Jika SPR menipu, rakyat sedia bangkit

on May 2, 2013
Ketika artikel ke 8  sempena PRU 13 ini di tulis blogger Milosuam baru saja ditahan dipercayai atas berita mengenai sumber berita dan bukti polis mengundi awal.

Kecelaruan isu ini ialah berpunca daripada sidang akhbar Pengerusi SPR (Suruhanjaya Pilihanraya)  yang menyebut hanya  tarikh mengundi awal polis dan tentera pada 30hb April 2013 manakala mengundi biasa pada 5hb Mei 2013 selain mengundi diluar negeri pada 28hb April 2013.

Pengerusi SPR juga menegaskan tiada lagi istilah undi Pos yang kemudiannya masih wujud lagi rupa-rupanya undi Pos ini.  Tiba-tiba negara di kejutkan dengan berita bergambar  oleh Milosuam yang ada anggota polis mengundi lebih awal daripada 30hb April 2013 yang dinafikan oleh PDRM dan SPR yang membawa kepada penahanan Milosuam selepas laporan polis di buat oleh Jabatan Siasatan Komersial PDRM dan SPR sendiri. 

Seterusnya lebih pelik majoriti media arus perdana menyiarkan pula berita tentera di Lahad Datu mengundi lebih awal daripada 30hb April 2013. Maka makin kelirulah rakyat dengan SPR.
Kekeliruan terhadap tindak tanduk Pengerusi SPR yang umumkan dakwat kekal 7 hari dan sebelum itu 5 hari tetapi pihak pasukan keselamatan dan isteri masing masing dapat membasuh dakwat yang dikatakan kekal dan ini membuka pada pra sangka rakyat yang undi lebih dari sekali masih boleh berlaku.

(Laporan polis telah di buat terhadap SPR  atas isu ini oleh yang berkenaan)


Selepas terbongkarnya dakwat yang bernilai jutaan ringgit itu sebenarnya boleh dibasuh, SPR menerusi setiausahanya menjelaskan botol perlu di goncang sebelum guna-agaknya segala kursus untuk petugas SPR yang dilakukan lebih dari sekali tidak memadai.


Hari rabu  1hb Mei 2013, di berita radio klasik pula berulang ulang audio Datuk Wan Ahmad Timbalan Pengerusi SPR berkata yang lebih penting dari dakwat kekal ialah daftar undi yang di katanya sebagai 100% tepat. Ini seterusnya membuka lagi rasa ketidak percayaan rakyat terhadap SPR dengan pendedahan demi pendedahan merujuk kepada daftar undi di Harakahdaily.net dan Keadilandaily sejak beberapa hari yang lepas.

Minggu lepas Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan di kinitv dan pelbagai media lain mengenai kenderaan yang membawa kertas undi yang belum di pangkah yang sepatutnya menuju ke ibupejabat SPR di Putrajaya di lencongkan ke Kawasan Industri di Kajang yang kemudiannya di ketawakan Pengerusi SPR sebagai kawasan berkenaan memang SPR ada gudang.
Namun beberapa hari lepas itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan di Kinitv (gambar)dan pelbagai media lain juga bukti-bukti bergambar rumah kedai yang dikatakan Pengerusi SPR sebagai gudang itu kelihatan seperti lokasi penagih dadah ataupun rumah kedai tempat jin bertendang yang mana ia kelihatan amat using, buruk dan lama di tinggalkan.

Ianya memang agak tak munasabah untuk dikatakan gudang SPR malah semakan milikan yang dilakukan ianya bukan milik SPR . Rakyat akan percaya jika ianya tempat penjenayah menyimpan dadah dengan lokasi yang begitu kotor tak terjaga atau ibupejabat Count Drakula.

Ini rupanya gudang SPR bak kata P Ramlee dalam filem Labu Labi, “macam setan” merujuk kepada keadaan kereta Haji Bakhil.

(Tontonlah video pendedahan terkini Dato Seri Anwar Ibrahim di laman youtube, kinitv, keadilandaily, malaysiachronicle, themalaysiannsider, harakahdaily.net dan nilaikan sendiri samada nak percayai SPR atau nak percayai pendedahan yang amat logik oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim)

Sejak beberapa hari yang lepas rakyat  Malaysia di media sosial telah mendapat beberapa keping gambar  ketibaan rakyat Bangladesh yang beratur panjang memakai dengan keadaan yang amat ramai dan bas-bas mengangkut mereka terus masuk ke kawasan khas berhampiran landasan penerbangan.

Malah jadual ketibaan mereka menerusi pengangkutan udara telah di perolehi oleh warga cyber dengan pelbagai medium media sosial. (Pada 2hb Mei 2013 , Datuk Seri Anwar Ibrahim  di laporkan Keadilandaily di jangka mendedahkan bukti ketibaan para pengundi rakyat Bangladesh ini)   

Jawapan yang diberi Pengerusi SPR di satu program tv sempena PRU 13 baru- baru ini ialah asalkan seseorang itu mempunyai kad pengenalan yang sah , SPR tidak akan pertikai status mereka.  Soalnya apakah jika haiwan seperti orang utan datang beratur di hari mengundi dengan membawa kad pengenalan yang sah, SPR akan mengizinkan haiwan berkenaan mengundi semata-mata kerana ia membawa my kad yang asli.
Jadi, amatlah patut SPR menggunakan budibicara untuk mempertikaikan status mykad berkenaan  walaupun asli dan seterusnya tidak membenarkan mereka mereka yang berwajah Bangladesh, Pakistan, Indonesia, Myammar dsbnya mengundi.
Jika JPN perlu berada di setiap lokasi mengundi, maka wujudkan meja JPN. Tidak semua pegawai JPN akan menyokong sebarang pemalsuan kerakyatan sekalipun zahirnya  mykad itu asli.


(Hantu hantu dah tiba di lapangan terbang)


Lebih sejuta rakyat (atau 800 ribu atau  cuma 45 ribu mengikut kepercayaan propaganda masing masing) yang menghadiri Himpunan Kebangkitan Rakyat-Merdeka Rakyat di Stadium Merdeka awal tahun ini telah berjanji dan berikrar untuk turun humban SPR ke penjara jika SPR menipu pada PRU 13 yang dijadualkan berlangsung ahad ini.

Amaran rakyat ini harus di ambil serius oleh SPR dan pihak pasokan keselamatan patut membantu rakyat menghadapi para penipu dan penjenayah pilihanraya. Kini pihak pasokan keselamatan berkuasa sepenuhnya terhadap keselamatan negara tanpa campurtangan sebarang ahli politik pemerintah sebelumnya kerana tiada kerajaan yang wujud sebelum keputusan rasmi yang adil diumumkan.

(Wan Ahmad Timbalan Pengerusi SPR memegang akhbar Harakah yang dengan tepat melaporkan dimuka belakang,”Wan Ahmad Tak Boleh DiPercayai”)

Berita Radio Klasik Rabu 1hb Mei 2013 juga menyiarkan audio Datuk Wan Ahmad, Timbalan Pengerusi SPR yang mengatakan para pengundi selepas mengundi perlu beredar daripada berlegar-legar di kawasan berdekatan kerana ianya satu kesalahan yang boleh di tafsirkan sebagai cuba meraih undi.


Namun amat penting rakyat membantu ejen calon memantau setiap saat pergerakan kertas dan peti undi dengan bergilir gilir berehat,berSolat dan sebagainya. Jadi peraturan baru yang diwujudkan itu memungkinkan salahlaku seperti penipuan berlaku bila ejen calon terleka umpamanya dan ejen calon yang sedikit amat mudah di lekakan contohnya dengan mengajak berbual lebih lebih lagi jika wanita yang agak manis yang mengajak.

Datuk Wan Ahmad seterusnya lagi disiar Radio Klasik sebagai mahukan calon cuma berkempen dan tidak perlu fokus pada sebarang salah laku SPR seperti pengundi hantu, dakwat kekal, daftar undi dsbnya.

Beliau menegaskan yang daftar undi adalah 100 peratus tepat yang rakyat boleh dengan mudah mendapati beliau berbohong.  Sila rujuk pelbagai berita mengenai isu daftar undi ini yang disiar hujung April 2013 dan awal Mei 2013 di Keadilandaily dan Harakahdaily.net

Manakala Setiausaha SPR, Datuk Kamaruddin Baria pula cuba ketengahkan isu membeli kertas undi adalah satu kesalahan. Ini lebih dilihat cuma untuk mengalihkan pandangan rakyat daripada isu pokok iaitu pengundi hantu, daftar undi, dakwat kekal, kewujudan gudang SPR di Kajang, kenderaan SPR dsbnya.


Rakyat juga perlu ambil perhatian dengan pelbagai jenis kenderaan SPR yang membawa peti undi untuk ke pusat pengiraan. Jika kenderaan darat, ejen calon dibenar mengikut kenderaan berkenaan daripada belakang. Namun jika ianya melibatkan 71 helikopter, 2 pesawat ringan, 1000 bot, tiada ejen calon dibenar berada bersama dalam kenderaan berkenaan apatah lagi amat sukar untuk berada dalam kenderaan berasingan.
Penjelasan tidak dibenarkan ada bersama didalam pesawat, helicopter dan bot bot ini saya perolehi setelah berbincang dengan 3 pegawai SPR Putrajaya pada hari penamaan calon pada 20hb April 2013 dan pegawai yang menjawap soalan saya adalah dipercayai ketua kepada dua lagi pegawai SPR di Putrajaya memandangkan hanya pegawai berkenaan diizin menjawap isu yang dikemukakan ini.


(Tiada ejen calon dibenarkan bersama dalam helicopter cuma  petugas SPR)Jika kita ingat ketika beberapa Pilihanraya Umum yang lalu pihak pihak berkepentingan telah membuat laporan polis mengenai terjumpanya kertas kertas undi yang telah di pangkah di buang di kawasan pembuangan sampah.

Isu ini tidak diselesaikan dengan baik oleh SPR sehingga kini dimana ketika itu pada PRU berkenaan Firdaus bekas Imam Masjid Negara mengamuk menyepak peti undi selepas tetap tewas pada Datin Seri Wan Azizah selepas kiraan semula. (Firdaus menafikan menyepak peti undi tetapi bukti video di kemukakan berjaya membuktikan bekas Imam Masjid Negara yang bertanding atas tiket BN juga tidak merasa bersalah berbohong)

Teori membuang kertas undi secara logiknya ialah bila peti undi yang mengandungi sejumlah tertentu kertas undi yang  telah siap di pangkah hendak di tukar dengan peti undi yang mengandungi undian asli maka peti undi yang mengandungi kertas undian asli perlu dibuang akan tidak kelihatan seolah olah terlebih jumlah pengundi dari yang sepatutnya di satu satu kawasan.

(Bahagian depan t shirt yang agak kreatif)


Pada 1 hb Mei 2013, di Munajat Perdana di Padang Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru yang di banjiri lautan manusia ramai pekedai menjual t shirt bertulis Amaran Tipu PRU Rakyat Bangkit Humban Kamu. Mungkin rakyat boleh membeli t shirt berkenaan di serata lokasi ceramah seluruh Malaysia dan memakainya sebaik sahaja selepas mengundi untuk menyedarkan SPR, jika berlaku penipuan, semua yang disyaki terlibat dengan penipuan PRU dalam

SPR akan di humban ke penjara oleh rakyat sendiri dengan menggunakan peruntukan Citizen Arrest yang di sediakan di bawah Kanun Acara Jenayah.  (Sila google search artikel: Citizen Arrest Aset Pusaka Terpenting Rakyat Malaysia)

Himpunan Kebangkitan 1 juta Rakyat Stadium Merdeka 2013-tidak termasuk permandangan di luar stadium untuk humban SPR ke penjara jika tipu PRU 13.

Pihak berkuasa seperti Imigresen patut menyekat pegawai pegawai tinggi SPR daripada meninggalkan negara bermula 5hb Mei 2013 atas budibicara pegawai di exit point berkenaan atas alasan disyaki mengkhianati negara dengan bersubahat melakukan penipuan dalam PRU.

Seterusnya kakitangan SPR yang mengetahui sebarang tindakan cubaan menipu mana mana pegawai SPR sepatutnya terus melaporkan pada Polis, Ejen Calon, Calon, Media PR, Media Sosial serta di muat naik serta merta ke media antarabangsa seperti CNN, BBC, Al Jazeera dll.

Juga agak memeranjatkan bila Zulkifli Nordin beberapa hari sebelum di calonkan BN memberitahu pada satu sidang akhbar yang dia jamin kekacauan akan berlaku malah menyebut satu persatu plan kekacauan berkenaan. Pihak PDRM wajar mendapatkan maklumat lanjut dengan memanggil Zulkifli Nordin.

Insya Allah pihak PDRM dan tentera yang mempunyai badan risikan masing masing tentunya lebih arif tentang realiti fakta sebenar perancangan cubaan huru hara dan patut menahan dan mendakwa semua mereka yang berkenaan segera.
Sekiranya terdapat sebarang perkara yang rakyat tidak puas hati, laporkan sahaja pada Pengurus Pilihanraya lokasi berkenaan, juga buat laporan polis dan hebahkan pada media media PR serta secara terus dalam  talian kepada pelbagai media terkemuka antarabangsa agar sebarang isu salahlaku tidak dapat ditutup lagi.

(Rakyat yang penuh sesak di Stadium Merdeka ini akan pastikan pilihan raya kali ini bersih dan jangan cuba menipu)

Seterusnya pernah juga berlaku di dalam salah satu PRU yang lepas dimana seluruh Malaysia termasuk Sabah Sarawak terputus bekalan elektrik  sebaik saja pengiraan undi bermula. Namun yang amat menghairankan sebaik sahaja bekalan elektrik pulik sekitar jam 8 malam, keputusan BN menang besar di Sabah Sarawak diumumkan.

Mengambil kira kawasan yang luas di Sabah Sarawak yang memerlukan pesawat, helicopter, bot dsbnya amatlah pelik bila semenanjung Malaysia cuma mula rancak umumkan keputusan lepas tengahmalam yakni selepas rakyat mula tertidor. Kepelikan SPR ketika itu amat terserlah sekali hingga ada yang mengatakan SPR mengira undi dalam gelap di Sabah Sarawak dan berjaya mencipta rekod umumkan jauh lebih awal daripada semenanjung. Pada tahun berkenaan ada beberapa keputusan di semenanjung di umumkan selepas jam 10 pagi keesokan harinya.

Kali ini rakyat pelbagai kaum bangsa agama telah bersatu di bawah Pakatan Rakyat. Bila kaum cina dan India membantu kempen parti PAS sebuah parti Islam amatlah pelik sekali bila Umno masih takut pada PAS. Bila di ajak berdebat, Umno memilih menggunakan samseng-samseng untuk menimbulkan kekacauan.

Rakyat sudah dapat mengesan pelbagai tipu helah Umno BN, diharap pihak berkuasa dapat membantu rakyat yang sentiasa di zalimi dan di fitnah semata mata kerana amalan sistem demokrasi yang sah yang mengHalalkan rakyat untuk memilih tidak menyokong  salah laku pemimpin Umno BN.

Sama sama InsyaAllah kita membentuk Malaysia Baru dengan melupakan segala penderitaan kepayahan dibawah Kerajaan BN InsyaAllah. Ingatlah, kini  tahun 2013 , Malaysia telah berjaya melahirkan jutaan Anwar Ibrahim bukanlah lagi cuma seorang seperti tanggal pemecatannya sebagai TPM dan semua jawatan berkaitan 2hb September 1998 dulu atau penahanannya pada tanggal 20hb September 1998.

Tidak percaya, sila tonton saja pelbagai video ucapan para pemimpin PR di Himpunan Kebangkitan  Sejuta Rakyat Stadium Merdeka awal tahun ini atau tonton saja video Ito menyanyikan lagu Ubah Sekarang di Himpunan yang sama. Wallahualam

Analisa Dr Syed Iskandar Syed Jaafar Al Mahdzar

*Penulis adalah pensyarah undang-undang dan pengamal Timbang Tara Malaysia yang pernah mendapat anugerah Arbitrator Terbaik kerana khidmatnya.Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List