KENAPA ANWAR SAMPAI JADI BANGANG...!

on May 21, 2013
Yang Anwar ni pun satu, yang jadi bangang fakta sampai macam tu pasai apa. Takkan dia tak sedar kut yang 230ribu dengan 500ribu tu jauh sangat bezanya. Kalau contohnya dia kata "dekat setengah juta" pun tak kena pasai jauh sangat.

Bharian melaporkan:
Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyelar Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Raja Fitnah apabila mendakwa 500,000 undi awal anggota pasukan keselamatan dimanipulasi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) kerana jumlah sebenar pengundi berdaftar untuk kategori itu, cuma kira-kira 230,000.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar, berkata Anwar melakukan pembohongan besar semata-mata untuk mengejar cita-cita peribadi bersama perasaan dendam, sehingga berterusan menjadikan suruhanjaya itu sebagai kambing hitam. - BHarian

Bharian juga melaporkan:
Macam mana dia (Anwar) tahu kononnya sehingga 95 peratus anggota tentera dan polis nak pergi mengundi dia... tidak masuk akal, adakah dia fikir anggota tentera dan polis tidak ada perasaan langsung dengan pelbagai isu berbangkit?

Dia adalah raja fitnah. Biarlah undang-undang yang menangani segala kerenah Anwar ini. Orang yang banyak memfitnah dan melakukan pembohongan ini, insya-Allah Tuhan akan tunjuk, katanya kepada BH, semalam. - Ibid.
Yang Anwar ni pun satu, yang jadi bangang fakta sampai macam tu pasai apa. Takkan dia tak sedar kut yang 230ribu dengan 500ribu tu jauh sangat bezanya. Kalau contohnya dia kata "dekat setengah juta" pun tak kena pasai jauh sangat.

Yang bab 95% tu tak payah la nak spin gila-gila pasainya Anwar pun kata "dia dibagitahu..." Siapa yang bagitau tu aku pun tak pasti tapi yang jelasnya dia tak berbohong dan tak fitnah disitu.

Cuma yang aku herannya, pasai apa Timbalan Pengerusi SPR ni takmau ulas pasai dakwat kekal yang katanya akan kering dalam masa 3 saat dan akan kekal paling kurang 3 hari.

Pasai nak tutup kemaluan akibat kegagalan dakwat kekal tu la kut yang dia sunguh-sungguh nak spin fakta bangang Anwar ni dengan harapan orang ramai tak ikut Anwar protes penipuan dalam PRU13 dan akhirnya akan lupa pasai  dakwat kekal yang lawak tapi celaka tu.
Photobucket

MIMPI BURUK BUAT UMNO SELANGOR

on

SEKALIPUN SPR berjaya membantu BN mengumumkan menang lagi Pilihan Raya Umum tetapi kemenangan yang pertikai itu adalah lebih buruk dari di bawah pimpinan bekas Perdana Menteri Abdullah Badawi dulu.

Gara-gara PRU13 pimpinan Najib dalam UMNO dan BN menghadapi dua kecederaan.

Pertama pimpinannya di pusat dia diselamatkan oleh perlembagaan yang menolak kemenangan undi popular. Perlembagaan mengakui kelebihan kerusi, bukan kelebihan undi yang menyeluruh. Pimpinan Najib gagal mencapai majoriti dua pertiga di Parlimen seperti yang diwar-war sebelum PRU, bahkan kerusinya merosot dari 2008 dulu.

Kedua, Najib adalah pengerusi UMNO dan BN Selangor. Dia ambil pimpinan UMNO negeri dari Tan Sri Mohamad Taib sebagai usaha merampas kerajaan Selangor di luar pilihan raya seperti yang dilakukannya di Perak. BN bukan saja hancur di Selangor, bahkan UMNO mengalami kecederaan parah.

Najib dalam jelajah pilihan rayanya minta maaf kepada rakyat dan pengundi di Selangor atas kegagalan pimpinan Abdullah Badawi – Khir Toyo hingga menyebabkan rakyat Selangor menolak BN. Rakyat Selangor tidak memaafkannya. Bukan saja kerajaan Pakatan tidak dapat ditumbangkan sebelum pilihan raya, bahkan Pakatan mencapai kemenangan lebih besar di Selangor.

Najib berjaya menjadikan UMNO Selangor ranggi di bawah pimpinannya. Dikutuknya kerajaan dan Menteri Bbesar Selangor hampir setiap hari. Tan Sri Khalid Ibrahim dijadikannya seperti cacing kepanasan, seolah-olah menunggu pilihan raya, lepas itu hilanglah dia.

Orang kuat Najib, Noh Omar dan Mohd Zin seolah-olah pemerintah Selangor. Mereka seolah-olah lebih berkuasa dari Menteri.

Walaupun UMNO Selangor ranggi tetapi ia gagal menamakan calon Menteri Besarnya. Setelah Najib mengumumkan nama calon, masih belum berani menamakan seorang calon MB. Dibarangkannya empat calon. Mengapa tidak satu nama saja? Mengapa empat? Orang pun tidak peduli sangat siapa antara empat itu tidak kalah?

Bila keputusaan PRU diumumkan Pakatan Selangor menang lebih besar dari PRU 2008. Paling menjolok mata orang kuat UMNO, Dato Mohd Zain kalah di kampung halamannya. Dia kalah dengan calon luar dan bukan anak Selangor. Hanipa Maidin yang mengalahkan Mohd Zain itu rupanya pun bukan macam orang Melayu. Kalau orang tidak tahu dia adalah Jawatankuasa PAS Pusat, jika dia datang ke kawasan mengundi, nescaya orang kata dia pengundi hantu dari Bangladesh.

Noh Omar terselamat. Selepas UMNO dan BN kalah teruk di Selangor Noh tak berapa bercakap lagi. Saya dengar satu keterangan saja daripadanya kepada media. Dia menyebal kerana Cina dikatakan tidak mengundi BN.

10 hari selepas UMNO kalah, UMNO Selangor ditimpa tangga pula. Noh tak termasuk dalam senarai kabinet baru. Sudahlah UMNO Selangor tidak banyak menang baik Parlimen mahupun DUN, orang kuatnya boleh tak terpillih jadi menteri.

Noh adalah orang UMNO paling kanan di Selangor selepas Najib. Orang kuat UMNO boleh Najib ketepikan. Hanya Najib yang tahu mengapa Noh dibuang. Najib hanya pilih seorang wanta UMNO yang belum terkenal untuk jadi timbalan menteri.

Adakah UMNO Selangor sudah begitu teruk? Ketua UMNO negeri pun terpaksa orang luar Selangor pegang iaitu Najib sendiri. Tak ada orang UMNO yang hendak diketengahkan. Empat tahun Najib jadi ketua UMNO Selagor dia gagal membentuk pemimpin UMNO bagi penggantinya.

Bukan saja Najib gagal mencari orang tempatan menjadi pemimpin UMNO negeri, malah UMNO Seangor hancur di bawah pimpinannya.


Subky Latif
Photobucket

MEDIA PENGAMPU DOK SOROK!!! BN rupanya kalah teruk sampai hilang deposit dua kerusi dun...!

on


N.27 Pengkalan Kota, Pulau Pinang.
 
KEPUTUSAN PILIHAN RAYA UMUM
DEWAN UNDANGAN NEGERI
NEGERI : PULAU PINANG

BAHAGIAN PILIHAN RAYA : N.27 - PENGKALAN KOTA
NAMA PENUHPARTIBILANGAN UNDIKEPUTUSAN
1. LOKE CHEANG GIN @ LOKE POH CHYE BN1,803HILANG DEPOSIT
2. LAU KENG EE DAP15,403MENANG

JUMLAH PEMILIH BERDAFTAR:19,980

JUMLAH KERTAS UNDI DITOLAK:243

JUMLAH KERTAS UNDI DALAM PETI UNDI:17,449

JUMLAH KERTAS UNDI DIKELUARKAN:17,468

JUMLAH KERTAS UNDI TIDAK DIKEMBALIKAN:19

PERATUS PENGUNDIAN:87.40%

MAJORITI:13,600


N.13 Berapit
 
NEGERI : PULAU PINANG

BAHAGIAN PILIHAN RAYA : N.13 - BERAPIT
NAMA PENUHPARTIBILANGAN UNDIKEPUTUSAN
1. LAU CHIEK TUAN BN2,230HILANG DEPOSIT
2. ONG KOK FOOI DAP16,995MENANG

JUMLAH PEMILIH BERDAFTAR:22,394

JUMLAH KERTAS UNDI DITOLAK:165

JUMLAH KERTAS UNDI DALAM PETI UNDI:19,390

JUMLAH KERTAS UNDI DIKELUARKAN:19,422

JUMLAH KERTAS UNDI TIDAK DIKEMBALIKAN:32

PERATUS PENGUNDIAN:86.70%

MAJORITI:14,765


Media perdana menyembunyikan berita bahawa BN hilang deposit di 2 kerusi di Pulau Pinang. Lihat bukti  ini. Malangnya media perdana cuba menutup berita ini. ........mungkin tak pernah berlaku BN hilang deposit sebelum ini.


Photobucket

DULU TANYA :- Mana Bukti...? SEKARANG JAWAP :- Ini Bukti Nya...Ada Lagi ...!

onsiasatpru13 Nor A'risah bt AB Yamin


Mulai hari ini, #siasatpru13 akan mula menampilkan bukti-bukti yang mengesahkan bahawa Pilihanraya Umum ke-13 dicemari dengan penipuan dan penyelewengan terancang yang berleluasa di seluruh negara. Setiap minggu, #siasatpru13 akan mengadakan 2-3 sidang media untuk membawa bukti ini kepada rakyat. Selain dari bukti-bukti yang ditunjukkan, #siasatpru13 juga akan membawa saksi-saksi terbabit untuk menampil memberikan keterangan.


Penyelewengan yang paling berleluasa adalah kehadiran pengundi hantu yang berpunca dari daftar pengundi yang tidak bersih. Perkara ini membayangkan kelemahan dan mungkin keterlibatan dua badan yang bertanggungjawab, iaitu Suruhanjaya Pilihanraya dan Jabatan Pendaftaran Negara.

Kehadiran pengundi hantu membawa impak yang besar yang meruntuhkan keyakinan rakyat kepada integrity keputusan PRU13. Apabila pengundi hantu wujud, segala keputusan – dari undi majoriti, peratusan keluar mengundi, pola pengundian mengikut saluran dan lain-lain – diragui oleh rakyat.

Setakat 17 Mei 2013, 8 orang pengundi telah tampil dengan laporan polis yang dibuat kerana mereka dihalang dari membuang undi apabila orang lain telah pun mengundi menggunakan nama mereka. Ini bermakna wujud kad-kad pengenalan palsu yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara yang telah diberikan kepada individu tertentu bagi tujuan menjadi pengundi hantu.

8 orang pengundi yang telah tampil adalah seperti berikut:
Nama
Parlimen
Kamarulzaman Md Adnan
P105 Sungai Petani
Mohd Khir Shaari
P131 Rembau
Mohd Razmi Khalid
P096 Kuala Selangor
Nor A’risah Ab Yamin
P102 Serdang
Zaripah Abdul Halim
P040 Kemaman
Lee Hou Cyang
P102 Serdang
Sairah Jusoh
P019 Tumpat
Mohamad Khairul Azhar Yang Ali
P108 Shah Alam
Laporan polis yang telah dibuat berhubung perkara ini disertakan bersama.

#siasatpru13 sedang dalam proses untuk mendapatkan persetujuan pengundi-pengundi ini untuk membuat Akuan Bersumpah (Statutory Declaration) mengenai kejadian ini untuk mengukuhkan lagi bukti yang ada.

Wujudnya kad pengenalan berlainan untuk membolehkan orang lain mengundi dengan menggunakan identiti seorang rakyat Malaysia yang sah adalah amat membimbangkan. Ia bukan sahaja mengesahkan kehadiran pengundi hantu di dalam PRU13, tetapi membayangkan kegagalan Jabatan Pendaftaran Negara menjamin bahawa kad pengenalan adalah tulen, selamat dan unik kepada setiap rakyat Malaysia.

Fakta bahawa pengundi hantu wujud kerana identiti rakyat Malaysia digunakan oleh orang yang tidak dikenali untuk mengundi tidak boleh dinafikan oleh sesiapa. Pun begitu, saya mencabar SPR dan Jabatan Pendaftaran Negara untuk mengemukakan alasan mereka untuk dihakimi oleh mahkamah rakyat.

Saya juga mencabar YB Khairy Jamaluddin yang baru dilantik ke Kabinet menjawab mengenai kewujudan pengundi hantu di Parlimen Rembau yang mungkin menyumbang kepada kemenangan beliau.

Pengarah Strategi KEADILAN
20 MEI 2013 
Photobucket

TUNTUTAN MENTERI PRS , SPDP...... Taib Mahmud tak mahu campur, Najib kena selesai sendiri jika tidak hilang 10 kerusi...!

onTan Sri Abdul Taib Mahmud

KUCHING - Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud hari ini mengulangi pendirian untuk tidak campur tangan dalam pelantikan menteri persekutuan yang menimbulkan rasa tidak puas hati anggota Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), dua parti komponen Barisan Nasional (BN) negeri.

Katanya beliau menyerahkan perkara itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk diputuskan.

"Tidak, ini bukan cara saya. Saya tidak campur tangan dengan apa yang berlaku dalam Kabinet (Persekutuan)," katanya kepada pemberita selepas menghadiri perasmian Persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak ke-17, di sini.

Jumaat lepas, Presiden PRS Tan Sri Dr James Jemut Masing berkata anggota parlimen daripada PRS patut diberi jawatan Kabinet yang relevan dengan rakyat yang diwakili mereka.

Sebagai parti berpangkalan di luar bandar, beliau berkata mereka tidak akan menerima portfolio yang tidak berkaitan dengan dasar parti.

PRS menang semua enam kerusi parlimen yang ditandingi pada Pilihan Raya Umum ke-13 baru-baru ini. Dua daripada mereka iaitu Datuk Joseph Entulu Belaun (Selangau) dan Datuk Joseph Salang (Julau), masing-masing dilantik menteri dan timbalan menteri.

Salang bagaimanapun enggan menerima pelantikannya sebagai Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, manakala Entulu yang keberatan pada peringkat awal, menerima pelantikan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Masing ketika ditemui hari ini, berkata Entulu keberatan menerima pelantikan itu pada peringkat awal kerana tidak disertakan dengan portfolio khusus.

Sementara itu, anggota akar umbi SPDP meluahkan rasa kecewa kerana tiada anggota parlimen mereka dilantik ke Kabinet sekalipun menang di semua empat kerusi yang ditandingi menerusi Presiden parti  Tan Sri William Mawan Ikom (Saratok), Anthony Nogeh Gumbek (Mas Gading), Datuk Seri Tiong King Sing (Bintulu) dan Anyi Ngau (Baram).

Mawan hari ini menegaskan anggota SPDP tidak harus melihat ketiadaan wakil mereka dalam Kabinet sebagai satu tindakan yang disengajakan.

Anggota parti harus tahu Perdana Menteri faham perasaan mereka, katanya dan menggesa anggota SPDP supaya memberi kepercayaan kepada pucuk pimpinan BN untuk menyelesaikan isu itu.

"Biar beliau (Najib) putuskan di mana tempat kita. Kita tidak mahu menimbulkan masalah. Saya tidak fikir PM (Perdana Menteri) mahu meminggirkan kita...beliau seorang yang bertimbang rasa dan mungkin akan memberi sesuatu yang lebih baik kepada kita," katanya. - Bernama
Photobucket

MUKHRIZ MULA TUNJUK KUKU BESI...?

on

Nak berkawan lagu mana MUKHRIZ oi.. awai-awai lagi hang dah tunjuk KUKU BESI nya... Kami mintak STADIUM untuk prog. kami pun hang tak bagi.. lepas tu hang ajak kami kawan dengan hang.. Nak kira lagu mananya.... sedangkan zaman kami dulu bukan kata STADIUM, negeri nie pun kami bagi hangpa masuk siap mengata kat kami lagi tuuu....

oleh AnakKedah007

Perkukuh perpaduan majukan Kedah


Mukhriz Mahathir beramah mesra dengan seorang OKU, Abdul Razak Saidin dalam Majlis Kesyukuran Kemenangan Barisan Nasional di kediaman rasmi Menteri Besar Kedah di Seri Mentaloon, Jerlun, Kedah, semalam. 
 
JERLUN 19 Mei - Menteri Besar, Datuk Mukhriz Mahathir menyeru rakyat tanpa mengira latar belakang dan fahaman politik memperkukuhkan perpaduan serta silaturahim bagi mencapai sasaran menjadikan Kedah maju.
Setelah Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) berakhir, beliau berkata, kini tiba masanya untuk semua pihak menghulurkan tangan persahabatan terutama di antara penyokong Barisan Nasional (BN) dengan parti-parti pembangkang.
"Pelbagai polemik dan pecah belah dalam masyarakat berlaku sebelum ini kerana politik telah menjadi perkara harian yang sering dibincangkan dalam kalangan rakyat.
"Jadi saya pohon supaya letak tepi buat sementara isu politik supaya kita dapat bersama-sama pulihkan keadaan dan waktu ini kita gunakan untuk pupuk perpaduan tak kira apa juga fahaman politik," katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis kesyukuran sempena kemenangan BN pada PRU-13 yang dihadiri kira-kira 5,000 penduduk di Alor Biak di sini, semalam.
Photobucket

INI KISAH BENAR :- RAFIZI......Setakat 17 Mei 2013, lapan orang pengundi tampil dengan laporan polis

on
Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli membentangkan lapan salinan laporan polis oleh pengundi di lapan Parlimen seluruh negara yang tidak dapat mengundi pada pilihan raya umum 5 Mei lalu kerana kad pengenalan (IC) mereka diguna oleh pengundi hantu.

“Setakat 17 Mei 2013, lapan orang pengundi tampil dengan laporan polis yang dibuat kerana mereka dihalang dari membuang undi apabila orang lain telah mengundi menggunakan nama mereka,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti hari ini.

Menurut Ahli Parlimen Pandan itu, bukti-bukti tersebut mengesahkan kewujudan kad-kad pengenalan palsu yang dikeluarkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk diberikan kepada individu tertentu bagi tujuan menjadi pengundi hantu.

“Perkara ini juga membayangkan keterlibatan dua badan yang bertanggungjawab iaitu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan JPN,” katanya.

Lapan pengundi yang tampil dengan bukti tersebut termasuk Kamarulzaman Md Adnan dari Parlimen Sungai Petani, Mohd Khir Shaari dari Rembau, Mohd Razmi Khalid dari Kuala Selangor, dan Nor A’risah Ab Yamin dari Serdang.

Turut tampil sebagai saksi, Lee Hou Cyang dari Parlimen Serdang, Sairah Junoh dari Tumpat dan Mohamad Khairul Azhar Yang Ali dari Shah Alam.

Salah seorang saksi, Sairah Junoh dalam laporannya berkata: “Saya ke tempat pengundian DUN Pasir Pekan N03 dan buat semakan SPR. Pihak SPR dapati nama saya dikatakan telah pun mengundi sedangkan saya belum buat pengundian dan jari saya belum dicalit dakwat.”

“Semua saksi terlibat bukan saja di kawasan yang Pakatan kalah, tetapi semua tempat yang memang terdapat aduan berhubung isu ini.

“Kita akan pastikan keadilan kerana kehadiran pengundi hantu meruntuhkan keyakinan rakyat kepada integriti keputusan PRU 13,” kata Rafizi.

“Selain dari bukti-bukti yang ditunjukkan, kita juga akan membawa saksi-saksi terbabit untuk memberi keterangan,” katanya yang turut memberitahu akan membawa lagi bukti kepada rakyat selepas ini.
Dalam pada itu, Rafizi turut mencabar Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin menyatakan pendirian berhubung penyelewengan dalam pilihan raya.

“Saya mencabar Khairy yang baru dilantik ke Kabinet menjawab mengenai kewujudan pengundi hantu di Parlimen Rembau yang mungkin menyumbang kepada kemenangan beliau,” katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=52238Photobucket

APAKAH ZAHID BAKAL TIMBALAN PRESIDEN UMNO YANG BARU...?

on

Hishammuddin Tun Hussein sebelum ini diberi pelbagai gelaran semasa beliau menjawat jawatan Menteri Dalam Negeri. Ada yang menamakan beliau Menteri Amaran, Menteri Pondan dan ada yang menukarkan nama beliau kepada Hashimah.


Ini gara-gara kegemaran Hishammuddin memberi amaran tanpa sebarang tindakan menyebabkan beliau dilihat sebagai Menteri Lembut. Akar umbi Umno mahu melihat seorang Menteri Dalam Negeri yang tegas dan agas (loghat Kelantan).

Rabu lalu Naib Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dilantik menggantikan Hishammuddin. Sejak Zahid menjadi Menteri Dalam Negeri, beliau cuba mempromosikan beliau sebagai Menteri Tegas dan Agas (MENTEGA).

Beberapa kenyataan beliau menarik perhatian umum. Antaranya:


1. Pembangkang perlu berhijrah ke negara yang mengamalkan sistem republik jika mereka mahu menjadikan hujah undi popular sebagai alasan enggan menerima hakikat kekalahan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu.
2.  "Saya tidak akan memberi amaran tetapi tunggulah tindakan tegas."http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130518/dn_01/Tunggu-tindakan-tegas---Zahid-Hamidi
3. Anda (wartawan Malaysiakini) selalu putar belitkan kenyataan, selalu sangat. Perkara yang tak ada anda buat ada, anda tulis elok-elok. Saya pantau setiap perkataan, ayat, perenggan, setiap berita di Malaysiakini. Anda jangan main api dengan saya. Anda selalu putar belit. Tolong cuba menulis mengikut etika kewartawanan okay?. http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/jangan-main-api-dengan-saya-zahid-memberi-amaran-kepada-portal-berita/

Kalau diteliti kenyataan Zahid, jelas lah beliau kini lebih baik dari Hishammuddin dan beliau berjaya menaikkan profil beliau sebagai Menteri Tegas dan Agas (MENTEGA).

Ramai yang melihat kenyataan-kenyataan tegas ini sebagai bermulanya kempen Zahid untuk bertanding kerusi Timbalan Presiden.

Jika prestasi ini dikekalkan, kita yakin Zahid bakal dinobatkan sebagai Timbalan Presiden Umno yang baru menjelang Pemilihan Umno hujung tahun ini. ~JelapangPhotobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List