ADA ADA SAJA SPR NI

on Mar 15, 2012 

Payah betul la kalau yang selalu berlagak macam 'si anjing Umno' dibagi kuasa jaga SPR ni. Benda yang ramai rakyat bising suruh depa perbetui depa buat-buat tak dengar, lepas tu sibuk dengan cadangan-cadangan yang tah apa-apa yang nampak sangat nak menguntungkan Umno BN.


Payah betul la kalau yang selalu berlagak macam 'si anjing Umno' dibagi kuasa jaga SPR ni. Benda yang ramai rakyat bising suruh depa perbetui depa buat-buat tak dengar, lepas tu sibuk dengan cadangan-cadangan yang tah apa-apa yang nampak sangat nak menguntungkan Umno BN.S
Benda yang penting macam pembersihan Daftar Pemilih dan hak warganegara yang tinggal di luar negara untuk mengundi, SPR boleh bagi macam-macam alasan untuk tak buat tapi sibuk pulak bagi cadangan konon untuk penambahbaikan benda-benda yang tah apa-apa.

Yang kita mushkilnya pasai apa pulak nak ubah sistem pengiraan yang selama ni tak pernah timbulkan masalah. Malah kaedah yang dibuat selama ni lebih telus.

Apa masalah sangat kalau takat tau keputusan undi yang sikit kat pusat mengundi tertentu yang habih awal. Tara mana sangat kesanya kat pusat mengundi lain pun. Kat negara-negara lain bukan setakat satu peti undi tapi satu negeri dapat keputusan awal takdak masalah pun.

Lagi pun memang ada asas kerisauan yang kertas undi tu akan diganggu. Satu kerja pulak PACA nak kena jaga kotak undi tu kalau nak kira sama dengan tempat mengundi lain. Berapa jam pulak nak kena melangut tunggu. Tah pukul berapa pulak keputusan rasmi akan sampai ke pusat penjumlahan undi.

Kalau SPR cadang supaya tak payah kira kat pusat mengundi tu lagi la masalah, satu kerja pulak PACA nak kena iring kotak undi tu. Contoh kalau nak kena naik helikopter, berapa orang PACA nak kena bawak sama. Kalau setakat calon yang bertanding 2 orang kira ok lagi, dibuatnya jadi macam PRK Bukit Selambau, berbelas orang calon, tak ka idea gila namanya.

Bukan setakat tak penting tapi cadangan terbaru SPR ni nampak macam ada agenda tersembunyi. Memang tak mustahil akan ada tangan-tangan CELAKA yang akan ganggu peti undi tu. Dan memang pun dalam kalangan kakitangan SPR tu cukup ramai yang sentiasa bersedia untuk jadi 'si anjing Umno.'CENANGAU

Photobucket

SERANGAN BERTALI ARUS

onhttp://penyokongpas.files.wordpress.com/2012/02/hasan_ali.jpgDISEBABKAN terdesak, Umno- BN kini mempergunakan sepenuhnya khidmat bekas Pesuruhjaya PAS Selangor yang dipecat, Dato’ Dr Hasan Mohd Ali untuk menyerang PAS, bagi mempengaruhi rakyat agar tidak menyokong PAS dan Pakatan Rakyat dalam PRU13 nanti.

Dalam program-program yang dianjur, Hasan didapati berusaha keras membangkitkan pelbagai isu yang diada-adakan untuk mencemarkan imej PAS dan menimbulkan ketegangan kaum, dengan melakukan serangan pemikiran terhadap orang ramai menerusi kepetahannya berucap dan bercakap.
Ketua Penerangan PAS Selangor, Saari Sungib berkata, usaha tersebut didapati dilakukan dengan begitu tersusun dan padu oleh Hasan dengan pembantu-pembantu tajaan Umno.

“Antara strategi yang digunakan termasuklah mendakwa Pakatan Rakyat akan menjadikan negara ini sebagai republik jika menang pilihan raya nanti.

“PAS sekarang sudah hilang matlamat perjuangannya, PAS diperalatkan DAP dan PAS kahwin dengan DAP.

“Benar tak benar apa yang dikatakan oleh beliau dan pembantupembantunya itu bukan lagi menjadi perhitungan kepada Dr Hasan dan para pengikutnya.

“Yang penting baginya, orang ramai tak sokong PAS pada PRU13 ini, tapi sokong Umno,” katanya

Selain mengadakan program, menurut Saari, bekas Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri Selangor itu juga didapati turut ke kedai-kedai kopi bagi menyempurnakan matlamatnya, dengan tumpuan utamanya sekarang di kawasan Dun Gombak Setia, Hulu Kelang, di kawasan Dun-Dun PAS lain serta kawasan Melayu.

“Bagi PAS Selangor, apa yang dilakukan oleh Dr Hasan itu tidak boleh dipandang mudah.

Jadi, PAS Selangor juga terpaksa turut mengadakan program, ceramah dan majlis penerangan khas bagi menjelaskan perkara sebenarnya kepada orang ramai agar tidak terpedaya dengan apa yang dikatakan Hasan itu,” tegas beliau yang juga Adun Hulu Kelang.

Untuk tujuan itu, tambah Saari lagi, PAS Gombak telah pun menubuhkan jawatankuasa khas bagi memantau ceramah, ucapan dan segala isu yang dibawa oleh Hasan pada setiap program dan pertemuannya dengan orang ramai, bagi memudahkan PAS memberikan penjelasan kembali kepada akar umbi, kelompok tertentu dan orang ramai.AZIZ MUDA

Photobucket

U Turn For Life

on

 Ketua Pegawai Operasi Kelantan Trade Cantre (KTC) Aziz Desa menyifatkan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz  Nik Mat adalah produk istimewa di negeri itu.

Katanya, kerana keistimewaan yang ada pada Tuan Guru, masyarakat di negara ini termasuk luar negara datang khusus ke negeri Tadahan Wahyu itu semata-mata untuk bertemu dengan Tuan Guru dari dekat.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan program ceramah keibubapaan ‘Zuriat Kita Tanggungjawab Kita’ anjuran Kelantan Trade Cantre (KTC) dan Buraqoil, di sini malam tadi.

Aziz Desa, personaliti TV adalah bekas Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kedah, Tan Sri Sanusi Junid ketika Kedah diperintah oleh BN sebelum ini.

Pada masa yang sama beliau berkata, hasrat kerajaan Kelantan untuk menarik pelancong sempena Tahun Melawat Kelantan (TMK@12) seramai 6 juta orang akan berjaya.

Jelasnya, ini kerana pelbagai keunikan yang tersendiri dapat dinikmati oleh pelancong termasuk mengikuti kuliah seorang Menteri Besar di Dataran Ilmu, Kota Bharu.

“KTC akan bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk menjayakan hasrat itu dan insyaallah, esok seramai 40 orang rombongan para guru dari Kedah akan menginap di sini dalam rangka lawatan mereka selama dua hari,”ujarnya.Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List