mendakwa diri mereka sebagai 'Tuan' jika mereka sebenarnya hanya merupakan 'kuli' kepada orang lain. 

Menurutnya kata-kata 'Takkan Melayu Hilang Di Dunia' perlu dinilai semula agar dapat ditentukan apakah generasi Melayu yang sebenarnya yang mahu dikekalkan. 

"Kita harus tanya Melayu bagaimana yang kita tidak mahu hilang dari dunia ini...yang kita mahu ialah Melayu yang tidak hilang ialah Melayu yang gagah, kaya, ada ilmu, cekap dalam perniagaan, pengurusan dan sebagainya," katanya.

Sementara itu, menjawab kepada satu soalan mengenai bagaimana untuk menyatu-padukan orang Melayu yang sudah berpecah tiga, Dr Mahathir berkata:"Cara mudah, ketuk kepala (Datuk) Nik (Abdul) Aziz (Nik Mat)(Mursyidul Am PAS dan Menteri Besar Kelantan) dan (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) (Penasihat PKR) kerana penyakit itu semua datang daripada mereka". 

Beliau juga menyifatkan usaha menyatu-padukan orang-orang Melayu itu menemui jalan buntu kerana tidak adanya keinginan daripada kedua-dua pemimpin berkenaan untuk ke arah itu. 

"Niat mereka hanya untuk mendapat tempat. Anwar dengan dasarnya untuk sampai ke Putrajaya dan Nik Aziz adalah seorang opportunist. Tidak ada niat mereka ini untuk berkhidmat untuk agama, bangsa dan negara, itu yang susah hendak berbaik dengan mereka," katanya. 

Dr Mahathir berkata dalam keadaan kepercayaan kepada Umno juga goyah, orang Melayu kini diletakkan dalam keadaan serba-salah untuk memilih parti yang boleh dipercayai, justeru menyifatkan kaum Melayu kini dalam "Malay Dilemma 2'. 

- Bernama

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List