PKR = Parti Katak Ramai.......???

on Feb 3, 2011

Penubuhan PKR sebenarnya satu langkah proaktif yang dinamik bagi mewujudkan satu bentuk politik baru yang releven dengan iklim masyarakat di Malaysia.

Lahirnya, PKR bukan satu kesilapan tetapi kelahirannya tepat pada masa dan keadaan. Ia memberi satu alternatif baru kepada dunia politik tanah air. Prinsip dan teras perjuangannya yang berteraskan keadilan buat semua, dinamik sekali dan ia mampu menggugat kedudukan UMNO/BN yang masih totok dengan perjuangan yang bersifat vertikal, yang berasaskan kaum masing-masing. Eeeeiiyaa..... It's sooo... OUDATED!!

Dan, satu lagi langkah dinamik yang diambil oleh PKR adalah apabila ia bergabung tenaga bersama parti-parti 'veteran' popular seperti PAS dan DAP dalam satu pakatan iaitu Pakatan Rakyat. Ini merupakan satu strategi yang sungguh menyegat. Malah, UMNO/BN telah pun merasai bisa sengatannya.

Sebab itu, PKR diserang dengan pelbagai jenis 'peluru', terutama peluru 'katak'. Melalui lompatan kekatak ini, UMNO/BN cuba memberi gambaran seolah-olah PKR sudah lemah dan tidak lagi diyakini perjuangannya. Kononnya, PKR sudah kehilangan kepercayaan dari dalam dan juga luar.

Fuuhh... nuisance betol kekatak ini. Dan... dalam PKR memang terlalu banyak katak . Katak-katak ini masih banyak gen UMNO dan gen MIC dalam diri mereka. Yang keluar, keluar..... tetapi yang dok ada di dalam rasanya, masih banyak lagi.

Lantaran itu, akromin yang sesuai untuk PKR ialah Parti Katak Ramai. In fact, katak-katak inilah yang telah menutup wajah sebenar PKR. Ini ialah pendapat dan komen daripada seorang pembaca:

Oleh sebab itu, untuk menyerlahkan 'wajah' sebenar Parti Keadilan Rakyat, katak -katak ini mesti di-'flush'kan dengan segera. Yang berambus secara suka rela... alhamdulillah. Yang degil dan telah dikenal pasti mempunyai gen perosak, flushkan mereka agar masuk ke dalam 'Septic Tank'. Biar mereka bertapa di situ.

Sebenarnya, katak-katak ini tersilap masuk kawah. Mereka ingat.... PKR, kawah yang boleh menjanjikan kesenangan seperti kawah UMNO/BN. Apabila dapat jadi wakil rakyat dan memegang jawatan tinggi dalam parti, mulalah lupa diri dan lupa daratan. Mereka mula menggunakan kedudukan dan jawatan untuk mencari kekayaan.

Mereka mula bermegah-megah dan bermewah-mewah. Ada yang 'bikin baju' tetapi tak ukur ikut badan sendiri. Badan gedempol tapi tak sedar diri.... Akhirnya, apa yang dipakai, rabak. Aha, rabak yang membawa padah. Lepas tu, mula mengelabah dan mula menyalahkan parti dan kepimpinannya.

Parti pulak, on the other hand... tidak mahu tolerate dan bertolak ansur dengan sikap kekatak lupa daratan ini. Ini kerana prinsip perjuangan parti mesti dijaga agar tidak dicemari. Lantaran itu, kawah.... yang dulu, air di dalamnya sejuk dan nyaman, tempat katak berendam dan berenang, kini mula terasa panas. Panas yang semakin pijor... dan membuatkan mereka semakin mengelupor.

Akhirnya, kekatak petualang durjana..... mula melompat keluar, sekor demi sekor. Alhamdulillah..... tak jadi masalah. Tiada katak, Parti Keadilan Rakyat pasti akan lebih terserlah wajahnya.

Namun, kita kena terima realiti yang PKR tidaklah maksum. Ia masih ada kelemahan dan kekurangan. Seelok-eloknya dan sewajarnya, segala kelemahan serta kekurangan mesti dibaik pulih dan ditangani. Sebaliknya.... segala kekuatan pula mesti diperkukuh bagi meng-'umph'-kan nya lagi. Biar UMNO/BN terkincit dan tercirit!!

InsyaAllah.... PKR serta rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat,TIDAK AKAN RUNTUH. Sebaliknya, mereka akan TETAP KUKUH DAN UTUH untuk menempuh PRU13 yang akan datang.

Tujuh pelajar Malaysia ditahan di Mesir

on
Seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Iskandariah, Mesir semalam, Nur Akma Zainol Shahrom, 20, mendakwa seramai tujuh pelajar Malaysia ditahan tentera Mesir di daerah Iskandariah kerana melanggar arahan perintah berkurung yang dikatakan semakin singkat setiap hari.

Nur Akma berkata sedemikian ketika dihubungi ibunya, Maizatul Aziah Jamaluddin, 45, dan Sinar Harian di sini kira-kira jam 4 petang semalam (jam 10 pagi waktu Mesir) di rumahnya di Taman Mangga, Alor Mengkudu di sini semalam. 

Menurutnya, perkara itu dimaklumkan kepadanya oleh seorang pelajar senior universiti sama sewaktu mengarahkan mereka untuk segera mengemas barang dan berpindah ke wilayah berdekatan iaitu Rakoda. 

“Beberapa pelajar senior turut memaklumkan keadaan keselamatan di Iskandariah kini tidak lagi selamat berikutan kehadiran puak penunjuk perasaan yang dikatakan sudah memasuki daerah itu dan kami mengambil langkah segera untuk angkat kaki,” katanya. 

Nur Akma turut dimaklumkan semua pelajar Malaysia bakal bergerak secara berkumpulan untuk berpindah bagi memastikan tiada pelajar yang tercicir. 

Mengenai bekalan makanan yang semakin meruncing, Nur Akma mendedahkan kebanyakan pelajar Malaysia yang berada di Iskandariah semakin kekurangan bekalan makanan dan terpaksa bergantung kepada biskut kering untuk mengisi perut. 

“Pada masa sama, saya turut mengalami masalah mendapatkan dokumen perjalanan berikutan dipegang oleh Pegawai Bahagian Hal Ehwal Pelajar Malaysia di Universiti Iskandariah. 

“Bagaimanapun, kebimbangan saya lenyap setelah dimaklumkan dokumen perjalanan tidak diperlukan untuk keluar dari Mesir pada waktu kecemasan dan saya berharap tidak berlaku masalah di kemudian hari,” katanya. 

Nur Akma turut dimaklumkan pelajar Malaysia yang menetap di daerah Iskandariah akan dipindahkan ke Jeddah, Arab Saudi dalam masa terdekat. 

“Bagaimanapun, tempoh sebenar kami akan dibawa pulang masih tidak diketahui memandangkan kami tidak menerima sebarang maklumat lanjut daripada pihak kedutaan sendiri,” katanya. 

Sementara itu, Maizatul Aizah difahamkan oleh anak­nya terdapat dua pelajar Malaysia yang lebih senior yang menuntut di universiti sama dilaporkan hilang setelah mengambil keputusan untuk pergi ke Kaherah bersendirian beberapa hari lalu. 

Menurutnya, beberapa rakan pelajar senior terbabit gagal menghubungi mereka sejak dilaporkan hilang sehingga menimbulkan kebimbangan sesuatu yang buruk berlaku berikutan jarak perjalanan dari Iskandariah ke Kaherah mengambil masa empat setengah jam. 

“Berikutan peristiwa itu, saya menasihati anak saya tidak membuat keputusan sendiri untuk keluar dari daerah Iskandariah di samping memintanya sentiasa bergerak dalam keadaan berkumpulan. 

“Saya menangis mendengar pengumuman kerajaan semalam bahawa kapal laut yang dihantar membawa pulang pelajar Malaysia di Mesir hanya akan sampai pada 5 Februari. Saya harap usaha menyelamat itu dipercepatkan,” katanya. 

sumber : -     http://kafesantai.blogspot.com/2011/02/tujuh-pelajar-malaysia-ditahan-di-mesir.html

Pesawat pertama dari Mesir tiba di KLIA dari pagi esok

on

Pesawat pertama dalam misi membawa keluar rakyat Malaysia dari Mesir dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada pukul 5 pagi esok. 

Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Shahlan Ismail berkata penerbangan pertama membawa 309 orang termasuk pelajar serta mereka yang uzur dan wanita mengandung itu akan berlepas dari Kaherah, pada 1 tengah hari ini waktu tempatan (7 malam waktu Malaysia).

Beliau berkata satu lagi penerbangan akan turut berlepas pada waktu yang sama dan akan membawa 345 orang pelajar Malaysia namun pesawat itu akan mendarat di Jeddah sebelum berpatah balik ke Kaherah untuk menyambung misi.

Shahlan kini berada di Kaherah untuk memantau keadaan di negara yang bergolak itu atas arahan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata esok kerjasama antara Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM), Air Asia dan Sistem Penerbangan Malaysia Berhad (MAS) akan melakukan 12 kali penerbangan membawa pelajar dan rakyat Malaysia keluar dari Kaherah.

"Tiga pesawat iaitu dua Air Asia dan satu pesawat MAS akan terbang terus ke KLIA. Bagaimanapun tiga pesawat Charlie C-130 milik TUDM akan melakukan penerbangan ulang alik dari Kaherah ke Jeddah di Arab Saudi," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Shahlan berkata operasi membawa keluar melalui jalan udara melibatkan pemindahan kira-kira 1,000 orang rakyat Malaysia.

Beliau berkata Sabtu ini pula, sebuah kapal Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) KD Bunga Mas 5 akan membawa keluar kira-kira 500 orang pelajar dan rakyat Malaysia dan dijangka terus belayar ke Pelabuhan Klang.

Shahlan berkata keseluruhan operasi melibatkan 5,000 orang rakyat Malaysia yang terperangkap di Mesir .

Katanya kerajaan melalui Kementerian Luar dan Majlis Keselamatan Negara sedang melakukan yang terbaik untuk membawa keluar semua 11,000 rakyat Malaysia di Mesir.

"Kita gerakkan pelajar dari semua bandar seperti Kaherah, Iskandariah, Mansoura, Tartar dan Zagazig serta semua bandar-bandar kecil yang lain jadi ia memerlukan perancangan yang teliti.

"Kita berharap semuanya akan berjalan lancar dan operasi pemindahan seterusnya akan dirancang sebaik selesai perancangan pertama misi membawa pulang," katanya.

- Bernama

Krisis Mesir: Kami tidur temankan pisau, kata pelajar Malaysia

on“Kami tidur dalam ketakutan dengan bertemankan pisau dan penyembur lada di sisi” kata dua sahabat baik yang merupakan penuntut tahun ketiga jurusan perubatan di Universiti Mansoura, Mesir.


Nazeera Mohd Nasir dan Nurul Shafiqah Mohd Tajudin, masing-masing 21 tahun ditemui Bernama selepas selamat tiba bersama tiga lagi pelajar di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kira-kira pukul 10 malam tadi dengan menaiki penerbangan EK0342 Emirates dari Kaherah.
Nazeera berkata mereka dibelenggu perasaan cemas dan takut ekoran kawasan rumah sewa mereka di Mansoura agak tegang terutamanya ketika malam dengan bunyi tembakan dan cermin rumah dipecahkan.“Pada hari pertama, ketika itu kami sedang tidur dan tiba-tiba dikejutkan dengan pengumuman dari masjid berdekatan yang meminta semua penduduk agar menutup lampu dan mengunci semua pintu kerana banduan terlepas di penjara yang berdekatan dengan rumah sewa kami.”Kami berkongsi katil setiap malam dan asyik berjaga kerana terdengar bunyi pecah rumah, pengumuman dari masjid jika ada rumah yang dipecah, kereta kebal lalu lalang selain bunyi tembakan hingga menyebabkan kami terpaksa tidur dengan pisau dan penyembur lada demi keselamatan,” katanya.Beliau berkata bimbang dengan keadaan tersebut, mereka nekad menyewa sebuah kenderaan tiga hari lalu untuk membawa mereka ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah namun terkandas di lapangan terbang tersebut setelah gagal menaiki kapal terbang meskipun telah membeli tiket.
”Keadaan di terminal sangat tegang . . . semua orang berebut-rebut untuk menaiki kapal terbang. Meskipun kita sudah beli tiket dahulu tetapi itu tidak menjamin kita boleh dapat naik penerbangan tersebut,” katanya sambil menambah mereka menggunakan kad kredit untuk membeli tiket penerbangan lain.Nurul Shafiqah pula berkata terdapat kira-kira 200 pelajar Malaysia yang terkandas di lapangan terbang itu sejak meletusnya tunjuk perasaan pada 29 Januari lalu dan keadaan menjadi lebih meruncing apabila mereka kehabisan wang selain bekalan makanan semakin berkurangan.”Kami semua duduk dan tidur di atas lantai dengan beralaskan kotak. Malah ramai yang menangis ketakutan dan ada yang telah berada di lapangan terbang tersebut sejak empat hari lalu.
”Kami hanya makan sedikit roti dan air mineral dan terpaksa mencatu makanan kerana bekalan makanan semakin berkurangan selain tidak dapat membuat pengeluaran wang malah roti dan air dijual dengan harga yang sangat mahal,” katanya.Sementara itu, Nor Akhbariah Md Najas, 20, pelajar tahun pertama jurusan perubatan di Universiti Tanta, Mesir berkata keadaan di Tanta tidak seteruk Mansoura tetapi mereka tetap mematuhi perintah berkurung pada setiap malam.”Banduan berada di mana-mana dan setiap hari ada sahaja rumah yang dipecah masuk serta barang dilarikan malah kereta kebal  dan tentera juga ada di semua kawasan. Keadaan seperti itu sangat menakutkan,” katanya yang turut terkandas di lapangan terbang itu selama dua hari.Ibu kepada Nor Akhbariah, Jamaliah Mohd Salleh, 57, pula berkata ketika pertama kali mendengar insiden Mesir di televisyen, beliau berasa susah hati dan bimbang keselamatan anak kelimanya itu sebelum bertindak memasukkan wang ke dalam akaun Medic Mesir.”Medic Mesir sangat bertanggungjawab, mereka membelikan tiket untuk Nor Akhbariah pulang ke tanah air. Kita cuma berharap pihak kedutaan juga dapat menghulurkan bantuan dengan lebih pantas kepada pelajar-pelajar yang masih terkandas di sana,” katanya. 


 Bernama

Gunfire Blasts Through Cairo Overnight

on


CAIRO - Bursts of heavy gunfire rang out overnight in Cairo's Tahrir Square. Al Jazeera English reports that five people were killed in the violence. As the sun rises in Cairo, the gunfire has ceased for the moment. 

Mustafa al-Naggar says he saw the bodies of three dead protesters being carried toward an ambulance before dawn on Thursday. He says the automatic weapons fire directed into the square came from at least three locations off in the distance. 

The Egyptian military has had the square ringed with tank squads to try to keep order, but al-Naggar says they did not intervene. 

The health minister did not answer a phone call seeking confirmation of the deaths. 

Hours earlier, supporters of President Hosni Mubarak armed with rocks, sticks and firebombs charged into the square in what appeared to be an orchestrated assault against protesters. 

Egyptian President Hosni Mubarak's Tuesday night speech had only inflamed the street, "CBS Evening News" Anchor Katie Couricreports from Cairo. Mubarak's supporters flooded the Tahrir Square Wednesday. Some rode in on horses and camels brandishing weapons and hurling rocks.  Baca Seterusnya Sini

PERGOLAKAN DI MESIR.....

on

Empat Mati, 13 Cedera Dalam Pergolakan Di Kaherah - Al-Arabiya
KAHERAH: Empat orang terbunuh dan 13 lagi cedera apabila penyokong Presiden Hosni Mubarak menembak penunjuk perasaan anti-kerajaan yang berkhemah di Dataran Tahrir, lapor Al Arabiya yang memetik kenyataan seorang doktor di tempat kejadian.

Sementara itu semua penuntut Malaysia di Mesir dalam keadaan sihat dan selamat dan berada dalam kumpulan besar serta mempunyai bekalan makanan yang mencukupi, kata Setiausaha Politik Perdana Menteri Datuk Shahlan Ismail.

Sehubungan itu, beliau meminta ibu bapa para penuntut di tanah air supaya tidak bimbang kerana delegasi Malaysia yang diketuai Timbalan Menteri Luar Senator A.Kohilan Pillay yang kini berada di Kaherah sejak Isnin sentiasa memantau keadaan semasa di negara yang sedang bergolak itu.

"Mereka semuanya Alhamdulillah selamat dan sihat, makanan semua ada cuma pergerakan terhad akibat daripada perintah berkurung yang dikenakan, itu sahaja. Demonstrasi oleh rakyat Mesir setiap hari itu biasa, dan tidak menjejaskan pelajar," katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

Beliau yang turut serta dalam delegasi itu kesal dengan sikap penulis blog yang sesuka hati menulis keadaan di Mesir tanpa menghiraukan perasaan keluarga di tanah air dengan membuat pembohongan berbanding keadaan sebenarnya.

"Janganlah percaya blog-blog ni semua, tolong ikut saluran yang disediakan kerajaan, kalau dari blog, biar sumber itu rasmi dan boleh dipercayai kalau tiba-tiba dapat tau, jangan terus percaya," katanya.

Mengenai dakwaan beberapa pelajar bahawa mereka perlu membayar harga tertentu untuk dibawa pulang dari Jeddah ke tanah air, Shahlan berkata itu sebenarnya adalah salah satu pilihan disediakan bagi mereka yang mampu.

"Setibanya pelajar rakyat kita (Malaysia) di Jeddah, mereka akan dibawa pulang tetapi tarikhnya belum ditentukan lagi bila penerbangan akan disediakan.

"Oleh itu, siapa yang mampu boleh balik awal tetapi kena beli tiketlah macam penerbangan biasa dan urusan pembelian kita akan uruskan," katanya.

Beliau berharap para ibu bapa jangan cepat melatah dan bimbang kerana pelajar yang dihantar belajar ke Mesir adalah mereka yang terbaik dan mampu menghadapi situasi di Mesir terutamanya ketika dalam kesusahan.

"Apa yang terbaik, kita semua mendoakan agar misi ini berjaya dan semua rakyat Malaysia di sini berjaya dibawa keluar dengan selamat," katanya.

Mesir mula bergolak akhir bulan lalu apabila rakyatnya mula mendesak agar Presidennya Hosni Mubarak yang telah memerintah selama 30 tahun meletak jawatan dan diadakan Pilihanraya Presiden tetapi ia ditolak oleh Mubarak.

Akibatnya, sebahagian besar rakyat Mesir mula merusuh menuntut perubahan akibat masalah ekonomi, rasuah dan pengangguran yang teruk di negara itu sehingga melibatkan pertumpahan darah.

Presiden itu diberi tempoh sehingga Jumaat ini oleh tokoh pembangkang Mesir Mohamed ElBaradei untuk meletakkan jawatan tetapi ditolak sekali lagi sebaliknya beliau berikrar untuk tidak bertanding pada Pilihanraya Presiden Mesir yang dijangka pada September ini.


TERKINI!!


TERKINI!! Krisis Mesir: Lima Terkorban Akibat Rempuhan Penunjuk Perasaan!!

Sebentar tadi, Menteri Kesihatan Mesir memaklumkan seramai lima penunjuk perasaan anti-kerajaan dan pro-kerajaan bertembung sesama sendiri dalam rempuhan yang berlaku jam 4 pagi waktu tempatan (10 pagi waktu Malaysia).

Keadaan kelam-kabut terus melanda Tahrir Square tempat berlangsungnya protes ant-kerajaan sejak Jumaat lalu.

Tentera yang mengawal setiap laluan masuk ke dataran tersebut juga memaklumkan penunjuk perasaan pro-kerajaan Presiden Hosni Mubarak berundur ke bahagian selatan Kaherah bagi menyusun barisan baru untuk masuk semula ke dataran itu.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton berkata beliau mengutuk serangan terbaru yang menyebabkan lima orang penunjuk perasaan terbunuh.

Lagi berita menyusul selepas ini.


Bursts of heavy gunfire aimed at anti-government demonstrators in Cairo's Tahrir [Liberation] Square, left at least five people dead and several more wounded, according to reports from the Egyptian capital on Thursday.

Sustained bursts of automatic weapons fire and powerful single shots began at around around 4am local time (2.00GMT) and was ongoing more than an hour.

Pro-democracy protest organiser, Mustafa el-Naggar, who's in Tahrir Square, said the gunfire came from at least three locations in the distance. He said the Egyptian military entered the square with tank squads to try to keep some order, but did not intervene.

An Al Jazeera online producer in Tahrir Square witnessed doctors attending to two gunshot victims, one who was shot in the head. "There was a puddle of blood on the concrete beneath the man ... but he still had a pulse and might survive," our producer said.

The gunfire marks an escalation of tensions, which began on Wednesday when supporters of embattled president Hosni Mubarak charged into Tahrir Square - some on horses and some on camels - clashing with pro-democracy demonstrators gathered there.

Protesters from both sides fought pitched battles in Tahrir Square, the epicentre of ongoing demonstrations against Hosni Mubarak, which entered their tenth day on Thursday.

Pro-Mubarak supporters also threw Molotov cocktails and homemade bombs at opposition protesters, who erected makeshift barricades around the square. Our online producer there visited an ad hoc 'prison' where protesters had captured around six pro-Mubarak supporters.

The Egyptian army reportedly also arrested several people following the violence early on Thursday, however the numbers were unconfirmed.

Hillary Clinton, the US secretary of state, condemned the "shocking" bloody clashes that rocked Cairo, in a call to Vice President Omar Suleiman.

"The secretary urged that the government of Egypt hold accountable those who were responsible for violent acts," the state department said in a statement.

Pakatan akan hancur jika Anwar terus lindungi Azmin - Gobala

on

N. Gobalakrishnan, wakil rakyat terbaru keluar PKR, meneruskan serangan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan meramalkan bahawa Pakatan Rakyat (PR) akan hancur jika ketua pembangkang itu terus menyebelahi Azmin Ali.

Ahli Parlimen Padang Serai ini memberitahu The Malaysian Insider, PAS dan DAP juga “muhasabah diri” secara serius jika mereka ingin melihat PR terus berkekalan dan relevan, malah seharusnya menasihatkan Anwar berhenti daripada pilih kasih dan melindungi timbalan presiden PKR itu.

“Jika tidak, mereka tidak pertahan. Jika mereka tidak bercakap kepada Anwar... mereka tidak akan pertahan. Tiada boleh,” kata Gobalakrishnan yang kini bertindak sebagai wakil rakyat Bebas dengan mengikut langkah lima ahli Parlimen PKR sebelum ini.

Gobalakrishnan mendakwa tindakan Anwar melindungi Azmin secara berterusan dengan mudah melemahkan PKR dan perkembangan itu akan membawa kepada kejatuhan PR kelak.

“PKR yang lemah akan membawa kepada Pakatan yang lemah kerana Anwar adalah ketua yang dilantik... beliau sepatutnya mengikut keputusan (dibuat), dia sepatutnya berkecuali memandangkan beliau perdana menteri Pakatan (jika berkuasa),” katanya lagi.

Bagaimanapun Anwar dengan ketara kelihatan mengorbankan apa sahaja termasuk sokongan masyarakat India, Melayu dan juga mereka dari Sabah dan Sarawak untuk menaikkan Azmin.

“Jadi beliau terus berbuat demikian, PKR akan musnah dan begitu juga Pakatan kemudian,” kata beliau.

Kelmarin, pemimpin-pemimpin PKR menegaskan parti sanggup kehilangan pemimpin-pemimpinnya yang rasis termasuk yang terbaru Gobalakrishnan yang mengumumkan keluar parti itu Sabtu lalu.

Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, Gobalakrishnan baru-baru ini telah menuduh berkali-kali bahawa parti komponen Pakatan Rakyat itu meminggirkan masyarakat India.

“Sebelum ini, Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Nordin (juga) menuduh PKR mengabaikan masyarakat Melayu.

“Tuduhan-tuduhan bercanggah ini membuktikan bahawa pemimpin yang masih terperangkap dengan mentaliti perkauman tidak sesuai berada dalam PKR, yang merupakan parti politik pelbagai kaum yang progresif,” kata beliau.

Gobalakrishnan, 50, mengisytiharkan dirinya keluar PKR Sabtu lalu dan menjadi Ahli Parlimen Bebas.

Gobalakrishnan berkata, “saya sudah fed up (bosan) dengan Anwar serta Azmin, yang kini telah mengawal 100 peratus pentadbiran PKR.”

Katanya beliau bersama beberapa orang temannya terdiri daripada peguam, jurutera, doktor dan lain-lain akan menubuhkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk memperjuangkan dan menjaga kepentingan pengundi di kawasan Parlimen Padang Serai.

Katanya, amat sesuai sekali pemimpin seperti Gobalakirshnan yang masih lagi terperangkap dengan mentaliti lapuk untuk keluar parti.

“Rakyat akan menilainya dalam pilihan raya umum akan datang dan PKR sebagai parti politik pelbagai kaum yang progresif akan terus bergerak ke hadapan,” katanya lagi.

Mengulas lanjut, Gobalakrishnan berkata PR seharusnya memutuskan “apa yang perlu dilakukan dengan Anwar” dan bertanya kepada ketua umum itu mengapa beliau memberikan begitu banyak ruang kepada bekas setiausaha sulitnya.

Katanya, pemimpin-pemimpin PR juga seharusnya mempertimbangkan untuk memberitahu Azmin bahawa beliau harus meninggalkan politik demi kebaikan semua.

“Beritahu beliau supaya lebih baik jadi ahli perniagaan kerana sekarang keseluruhan ekonomi Selangor dikuasai Azmin dan kroni-kroninya,” kata beliau.

“Jika pemimpin-pemimpin Pakatan masih merasakan Anwar masih diperlukan dan masih relevan, maka mereka harus memintanya memilih antara Azmin dan Pakatan,” katanya.

Katanya, jika Anwar tidak sanggup untuk membiarkan Azmin pergi, maka beliau pula harus meninggalkan politik dan PR.

Malah kata beliau, pentadbiran Selangor juga sudah mula “tunggang-langgang” disebabkan peranan Anwar-Azmin dan mendakwa rasuah kini didapati di semua peringkat.

“Rasuah tidak semestinya dalam bentuk rasuah secara langsung... ia juga dalam bentuk kronisme dan nepotisme, apabila perkara ini diperkenalkan, maka datanglah rasuah,” katanya lagi.

Anwar merupakan penasihat ekonomi Selangor manakala Azmin merupakan Adun Selangor dan ketua PKR negeri itu. 

TMI

NIK AZIZ PULAK KETUK KEPALA MAHATHIR..........

on

Dr Mahathir seorang yang bijak - Nik AzizKOTA BHARU, 3 Feb: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui Tun Dr Mahathir Mohamad seorang yang bijak dan mencadangkan kebijakasanaan beliau itu digunakan untuk Islam.

"Nasihat saya kepada Tun Mahathir, sebelum terlambat marilah sama-sama berfikir untuk menempuhi hari pengadilan yang dijanjikan oleh Allah SWT," kata Nik Aziz dalam satu tulisan khasnya bertajuk "Isu Nasionalisme : Jawapan Saya Untuk Tun Mahathir."

Beliau menjawab serangan Mahathir kepada beliau ekoran keengganan Nik Aziz turut menyerang Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew yang meminta umat Islam mengurangkan keislaman mereka.

"Hakikatnya saya sebenarnya diajak untuk menari dengan irama yang gendangnya dipalu oleh Umno. Saya diajak untuk turut sama mengutuk Lee Kuan Yew seperti pimpinan Umno. Padahal, apa yang berlaku di seberang sini jauh lebih dahsyat daripada apa yang dilakukan oleh Lee Kuan Yew," kata Nik Aziz dalam tulisannya itu.

Berikut adalah tulisan Nik Aziz sepenuhnya.


Isu Nasionalisme : Jawapan Saya Untuk Tun Mahathir


Saya gembira apabila Tun Dr. Mahathir memberikan ulasan berkenaan pandangan saya tentang nasionalisme. Bagi saya, ini membuktikan kesediaan beliau untuk mendengar pandangan dan berhujah. Ia baik untuk percambahan minda masyarakat agar masyarakat segar dengan hujah dan tidak bergantung kepada seringgit dua habuan menjelang pilihanraya semata-mata.

Jawapan saya ini bukan hanya untuk Tun Dr. Mahathir sahaja, tetapi juga merupakan jawapan yang saya cadangkan untuk dijawab pada hari di mana saya, Tun Mahathir dan manusia keseluruhannya berdiri di hadapan Allah SWT satu masa nanti. Ini kerana saya beriman dengan hakikat bahawa setiap apa yang dipertuturkan di dunia ini akan diadili di akhirat nanti. Setiap kenyataan yang keluar melalui televisyen, akhbar bahkan blog sekalipun direkod oleh malaikat-malaikat yang ditugaskan oleh Allah SWT untuk dibentangkan di hari yang kita tidak lagi mempunyai kuasa ke atasnya. 

Firman Allah SWT yang bermaksud : Pada hari (ketika), lidah, tangan dan kaki mereka menjadi saksi atas mereka terhadap apa yang dahulu mereka kerjakan. – Surah al-Nur, ayat 24

Hakikatnya saya sebenarnya diajak untuk menari dengan irama yang gendangnya dipalu oleh UMNO. Saya diajak untuk turut sama mengutuk Lee Kuan Yew seperti pimpinan UMNO. Padahal, apa yang berlaku di seberang sini jauh lebih dahsyat daripada apa yang dilakukan oleh Lee Kuan Yew.

Pertama saya ingin nyatakan kepada Tun Mahathir bahawa asas Islam tidak sama dengan nasionalisme. Di dalam ajaran nasionalisme, tidak pernah dinyatakan apakah tujuan hidup ini. Tidak pernah saya terdengar sepatah kata dari pimpinan UMNO yang menghuraikan berkenaan tujuan hidup seorang manusia di muka bumi. 

Jikapun ada, hanya sebaris dua dari menteri yang dimanahkan menjaga hal ehwal agama. Adapun pemimpin utama UMNO, tujuan hidup ini seolah-olah tidak menjadi agenda penting sehingga tidak pernah sedikitpun terkeluar isu ini dari bibir mereka.

Islam meletakkan bahawa tujuan hidup untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT.  Justeru, manusia dihidupkan untuk diuji oleh Allah SWT siapakah di kalangan mereka yang terbaik amalannya. 
Firman Allah SWT yang bermaksud : Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amal dan aktivitinya ; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat) (Surah al-Mulk, ayat 2)

Apabila tujuan hidup untuk mengabdi kepada Allah SWT, dan hidup sendiri merupakan ujian untuk menguji siapakah yang beramal soleh, justeru manusia perlu bersyahadah dengan maksud sanggup menjadi saksi untuk menyatakan ketuhanan Allah SWT dan kenabian Nabi Muhammad SAW. Jika syahadah manusia pada lafaznya, maka syahadahnya pertubuhan ialah pada dasarnya. 

Ingin saya bertanya kepada Tun Mahathir, apakah dasar perjuangan UMNO? Di celah manakah UMNO meletakkan Islam setelah dasar kebangsaan dijadikan sebagai dasar perjuangannya? Dari sudut praktikalnya, adakah perjuangan UMNO merupakan satu amal soleh? 

Adakah pada saat UMNO yang menjadi tulang belakang kerajaan mengeluarkan lesen judi itu merupakan amal soleh? Adakah pada saat UMNO menghapuskan tulisan jawi pada tahun 1968 sehingga melahirkan generasi yang buta al-Quran itu merupakan amal soleh? Adakah pada waktu Tun Mahathir menarik balik peruntukan perkapita untuk sekolah agama rakyat itu merupakan amalan soleh?

Kedua, Tun Mahathir melabelkan saya dan PAS sendiri sebagai punca pecah belah orang Melayu. Barangkali kerana sayalah yang menyebabkan parti UMNO diharamkan pada tahun 1987 yang membawa kepada penubuhan Semangat 46. 

Barangkali sayalah juga penyebabnya sehingga terpecat Timbalan Presiden UMNO pada tahun 1999 yang membawa kepada penubuhan parti Keadilan dan kini dikenali sebagai Parti Keadilan Rakyat. Saya bimbang, Tun Mahathir sudah dijangkiti penyakit Melayu Mudah Lupa yang pernah disebutnya satu ketika dahulu.

Suka saya jelaskan. Islam meletakkan bahawa pecah belah ialah satu perkara yang pasti berlaku di kalangan masyarakat manusia. 

Allah SWT berfirman yang bermaksud : “..dan Kami berfirman: "Turunlah kamu! Sebahagian dari kamu menjadi musuh kepada sebahagian yang lain dan bagi kamu semua disediakan tempat kediaman di bumi, serta mendapat kesenangan hingga ke suatu masa (mati)". – (Surah al-Baqarah, ayat 36)

Perpecahan telah digazetkan oleh Allah SWT di dalam al-Quran lama sebelum PAS ditubuhkan lagi. Ia berlaku apabila ada yang memilih hidayah dan ada yang menolaknya. Nabi Muhammad SAW datang membawa hidayah daripada Allah SWT dan ditolak oleh kaum yang sebangsa dengannya. 

Utbah bin Rabiah yang mewakili gerakan nasionalis Quraisy pada zamannya, bangkit dengan tegar melabelkan bahawa Nabi Muhammad SAW sebagai pemecah belah dengan kata-katanya yang bermaksud : Dengan agama yang kamu bawa, kamu telah memecahbelahkan kesatuan mereka!

Adakah benar baginda merupakan pemecah belah? Tentu sekali tidak, tetapi itulah natijahnya apabila membawa kebenaran seperti yang dilakukan oleh Rasulullah SAW.

Dari zahirnya kelihatan Tun Mahathir sebagai seorang yang sangat cintakan perpaduan Melayu. Sedarkah Tun Mahathir bahawa UMNOlah selama ini yang menzalimi orang-orang Melayu? Pada tahun 1961, siapakah yang menculik ADUN-ADUN PAS di Terengganu yang menyebabkan akhirnya kerajaan PAS pimpinan Allahyarham Daud Samad digulingkan dari pintu belakang? 

Di Kelantan, mereka juga menculik lima wakil rakyat PAS dengan tujuan menggulingkan kerajaan yang dipimpinan oleh Allahyarham Dato Asri Muda namun usaha mereka gagal. Ini boleh disahkan oleh bekas  wakil rakyat Tanah Merah Timur yang masih hidup sekarang ini, Che Omar Mohamad yang turut menjadi mangsa. Siapakah yang bertanggungjawab melakukan perbuatan tidak demokratik ini kalau bukan UMNO? 

Episod-episod kezaliman ini masih segar di ingatan pejuang-pejuang PAS. Bukan untuk menyemarak api permusuhan lama  jauh sekali menyimpan dendam, tetapi sekadar untuk memperkukuhkan fakta sejarah buat generasi muda yang saya bimbang terbuai dengan dodoi Ketuanan Melayu yang ditaja oleh UMNO.

Di zaman Tun Mahathir, siapakah yang bertanggungjawab melakukan persempadanan pilihanraya pada tahun 2003 yang menafikan pertambahan kerusi parlimen dari negeri yang majoritinya orang Melayu kalau bukan UMNO di zaman Tun Mahathir? 

Siapakah yang bertanggungjawab mengarahkan pembunuhan beramai-ramai Ibrahim Libya di Memali bersama pengikut-pengikutnya yang kesemuanya terdiri daripada orang Melayu tanpa sebarang sebab yang munasabah kalau bukan UMNO di zaman Tun Mahathir?  Siapakah yang memperkenalkan pengajian Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris yang kemudiannya ditolak sendiri oleh UMNO kalau bukan Tun Mahathir?

Hari ini, UMNO masih lagi menjuarai amalan tidak demokratik. Di Perak, mereka gulingkan kerajaan dari pintu belakang. Di Selangor, mereka melantik Setiausaha Kerajaan tanpa sedikitpun perbincangan dengan Menteri Besar. 

Peliknya, juara Ketuanan Melayu inilah pula yang menentang usul mengembalikan kuasa sultan di Selangor. Tidak malukah mereka kepada DAP yang mereka dakwa sebagai parti cauvinis Cina? Di Kelantan, mereka nafikan royalti minyak serta  menubuhkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP). Jika begini, demokrasi pun tidak, federalism pun tidak, Islam jauh sekali!

Apa yang lebih penting, Islam tidak akan sempurna tanpa iman. Al-Quran sering menyebut Wahai orang-orang yang beriman tetapi al-Quran tidak menyebut Wahai orang-orang Islam. Ini kerana seorang yang mengerjakan rukun Islam sahaja belum layak dipanggil orang yang beriman jika hatinya tidak beriman dengan yakin kepada Allah SWT.  

Jika Tun Mahathir berkata bukti UMNO berjasa kepada Islam dengan membina masjid, maka Abdullah bin Ubay di zaman Rasulullah SAW lebih dahulu membina masjid yang dikenali sebagai Masjid Dhirar. 

Jika Tun Mahathir menyatakan bahawa UMNO berjasa kepada Islam dengan membina sekolah agama, maka di Thailand juga wujud sekolah-sekolah agama. Bahkan jika Tun Mahathir berkata bahawa jasa UMNO ialah arak tidak dihidangkan di majlis rasmi kerajaan, maka apakah bezanya jika arak tetap diberikan lesen secara besar-besaran dan judi pula terus dinikmati sekalipun bertentangan dengan nilai-nilai Islam dan kemanusiaan.  

Pertanyaan saya pula kepada Tun Mahathir, sebutkan apakah yang saya lakukan di Kelantan yang bertentangan dengan Islam. Jika tidak ada, maka untuk apa kami dilawan?

Akhir kata, saya akui Tun Mahathir seorang yang bijak, dan alangkah baiknya kebijaksanaannya digunakan untuk Islam. Nasihat saya kepada Tun Mahathir, sebelum terlambat marilah sama-sama berfikir untuk menempuhi hari pengadilan yang dijanjikan oleh Allah SWT. 

Jika saya ditanya adakah saya telah mengajak Tun Mahathir dan rakan-rakan sealiran dengannya agar meninggalkan aliran nasionalis sekular dan menerima Islam yang syumul, saya Insya-Allah akan menjawab : (Ya Allah, aku telah menyampaikan..)


HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Kg. Pulau Melaka, Kota Bharu.

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List