PRU13...! Siapa Tipu Siapa...?

on Jun 17, 2013
SEGALA-GALANYA bergantung dengan ketakwaan kepada Allah SWT. Kalau insan Muslim hilang takwanya macammacam boleh dia lakukan.
Orang yang tidak bertakwa dan tidak takut kepada Allah SWT, maka tidak ada istilah bagi mereka dosa dan pahala. Tipu-menipu terhadap manusia adalah perkara kecil saja bagi mereka.

Kepada Allah pun mereka boleh tipu tanpa sedar, orang yang bernama Islam ini, telah menipu Allah SWT, dalam surah al-Baqarah ayat 8 dan9 Allah berfirman yang bermaksud: “Dan di antara manusia ada yang berkata: "Kami telah beriman kepada Allah dan kepada hari akhirat," padahal mereka sebenarnya tidak beriman. (8) Mereka hendak memperdayakan Allah dan orang-orang yang beriman, padahal mereka hanya memperdaya dirinya sendiri, sedang mereka tidak menyedarinya. (9)

Inilah puncanya apa yang anda sebut, sebagai satu penipuan dalam PRU13 kalau betul ia berlaku. Sekarang dalam proses pembuktian, benar atau tidak penipuan berlaku, menjadi kewajipan kepada individu yang terlibat membuktikannya. Kalau gagal untuk membuktikannya, jangan disalahkan orang lain pula.

Saya sendiri secara peribadi mendapati dakwat kekal tidak kekal di jari saya, terus saya membuat laporan di Balai Polis Kangar, minta pihak polis menyiasat kenapa berlaku demikian.
Saya tekankan kepada pihak polis, bahawa ini kes tipu, dan memang sah tipu, Cuma tidak tahu siapa menipu siapa? Saya tegaskan sekali lagi kepada pihak polis agar lakukan siasatan, sama ada pembekal dakwat kekal menipu SPR, dengan membekalkan dakwat yang tidak kekal, sedangkan yang dipesan adalah dakwat kekal.

Jika ini berlaku, menunjukkan bahawa pembekal telah menipu SPR, atau SPR memesan dakwat kekal yang tidak kekal, tetapi mencanang dan menghebahkan berulang kali, bahawa SPR akan menggunakan dakwat kekal.

Ertinya SPR menipu pengundi dan menipu kerajaan, atau kerajaan berpakat dengan SPR, sama-sama tahu menggunakan dakwat tidak kekal, akan tetapi canang dan hebahkan bahawa ia adalah dakwat kekal. Ini bererti kerajaan dan SPR berkonspirasi dengan menipu rakyat mentahmentah, walau bagaimanapun penipuan telah berlaku.

Siapa yang sebenarnya menipu? Polis berkewajipan untuk menyiasat dan memaklumkan hasil siasatan kepada rakyat. SPR sepatutnya menjadi satu badan bebas dan adil, dalam erti kata ia menjalankan tugas dengan benar-benar kelihatan adil, akan tetapi apa yang berlaku nampak macam tidak telus dan tidak adil.

Persoalannya di sini, mengapa undi pos berjalan dengan tidak telus? Macam ada sesuatu yang hendak disembunyikan, dalam proses undi pos, rakyat berhak menuntut, hak itu adalah hak yang sah dari sudut undang-undang dan peraturan.
Sepatutnya SPR segera bertindak menjelaskan segala tuduhan dan rungutan serta kekeliruan dalam pengundian dengan pelbagai helah yang jelas tidak telus yang sepatutnya diberi penjelasan dengan sebaik-baiknya.

Mengapa berlaku sedemikian rupa? Apakah tidak boleh diselesaikan dengan bijak dan rasional hingga pihak yang mengemukakan bukti diajak untuk berbincang, berdebat dengan SPR.
Tiba-tiba SPR mengambil jalan mudah terus menolak dengan angkuh dengan tidak perlu untuk mengadakan sesi debat, kalau tidak ada masalah mengapa SPR tidak mahu berdebat?

Kalau semua perkara telus dan tidak ada penipuan dan kenapa debat itu ditiadakan?
Itulah peluang terbaik SPR untuk menjelaskan tuduhan yang mengatakan ia sengaja direkarekakan.
Melalui program debat, SPR boleh bersih, kerajaan selamat dan pilihan raya berlangsung dengan adil tanpa sebarang bentuk penipuan. Oleh itu maka terhindarlah segala bentuk spekulasi yang akan menyebabkan keadaan akan lebih gawat.

Kalau inilah sikap SRP, maka akan timbul lagi tuduhan demi tuduhan akan berlaku dan SPR dilihat macam terlibat. Oleh kerana itu penting sangat SPR dilihat sebagai sebuah badan yang telus, adil dan jujur.

Oleh Harun Din


Photobucket

Jangan bagi muka pada Mahathir...!

on
"Mahathir seru PMNajib supaya Najib tidak lagi bagi muka pada pembangkang.
Karpal Singh kata leteran Mahathir kepada Najib seperti perlekeh keupayaan Najib menjadi PM.

Sepatutnya seluruh rakyat Malaysia tidak lagi melayan leteran Dr Mahathir. Leteran Mahathir berbaur rasis dan kenyanyukkan.

Ada hari Mahathir seru rakyat sokong UMNO.
Ada hari Mahathir kata UMNO buruk dari usus lagi.

Ada hari Mahathir keluar dari UMNO kerana bencikan Pak Lah
Ada hari Mahathir ditendang dari UMNO kerana kritik Tunku

Ada hari Mahathir jumpa dan tahniah kepada regim Zionis.
Ada hari Mahathir hentam Zionis.

Sepatutnya rakyat Malaysia tidak lagi bagi muka kepada Mahathir.

Biarkan Mahathir meracau-racau cakap seorang diri.

Pemikiran Mahathir sama taraf dengan Ibrahim Ali. Berubah-ubah.

Apapun, kita kasihan kepada PMNajib. Telinganya terpaksa mendengar cakap Rosmah dan cakap Mahathir.

Mujur Tuhan jadikan ada dua telinga. Telinga kanan dengan cakap Rosmah dan telinga kiri dengan leteran Mahathir.Oleh: tokpepijat

Photobucket

Apa lagi yang Anwar Ibrahim mahu?

on
Satu fenomena menarik yang saya amati sejak kebelakangan ini ialah suara suara `lantang’ yang berkumandang dari lubuk Pembangkang. Boleh dikatakan saban hari, ada saja yang tidak kena. Apa lagi yang Pakatan Rakyat mahu agaknya? Pilihanraya sudah lama berakhir. Kerajaan sudah ditubuhkan, dan Parlimen sudah hampir bersidang. 

Tidak sampai seminggu selepas pilihan raya umum lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah memulakan `kecoh’ nya. Bermula dengan perhimpunan di Stadium Kelana Jaya, dia kemudiannya merantau ke setiap pelusuk negara di bawah sepanduk `Black 505’, menyuarakan ketidakpuasan hatinya atas keputusan pilihan raya umum yang tidak memihak kepada Pakatan Rakyat.


Anwar menganggap kekalahan Pakatan Rakyat kepada Barisan Nasional, walaupun Pembangkang secara keseluruhannya menerima undi popular yang lebih besar, adalah tidak mencerminkan demokrasi sebenar. Dia mendakwa keputusan pilihanraya telah di `curi’ oleh Barisan Nasional menerusi penipuan dan manipulasi.

Yang terbaru, desakan keras supaya anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletakkan jawatan, walaupun mereka memikul tugas besar untuk mengkaji semula persempadanan kawasan pilihanraya yang berdasarkan jadual yang ditetapkan mengikut undang-undang.

Bagaimanapun, saya kira semua ini hanyalah `smokescreen’ Anwar untuk menarik perhatian umum daripada hakikat sebenar, bahawa kekalaha Pakatan Rakyat itu adalah disebabkan oleh kelemahan strategi beliau di Sabah. Anwar Ibrahim sebenarnya gagal memahami suasana politik di Sabah, dan ini menyumbang kepada kegagalan Pakatan memenangi kerusikerusi Parlimen penting yang boleh membantu mewujudkan kerajaan Pusat.

Sebagai contoh, pemimpin PKR Sabah tidak memahami apakah keuntungan strategi Anwar dalam membawa masuk Datuk Seri Lajim Ukin dan Datuk Seri Wilfred Bumburing ke dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah, dan membenarkan kedua-duanya mempengaruhi senarai calon pilihanraya di negeri itu. Ini kerana PKR Sabah sudah pun mempunyai senarai calon tersendiri yang sudah lama membanting tulang untuk parti sejak ditubuhkan 15 tahun lalu. Mereka ini diketepikan begitu saja.

Jelas sekali, Anwar terlalu yakin bahawa Sabah boleh membantu `menghadiahkan’ kerusi-kerusi Parlimen yang diperlukan, sehingga beliau mengabaikan negeri itu apabila pilihan raya menjelang tiba dan memberi tumpuan hebat kepada kerusi-kerusi panas di Semenanjung.
Kerana kegagalan percaturan itu, Pakatan kehilangan Sabah, dan sekaligus tewas dalam pilihan raya umum lalu.

Masanya sudah tiba bagi Pakatan Rakyat untuk meletakkan pilihan raya sebagai sejarah silam, dan merintis jalan untuk membina negara. Dalam konteks ini, biarlah saya menjadi orang pertama yang membuka jalan kerjasama. Sebagai Menteri, saya sendiri sudah menjemput Anwar untuk menamakan pemimpin Pakatan untuk bersemuka dan berbincang mengenai isu semasa berhubung kementerian saya. Sehingga kini, pelawaan saya masih tidak berjawab. 

Saya kira rakyat berhak bertanya, kenapa?

Anwar juga mengembar-gemburkan isu undi popular dalam ucapannya. Jika dikaji, kelebihan undi popular Pakatan Rakyat adalah kira-kira 380,000 undi. Bagaimanapun, undi popular itu sebenarnya adalah ihsan DAP kepada Anwar, yang boleh dilihat menerusi kawasan bandar seperti Seputeh yang mencatatkan majoriti 51,000 undi, PJ Utara (45,000), Cheras (37,000),Serdang (42,000), Puchong (32,000) dan Bukit Gelugor (41,000). Jelas sekali, majority itu datang dari kawasan DAP.

Seperkara lagi yang perlu diingatkan, ialah mungkin Anwar lupa walaupun secara statistiknya Pakatan Rakyat memenangi undi popular, tetapi Barisan Nasional menerima sokongan `takdir’ yang membantu gagasan itu memenangi PRU13 baru-baru ini. Pendek kata, takdir dan kuasa Tuhan menentukan segala-galanya.

Oleh Abdul Rahman Dahlan

* Datuk Abdul Rahman Dahlan ialah Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta Ahli Parlimen Kota Belud.Photobucket

Dulu Anwar pukul diri sendiri, kini tahanan polis pulak pukul diri sendiri............ !

on

PUTRAJAYA: "Dulu Anwar pukul diri sendiri, kini tahanan polis pulak pukul diri sendiri............ " Kematian tahanan ketika berada dalam lokap polis bukan semata-mata disebabkan kesilapan atau kecuaian anggota polis, namun ada kemungkinan tahanan terbabit berniat membunuh diri, termasuk menghantukkan kepala ke dinding akibat tekanan emosi.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Bakri Zinin berkata, ketika di dalam lokap, tahanan menghadapi tekanan dari dalam dan luar sehingga boleh menjejaskan emosi dan mendorong mereka melakukan tindakan sedemikian.

“Kita tidak boleh melihat keadaan itu (membunuh diri) tidak boleh berlaku kerana mereka yang ditahan mempunyai emosi, kita tahan dan letak di dalam lokap untuk memastikan dia tak melakukan sesuatu perbuatan membatasi undang-undang.

“Jadi kematian itu kadangkala bukan daripada kesilapan atau kecuaian anggota polis, ada penyebab sesuatu kematian dalam lokap.

“(Justeru) kita merangka strategi berdasarkan peraturan sedia ada dan memperbaiki kelemahan daripada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang berkenaan untuk memastikan perkara itu (kematian dalam tahanan) dapat dikurangkan.

“Kita tak boleh menyalahkan (polis), kalau orang berkenaan (tahanan) ingin membunuh diri dalam lokap seperti menghantuk kepala ke dinding, kita tak boleh menahannya (tetapi) kita cuba sedaya upaya kalau boleh dapat mengurangkan perbuatan sedemikian untuk memastikan lokap selamat digunakan,” katanya.

Bakri berkata demikian pada sidang media sebelum menghadiri Konvokesyen Kolej Antarabangsa Putra Intelek (PIIC) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, semalam. ~harian metro
Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List