Eluan Mesyuarat JKKK DiTamatkan

on Dec 26, 2011


Kerajaan Negeri Pahangpimpinan Dato' Sri Adnan Yaakob (foto) digesa mengembalikan semula elaun mesyuarat sebanyak RM50 kepada semua Ahli Jawatankuasa Kemajuan Dan Keselamatan Kampung (JKKK) di seluruh negeri ini jika tidak mahu kehilangan banyak undi pada Pilihanraya Umum akan datang. 


Demikian ditegaskan olehsalah seorang AJK (JKKK) terbabit yang menghubungi kami petang tadi. Beliau yang tidak mahu namanya dikenali berkata, saya cukup hairan kenapa kerajaan negeri bertindak demikian sedangkan selama ini ia tidak pernah menjadi masalah kepada kami.


 "Saya ingin tegaskan bahawa kami adalah mata kepala kerajaan. Kamilah yang bertungkus lumus siang malam bekerja untuk meastikan UMNO BN menang setiap kali pilihanraya. Ketika mereka memerlukan khidmat kami semasa kempen pilihanraya, bukan main lagi janji-janji manis yang ditaburkan. Tapi, bila masalah elaun mesyuarat ini diajukan kepada pemimpin yang kami pilih mereka gagal berbuat sesuatu untuk mengembalikan hak kami. Takkanlah elaun mesyuarat sekitar RM50 itu pun mahu dimansuhkan?. Apakah kini kerajaan negeri sudah "muflis", maka mereka sanggup menganiaya kami", kata pemimpin terbabit dengan nada kecewa. 


Difahamkan, kerajaan negeri mula menamatkan pemberian elaun tersebut berkuatkuasa pada awal bulan ini (Disember). Kerajaan juga tidak menyatakan sebab pemansuhan elaun berkenaan sehingga menimbulkan tanda tanya dan tidak puas hati di kalangan pihak pengurusan JKKK di negeri ini. Ramai yang kecewa dan tidak bersetuju dengan pemansuhan elaun ini kerana bagi mereka kerajaan sanggup habiskan banyak wang untuk beli undi pada setiap kali pilihanraya, termasuk yang terbaru di Pilihanraya Kecil DUN Kerdau baru-baru ini.

Namun, mereka hairan tiba-tiba elaun tersebut dimansuhkan. "Kami banyak bantu kerajaan dalam segala bidang terutamanya untuk mempengaruhi mereka supaya mengundi BN pada setiap kali pilihanraya. Walau pun hati kami terkadang terguris dengan tindakan pemimpin BN sendiri namun kudrat kami terus kuat bersama kerajaan. Apakah cukup dengan BN menabur wang kepada kami bila tiba waktu pilihanraya untuk diagihkan kepada rakyat (membeli undi), sedangkan jasa-jasa kami selepas itu tidak dikenang oleh mereka. Selama ini bila pembangkang kata negeri ini bankrap MB dengan lantang menafikannya .. tapi lihat sekarang.. duit elaun kami dimansuhkan untuk pilihanraya agaknyer", tambah beliau lagi.
Komen :-

[Apa yang berlaku ini sungguh mengejutkan sebenarnya. Memang benar bagai dikata selama ini geng JKKK inilah yang telah bertungkus lumus memenangkan BN dalam setiap kali pilihanraya. Malah, bila tiba musim pilihanraya mulah Wakil Rakyat BN masuk kampung cari JKKK untuk diberi wang besar bagi diagih-agihkan kepada "orang-orang kampung" supaya mengundi BN dan setia kepada UMNO. Ada yang dapat RM10,000 ada yang lebih. 


Pendek kata mereka inilah yang akan mewah dengan berbagai kemudahan termasuk kenderaan percuma yang dihantar oleh tokey-tokey "usedcar" untuk digunakan bagi mengangkut pengundi semasa pilihanraya. Namun, selepas berakhir pilihanraya mereka inilah yang merungut dengan berbagai-bagai isu. Akhirnya mereka diperlakukan sesuka hati termasuk elaun ditarik balik tanpa alasan sebegini.


 Mereka hanya mewah bila tiab pilihanraya, sebaliknya empat tahun menderita sama macam orang kampung yang lain. Tapi, majoriti mereka masih tidak sedar dan menganggap UMNO BN satu-satu parti yang boleh memerintah negara ini. Itulah punca mereka dipermainkan, namun ramai yang masih tidak sedar serta rela "bertuhankan UMNO BN" sehingga ke akhir hayat. Terkadang kasihan pun ada melihat nasib golongan JKKK ini sebenarnya].


 Berita dari   SINI
Photobucket

0 comments:

Followers

pop up text

Blog Archive

Top Ranking Pro PR

My Blog List