DARI MATA PENA MOHD SAYUTI OMAR...Marah Tengahari......???

on Nov 9, 2010

Zaid Kembali Ke Zaman Mabuk!


SAYA sangat berdoa dan berharap semoga Zaid Ibrahim tidak mabuk apabila beliau membuat kenyataan dalam sidang media khas di rumahnya hari ini yang menyalahkan Anwar Dan Azmin yang menyebabkan PKR menjadi punca masalah dalam parti berkenaan. Saya berkata begitu kerana beliau sudah ke Makkah dan sudah bertaubat untuk tidak melakukan dosa-dosa besar dan dosa-dosa kecil.

Apalah rasionalnya Zaid menyalahkan Anwar dan Azmin berhubung kemalangan yang diterimanya hari ini? Beliau telah melepas semua jawatan dan menarik diri dari bertanding jawatan timbalan presiden. Kononnya beliau berbuat begitu kerana tidak percaya kepada PKR, tentunya kepada Azmin dan juga Anwar Ibrahim.

Sesiapa pun tidak menafikan Anwar ada melakukan kesilapan, dan begitu juga dengan Azmin. Tetapi apakah orang boleh mempercayai kalau Zaid sekudus ahli syurga yang cuba hendak memperbetulkan PKR? Apakah Zaid tidak ada kesalahan? Sejarah penglibatanya dalam politik sudah diketahui umum. Kalau beliau umpama malaikat Subuh pasti Umno tidak memecatnya. Sejahat-jahat Umno tentulah Zaid lebih jahat dari parti berkenaan.

Sebagai ahli beliau berhak untuk membuat kritikan dan teguran. Tetapi teguran terbuka dan melampau adalah tidak betul dan bukan menggambarkan seorang yang profesional seperti mana profesyen beliau sebagai pengamal undang-undang. Sikap marahkan nayamuk membakar kelambu adalah bodoh.

Pada saya Zaid tidak berhak untuk mengeluarkan kenyataan demikian. Ia bukan satu penyelesaian. Kalau dia masih berharap untuk meperbaiki PKR caranya bukan begitu. Zaid perlu ingat dan sedar diri bahawa sewaktu rumah PKR di bina beliau berada jauh dari pembinaan itu. Bahkan beliau berada di sebelah sana. Sumbangan Zaid kepada PKR dan juga reformasi tidak sampai sekacip pinang pun.

Sesudah rumah siap baru dia mendekati PKR. Itupun selepas dipecat dari Umno. Beliau menggunakan alasan Umno korup, tidak demokratik maka beliau 'keluar' dari Umno. Betulkah? Hati yang tenang dan jiwa yang mulia dapat mengukur sejauh mana dakwaan itu. Saya percaya kalau beliau keluar dengan cara dipecat itu, kerana beliau tidak ada peluang berada dalam Umno. Jalannya dalam Umno untuk menuju ke Putrajaya sudah tertutup. Saya yakin kalau beliau PM beliau akan kekal dalam Umno dan sedia hanyut bersama noda dan dosanya asalnya dia berkuasa.

Zaid telah menyerlahkan nafsunya untuk jadi perdana menteri. Itu tidak menjadi masalah, setiap orang menyertai politik inginkan jawatan itu. Tetapi jangan cuba naik dengan memperalatkan orang lain dan bila gagal menyalahkan orang lain pula. Sebesar ulat dalam tahi pun Zaid tidak menyatakan kesalahan dan kecacatan yang ada kepadanya.

Celaru atau tidak PKR, Anwar, Azmin dan rakan mereka yang lain ternyata bejaya meletakkan PKR ke puncak yang dirundui oleh Zaid. PKR berjaya menawan empat buah negeri bersama Pas dan DAP. Bukankah atas kejayaan itu maka Zaid terkindir-kindir dan terkenyeh-kenyeh untuk memasukinya?

Kerana percaya PKR lebih baik dari Umno itulah maka Zaid hadir untuk menumpang kemudian mengakarkan diri kemudian menguasai diri dalam PKR. Kenapa selepas beliau merasakan hendak kalah dalam pertandingan yang penuh tektikal itu baru nampak yang PKR buruk dan huduh. Tidakkan sepanjang pertandingan itu Zaid juga turut sama melakukan kegiatan yang huduh dan buruk? Cara hanya nampak salah orang dan melindungi salah kita, tidak betul dong.

Hari ini dia buat kenyatan akhbar bersama penyokongnya. Apakah natijah kepada tindakan Zaid itu. Ia sesuatu yang menyedihkan. Baik-baik penyokong itu dulu bersetia dengan PKR, kini sudah berpecah. Penyokong itu akan ikut jejak langkah Zaid. Bukankan Zaid ini sebagai agen pemecah belah?

Saya rasa PKR rela hancur dari melacurkan diri untuk orang seprti Zaid ini. Iya sekali lagi dikatakan kalau Zaid merasakan dia kuat, mulia dan bersih umpama baru jelma dari syurga cubalah tubuh parti sendiri dan ajak sekalian penyokongnya itu. Ingatlah Zaid dan sesiapa pun bahawa kekayaan dan ego tidak akan dapat membeli seorang hamba yang berprinsip dan ikhlas dalam perjuangan. Duit hanya sesuai untuk dihemburkan dalam pesta syaitan saja.

MSO

KEADILAN UNTUK SEMUA.......MANA...........???

on

Sudah Muak Dengan Retorik Anwar..Mana Dia Keadilan Untuk Semua???

         

Anwar dah usang. Lepas tu tuduh orang yang kritiknya dipergunakan oleh Utusan atau UMNO (sini). Apa kes pemimpin macam ni. Lebih baik berundurlah. Biar tokoh muda yang gantikan beliau. Beliau sudah tak relevan. Bukan kerana marahkan beliau, tapi kerana kemahuan masyarakat. Bab kata Dr Asri, iaitu kegagalan Anwar mengendali rakyat bawahan dan mempengaruhi rakyat tentang idea yang dibawanya, menyebabkan beliau perlu berundur. Nah Anwar. usahkan rakyat bawahan nak ikut anda, ahli PKR sendiri pun lompat sana-sini. Itu belum lagi bab idea yang dibawa oleh Ketua Umum PKR ini, hanya retorik semata-mata.


Apa yang saya kesalkan di sini ialah sikap Anwar dalam isu pemilihan PKR. Anwar telah berkata beliau tidak akan melayan serangan daripada luar parti dan mereka yang tidak dapat menerima kekalahan.
Nah Anwar. Pemimpin jenis apa ya anda ini. Kenapa tak nak layan 'serangan' yang sarat dengan bukti-bukti dan fakta-fakta. Kalau anda seorang yang benar-benar menjunjung prinsip keadilan, anda perlu lantik seorang hakim yang benar-benar bebas untuk siasat semua aduan. Bukannya menafikan dan hina orang lain. Ini ke pemimpin PR. Habuk pun tara. Memang Anwar boleh dikelaskan sebagai dinosaur politik. Saya sebenarnya setuju dengan kata-kata Zaid Ibrahim (jangan kata saya dibeli oleh Dato' Zaid pula)..

"Seperti sekarang, beliau juga gagal memimpin pembangkang ke depan dengan polisi baru; seperti mana dia gagal pada 16 September; seperti mana dia gagal mengekalkan keutuhan (gabungan Pakatan Rakyat) di Perak dengan membiarkan MP PKR berpaling tadah; seperti mana pembangkang dimalukan dan menjadi tidak keruan di Batu Sapi.
"Perlu diiktiraf bahawa Pakatan Rakyat tidak akan berkembang dengan Anwar sebagai terajunya.- Zaid Ibrahim

Tak berkembang maknanya jumud. Kalau telur larvar tak berkembang menjadi rama-rama, manakan jadi rama-rama itu. Macam PR juga. Kalau tak berkembang dan asyik retorik sahaja, sudah pasti harapan rakyat nak tawan Putrajaya, adalah angan-angan mat jenin sahaja. Satu jalan je, singkirkan Anwar, dan lantiklah tokoh yang segar dan mempunyai aura...


Sumber Dari.....

Chegu Bard akui pernah hantar bantahan rasmi.......???

on


PEMILIHAN PKR TERUS PINCANG. CHEGU BARD AKUI PERNAH HANTAR BANTAHAN RASMI


Calon Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Badrul Hisham Shaharin yang juga dikenali sebagai Chegu Bard hari ini mengakui pihaknya ada menghantar bantahan rasmi kepada Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Menurut Chegu Bard, beliau telah mengemukakan dokumen bantahan rasmi kepada Ibu Pejabat PKR yang didedahkan oleh individu misteri kepada FMT sebelum ini, kira-kira dua minggu lalu sebelum bermulanya pemilihan ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP).

"Aduan rasmi itu sebenarnya dah lama dihantar, semasa pemilihan MPP belum mula lagi, tetapi sehingga sekarang tidak ada sebarang tindakan diambil.

"Pihak kami juga tidak menerima sebarang maklum balas dari JPP (Jawatankuasa Pemilihan Pusat) berhubung status aduan itu".

Demikian beritahu beliau kepada FMT ketika diminta mengulas pendedahan dokumen bantahan rasmi yang didedahkan kepada FMT oleh sumber yang mendakwa dirinya sebagai kakitangan Ibu Pejabat PKR.

Ketika ditanya kemungkinan beliau mengenali individu yang membocorkan dokumen terbabit, beliau memberitahu sehingga kini beliau tidak dapat memikirkan mana-mana individu yang berkemungkinan.

"Saya belum dapat gambaran jelas tentang apa yang anda beritahu ini.

Tadi, saya cuma mengetahui perkara ini apabila diberitahu oleh seorang teman yang menghubungi saya tetapi masih belum sempat baca laporan yang disiarkan itu," kata beliau lagi.

Beliau juga memberitahu sehingga kini pihaknya tidak bercadang untuk mendedahkan kepada media berhubung bantahan-bantahan yang telah dibuat pihaknya.

Sedia dokumen bantahan

Sementara itu, calon ahli AMK Pusat, Zulkifli Ibrahim turut mengakui beliau bertanggungjawab menyediakan dokumen bantahan tersebut untuk dimajukan kepada ibu pejabat parti.

Beliau yang namanya ditulis dalam surat tersebut sebagai Ketua Penyelaras Kempen Anak Muda Penerus Perjuangan Reformasi turut tidak dapat menjangka mana-mana individu dari Ibu Pejabat PKR yang mendedahkan dokumen bantahan tersebut.

"Saya tidak dapat mengesyaki sesiapa di HQ (ibu pejabat). Tak semua kakitangan di sana saya kenal. Tetapi nampak jelas yang dia melihat kepincangan berlaku dalam pemilihan parti.

"Mungkin untuk langkah berjaga-jaga, jadi sebab itulah dia mahu merahsiakan indentitinya," ulas Zulkifli lagi.

Sebelum ini, FMT telah menerima satu dokumen bantahan rasmi yang didakwa tiada tindakan diambil oleh JPP dalam Pemilihan PKR daripada individu yang mendakwa dirinya sebagai kakitangan Ibu Pejabat PKR. -FMT

KAN AKU DAH KATA....SAIFUDDIN BERAT SEBELAH..........???

on

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata setakat ini hanya enam aduan rasmi diterima berhubung perjalanan pemilihan pimpinan tertinggi PKR.

Sekali gus, beliau menyisihkan dakwaan dua calon timbalan presiden, Datuk Zaid Ibrahim dan Mustaffa Kamil Ayub sebelum ini bahawa lebih banyak aduan dibuat terhadap perjalanan pemilihan PKR.

"Di tengah hiruk pikuk ini, jawatankuasa pemilihan pusat hanya terima enam aduan secara rasmi.

"Kenapa masih riuh di luar sedangkan hanya enam aduan diterima," kata Saifuddin dalam sidang media di ibu pejabat parti itu petang ini.

Jelasnya, tiga daripada aduan tersebut masing-masing diterima dari Pulau Pinang, Kelantan dan Negeri Sembilan.

Katanya, pemilihan juga akan diteruskan di sebanyak 133 cabang lagi. -mk


Pemilihan pusat PKR tetap diteruskan, kata SU Agung

Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan meneruskan pemilihan langsung yang berlangsung sekarang meskipun menerima kata dua dan dipertikaikan dua calon timbalan presiden ekoran dakwaan wujudnya manipulasi dan kecacatan dalam proses pengundian.

Ketika menyatakan pendirian tegas parti itu petang, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail juga menolak dakwaan Datuk Zaid Ibrahim bahawa proses pengundian pemilihan pusat telah dimanipulasi.

“Adakah ini akan memberi kesan ke atas proses (pemilihan)? Tidak, kami menerima sokongan kuat daripada akar umbi,” kata beliau pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini.

Proses pengundian yang bermula dua minggu lalu akan berakhir 21 November ini.

Saifuddin juga menegaskan bahawa daripada 87 bahagian yang telah selesai mengadakan pengundian, Zaid menang di 38 cabang manakala Azmin Ali pula di 37 cabang.

Dalam pada itu seorang lagi calon timbalan presiden Mustaffa Kamil Ayub, yang memberikan kata dua kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) pagi tadi, menang di 11 cabang.

“Jika ada (unsur) manipulasi, beliau (Zaid) tidak akan menang di satu cabang pun,” kata Saifuddin. -TMI


Ulasan GB

1) Saifuddin berkata, "kami menerima sokongan kuat daripada akar umbi", jika benar dapat sokongan kuat dari akar-umbi, kuat yang macamana? Bukan beliau sendiri mendedahkan 38 cabang menyokong Zaid dan hanya 37 cabang menyokong Azmin? Kuat apanya? Bukankah sokongan akar umbi kuat pada Zaid?

2) Betulkah hanya 6 aduan rasmi? Sedangkan kenyataan media calon Timbalan Presiden mendedahkan hari ini terdapat 162 aduan?


Integriti JPP amat dipersoalkan sehingga terdapat lebih 162 aduan yang diantara lain berkenaan tindakan-tindakan ahli-ahli JPP dan pengawas-pengawas pemilihan yang bertindak memihak, berat sebelah malah terlibat dalam penipuan undi.


Bab itu pun masih nak menipu Saifuddin?

3) Saifuddin berkata lagi: “Jika ada (unsur) manipulasi, beliau (Zaid) tidak akan menang di satu cabang pun,”. Main kasar nampak. Itulah jawapan yang sama Saifuddin beri semasa tewasnya YB Kamarul Baharin bin Abbas di cabang Port Dickson. Kata Saifuddin kalau kita ada manipulasi tentu YB kamarul Bahrain tak kalah.

Jawapan saya, kamu malang kerana kamu tak dapat nak mempengaruhi semua. Penipuan kamu tidak menyeluruh. Kerana Tuhan itu Maha Kaya dan Maha Berkuasa, menyekat laluan kamu untuk menipudaya. Dan kini Allah akan mendedahkan lagi kepincangan dan konspirasi kamu-kamu di pimpinan tertinggi.

Jawapan Saifuddin itu sama dengan jawapan UMNO satu ketika dulu bila UMNO membela SPR kononnya SPR bertindak adil dan telus. Kata mereka, "jika SPR tidak adil, pembangkang tak boleh menang walau satu kerusi pun di Parlimen, tak boleh rampas satu negeri pun di negara ini."

Kemudian apa jawapan kita masa itu?

Kita kata, jika SPR benar-benar telus dan adil, kita dah jadi pemerintah Malaysia pada hari ini!

So Saifuddin, janganlah nak kelentong berlebih-lebihan. 

Kamu boleh berdegil untuk meneruskan pemilihan. Tetapi Mustaffa dan Zaid juga berhak untuk meneruskan tindakannya. GB berdoa agar Allah memenangkan Zaid dan Mustaffa yang sedang dizalimi oleh sebab sifat kebinatangan pimpinan tertinggi PKR termasuk kamu Saifuddin untuk memenangkan calon pilihan kamu, Azmin namanya. 


Prof Aziz Bari :- Zaid Ibrahim Kurang Cerdik Berpolitik......???

on

Sebagai seorang ahli politik yang bergerak dalam satu pasukan, Datuk Zaid Ibrahim tidak boleh sewenang-wenangnya bertindak melulu hanya kerana tidak berpuas hati tentang beberapa perkara dalam parti lalu membuka ruang kepada musuh untuk menyerang PKR dan Pakatan Rakyat, ujar Prof Dr Abdul Aziz Bari.

“Sebagai ahli parti beliau boleh bercakap apa yang dia hendak. Tetapi saya rasa sebagai pemain dalam pasukan dia kena bertanggungjawab dan cerdik sikitlah. “Jadi saya tidak fikir apa yang dilakukan oleh Zaid itu sebagai tindakan yang bijaksana. Maknanya dia tidak puas hati, dia bakar kapal,” ujar Aziz.

Aziz yang juga pensyarah undang-undang berkata, Zaid perlu bertindak profesional jika ada pun ketidakpuasan hati dalam isu pemilihan parti misalnya, kerana sebagai seorang yang dikatakan komited dengan perjuangan, tindakan beliau juga hendaklah rasional dan mendokong perjuangan parti.

Menurut Aziz, semua maklum dalam soal pemilihan ada kelemahan kerana ini kali pertama dan PKR berhadapan dengan ahli-ahli yang tidak biasa dengan proses ini selain daripada sabotaj luar dan sebagainya, dan dia(Zaid) kena bersabarlah.

“Sebagai seorang yang kononnya komited dengan perjuangan mendemokrasikan Malaysia baru, dia tidak sepatutnya mengambil jalan ini kerana ini akan menjadi bahan kepada musuh-musuh atau mereka yang tidak mahu berubah ini.

“Jadi saya rasa Zaid telah tersilap besar dan dia dengan tidak semena-mena menyediakan peluru untuk mereka yang tidak suka demokrasi, yang tidak suka pembaharuan Malaysia,” tambah Aziz lagi.

Selepas membuat keputusan mengejut semalam dengan meletakkan semua jawatan dalam parti dan menarik diri dari pemilihan PKR, bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri itu hari ini, turut mengecam supaya Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan calon Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berundur dari parti. 

Ia turut mengundang reaksi dari Aziz. “Siapa dia untuk menyuruh orang lain keluar. Dia boleh kata begitu sebagai seorang ahli parti tetapi saya fikir satu perkara yang lucu lah apa yang dia minta itu. Orang akan kata, siapa Zaid untuk menyuruh Datuk Seri Anwar keluar dari parti.

“Datuk Zaid kena tahu siapa dia. Jangan semberono, main hentam sahaja. Apa yang berlaku ini pun tidak begitu ceria untuk masa depan dia dalam politik,” kata Aziz lagi.

Tambah Aziz, walaupun beliau tidak mengetahui sepenuhnya apa yang berlaku dalam parti itu, namun beliau percaya, bahawa setiap ahli parti mestilah mempunyai iltizam yang kuat untuk membawa perubahan kepada negara dan tidak goyah ketika berhadapan dengan masalah. Dalam nada sinis, Aziz seolah-olah memberi peringatan kepada Zaid agar kembali merenung matlamat asal pemimpin itu.

“Saya rasa kita sepatutnya tidak lupa dengan gambar besar untuk membebaskan Malaysia daripada rasuah, daripada penipuan,daripada tekanan, daripada ISA dan sebagainya. Dan saya rasa, apa yang Zaid lakukan hari ini, ialah sesuatu yang berlawanan dengan apa yang disebut sewaktu meninggalkan Umno. “Sepatutnya sebagai seorang yang komited dengan parti dan perjuangan, dia semestinya tidak buat begitu,” jelasnya kepada Tv Selangor.

Bahkan menurut Aziz, tindakan seumpana itu menjadikan Zaid tidak ada bedanya dengan mereka yang keluar dari PKR kerana tidak mempunyai semangat juang dan matlamat yang jelas dalam parti. Malah ujarnya, tindakan kurang bijaksana Zaid itu tidak akan meninggalkan sebarang kesan kepada parti melainkan kepada diri beliau sendiri.

” Dalam jangka masa panjang saya rasa tidak ada apa-apa. Sedangkan orang seperti Datuk Onn Jaafar dan orang seperti Tengku Razaleigh Hamzah sekalipun, tidak jadi apa setelah meninggalkan parti mereka, jadi siapalah Datuk Zaid ini kan…. Saya tidak fikir apa yang dilakukan beliau mendatangkan masalah pada parti. Saya rasa yang menerima risiko negatif itu dia sendiri,” katanya.

Keputusan rasmi: Azmin, Izzah masih mendahului calon lain

on

zaid ibrahim dan azmin aliPETALING JAYA: Setelah 87 cabang selesai membuat pemilihan pada ahad lalu, naib presiden PKR Azmin Ali masih mendahului calon lain dalam pertandingan jawatan timbalan presiden dengan mendapat 6,467 undi.
Manakala pesaing terdekatnya Datuk Zaid Ibrahim yang membuat kejutan mengumumkan untuk menarik diri semalam berjaya memperoleh 3,988 undi.
Keputusan rasmi yang diterima daripada laman web rasmi PKR, menyaksikan undi majoriti antara Azmin dan Zaid kini 2,479 undi.
Seorang lagi calon timbalan presiden Mustaffa Kamil Ayub masih ketinggalan dengan hanya mendapat 1,215 undi.
Bagi jawatan naib presiden pula ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar turut mendahului calon senior lain dengan mengumpul 6,518 undi.
Beliau diekori rapat oleh empat calon lain yang Pengarah Strategik Tian Chua dengan (5,115), Pengarah Pilihan Raya Fuziah Salleh (4,509), Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mansor Othman (4,269) dan ahli parlimen Padang Serai N Gobalakrishnan (3,039) undi.
mussIzzah yang juga anak sulung kepada pemimpin tertinggi PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dilihat merupakan calon kegemaran untuk jawatan naib presiden tersebut.
Jawatan majlis pimpinan pusat pula, Pengarah Penerangan Selangor Dr Badrul Amin Bahron mendahului calon lain dengan memperoleh 4,317 undi.
Ini diikuti empat calon yang memperoleh undi tertinggi seperti; Khalid Jaafar (3,478), Adun Bukit Lanjan Elizaberth Wong (3,448) dan ahli parlimen Petaling Jaya Selatan Hee Loy Sian (3,421).
Sementara itu, persaingan jawatan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) sengit apabila hanya 31 undi memisahkan calon Shamsul Iskandar Md Akin dan Badrul Hisham Shaharin (CheguBard).
Shamsul memperoleh 1,849 manakala Chegubard dengan 1,818 undi.
Khairul Anuar yang menyertai kem Shamsul dan bertanding jawatan timbalan ketua AMK pula mendahului dengan 1,926 manakala Adun Teja Chang Lih Kang pula 1,542 undi.
Ahli parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin masih di depan bagi jawatan ketua wanita dengan 1,999 manakala dua calon lain Suraya Sudin 710 dan Animah Ferrar dengan 529 undi.
Persaingan timbalan ketua wanita, Adun Batu Tiga Rodziah Ismail mendapat 2,431 manakala Asmah Abd Kadir dengan 572 undi.
Dijadualkan 135 cabang lagi akan meneruskan pengundian sebelum Kongres Nasional mengambil tempat pada penghujung November ini.
Kongres akan bermula 26 sehingga 28 November di Dewan Majlis Bandaraya Petaling Jaya.
Keputusan calon yang menang akan diumumkan di Kongres itu kelak

Surat Terbuka Untuk Yang Berhormat DSAI.......???

on

SURAT DARI Dr. MOHD ASRI ZAINAL ABIDINSaya baru sahaja membaca kenyataan YB DSAI bahawa kenyataan menyuruh beliau berundur adalah satu perancangan. Ini rentetan Dato Zaid Ibrahim yang membuat gesaan yang sama. DSAI menyatakan bahawa saya juga telah digunakan oleh Utusan. Walaupun, pada awalnya saya berniat tidak mahu lagi menyentuh isu ini, tetapi perkataan ‘digunakan’ itu agak berat. Izinkan saya menyebut beberapa perkara;

1. Untuk pengetahuan DSAI, secara peribadi saya tidak memusuhi DS. Bahkan saya simpati dengan keadaan beliau sekarang. DS sendiri tahu adanya persahabatan yang baik antara pihak saya dan DS. Kenyataan saya tidak menyebut isu peribadi DS. Kenyataan saya hanya tentang soal keberkesanan pembangkang dan memastikan keseimbangan politik antara kerajaan dan pembangkang.
2. DSAI, biasanya apabila saya ingin melontarkan pandangan politik yang besar, saya akan merujuk terlebih dahulu kepada beberapa orang ‘pemikir politik’ yang –bagi saya- tajam dan kritis. Mereka akan memberi pandangan balas. Mereka ini sebahagian ‘tidak mesra kerajaan’ dan sebahagiannya neutral. Tapi dalam isu ‘pengunduran DSAI’, saya tidak merujuk kepada sesiapa. Saya hanya berpada dengan pemerhatian dan kajian umum saya. Ya, setiap kita di samping apa yang kita faham, kita juga mungkin mempunyai ‘instinct’tersendiri dalam mengagak sesuatu perkara. Saya sendiri agak ragu-ragu sebelum kenyataan itu saya minta moderator saya siarkan dalam Minda Tajdid. Pada awal moderator Minda Tajdid sendiri pun risau. Saya minta siarkan kerana tiada isu peribadi, ia hanya pandangan tentang politik Malaysia. Maksud saya, tiada siapa gunakan saya ketika kenyataan ini keluar.
3. Seperti yang pihak Utusan laporkan, mereka memetik dari website saya. Mereka tidak mengambil kenyataan itu dari mulut saya. Mereka memetiknya dari kenyataan yang disiarkan dalam website saya. Petikan mereka juga tepat, cuma tajuk agak ‘garang’. Bukan kenyataan exclusive untuk mereka. Sebaliknya, Malaysian Insider dan Malaysiakini mendapatkannya secara langsung dari saya. Maka, tiada perancangan antara saya dan Utusan.
4. Saya pun tidak tahu bahawa Dato Zaid Ibrahim dan Saudara Mustafa Kamil Ayyub akan membuat tindakan dan kenyataan yang seperti itu. Hal itu berlaku selepas beberapa hari dari kenyataan saya. Tentunya, saya tidak berada di belakang mereka.
5. Jasa, sumbangan dan kesan DSAI dalam bidang politik akan tetap dikenang dan menjadi sejarah tanahair. Di sudut pemikiran Islam, DSAI jauh lebih luas dari banyak pihak. Dari sudut pidato, DSAI masih mantap. Dari sudut umur, DSAI belum terlalu tua dalam politik. Namun, bagi saya jangka hayat politik seseorang bukan sahaja faktor umur dan pidato, banyak lagi persoalan lain yang wajar diambil kira. Salah satu unsur yang penting; kemampuan mengendali rakyat bawahan dan kemampuan mempengaruhi rakyat tentang idea yang dibawa. Jika hal itu mula merosot, maka tahap politik seseorang juga hakikatnya mula merosot. Jika itu dapat ditingkat, atau dipertahankan, bererti kemampuan kepimpinan seseorang masih utuh.
6. Kita tetap memerlukan pembangkang yang kuat dan berkesan dalam negara ini. Jika mereka hendak menjadi kerajaan alternative pun, mereka mestilah jadi lebih baik, terurus, meyakinkan dan berkualiti. Itulah harapan rakyat marhaen seperti saya.
7. Apapun, saya tetap bersimpati dengan pergolakan akhir PKR, parti DSAI. Namun, hal ini memang boleh dijangkakan oleh ramai pemerhati dari awal lagi. Bukanlah hak saya mencampuri parti DSAI. Tetapi hak saya memberikan harapan atau pandangan kepada Ketua Kerajaan dan Ketua Pembangkang kerana mereka mendapat peruntukan negara dan mereka penentu masa depan rakyat.
8. Apa yang berlaku, anggaplah itu pendapat saya secara peribadi. Bukan pandangan hukum, bukan juga satu paksaan. Pandangan yang boleh diterima dan ditolak. Bak kata YB Nurul Izzah, biarlah rakyat dan parti yang menentukan. Pandangan insan terdedah kepada salah dan silap. Apatahlagi pandangan insan kerdil seperti saya. Namun, masa yang berjalan dan peristiwa yang bakal terjadi akan memperlihatkan sejauh manakah kebenaran sesuatu andaian atau ramalan. Jika satu hari DSAI dapat bukti saya silap dalam andaian tersebut, maka rakyat tahu saya membuat andaian yang tidak tepat dan dengan redhanya saya akan berkata ‘andaian saya salah!’. Jika sebaliknya, maka jawapannya pun sebaliknya.
9. Sebagai muslim, apa yang penting bagi saya, hubungan ukhuwwah islamiyyah antara saya dan DSAI harap tidak terputus. Politik kepartian boleh datang dan pergi, namun hati nurani Islam kita mesti kekal abadi. Saya telah sms secara peribadi kepada DSAI, agar tidak rosak hubungan Islamiyyah ini. Pandangan saya hanya untuk renungan politik, bukan isu peribadi. Justeru, sebagai saudara muslim, saya sekali lagi –seperti kenyataan awal- pohon kemaafan atas pandangan tersebut. Namun saya masih mempercayai pandangan itu ada kebenarannya, melainkan Allah S.W.T mendatangkan hal yang sebaliknya. DIA Maha Mengetahui segalanya.
Dengan ini, saya harap kenyataan media DSAI itu dapat dilihat sekali lagi. Apa pun, sekali lagi saya ingin maklum kepada DSAI, Alhamdulillah, tiada siapa yang menggunakan saya dan kita tetap saudara muslim. Wassalam.
Mohd Asri Zainul Abidin
9 Nov 2010

AKU DAH AGAK DAH......Apa Kata SU PKR........???

on

SU PKR kena nampak adil bersikap adil kena berlaku adil...... bukannya nampak macam berat sebelah aje.......  Kata parti Keadilan...... Nak tanya sikit siapa Sahlan Nasution eekkk......???

saifuddin nasution
Setiausaha agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata peratusan keluar mengundi yang rendah bagi pemilihan pucuk pimpinan PKR mungkin berpunca daripada kenyataan dan tulisan oleh calon timbalan presiden Datuk Zaid Ibrahim.

"Saya fikir itu juga sebab kenapa undinya berkurangan. Saya rasa penilaian tentang dia telah dibuat oleh anggota parti," katanya dalam sidang akhbar di ibupejabat parti itu hari ini.

Beliau berkata demikian ketika membandingkan peratusan keluar mengundi yang rendah bagi pemilihan pucuk pimpinan tertinggi PKR, berbanding dengan pemilihan di peringkat cabang.

Katanya, jawatankuasa pemilihan tidak boleh dijadikan kambing hitam atas keadaan itu, mahupun ke atas jumlah undi yang rendah diperolehi Zaid.

"Hakikatnya, daripada 87 cabang, Zaid telah menang di sebanyak 38 cabang. Itu jumlah yang tinggi.

Saifuddin berkata, jumlah itu mengatasi jumlah cabang yang menyokong dua lagi pencabarnya - Azmin Ali (37) mahupun Mustaffa Kamil Ayub (11).
azmin ali
Keputusan di satu lagi cabang - Kubang Pasu - merekodkan jumlah sokongan yang seri bagi Zaid dan Azmin (kanan).

"Tapi Azmin masih menang sebab mobilisasi jentera Azmin lebih daripada calon lain.

"Kalau ada manipulasi, mustahil Datuk Zaid menang di 38 cabang," katanya.

Ketika ditanya, beliau juga berkata seramai 11,670 anggota telah mengundi di 87 cabang yang telah menjalankan pemilihan bagi pucuk pimpinan tertinggi PKR setakat ini.

Beliau sebelum itu diminta mengulas dakwaan Zaid (kiri) pagi ini bahawa hanya lebih 6,000 orang sahaja yang telah keluar mengundi.

"Mungkin dia dapat maklumat salah daripada jentera dia.

zaid ibrahim"Saya rasa inilah masalah dia, masalah matematik," katanya.

Saifuddin juga berkata, jawatankuasa pemilihan pusat akan bermesyuarat secepat mungkin untuk menentukan sama ada akan menerima kenyataan Zaid di blog sebagai dokumen rasmi untuk menarik diri daripada pemilihan yang sedang berlangsung.

"Hakikatnya Datuk Zaid sudah terima pencalonan yang kini masuk separuh masa pemilihan," katanya.

Tegasnya, parti itu setakat ini belum menerima sebarang notis rasmi daripada Zaid berhubung penarikan diri daripada pemilihan yang sedang berlangsung.

Jelasnya, keputusan mengenai status Zaid dalam pemilihan ini perlu dibuat sebelum kertas undi dicetak menjelang hujung minggu ini.

PKR juga setakat ini masih belum menerima notis daripada Mustaffa untuk menggantung pemilihan.

SIAPA MAKCIK LEHA PENANG......???

on

Pagi tadi, hampir 3 bas penyokong Zaid Ibrahim tiba di hadapan rumah Zaid. Semuanya datang dengan wajah yang sugul. Mak Cik Leha, seorang aktivis reformasi lama di dalam PKR Pulau Pinang; menzahirkan rasa kecewa yang teramat sangat dengan keputusan Zaid. Mak Cik Leha, bukan penyokong PKR yang buta. Bukannya penyokong PKR yang taklid. Bukannya penyokong PKR yang tak ada otak. Zaid lain. Zaid betul-betul lain. Ini semua ayat yang mereka katakan sewaktu sampai di hadapan rumah Zaid.

Daripada 3 buah bas; 1 bas daripada kawasan Permatang Pauh. Bayangkan, kawasan Ketua Umum pun ada yang sokong Zaid. Walaupun musim hujan; dengan cuaca yang tak berapa elok; nak juga mereka jumpa Zaid dan melahirkan kekecewaan tentang apa yang berlaku. Janganlah Ketua Umum ingat semua orang PKR akan ikut cakap dia nak jadikan PKR – Parti Keluarga. Ramai yang tak setuju dan menyampah dengan sikap seperti itu.

medaninfokita
Pagi tadi, hampir 3 bas penyokong Zaid Ibrahim tiba di hadapan rumah Zaid. Semuanya datang dengan wajah yang sugul. Mak Cik Leha, seorang aktivis reformasi lama di dalam PKR Pulau Pinang; menzahirkan rasa kecewa yang teramat sangat dengan keputusan Zaid. Mak Cik Leha, bukan penyokong PKR yang buta. Bukannya penyokong PKR yang taklid. Bukannya penyokong PKR yang tak ada otak. Zaid lain. Zaid betul-betul lain. Ini semua ayat yang mereka katakan sewaktu sampai di hadapan rumah Zaid.
Daripada 3 buah bas; 1 bas daripada kawasan Permatang Pauh. Bayangkan, kawasan Ketua Umum pun ada yang sokong Zaid. Walaupun musim hujan; dengan cuaca yang tak berapa elok; nak juga mereka jumpa Zaid dan melahirkan kekecewaan tentang apa yang berlaku. Janganlah Ketua Umum ingat semua orang PKR akan ikut cakap dia nak jadikan PKR – Parti Keluarga. Ramai yang tak setuju dan menyampah dengan sikap seperti itu.
Kenapa media baru PKR sendiri tak mahu terima hakikat; berapa banyak bas yang Anwar nak taja pergi ke mahkamah untuk dengar kes liwat pun tak dapat sambutan. Dulu janji, setiap minggu akan ada 5 bas dari Permatang Pauh datang ke Mahkamah Jalan Duta. Tahan 2 minggu. Lepas itu, senyap kembali. Sebabnya, memang dah tak ada orang nak pergi.
Secara keseluruhannya, pemilihan PKR sememangnya satu ‘political hoax’ untuk mengesahkan Azmin Ali; dan beberapa kerat orang PKR sendiri dapat duit terpijak. Ada kawan-kawan di dalam Pejabat Anwar sendiri berkata – antara yang paling kaya adalah seorang yang bernama Radin Shamsulkamar. Katanya dapat hampir RM900,000 bagi memastikan perjalanan pilihanraya baik; dan pastikan Zaid Ibrahim tewas.
Kepada mereka yang memang follow ‘twitter’ Azmin Ali; pasti nampak bagaimana Azmin dengan SOMBONG dan BONGKAK menyatakan bagaimana dia berjaya menawan Sabah. Bagi menyatakan dia telah ‘LENGITKAN’ (kalah teruk) Zaid di Sabah.
gelagatanwar

KALAU NAK KELUAR, KELUAR LAH.......???

on

KOTA KINABALU: Sabah PKR liaison secretary, Mursalim Tanjul, who is also the party's divisional head for Kudat, has announced his resignation from the party with immediate effect.

He cited “unscrupulous” politicking within PKR as the main reason for his resignation.

Mursalim successfully retained his post as Kudat divisional head in last month's party elections.

In a text to FMT, Mursalim confided that he was tired with all the unhealthy politicking going on in PKR.

"I am tired with this endless politicking. Now I wish to focus on business" he said.

It is not known how this will affect PKR, but Mursalim, a pious Muslim, is considered easy-going and open to all factions in Sabah.

Mursalim hit the headlines in local newspapers recently after being assaulted at Sandakan airport by supporters of PKR Batu Sapi divisional head Hassnar Ebrahim.

Hassnar, who is aligned to Tuaran PKR chief Ansari Abdullah, was believed to be unhappy with Mursalim for supporting PKR state liaison chief, Ahmad Thamrin Jaini, who is from Sandakan, as the party's candidate in the Batu Sapi by-election.

Barisan Nasional eventually retained the seat following a three-cornered tussle with PKR and Sabah Progressive Party.

In his messages to his friends today, the soft-spoken Mursalim, text in Malay as follows:

"Salam tuan/puan. Sebagai makluman saya sudah umum keluar parti dari PKR dalam perbincangan khas dengan timbalan ketua cabang, setiausaha cabang, ketua angkatan muda, dan 10 orang AJK Cabang. Jadi segala urusan Cabang, sila hubungi Setiausaha Cabang atau Timbalan Ketua Cabang. Saya ucapkan jutaan terima kasih atas sokongan dan bantuan tuan/puan selama ini. Walau apapun kita tetap kawan, sahabat dan bersaudara. Terima kasih dan selamat berjuang."

(Greetings ladies/gentlemen. I have announced my resignation from the party in a discussion with the chief, secretary and youth chief and 10 AJK. Please refer matters to secretary or deputy division. Thanks a million for your support and assistance. Whatever happens we're still friends and family. Thank you - FMT
Walau di Sabah, walau hanya seorang ... tapi apakah pandangan umum terhadap tindakan ini? Sudah pasrti ada kesan negatif nya pada PKR.

Zaid pula tidak akan keluar PKR.......???


PETALING JAYA, 9 Nov: Datuk Zaid Ibrahim menegaskan tetap setia bersama ahli PKR dan tidak akan meninggalkan parti yang disertai sejak lapan bulan lalu itu.

Menurutnya, apa yang beliau mahu ialah PKR mesti dibersihkan dan perlunya ada tenaga atau pemimpin baru untuk menyegarkan parti.

Justeru, beliau menggesa Ketua Umum PKR dan Naib Presiden, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Mohamed Azmin Ali supaya berundur daripada memimpin parti kerana didakwa menjadi punca terhadap permasalahan yang berlaku.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang meletakkan semua jawatan dalam PKR semalam menyatakan demikian pada sidang media di kediamannya di Tropicana, di sini, sebentar tadi.

Beliau turut memaklumkan mempunyai bukti terhadap apa yang didakwa berlaku penyelewengan di dalam Pemilihan PKR 2010.

Zaid yang mengumumkan menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden parti semalam juga memberitahu mempunyai bahan bertulis dan bergambar berhubung perkara itu.

Sehubungan itu, beliau turut menggesa Azmin agar menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden - HD 

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List