Program Lawatan Dato' Seri Anwar Ibrahim Ke Sarawak

on Aug 26, 2010

31 Ogos – 01 September 2010 (Selasa dan Rabu)
31 OGOS 2010 (Selasa) – Lawatan ke Limbang / Lawas
11.30 am – Perjumpaan dengan masyarakat N68 Bukit Kota di Pekan Limbang
2.00 pm – Perjumpaan dengan masyarakat N70 Bakelalan di Lun Bawang
3.30 pm – Perjumpaan dengan masyarakat Lawas sempena perasmian

Pejabat Khidmat P222 Lawas, N71 Bukit Sari

6.32 pm – Berbuka puasa di Restoran Musbee bersama
Jawatan Kuasa Pakatan Rakyat Limbang / Lawas
7.42 pm – Solat Isya’ dan Tarawikh
di Masjid Bahagian Limbang
01 Sept. 2010 (Rabu) – Lawatan ke Kucing
02.00pm Perjumpaan Dato’ Seri Anwar Ibrahim dengan
Pimpinan dan Ahli Parti Keadilan Rakyat
Tempat : Grand Continental Hotel, Kuching
03.00pm Mesyuarat Biro Politik MPN dengan Dato’ Seri Anwar Ibrhim

Tempat : Grand Continental Hotel, Kucing

04.30pm Sidang media
06.48pm Berbuka puasa di N6 Tupong

Rumah Datuk Hjh. Hafsah Harun

7.58 pm Solat Isya’ dan Tarawikh
di Masjid Kpg.Pinang Jawa, Kuching

Pakatan Rakyat: Kembalikan makna Kemerdekaan melalui Politik Baru

on

Pakatan Rakyat sedar wujudnya satu muslihat politik oleh pimpinan UMNO-BN untuk mengapi-apikan sentimen perkauman sempit dan agama bertujuan memecah-belahkan keharmonian masyarakat.  Politik usang bersifat peras ugut dan memesongkan fakta ini digunakan oleh pimpinan UMNO-BN kerana mereka berada dalam keadaan terdesak untuk meneruskan kelangsungan kuasa mereka.
Demi mencapai cita-cita politik tersebut pelbagai jentera kerajaan seperti BTN (Biro Tatanegara) dan media seumpama Utusan Malaysiadiperkuda untuk menggugat kesejahteraan rakyat.  Berhadapan serangan bertali arus itu, Pakatan Rakyat tetap beriltizam untuk melaksanakan Perubahan demi kemaslahatan rakyat keseluruhannya.  Kita beriltizam untuk memastikan keharmonian dan perpaduan masyarakat dapat diperteguh serta politik perkauman sempit akan sirna dari negara ini.

Pakatan Rakyat menghormati perjuangan parti masing-masing dalam Permuafakatan Pakatan Rakyat.  Permuafakatan ini sememangnya berlandaskan Dasar Bersama Pakatan Rakyat yang telahpun disepakati.
Dasar Pakatan Rakyat menyatakan: "Pakatan Rakyat bertekad untuk menyemai persefahaman dan perpaduan di kalangan rakyat berteraskan prinsip memelihara kepentingan bersama.  Perpaduan negara mesti mencerminkan kesepakatan, persefahaman serta muafakat sejati antara kaum, budaya dan agama."
Kita akui sememangnya terdapat perbezaan di antara komponen Pakatan Rakyat, walaupun begitu kita tuntas menggalakkan perbincangan dan bersikap terbuka.  Ini berbeza sekali jika dibandingkan dengan politik dalaman BN yang mana komponennya sering bertelagah dan bersikap menyembunyikan segala permasalahan.

Pakatan Rakyat tidak mempunyai keraguan untuk tetap bersatu melawan kemungkaran dan penganiayaan UMNO-Barisan Nasional terhadap rakyat.  Kami beriltizam untuk menentukan hala tuju baru buat rakyat dan negara ini.  

Menjelang 53 tahun kemerdekaan, sudah tiba masanya negara ini meninggalkan politik perkauman sempit yang seumpama barah merosak masyarakat.  Pakatan Rakyat merasa bertanggungjawab untuk memaknai kembali Kemerdekaan yang berlandaskan Politik Baru yang lebih matang dan mengutamakan kemaslahatan rakyat serta negara ini.

Kita percaya antara lainnya serangan ini adalah untuk menutup kegagalan kerajaan UMNO-BN menguruskan khazanah negara seumpama skandal rompakan saham untuk rakyat termiskin bernilai RM 52 billion.  Kita menggesa satu Suruhanjaya Di Raja ditubuhkan bagi menyiasat kehilangan hak rakyat tersebut.

*Kenyataan bersama oleh Nasharuddin Mat Isa (selaku Timbalan Presiden PAS ), Anwar Ibrahim (Ketua Umum PKR) dan Lim Guan Eng (selaku Setiausaha Agung DAP).

-MerdekaReview-

Kim Quek menyelar tindakan polis rampas bukunya...!!!!!!!!

on

"Tangan kiri tidak sedar apa yang tangan kanan lakukan", demikianlah sindiran yang dilontarkan oleh Nathaniel Tan, penyunting buku berjudul "Di manakah keadilan?" (Where is Justice?) ketika mengulas dakwaan Kementerian Dalam Negeri (KDN) bahawa mereka tidak terlibat dalam rampasan buku yang dijalankan oleh polis.
Nathaniel Tan berkata sedemikian dalam satu sidang media bersama Kim Quek (gambar kiri), yang juga ditimpa nasib seperti dirinya.  Kim Quek, penulis buku Perarakan ke Putrajaya (The March to Putrajaya) menyelar tindakan polis untuk merampas bukunya sebagai perbuatan yang melanggar undang-undang, malah bercanggahan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Kim Quek dimaklumkan pada 19 Ogos 2010 bahawa bukunya telah dirampas oleh polis, tetapi pihak polis tidak memberi sebarang penjelasan berhubung rampasan tersebut.

Apa yang menarik, ketika dihubungi Malaysiakini pada 21 Ogos, Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran KDN, Zaitun Ab Samad berkata bahawa KDN bukanlah pihak yang bertanggungjawab dalam tindakan rampasan berkenaan, malah menambah bahawa buku tersebut mungkin diambil polis, tetapi bukan KDN.

Lantaran daripada itu, Kim Quek menyelar polis kerana memberi "jawapan yang teruk", tanpa melihat kepada realiti bahawa pasukan polis berada di bawah bidang kuasa KDN.  Dengan sinis Nathaniel Tan pula menyindir, "Tangan kiri kerajaan langsung tidak sedar apa yang tangan kanan lakukan!"

Buku The March to Putrajaya adalah koleksi artikel Kim Quek yang diterbitkan oleh Oriengroup Sdn.Bhd pada Mac tahun ini.  Khabar rampasan buku oleh polis hanya tersebar selepas enam bulan selepas buku diedarkan dalam pasaran.  Rampasan buku dikhabarkan berlaku di Pahang, Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Selangor, Johor dan sebagainya sehingga hari ini.

Bilangan buku yang dirampas belum diketahui, tetapi maklumat yang diperolehi menunjukkan bahawa buku ini dirampas oleh pegawai special branch.  Pihak special branch hanya meninggalkan satu dokumen, namun tidak dinyatakan pegawai yang bertanggungjawab, unit mana yang menjalankan rampasan, malah tiada tandatangan pegawai penguatkuasa.

Polis mengambil keterangan penerbit

Sementara itu, tiga orang polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman telah mengambil keterangan daripada Pengarah Eksekutif Oriengroup Sdn.Bhd, Low Chee Chong di pejabatnya, semalam.  Selain daripada soalan biasa, satu-satunya soalan yang menyentuh kandungan buku itu berbunyi, "Apakah kamu menganggap buku ini akan menimbulkan suasana ketidakstabilan di Malaysia?"
Low Chee Chong (gambar kanan, kanan) yang diambil keterangan selaku saksi diberitahu bahawa siasatan dijalankan di bawah seksyen 112 Kanun Keseksaan.

Dalam kenyataan Kim Quek pada hari ini, beliau menganggap bahawa seandainya tulisannya memberi kesan yang buruk kepada mana-mana pihak, maka langkah yang tepat adalah menyamannya di bawah Akta Fitnah.  "Adalah satu kesalahan dari segi moral mahupun undang-undang jikalau bertindak mengganggu kedai buku, menjejaskan kelarisan pengedaran buku saya."

Low: Debat seandainya tidak bersetuju

Malah, Low Chee Chong bagi pihak penerbit merakamkan penghargaan terhadap Kim Quek yang menyarat bukunya dengan idea-idea yang bernas.  Low mengalu-alukan sebarang kritikan terhadap kandungan buku ini, bahkan bersikap terbuka untuk sebarang perbincangan, bahkan perbahasan berhubung pandangan yang diketengahkan dalam buku tersebut.

Selain The March to Putrajaya, buku berjudul Where is Justice? dan 1 Funny Malaysiayang diterbitkan Malaysiakini book juga ditimpa nasib yang sama.  Ketua Pegawai Eksekutif Malaysiakini, Premesh Chandran yang turut hadir dalam sidang media berkata, tindakan polis untuk merampas buku menunjukkan bahawa "kerajaan kita kekurangan sense of humor", malah bertentangan dengan halatuju kerajaan Najib yang mahu menuju ke arah keterbukaan.
Pihak Malaysiakini books dan kartunis, Zunar telah membawa kes ini ke mahkamah, yang akan dibicarakan pada pagi esok.
Penyunting buku Where is Justice, Nathaniel Tan juga mengkritik siri tindakan kerajaan yang mengganggu kedai buku sejak kebelakangan ini.  Pihak kedai buku diselubungi ketakutan untuk menjual buku dari penerbit berkenaan lantaran daripada tindakan polis sedemikian, katanya.  Beliau menyeru agar polis menghentikan segera gangguan terhadap kedai buku, malah menambah, "Tiada baiknya untuk negara."

Selain Kim Quek, Nathaniel Tan, Low Chee Chong dan Premesh Chandran, mereka yang turut hadir dalam sidang media pagi ini termasuklah anggota WAMI (Writers Alliance for Media Independence) Josh Hong, Ng Yap Hwa dan Chong Ton Sin dari GerakBudaya.

Josh Hong dan Ng Yap Hwa menyeru semua penulis, penerbit dan pencetak agar bersatu untuk menentang pencabulan terhadap kebebasan bersuara, malah menggalakkan aktiviti protes bercorak karnival, agar orang awam dapat menyertainya tanpa rasa ketakutan.


-MerdekaReview-

Zaid sokong Kelantan saman Petronas

on

Penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Mohd Zaid Ibrahim menyokong penuh langkah kerajaan negeri mengemukakan writ saman ke atas Petronas.
Menurutnya, langkah berkenaan begitu wajar memandangkan kerajaan negeri telah dinafikan haknya dalam royalti minyak dari Petronas sejak sekian lama.
Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily ketika diminta mengulas berhubung langkah yang diambil oleh kerajaan Kelantan semalam selepas Petronas tidak melangsaikan royalti kepada kerajaan negeri.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis penyampaian sumbangan Hari RayaYayasan Orang Kurang Upaya (Yokuk), di perkarangan pejabat berkenaan, dekat sini tengah hari tadi.
“Walaupun kita tidak tahu tindakan itu akan memihak kepada kita atau sebaliknya, namun sekurang-kurangnya Kelantan telah mengemukakan haknya.
“Pada masa yang sama, cara ini akan menyedarkan masyarakat berhubung apa yang berlaku,” ujarnya.
Tambahnya, mahkamah pula hak mereka, jadi sebarang kemungkinan boleh berlaku.
Zaid seterusnya memberitahu, begitu juga keputusan beliau untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor baru-baru ini.
Tambahnya, walaupun sudah menduga kes saman itu tidak memihak kepadanya, namun sekurang-kurangnya rakyat tahu perkembangan itu.
“Kita berharap kerajaan Kelantan tidak mengalami nasib yang sama sebagaimana Terengganu di mana kes saman yang telah dikemukakan oleh kerajaan negeri itu ketika di bawah PAS lenyap hingga kini,” ujarnya.
Zaid seterusnya berkata, tindakan yang diambil oleh kerajaan Kelantan sekarang belum terlewat, malah langkah yang diambil begitu tepat.
“Kelantan tidak begitu tergopoh-gopoh dalam soal ini malah membuat kajian yang terperinci sebelum mengambil tindakan mahkamah.
“Saya mengucapkan tahniah kepada kerajaan negeri di atas tindakan yang berani ini.

Raya : Kakitangan Selangor RM500, guru Kafa RM250

onSHAH ALAM, 26 Ogos: Kakitangan Kerajaan Negeri Selangor akan menerima bayaran bantuan khas hari raya sebanyak RM500  sebagai persediaan untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri bulan depan.

Menteri Besar, Tan Sri Datuk Seri Abdul Khalid Ibrahim berkata bayaran bantuan khas hari raya ini akan dibayar sebelum 1 Syawal kepada semua kakitangan kerajaan negeri kecuali  kakitangan Gred JUSA ke atas.

Seramai 9,089 kakitangan awam akan mendapat manfaat daripada keputusan ini yang melibatkan kos pembayaran sebanyak RM4.5 juta.

Selain itu, Kerajaan Negeri juga telah memperuntukkan bayaran khas sebanyak RM250 kepada 5,297 guru Kelas Agama dan Fadhu Ain (Kafa) yang akan melibatkan pembayaran sebanyak RM1.3 juta.

Menteri Besar berharap bantuan Hari Raya  ini dapat meringankan beban kakitangan awam untuk membuat persiapan menyambut Aidilfitri terutama mereka yang mempunyai ahli keluarga yang ramai.

Menteri Besar juga menasihatkan kakitangan awam dan guru KAFA supaya bersederhana dalam segala hal dan berbelanja secara berhemah mengikut kemampuan serta keperluan.

Kilang arak : UMNO melutut pada siapa.....???

on

KUALA LUMPUR, 26 Ogos: Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar bagai meludah ke langit, apabila mendakwa PAS takutkan DAP berhubung penutupan kilang arak di Selangor.
Yang Dipertua PAS Shah Alam, Khalid Samad berkata, Noh yang juga Menteri Pertanian tidak sedar bahawa perkara dibangkitkan tersebut seperti meludah ke muka sendiri.
"Saya nak tanya lah, kalau kilang Carlsberg itu tak tutup sebab PAS takutkan DAP, maka Umno waktu buka kilang tu diorang melutut pada siapa?" soalnya yang juga Ahli Parlimen Shah Alam.
Beliau menyoal demikian ketika diminta mengulas kenyataan Noh dalam wawancara dengan Malaysiakini baru-baru ini.
Noh dalam wawancara tersebut secara khusus mengaitkan nama Khalid dalam isu penutupan kilang arak tersebut.
Khalid katanya ada berjanji mahu menutup kilang arak jika Pakatan Rakyat memerintah Selangor, namun belum dibuat.
Khalid bagaimanapun menjelaskan Pakatan Rakyat Selangor masih baru dan dalam fasa memberi kefahaman kepada rakyat negeri itu dan tidak boleh bertindak melulu.
Jelasnya, lawatan ke kilang Carlsberg baru-baru ini kerana mahu bertanya sama ada pengusaha kilang tersebut mempunyai perancangan untuk berpindah tapak atau tidak.
"Berbanding Umno, mereka bangga letak kilang Carlsberg di pintu masuk Shah Alam.
"Seperti didedahkan bekas ahli Umno, Saifudin Nasution di parlimen, pemuda Umno ni 'berenang' dalam arak, sebab itu diorang tak peduli," katanya lagi.
Mengulas isu 'berbeza kitab' antara Selangor dan Kelantan yang dibangkitkan Noh, Khalid berkata bukan kitab yang berbeza tetapi suasana.
"Saya rasa Noh Omar tak mengaji Siasah Syar'iyyah, ini bukan masalah kitab berbeza, tetapi suasana dan realiti itu berbeza," katanya.
PAS Selangor, jelasnya sedang berusaha memberi kefahaman berhubung Syariat Islam termasuk kepada bukan Islam negeri itu.
"Bukan orang bukan Islam je menolak Syariat lslam sebab tidak faham, tetapi orang Islam sendiri yang menyokong Umno pun menolak.
"DAP tak halang kita memberi kefahaman Islam tetapi yang banyak halang kita dulu dan sekarang adalah Umno," katanya lagi.
Mengulas kesan kempen 'Selamatkan Selangor' yang dibuat Umno negeri itu, Khalid berkata beliau yakin rakyat Selangor adalah bijak, bermaklumat dan mampu menilai.
"Kita tak nampak akan menjejaskan kedudukan kita dan kita tidak akan halang kerja mereka," katanya.
-Harakahdaily-

Pemilihan AMK : Badrul anggap persaingan 'adik beradik'

on

KUALA LUMPUR, 26 Ogos: Pertembungan tiga penjuru pada pemilihan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) November depan seharusnya mengajak setiap ahli parti itu mengangkat semangat baru dalam PKR.

Demikian harapan salah seorang calon Ketua AMK, Badrul Hisham Shaharin ketika dihubungi Harakahdaily pagi tadi.

"Saya tidak akan umum bertanding, biarlah 'adik beradik' dalam AMK yang menentukan pemimpin mereka dengan ruang demokrasi ini.

"Ini pertandingan dalam keluarga, pertandingan adik beradik takkan perlu abang memburukkan adik atau sebaliknya," ujarnya.

Padanya, Shamsul Iskandar Md Akin telah memberi sumbangan yang termampu sejak mengetuai AMK selama ini.

Rekod kepemimpinan Shamsul menurutnya sudah tentu memberi kelebihan pada Ketua AMK itu berbanding dirinya dan seorang lagi calon Ketua AMK, Rafizi Ramli.

"Kita perlu menyuntik budaya politik baru, bukan atas atas arahan atau sentimen atau retorik semata-mata.

"Cara berkempen harus seiring dengan semangat demokrasi yang melebar dalam AMK yang memberi kuasa pada ahli.

Menurutnya inisiatif akar umbi AMK Perak mengadakan dialog calon ketua AMK menjelang pemilihan kelak adalah baru dalam parti itu dan seharusnya disambut secara sihat oleh semua.

"Seharusnya dipertemukan semua, diberi ruang yang sama, bentangkan apakah tawaran (manifesto) yang nak dibawa serta ke mana AMK ini nak dihalakan," ujarnya.

Selain itu, pemilihan AMK kali ini juga jelasnya penting dalam suasana menjelang pilihanraya Sarawak yang dijangka tidak lama lagi.

Sehingga kini menurutnya, AMK tidak mempunyai satu cabang pun di Sarawak dan tindakan segera perlu diambil.

"Sarawak tidak lama lagi akan hadapi pilihan raya tetapi tidak ada satu pun cabang rasmi AMK sedangkan AMK mesti bina jentera dan kekuatan di sana...sebab potensi kita ada di sana," tambahnya.

-Harakahdaily-

Zakaria tidak tunduk kemahuan Zahid

on

Kontroversi doa khutbah JumaatPETALING JAYA: Khatib Zakaria Ahmad berkata tiada keperluan baginya untuk memohon maaf secara terbuka kepada Yang Dipertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.
"Tiada keperluan untuk saya memohon maaf kerana perkara ini telah dipolitikkan," kata beliau yang mencetuskan kontroversi kerana berdoa untuk Ketua Menteri Pulau Pinang ketika bacaan khutbah kedua Jumaat di sebuah masjid di negeri itu baru-baru ini.
Beliau berkata demikian ketika dihubungi Free Malaysia Today hari ini berikutan desakan memohon maaf ini dibuat oleh Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
Sambil mempertahankan tindakannya itu, beliau mendakwa isu tersebut sengaja dipolitikkan malah doa yang dibacakan berbentuk umum walaupun tidak menyebut nama Yang Dipertuan Agong.
"Bagi saya tidak perlu memohon maaf secara terbuka, sedangkan saya tidak bersalah dalam isu ini. Saya tidak gentar, saya benar dan betul. Saya sebut secara umum, tidak menyebut nama Yang Dipertuan Agong bukanlah derhaka.
Zahid harus bantu laksana hukum hudud
"Benda ini perlu dihentikan, kerana mereka sengaja memperbesar dan mempolitikkan isu ini," katanya.
Beliau menasihatkan Zahid agar memfokuskan hal-hal yang lebih penting berbanding isu tersebut.
"Zahid sebahagian daripada ahli majlis agama…..sepatutnya dia bantu kerajaan untuk laksanakan hukum hudud. Itu lebih penting, sebab hudud dapat membantu mengurangkan kes-kes jenayah yang semakin meningkat kini.
"Beliau patut bantu selesaikan masalah lain, bukan cuba memperbesarkan isu ini. Cukup-cukuplah, ini bulan puasa…," kata beliau.
Berhubung tindakan saman, beliau berkata ia masih dalam proses dan akan dilakukan selewat-lewatnya pada minggu hadapan.
Zahid dilaporkan semalam berkata, khatib yang dikaitkan dengan isu itu diminta membuat permohonan maaf secara terbuka kepada Yang Dipertuan Agong.
Beliau juga berharap agar Majlis Fatwa Kebangsaan dapat membuat satu keputusan rasmi berkaitan perkara tersebut.

Hubungan KJ Dan Nori Dingin.......???

on

q

Dah lama juga Satu Hala tidak menulis mengenai Khairy Jamaluddin atau lebih dikenali seantero Malaya sebagai KJ. Dan kini semakin popular dengan nama Si Kitol pula.
Tiba-tiba baru-baru ini Satu Hala dapat satu khabar yang boleh disifatkan agak mengemparkan melibatkan KJ dan isterinya Nori Abdullah.
Hendak tahu tak...dengar cerita Nori dan KJ sudah tidak bertegur sapa....dan ada pihak kata dah tak duduk serumah pun.
Sumber berita.....sepupu KJ sendiri yang keje di Kedutaan Amerika Syarikat, Leni Abdul Latif....(sorry Leni, kena dedahkan).
Leni tak leh nak marah pasal mulut tempayan dia yang duk bercerita sana sini pasal rumah tangga KJ.
Ok...sambung balik.....
Hubungan dingin KJ dengan Nori agak nyata baru-baru ini apabila salah seorang pakcik KJ meninggal dunia, Nori datang asing, lambat dan tidak bertegur langsung dengan KJ.
Mereka-mereka yang hadir majlis pengebumian itu dapat melihat yang KJ dan Nori tak bertegur bukannya pasal itu majlis ada orang meninggal dunia, tetapi memang tak bertegur jenis masalah rumah tangga punya.
Kalau ikut mulut Leni, dah lama kedua mereka tak bertegur sapa....sebab itu kot dah lama kita pun tak tengok gambar KJ dengan Nori bersama.
Secara tepat takda siapa tahu punca jadi camtu....tapi mungkin pasal Maya Karin........
Apa pun, kepada KJ....dah la anda gagal sebagai Ketua Pemuda....janganlah gagal sebagai suami dan bapa pula.....
  
-Malaysia-Instinct.com-

Tubuh Parti Cinta Sabah: PKR gantung 12 ahli

on

Jawatankuasa Disiplin PKR mencadangkan 12 anggotanya digantung keahlian satu tahun ekoran aduan penglibatannya dalam penubuhan Parti Cinta Sabah.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution berkata pejabatnya pada 25 Ogos telah menerima hasil siasatan itu yang mengesahkan berlakunya perlanggaran disiplin mengikut Fasal 27.7 perlembagaan PKR.

Menurut fasal itu, setiap anggota hendaklah patuh kepada perlembagaan parti, menjalankan dasar-dasar parti dan memelihara nama baik parti.

Menurut Saifuddin lagi, hukuman itu hanya akan berkuatkuasa tertakluk kepada perakuan mesyuarat majlis pimpinan pusat yang akan bersidang pada 29 Ogos ini.

"Pada masa yang bersama 12 penama tersebut mempunyai hak untuk mengemukakan rayuan dalam tempoh 14 hari bermula dari 29 Ogos nanti," katanya.

Kesemua 12 pemimpin itu ialah Daniel John Jambun, Awang Ahmad Sah, Moses @ Mozes Michael Iking, Nicholas James Guntobon, Paul Kerangkas, Slyvester @ Balon Mujim, Innocent Makajil, Nasir Samie, Harry Kujukok Manisit, Rubbin Guribah, Gosibin Yosundang, Guandee Kohoi.

SPYSHOT PROTON WAJA BARU.......???

on

Tentu ada yang teruja untuk melihat Proton Waja baru ini yang akan dilancarkan lepas Aidilfitri. Model Waja Lancer ini tentu akan memikat generasi muda, apatah lagi ia lebih murah rm20,000 daripada model asas Mitsubishi Lancer berkenaan.

Berikut foto spyshot lancer yang sedang diuji dengan lambang Mitsubishi ditampal atau ditutup.
16
14
okok
17
ini pula lakaran grafik model waja. pemukanya berasaskan model persona dan saga..wajalancer-theo-1-450x348
wajalancer-theo-2-450x201

SEKOLAH VERNAKULAR : Cakap le bahasa yang ramai orang faham......

on

Tetap mansuhkan sekolah vernakular - MPM.

0111

PETALING JAYA: Majlis Perundingan Melayu (MPM) kekal dengan pendirian mereka agar sekolah vernakular dimansuhkan walaupun cadangan itu mendapat reaksi negatif daripada beberapa pihak termasuklah Pergerakan Pemuda MCA dan MIC.
Menurut ahli jawatankuasa MPM, Dr Zubir Harun pemansuhan sekolah vernakular itu kerana mahu mewujudkan sekolah integrasi nasional yang lebih baik.
"Kita mahu wujudkan lebih banyak sekolah integrasi nasional…..maka kita lihat cadangan ini perlu dilaksanakan. Tetapi ia terpulang kepada kerajaan sama ada mahu melaksanakannya atau tidak. Ia hanya cadangan daripada pihak kami," katanya ketika dihubungi Free Malaysia Today.
Katanya, cadangan pemansuhan itu turut melihat contoh negara-negara maju lain yang hanya mewujudkan sekolah satu aliran berbanding di Malaysia.
Beliau mahu orang ramai melihat cadangan ini dari sudut positif memandangkan ramai pelajar-pelajar Cina yang tidak mahir menggunakan bahasa ibunda – Bahasa Melayu.
Perkara ini cukup dikesalinya sambil mempersoalkan mengenai tahap bahasa pelajar-pelajar terbabit dalam penggunaan bahasa ibunda.
Singapura tiada sekolah vernakular
"Cadangan ini melihat contoh negara maju lain seperti Singapura yang tiada sekolah vernakular tapi mereka menggunakan sekolah 1 aliran – Bahasa Inggeris.
"Hanya Malaysia masih wujud sekolah vernakular (Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil). Tetapi lihat sahaja pelajar Cina yang tidak mahir berbahasa Melayu…apa akan jadi kepada masyarakat kita kelak?" soalnya.
Zubir menjelaskan cadangan itu timbul ekoran kenyataan dikeluarkan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang mahu 30 peratus ekuiti Bumiputera dimansuhkan dalam Dasar Ekonomi Baru (DEB).
Malah Dr Chua juga turut mendesak agar kerajaan menambah peruntukan kepada sekolah aliran Cina kerana mendakwa pertambahan murid di samping kepentingan berbahasa Mandarin bagi menarik pelabur dari China.
"Sedangkan dalam perlembagaan termaktub bahawa hanya sekolah kebangsaan layak terima peruntukan kerajaan. Sekolah Agama yang sepatutnya dapat peruntukan juga tidak menerimanya," katanya yang juga merupakan Naib Presiden Perkasa.
"Jika banyak reaksi negatif diterima, kami sedia berbincang dengan MCA berhubung perkara tersebut," katanya lagi.

Joe Radzwil, Aida Rahim cerai talak satu

on

PETALING JAYA: Joe Radzwil menceraikan bekas isterinya Aida Rahim dengan talak satu di Mahkamah Syariah di sini, pagi ini.
Lafaz itu dibuat dihadapan Hakim Syarie Ghazali Ahmad selepas kedua-dua pihak bersetuju bercerai secara baik.

Muktamad: Felda diarah bayar peneroka RM11 juta

onSelepas lebih sepuluh tahun, akhirnya 354 peneroka Felda Kemahang Tiga dari Kelantan mendapat khabar gembira apabila Mahkamah Persekutuan hari ini mengarahkan Felda membayar mereka RM11 juta kerana menipu peneroka berkenaan berhubung gred buah kelapa sawit.
Mahkamah Persekutuan Putrajaya menolak permohonan Felda yang mencabar keputusan yang dibuat oleh panel lain, mahkamah itu yang sebelum ini mengketepikan rayuan berkenaan.
Lebih 150 peneroka hadir pada perbicaraan yang penuh sesak ini manakala ratusan lagi berhimpun di luar menantikan penghakiman. Kebanyakan mereka mengagahi perjalanan lebih sembilan jam dari Kelantan untuk mencari keadilan.

Dengan penghakiman hari ini, setiap peneroka itu dijangka menerima RM25,000 hingga RM30,000 setiap seorang.

Keputusan hari ini mempunyai implikasi besar ke atas Felda dan kerajaan kerana ia akan menyaksikan lebih banyak saman difailkan dan mengugat kepercayaan sebelum ini bahawa penubuhan agensi kerajaan itu oleh perdana menteri kedua, Tun abdul Razak Hussein bagi meningkatkan kebajikan masyarakat bumiputera dengan menaikkan taraf hidup mereka sebenarnya mempunyai kepincangan.
Keputusan sebulat suara

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sherif, yang mengetuai panel tiga hakim, menolak permohonan Felda berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan sebelum ini yang mengetepikan permohonan Felda membuat rayuan terhadap perintah Mahkamah Tinggi Kota Baharu supaya agensi itu membayar RM7.8 juta ganti rugi dan faedah kepada peneroka-peneroka itu.

Panel hakim, yang turut terdiri Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusoff dan Datuk Seri Md Raus Sharif, mendapati mahkamah itu tidak dapat membenarkan permohonan itu kerana ia tidak mempunyai bidang kuasa menyemak semula keputusan awalnya.
Menurut Alauddin, keputusan sebulat suara itu dibuat kerana mahkamah hari ini tidak mempunyai jurisdiksi untuk mengkaji keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan sebelum ini.

"Justeru, rayuan itu ditolak."

Mahkamah juga memerintahkan Felda membayar kos perundangan sebanyak RM20,000.
Mahkamah Tinggi Kota Baharu memerintahkan Felda membayar RM7.8 juta bersama faedah kepada peneroka-peneroka itu setelah peguam agensi itu gagal hadir di mahkamah semasa saman itu didengar, dan mahkamah membuat keputusan memihak kepada peneroka selepas mendengar keterangan saksi-saksi mereka.
Jumlah meningkat

Jumlah itu kemudiannya meningkat kepada RM11 juta bersama faedah terkumpul.
Pada 19 Januari lalu, Mahkamah Persekutuan enggan membenarkan Felda untuk merayu dan mengarahkannya supaya membayar pampasan kerana menipu 354 peneroka sejak 1995.

Panel tiga orang hakim ketika itu diketuai oleh Tun Zaki Azmi yang sebulat suara enggan membenarkan Felda membuat rayuan.
"Mahkamah puas hati bahawa tiada mana-mana bahagian dalam undang-undang bagi perkara ini disemak semula oleh mahkamah ini. Kami mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan," kata Zaki dalam penghakiman lisannya.

Dua lagi panel hakim tersebut ialah Datuk Gopal Ram dan Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin.
Peneroka menamakan Felda, pengurus tanah rancangan tersebut, Ibrahim Ismail (telah meninggal dunia) dan Felda Palm Industries Sdn Bhd sebagai defenden.

Mereka diwakili oleh peguam Wan Rohimi Wan Daud dan Yusfarizal Yusoff.

Satu lagi agenda untuk duduki kerusi MB

on

Jamil Khir anggap Nurul Izzah berdosa buruk negara


Mereka yang memburukkan negara sendiri dengan niat menimbulkan kekacauan disanggap berdosa, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

"Kita kena sayangkan dan cintakan negara kita dan perlu bersedia dalam mempertahankan negara kerana ia merupakan satu jihad dan sudah pasti ganjarannya untuk orang yang berjihad ini juga besar.

"Maka, kalau besar ganjarannya, besarlah juga kesalahannya apabila seseorang itu memburukkan negaranya sendiri, maruah negara, di tempat orang dengan harapan negara akan jadi huru-hara," katanya.
Beliau memberitahu pemberita demikian di majlis penyampaian sumbangan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) kepada pesakit di hospital-hospital di Wilayah Persekutuan hari ini.

Jamil Khir diminta mengulas laporan bahawa ahli parlimen LembahPantai daripada PKR, Nurul Izzah Anwar, yang didakwa mengeluarkan kenyataan yang menjejaskan imej dan maruah negara dalam satu temubual dengan sebuah akhbar Indonesia baru-baru ini.
Dalam temubual itu Nurul Izzah didakwa telah menyebarkan maklumat tidak tepat mengenai dasar baru ekonomi serta memperkecilkan keupayaan kapal selam negara ini.

Terdahulu, Jamil Khir menyampaikan sumbangan Aidilfitri daripada MAIWP berjumlah RM1.4 juta kepada Hospital Kuala Lumpur, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Hospital Putrajaya, dan sumbangan RM20,000 kepada Hospital Nukleus di Labuan.

Katanya, sumbangan itu selain bagi membantu pihak hospital membeli peralatan perubatan, juga diagihkan kepada tabung kebajikan perubatan hospital bagi membantu pesakit yang kurang berkemampuan menyambut Aidilfitri.

Tahun ini MAIWP membelanjakan RM1.32 juta mbagi membantu 519 orang daripada golongan asnaf yang menghidapi penyakit kronik.

- Bernama

Keluarga 4 remaja simbah cat di surau minta maaf

on

Keluarga empat remaja yang ditahan berhubung kes simbah cat dan baling botol arak di Surau Taman Pulai Impian di Seremban, memohon maaf kepada masyarakat Islam atas perbuatan anak mereka.

Cheng Kok Foo, 38; Wong Seow Wai, 43; Loh Teck Ai, 53 dan Leong Foong Kuen, 53, masing-masing memohon maaf dan bersalaman dengan pengerusi jawatankuasa surau itu, Mohd Hasbi Ismail, dalam satu pertemuan anjuran MCA Negeri Sembilan di surau itu, pagi ini.

NONETurut hadir, pengerusi MCA Negeri Sembilan, Datuk Dr Yeow Chai Thiam dan ketua Umno Cawangan Taman Panchor Jaya, Arshad Jawi.

Ibu bapa kepada empat suspek itu memohon maaf kepada seluruh umat Islam, khasnya di taman perumahan itu, di atas perbuatan anak mereka yang telah menyinggung perasaan umat Islam.

Mereka melahirkan rasa kesal dan dukacita dengan kejadian itu yang mereka anggap sebagai satu kesalahan besar.

Mohd Hasbi pula berkata, beliau dengan rasa hati terbuka menerima permohonan maaf itu.

"Saya harap selepas ini mereka dapat membentuk dan mengubah sikap anak mereka agar perkara ini tidak berulang. Nasihatkan mereka jalan yang benar terutama sekali dalam soal agama kerana ia cukup sensitif," katanya.

Katanya, beliau menghormati usaha yang dilakukan oleh MCA kerana ia telah dapat meredakan ketegangan kaum.

"Perkara ini tidak sepatutnya berlaku ke atas mana-mana rumah ibadat. Isu ini adalah isu sensitif yang telah menyinggung perasaan umat Islam di negara ini," katanya.

NONEYeow berkata, beliau merasa bertanggungjawab untuk menenangkan keadaan.

"Demi perpaduan kaum, saya mengatur pertemuan ini supaya mereka yang terbabit memohon maaf. Perkara ini berlaku kerana empat suspek terbabit tidak faham dan tidak sangka perkara ini sensitif. Ini adalah satu pengajaran agar kita sentiasa meningkatkan perpaduan di antara kaum," katanya.

Yeow berkata, MCA akan menganjurkan majlis berbuka puasa Jumaat ini di surau tersebut di mana kira-kira 500 jemputan dari pelbagai kaum dijangka hadir.

Selasa lalu, polis menahan empat remaja berusia 16 dan 18 tahun untuk membantu siasatan polis berhubung kejadian itu. Mereka kini ditahan reman selama empat hari.

- Bernama

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List