Eksklusif !!! - MB Bongkar Kelemahan & Salah Laku Berhubung Isu Air Kedah.

on Oct 5, 2010


ALOR SETAR,- Sebenarnya hutang Kerajaan Negeri kepada Kerajaan Persekutuan sebanyak RM2.3 bilion dan RM1.7 daripada adalah untuk pembangunan bekalan air dan selebihnya adalah untuk pinjaman kepada Perbadanam Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) untuk Kulim Hitech Park dan pembangunan perumahan untuk rakyat.

“Oleh kerana Kerajaan dahulu tidak pernah bayar hutang ini maka hutang itu bertapok-tapok. Itu adalah hakikat.“Bukan saya memutar belitkan fakta saya mendapat figure ini daripada Pegawai Kewangan Negeri yang dibentangkan dalam mesyuarat exco.


Jadi saya rasa pihak berkenaan tak faham kenapa hutang air banyak,” kata Menteri Besar Kedah YAB Ustaz Azizan Abdul Razak kepada media, di sini, hari ini.

Menurutnya, Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan mempunyai polisi yang sama iaitu membantu rakyat, termasuklah pembangunan Kerajaan Negeri dalam membaik pulih serta meningkatkan perkhidmatan bekalan air untuk rakyat.

Untuk tujuan, katanya, seawal tahun 1980-an Kerajaan Pusat menawarkan geran kepada Kerajaan Negeri, yang membolehkan projek bekalan air dibuat dengan sempurna tanpa bayar balik.

Ujarnya, sistem ini dikenali sebagai ‘Geran’ dan dengan geran ini seluruh negeri dapat mengatasi masalah bekalan air.

“Tapi masa itu pemimpin kerajaan negeri Kedah terlampau ‘baik’, saya tak tahu siapa Menteri Besarnya, dia terlampau baik dan tidak mahu menerima geran sebaliknya hendak berhutang, nak pinjam. Maknanya dia pi ambil duit dari Kerajaan Pusat dia kena bayar balik. Geran tak payah bayar balik di bawah skim Perkhidmatan Sosial.

“Itulah (sebabnya) maka Kerajaan Pusat bagi pinjaman kepada Kerajaan Negeri bukan geran, hutang kena bayar balik. Tapi dia tak bayar hutang (pun). Maka bertimbun-timbunlah hutang,’ katanya kepada media bagi menjelaskan dakwaan Ketua Pembangkang YB Dato’ Mahdzir Khalid yang tersiar dalam sebuah akhbar tempatan.

Menurutnya, pembiayaan pembangunan air berdasarkan geran, terikat dengan syarat iaitu penentuan siapa yang menjadi kontraktor adalah oleh Kementerian Kewangan.
Sebaliknya jika berhutang, Kerajaan Negeri ada pilihan sendiri untuk memberikan kepada orang-orang tertentu.

“Saya nak berterus terang di sini saya mendapat tahu apabila mengkaji laporan yang dibagi kepada saya oleh pihak officio. Kata pegawai itu pemimpin waktu itu tak
mahu geran walaupun Kerajaan Pusat menawarkan, mereka memilih untuk berhutang, maknanya hak Kerajaan Negeri mengagihkan kepada siapa yang dia suka bagi membangun semua projek sama ada loji air atau pemasangan paip. Itu punya keistimewaan jadi yang itu dia Berjaya,” katanya.

Bagi menguatkan kebenaran ini, katanya, pihaknya mempunyai rekod mengenai orang-orang yang terlibat di belakang semua syarikat-sayrikat air ini iaitu pihak yang diberi hak kontrak berkenaan dan mereka adalah pemimpin Barisan Nasional dahulu.

Berikutan itu, katanya, sehingga hari ini pinjaman yang mereka kepada Kerajaan Pusat tidak pernah dibayar sepanjang-panjang mereka mentadbir negeri Kedah dan pemimpin sekarang sedang berusaha untuk melunaskan hutang-hutang berkenaan.

Beliau yang lebih suka berdiam tetapi terpaksa memberi kenyaan akhbar kerana pihak pemimpin dahulu mendakwanya memutar belit kenyataan.

Katanya, pada yang dibuat terhadap Syarikat bekalan Air Darul Aman (SADA) adalah pengkorporatan bukan pengswastaan. Kerajaan dahulu yang mengswastakan bekalan air kepada Taliworks Sdn Bhd. Pada tahun 2009 misalnya, kerajaan sekarang terpaksa membayar sebanyak RM 39 juta sedangkan kutipan yang kerajaan negeri dapat hanya RM14 juta. Ini bermakna jumlah kerugian yang kerajaan terpaksa tanggung sebanyak RM25 juta. Ini akan berlarutan sehingga perjanjian tamat pada 2020.

“Sebelum ini bekalan air di kebanyakan negeri dibawah Jabatan Bekalan Air atau Jabatan Kerja Raya dan tahun 1990-an mereka swastakan dan kita tahu kepada siapa mereka swastakan,” katanya.

Beliau kesal dengan dakwaan itu, sedangkan bagi pihak kerajaan sekarang beliau berkerja keras mencari jalan untuk menyelesaikan kehidupan rakyat dan bebanan membayar hutang yang dibuat oleh pemerintah dahulu.

Justeru itu, kenaikkan tarif air sepatutnya tidak timbul sebagai isu. Ini kerana semakan semula tarif air adalah dari Kerajaan Pusat yang mahu menyeragamkan berikutan kos pengurusan dan penggunaan semakin meningkat.

Beliau mendedahkan lagi persoalan yang timbul dalam pembinaan loji di Padang Sanai oleh kerajaan lalu dengan kapasiti 5 juta meter padu air sehari dengan harga RM155 juta yang diberi kepada syarikat yang ada hubungkait dengan mereka. Sedangkan harga munasabah bagi loji itu dengan kapasiti pengeluaran air yang sama paling harga antara RM50 juta hingga RM60 juta sahaja. Begitu juga dengan pembinaan loji di Lubuk Buntar yang pada asalnya untuk naik taraf tetapi diubah kepada loji baru dan meminjam sebanyak RM40 juta.

Katanya, perbezaan kos yang melambung ini menyebabkan hutang menimbun dan pimpinan dahulu sepanjang-pangjang memerintah negeri Kedah tidak pernah membayar hutang-hutang berkenaan.

Justeru itu pada tahun 2006 satu akta dikeluarkan oleh kerajaan pusat dan diluluskan dalam parlimen iaitu Akta Perkhidmatan Air Negara yang menjalankan pengawalan ke atas sumber air yang diperolehi dari Kerajaan Negeri dan perkhidmatan oleh Kerajaan Pusat.

Ekoran dari itu bagi pengstrukturan semula pengambilalihan bekalan air ditubuhkan dua badan iaitu Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) yang mana SPAN berperanan mengawal selia air dan mengeluarkan lesen manakala PAAB bertanggungjawab mengutip hutang kerajaan negeri selama 40 tahun dan serah balik kepada Kerajaan Negeri.

WANITA DISEBALIK KEMENANGAN MB SELANGOR.

on
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berjaya mempertahankan jawatannya sebagai Ketua Cabang PKR Kuala Selangor walaupun sebelumnya ramai yakin beliau akan kalah. 

Namun siapakah sebenarnya di belakang kejayaan beliau itu? Ia tidak lain dan tidak bukan dari Setiausaha Politik beliau yang baru dilantik beberapa bulan lalu, Faekah Husin (gambar).

Ini adalah tugas besar pertama yang beliau harus buat bagi membantu bosnya dan terbukti walaupun seorang setiausaha politik wanita yang pertama, Faekah berjaya menjalankan tugasnya dengan cemerlang.

Kegembiraan itu masih lagi dikongsi Faekah ketika ditemui di pejabatnya semalam.

"Ooo bukan senang. Bayangkan, 80 peratus pengundi yang menyertai mesyuarat agung itu adalah India," kata Faekah ketika ditemui yang jelas kelihatan masih sangat teruja dengan  kejayaan beliau membantu bosnya.

Dalam mesyuarat agung pemilihan itu, Khalid mendapat 722 undi, menewaskan Muhammad Kamilvaanan Abdullah (348) dan Mazli Saring (122 undi).

MELAKA OH MELAKA.....MANA PERGINYA MONOREL YANG DIBANGGAKAN ALI RUSTAM?

on

Media hari ini melaporkan kekecewaan orang ramai tentang projek monorel kerajaan negeri Melaka......???

Mereka melahirkan rasa kecewa dan tertanya-tanya berhubung projek pengangkutan monorel dan permainan roller coaster bernilai RM15.9 juta di tebingan Sungai Melaka yang masih belum beroperasi sehingga kini. 

Apakah sekali lagi jutaan duit rakyat hangus sebagaimana projek Eye On Malaysia yang gagal.

Projek pengangkutan monorel dan roller coaster yang dibangunkan bagi tujuan meningkatkan lagi kedatangan pengunjung, mengikut jangkaan sepatutnya mula beroperasi pada 31 Ogos lalu, selepas beberapa kali tertangguh. 

Perkhidmatan monorel kedua di negara ini selepas Kuala Lumpur dan memiliki landasan sepanjang 1.6 kilometer itu,sehingga kini tidak menampakkan hasilnya.

Mohd Ali pernah menyatakan bahawa kemudahan itu bakal menjadi hadiah istimewa kepada rakyat negeri ini menjelang hari kemerdekaan negara pada hujung bulan lalu, tetapi sehingga sekarang ia masih belum beroperasi, malah kami tidak tahu statusnya.

Keadaan samalah dengan isu Lapangan Terbang Batu Berendam yang sehingga kini hanya satu sahaja penerbangan yang menggunakan Lapangan Terbang yang dikatakan berstatus antarabangsa itu. Mohd Ali seringkali mendakwa bahawa lapangan terbang itu akan beroperasi secepat mungkin tetapi sehingga kini 'habuk pun tarak'.

Projek monorel dan roller coaster sepanjang 1.6 kilometer itu dimulakan pembinaannya pada Mac 2008, dijadual siap pada 31 Mei. Apakah ianya akan menambahkan lagi koleksi kegagalan kerajaan negeri Melaka dan menambahkan lagi jumlah duit rakyat yang hangus begitu sahaja.

Kes bunuh Sosilawati: Jesyntha Clarene Isreal di buru......???

onKUALA LUMPUR: Selepas 36 hari siasatan, kes kematian jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, 47, memasuki episod baru apabila seorang wanita kini amat dikehendaki polis dan disifatkan amat penting kerana mampu membantu memberi maklumat yang boleh menyelesaikan kes berprofil tinggi itu.

KAWAL...kenderaan yang membawa suspek keluar dari Ladang Gadong, semalam.Melalui laman web facebook rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM), wajah dan maklumat wanita dikenali sebagai Jesyntha Clarene Isreal itu didedahkan kepada umum dan kerjasama orang ramai amat diperlukan untuk mengesannya.

Jesyntha berusia 27 tahun dan memegang MyKad bernombor 830630-10-6030. Alamat terakhirnya ialah di Lot 55, Batu 1/2 Jalan Jugra, Banting, Selangor.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Bakri Zinin yang dihubungi bagi mendapatkan maklumat lanjut berkaitan wanita itu terutama mengenai hubungannya dengan suspek yang ditahan, bagaimanapun enggan memberi ulasan lebih lanjut.

“Saya tidak boleh dedahkan apa-apa maklumat kerana bimbang ia boleh menjejaskan siasatan polis. Lebih penting, saya amat berharap orang ramai yang mengetahui di mana wanita itu berada supaya segera memaklumkan kepada polis,” katanya.

Mengikut laman facebook PDRM, orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai Jesyntha diminta menghubungi Deputi Superintendan Khoo Leng Huat melalui talian 010-4203791.

Selain itu, mereka yang inginkan keterangan lanjut mengenai wanita terbabit boleh melawat laman sosial rasmi PDRM di www.facebook.com/PolisDirajaMalaysia.

Sementara itu, semalam polis membawa dua suspek yang terbabit kes pembunuhan Sosilawati ke Ladang Gadong, Tanjung Sepat di Banting.

Kedua-dua suspek yang diiringi beberapa anggota polis berpakaian preman memasuki ladang berkenaan kira-kira jam 3 petang sebelum meninggalkan kawasan itu dua jam kemudian.

Bagaimanapun, kenderaan Unit Forensik tidak dilihat memasuki kawasan itu dan hanya sebuah kenderaan Volvo dipercayai membawa pegawai penyiasat mengekori kenderaan membawa suspek bagi mendapatkan seberapa banyak bukti kejadian itu.

Ia dipercayai ada kaitan dengan kes terbaru membabitkan kehilangan ahli perniagaan dari Teluk Bunut, Banting, S Anpalagan yang mempunyai modus operandi sama dengan kes pembunuhan Sosilawati.

Selain itu, kes itu hampir sama dengan kejadian kehilangan saudagar batu permata dari Chennai, India, Allal Kathan Muthuraja pada Januari lalu.

Sosilawati 47, bersama tiga lelaki iaitu pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan ke Banting, untuk urusan pembelian tanah.

Polis mengesahkan keempat-empat mangsa dipukul sampai mati sebelum mayat mereka dibakar dan abu dibuang ke dalam sungai berdekatan Ladang Gadong.

Hasil siasatan, Unit Forensik menemui beberapa objek termasuk serpihan tulang dan sampel rambut dipercayai milik beberapa mangsa. Bahan bukti kes pembunuhan itu diserahkan kepada Jabatan Kimia untuk dianalisis.

Sehingga ini, polis menahan lapan suspek, termasuk dua peguam adik-beradik bagi membantu siasatan.

Tiga daripada mereka ditahan reman sehingga 7 Oktober dan lima yang lain sehingga 8 Oktober bagi membantu siasatan.

Di Bukit Aman pula, isteri S Anpalagan, S Jayanty menyerahkan memorandum kepada Ketua Polis Negara (KPN) bagi meminta mempercepatkan siasatan kehilangan suaminya pada Ogos tahun lalu.

Wanita itu berkata, memorandum yang diserahkan mengandungi kronologi kehilangan suaminya dan butir pemilikan harta sebelum dilaporkan hilang.

RM100 Boleh Le Kau Pulang Balik....Elaun Ribu Ribu RM Ada Berani Pulang Ke.......???

on
Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Pulau Pinang mencabar 11 Adun Umno di negeri ini mengembalikan semua gaji dan elaun wakil rakyat kepada Perbendaharaan Kerajaan Negeri kerana tiada satu pun yang halal dari Kerajaan Pakatan Rakyat yang memerintah Pulau Pinang.

"Jika Umno betul-betul pembela dan menitikberatkan tentang kebersihan wang hasil pemberian kerajaan negeri, mereka patut dulu melakukan tiga perkara. Jangan hanya berlagak teliti dalam hal agama walhal merekalah yang paling membelakangkannya," ujar Setiausaha Angkatan Muda Keadilan negeri, Syed Mikael Rizal Aidid yang membacakan kenyataan sekretariat itu.

Selain beliau, kenyataan bersama itu ditandatangani Setiausaha Pemuda Sosialis DAP (Dapsy), Ng Wei Aik serta Zamadi Omar yang mewakili Setiausaha Dewan Pemuda PAS negeri.

Cabaran itu adalah antara desakan terhadap Umno agar melakukan tiga perkara jika parti itu terus memfitnah kononnya pemberian wang RM100 kepada warga emas oleh kerajaan negeri tahun ini dari sumber judi.

Mereka juga mendesak Umno agar mengarahkan semua staf dan kakitangan Utusan Malaysia (lidah rasmi Umno) memulangkan semua gaji kerana ada unsur dalam penghasilan gaji menerusi iklan 4 nombor ekor.

Mereka turut mencabar Umno agar mengarahkan semua GLC di bawah pengaruh mereka agar memulangkan semua pendapatan kepada Perbendaharaan Kerajaan Malaysia kerana tidak ada satu pun gaji mereka boleh dipastikan bersih dari percampuran dengan hasil cukai judi, hiburan dan arak.

Menurut Mikael, pendedahan laman web Pisau.Net semata-mata mencari publisiti manakala Umno pula menjadikannya bahan menghentam kerajaan negeri tanpa menyedari sumbangan tersebut untuk Program Rakan Anti Kemiskinan (RAK) dan bukanya untuk Program Penghargaan Warga Emas.

Exco Kebajikan Negeri, Phee Boon Poh telah berulang kali mengatakan bahawa kerajaan negeri telah menyimpan sebanyak RM24 juta untuk RAK tanpa mengganggu peruntukan program Penghargaan Warga Emas.

Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Farizan Darus menjelaskan bahawa sumbangan RM2 juta dari Kelab Lumba Kuda tidak disalurkan kepada umat Islam dalam program RAK.

"Umno nampak lawak bila mengadakan program bersama 40 orang penerima wang RM100 untuk mengembalikan kepada kerajaan negeri," tegas beliau.

Pembantu peribadi nafi Sultan Ismail Petra akan dibawa ke negara jiran.

on

Pembantu peribadi Sultan Ismail Petra menafikan khabar angin mendakwa ayahanda Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke-V itu akan dibawa ke negara jiran hingga kawalan ketat terpaksa dilakukan di pintu sempadan Rantau Panjang-Sungai Golok di sini, semalam.

Kolonel Zahari Bakri, berkata tiada sebab Sultan Ismail Petra perlu di bawa ke luar negara kerana sedang menjalani rawatan fisioterapi di Istana Mahkota.

“Memang ada khabar angin disebarkan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), tetapi tiada perancangan membawa Sultan Ismail Petra ke mana-mana. Sultan pun tidak mahu ke mana-mana,” katanya, semalam.

Khabar angin kembali melanda keluarga Diraja Kelantan apabila Sultan Ismail Petra dikatakan akan dibawa secara rahsia ke Bangkok menggunakan pintu sempadan Kelantan-Thailand menyebabkan pintu sempadan di kawal ketat.

Sementara itu, Pengelola Istana Diraja Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad ketika dihubungi enggan mengulas lanjut.

Boleh Percaya Kata Kata Si-Arman Ni.......???

on

KUALA LUMPUR – Perkasa menolak dakwaan bahawa pertubuhan bukan kerajaan itu membawa agenda mahu melaga-lagakan dua naib presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mustaffa Kamil Ayub dan Azmin Ali yang bersaing jawatan timbalan presiden parti.

Ketua Pemuda Perkasa, Arman Azha Abu Hanifah berkata pihaknya hanya memberikan pandangan kerana melihat Mustaffa mempunyai asas perjuangan yang kuat untuk membela Islam dan juga orang Melayu.

“Perkasa memberikan pandangan kepada perwakilan (ahli PKR) untuk memilih pemimpin yang mempunyai latar belakang yang kuat kepada kepentingan agama dan orang Melayu.
“Bila melihat calon-calon lain yang bertanding bagi jawatan itu (timbalan presiden), hanya beliau (Mustaffa) yang dilihat mempunyai kriteria sebegitu,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.
Katanya, beliau akan terus memberikan sokongan moral kepada Mustaffa walaupun menolak pendirian Perkasa.

Beliau juga menegaskan pandangan yang dikeluarkan itu bukan berujuan melaga-lagakan pemimpin-pemimpin PKR.
“Kenapa harus takut apabila Perkasa memberikan pandangan? Adakah pemimpin PKR kini takut akan hilang kuasa dan jawatan sehingga takut untuk memperjuangkan perkara asas sebagai pemimpin Melayu iaitu perjuangan agama dan tanah air.
“Kita tiada niat untuk melaga-lagakan kepimpinan PKR, hanya memberikan pandangan. PKR percaya kepada kebebasan bersuara. Kenapa bila saya memberikan pandangan mereka gentar... ia adalah kebebasan saya,” katanya lagi.

Tengah hari tadi, Mustaffa mengingatkan Perkasa supaya tidak menjadi “batu api” antara beliau dan Azmin dalam perebutan jawatan timbalan presiden PKR.
“Sekiranya Perkasa mahu melihat saya bersengketa dengan saudara Azmin dan (Datuk) Zaid Ibrahim, saya nak tegaskan bahawa seluruh pemimpin PKR matang dalam menangani politik busuk Perkasa-Umno ini,” kata beliau.

Sehubungan itu, Mustaffa yang bertanding jawatan timbalan presiden PKR berkata, beliau percaya ahli-ahli dan pemimpin parti tidak akan terperangkap dengan usaha Perkasa yang cuba untuk melaga-lagakan mereka.
“Sebab itu saya minta Perkasa supaya menghentikan politik perkauman ekstrem.
“Hentikan sandiwara perkauman yang bertujuan untuk menjatuhkan imej PKR,” katanya.

Arman berkata, pihaknya bukan pertubuhan bukan kerajaan pelampau, sebaliknya bertindak mengikut ruang lingkup Perlembagaan Persekutuan.
“Jadi isu ekstrem ini tidak timbul,” katanya.

Semalam, Perkasa yang kecewa dengan kenyataan Azmin yang mengaitkan pertubuhan itu dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, menggesa ahli-ahlinya tidak mengundi beliau yang bertanding jawatan timbalan presiden PKR, sebaliknya meminta supaya memilih Mustaffa.

Arman berkata, Mustaffa adalah calon paling layak bagi jawatan timbalan presiden kerana latar belakangnya dari Abim.

Jawatan timbalan presiden PKR setakat ini dijangka ditandingi oleh Azmin, Mustaffa dan Zaid

Islam Itu Indah, Islam Itu Tidak Sempit Seperti Sesempitnya Pemikiran Reezal Merican......???

on

"Rakyat yang mendapat bantuan kerajaan tersebut tidak haram. Sebabnya mereka bukan berjudi, mereka mendapat bantuan atas kemiskinan mereka.Transaksi itu atas bantuan, bukan atas judi."

Demikianlah jawapan Dr Mohd Asri Zainul Abidin, mantan mufti Perlis dalam respons beliau terhadap isu kerajaan negeri Pulau Pinang yang memberikan wang saguhati kepada warga emas, yang 'khabarnya' bersumberkan judi lumba kuda.

Katanya, bahawa para penerima wang (orang-orang Islam berusia emas) itu tidak haram. Pihak yang memberinya itulah yang menanggung dosanya. Samalah, kata beliau, apabila kakitangan awam dibayar gaji yang mana kita semua maklum, wang gaji itu bersumber daripada perbendaharaan negara.

Dalam perbendaharaan negara, ia menerima apa-apa sahaja sumber kewangan termasuklah daripada sektor perjudian, minuman keras dan yang sewaktu dengannya. Ia diterima menerusi cukai perniagaan yang dikutip oleh pihak kerajaan.

Nah! Jika benar kita mahu memastikan wang gaji kita bersih dan suci 100 peratus barang kali kita tidak boleh menerima gaji daripada pihak kerajaan pusat. Melainkan, mereka mengasingkan dana halal dan haram dan hanya memperuntukkan halal untuk Islam dan haram untuk bukan Islam.

Dalam Islam, perbendaharaan negara disebut Baitul Mal. Persoalannya, adakah sama Perbendaharaan Negara yang ada pada hari ini di peringkat negeri dan pusat dengan Baitul Mal? Saya tidak berani nak jawab…

Jika diikutkan, fungsi Baitul Mal ini adalah sangat meluas. Salah satu daripadanya, Baitul Mal juga adalah tempat dititipkan segala jenis harta yang tidak halal mahu pun syubhah. Jika di Baitul Mal, maka wang itu tidak menjadi haram untuk digunakan kembali kepada rakyat. Ini kerana, ada pandangan ulamak menyatakan demikian.

Saya pernah terjumpa pandangan Dr Yusuf al-Qardhawi terhadap corak penggunaan wang haram. Secara asasnya, wang haram itu tidak boleh sama sekali dimanfaatkan oleh pemilik wang untuk faedah peribadi.

Tetapi, ia boleh diberikan kepada pihak lain demi maslahah umum atau kebajikan awam. Ia termasuklah memberikan wang haram itu kepada orang fakir dan miskin dan juga untuk tujuan dakwah Islam.

Saya sempat mencari di dalam internet, alhamdulillah saya bertemu dengan sebuah artikel yang dipetik daripada Bahagian Mal, Majlis Agama Islam Selangor (Mais). Berikut saya paparkan sedikit kutipannya:
“Menurut Dr Yusuf al-Qaradawi, sesuatu yang haram itu tidak boleh dimiliki sebaliknya ia menjadi milik kepada maslahah a'mmah seperti dibelanjakan kepada perkara-perkara kebajikan antaranya membantu golongan fakir dan miskin, anak-anak yatim, musafir, jihad di jalan Allah SWT, perkembangan dakwah Islam, pembinaan masjid dan pusat-pusat Islam, penyediaan para pendakwah, penerbitan kitab-kitab agama dan seumpamanya daripada perkara-perkara yang bersifat kebajikan.
Harta tidak patuh syariah juga tidak boleh digunakan bagi tujuan kepentingan diri sendiri atau keluarga. Menurut al-Qaradawi, ia juga haram secara yakin untuk ditinggalkan dalam akaun bank konvensional (dalam kes faedah riba).

Harta tidak patuh syariah ini jika daripada jenis yang boleh dimanfaatkan seperti wang, ia tidak seharusnya dimusnahkan seperti dengan membakar atau mencampakkannya ke dalam laut.

Fuqaha semasa seperti al-Qaradawi menjelaskan bahawa perbuatan ini menyalahi kaedah syarak yang melarang tindakan idha'ah al-mal iaitu mensia-siakan harta tanpa dimanfaatkan oleh sesiapa.

Mungkin ada yang mempertikaikan, bagaimana harta yang haram dan tidak baik ini boleh disedekahkan kepada golongan fakir dan miskin atau perkara-perkara kebajikan sedangkan kita sendiri tidak tergamak untuk menggunakannya?

Menjawab persoalan ini, al-Qaradawi menjelaskan bahawa pada hakikatnya harta tersebut sememangnya haram dan tidak baik dalam konteks orang yang mendapatkannya secara tidak halal.

Sebaliknya, dalam konteks fakir miskin dan juga perkara-perkara kebajikan, ia adalah baik dan harus untuk digunakan. Institusi Baitulmal dalam konteks maslahat umum ini, boleh berfungsi sebagai pemegang amanah kepada harta tidak patuh syariah untuk dibelanjakan demi kepentingan masyarakat secara umum.

Ini bertepatan dengan keputusan muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kali Ke-3, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam bertarikh 21 Januari 1971 yang telah menetapkan bahawa: “Faedah yang diperolehi daripada wang simpanan seseorang muslim dalam mana-mana bank harus diterima olehnya atas alasan kerana kecemasan itu juga, tetapi wang faedah itu hendaklah dimasukkan dalam Baitulmal atau untuk kegunaan muslihat umum”

- Petikan daripada artikel 'Pengurusan Harta Tidak Patuh Syariah' oleh Unit Amanah & Wasiat, Bahagian Mal, MAIS.

Wallahua'lam.

Belakang Tu Kereta Ferrari Ke....?????

on

Tak nak komen apa apa ke...???? ....Kaya gak si Azmin......Tak sangka yerk orang PKR pun kaya kaya macam orang UMNO kan.....???

PRK N 45 Galas......

on
ISYARAT 1
- Dari Non-Muslim Galas

“Analisa awal menunjukkan sokongan masyarakat Cina di Gua Musang terutama di Galas tidak berubah, mereka masih memberi sokongan penuh kepada rakan PR tidak kira apa parti sekalipun,” katanya kepada Sinar Harian..Mengenai persiapan sayap baru Pas itu, Pang Chaw berkata, pihaknya kini hanya menunggu arahan untuk menggerakkan jentera parti dan pihaknya tidak bermasalah untuk mengumpulkan jentera parti.

ISYARAT 2
- Dari Orang Asal Galas

"Saya berharap untuk pilihan raya kecil kali ini, PAS Kelantan memberi kebebasan kepada jentera yang dibentuk oleh kami bagi memberi penerangan tersendiri kepada orang kami dan kalau boleh kami ingin menjadi penceramah di pentas PAS di kawasan orang Melayu juga," ujar wakil Masyarakat Orang Asli dari Gua Musang yang disambut dengan tepukan orang ramai.BERITA 1

70 peratus undi Cina diyakini berpihak kepada Pas

KOTA BHARU - Dewan Himpunan Penyokong Pas yakin lebih 70 peratus dari 2,500 undi masyarakat Cina yang akan membuang undi pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas akan berpihak kepada Pas.Ketuanya, Hu Pang Chaw berkata, momentum Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) lalu menunjukkan masyarakat bukan Melayu memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat (PR) tidak berubah, sekali gus memberi kelebihan kepada Pas untuk mempertahankan kerusi Galas.

“Analisa awal menunjukkan sokongan masyarakat Cina di Gua Musang terutama di Galas tidak berubah, mereka masih memberi sokongan penuh kepada rakan PR tidak kira apa parti sekalipun,” katanya kepada Sinar Harian.

DUN Galas mempunyai 10,330 undi yang diwakili masyarakat Melayu 65 peratus, Cina 22.3 peratus, India 1.8 peratus manakala lain-lain 10.5 peratus.

Dalam pada itu, Pang Chaw berkata, pihaknya tidak bermasalah untuk mendapatkan undi bukan Melayu termasuk masyarakat Orang Asli di Galas.

Katanya, kelebihan itu penting buat Pas untuk mempertahankan kerusi itu tetapi perlu memasang strategi khusus untuk menarik sokongan kaum Melayu.

Mengenai persiapan sayap baru Pas itu, Pang Chaw berkata, pihaknya kini hanya menunggu arahan untuk menggerakkan jentera parti dan pihaknya tidak bermasalah untuk mengumpulkan jentera parti. - Sinar Harian

BERITA 2

Orang Asli Dun Galas sedia bantu PASKOTA BHARU, 5 Okt: Masyarakat Orang Asli dari Gua Musang memberi sokongan padu kepada kepimpinan ulama di Kelantan dan sanggup bekerja keras bagi membantu kemenangan PAS dalam pilihan raya kecil N45 Dun Galas nanti.

Menurut wakil Masyarakat Orang Asli, Pandak Bin Panjang Ey, 39, kejayaan PAS di Gua Musang juga dibantu oleh kaum mereka dan untuk kali ini mereka sanggup membina satu pasukan sendiri bagi memberi penerangan kepada masyarakat Orang Asli dan Melayu di dalam Dun Galas.

“Saya berharap untuk pilihan raya kecil kali ini, PAS Kelantan memberi kebebasan kepada jentera yang dibentuk oleh kami bagi memberi penerangan tersendiri kepada orang kami dan kalau boleh kami ingin menjadi penceramah di pentas PAS di kawasan orang Melayu juga,” ujar beliau yang disambut dengan tepukan orang ramai.

Beliau berucap demikian di Majlis Ramah Mesra Pimpinan Negeri Bersama Masyarakat Orang Asli di Kediaman Rasmi JKR 10.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakub mewakili Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada majlis yang turut dihadiri Speaker Dun Kelantan, Datuk Nasruddin Daud dan Exco Kerajaan Negeri.

Pandak juga berharap kerajaan Kelantan lebih peka tentang permasalahan masyarakat Orang Asli terutamanya berkaitan dengan masalah pemilikan tanah.


Sementara itu, Datuk Ahmad Yakub berkata, pelbagai dasar dan pelaksanaan telah dibuat untuk meningkatkan ekonomi dan pembangunan masyarakat Orang Asli.

Beliau juga memberitahu, sehingga kini seramai 240 Orang Asli telah dimasukkan dalam senarai peserta Ladang Rakyat.

“Kita seberapa daya usaha telah membawa perubahan dalam kehidupan masyarakat Orang Asli ini dan alhamdulillah, kerjasama dari tuan-tuan amat memberangsangkan,” kata beliau. - Harakahdaily

Shamsul Gesa Polis Jangan Ugut, Ikut Peraturan......

on


SHAH ALAM 5 Okt - Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin menggesa Ketua Polis Negara yang baru, Tan Sri Ismail Omar melakukan perubahan sikap terhadap pasukan polis supaya anggota keselamatan menghormati serta mematuhi saluran undang-undang apabila menangani masalah yang dikemukakan rakyat.
Beliau menyesali tindakan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar yang mengeluarkan kenyataan bersifat ugutan sekiranya gagal tampil bekerjasama dengan pihak polis untuk memberi keterangan berhubung komennya mengenai kes pembunuhan Datuk Sosilawati yang disiarkan dalam portal berita TV Selangor 13 September lalu.
Sambil menganggap insiden itu memalukan imej pasukan polis, Shamsul juga memggesa siasatan berhubung pembunuhan jutawan kosmetik itu ditangani dengan baik hasil kerjasama polis, pemimpin politik dan agensi keselamatan yang lain lebih-lebih lagi jika ia melibatkan kes jenayah dan pembangunan masyarakat.
"Dalam hal ini, sebagai pemimpin politik dan pengamal undang-undang, saya tidak sama sekali enggan ataupun melarikan diri daripada memberikan kerjasama kepada pasukan keselamatan malah saya jelaskan kekesalan saya di atas dakwaan kononnya saya tidak jawab telefon dan saya melarikan diri seperti mana kata Datuk Khalid umpama 'baling batu sembunyi tangan'.
"Sebaliknya, mereka menghubungi saya dalam keadaan yang tidak mengikut saluran undang-undang. Mereka menghubungi ketika saya sebagai pengamal undang-undang berada dalam mahkamah bahkan tidak dimaklumkan siapa yang menghubungi saya, jadi mereka sengaja untuk memperbesarkan isu ini," kata Shamsul setelah selesai memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam di Seksyen 11 di sini tengahari tadi.
Shamsul yang ditemani tiga peguam, Yusmadi Yusoff, Murnie Hidayah Anuar dan Fadiah Nadwa Fikri tiba kira-kira jam 11.30 pagi.
Ditanya mengenai keterangan yang dibuat, Shamsul menjelaskan semua persoalan yang dikemukakan polis berkaitan kes Sosilawati dan beliau telah menjawab dengan sebaiknya. 
"Saya telah menjawab semua soalan yang ditanyakan khususnya soalan berkaitan kes Sosilawati terutamanya tentang dakwaan yang kita teliti di dalam media berhubung kes-kes sebelum ini yang paling kurang pun menurut laporan media ada empat kes yang tidak disempurnakan siasatannya.
"Malah saya bangkitkan tadi dalam sesi keterangan dan saya nyatakan bahawa kebimbangan dan keresahan rakyat di kawasan Banting itu adalah kerana tiada tindakan yang diambil terhadap laporan sebelum ini. Itulah juga perkara yang saya ulas ketika wartawan menghubungi dan meminta komen berhubung kes ini," tegas beliau.
Menurut Shamsul, pihak polis sebaliknya gagal mengemukakan peruntukan akta berhubung dakwaan yang dikenakan ke atasnya.     
"Apabila peguam-peguam saya bertanya kepada pihak polis tadi bahawa kesalahan saya itu diletakkan di bawah seksyen dan kesalahan apa, mereka tidak menyatakannya.
"Maka saya anggap itu merupakan kaedah untuk menekan tokoh-tokoh politik, satu gangguan politik untuk menghalang kita memberikan komen-komen berkaitan kepentingan awam dan masyarakat," katanya.
Beliau menyifatkan itu sebagai satu intimidasi dan ugutan kepadanya sebagai pemimpin politik yang tekad mahu membongkar segala jenayah berkaitan pembunuhan ini.
"Pada saya ini merupakan satu intimidasi, ugutan dan gangguan kepada saya sebagai seorang pemimpin politik.
"Sebagai seorang pemimpin politik, saya perlu juga harus membawa isu-isu yang berkaitan dengan rakyat dan isu jenayah ini adalah isu yang cukup penting kerana kita sedar statistik jenayah di Malaysia sekarang lebih tinggi.
"Saya nyatakan ini kerana kita merasakan bahawa ini adalah satu perkara yang tidak adil bila mana kes-kes berprofil tinggi dan kes-kes berat seperti ini tidak diteruskan dengan siasatan.
"Jadi timbul satu persolan dan kebimbangan ini dibangkitkan dalam media seperti nampaknya kebimbangan itu seolah-olah boleh menyebabkan saya dituduh melakukan satu kesalahan," ujar Shamsul
Hadir sama, Ketua Wanita KEADILAN Zuraida Kamaruddin, Ketua AMK Sarawak Ahmad Nazib Johari, Ketua AMK Selangor, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin, Naib Ketua AMK Wilayah Rozan Azen Mat Rasyid, Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia Nik Nazmi Nik Ahmad dan wakil AMK dari Negeri Sembilan, Pahang dan Johor.

Is a Third Force the answer......???

on

      

Although we are not optimistic about the current development of a third party, it is undeniable that a third force can indeed help break through the political shackle of either black or white. In the process of democratic development, a third force would be like a moth searching for brightness that risks even its life to fly towards the flames!
PKR supreme council member Datuk Zaid Ibrahim was hailed as a hero when he first joined the party, but now, he is being branded as an Umno agent on a mission to destroy the party. What should he do amidst the endless accusations and condemnation?
A friend of Zaid's friend – controversial blogger Raja Petra Kamarudin – does not think that the PKR suits Zaid. He encourages Zaid to form a "third force" to compete with the BN and the Pakatan Rakyat.
According to Raja Petra, he has suggested that Zaid forms a new party, a third force as a balancing point between the BN and the Pakatan Rakyat, as early as before Zaid was appointed a minister while in Umno.
Obviously, Raja Petra has been anxious to find a new political way out and a breakthrough for his friend and for the democratic development in Malaysia. But it is an important factor that must be taken into consideration on whether Malaysia is prepared for a third force. It is also the reason Zaid has chosen to use a political party to form the third force.
If we observe the democratic development in other countries, a third force always rises when voters are tired of the fight between two parties. However, there are very few successful examples. Most of the time, the so-called third force manages only to survive in the crevice between the two mainstream parties, or play some key roles in a deadlock between the two mainstream parties and manages only partial concessions.
Malaysia is still in the early stage of the two-party system. Strictly speaking, the two-party system is still in a very embryonic stage as party alternations have taken place only in states but not the central government since the independence. Many standards for the two-party system are yet to be established and the concept of the two-party system has yet to be further clarified. There is still a long way before achieving maturity and consolidation.
At this historical turning point, it is indeed a question worth pondering whether it is a wise move to abandon the two-party system and create a third force.
Another crucial survival condition for a third force is the surge in the number of swing voters. Based on the current political situation in Malaysia, it is undeniable that there is indeed a surge in swing voters. The greater the number of swing voters in an election, the greater impact it brings to the political situation. It might drive the mainstream political parties away from ideological struggles, causing them to abandon racial instigators and take a more moderate direction.
In political reality, swing voters will most of the time assess the situation and listen to the words and deeds of all parties before moving closer to one of the mainstream parties which is believed to be more reliable. They seldom turn to choose the third force.
Although we are not optimistic about the current development of a third party, it is undeniable that a third force can indeed help break through the political shackle of either black or white. In the process of democratic development, a third force would be like a moth searching for brightness that risks even its life to fly towards the flames!   

Paradoks terakhir Barisan Nasional di Sarawak.....???

on

Kembara merentasi Sarawak membuatkan saya terfikir mengenai paradoks asas yang menjadi nadi pentadbiran di negara ini. Sama seperti di Semenanjung, bandar dan pekan di Sarawak beralih menentang Barisan Nasional (BN). Pada masa sama, kebanyakan kawasan-kawasan pedalaman kekal menjadi penyokong tegar. Ia mencerminkan imej yang berlaku merentasi Laut China Selatan.

Jadi, apa percanggahan di situ? Bagi mereka yang paling banyak meraih manfaat daripada politik pembangunan BN – masyarakat bandar Malaysia kalangan semua kaum – telah menjadi pengkritik paling lantang pakatan pemerintah.


Mereka tidak terdesak untuk berterima kasih – mencium tangan Ahli Parlimen atau Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN). Mereka mahu lebih lagi dan mahukannya sekarang. Di mata mereka, ahli majlis undangan hanya ‘penjawat awam’ – yang sepatutnya berkhidmat kepada rakyat.

Faktor kritikal ialah masyarakat bandar di Malaysia tidak lagi bergantung pada BN untuk kemudahan asas seperti air dan elektrik. Selain itu, ramai antara mereka bekerja dengan sektor swasta. Kehidupan mereka tidak lagi hanya bergantung pada pengaruh politik semata-mata.

Kerana ini, mereka mampu beralih arah daripada pihak yang bernaung dan ‘jentera’ perkhidmatan yang diberi kuasa oleh mereka dan generasi ibu bapa.

Berpendidikan dan penuh maklumat, mereka mula mempersoalkan kaedah pentadbiran BN selama berdekad-dekad. Mereka kesal dengan sebarang urus niaga terselindung dan penggunaan penuh kontroversi dana awam. Mereka mahu lebih keterbukaan dan ketelusan. Tentunya, BN telah terbukti tidak mahu memberikan lebih kebebasan dalam apa jua bentuk, terutama kepada media.

Sesungguhnya, mereka seperti memahami hubungan antara kebebasan awam dan perkhidmatan kerajaan. Mereka tahu bahawa media yang kuat akan mempersoal dan menyiasat segala urus niaga yang melonjakkan kos banyak projek awam.

Masih, kawalan media yang ketat tidak menghalang rakyat untuk mengkritik pemimpin BN. Saya dapati sukar untuk mempercayai Khir Toyo dan Noh Omar adalah pemimpin Melayu terbaik di Selangor.

Pastinya terdapat ratusan – jika bukan ribuan – profesional Melayu berpendidikan tinggi untuk dipilih dari kawasan seperti Subang Jaya, Kepong dan Melawati – kawasan utama NEP?

Mengapa mereka tidak mahu menyertai UMNO? Kegagalan untuk mendapatkan bakat tenaga terbaik terus menjurus kepada ketidakmampuan UMNO untuk memenangi hati masyarakat kelas pertengahan Melayu di bandar-bandar. Ia juga menguatkan hujah saya sebagai produk NEP membelakangkan ejen perubahan asal, iaitu UMNO.

Dilema yang sama juga secara perlahan-lahan semakin berkembang di Sarawak. Lihat sahaja Sibu sebagai contoh yang terletak di tebing utara Sungai Rejang. Bandar itu bersih, tersusun dan selamat. Sesungguhnya, pasar berbumbung – pastinya salah sebuah yang paling terbesar di negara ini – adalah pemandangan cukup membanggakan.

Seperti yang kita semua tahu, pengundi di bandar menolak BN dalam gaya penuh menarik pada pilihan raya kecil hanya beberapa bulan lalu. Ini merupakan gerakan yang boleh dianggap sebagai melalui pertimbangan dan perkiraan sewajarnya oleh masyarakat Cina Foochow, yang tahu mereka boleh menguruskan kehidupan tanpa bantuan kerajaan.

Namun, keadaan tidak sama kepada masyarakat rumah panjang kecil melangkaui sempadan bandar. Ketaksamaan antara kawasan dan pusat urban adalah ketara sekali. Jalan raya menjadi semakin berkurangan dan akhirnya hilang di kawasan pedalaman Sarawak.

Air mengalir juga menjadi salah satu masalah utama, terutama ketika musim kering. Banyak rumah panjang bergantung pada tangki air besar dan jerangkap air hujan untuk meneruskan kehidupan. Dalam beberapa kes, sungai-sungai tempatan juga dicemari dengan penggunaan baja berskala industri di ladang pertanian dan penternakan khinzir berdekatan.

Ketidakupayaan untuk menguatkuasakan Hak Adat Asal (NCR) ke atas tanah turut menyebabkan salah penempatan masyarakat ini.

Kekurangan akses kemudahan awam dan hak harta tanah menyebabkan rakyat Sarawak di pedalaman bergantung pada pembangunan politik.

Warga miskin di pedalaman Sarawak menyedari hanya Kerajaan Negeri yang boleh membantu mereka. Justeru mereka terus mengundi wakil rakyat BN dengan harapan keperluan akan dipenuhi.

Di sini ketara percanggahan untuk BN: menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan ini bermaksud kehilangan sokongan penduduk pedalaman yang tidak dapat dielakkan.

Pembangunan sedikit demi sedikit dan sembarangan di peringkat dalaman Sarawak memperkukuh kawalan oleh BN. Ia membuatkan masyarakat lebih berwaspada dalam mencabar pihak berkuasa.

Tidak perlu diperkatakan, tiada cara untuk mencapai ETP, NEM, 1Malaysia atau apa jua matlamat yang telah kita tetapkan sebagai sebuah negara.

Pembangunan bukan suatu ganjaran, ia suatu hak. Menyelesaikan paradoks ini, walau bagaimanapun, datang dengan kos politik tinggi yang melambung. Tetapi sekali lagi, BN tiada pilihan, kita tidak boleh hidup begini lagi.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List