Bukankah Daim Mula Berjaya Dengan Menipu?

on May 2, 2013
Selepas Mahathir, Daim Zainudin kini menjadi orang pencen terbaru yang paling takut jika Pakatan Rakyat memenangi pilihanraya pada 5 Mei depan. Beliau sekarang menjadi sama sibuk dengan Mahathir. Di Putrajaya, beliau bukan saja berkempen untuk memastikan kemenangan Tengku Adnan tetapi juga mengambil kesempatan menyerang Anwar dan menasihatkan rakyat jangan mudah menukar kerajaan.

Hujah-hujahnya mengenai Ku Nan perlu dikekalkan di Putrajaya dan juga mengenai pertukaran kerajaan adalah pandangan biasa yang tidak ada luar biasanya. Sudah banyak tahap pencacai UMNO yang turut memberikan hujah yang sama.

Dari segi memberi pandangan dan meyakinkan rakyat, Daim tidaklah sehebat mana. Hebatnya beliau ialah kerana mempunyai banyak wang.  Pesona wang yang dimilikinya jauh melebihi pesona hujah yang dilontarnya. BN pun mengharapkan pandangan Daim dapat meyakinkan rakyat bukan kerana hebatnya hujah beliau tetapi kekayaan yang dimilikinya.

Sebelum ini, beberapa ramalan Daim terbukti benar seperti jatuhnya Perak dan Selangor dalam pilihanraya 2008 lalu. Tetapi ia tidak dibuktikan merupakan kajian atau kerja turun padang yang dilakukannya. Boleh jadi maklumat itu daripada orang lain yang dibeli oleh Daim. Kerana dia mempunyai wang, bukan saja maklumat boleh dibelinya, manusia sanggup jadi bahan jualan kepadanya.

Cuma yang menarik ialah mengenai serangannya tentang keupayaan Anwar sebagai Menteri Kewangan. Beliau menyifatkan Anwar tidak berkemampuan dan hampir setiap hari merujuk kepadanya untuk mendapat bantuan.

Soalnya bolehkah cakap Daim dipercayai. Apakah beliau tidak menipu?

Tidak semua orang berpeluang mengenali Daim dan orang hanya mengetahui mengenai kejayaannya yang digembar-gemburkan semasa menjadi Menteri Kewangan. Tetapi jika diperhatian iklim ekonomi negara dan dunia yang berkembang baik ketika beliau menjadi Menteri Kewangan itu, sumbangan pemikirannya tidaklah sehebat mana. Sesiapa pun menjadi Menteri Kewangan ketika itu, cerita kejayaannya tidak jauh berbeza.

Untuk mengenali dan memahami dengan mendalam, bacalah buku Daim Yang Diam. Buku itu menceritakan pelbagai perkara mengenai dirinya, termasuk bagaimana beliau mula berjaya sebagai ahli perniagaan sedangkan sebelum itu beberapa peniagaan yang diceburinya mengalami kegagalan termasuk perniagaan garam.

Dalam buku itu ditulis bahawa kejayaannya bermula dengan membangunkan Taman Maluri di Kuala Lumpur atau Selangor ketika itu. Bagaimana ia bermula? Ia bermula apabila seseorang datang kepadanya dengan membawa pelan tanah dan mengajaknya menjadi rakan kongsi membangunkan kawasan perumahan Taman Maluri dengan memohon kelulusan daripada Menteri Besar Selangor, Datuk Harun Idris.

Semasa perbincangan itu, secara senyap dan sembunyi-sembunyi, beliau telah meminta setiausahanya membuat fotostat pelan tanah tersebut tanpa pengetahuan orang yang memiliki pelan itu. Dengan adanya pelan tanah itulah kemudiannya Daim berjumpa dengan Datuk Harun dan membuat permohonan tanah Taman Maluri itu untuk syarikat miliknya.

Beliau telah meninggalkan atau dalam bahasa bisnesnya "mengencing"  orang yang memiliki pelan tanah dan mempunyai idea asal membangunkan Taman Maluri itu.

Itulah permulaan kejayaan Daim yang ditulis oleh Fatini Yaakob dalam bukunya Daim Yang Diam itu. Fatini adalah isteri kepada Elis Nor Abdul, bekas Setaiusaha Politik Najib yang kini mengetuai War Room BN untuk pilihanraya ke 13 ini.

Dalam bahasa yang mudah, kejayaan Daim  sebenarnya bermula dengan menipu orang lain. Beliau tidak menunjukkan kejujuran, keikhlasan dalam berkawan dan menjalankan perniagaan. Tetapi orang inilah yang dijadikan kawan rapat dan Menteri Kewangan oleh Mahathir.

Oleh itu, apabila sekarang ini beliau menyerang dan mempertikai Anwar dengan mengatakan sepanjang lapan tahun Anwar menjadi Menteri Kewangan, hampir setiap hari bantuannya diminta, apakah beliau seorang yang jujur dan tidak menipu?

Bolehkah kata-katanya dipercayai sedangkan sejarah hidup dan kejayaannya sendiri terakam  sebagai  seorang yang tidak jujur dan ada unsur-unsur menipu?


 

Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List