Sambutan Luar Biasa di Stadium Melawati !!

on Jan 9, 2011

Ramainya orang! Solat hajat dan pidato isu perlantikan SUK Selangor 9 Januari 2011 di Stadium Melawati, Shah Alam.

Dari Twitter SyedHussin : Anwar brucap. PAKATAN bela orang Melayu miskin d desa n bandar n pertahan bshasa Melayu sbg bahsa kbangsaan. Jangan pmimpin Umno nak bohong.

Dari Twitter SyedHussin : Anwar tegas PAKATAN prtahan Prlembagn dfitnah drhaka. Pnyamun besar harta negara yg lakukan rasuah rakus mngaku pembela Melayu. zaman gila.

Dari Twitter Azmin : DSAI mengingatkan kerajaan Selangor dan pimpinan untuk fokus dan teruskan pembangunan merakyatkan ekonomi melalui tatakelola yang baik.

Dari Twitter SyedHussin : Anwar: Kita mesti yakin pd prjuangan. Soal SUK soal kecil yg boleh diatasi. Krajaan Slangor dpilih utk bela rakyat n naikkan martabat umat.

Dari Twitter Azmin: YAB Tuan Guru Nik Aziz berjalan gagah untuk menyampaikan ucapan walaupun kurang sihat. Beliau tetap mahu berdiri.

Dari Twitter SyedHussin: Giliran TG Nik Aziz. Mula dngn ayat kullu nafsin zaikatul maut. Pimpinan Umno takut ttg mati. Apa yg kita buat d dunia msti jawab d akhirat.


Gambar dari twitter YB Mahfuz dan YB Khalid Samad


Wahai Najibbbbbb!!! Pakatan Rakyat masih mendapat sambutan luar biasa dari RAKYAT !!!

Panas! Terengganu runtuh lagi.......???

on


Tak serik-serik membahanakan wang dan nyawa rakyat sendiri. Memang patut pun orang gelar ‘Darul Runtuh’ bahkan rakyat Terengganu sendiri pun tumpang sekaki gelarkannya. Bukan kerana mahu hinakan negeri sendiri tapi bosan dengan karenah pemimpin sendiri yang bangsat taruhkan nyawa mereka dan bazirkan duit rakyat.

Kalau satu bangunan aje yang runtuh, takdaklah sampai orang cuak sangat tapi kalau dah berderet yang runtuh, dah pasti ada benda yang tak kena dengan pemerintah bangsat BN. Yang paling masyhur, Stadium Sultan Mizan, Gong Badak yang tak sampai setahun digunakan telah pun runtuh tanpa ada gempa bumi atau bencana lain yang mengakibatkan berlakunya runtuhan berkenaan. Namun, belum lagi stadium berkenaan dibaik-pulih, ada satu lagi binaan di negeri berkenaan runtuh. Memang betul-betul ‘Darul Runtuh’. Woi! hangpa ni tahu perintah ke tak. Sembang cam hebat je.

Awal pagi semalam, satu kejadian runtuh telah berlaku di Bandaraya Kuala Terengganu. Kejadian itu berlaku terhadap satu lagi projek membazir BN yang berhadapan dengan Bazar Warisan, berhampiran Pasar Kedai Payang, Kuala Terengganu.

Projek yang dimaksudkan itu ialah pondok rehat di kawasan landskap jeti bot penambang yang dilihat baru sahaja siap untuk digunakan.

Rakyat Terengganu bernasib baik lagi kerana tidak ditimpa pondok rehat untuk berteduh itu kerana ianya berlaku waktu pengunjung belum lagi tiba di kawasan tumpuan orang ramai berkenaan. Sama juga kejadian stadium runtuh di Gong Badak yang juga kebetulan tiada orang yang hadir. Kalau tak, dah berapa ramai dah rakyat Terengganu yang ditimpa malapetaka yang sengaja ditempah oleh pihak pemaju yang diluluskan kerajaan BN Terengganu.

Pondok rehat yang dihias dengan ukiran kayu itu hanya cantik dan megah dari segi pandangan mata semata-mata tapi kualitinya boleh dipertikaikan. Seorang wakil WarkahDaily yang kebetulan berada di tempat kejadian memberitahu mungkin pondok kayu yang cantik itu runtuh hanya ditiup angin monsoon yang bertiup di negeri pantai timur itu. Kalau kerana angin dah runtuh, bagaimana kalau ada berlakunya gempa bumi?

Menurut wakil WarkahDaily itu lagi, sebelum kejadian runtuh itu berlaku,mungkin tiada siapa tahu bagaimana tiang pondok rehat itu dibina dan dipacak pada bumi hanya sekadar bersandarkan kepada sebatang besi konkrit sebesar ibu jari bagi setiap tiang, namun Allah maha berkuasa untuk membongkarkan rahsia kroni-kroni BN b$angsat yang dapat projek itu.

Wakil WarkahDaily berkata, tiang yang hanya dicucuk dengan sebatang besi sebesar ibu jari tangan ditengah-tengah tiang berkenaan, kemudian ianya dikelirukan dengan sedikit simen di sekeliling tiang tidak mampu untuk menahan bebanan kayu dan atap pondok berkenaan yang berat.

Bagaimana mungkin hanya sebatang besi yang halus dilekatkan bawah setiap empat tiang itu bagi menahan keseluruhan berat pondok yang diperbuat daripada kayu dan dipasang dengan atap genting itu untuk bertahan?

Menurut seorang pengunjung yang ditemui wakil WarkahDaily di tempat kejadian, beliau menyebut inilah koleksi kebanggaan pembangunan kerajaan BN yang selalu runtuh sambil menyatakan, projek itu sekadar untuk memuaskan tembolok kroni-kroni yang begitu rakus membolot harta rakyat.

Seorang lagi pengunjung awal ke Pasar Kedai Payang berkata, “runtuh lagi”.

“Inilah cara pemimpin Umno dapatkan wang rakyat untuk kenyangkan perut mereka”, kata pengunjung berkenaan kepada wakil WarkahDaily.

Rakyat Terengganu kena buka mata dalam pilihanraya akan datang agar tiada lagi kejadian bangunan runtuh di negeri berkenaan, tambah pengunjung yang tidak mahu dikenali itu.

Yang menjadi persoalan, kenapa pemaju yang bertanggungjawab melaksanakan projek berkenaan boleh menggadai nyawa orang ramai semata-mata mahu mengaut keuntungan lebih dari projek berkenaan. Padahal tiada gegaran gempa bumi di negara ini yang menyebabkan pondok berkenaan runtuh. Setakat ini, pihak WarkahDaily belum mendapat kepastian berapa kos yang dibelanjakan untuk satu pondok rehat berkenaan. Tak mustahil jika ianya ratusan ribu ringgit bahkan tak mustahil keseluruhan projek memakan jutaan ringgit.

Atas kertas belanja jutaan ringgit tapi bila laksanakan projek, bahan binaan yang digunakan tidak menepati spesifikasi yang sepatutnya maka dapatlah lebihan kos projek masuk poket kroni BN.

Apakah pemimpin Umno Terengganu belum serik dengan apa yang dilakukan oleh MB sebelum ini dalam mengkucar-kacirkan Terengganu? Apakah hanya mahu menjaga tembolok jahat pemimpin-pemimpin Umno-BN semata-mata sehingga mengadaikan nyawa rakyat dan membazir wang rakyat.

Kalau itulah cara pemimpin BN memerintah negeri berkenaan, apa sebab nak bangga sangat dengan pembangunan yang diwar-warkan itu. Nak bangga apa kalau selalu runtuh.

WarkahDaily

Chong Wei Juara......Tahniah.....

onTAIPEH: Jaguh perseorangan negara, Lee Chong Wei, meraih kejuaraan ketiga Siri Super Masters apabila menewaskan pemain Denmark, Peter Gade Christensen, dalam final di Taiwan petang ini. 

Chong Wei yang juga pilihan utama kejohanan hanya memerlukan 40 minit untuk menewaskan lawannya itu 21-9 21-14.

Pengundian Semula PKR - 6 Cabang Sahaja.....Pooodah......???

onPETALING JAYA, Jan 9 – PKR will hold direct elections again for six of its divisions affected by “chaos” during the party’s first-ever direct elections in November, the PKR secretary-general has said.

Saifuddin Nasution Ismail said today that polling results for Kuala Langat, Kapar, Klang and Subang in Selangor, Jerai in Kedah and Batu Sapi in Sabah had been declared invalid by the party’s election committee owing to “various factors”.

“The central leadership council (MPP) has instructed the [three] state committees to fix a date for direct elections at these divisions,” he told reporters at PKR headquarters here today.

“When the dates have been fixed by the state committees, the election committee will discharge their responsibilities accordingly.”
 
Saya tidak mahu mengulas dengan lebih panjang setakat ini, kerana masih tidak pasti dan kurang arif samada pengundian semula itu hanya diperingkat Cabang ataupun di peringkat Pusat!
 
Tetapi mengikut sefahaman saya dalam berita di atas, pengundian semula hanya diadakan untuk menentukan jawatan-jawatan yang bagi disandang di enam Cabang sepertimana yang disebut.
 
Jika inilah jawapan yang diberikan setelah hampir 2 bulan menunggu (walaupun dijanjikan 2 minggu), maka saya tidak rasa keadilan sebenar terserlah tetapi masih terperosok di bawah permaidani pejabat Tropicana. Kita masih menanti apakah hasil siasatan penyelewengan di beberapa Cabang dan jika ada sebarang penipuan, ia harus didedah dan mereka yang terlibat dalam merosakkan ketelusan pemilihan 2010 haruslah dihukum!!
 
Mungkin ia melibatkan calon yang menang, maka ia harus disorok sampai kiamat?
 
Setelah Setiausaha Agung Parti berjanji untuk membentangkan hasil siasatan dengan jalan penyelesaian, kini hasil yang terbentang di depan mata bukan hanya tidak berjaya menyelesaikan masalah malah menimbulkan lebih banyak keraguan dan mendedahkan 'kebijaksanaan' sekumpulan umat yang bermesyuarat untuk menutup terus ruang kebenaran!
 
Apakah mereka fikir kami di bawah ini orang-orang UMNO yang tidak mampu menafsir yang mana benar atau yang mana bathil? Apakah mereka fikir kami ini penyokong UMNO yang dengan sengaja bersekongkol dengan penipuan asal ketuanan umnoputra itu terus kekal?
 
Jangan lupa, setiap ahli dan penyokong Keadilan layak diiktiraf sebagai pejuang dan pejuang Keadilan yang berprinsip itu tidak sekali-kali berkompromi dengan ketidak-adilan !!
 
Seperti yang saya sebutkan di atas, saya tidak mahu mengulas panjang dengan harapan apa yang terbenak dalam pemikiran ini ketika membaca berita di atas adalah tersasar dari maksud sebenar.
 
Jika ada pengundian di peringkat Pusat, dan segala salahlaku diakhiri dengan hukuman keatas si penipu atau dalang kepada penipuan, ia pasti akan menyelamatkan parti Keadilan! Kerana demi Keadilan, akan kami pastikan membujur lalu melintang patah!!
 
Dari Tegak Bertimpuh, Baik Rebah Merempuh !!

FACEBOOK WILL END ON MARCH 15th......!!!

on
PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.

“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.

“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”


Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.

“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”
Some Facebook users were furious upon hearing the shocking news.

“What am I going to do without Facebook?” said Denise Bradshaw, a high school student from Indiana. “My life revolves around it. I’m on Facebook at least 10 hours a day. Now what am I going to do with all that free time?”

However, parents across the country have been experiencing a long anticipated sense of relief.

“I’m glad the Facebook nightmare is over,” said Jon Guttari, a single parent from Detroit. “Now my teenager’s face won’t be glued to a computer screen all day. Maybe I can even have a conversation with her.”

Those in the financial circuit are criticizing Zuckerberg for walking away from a multibillion dollar franchise. 

Facebook is currently ranked as one of the wealthiest businesses in the world, with economists estimating its value at around 7.9 billion.

But Zuckerberg remains unruffled by these accusations. He says he will stand by his decision to give Facebook the axe.

“I don’t care about the money,” said Zuckerberg. “I just want my old life back.”

The Facebook Corporation suggests that users remove all of their personal information from the website before March 15th. After that date, all photos, notes, links, and videos will be permanently erased.

KENA BATANG HIDUNG SENDIRI TAHU PULAK NAK MELENTING YA.....???

on


Pemuda Umno Desak Guan Eng Ambil Tindakan Terhadap Wei AikPemuda UMNO mendesak kerajaan negeri mengambil tindakan tegas terhadap Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar, Ng Wei Aik yang didakwa mengeluarkan kenyataan berunsurkan perkauman terhadap peniaga nasi kandar Syed Kassali Mohamad Aliyar.

Ketua Penerangannya Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata tindakan Ng secara kasar terhadap pemilik restoran dengan menyita serta merampas barangan di premis itu tanpa sebarang perbincangan juga adalah tidak wajar.


"Beliau tunjuk sikap rakus... datang dengan gaya mafia dan mengarahkan penguatkuasa mengambil tindakan terhadap restoran terbabit," katanya kepada pemberita di sini.

Ng, yang juga Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng, didakwa mengeluarkan ungkapan "tutup kedai, balik India" terhadap pemilik restoran berkenaan pada Ahad lepas.

Akhbar sebelum ini melaporkan Ng mengeluarkan ungkapan itu kepada Syed Kassali, 42, ketika pasukan penguatkuasa Majlis Perbandaran Pulau Pinang menjalankan operasi menyita barang-barang di kedai itu yang didakwa mengganggu lalu lintas.

BERNAMA

Pilihan Raya Umum mengejut jadi agenda Najib untuk tebus maruah Umno-BN

on

Rata-rata MP BN percaya pertemuan dengan Najib itu sebagai
 persiapan pilihan raya mengejut bakal diadakan tidak lama lagiPertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan ahli parlimen BN semalam, mencetuskan spekulasi mengenai kemungkinan pilihan umum mengejut diadakan tahun ini. Najib, yang merupakan pengerusi BN tidak perlu memanggil pilihan raya umum sehingga 2013, tetapi siri kejayaan BN dalam beberapa pilihan raya kecil kebelakangan ini, telah memanaskan spekulasi tersebut, lapor AFP.

Beliau yang menjadi Perdana Menteri pada 2009 selepas BN kalah teruk pada 2008 sehingga memaksa penyandang sebelum itu,  Tun Abdullah Ahmad Badawi bersara awal, menolak tanggapan tersebut. Sebaliknya beliau berkata, pertemuannya dengan 112 ahli parlimen BN itu difokuskan pada usaha untuk mengukuhkan BN, yang selepas setengah abad berkuasa, dilanda reputasi sebagai korup dan tidak berkesan.

"Saya nak kata bahawa ini merupakan proses transformasi politik. Pilihan raya itu sebahagian dariapda apa yang terpaksa kita lalui. Tapi lebih besar daripada itu adalah hasrat kita untuk menampilkan BN sebagai parti yang mendahulukan rakyat," katanya dalam laporan New Straits Times.

Bagaimanapun, beberapa ahli parlimen yang ditemui selepas pertemuan dengan Perdana Menteri dalam kumpulan tiga orang untuk melaporkan kemajuan di kawasan masing-masing berkata, mereka percaya ia 
merupakan persediaan untuk menghadapi pilihan raya.

"Beliau mahu menyelesaikan semua isu sebelum pilihan raya diadakan. Mungkin beliau akan memanggil pilihan raya mengejut," kata Datuk Nur Jazlan Mohamed, demikian menurut laporan The Star.

Rakyat Selangor mahu kembalikan kuasa Raja - UMNO setuju tak?

on


Kalau benar UMNO itu mendaulatkan Raja-Raja Melayu parti itu patut membetulkan apa yang telah dirosakannya sejak krisis perlembagaan yang dilakukan pada tahun 1993 dahulu. Itulah cabararan yang diberikan oleh TS Khalid Ibrahim kepada UMNO semasa berucap diSubang Jaya semalam.

Khalid meminta UMNO menunjukkan bukti dengan menyokong pindaan perlembagaan secara retrospektif yang akan diusulkan dalam persidangan tergempar Dewan Undangan Negeri Selangor hujung bulan ini

Kerajaan PR Selangor akan mengusulkan pindaan itu untuk mencari penyelesaian ‘once and for all’ dalam isu kuasa melantik pegawai tertinggi Selangor yang menjadi Ex- Officio didalam Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri itu.

Cabaran Khalid kepada UMNO itu jika disokong oleh UMNO maka akan terbuktilah parti ini benar-benar jujur k
epada institusi Raja Berpelembagaan yang telah kita terima sebagai sistem pemerintahan negara kita sejak kita merdeka dahulu. Jika kita memberikan sokongan kepada pindaan itu UMNO akan dapat memadamkan kesalahan yang dilakukan oleh pemimpinnya pada tahun 1993 dahulu.

Walaupun setengah pemimpin UMNO kita dan penyokong-penyokongnya memberikan alasan yang pindaan pada tahun 1993 dahulu ialah untuk memperbetulkan sikap setengah Raja-Raja Melayu dan keluarganya, tetapi rakyat yang mempunyai siasah dan sahsiah yang murni tidak akan mempercayai alasan itu. Sebenarnya ianya dilakukan kerana hendak mempertahankan kuasa seorang pemimpin politik yang inginkan kuasa sepanjang hayat beliau. Berkuasa dalam jangka masa yang panjang itu merupakan ‘ultimate’ kepada perjuangan beliau.

Jika benarlah alasan itu baik, kenapa pindaan itu telah mengakibatkan kacau bilau didalam sistem pemilihan SS Selangor baru-baru ini? Telah terbukti jika kuasa yang telah ditarik balik dari Raja-Raja Melayu itu telah disalah gunakan oleh kerajaan Persekutuan dengan menghantar seorang pegawai untuk mentadbir negeri tanpa kerelaan Menteri Besarnya.

Kita semua tahu yang kita adalah negara Persekutuan dan saya ulangi yang kedaulatan Malaysia itu datangnya dari kedaulatan kerajaan-kerajaan negeri yang dipilih rakyat. Tidak menhormati kedaulatan kerajaan-kerajaan negeri bermakna kita tidak menghormatai kedaulatan kita sendiri.

Tindakkan tidak mengormati kerajaan yang memerintah salah sebuah negeri didalam Persekutuan itu merupakan tindakan yang tidak bersahsiah dan ianya melambangkan yang kerajaan persekutuan itu seolah-olah mempunyai ‘attribute’ seperti kerajaan MalayanUnion (MU) anjuran British pada tahun 1946 yang lalu.

Kita mengaku yang kita mendaulatkan Raja-Raja Melayu. Oleh itu pulangkanlah balik kuasa itu kepada Istana. Jangan bermuka-muka dan jangan berbohong kepada rakyat dan Raja. Kalau sikap bermain ‘kong kalikong’ ini diteruskan kita takut suatu hari nanti rakyat akan meminta kita membuka mulut pemimpin kita luas-luas kerana nak pastikan jenis lidah yang ada dalam mulut mereka itu.

Kita mesti elakkan dari rakyat menganggap pemimpin kita mempunyai lidah biawak yang bercabang-cabang. Apabila persepsi ‘lidah bercabang’ ini sudah terbenam dalam benak rakyat maka kita akan dihumbankan oleh mereka. Berbohong kepada rakyat merupakan kesalahan yang sangat besar disebuah negara demokrasi yang kononnya hendak menjadi negara maju menjelang tahun 2020 nanti. Malahan ramai pemimpin-pemimpin besar negara maju telah kecundang kerana membohongi rakyat.

Jika berangan hendak menjadi pemimpin negara maju sikap dan nilai kepimpinan kita mesti selari dengan pemikiran dan mentaliti pemimpin negara maju. Pemimpin kita jangan begegar-gegar bercakap tentang negara maju tetapi mentalitinya seperti pemimpin-pemimpin dikebanyakkan negara Afrika. Sekarang ini pun ada pihak yang menganggap Malaysia sebagai ‘Zimbabwe in different name’.

Oleh itu jangan kita membuat spekulasi dahulu. Kita terus tunggu dan lihat samada UMNO benar-benar menunjukkan kepada rakyat yang mereka tidak berdolak dalik dalam isu mempertahankan kedaulatan Raja_Raja seperti yang dilaungkan mereka dimana-mana.

Jika UMNO handak membuktikan yang parti ini memperjuangkan kedaulatan Raja-Raja Melayu menyokong pindaan yang akan diusulak oleh DUN Selangor nanti merupakan kesempatan keemasan bagi mereka untuk melakukannya….betul ke tidak?

Barulah rakyat percaya yang kita tidak berbohong. DAN kita pun akan merasa bangga untuk mengaku sebagai ahli UMNO dan rakyat tidak akan menunjuk kearah kita dengan mencemekkan bibir mereka kepada kita.


Hadi, Anwar temu petang ini ‘jernihkan’ isu pertemuan 24 Disember.......???

on

Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang dijangka mengadakan pertemuan petang ini, langkah yang dilihat bertujuan menjernihkan hubungan Pakatan Rakyat (PR) yang bermula dengan siri isu sejak awal tahun ini.


Pertemuan tertutup itu akan diadakan beberapa jam sebelum majlis solat hajat dan ceramah perdana di Shah Alam malam ini.

Kedua-dua Hadi dan Anwar (gambar) akan disertai Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim bagi memperlihatkan solidariti pemimpin-pemimpin PR.

Agenda utama perjumpaan Ketua Pembangkang dan Presiden PAS itu dijangka memfokus pertemuan 24 Disember bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena majlis santapan di Istana Terengganu di sini.

Majlis itu yang diadakan atas undangan Yang di-Pertuan Agong dilihat bertujuan memulihkan kerjasama politik antara PAS-Umno atas nama perpaduan Melayu-Islam meskipun kedua-dua Najib dan Nik Aziz enggan mengulas agenda dan hasil pertemuan itu.

Bagaimanapun ketika ditemui pemberita selepas mesyuarat ahli jawatankuasa kerja pusat, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata, pihaknya bersedia untuk memberi penjelasan kepada pemimpin-pemimpin PR jika perlu.

Pertemuan 24 Disember juga disentuh pada mesyuarat hari ini, kata beliau.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail memberitahu The Malaysian Insider, pertemuan itu akan diadakan untuk mengatasi beberapa isu didepani perikatan tiga parti tersebut sejak awal tahun ini.

Selain isu perundingan kerjasama perpaduan, kemelut ekoran pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri juga dikatakan agenda utama memandangkan ia membabitkan istana dan sokongan pengundi Melayu.

“Tetapi saya tidak fikir ceramah (malam ini) akan menyentuh pertemuan malam menjelang Krismas. Ia (majlis malam ini) menyentuh pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri, kes liwat Anwar dan juga Program 100 Hari jika kami mengambil alih kerajaan persekutuan,” katanya.

“Ia satu peluang bagi kami merapatkan kerjasama dan membawa mesej yang sama,” kata Ahli Parlimen Machang ini.

Bagaimanapun menurut Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, beliau percaya pemimpin-pemimpinnya akan menyentuh isu pertemuan Umno-PAS dua minggu lalu.

Katanya, ia penting memandangkan Umno menggunakan pelbagai taktik, termasuk istana untuk melantik Setiausaha Kerajaan Negeri pilihannya selain membawa pemimpin PAS bertemu bagi mencetuskan perbalahan dalam PR.

Yang Dipertua PAS Shah Alam ini menambah, majlis malam ini sudah diputuskan beberapa minggu lalu bagi mengadakan doa selamat untuk Anwar kerana parti percaya Ketua Umum PKR itu tidak mendapat perbicaraan yang adil dalam kes liwat semasa.

Bagaimanapun krisis pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri menjadi agenda tambahan hari ini.

Khalid percaya perhimpunan malam ini akan menyampaikan mesej bahawa “kami bersama dalam PR dalam perjuangan yang dikongsi bersama.”

Kelmarin, Najib mengambil langkah Nik Aziz untuk tidak mendedahkan hasil pertemuan bersama pemimpin parti itu 24 Disember lalu, yang dihadiri atas jemputan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Sebagai langkah menghormati titah Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri juga memutuskan untuk tidak berkongsi maklumat mengenai pertemuan sempena majlis santapan di Istana Terengganu di sini.

“Kami kena menghormati persefahaman pertemuan dan Yang di-Pertuan mahukan ia satu majlis peribadi,” kata Najib pada sidang media di sini hari ini.

Najib berkata beliau bersama pemimpin-pemimpin PAS menghadiri majlis makan malam demi menghormati undangan Yang di-Pertuan Agong.

“Sebab itu kami hadir. Itu sahaja. Tiada komen lagi,” kata Najib yang diminta mengulas mengenai laporn The Malaysian Insider awal minggu lalu.

Dalam kenyataan terbaru sehari sebelum itu, Nik Aziz menyifatkan perkara tersebut telah selesai dan tidak perlu dibincangkan lagi.

“Tak ada dah, tutup ‘book’ (buku) dah,” kata beliau.

Pada 4 Januari lalu, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, pertemuannya dengan Yang di-Pertuan Agong di Istana Terengganu bulan lalu tiada kaitan dengan isu politik.

Nik Aziz berkata, berkata pemergiannya itu adalah bagi menjunjung perintah Seri Paduka Baginda yang menyampaikan titahnya melalui Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika bekas Perdana Menteri itu melawatnya ketika beliau dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia di sini bulan lepas.

“Saya menghadap baginda bersama beberapa pemimpin termasuk Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, di Istana Terengganu, di Kuala Lumpur atas dasar menghormati dan menjunjung titah perintah Tuanku,” katanya.

“Adalah sangat tidak beradab dan beretika bagi saya untuk menceritakan apa-apa yang menjadi perbualan semasa menghadap,” katanya.

Mengulas lanjut, Mustafa berkata: “Ia (pertemuan 24 Disember) ada dibincangkan (pada mesyuarat hari ini), kita beri penjelasan kepada mereka (pemimpin PAS) tentang apa berlaku.”

“Dalam mesyuarat yang akan diadakan nanti (13 Januari) adalah mengenai calon pilihan raya kecil sahaja.

“Tapi kalau ia dibangkitkan pimpinan Pakatan Rakyat, maka kita akan jelaskan,” katanya sambil menambah, satu mesyuarat bersama barisan pimpinan Pakatan Rakyat akan diadakan pada 13 Januari ini.

Beliau juga berkata mesyuarat yang akan diadakan itu nanti lebih memberikan tumpuan berhubung pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

Pakatan Rakyat akan mengumumkan calon yang akan memikul tanggungjawab itu pada 16 Januari ini.

“Dalam mesyuarat itu nanti kita akan bincangkan pasal pilihan raya kecil (DUN Tenang), pilihan raya umum dan mengenai calon.

“Dalam agenda (mesyuarat) tiada pasal pertemuan itu tapi kita akan jelaskan jika ditanya.

“Sebenarnya tiada isu, kita nak tutup buku,” katanya mengulas lanjut pertemuan 24 Disember.


ANGKARA SIAPA......???

on

Penduduk bakar patung ADUN Sri MudaKira-kira 300 penduduk Kampung Jalan Kebun di Klang hari ini mengadakan demonstrasi secara aman bagi membantah tindakan ADUN Sri Muda Shuhaimi Shafie yang didakwa mengeluarkan
kenyataan biadap terhadap Sultan Selangor dan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim atas dakwaan memutarbelit titah ucapan baginda.

Mereka menuntut Shuhaimi agar segera memohon maaf secara terbuka kepada Sultan Selangor dan meletakkan jawatannya sebagai ADUN.

Sambil melaungkan 'Daulat Tuanku' dan menyanyikan lagu 'Selamat Tuanku', penduduk kampung terbabit turut bertindak membakar poster Shuhaimi bagi menggambarkan kemarahan mereka.

"Kami berasa malu dengan tindakan Shuhaimi kerana sebagai orangMelayu dan juga ADUN, beliau tergamak berbuat demikian kepada Sultan Selangor serta sanggup dipergunakan oleh orang lain demi kepentingan politik peribadi," kata ahli Jawatankuasa Penduduk kampung itu Buang Abdul Basir kepada pemberita.

Shuhaimi dalam blognya baru-baru ini didakwa berkata bahawa pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) tidak perlukan perkenan Sultan Selangor sebaliknya ia adalah di bawah kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Timbalan Ketua Umno bahagian Kota Raja, Kamal Ariffin Kaimin yang turut menyertai demonstrasi itu berkata penduduk kampung juga kesal dengan tindakan Abdul Khalid yang sanggup memutar-belitkan titah ucapan Sultan Selangor baru-baru ini mengenai pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai SUK Selangor yang baru.

Bernama

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List