Skandal pembelian besi buruk Skyhawk 1985 siapa yang kaya?

on Mar 20, 2013
Bagaimana penyamun menguruskan hasil samunan?
Kes A4 Skyhawk ini berlaku pada tahun 1985.Malaysia beli jet terpakai [2nd hand] dari US yakni jet tu dah digunakan semasa perang Vietnam tamat.

Berapakah harga sebuah 
pesawat buruk / scrap Skyhawk?


Dengan bebalnya.. pemimpin negara kita meluluskan pembelian pesawat kondem ni dengan harga USD 1 juta sebuah dan total jumlah ialah 88 buah pesawat yang dah kondem.

Jumlah mengikut currency pada masa itu ialah 

USD 1 juta = RM2.58 juta.


RM2.58 X 88 buah dah berapa der?  lebih dari cukup untuk membina beberapa buah hospital [kos bina hospital secara keseluruhannya,10 wad dan 282 katil menelan belanja RM267 juta.]bayangkan dengan wang ini.. boleh bina kemudahan Hospital . Dah tentu hari ini.. orang yang nak bersalin di hospital tak perlu kena halau balik sebab kekurangan katil dan tempat!!

Ini dia Skyhawk scrap yang kita beliDuit siapakah yang diguanakan untuk beli pesawat yang rosak dan berstatusLUPUS ni? duit RAKYAT !!!!

Kos untuk refurbished with new avionic engines,armanaments semua sekali RM320 juta. 53 dari jumlah 88 buah skyhawk ini tadi di bawa dari Mojave desert.

Sebenarnya kapal terbang ini dah obsolete,sebab tu diaorang tamatkan perhidmatan dan buang di padang pasir!!! what the Fak lah pemimpin umno dan menteri menteri kita ni bodoh bodoh belaka?

Pembetulan,...menteri dan pemimpin kaki rembat ni tak bodoh,yang bodoh ialah yang pangkah tempat undi di bahagian BN tu.. itu yang membenarkan mereka terus merembat harta rakyat sebenarnya yang bodoh.

40 daripada 53 dibaik pulih,manakala bakinya 12 lagi di cannibalize yakni scrap bagi tujuan spare part.
 1 lagi dijadikan pesawat latihan.

45 yang ditinggalkan di gurun California tidak pernah dibawa balik. ia telah diletakkan di bawah pengurusan sebuah syarikat di Amerika. akhirnya syarikat ini bayar bayaran parking untuk beberapa tahun. satu masa diantara 2000-2003 RMAF bercadang untuk bawa balik pesawat dan menjualnya. Pegawai Tudm kita dari Kl telah dihantar untuk ambil balik pesawat itu dengan tujuan untuk jual semula dan mereka telah dihantar ke gurun pasir California. mereka jumpa pesawat pesawat itu malangnya mereka terkejut Tudm bukan lagi pemilik sah pesawat2 itu menurut undang2.tapi rupanya ikot terms bodoh yang diaorang deal tahun 1985 dulu.Aircraf tu bukan lagi kerajaan punya.. dah jadi hak milik krony umno.So automatik leased...

Baki yang dekat padang pasir tu tak pernah dibawa balik ke Malaysia.Membiarkan managment syarikat sana uruskan dan membayar kos sewaan juga satu pembaziran wang rakyat!!! siapa peduli benda benda ini? Berapa juta kos untuk bayar benda scrap? Berapa banyak lagi wang KAMI kamu nak samun wahai pemimpin umno yang penyamun?

Akibat tak mampu bawa balik kesemua,
so mereka decide nak lelong lagi 35 buah tu.Tapi tak ada sesiapa yang bodoh nak beli bangkai jet...melainkan Malaysia aja yang nak..

Futhermore,parking fee dari tahun 1985 sampai la tarikh sekarang ini..siapa yang tanggung kalau bukan duit rakyat? 

Bayangkan.. skandal skandal tersembunyi yang di cipta oleh pemimpin penyamun umno yang berbakul bakul jika PR menang ke Putrajaya.. akan di bongkar. Jika kamu pemimpin umno yang kaya dengan merompak wang rakyat ini aka n di bicarakan.. adakah kamu berdiam diri menunggu tali gantung?Mustahil tak kalian yang penyamun ini mencipta huru hara dan memangsakan rakyat dengan kematian yang sia sia? contohnya peristiwa Lahad Datu......


sumber
Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List