Jawatan MB Perak :- Zambry berperang besar dengan 3 Menteri Kabinet

on Feb 14, 2013


Perpatah Melayu ada mengatakan"Kalau Tiada Angin,Mana Mungkin Pokok Bergoyang". Itulah yang berlaku didalam isu perebutan jawatan Menteri Besar Perak, dikala Presiden  UMNO Najib tercari-cari tarikh PRU-13 yang masih belum ditemui, suasana dalaman UMNO Perak semakin kucar-kacir dengan macam-macam isu yang amat meruncing.

Dari isu penjawat awam tak mahu ikut arahan Zambry dan  pembahagian kerusi di DUN dan Parlimen di Perak masih panas didalam UMNO BN Perak,kini Zambry Kadir semakin tertekan dalam mempertahankan jawatan Menteri Besar yang disandanginya secara rampasan kuasa di Perak di gugat oleh 3 orang sekali gus..!!!!

Hari ini terpapar disebuah dada akhbar edisi Utara menyiarkan tajuk "Tiga Idam Kerusi MB". 

Ahmad Zahid Hamidi, Husni Mohamad Hanadzlah dan Nazri Aziz disebut-sebut beriya sangat  dan berperang besar merebut untuk jawatan Menteri Besar Perak.

Memang dasar perangai lanun pemimpin UMNO,untuk satu jawatan pun sampai 3 orang nak berebut. Dah macam filem "Tiga Abdul"pula, bezanya filem  "Tiga Abdul" ada watak hero Abdul Wahab yang budiman tapi dalam isu UMNO ini semuanya watak lanun..hahaha....

Walaupun disangkal oleh salah seorang Menteri Kabinet ini konon-nya turun padang di Perak kerana hendak membantu Zambry,itu semua adalah omongan kosong yang tidak boleh dipercayai rakyat.

Siapa tidak mengenali pimpinan UMNO diseluruh negara khususnya di Perak ?? Jawatan dan pangkat adalah matlamat utama mereka dalam arena politik. Cantas mencantas adalah perkara rutin dalam UMNO.

Zambry dilihat sekarang terkontang-kanting di Perak, Jawatan Menteri Besar yang disandangnya pun sudah di tempah oleh rakan se-UMNO di Perak. 

Sedangkan tarikh PRU pun entah bila masanya, jentera UMNO BNdi-Perak pun masih hidup segan mati tak mahu dan  hasrat UMNO terus berkuasa di Perak pun masih teramat kabur. 

Orangni amat yakin pergolakan dan peperangan Zambry dengan 3 Menteri Kabinet akan berterusan sehingga PRU-13, dimata rakyat mereka akan berlakon seperti berdamai tapi hakikat sebenarnya mereka berperang besar merebut Jawatan Menteri Besar.

*Perpatah Orangni: Kalau tiada bangkai...mana mungkin 3 burung gagak berlegar-legar diudara dan burung gagak walaupun di celup tepung tidak akan menjadi putih...hahaha....


orang ni

Photobucket

Pengarah SPR letak jawatan...???

onPilihanraya sudah terlalu hampir, bila-bila masa sahaja. Tetapi tiba-tiba Pengarah SPR , seorang yang merupakan berpengalaman dalam mengendalikan pilihan raya telah meletakan jawatannya. Sudah tentulah ini akan menyulitkan keadaan. 

Ramai yang terkejut biawak bila membaca berita perletakan jawatan tersebutsumber
Photobucket

Pak Habib :- Anwar Ibrahim Perdana Menteri... Siapa Mati...???

on

STOK TERHAD! emailkan HP number ke alxsunilife@gmail.com RM60 senaskah termasuk pos.


Photobucket

Iklan Minyak Wangi Untuk Kakitangan Awam :- Kenaikan Imbuhan Tetap Perumahan ITP (RM450), Elaun Sara Hidup COLA (RM300) & Penginapan (RM200) 2013. Pengumuman Sebelum PRU Ke 13?

on


Elaun Perumahan Wilayah 2013 Kenaikan Imbuhan Tetap Perumahan ITP (RM450), Elaun Sara Hidup COLA (RM300) & Penginapan (RM200) 2013. Pengumuman Sebelum PRU Ke 13?Elaun Tetap Perumahan 2013 : Akhirnya, pihak Cuepacs telah pun menghantar kertas cadangan berkaitan dengan tuntutan majoriti kakitangan awam yang mahukan kenaikan elaun kakitangan awam seperti Imbuhan Tetap Perumahan(ITP) dipercepatkan. Cuma ada sedikit perubahan pada angka yang dituntut berdasarkan kertas cadangan kali ini apabila kami semak semula laporan berita sebelum-sebelum ini :
Jikalau berdasarkan kenyataan Omar Osman sebelum ini (DI SINI), Cuepacs mahu menuntut Imbuhan Tetap Perumahan (ITP) sekitar RM480. Kali ini angka ada sedikit berkurangan untuk semakan terakhir sebelum dimuktamadkan :

Tuntutan Cuepacs 2013 Sebelum PRU Ke 13

Antara Yang Terkandung Dalam Kertas Cadangan Cuepacs yang telah dihantar kepada Ketua Setiausaha Negara ialah :
 1. Imbuhan Tetap Perumahan (ITP) 2013 : Kenaikan daripada RM180 kepada RM450 disebabkan kos hidup yang semakin meningkat dari semasa ke semasa
 2. Elaun Sara Hidup (COLA) 2013 : COLA diselaraskan kepada RM300
 3. Elaun penginapan : Kenaikan daripada RM120 kepada RM200 kerana kebanyakan hotel sudah menaikkan harga
 4. Status jawatan kontrak melibatkan masalah hampir 50,000 kakitangan kontrak dalam perkhidmatan awam seluruh negara
 5. Gaji maksimum melibatkan penjawat awam yang sudah mencapai tangga gaji maksimum serta kadar kenaikan (gaji) yang bakal diperoleh mereka (kenaikan antara 2 hingga 5 peratus)
 6. Peranan ketua jabatan yang kadang-kala menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan kakitangan bawahannya
Melihatkan rekod dan tindakan sebelum ini :
 • Tahun 2011 : masih dalam peringkat kajian
 • Tahun 2012 : masih lagi kajian
 • Tahun 2013 : harap-harapnya menjadi kenyataan
Elaun Sara Hidup JPA 2013 Kenaikan Imbuhan Tetap Perumahan ITP (RM450), Elaun Sara Hidup COLA (RM300) & Penginapan (RM200) 2013. Pengumuman Sebelum PRU Ke 13?
Kami yakin pada waktu yang terdekat ini, kakitangan awam lebih selesa jika elaun tetap perumahan diberikan perhatian yang lebih untuk direalisasikan.
Berdasarkan maklumat yang kami perolehi, sebenarnya kerajaan berbesar hati untuk memberikan kenaikan imbuhan tetap perumahan (ITP). Cuma kertas cadangan yang dihantar oleh Cuepacs sebagai salah satu prosedur biasa (syarat) sahaja.
 1. Minggu ini masuk kertas cadangan.
 2. Dalam masa terdekat, semakan cadangan akan dilakukan & diluluskan. Mungkin angka tidak akan dapat “sebiji” seperti yang dipohon. Mungkin berkurang sedikit. Mungkin tidak semua tuntutan tidak dipenuhi. Cuma  Imbuhan Tetap Perumahan ITP akan diberikan perhatian lebih oleh pihak kerajaan buat masa ini termasuklah isu gaji maksimum.
Dan selepas itu, dijangka Perdana Menteri akan mengumumkannya semasa menjelangnya Pilihanraya Umum ke 13. Apa respon balas anda pula? Photobucket

Rakyat tidak berselera lagi dengan UMNO

on


Kalau kita menganggap isu Deepak dan Perdana Menteri serta isterinya ini secara ringan, ia merupakan satu isu yang sangat seronok di jadikan kajian semua kerana Deepak sudah jadikan isu ini sebagai satu isu politik besar untuk negara. Deepak bukannya seorang ahli politik tetapi apa yang dilakukan keatas beliau oleh Rosmah dan suaminya Najib itu secara terus menjadikan Deepak orang penting dalam politik negara sekarang ini.

Secara terus terang Deepak mahukan Najib bersara dan di gantikan dengan Muhyiddin Yassin untuk membina imej baru bagi BN sebelum pilihanraya kita tiba. Tetapi oleh kerana Deepak menjadi isu politik sekarang ini maka Deepak seolah-olah menjadi orang penting dalam politik atasan yang melibatkan Najib dan Muhyiddin. Isu Deepak dan Rosmah Mansor serta Najib ini di andaikan dilakukan oleh pihak pembangkang tetapi lama kelamaan ia menunjukkan kecenderungan yang isu ini datang dan di perbesarkan oleh UMNO sendiri dan yang menjadi ‘suspect’ nya ialah Muhyiddin Yassin sendiri.

Deepak mula merasakan jemu dan marah terhadap Najib dan isteri apabila beliau merasakan tertipu dengan segala urusan perniagaan beliau sehinggakan beliau mendapatkan kerugian besar. Isu ini telah di ketahui umum dan ruang terlalu sempit untuk di muatkan dalam posting ini. Orang ramai memahami keadaan yang menimpa Deepak apabila beliau di perguna oleh Najib dan isterinya ketahap optima untuk menutup kejahatan yang dilakukan oleh Najib dan isteri.

Deepak telah menulis surat terbuka kepada Dr Mahathir yang beliau anggap mempunyai sama keturunan itu kerana saranan Dr Mahathir agar Najib hanya membiarkan dan tidak melayan tuduhan Deepak yang bermacam-macam terhadap Najib. Deepak bertanyakan jika Dr Mahathir berada di dalam situasi beliau apa yang Dr Mahathir akan lakukan dan lain-lain lagi. Deepak merasa tersentuh dengan komen Dr Mahathir itu kerana sememangnya Mahathir merupakan seorang yang terlalu biasa mengambil kesempatan di atas keadaan seperti sekarang ini.

Tidak ada siapa yang menyalahkan Deepak dalam isu ini kerana imej Najib itu sememangnya tidak mengejutkan jika perkara seperti yang di alami oleh Deepak itu dilakukan oleh Najib terhadap sesiapa termasuk Deepak.

Tetapi apa yang tidak betulnya Deepak memberikan ulasan politik dan beliau terjun dalam politik yang beliau tidak memahami latar belakangnya sekarang ini. Bagaimana Deepak boleh memberikan pandangan yang Najib mesti berhenti dan digantikan dengan Muhyiddin? Apakah Deepak sudah terlalu yakin yang Muhyiddin boleh memperbaiki imej parti sedangkan tiada siapa yang ada di dalam barisan Majlis Tertinggi parti UMNO itu layak untuk mengambil alih kepuimpinan Najib.

Bagi pandangan saya dan ramai yang lain jika Muhyiddin menjadi pengganti kepada Najib elok di cadangkan supaya kekalkan Najib sahaja kerana Muhyiddin tidak mampu untuk membawa perbezaan dengan tadbiran dan politik Najib. Jauh sekali jika Najib digantikan dengan tiga orang Naib Presiden parti itu kerana mereka tidak mempunyai sisek untuk menjadi pemimpin utama negara.

Pendeknya Muhyiddin serta kesemua Naib-Naib Presiden UMNO tidak mempunyai kelayakkan untuk mengambil alih kepimpinan Najib walau seburuk mana pun tahap kepimpinan Najib. Ini di sebabkan kerana semua mereka yang duduk di dalam Majlis Tertinggi itu merupakan mereka yang datang dari acuan yang sama sahaja. Jika Muhyiddin mengambil alih mungkin yang beruntung hanyalah Dr Mahathir kerana itu kehendak beliau sebenarnya. Mahathir tidak ada perasaan sayang kepada partinya dan apa yang beliau mahu hanyalah keuntungan untuk diri beliau dan kroni beliau semata-mata. Beliau hanya mahu dilihat sebagai orang penting dalam segala-galanya.

Saya bukan mengatakan yang Najib itu layak dan berkepimpinan  Malahan itu lah sebabnya rakyat menolak UMNO dan BN sekarang ini. Yang saya katakan ialah tiada siapa yang ada di dalam Majlis Tertinggi UMNO sekarang ini termasuk Najib akan mampu mempertahankan arus perubahan yang sedang berlaku dikalangan rakyat dan Pakatan Rakyat akan menjadi pilihan rakyat dalam pilihanraya ini.

Pandangan ini tentu tidak akan diterima oleh penyokong membuta tuli UMNO atau pun Najib tetapi hakikatnya UMNO akan tumpas dengan kepimpinan yang ada sekarang ini. Blog ini telah berulang kali manyatakan yang rakyat tidak menghormati barisan kepimpinan UMNO itu lagi dan parti itu akan menjadi parti tunggal yang akan memenangi sedikit kerusi dalam BN di Semenanjung ini. Ia akan menjadikan BN itu UMNO, UMNO itu BN. Itu sahaja. Parti-parti komponen yang lain boleh di anggap tiada lagi selepas pilihanraya nanti.

Saya memberikan reaksi ini kerana saya hanya mempunyai satu keyakinan. UMNO sudah begitu terlewat untuk memperbaiki diri kerana parti itu dikuasai oleh mereka yang tamak haloba yang sanggup melihat parti itu jatuh bergelimpangan dalam pilihanraya kali ini.

Pihak pembangkang dan penyokong-penyokongnya wajar berterima kasih kepada Dr Mahathir kerana beliau (Mahathir) telah lama melakukan kerja yang akhirnya memusnahkan parti yang di tubuhkan oleh beliau sendiri itu. Sehingga ke saat ini Mahathir masih lagi melakukan kerja yang membinasakan parti itu sehinggakan UMNO sudah tidak di kenali lagi oleh rakyat termasuk ahli-ahlinya sendiri.

Rakyat lebih mengenali Pakatan Rakyat  

Photobucket

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List